- Μηνύματα
- 46.293
- Reaction score
- 93.776
Ποιος χτύπησε;India Karnataka.
Ποιος χτύπησε;India Karnataka.
Πράγματι, η Ιταλία έμεινε τις τελευταίες δεκαετίες πίσω στην εξέλιξη του καφέ. Ακόμα όμως έχει μείνει στον πολύ κόσμο ότι "καλός καφές = Ιταλία" και καταντάει εκνευριστικό να προσπαθείς να τους ανατρέψεις το πείσμα.Δυστυχως η Ιταλια που ξεκινησε τον espresso ,ειναι ετη φωτος πισω απο την Ελλαδα (και τον υπολοιπο πλανητη) στους καφεδες που σερβιρει.Το 90 % των καφεδων που πωλουνται στην Ιταλια ειναι 50/50 ,δηλαδη 50% robusta και 50% arabica,δεν καθαριζουν ποτε τις μηχανες γιατι χανουν την γευση οπως λενε,και ο κοσμος πινει καμμενο καφε με λαδια ο οποιος δεν εχει γευση καφε αλλα κατι αλλο. Η μικρη ποσοτητα ειναι σωστη (για 20 γραμμαρια αλεσμενου παιρνεις το πολυ 40 ml ροφηματος ristretto με ratio 1 προς 2). Οι φουσκαλες που αναφερει μπορει να προερχονται απο πολυ φρεσκοκαβουρδισμενο καφε (λογο του οτι βγαζει διοξιδειο του ανθρακα ακομη)οποτε απλα τις σπας κτυπωντας ελαφρα το φλυτζανακι στον παγκο η το τραπεζακι. Γενικα αυτα που γραφει εχουν καποιες σωστες πληροφοριες αλλα στο συνολο τους ειναι πολυ πισω σε σχεση με το που βρισκεται τωρα ο καφες τωρα.
Ωραία είναι όλα αυτά. Έχω ξοδέψει μπόλικα χρήματα για πρέσες, Chemex, σιφόνια κτλ αλλά εκτός από εσπρέσο δεν μπορώ να πιω τίποτα άλλο. Οι φιλτραρισμένοι δεν είναι του γούστου μου. Αν δεν υπήρχε ο εσπρέσο μάλλον δεν θα έπινα καφέ.
Να συμπληρώσω οτι ο μέσος όρος είναι 4 εσπρέσσο την ημέρα για τον κάθε Ιταλό. Απλά είναι εντελώς διαφορετική η προσέγγιση που έχουν στον καφέ μιας και το αντιμετωπίζουν όπως πάει κάποιος στο περίπτερο να παρει ενα μπουκαλάκι νερό και πιάνει την κουβέντα με τον περιπτερά...κάπως έτσι...Πράγματι, η Ιταλία έμεινε τις τελευταίες δεκαετίες πίσω στην εξέλιξη του καφέ. Ακόμα όμως έχει μείνει στον πολύ κόσμο ότι "καλός καφές = Ιταλία" και καταντάει εκνευριστικό να προσπαθείς να τους ανατρέψεις το πείσμα.
Όταν μιλάμε για specialty coffees η Ιταλία δεν αναφέρεται ποτέ. Για να είμαστε δίκαιοι, ένας σοβαρός λόγος που ο εσπρέσο στην Ιταλία είναι ...αυτός που είναι, οφείλεται στη φτηνή τιμή του (γύρω στο 1 €), οπότε ο καφές που χρησιμοποιείται δεν μπορεί να είναι κορυφαίος. Και για να έχει την κρέμα που είναι προαπαιτούμενο στην κουλτούρα τους χρησιμοποιούν και robusta (φτηνή και πιο β' ποικιλία) . Ένα "θετικό" του robusta σε σχέση με τον arabica είναι ότι στην ίδια ποσότητα περιέχει περίπου τη διπλάσια καφεΐνη. Κι επειδή οι Ιταλοί πίνουν μονούς εσπρέσο με 7 gr καφέ, καταφέρνουν να νιώσουν το kick της καφεΐνης.
Είναι και οι διαφορές στο καβούρντισμα αλλά μπαίνουμε σε άλλα χωράφια.
Κάποιοι νέοι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να αμφισβητούν την Ιταλική παράδοση του εσπρέσο και να ανοίγουν μαγαζιά με ψαγμένους καφέδες τόσο στην προέλευση όσο και στην παρασκευή.
Υ.Γ. Σε λίγες βδομάδες θα είμαι στη Ρώμη και θα διαπιστώσω live την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Αντιθέτως με τη φωτογραφία ο καφές είναι φρικτός, όπως όλοι οι καφέδες στο 99% των μαγαζιών. Οπότε τα παγάκια μόνο καλό κάνουν.Freddo; Μη σκοτώνετε τον καφέ.
Eγω όταν παίρνω freddo espresso πάντα σκέτο, ζητάω λίγο πάγο η όταν δεν καταλαβαινουν λέω μίση ποσότητα πάγου.Αντιθέτως με τη φωτογραφία ο καφές είναι φρικτός, όπως όλοι οι καφέδες στο 99% των μαγαζιών. Οπότε τα παγάκια μόνο καλό κάνουν.
Όταν θέλω κρύο ρόφημα κι έχω καλό καφέ, φτιάχνω "on the rocks", δηλαδή η εκχύλιση γίνεται πάνω σε μεγάλα παγάκια χωρίς χτύπημα που τον αραιώνει.