Περί subwoofer η ερώτηση

Reaction score
1.656
Διακρίνω έναν "θαυμασμό" από μέρους σου ως προς τον Bhutia.... ο οποίος σίγουρα τον αξίζει, αλλά ....
Λάθος, προς εσένα είναι ο θαυμασμος που παίρνεις στην επιφάνεια μερικές από τις τρελλιτσες του Μπουτχια. Η άποψη σου πάντως είναι λάθος, όχι εντελώς όμως. Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην ενσωμάτωση των υπογουφερ σε συστήματα αλλά αυτό είναι αναγκαίο. Γι αυτό είναι πιο εύκολο να πάρεις ένα τριδρομο ηχείο για το οποίο έχει φροντίσει ο κατασκευαστής να το μεγειρεψει όπως πρέπει και όσο μπορεί.

Προς τον νηματοθετη: μπορείς πολύ εύκολα για το σύστημα σου να πάρεις ένα υπογουφερ με εισοδους/εξόδους υψηλής στάθμης (καλώδια ηχειων). Μετά πάρε την υπηρεσία ενός ειδικού να στο ενσωματώσει.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.634

Χρειάζεται άραγε sub;
Θα επιχειρήσω να κλείσω το θέμα του νήματος, διότι η οδοποιία είναι εκτός των ενδιαφερόντων μου. :p

Στην παρακάτω μέτρηση του Σταμ, βλέπουμε 2 γραμμές, η μία πράσινη, πιο "ωραία", κι άλλη κόκκινη:

Η κόκκινη είναι όπως παίζει το ηχείο χωρίς καμία ισοσταθμιση, ενώ η πράσινη είναι η προσπάθεια του Σταμ να το ισοσταθμίσει ώστε να βελτιώσει το αποτέλεσμα, και νομίζω αρκετά επιτυχημένη.

Το εξηγεί κι ο ίδιος:

"Απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης. Σήμα εισόδου: MLS 512k, στάθμη 85dBSPL, χωρίς ψηφιακή ισοστάθμιση (κόκκινη καμπύλη) και με ψηφιακή ισοστάθμιση μέσω του Copland DRC205 (επιλογή: flat, πράσινη καμπύλη)"

Το γιατί έκανε ισοσταθμιση το εξηγεί επίσης:

"Χαμηλά, πάντως, το ηχείο δεν μπορεί να κρύψει τον μικρό του όγκο και παρά το γεγονός ότι διαθέτει παρουσία στις ανώτερες χαμηλές συχνότητες εμφανίζεται ελαφρώς άδειο πολύ χαμηλά.."

Και αναφέρει το θετικό αποτέλεσμα της ισοσταθμισης στις ακροάσεις του, όπως και τα προβληματικά επακόλουθα αυτής:

"Η ψηφιακή ισοστάθμιση μπορεί να βοηθήσει, ωστόσο το μικρό γούφερ δεν έχει πολύ μεγάλη διαδρομή και θα απαιτηθεί γενναία μείωση της στάθμης (περί τα 6dB) ώστε να μην οδηγηθεί το ηχείο έξω από τα όριά του"

Δηλαδή, σου λέει ότι ναι, η έλλειψη χαμηλά, μπορεί να βοηθηθεί με χρήση ψηφιακής ισοσταθμισης, αλλά τότε θα πρέπει να μειωθεί η μεγίστη στάθμη του ηχείου (η οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι δα και πολύ υψηλή) κατά τουλάχιστον 6 ντεσιμπέλ ώστε να μη τερματίζει η ανάρτηση του μικρού μεγέθους γούφερ.

Τέλος, συμπληρώνει ο Σταμ το εξής:

"αν μπορείτε να το στήσετε σε έναν μικρό χώρο και να το ακούσετε από κοντά, θα το αγαπήσετε!"

Νομίζω ότι είναι αυτονόητο πως ο μόνος λογικός τρόπος να χαρείς αυτό το ηχείο, είναι σε συνδυασμό με ένα σαμπ στις περιοχές των χαμηλών συχνοτήτων, όπου αυτό το ηχειάκι είναι ανεπαρκές, (βγάζοντας 30 κύκλους σε στάθμη -20dB μη ακροάσιμους αλλά κάνοντας τις διαδρομές το κακόμοιρο το μεγάφωνο), ώστε να ελευθερωθεί το μικρό αυτό γούφερ από διαδρομές που δεν προσφέρουν τίποτα, πέραν μιας άσκοπης καταπόνησης στο μεγάφωνο.

Και έτσι, σε κοντινές αποστάσεις ακρόασης, θα μπορέσει να δώσει τα μέγιστα αυτή η υλοποίηση, που όντως είναι αξιόλογη.

:drinks:

Last edited:

Reaction score
3.000
Δεν είναι τίποτα, περιέγραψες ένα στάδιο άρνησης και απομόνωσης με ολίγον τί από θυμό. Έχεις λιγάκι ακόμη για να αποδεχτείς την κατάστασή σου.

1. Άρνηση και απομόνωση
2. Θυμός
3. Διαπραγμάτευση
4. Κατάθλιψη
5. Αποδοχή

Ο καθένας τα περνάει λιγότερο ή περισσότερο δραματικά τα στάδια που περιγράφονται, με λίγους μήνες ή χρόνια θα κοιτάς τα ποστ σου και θα ευχαριστείς Bhutia CostasEAR που σου δείχνανε το δρόμο το σωστό.
Τα στατιστικά σου λένε 0,54/ ημέρα οριακά μεν, αλλά είσαι απ' την πλευρά εκείνων που δεν το βρέχουν το μπισκότο.
Ανάλογα την υγρασία σε 3-5 χρόνια θα είναι παξιμάδι, άρα .....

Bhutia - CostasEAR... τι μπορώ να πω.... ζωντανοί άνθρωποι, δραστήριοι, κάνουν πολύ καλή δουλειά εδω μέσα, το ότι δεν συγκλίνουν οι απόψεις μας δεν σημαίνει ότι δεν θαυμάζω την ενέργεια που βγάζουν εδώ μέσα, άξιοι θαυμασμού επίσης και για το χιούμορ τους και οι δύο, μέντορες για τους περισσότερους νέους εδώ μέσα, μόνο μπράβο έχω να πω.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
φυσικά... & Bridge Engineering ...
Υπό σουρεαλιστικούς όρους πάντως,η προσδοκία να εισπράττει χωρίς αβαρίες ο ακροατής τον αμιγή χαρακτήρα ενός μικρού ηχείου τροφοδοτούμενου από πλήρες φάσμα ισοδυναμεί με κατάσταση που αποκαλείται ...΄΄a bridge too far΄΄.
Λάθος, προς εσένα είναι ο θαυμασμος που παίρνεις στην επιφάνεια μερικές από τις τρελλιτσες του Μπουτχια. ..
Όχι μόνο ικανός στο ρόλο του,αλλά και...μετριόφρων ο kkaram.Προσωπικότητες όμως σαν εκείνον και τον...Khaos είναι που συντελούν στο να μην επαναπαυόμαστε γι αυτό και αξίζει να τους...λατρεύουμε.:D
...Προς τον νηματοθετη: μπορείς πολύ εύκολα για το σύστημα σου να πάρεις ένα υπογουφερ με εισοδους/εξόδους υψηλής στάθμης (καλώδια ηχειων). Μετά πάρε την υπηρεσία ενός ειδικού να στο ενσωματώσει.
Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος δημιουργεί το εξής ζήτημα: Όσα sub παρέχουν δυνατότητα κροσαρίσματος για σήματα μεγάλου πλάτους όπως εκείνα που οδεύουν προς τα ηχεία βασίζονται συνήθως σε απλό παθητικό υψιπερατό φίλτρο RC με τον πυκνωτή να μην εκτελεί την αποστολή με τη βέλτιστη ακρίβεια υπό τέτοιες συνθήκες.

Ανάλογα κιόλας με την ευμετάβλητη κατάσταση του παθητικού στοιχείου,τα χαρακτηριστικά του κροσαρίσματος (συχνότητα αποκοπής,κλίση φίλτρου,φασική διαφορά ανάμεσα στην είσοδο και την έξοδο) θα παρουσιάζουν ανάλογη χαοτική διακύμανση.

Reaction score
1.656
Υπό σουρεαλιστικούς όρους πάντως,η προσδοκία να εισπράττει χωρίς αβαρίες ο ακροατής τον αμιγή χαρακτήρα ενός μικρού ηχείου τροφοδοτούμενου από πλήρες φάσμα ισοδυναμεί με κατάσταση που αποκαλείται ...΄΄a bridge too far΄΄.

Όχι μόνο ικανός στο ρόλο του,αλλά και...μετριόφρων ο kkaram.Προσωπικότητες όμως σαν εκείνον και τον...Khaos είναι που συντελούν στο να μην επαναπαυόμαστε γι αυτό και αξίζει να τους...λατρεύουμε.:D

Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος δημιουργεί το εξής ζήτημα: Όσα sub παρέχουν δυνατότητα κροσαρίσματος για σήματα μεγάλου πλάτους όπως εκείνα που οδεύουν προς τα ηχεία βασίζονται συνήθως σε απλό παθητικό υψιπερατό φίλτρο RC με τον πυκνωτή να μην εκτελεί την αποστολή με τη βέλτιστη ακρίβεια υπό τέτοιες συνθήκες.

Ανάλογα κιόλας με την ευμετάβλητη κατάσταση του παθητικού στοιχείου,τα χαρακτηριστικά του κροσαρίσματος (συχνότητα αποκοπής,κλίση φίλτρου,φασική διαφορά ανάμεσα στην είσοδο και την έξοδο) θα παρουσιάζουν ανάλογη χαοτική διακύμανση.
Ε, ας πάρει κάποιο από αυτά που δεν βασίζονται σε τέτοιο φίλτρο.

Ο άνθρωπος ζητά μια εύκολη λύση. Αν είναι να τα πετάξει όλα ή να προχωρήσει ακόμη περισσότερο σε άλλες αλλαγές γιατί πάντα θα ξεφεύγει από το ιδανικό, ας μείνει όπως είναι να έχει και το κεφάλι του ήσυχο.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
Ε, ας πάρει κάποιο από αυτά που δεν βασίζονται σε τέτοιο φίλτρο.

Ο άνθρωπος ζητά μια εύκολη λύση. Αν είναι να τα πετάξει όλα ή να προχωρήσει ακόμη περισσότερο σε άλλες αλλαγές γιατί πάντα θα ξεφεύγει από το ιδανικό, ας μείνει όπως είναι να έχει και το κεφάλι του ήσυχο.
Γι αυτό και θα προτεινόταν ένθερμα κροσάρισμα με ενεργά φίλτρα και σε επίπεδο χαμηλού πλάτους (προενισχυτική έξοδος).Αλλά θα χρειαζόταν αλλαγή στο παρόν setup με τον λυχνιακό ολοκληρωμένο.

Είμαι ο τελευταίος που θα φέρω αντίρρηση στο δεύτερο σκέλος.Από αυτήν την αρχιτεκτονική κροσαρίσματος ξεκίνησα και ο ίδιος και είχα μείνει τότε ικανοποιημένος ακόμα και σε αυτό το στάδιο,σε σύγκριση με το να αφήνονταν δορυφόροι και sub να έπαιζαν μαζί με μοναδική παρέμβαση το ενσωματωμένο στο sub χαμηλοπερατό φίλτρο.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.634
Δυστυχώς οι τυπικές "χαιεντάδικες" δικάναλες προσεγγίσεις των προενισχυτών και ολοκληρωμένων ενισχυτών, δεν διαθέτουν ενσωματωμένο ενεργό κρος για διακριτές εξόδους σαμπ και δορυφόρων, και αυτή τους η έλλειψη, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρυθμιστικών τονικότητας και φίλτρου λάουντνες, τους καθιστά πραγματικά άχρηστους για ακρόαση Hi-End.

Reaction score
6.593
Σχεδόν πάντα εάν ξέρεις τι ζητάς ,ότι πληρώσεις περνεις.
Από τον προϋπολογισμό θα κριθεί το ποιο σαμπ μπορεί να ενσωματωθεί.....
Ακολουθώντας τα βήματα ταιριασμενων σαμπ με διδρομα μικρά όπως το δικό σου μπορείς να ενσωματώσεις σαμπ που έχουν προβλέψει στουντιακα παρόμοιες υλοποιήσεις εταιρίες όπως presonus, jbl, yamaha, adam, jenelec, newman κλπ.
Ηδη φέρουν λίγο πολύ ρυθμιστικά στην πλάτη με λίγο πειραματισμό μπορείς να φέρεις θετικό αποτέλεσμα, που σαφώς μετρώντας, ρυθμίζοντας από ειδικό θα είσαι πλήρως ικανοποιημένος.
Ποιο ασφαλή οδό από αυτήν δε βλέπω....

Reaction score
3.000
Δυστυχώς οι τυπικές "χαιεντάδικες" δικάναλες προσεγγίσεις των προενισχυτών και ολοκληρωμένων ενισχυτών, δεν διαθέτουν ενσωματωμένο ενεργό κρος για διακριτές εξόδους σαμπ και δορυφόρων, και αυτή τους η έλλειψη, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρυθμιστικών τονικότητας και φίλτρου λάουντνες, τους καθιστά πραγματικά άχρηστους για ακρόαση Hi-End.
βρε... εγώ λέω τα καλύτερα λόγια για σένα κι εσύ τρολλαρεις το setup του γραφείου μου ?

Reaction score
584
Βρε όσο πιο απλό είναι ένα σύστημα τόσο πιο φυσικό θα είναι στη μουσική ,τη sub και σαχλαμάρες. Εδώ μιλάμε για λαμπατο όχι για 35 καναλια home cinema

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
Ενα ονομα - ενα λινκ μιας τεθιας συσκευης ? για κοινους θνητους παρακαλω ... :drinks:
Ένα προσιτό studio subwoofer θα κάνει τη δουλειά χωρίς αβαρίες. Στο δικό μου desktop για παράδειγμα έχω Fluid FX8 ως δορυφόρους σε στερεοφωνικό τρίγωνο με πλευρά 120 εκατοστών και κροσαρισμένα παρεμβάλλοντας στην έξοδο του DAC/Pre sub JBL LSR10 S.Όλα σε συνδέσεις μέσω XLR.
Στα συγκεκριμένα sub μάλιστα ο διακόπτης ευαισθησίας στην είσοδο κρατείται στη ΄΄χαμηλή΄΄ θέση +4dBu,εφόσον η στάθμη εξόδου από το DAC/Pre έχει ικανοποιητική τιμή.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
Στην υπόγα τα ΄χω... (ολα μπετό δεν κουνάει τίποτα) sub δεν υπάρχει, εκεί θα δεις μεχρι και το πρωτο Watt Puppy (απ΄τον πατέρα αυτο).
Πίσω στους Bhutman & Trobin...

Trobin : Μα το όσιο σκουμπρί Bhutman! !Έχει Wilson Watt/Puppy διαθέσιμο...

Bhutman : Αυτό δεν είναι τίποτα...Κάτσε να μάθει πρώτα ότι στο εν λόγω παθητικό σύστημα το Watt είναι ο δορυφόρος - που χρησιμοποιούσε ο Dave Wilson μόνο του ως μόνιτορ εγγύς πεδίου - ενώ το Puppy είναι το...sub.
:welcome:

A

AKARL

Guest
Πίσω στους Bhutman & Trobin...

Trobin : Μα το όσιο σκουμπρί Bhutman! !Έχει Wilson Watt/Puppy διαθέσιμο...

Bhutman : Αυτό δεν είναι τίποτα...Κάτσε να μάθει πρώτα ότι στο εν λόγω παθητικό σύστημα το Watt είναι ο δορυφόρος - που χρησιμοποιούσε ο Dave Wilson μόνο του ως μόνιτορ εγγύς πεδίου - ενώ το Puppy είναι το...sub.
:welcome:
Όφου όφου μρε Μπούτια κσέρεις ήντα σημαίνει αφτό σύμφωνα με την άποπση του Χαζ;

Τα sub στο audio εφευρέθηκαν (κατα την άποψή μου) για τις αποτυχημένες υλοποιήσεις.
Ότι το Γουίλσον Γουάτ είναι, ούτως ειπείν, ΔΤΠΙ (Δια Το Πέος Ιππαστί).

ΥΓ: Σου έχω αναφέρει ποτέ ΠΟΣΟ παλιοχαραχτήρας είσαι; :p

Reaction score
15.469
φοράει και σκουφάκι ρε φίλε, που διπλώνει κιολας!! χαχαχαχα
δηλ τώρα αυτός με το σκουφί σταυτιά....πήγε ν ακούσει και να βγάλει άποψη?
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ HIPSTERΑΔΕΣ!
Ανοιγωμε τη καρδια μας και μας 'ε μαχαιρωνετε ...
- εγω στο Gig Harbor θα παω αμα μεγαλωσω και θα πηγαινω στο χαϊενταδικο του χωριου να καθωμαι να πινω τα λαγκαβουλι μου - να γροικω τσι λαμπες μου - με τα φιδοκαλωδια και τα γουφερακια τα 5μισαρια απο τα 4 μετρα - να το κατεχετε ...
- γιαντα υπαρχει θεμα με ντο σκουφο μρε κοπέλια ? κι εγω τονε φωρω εδα απου κανει κρυο - χαλα τσι μεσαιες ή πραμα τεθιο ?
- αμα φορεις το σκουφο εισαι χιπστερας ? ειναι κακο πραμα ετονα ? εμεις επαε στο χωριο δε τα κατεχωμε 'τανα ... εγω τονε φωρω για ειναι ο τσουκος μου σα ντου γιουλμπινερ ενα πραμα ...
ανοιγωμε τσι καρδιες μας και μας τσι πετατε στα τσιμεντα
μεχρι κι ο μπουτια αποκαλυψε τη συστηματαρα ντου (μια εκ φανταζομαι) απου ειχετε φαωθει παλαιοθεν και δε ντου βαλετε ενα λαϊκ ...
:drinks:

Reaction score
30.455
Θα επιχειρήσω να κλείσω το θέμα του νήματος, διότι η οδοποιία είναι εκτός των ενδιαφερόντων μου. :p
Να αφήσεις ήσυχη την οδοποιία γιατί σε αυτό το νημα προβλέπεται εποποιία!

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.777
Members
38.493
Νεότερο μέλος
Mili