platon
"Επαγγελματίας"
- Μηνύματα
- 2.478
- Reaction score
- 1.517
Mη τον παιδευεις, μανα μου........................στα μπασα.
Ποιος παιδεύει ποιον;Mη τον παιδευεις, μανα μου........................στα μπασα.
Mη τον παιδευεις, μανα μου........................στα μπασα.
Δεν είναι τόσο απλή η απάντηση.Εγώ στο είπα να το πω, μην τον ταλαιπωρείς τον άνθρωπο, τίποτα. Το είπε ο platon.
Δεδομένου ότι μουσικό γεγονός (λ.χ. τσοπάνης που παίζει τη φλογέρα του σε πλαγιά των Άλπεων) από μουσικό γεγονός (λ.χ. πρώτη σειρά σε συναυλία των Σεπουλτούρα) μπορεί να διαφέρει τερατωδώς ως προς τις ρεαλιστικές στάθμες εκάστου, εξακολουθώ να αδυνατώ να απαντήσω στην ερώτησή σου.Δηλαδή, που σηκώνει πόση στάθμη η μουσική και θες να την αναπαράγουν αυτή τη στάθμη τα ηχεία, ώστε να αναπαράγουν το μουσικό γεγονός αναλλοίωτα.
Δε με βοηθάς και πολύ γιατρέ μου.Ναι.
Συσχέτιση της μέγιστης επιθυμητής στάθμης ανά συχνότητα, ώστε το σύνολο να παίζει ισορροπημένα δυνατά και απαραμόρφωτα, βλέποντας τα σχεδιαγράμματα ακουστότητας, τα οποία μας ενημερώνουν με ποιο τρόπο ακούει το αυτί μας, δηλαδή τι στάθμη πρέπει να έχει στα μπάσα, στα μεσαία και στα πρίμα ένας ήχος, ώστε α) να τον αντιληφθούμε (κατώτερο όριο ακοής - κατώφλι) και β) να ακούμε σε ίδια ακουστή στάθμη τους 2-3 τόνους διαφορετικών συχνοτήτων γ) να τον αντέχουμε (μέγιστη δυνατή στάθμη ακρόασης, πριν ματώσει το όργανο)
Δες λίγο τα σχεδιαγράμματα ακουστότητας.
Πες μου μετά, που (στο φάσμα) θες στάθμες.
Ε, έτσι που με ρωτάς δεν δύναμαι να απαντήσω. Έχασα;Προτιμώ μια αναλυτική απάντηση, για όλο το φάσμα και τμηματικά, έχοντας μπροστά τις γραμμές Fletcher and Manson, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί.
Καμία παγίδα,του έχουν εκφραστεί εξαρχής οι ενδοιασμοί ως προς τις στάθμες που πραγματικά θα τον ικανοποιούσαν.Μην απαντάς βρε ακαρλε...
Αυτές είναι ερωτήσεις παγίδες!
Πάρε Harbeth με λάμπα να ησυχάσεις!
Ας πούμε και το άλλο για χάρη όλων των υποψήφιων αγοραστών,ότι χωρίς κροσαρισμένα sub οι δηλωθείσες τιμές μέγιστης απαραμόρφωτης στάθμης τουλάχιστον στα ηχεία που έχει υπόψιν δεν θ'ανταποκρίνονται στο προδιαγεγραμμένο κάτω όριο απόκρισης...Οκ.
Να σε πω.
Αν θες να έχεις ένα ισορροπημένο ηχοσύστημα-χώρο, που να παίζει σωστά τις χροιές, τότε αυτό θα πρέπει να μπορεί να αναπαράγει μια κόκκινη γραμμή, όποια θες να βάλεις εσύ ως άνω όριο στάθμης, όπως αυτή φαίνεται στο γράφημα.
Διάλεξε μια, και κάντο να μπορεί να παίξει μέχρι αυτή τη στάθμη.
Βλέποντας τη γραμμή αυτή, καταλαβαίνεις τι στάθμη χρειάζεται να πιάνει στους 20 κύκλους, τι στάθμη στους 80, τι στους 100 και 200, τι στους 3-4 χιλιόκυκλους και τι στους 10-20 χιλιόκυκλους.
Αναλυτικά.
Σημείωσε, ότι η τελευταία άνω γραμμή, είναι εικασία στα πρίμα, με τελίτσες, δεν αντέχεται εκείνη η στάθμη για να καταγραφεί αποτέλεσμα.
Άρα, βλέπεις τι απαιτήσεις έχεις από τα σαμπ και που τις έχεις, τι απαιτήσεις έχεις από τα μεγάφωνα των δορυφόρων και σε ποια σημεία του φάσματος χρειάζεται η μέγιστη στάθμη κάθε μηχανής.
Οκ?
Εδά συμφωνάμε σε όλα.Οκ.
Να σε πω.
Αν θες να έχεις ένα ισορροπημένο ηχοσύστημα-χώρο, που να παίζει σωστά τις χροιές, τότε αυτό θα πρέπει να μπορεί να αναπαράγει μια κόκκινη γραμμή, όποια θες να βάλεις εσύ ως άνω όριο στάθμης, όπως αυτή φαίνεται στο γράφημα.
Διάλεξε μια, και κάντο να μπορεί να παίξει μέχρι αυτή τη στάθμη.
Βλέποντας τη γραμμή αυτή, καταλαβαίνεις τι στάθμη χρειάζεται να πιάνει στους 20 κύκλους, τι στάθμη στους 80, τι στους 100 και 200, τι στους 3-4 χιλιόκυκλους και τι στους 10-20 χιλιόκυκλους.
Αναλυτικά.
Σημείωσε, ότι η τελευταία άνω γραμμή, είναι εικασία στα πρίμα, με τελίτσες, δεν αντέχεται εκείνη η στάθμη για να καταγραφεί αποτέλεσμα.
Άρα, βλέπεις τι απαιτήσεις έχεις από τα σαμπ και που τις έχεις, τι απαιτήσεις έχεις από τα μεγάφωνα των δορυφόρων και σε ποια σημεία του φάσματος χρειάζεται η μέγιστη στάθμη κάθε μηχανής.
Οκ?
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: Αναφέρεσαι σε κάποια συγκεκριμένη καμπύλη;Θα ήθελες να επαναδγιατυπώσεις το ερώτημα προκειμένου να μπορέσω να σου δώσω μνιά απάντηση απού να έχει ένα κάπχοιο συγκεκριμένο νόημα;
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: Μήπως προτιμάς μια γενική αναφορά σχετικά με τα κοινά σημεία και των πέντε συγκεκριμμένων γραμμών ακουστότητας, και τις επιπτώσεις τους στο συνδυαζμό παρεχόμενης ισχύος και ευαισθησίας μεγαφώνων, δεδομένου ότι το σχήμα τους προσομοιάζει;Ή προτιμάς μνιά γενικότερη απάντηση σε αδρές γραμμές;
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: Μου ξεκαθαρίζεις σε τι ακριβώς αναφέρεσαι;Χρειάζομαι μνιά διευκρίνιση:
Το "που (στο φάσμα) θες στάθμες" σημαίνει:
1) σε ποιες περιοχές του φάσματος απαιτείται περισσότερη ισχύς από τα ενισχυτικά στάδια;
2) σε ποιες περιοχές του φάσματος επιθυμώ (εγώ) υψηλότερη στάθμη ηχητικής πίεσης;
3) κάτι άλλο;
Αυτό δεν κολλάει με το ερώτημα 1 παραπάνω;Άρα, βλέπεις τι απαιτήσεις έχεις από τα σαμπ και που τις έχεις, τι απαιτήσεις έχεις από τα μεγάφωνα των δορυφόρων και σε ποια σημεία του φάσματος χρειάζεται η μέγιστη στάθμη κάθε μηχανής.
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: Για ποια καμπύλη συζητάμε ώστε να σου απαντήσω συγκεκριμένα και αναλυτικά.Δεδομένου ότι μουσικό γεγονός (λ.χ. τσοπάνης που παίζει τη φλογέρα του σε πλαγιά των Άλπεων) από μουσικό γεγονός (λ.χ. πρώτη σειρά σε συναυλία των Σεπουλτούρα) μπορεί να διαφέρει τερατωδώς ως προς τις ρεαλιστικές στάθμες εκάστου, εξακολουθώ να αδυνατώ να απαντήσω στην ερώτησή σου.
Πρόσεχε επίσης ότι οι καμπύλες - με τη σχετική ευαισθησία του ακουστικού μας συστήματος - αλλάζουν και σχήμα αναλόγως της στάθμης στην οποία ανταποκρίνεται καθεμία εξ αυτών.Εδά συμφωνάμε σε όλα.
Γιαυτό σε ρωτούσα:
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: Αναφέρεσαι σε κάποια συγκεκριμένη καμπύλη;
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: Μήπως προτιμάς μια γενική αναφορά σχετικά με τα κοινά σημεία και των πέντε συγκεκριμμένων γραμμών ακουστότητας, και τις επιπτώσεις τους στο συνδυαζμό παρεχόμενης ισχύος και ευαισθησίας μεγαφώνων, δεδομένου ότι το σχήμα τους προσομοιάζει;
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: Μου ξεκαθαρίζεις σε τι ακριβώς αναφέρεσαι;
Μου απάντησες τώρα:
Αυτό δεν κολλάει με το ερώτημα 1 παραπάνω;
Τέλος, σου είπα:
Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: Για ποια καμπύλη συζητάμε ώστε να σου απαντήσω συγκεκριμένα και αναλυτικά.
Τεσπά ας μη γίνομαι μετά Μπούτχιαν προφήτης:
Η απάντησή μου θα ήταν ότι από τις καμπύλες αυτές μπορείς να συνάγεις τις απαιτήσεις σε ισχύ σε διάφορες περιοχές του ηχητικού φάζματος σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά ευαισθησίας των ηχείων που διαθέτεις. Μπακαλίστικα λεγόμενο όσο πχιό ψηλά το σημείο της καμπύλης από τα σημεία που αντιστοιχούν στα 3-4 ΚΗζ τόσο πχιό πολύ ισχύ χρειάζεσαι για να επιτύχεις το ίδιο επίπεδο ακουστικής έντασης υποθέτοντας ίδγια ευαισθησία μεγαφώνων. Δεν ξέρω αν αυτό βγάζει νόημα.
Εσύ το είπες σωστά και πολύ καλύτερα πάντως.![]()
Το πρώτο θέμα που θίγεις έχω να πω ότι αν δεν το είχα προσέξει δε θα έκανα τις κουλές ερωτήσεις στον ΕΑΡ.Πρόσεχε επίσης ότι οι καμπύλες - με τη σχετική ευαισθησία του ακουστικού μας συστήματος - αλλάζουν και σχήμα αναλόγως της στάθμης στην οποία ανταποκρίνεται καθεμία εξ αυτών.
Ένας εκ των λόγων που είναι καταδικαστέα όσα reviews δεν αναφέρουν ακριβώς τις στάθμες όπου προέκυψαν οι εντυπώσεις του συντάκτη...
Ρε πανάθεμά σας...επίτηδες το κάνετε?στην πεδινή Γορτυνία
Καλώς ή κακώς, με τα αφτιά μας ακούμε.Εχω μια ένσταση, για το κατά ποσο οι καμπύλες F-M είναι αυτό που πρέπει να κοιτάμε για την αναπαραγωγή
Αυτή είναι η ισοσταθμιση, το τάργκετ κερβ, που πρέπει να εφαρμόζεται στο φλατ ηχοσύστημα-χώρο, ώστε η ακρόαση ηχογραφημένης μουσικής να γίνεται αντιληπτή ως "αληθοφανής" και να "αρέσει".Αυτό που πραγματικά επιθυμούμε να αναπαράγουμε είναι:
![]()
και μάλιστα με το room gain μέσα.
Και όχι οι F-M.
Τώρα τα λες όμορφαΚαλώς ή κακώς, με τα αφτιά μας ακούμε.
Οπότε, τα γραφήματα ακουστότητας μας ενημερώνουν για τη μέγιστη δυνατή και αντιληπτή στάθμη όλου του φάσματος, στα όργανα της ακοής μας, όπως και για την ελάχιστη δυνατή, το κατώφλι ακοής.
Κάθε καμπυλωτό γράφημα, στα αυτιά μας ακούγεται ως φλατ, ίδιας στάθμης ανά συχνότητα. Μια ευθεία είναι η μετάφραση του εγκεφάλου αυτών των καμπυλών.
Κι η υψηλότερη ευθεία του αυτιού μας, είναι η υψηλότερη ανεκτή, το άνω όριο, ενώ η χαμηλότερη ευθεία, είναι το κατώφλι ακοής.
Άρα, αυτές οι καμπύλες, συμπίπτουν με τις ελάχιστες και μέγιστες στάθμες που επιθυμούμε να βγάζουν τα ηχεία μας. Μέσα σε αυτά τα όρια δουλεύει το αυτί, ούτε πιο κάτω, ούτε πιο πάνω.
Πιο κάτω, αν βγάζει το ηχείο, το αυτί μας δε το ακούει, ασχέτως αν το μετράει μικρόφωνο.
Πιο πάνω, το αυτί μας δεν αντέχει, ασχέτως αν αντέχει το μικρόφωνο.
Ε, αυτό είναι το χρήσιμο πράμα που μπορούμε να ζητήσουμε από τα ηχεία.
Αυτή είναι η ισοσταθμιση, το τάργκετ κερβ, που πρέπει να εφαρμόζεται στο φλατ ηχοσύστημα-χώρο, ώστε η ακρόαση ηχογραφημένες μουσικής να γίνεται αντιληπτή ως "αληθοφανής" και να "αρέσει".
Συνεχίζει να εμπίπτει μέσα στις αρχές που οριοθετούν οι καμπύλες ακουστότητας αυτό το τάργκετ κερβ, και αναλόγως στάθμης, επειδή μεταβάλλονται οι καμπύλες ακουστότητας, οφείλει αναλόγως να μεταβάλλεται και το τάργκετ κερβ, με επιπρόσθετη χρήση φίλτρου λάουντνες.
Η ακρόαση δηλαδή, οφείλει να προσαρμόζεται στις καμπύλες ακουστότητας. Το τάργκετ κερβ, ως έχει, ισχύει για την στάθμη αναφοράς.
Δηλαδή, το τρίο στούτζες:
1. Οι αρχές της ψυχοακουστικής, αποτελούν τη σοβαρότερη βάση ακρόασης.
2. Οι λοιπές μετρήσεις, ακούγονται δεν ακούγονται.
3. Όλα μετρούνται. Όλα δεν ακούγονται. Το αυτί ξεγελιέται εύκολα, κι ο εγκέφαλος μπορεί να γεμίζει τρομερά κενά, και να αδιαφορεί για αυτά.
IMHO.![]()
Για ποια στάθμη; Να το δω και θα σου πωΤο τάργκετ κερβ, ως έχει, ισχύει για την στάθμη αναφοράς.
Περί τα 80 dB πάνω στη ζώνη μέγιστης ευαισθησίας του ακουστικού μας συστήματος.Τώρα τα λες όμορφα
...
Για ποια στάθμη; Να το δω και θα σου πω