Νέο σύστημα atmos σε ενιαίο χώρο

Reaction score
43
Μετά από αρκετή υπομονή τελικά γκρέμισα τους ενδιάμεσους τοίχους στο σπίτι μου και έχω πλεον τον εικονιζόμενο ενιαίο χώρο περίπου 60 τετραγωνικών. Το σπίτι είναι σχετικά χαμηλοτάβανο, ύψος 2,62μ σε πολυκατοικία. Ο σκοπός μου είναι να φτιάξω home cinema στο δεξί μέρος του χώρου, με την οθόνη 140-160" να είναι στον τοίχο πάνω δεξιά στο σχέδιο και τον καναπέ στα περίπου 5μ.
Θα ηθελα λοιπον τις προτάσεις σας σε ηχεία με budget γύρω στα 2Κ για να πάμε σε 7.1.4 καθώς και τον ανάλογο ενισχυτή που από ότι διαβάζω εδώ θα βγεί γύρω στο 800άρι από Γερμανία. Εμφανισιακά θα ήθελα κάτι σχετικά κομψό καθώς παρόλο που δεν υπάρχει waf θα ήθελα ο χώρος να είναι ελκυστικός.
Επίσης επειδή τώρα βρίσκομαι στη φάση του περάσματος των ηλεκτρικών από τους τοίχους, θα ήθελα τις συμβουλές σας στο πέρασμα των καλωδίων των ηχείων.
Για τα 4 ταβανάτα ηχεία, μιας και η γυψοσανίδα μάλλον αποκλείεται λόγω ύψους τι θα προτείνατε; τα καλώδια για αυτά πως να τα περάσω;

Attachments

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
103.116
Για τα 4 ταβανάτα ηχεία, μιας και η γυψοσανίδα μάλλον αποκλείεται λόγω ύψους τι θα προτείνατε; τα καλώδια για αυτά πως να τα περάσω;
Καταλαβαίνω πως δεν είναι καλαίσθητα τα κανάλια σε καινούρια κατασκευή, οπότε αυτό που σκέφτομαι είναι σκάψιμο επιφανειακά στον σοβά πλάτους 1 εκατοστού το πολύ, πέρασμα πλακέ καλωδίου και σοβάτισμα. Θα πρέπει βέβαια να έχεις βρει προηγουμένως ακριβώς την θέση των ηχείων οροφής για να μην έχεις κι άλλα μερεμέτια.

Reaction score
43
Καταλαβαίνω πως δεν είναι καλαίσθητα τα κανάλια σε καινούρια κατασκευή, οπότε αυτό που σκέφτομαι είναι σκάψιμο επιφανειακά στον σοβά πλάτους 1 εκατοστού το πολύ, πέρασμα πλακέ καλωδίου και σοβάτισμα. Θα πρέπει βέβαια να έχεις βρει προηγουμένως ακριβώς την θέση των ηχείων οροφής για να μην έχεις κι άλλα μερεμέτια.
ωραία, αποφασίζω που θα μπουν τα ηχεία και περνάω 2x2.5μμ στο ταβάνι, σωστά; να περάσω το ίδιο και γυρω γύρω για τα πίσω και πλαινά ηχεία. υπολογίζω θα χρειαστώ γύρω στα 70μ
όσον αφορά το ταβάνι, αναγκαστικά θα έχω κανάλι για το hdmi του προτζέκτορα, άρα θα ήταν καλό να μην έχω για τα ηχεία αλλιώς θα γίνει του καναλιού το κάγκελο εκεί πάνω

Reaction score
5.722
Φώναξε κάποιον που κάνει αυτή την δουλειά να σου δώσει οδηγίες τώρα που προλαβαίνεις

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
37.363
Θα μπορουσε να γινει και μια νησιδα ψευδοροφη που στις γωνιες της να εχει χωνευτα τα ατμος ,και ολα τα καλωδια με το ρευμα και το HDMI να περασουν με ενα καναλι .

Reaction score
43
Φώναξε κάποιον που κάνει αυτή την δουλειά να σου δώσει οδηγίες τώρα που προλαβαίνεις
Βρίσκομαι Μυτιλήνη, εδώ πήγα και ζήτησα ψυγείο ντουλάπα και με κοιτούσαν σαν κινέζοι αμα τους πω για atmos μάλλον θα πετάξουν μπλε οθόνη!

Reaction score
43
Θα μπορουσε να γινει και μια νησιδα ψευδοροφη που στις γωνιες της να εχει χωνευτα τα ατμος ,και ολα τα καλωδια με το ρευμα και το HDMI να περασουν με ενα καναλι .
ενδιαφέρον. πόσο πάχος υπολογίζεις οτι πρέπει να έχει αυτή η γυψοσανίδα;

Reaction score
43

Reaction score
43
Εγώ γιατί βλέπω 26,4cm?

View attachment 99814
εξωτερική διάμετρος πρέπει να είναι αυτό
[DOUBLEPOST=1530010854][/DOUBLEPOST]https://www.dali-speakers.com/media/1672/phantom-e-series-whitepaper.pdf
εδώ δίνει το Ε-60 σαν 28.5x9.95cm
το backbox όμως το δίνει οτι έχει βάθος 29cm, μάλλον απαγορευτικό για την περίπτωση μου
https://www.dali-speakers.com/loudspeakers/phantom/phantom-backbox/

Last edited:

Timaras

Reaction score
2.153
το backbox όμως το δίνει οτι έχει βάθος 29cm, μάλλον απαγορευτικό για την περίπτωση μου
Μπορείς να φτιάξεις και δικό σου κουτί,στις διαστάσεις που σε βολεύουν,σύμφωνα με τα recommendations όγκου καμπίνας για το ηχείο από την εταιρία.

e-60 recomended volume.JPG

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
103.116
ωραία, αποφασίζω που θα μπουν τα ηχεία και περνάω 2x2.5μμ στο ταβάνι, σωστά; να περάσω το ίδιο και γυρω γύρω για τα πίσω και πλαινά ηχεία. υπολογίζω θα χρειαστώ γύρω στα 70μ
όσον αφορά το ταβάνι, αναγκαστικά θα έχω κανάλι για το hdmi του προτζέκτορα, άρα θα ήταν καλό να μην έχω για τα ηχεία αλλιώς θα γίνει του καναλιού το κάγκελο εκεί πάνω
Υπολόγισε το ύψος των surround στο 1,00-1,20 μέτρα.

Για την τοποθέτηση των Atmos: υπολόγισε από τώρα την θέση του καναπέ. Με βάση αυτό, ορίστε μια κάτοψη τοποθέτησης των ηχείων

Atmos 7.1.4-overhead-speaker-setup-guide 1.png

Τα ηχεία Atmos (7, 8) πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με τα left, right.

Η τοποθέτηση των atmos τώρα σε σχέση με την θέση ακρόασης (πού δηλαδή θα είναι το κεφάλι του ακροατή) και με -σχετικό- δεδομένο ότι το ύψος των ηχείων θα είναι στα 2,50 μέτρα, με βάση αυτό
Atmos 7.1.4-overhead-speaker-setup-guide 3.png

μπορούν να τοποθετηθούν στις εξής εναλλακτικές θέσεις:
1. 1,00 μέτρο από την θέση ακρόασης μπροστά και πίσω, δηλαδή 1-7=1,00 μέτρα, 1-8=1,00 μέτρα
2. 1,40 μέτρα από τη θέση ακρόασης

Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει το πλεονέκτημα του πιο ευρέος ηχητικού πεδίου στα εφέ Atmos, αλλά με δεδομένο το μικρό σχετικά ύψος του δωματίου, δεν ξέρω αν είναι σωστό να τοποθετηθούν τόσο μακριά. Μια ερώτηση στον @Μανώλης Κ. θα ήταν χρήσιμη.

Αυτά, κι εδώ είμαστε. :wink:

Τέλειο θα γίνει! :drinks:

Reaction score
43
Υπολόγισε το ύψος των surround στο 1,00-1,20 μέτρα.

Για την τοποθέτηση των Atmos: υπολόγισε από τώρα την θέση του καναπέ. Με βάση αυτό, ορίστε μια κάτοψη τοποθέτησης των ηχείων

View attachment 99829

Τα ηχεία Atmos (7, 8) πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με τα left, right.

Η τοποθέτηση των atmos τώρα σε σχέση με την θέση ακρόασης (πού δηλαδή θα είναι το κεφάλι του ακροατή) και με -σχετικό- δεδομένο ότι το ύψος των ηχείων θα είναι στα 2,50 μέτρα, με βάση αυτό
View attachment 99830

μπορούν να τοποθετηθούν στις εξής εναλλακτικές θέσεις:
1. 1,00 μέτρο από την θέση ακρόασης μπροστά και πίσω, δηλαδή 1-7=1,00 μέτρα, 1-8=1,00 μέτρα
2. 1,40 μέτρα από τη θέση ακρόασης

Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει το πλεονέκτημα του πιο ευρέος ηχητικού πεδίου στα εφέ Atmos, αλλά με δεδομένο το μικρό σχετικά ύψος του δωματίου, δεν ξέρω αν είναι σωστό να τοποθετηθούν τόσο μακριά. Μια ερώτηση στον @Μανώλης Κ. θα ήταν χρήσιμη.

Αυτά, κι εδώ είμαστε. :wink:

Τέλειο θα γίνει! :drinks:
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση, είναι πολύ κατατοπιστική! το ένα θεματάκι που εντοπίζω είναι πως το ηχείο 5 δύσκολα θα φύγει πιο δεξιά από την ευθεία των άλλων ηχείων. Πόσο δεξιά θα ήταν ικανοποιητικό; αν είναι για 20-30 πόντους κάτι μπορεί να γίνει.

Όσον αφορά το ταβάνι αφού τώρα είναι γιαπί ο χώρος θα τραβήξω και τα καλώδια στο ταβάνι και βλέπουμε σε ποιά λύση γυψοσανίδας θα πάω.
Για να καλύψω τον χώρο μου ποιά ηχεία θα προτείνατε; πχ σε dali βλέπω οτι αν παω σε
zensor 7 και vocal μπροστά και για τα 4 surround τα zensor 1, ταβάνι τα Phantom e-60 και sub to Dali SUB E-12 F πιάνω τα ~2500 . αξίζει να πάω σε κάτι τέτοιο ή να κάνω οικονομία πχ με πιο μικρά phantom ή και τα μπροστά zensor να γίνουν 5;

Timaras

Reaction score
2.153
Πόσο δεξιά θα ήταν ικανοποιητικό; αν είναι για 20-30 πόντους κάτι μπορεί να γίνει.
Ιδανικά,τόσο ώστε να απέχεις το ίδιο και από τα surround back.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.211
Members
38.540
Νεότερο μέλος
TehLooney