Κασέτα ή σόμπα για το τζάκι;

Reaction score
11.672
Τα ξύλα, αφού στεγνώσουν για έναν χρόνο έξω σκεπασμένα και ηλιόλουστα, μπαίνουν σε κλειστό χώρο ακριβώς έξω απο το τζακοχοουμθίατερ και περιμένουν για 2-3 χρόνια ακόμα. Χθες το βράδυ βρήκα μεγάλες βαλανιδιές απο το 2011. :D

Κανείς logistic και στα ξύλα ;;;
Ταμπελάκι με ημερομηνία κοπής :D

Πρόσεχε μη καις ..... ληγμένα :whistling:

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.582
Κανείς logistic και στα ξύλα ;;;
Είναι πολύ απλό. Τα κλαριά που κόπηκαν κάθε χρόνο βρίσκονται σε άλλη ντάνα και τα είδη που κόβονται εδώ τοποθετούνται χωριστά.

Μέσα είναι 5 ντάνες σε 7 παλέτες με ύψος 1,30 και έξω 2 παλέτες της σοδιάς 2018, 5-6 τόνοι με ελιές, με ύψος 1,60.

Αν οι ευκάλυπτοι που αποτελούν την κύρια πηγή ξύλων είναι μέχρι 20 εκατοστά διαμέτρου, κόπηκαν απο 9 δέντρα στο κάτω μέρος του κήπου το 2015. :p
Αν είναι σκισμένοι, κόπηκαν το 2016 απο τον τεράστιο στην επάνω γωνία. :p
Αν είναι μεγάλοι και άσκιστοι, απο το πάρκινγκ αρχές του 2017. :p
Οι βαλανιδιές αγοράστηκαν το 2011. :p Τελευταία αγορά.
Οι παλιές ελιές είναι απο το 2014. :p
Οι γαύροι απο το 2015. :p Μου χάρισε μια φίλη 1 παλέτα.
Τα διάφορα κυπαρίσια απο το 2016 και το 2017. :p Αυτά είναι εντελώς ξερά μέσα σε λίγους μήνες και πρέπει να καούν όλα φέτος αν και πετάνε. >:( Αν μείνουν χρόνια τα τρώει το σαράκι.

Οι 25 περίπου ευκάλυπτοι είναι έτοιμοι για κλάδεμα με μεγάλη απόδοση ξυλείας κάθε 4-5 χρόνια. Οι ελιές σπανιότερα, κάθε 6-7, και τα κυπαρίσια (Sempervirens και Arizonica) όταν ξεραθεί κανένα απο τα περίπου 200, 1-2 το χρόνο.

Reaction score
431
Είναι πολύ απλό. Τα κλαριά που κόπηκαν κάθε χρόνο βρίσκονται σε άλλη ντάνα και τα είδη που κόβονται εδώ τοποθετούνται χωριστά.

Μέσα είναι 5 ντάνες σε 7 παλέτες με ύψος 1,30 και 2 παλέτες της σοδιάς 2018, 5-6 τόνοι με ελιές, με ύψος 1,60.

Αν οι ευκάλυπτοι που αποτελούν την κύρια πηγή ξύλων είναι μέχρι 20 εκατοστά διαμέτρου, κόπηκαν απο 9 δέντρα στο κάτω μέρος του κήπου το 2015. :p
Τα διάφορα κυπαρίσια απο το 2016 και το 2017. :p Αυτά είναι εντελώς ξερά μέσα σε λίγους μήνες και πρέπει να καούν όλα φέτος αν και πετάνε. >:( Αν μείνουν χρόνια τα τρώει το σαράκι.

Οι 25 περίπου ευκάλυπτοι είναι έτοιμοι για κλάδεμα με μεγάλη απόδοση ξυλείας κάθε 4-5 χρόνια. Οι ελιές σπανιότερα, κάθε 6-7, και τα κυπαρίσια (Sempervirens και Arizonica) όταν ξεραθεί κανένα απο τα περίπου 200, 1-2 το χρόνο.
Ζιζικ εισαι καταπληκτικός αμα σε μείνει χρόνος έλα το καλοκαίρι στον Όλυμπο να μας δωσεις ενα χεράκι επειδή οι ντάνες είναι πολλές και τα σπρει που μας χορηγούν δεν φτάνουν!!

Reaction score
11.672

Μέσα είναι 5 ντάνες σε 7 παλέτες με ύψος 1,30 και 2 παλέτες της σοδιάς 2018, 5-6 τόνοι με ελιές, με ύψος 1,60.

:headbang:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.679
Τελικά η καλύτερη θέρμανση είναι ένα καλό κλιματιστικό ινβέρτερ.
Γλυτώνεις από τα τζάκια που απαιτούν δουλειά, χαμαλίκι, κουβαλήματα, κοψίματα, σχισίματα, ντανιάσματα, αποθηκευτικό χώρο, φωτιά με ότι κίνδυνο εγκυμονεί, κάπνα, στάχτες, καθαρίσματα.
Πατάς το κουμπάκι στο κομπγιούτερ και βουαλά!! :D:p

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.041
Σωστά, κλιματιστικά. Ό,τι καλύτερο.

Μόνο που στη διακοπή ρεύματος μένεις παγωτό.

Και δω στην Ουγκάντα που είμαστε, μόλις ο καιρός τρίξει δόντια, περιμένεις διακοπή ρεύματος..

K

kimon

Guest
Σωστά, κλιματιστικά. Ό,τι καλύτερο.

Μόνο που στη διακοπή ρεύματος μένεις παγωτό.

Και δω στην Ουγκάντα που είμαστε, μόλις ο καιρός τρίξει δόντια, περιμένεις διακοπή ρεύματος..
Υπάρχουν και ενεργειακά τζάκια που δουλεύουν χωρίς ρεύμα;

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Ούτε στο μπαλκόνι δε βγαίνεις χωρίς γαλότσες!

View attachment 114697

Μέσα όμως, 25 βαθμοί, σταθερά.

3 κλιματιστικά λειτουργούν, ένα νταικιν, ένα μεντεα κι ένα γκρι. Όλα καλές σειρές, ήσυχα, μεγάλες αποδόσεις κλπ. Δηλαδή, τα 2 υπολειτουργούν αγρίως, με κενά και ένδειξη nf. Το νταικιν βγάζει ζεστασιά ασταμάτητα.
Τα συμπεράσματα, απλά... ;)

Λέτε γι' αυτό το νταικιν?
https://vimax.gr/daikin-fvxm50m-rxm50m.html

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.582
Υπάρχουν και ενεργειακά τζάκια που δουλεύουν χωρίς ρεύμα;
Εκτός του οτι πολλά είναι χωρίς ρεύμα με φυσική ροή, τα περισσότερα λειτουργούν και χωρίς.
Εγώ θα πάρω χωρίς ρεύμα.

Λέτε γι' αυτό το νταικιν?
https://vimax.gr/daikin-fvxm50m-rxm50m.html
Στο σαλόνι το έχω αυτό, είναι τέλειο σε απόδοση αλλά όχι κορυφαίο σε θέματα κατανάλωσης. Και πάλι όμως είναι πολύ οικονομικότερο απο το παλιό 24 Panasonic το οποίο αντικατέστησε, και δεν σταματάει ποτέ απο κρύα. Είναι και αρκετά θορυβώδες.

Ζιζικ εισαι καταπληκτικός αμα σε μείνει χρόνος έλα το καλοκαίρι στον Όλυμπο να μας δωσεις ενα χεράκι επειδή οι ντάνες είναι πολλές και τα σπρει που μας χορηγούν δεν φτάνουν!!
Θα έρθω με το αγιοβασιλιάτικο Stihl αλυσοπριονάκι και τα πριονάκια χειρός μου. :D

Last edited:

Reaction score
431
Και μόνο στο μέτρημα να έρθεις φτάνει άλλωστε το κατέχεις πολύ καλύτερα απο άλλους.
Και μετά απο την δουλειά ακολουθεί τσίπουρο.

Θα έρθω με το αγιοβασιλιάτικο Stihl αλυσοπριονάκι και τα πριονάκια χειρός μου. :D

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.917
Ποιό οικονομική λύση από τις αντλίες θερμότητας δεν υπάρχει. Το πληρώνεις αλλά 5 μήνες ζεστό σπίτι σε 24ωρη συνεχόμενη λειτουργία με κατανάλωση 500€-600€ σύνολο δεν υπάρχει πουθενά.

Από τζάκια δαγκωτό Nordpeis. Ψάχνομαι και εγώ γιατί θέλω για το σαλόνι. Έχω μιλήσει με τον αντιπρόσωπο που είναι στη Λευκάδα www.fireblue.gr και τον εδώ dealer (Αθήνα) που είναι στον Πειραιά.
Καμαριανάκης λέγεται 2104128446.
Τα Nordpeis ανεβάζουν θερμοκρασίες μέχρι και 600 βαθμούς μέσα στο θάλαμο με αποτέλεσμα να καίγεται ακόμα και η κάπνα, για αυτό και τα πυρότουβλα δεν μαυρίζουν εύκολα.
Τα υπόλοιπα τα είπε ο Ear.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.041
για αυτό και τα πυρότουβλα δεν μαυρίζουν εύκολα
Μετά 4 χρόνια χρήσης, τα εσωτερικά λευκά τοιχώματα του τζακιού, παρέμειναν ...λευκά.
Σχεδόν σα καινούρια.

Σε κάθε άναμμα, μαύριζαν, από την καπνα της ατελούς καύσης όσο ήταν κρύο, όπως μαύριζε και τμήμα του τζαμιού, αυτό που ήταν κοντά στη φλογα. Αργότερα όμως, μόλις ανέβαζε θερμοκρασία, όλα καθάριζαν, ως δια μαγείας, νομίζω γίνονταν λευκή στάχτη που φεύγει μόνη της.

Αυτή την καύση των καταλοίπων ονομάζουν "τριτογενή καύση". Τουλάχιστον, έτσι κατάλαβα. Να πω την αλήθεια, δε το έχω ψάξει περισσότερο αν υπάρχει ή όχι τριτογενής, ούτε είμαι κανας ειδικός να το εξηγήσω. Πάντως, και σε βίντεο από γιουτιουμπ των Ελλήνων αντιπροσώπων, έτσι την ονομάζουν.

Επίσης, μετά από 4 χρόνια χρήσης, η καπνοδόχος ήταν καθαρή σα να μη χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
Υπ'όψιν ότι δεν έκαψα καθόλου πετρέλαιο για 4 έτη, μόνο με το τζάκι ζέστανα το σπίτι. Μέση κατανάλωση 1,5 τόνο το έτος.

Εντελώς ξερή οξιά (ξηραντηρίου, <3% υγρασία με μετρηση) με 90€ το κυβικό, 4 κυβικά (~2 τόνους) ποτέ δεν κατάφερα να κάψω σε μια σαιζόν...

Αυτά τα ολίγα από μένα, 4-χειμωνες το δούλεψα.

Last edited:

alexis

Reaction score
32.917
Μετά 4 χρόνια χρήσης, τα εσωτερικά λευκά τοιχώματα του τζακιού, παρέμειναν ...λευκά.
Σχεδόν σα καινούρια.

Σε κάθε άναμμα, μαύριζαν, από την καπνα της ατελούς καύσης όσο ήταν κρύο, όπως μαύριζε και τμήμα του τζαμιού, αυτό που ήταν κοντά στη φλογα. Αργότερα όμως, μόλις ανέβαζε θερμοκρασία, όλα καθάριζαν, ως δια μαγείας, νομίζω γίνονταν λευκή στάχτη που φεύγει μόνη της.

Αυτή την καύση των καταλοίπων ονομάζουν "τριτογενή καύση". Τουλάχιστον, έτσι κατάλαβα. Να πω την αλήθεια, δε το έχω ψάξει περισσότερο αν υπάρχει ή όχι τριτογενής, ούτε είμαι κανας ειδικός να το εξηγήσω. Πάντως, και σε βίντεο από γιουτιουμπ των Ελλήνων αντιπροσώπων, έτσι την ονομάζουν.

Επίσης, μετά από 4 χρόνια χρήσης, η καπνοδόχος ήταν καθαρή σα να μη χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
Υπ'όψιν ότι δεν έκαψα καθόλου πετρέλαιο για 4 έτη, μόνο με το τζάκι ζέστανα το σπίτι. Μέση κατανάλωση 1,5 τόνο το έτος.

Εντελώς ξερή οξιά (ξηραντηρίου, <3% υγρασία με μετρηση) με 90€ το κυβικό, 4 κυβικά (~2 τόνους) ποτέ δεν κατάφερα να κάψω σε μια σαιζόν...

Αυτά τα ολίγα από μένα, 4-χειμωνες το δούλεψα.
Το κάνουν και τα τζάκια της Rais. Φίλος έχει βάλει κασετίνα Rais πριν 5 χρόνια, την πλήρωσε σχεδόν 3000€, αλλά δεν υπάρχει αυτό το πράμα. Το τζάκι είναι σαν να το έβαλε χθες, δεν καίει τίποτα και κάνει μια απίστευτη γλυκιά ζέστη.
Η αντιπροσωπία είναι στην Αλίμου. Αθήνα.

gid

Reaction score
10.153
Ο κρίσιμος περιβαλλοντικός παράγοντας που σπανίως αναφέρεται σε κουβέντες ή βίντεο σχετικά με σόμπες ή τζάκια

alexis

Reaction score
32.917
Ο κρίσιμος περιβαλλοντικός παράγοντας που σπανίως αναφέρεται σε κουβέντες ή βίντεο σχετικά με σόμπες ή τζάκια

Μα αυτό λέμε τόση ώρα. Τα σωστά τζάκια δεν βγάζουν τίποτα, και είναι μετρημένο.
Ο κακός χαμός στην Ελλάδα γίνεται γιατί ο καθένας βάζει ότι βρει μπροστά του. Από χαρτιά συσκευασίας που έχουν πάνω μελάνια, μέχρι παλέτες και βερνικομένα παράθυρα.

Last edited:

Reaction score
6.598
Θέλω να πιστεύω ότι είναι σωστά μελετημένη και συντηρημενη η εγκατάσταση καλοριφέρ, αλλά η κατανάλωση που ανέφερες είναι τεράστια... τι μπορείς να κάνεις όμως όταν δεν είναι δικό σου....
Γιατι λέμε για το πετρέλαιο και άλλες καυσιμες ύλες υποδιαιστερης ενεργειακής αποδοσης αλλά όλα είναι θέμα κατά πόσο έχουν εφαρμογή σε μια σωστή εγκατάσταση κυρίως... Η εξέλιξη θεωρώ θα είναι σε ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση λόγω ηλεκτρονικά ελεγχομενης καύσης... και δε θα ειναι μακριά... Ίσως το πετρέλαιο δε θα πεθανει τόσο εύκολα...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.889
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης