Περί subwoofer η ερώτηση

gid

Reaction score
10.096
Το συγκεκριμένο... δεν εχει σχεδιαστεί για να κατεβαίνει χαμηλά, και αφού το συζητήσαμε και με το ιδιωτικό μου ντόπερμαν καταλήξαμε στο συμπέρασμα οτι η προσθήκη sub αλλοιώνει τον χαρακτήρα του.
To συγκεκριμένο στο έδωσα απλά ως παράδειγμα, μην πιάνεσαι από κει.

Επαναλαμβάνω την ερώτηση λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω:

Ένα "πετυχημένης υλοποίησης" bookshelf ηχείο με woofer των π.χ. 5" ή 6.5" είναι σε θέση, "εφόσον σχεδιαστεί για να κατεβαίνει χαμηλά", να κατέβει π.χ. στους 30 (ή έστω 40!) κύκλους εντός του περιθωρίου των 3dB?

Reaction score
3.000

Ένα "πετυχημένης υλοποίησης" bookshelf ηχείο με woofer των π.χ. 5" ή 6.5" είναι σε θέση, "εφόσον σχεδιαστεί για να κατεβαίνει χαμηλά", να κατέβει π.χ. στους 30 (ή έστω 40!) κύκλους εντός του περιθωρίου των 3dB?
..... λες να βρέξει σήμερα ?

Reaction score
118
Κανένα ηχείο και καμιά υλοποίηση δεν είναι τέλεια. Κάθε εταιρία που παράγει ένα προιόν για να είναι ανταγωνιστικό και εμπορικό λαμβάνει κάποιους περιορισμούς, κόστος, μέγεθος κ.τ.λ. Τα ηχεία δεν αποτελουν εξαιρέσεις. Εάν παραδεχτούμε λοιπόν ότι δεν υπάρχουν τέλειες υλοποιήσεις τότε κάθε υλοποίηση μπορεί να βελτιωθεί. Η επιχείρηση για βελτίωση βεβαίως μπορεί να αποτύχει και τελικά το αποτέλεσμά μας να είναι χειρότερο αντί για καλύτερο. Παρ όλα αυτά δεν ακυρώνονται συνολικά οι προσπάθιες βελτίωσης (π.χ. η προσθήκη ενός sub σε ένα σύστημα), επειδή ο κατασκευαστής δε το υλοποίησε.
Σίγουρα κάποιος εάν επιμείνει να βελτιώσει κάτι θα το καταφέρει.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.969

..... λες να βρέξει σήμερα ?
Υπό τεχνικούς και όχι...μετεωρολογικούς όρους,θα μπορούσε μια ικανοποιητική απόκριση στις κατώτατες οκτάβες να προβλεφθεί για σιγανές στάθμες εκπομπής που θα αντιστοιχούσαν σε αναπτυσσόμενες διαφορές δυναμικού στους ακροδέκτες δεδομένου μεγαφώνου αρκετά κατώτερες από την τιμή των 2,83 Volt με την οποία διαμορφώνονται οι προδιαγραφές όπως η ευαισθησία και απόκριση συχνότητας.

Άλλη μέθοδος θα ήταν συντονισμένη σε ανάλογο τονικό ύψος διάταξη ενίσχυσης χαμηλών στην καμπίνα (οπή bass reflex,παθητικός ακτινοβολητής,γραμμή μεταφοράς,συνδυασμοί αυτών ανάλογα με τις ικανότητες του σχεδιαστή).

Σε όλες τις περιπτώσεις όμως παραμένει το ζήτημα διαχείρισης της ενέργειας στα χαμηλά όποτε ανέρχονται οι απαιτήσεις σε ισχύ.

Last edited:

TERMATOGAZI

Bass!
Reaction score
4.881
παιδια ποιο ειναι αυτο το ηχειο που δεν θελει sub , να τα πουλησω τα ρημαδια που δεν χωραω στο δωματιο?
4,5μ χ 4,8μ ειναι το δωματιο μου , θα φτασει ή να παρω το 6,5αρι να ειμαι καλυμμενος καλυτερα?

Reaction score
3.000
Υπό τεχνικούς και όχι...μετεωρολογικούς όρους,θα μπορούσε μια ικανοποιητική απόκριση στις κατώτατες οκτάβες να προβλεφθεί για σιγανές στάθμες εκπομπής που θα αντιστοιχούσαν σε αναπτυσσόμενες διαφορές δυναμικού στους ακροδέκτες δεδομένου μεγαφώνου αρκετά κατώτερες από την τιμή των 2,83 Volt με την οποία διαμορφώνονται οι προδιαγραφές ευαισθησίας.

Άλλη μέθοδος θα ήταν συντονισμένη σε ανάλογο τονικό ύψος διάταξη ενίσχυσης χαμηλών στην καμπίνα (οπή bass reflex,παθητικός ακτινοβολητής,γραμμή μεταφοράς,συνδυασμοί αυτών ανάλογα με τις ικανότητες του σχεδιαστή).

Σε όλες τις περιπτώσεις όμως παραμένει το ζήτημα διαχείρισης της ενέργειας στα χαμηλά όποτε ανέρχονται οι απαιτήσεις σε ισχύ.
....
έλα τώρα.......μην έχεις τόσο αγχος, χαλάρωσε .....

Ξέρεις καμιά ημερομηνία για τις εκλογές ?

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.090
παιδια ποιο ειναι αυτο το ηχειο που δεν θελει sub , να τα πουλησω τα ρημαδια που δεν χωραω στο δωματιο?
4,5μ χ 4,8μ ειναι το δωματιο μου , θα φτασει ή να παρω το 6,5αρι να ειμαι καλυμμενος καλυτερα?
εσυ εισαι ιδιαιτερη περιπτωση, ισως χρειαστεις κατιτις παραπανω... λεω εγω τωρα....

:p:D:D

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.421
Εγώ πάντα το έλεγα πως αυτοί που φτιάχνουν τα μουσικά όργανα είναι άσχετοι και δεν ενημερώνονται από την σελίδα για τις νέες αντιλήψεις επί του θέματος.
Οι άσχετοι που φτιάχνουν τις τούμπες και κάνουν σπατάλες σε πλήκτρα πιάνου. Για κοντραμπάσο ούτε κουβέντα...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.969
....
έλα τώρα.......μην έχεις τόσο αγχος, χαλάρωσε .....
Ξέρεις καμιά ημερομηνία για τις εκλογές ?
Θεωρώ ότι η αναμονή δεν θα κρατήσει επί...Μακρόν.;)
Απόδειξη της χαλαρότητας με την οποία περιβάλλονται οι αντιρρήσεις είναι ότι δεν στόχευσα το παρακάτω επιχείρημα:
Το συγκεκριμένο... δεν εχει σχεδιαστεί για να κατεβαίνει χαμηλά, και αφού το συζητήσαμε και με το ιδιωτικό μου ντόπερμαν καταλήξαμε στο συμπέρασμα οτι η προσθήκη sub αλλοιώνει τον χαρακτήρα του.
Από τη στιγμή όμως που θίγεται ανάλογο ζήτημα,θ'αναγόταν πλέον σε παράλειψη το να μην σχολιάσω επ'αυτού.

Ο χαρακτήρας ενός ηχείου θα αλλοιώνεται καθοριστικά από τη στιγμή που θα τροφοδοτείται με σήμα περιέχον ενέργεια σε συχνιοτικές ζώνες κατώτερες από το προδιαγεγραμμένο κάτω όριο απόκρισής του.
Η αλλοίωση του χαρακτήρος θα ενισχύεται όταν το εν λόγω ηχείο θα καλείται να διαχειρίζεται την πληροφορία που ανήκει σ'εκείνες τις ζώνες όσο οι στάθμες θα πλησιάζουν τα όρια της διαχείρισης ισχύος εντός των οκτάβων που θα εμφανίζει αυτό ωφέλιμη απόκριση.

Η ανάγκη απελευθέρωσης για τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ηχείου είναι ακριβώς ο παράγοντας που καθιστά απαραίτητο το κροσάρισμα των sub με τα κύρια ηχεία.
Άσε, σήμερα βρέχει ανοησίες...
Μαθαίνουμε εδώ πέρα όλοι ο ένας από τον άλλον.:D
εσυ εισαι ιδιαιτερη περιπτωση, ισως χρειαστεις κατιτις παραπανω... λεω εγω τωρα....

:p:D:D
Μίλα ξεκάθαρα, J (F)K !
Θες να πεις ότι ίσως να χρειαζόταν...οχτάϊντσα ή δεκάϊντσα μεγάφωνα αντί για εξαμισάρια;;;:lolsign:

Last edited:

Reaction score
3.000
Θεωρώ ότι η αναμονή δεν θα κρατήσει επί...Μακρόν.;)
Απόδειξη της χαλαρότητας με την οποία περιβάλλονται οι αντιρρήσεις είναι ότι δεν στόχευσα το παρακάτω επιχείρημα:

Από τη στιγμή όμως που θίγεται ανάλογο ζήτημα,θ'αναγόταν πλέον σε παράλειψη το να μην σχολιάσω επ'αυτού.

Ο χαρακτήρας ενός ηχείου θα αλλοιώνεται καθοριστικά από τη στιγμή που θα τροφοδοτείται με σήμα περιέχον ενέργεια σε συχνιοτικές ζώνες κατώτερες από το προδιαγεγραμμένο κάτω όριο απόκρισής του.
Η αλλοίωση του χαρακτήρος θα ενισχύεται όταν το εν λόγω ηχείο θα καλείται να διαχειρίζεται την πληροφορία που ανήκει σ'εκείνες τις ζώνες όσο οι στάθμες θα πλησιάζουν τα όρια της διαχείρισης ισχύος εντός των οκτάβων που θα εμφανίζει αυτό ωφέλιμη απόκριση.

Η ανάγκη απελευθέρωσης για τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ηχείου είναι ακριβώς ο παράγοντας που καθιστά απαραίτητο το κροσάρισμα των sub με τα κύρια ηχεία.

Μαθαίνουμε εδώ πέρα όλοι ο ένας από τον άλλον.:D

Μίλα ξεκάθαρα, J (F)K !
Θες να πεις ότι ίσως να χρειαζόταν...οχτάϊντσα ή δεκάϊντσα μεγάφωνα αντί για εξαμισάρια;;;:lolsign:
Παρ' ολα αυτά.... βρε παιδί μου έχω μιά απορία, πως οι ρομά μες τα datsun (με 2 κ 4 sub) έχουν καταφέρει να τροφοδοτούν με σήμα περιέχον ενέργεια (και ευτελέστερα καλώδια μάλιστα) τις συχνιοτικές ζώνες πέρα από το προδιαγεγραμμένο κάτω όριο απόκρισής των μεγαφώνων δίχως καμιά αλλοίωση στην ύφανση των χαμηλών συχνοτήτων ακόμη και στην ηχοχρωματκή πανδεσία της περιοχής, αφήνοντας τον καλλιεργημένο ακροατή να παρατηρεί με ιδιαίτερη ευκολία την εναλλαγή μεταξύ κλαρίνου και Μακη, ενω παραλληλα τα sub βυθίζονται βαθιά κάτω απ΄τα 20 Hz εκεί όπου στα χερσαία θηλαστικά γεννιούνται αισθήματα δέους και φόβου ? (κάπου εκει δεν ξεκινά και η σχιζοφρένεια ?)

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.969
Παρ' ολα αυτά.... βρε παιδί μου έχω μιά απορία, πως οι ρομά μες τα datsun (με 2 κ 4 sub) έχουν καταφέρει να τροφοδοτούν με σήμα περιέχον ενέργεια (και ευτελέστερα καλώδια μάλιστα) τις συχνιοτικές ζώνες πέρα από το προδιαγεγραμμένο κάτω όριο απόκρισής των μεγαφώνων δίχως καμιά αλλοίωση στην ύφανση των χαμηλών συχνοτήτων ακόμη και στην ηχοχρωματκή πανδεσία της περιοχής, αφήνοντας τον καλλιεργημένο ακροατή να παρατηρεί με ιδιαίτερη ευκολία την εναλλαγή μεταξύ κλαρίνου και Μακη, ενω παραλληλα τα sub βυθίζονται βαθιά κάτω απ΄τα 20 Hz εκεί όπου στα χερσαία θηλαστικά γεννιούνται αισθήματα δέους και φόβου ? (κάπου εκει δεν ξεκινά και η σχιζοφρένεια ?)
Παρέλειψες την πιο σημαντική παράμετρο...ότι ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν υπό συνθήκες ελεύθερου πεδίου και όχι εντός δωματίων ακρόασης.

Reaction score
3.000
Παρέλειψες την πιο σημαντική παράμετρο...ότι ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν υπό συνθήκες ελεύθερου πεδίου και όχι εντός δωματίων ακρόασης.
... μα φυσικά και εκεί ενέχεται η δυσκολία, διότι καλούνται να καλύψουν μεγάλες περιφέρειες, είναι οι λεγόμενοι εργοταξιακοί χαιεντάδες. Οι... εντός δωματίων ακρόασης είνα γατάκια _ γραμματειακής υποστήριξης !!

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.969
... μα φυσικά και εκεί ενέχεται η δυσκολία, διότι καλούνται να καλύψουν μεγάλες περιφέρειες, είναι οι λεγόμενοι εργοταξιακοί χαιεντάδες. Οι... εντός δωματίων ακρόασης είνα γατάκια _ γραμματειακής υποστήριξης !!
Οικιακά setup όπως του TERMATOGAZI ανήκουν στις πλέον εξευγενισμένες - με την καλή έννοια - εφαρμογές,διότι σκοπεύουν όχι μόνο σε υψηλές στάθμες στα κράσπεδα του φάσματος,αλλά και χαμηλές αρμονικές παραμορφώσεις επ'αυτών κι επίσης μειωμένες συνιστώσες από ενδοδιαμόρφωση.

Τα συστήματα της ηχορύπανσης από την άλλη πλευρά έχουν αποκλειστική προτεραιότητα τις υψηλές στάθμες,οπότε οι αρμονικές παραμορφώσεις και η ενδοδιαμόρφωση μεταξύ παρασιτικών και κανονικών συνιστωσών από το σήμα οδηγεί σε φαινόμενα υποηχητικών διακροτημάτων τα οποία - αναλόγως της συχνότητας - μπορούν να προκαλέσουν από ευφορικές εκδηλώσεις έως και αστάθεια στους δέκτες-ακροατές.
Ακόμα και χωρίς να χρησιμοποιούν...΄΄πρόκες΄΄.:p

Last edited:

Reaction score
584
Λάθος για εμένα να μπει sub, και ένα κιόλας ,δεν θα καταφέρει να το ματσαρει ποτέ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.646
Θα φτάσει βρε το μικρό, τι να το κάνεις το 6,5-άρι;
Δε χρειάζεται πιο μεγάλο γούφερ, ίσα ίσα θα σου έρθει, θα σε καλύψει πλήρως.
Και χωρίς σαμπ.
Δε ματσαρει λέμε.

Πάντως αν τυχόν πάρεις σαμπ, κόψτο ψηλά. Ας πούμε στους 18. (Χιλιόκυκλους)

Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.168
Δε χρειάζεται πιο μεγάλο γούφερ, ίσα ίσα θα σου έρθει, θα σε καλύψει πλήρως.
Και χωρίς σαμπ.
Δε ματσαρει λέμε.
Τα μεγάλα γούφερ είναι για τις αποτυχημένες υλοποιήσεις.

Last edited:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.796
Members
38.495
Νεότερο μέλος
JGmag