B&W CDM 1...και μετά τί ;;

TGD

Reaction score
10.354
Κάποιος που είχε και τα δύο έγραψε:
B&W 805N v/s 805S
To my ears 805N is more neutral and more warm on the ears...Less fatiguing!!
805s are to my ears brighter more forward, probably a wee bit more detail, but very fatiguing and tiring to hear at medium to high listening sessions.
The 805N are older of course ,and quite a few crossovers and components have been changed, but I still prefer the perfect neutral and more NATURAL detailed sound of the 805N over the 805s ,and mind you ,the 805N will be a lot cheaper!! I say go for them but as the LAW of this forum suggest: Let your ears make that decision for you amigo!!

Ο συντονισμός του tweeter είναι εμφανής, μα πέρα από τη βύθιση στο crossover το 805Ν μου φαίνεται καλό. Ειδικά αν σκεφτείς ότι ως παλιότερο μοντέλο βρίσκεται φθηνότερο. Λένε όμως ότι είναι δυσκολότερο στην οδήγηση.

Reaction score
159
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Η αλήθεια είναι οτι η ακροαση ειναι απαραιτητη. Οσον αφορά το 805 N εχω διαβασει πολλα σε φορούμς και οι περισσοτεροι τα εκθειάζουν, ενω σε αλλους απλως αρεσει πολυ. Δεν ειδα καποιον να το «κράζει» . Στο παρον νημα μονάχα διαβασα οτι ειναι πισω σε σχεση με νεότερα ηχεια. Απο την αλλη μεριά ομως η τιμη του καλα κρατεί και δεν ξερω αν αυτο οφείλεται μονο στη φήμη του (…και ως b&w) και οχι στις πραγματικές του δυνατοτητες.

Reaction score
159
Λοιπόν, άκουσα και τα B&W 805N και τα Kali Audio IN8. Δεν υπαρχει σύγκριση μεταξύ των δύο. Τα B&W υπερτερούν ξεκάθαρα και ούτε τσόφλια, ούτε τπτ άλλο δεν τους πετάνε τα Kali...Τα Kali είναι εξαιρετικά για την τιμή τους, έχουν πολύ πλούσιο ήχο. Δεν μου άρεσε το μπάσο τόσο, που μου φάνηκε λίγο πλαδαρό, χωρίς καλό έλεγχο. Επίσης, οι μεσουψηλές μου ακούστηκαν λίγο rolled off. Δεν έκανα καμία αλλαγή στις ρυθμίσεις, καθώς πήγα στο κατάστημα που μου πρότεινε ο φίλος mellodos, που είχαν τις optimum ρυθμίσεις σύμφωνα με τον χώρο. Από την άλλη πλευρά τα B&W απευθείας σου δίνουν την αίσθηση του ανώτερου. Καλύτερο έλεγχο χαμηλών (αν και εμφανώς εκεί υστερούν σε ποσότητα), life like μεσαίες με ρεαλιστικότερα φωνητικά και περισσότερα πρίμα, ενοχλητικά αν η εγγραφή δεν είναι καλή (θα ήθελα να είναι 1-2 db κάτω ίσως). Τα B&W έχουν καλύτερη ανάλυση και αίσθηση του "μεγάλου" ηχείου, παρότι δεν είναι και έχουν μικρότερο οδηγό από τα Kali. Δεν υπάρχει σύγκριση για εμένα, τα 805 είναι μιας κλάσης πάνω.

Reaction score
5.848
Λοιπόν, άκουσα και τα B&W 805N και τα Kali Audio IN8. Δεν υπαρχει σύγκριση μεταξύ των δύο. Τα B&W υπερτερούν ξεκάθαρα και ούτε τσόφλια, ούτε τπτ άλλο δεν τους πετάνε τα Kali...Τα Kali είναι εξαιρετικά για την τιμή τους, έχουν πολύ πλούσιο ήχο. Δεν μου άρεσε το μπάσο τόσο, που μου φάνηκε λίγο πλαδαρό, χωρίς καλό έλεγχο. Επίσης, οι μεσουψηλές μου ακούστηκαν λίγο rolled off. Δεν έκανα καμία αλλαγή στις ρυθμίσεις, καθώς πήγα στο κατάστημα που μου πρότεινε ο φίλος mellodos, που είχαν τις optimum ρυθμίσεις σύμφωνα με τον χώρο. Από την άλλη πλευρά τα B&W απευθείας σου δίνουν την αίσθηση του ανώτερου. Καλύτερο έλεγχο χαμηλών (αν και εμφανώς εκεί υστερούν σε ποσότητα), life like μεσαίες με ρεαλιστικότερα φωνητικά και περισσότερα πρίμα, ενοχλητικά αν η εγγραφή δεν είναι καλή (θα ήθελα να είναι 1-2 db κάτω ίσως). Τα B&W έχουν καλύτερη ανάλυση και αίσθηση του "μεγάλου" ηχείου, παρότι δεν είναι και έχουν μικρότερο οδηγό από τα Kali. Δεν υπάρχει σύγκριση για εμένα, τα 805 είναι μιας κλάσης πάνω.
Φίλε έχεις δίκιο. Ένα ηχείο δεν καταξιώνεται μόνο και μόνο επειδή είναι ενεργό! Όλοι μας το ξέρουμε αυτό, αλλά τώρα τελευταία είναι λίγο mainstream τα ενεργά ακόμη και των 200 ευρώ! (έχω διαβάσει νήμα που τα πλασσάρουν σαν καλύτερα από παθητικά των 2000 ή 3000 ευρώ) (δεν εννοώ τα Kali)

Reaction score
159
Με τι ενίσχυση άκουσες τα 805 N;
Με τον Yamaha as2000… Δεν ξερω αν ειναι ο καλύτερος για τα συγκεκριμένα ηχεία και χωρίς να έχω βαθύτερες γνώσεις επί των ενισχυτικών, νομίζω οτι ειναι τίμιος ενισχυτης, κατηγορίας που «αρμόζει» στα b&w .

Reaction score
151
Μια χαρά είναι ο ενισχυτής...
Αλλά...
Τα B&W 805 N είναι wattοφάγα.
Όσο τους δίνεις τόσο περισσότερα παίρνεις.

vasilisnt

Golden Boy!
Reaction score
2.763
Συνοπτικα :

1) Είχα καποτε τα cdm 1 (non SE) , εχουν ωραιο χαρακτηρα τα ηχεια , αλλα ακομα και το 805 matrix ηταν αλλου , ποσο δε μαλλον το Ν... αυτα παντα με γνωμονα οτι κρατας τον yamaha (η αντιστοιχη ποιοτική ενίσχυση) ,αλλιώς ΜΗΝ παρεις 805....
Επίσης όπως είδες και απο τις μετρήσεις , το ηχείο "μετράει άσχημα" λέμε !! 8-)

2)Αν είσαι Αθήνα πήγαινε εδώ , και ακου τα Kali που σου προτειναν.
Καλυτερα να αποφύγει το πρώτης γενιάς

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.953
Συνοπτικα :

1) Είχα καποτε τα cdm 1 (non SE) , εχουν ωραιο χαρακτηρα τα ηχεια , αλλα ακομα και το 805 matrix ηταν αλλου , ποσο δε μαλλον το Ν... αυτα παντα με γνωμονα οτι κρατας τον yamaha (η αντιστοιχη ποιοτική ενίσχυση) ,αλλιώς ΜΗΝ παρεις 805....
Επίσης όπως είδες και απο τις μετρήσεις , το ηχείο "μετράει άσχημα" λέμε !! 8-)

2)Αν είσαι Αθήνα πήγαινε εδώ , και ακου τα Kali που σου προτειναν.
Χωρίς να μπαίνω καν στο ποιο ηχείο εκ των δύο είναι προτιμότερο - αφού δεν ενδιαφέρομαι προσωπικά για κάποιο από αυτά - είμαι υποχρεωμένος να τονίσω το εξής δια λόγους Αρχής και ακροαματικής τάξης :

Οποιαδήποτε ακροαματική σύγκριση ανάμεσα στα εκάστοτε μοντέλα ηχείων έχει νόημα όταν γίνεται :

- Στον ίδιο χώρο ,εννοείται χωρίς ανώμαλες διακυμάνσεις RT και κατά προτίμηση παρεμφερείς με τον δικό μας οικιακό... :sneaky:

- Yπό ισοδύναμη διευθέτηση ,εφόσον θα ήταν παρεμφερούς αρχιτεκτονικής ,λ.χ. όχι μονόπολο εναντίον διπόλου

- Ισοδύναμη διάσταση στερεοφωνικού τριγώνου,εφόσον θα είμαστε αρκετά ενήμεροι ώστε να συγκρίναμε ηχεία με παρεμφερείς ωφέλιμες αποστάσεις ακρόασης,λ.χ. όχι nearfield εναντίον farfield.

- Οπωσδήποτε υπό ισοδύναμη μέση συνεχόμενη στάθμη,κατά προτίμηση την κλασσική αναφοράς κι έχοντας εκ προοιμίου εξασφαλίσει ότι θα ίσχυε απαραμόρφωτη οδήγηση τουλάχιστον σε αυτήν τη ζώνη στάθμης.

- Όμοιο πρόγραμμα αναπαραγωγής κι εννοείται με κοινές συσκευές στο μέτρο του δυνατού - λ.χ. στην περίπτωση των παθητικών με τα ενεργά κοινό setup από προενισχυτή και κάτω.

Εάν δεν έχουν τηρηθεί συνθήκες όπως οι ανωτέρω,οποιαδήποτε ετυμηγορία λογαριάζεται άκυρη και δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να λαμβάνεται σοβαρά υπ'όψιν από αναγνώστες...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.580
Εάν δεν έχουν τηρηθεί συνθήκες όπως οι ανωτέρω,οποιαδήποτε ετυμηγορία λογαριάζεται άκυρη και δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να λαμβάνεται σοβαρά υπ'όψιν από αναγνώστες...
Μπα, μια χαρά έγκυρες είναι οι ετυμηγοριες του, και κοίτα τι εννοώ:

Τα Kali είναι εξαιρετικά για την τιμή τους
Έτσι μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.
Με την τιμή.
Αυτή είναι κριτική τιμής.
Είναι φτηνά ρε, εμείς δε θέλουμε φτηνά, πως να το πούμε δηλαδή;

Εντάξει, εξαιρετικά, αλλά φτηνά.

Έγκυρη τοποθέτηση, είναι όντως φτηνά.

έχουν πολύ πλούσιο ήχο.
Παρότι φτηνά.

Τέλος πάντων, έχουν πλούσιο ήχο. Έγκυρη τοποθέτηση, που δείχνει αντίθεση, πλούσιος ήχος, φτηνά ηχεία, πλούσιος φτηνά.

Φτηνά.

Δεν μου άρεσε το μπάσο τόσο, που μου φάνηκε λίγο πλαδαρό, χωρίς καλό έλεγχο.
Ε, ο χώρος, οκ.
Όσο πιο πλούσιο Μπάσο (ακόμα κι από φτηνό ηχείο) τόσο τονίζονται τα προβλήματα του χώρου.
Έγκυρο.

Επίσης, οι μεσουψηλές μου ακούστηκαν λίγο rolled off.
Εντελως έγκυρο.
Έτσι είναι, κι έτσι πρέπει να είναι.
Δηλαδή σωστό είναι το ηχείο, αλλά δε παύει να είναι φτηνό, οπότε τι συζητάμε τώρα..

Από την άλλη πλευρά τα B&W απευθείας σου δίνουν την αίσθηση του ανώτερου.
Ανώτερου στην τιμή, και βεβαίως σου τη δίνουν την αίσθηση της ανώτερης τιμής, έχουν ωραία γυαλιστερά ξύλα, όχι όπως το άλλο το μαύρο το φτηνό.

Αίσθηση ανώτερου, έγκυρο.
Φαίνεται και στο ταμπελακι με την τιμή.

Καλύτερο έλεγχο χαμηλών (αν και εμφανώς εκεί υστερούν σε ποσότητα)
Πιο έγκυρο ψοφάει.
Άμα δεν έχει Μπάσο, δεν ξεκινάει να γαργαλάει το χώρο, δεν ακούς προβλήματα.
Βεβαίως δεν ακούς και Μπάσο, αλλά ούτε προβλήματα.

Μία χαρά τα λέει το παιδί.
Εγκυρότατα.

life like μεσαίες με ρεαλιστικότερα φωνητικά και περισσότερα πρίμα, ενοχλητικά αν η εγγραφή δεν είναι καλή (θα ήθελα να είναι 1-2 db κάτω ίσως).
Πολύ καλά τα λέει, το ηχείο είναι όντως τσιμπημένο, φαίνεται από τα σχεδιαγράμματα. Για καμπανάκια και χαϊενταδικες μουσικές να βγαζ "αναλυση".
Αλλά ξύνει στα νορμάλ, τα γνωστά.
Θέλει το ταργκετ κερβ του φτηνού, το ρολλ οφ ρε φίλε, έτσι όπως ήταν το φτηνό άμα κάνουμε το ακριβό θα είμαστε οκ, θα έχουμε δώσει αρκετά λεφτά για να έχουμε ηχείο που να δείχνει ότι είναι ακριβό, και δε θα μας ξύνει τα αφτιά πλέον.

Μία χαρά τα λέει το παιδί. Απλώς δεν είναι μόνο 1-2 ντιμπι κάτω, θέλει σιδέρωμα. Οκ, ευγενικά το λέει, 1-2 ντιμπι. Άντε να είναι 3-4 ή 5-6 σε κάνα σημείο, πως κάνεις έτσι.

Έγκυρο.

Τα B&W έχουν καλύτερη ανάλυση
Ε μα τι λέμε τόση ώρα.

Εγκυρότατο.

αίσθηση του "μεγάλου" ηχείου, παρότι δεν είναι και έχουν μικρότερο οδηγό από τα Kali
Η αίσθηση είπαμε, ειναι τα ξύλα. Γυαλισμένα, ψηλή τιμή, ωραία αίσθηση.

Μικρότερο από το φτηνό, οκ, με λιγότερο Μπάσο, οκ, αλλά η αίσθηση είναι εδώ του ακριβού.

Πολύ καλά τα λέει. Έγκυρο.

Δεν υπάρχει σύγκριση για εμένα, τα 805 είναι μιας κλάσης πάνω.
Φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση.
2 κλάσεις τιμής τα χωρίζουν, όχι 1.
Το ένα είναι φτηνό και οκ παιζ πλούσια αλλά δε μας κάνει δεν έχει αίσθηση ακριβού, το άλλο όμως είναι ακριβό, και με λίγο eq κάπως θα το φέρουμε να παιζ σα το φτηνό, σιγά τώρα, δίνει πάντως την αίσθηση του ακριβού, ωραία.
Μα το άλλο είναι μαύρο ρε.

Τι σύγκριση τώρα.

Όλα σωστά. Έγκυρα.
+1 από μένα.

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.953
Μπα, μια χαρά έγκυρες είναι οι ετυμηγοριες του, και κοίτα τι εννοώ:

Έτσι μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.
Με την τιμή.
Αυτή είναι κριτική τιμής.
Είναι φτηνά ρε, εμείς δε θέλουμε φτηνά, πως να το πούμε δηλαδή;

Εντάξει, εξαιρετικά, αλλά φτηνά.

Έγκυρη τοποθέτηση, είναι όντως φτηνά.

Παρότι φτηνά.

Τέλος πάντων, έχουν πλούσιο ήχο. Έγκυρη τοποθέτηση, που δείχνει αντίθεση, πλούσιος ήχος, φτηνά ηχεία, πλούσιος φτηνά.

Φτηνά.

Ε, ο χώρος, οκ.
Όσο πιο πλούσιο Μπάσο (ακόμα κι από φτηνό ηχείο) τόσο τονίζονται τα προβλήματα του χώρου.
Έγκυρο.

Εντελως έγκυρο.
Έτσι είναι, κι έτσι πρέπει να είναι.
Δηλαδή σωστό είναι το ηχείο, αλλά δε παύει να είναι φτηνό, οπότε τι συζητάμε τώρα..

Ανώτερου στην τιμή, και βεβαίως σου τη δίνουν την αίσθηση της ανώτερης τιμής, έχουν ωραία γυαλιστερά ξύλα, όχι όπως το άλλο το μαύρο το φτηνό.

Αίσθηση ανώτερου, έγκυρο.
Φαίνεται και στο ταμπελακι με την τιμή.

Πιο έγκυρο ψοφάει.
Άμα δεν έχει Μπάσο, δεν ξεκινάει να γαργαλάει το χώρο, δεν ακούς προβλήματα.
Βεβαίως δεν ακούς και Μπάσο, αλλά ούτε προβλήματα.

Μία χαρά τα λέει το παιδί.
Εγκυρότατα.

Πολύ καλά τα λέει, το ηχείο είναι όντως τσιμπημένο, φαίνεται από τα σχεδιαγράμματα. Για καμπανάκια και χαϊενταδικες μουσικές να βγαζ "αναλυση".
Αλλά ξύνει στα νορμάλ, τα γνωστά.
Θέλει το ταργκετ κερβ του φτηνού, το ρολλ οφ ρε φίλε, έτσι όπως ήταν το φτηνό άμα κάνουμε το ακριβό θα είμαστε οκ, θα έχουμε δώσει αρκετά λεφτά για να έχουμε ηχείο που να δείχνει ότι είναι ακριβό, και δε θα μας ξύνει τα αφτιά πλέον.

Μία χαρά τα λέει το παιδί. Απλώς δεν είναι μόνο 1-2 ντιμπι κάτω, θέλει σιδέρωμα. Οκ, ευγενικά το λέει, 1-2 ντιμπι. Άντε να είναι 3-4 ή 5-6 σε κάνα σημείο, πως κάνεις έτσι.

Έγκυρο.

Ε μα τι λέμε τόση ώρα.

Εγκυρότατο.

Η αίσθηση είπαμε, ειναι τα ξύλα. Γυαλισμένα, ψηλή τιμή, ωραία αίσθηση.

Μικρότερο από το φτηνό, οκ, με λιγότερο Μπάσο, οκ, αλλά η αίσθηση είναι εδώ του ακριβού.

Πολύ καλά τα λέει. Έγκυρο.

Φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση.
2 κλάσεις τιμής τα χωρίζουν, όχι 1.
Το ένα είναι φτηνό και οκ παιζ πλούσια αλλά δε μας κάνει δεν έχει αίσθηση ακριβού, το άλλο όμως είναι ακριβό, και με λίγο eq κάπως θα το φέρουμε να παιζ σα το φτηνό, σιγά τώρα, δίνει πάντως την αίσθηση του ακριβού, ωραία.
Μα το άλλο είναι μαύρο ρε.

Τι σύγκριση τώρα.

Όλα σωστά. Έγκυρα.
+1 από μένα.
Άμα η εγκυρότητα χρειάζεται αναλυτική ερμηνεία,να τη βράσω... :sneaky:
(Ύστερα μη μας ΄΄φταίνε΄΄ διάφοροι περιώνυμοι reviewers)

Last edited:

Reaction score
12.537
Παρεμπιπτόντως, μη σε ξεγελάει η σχετικά υψηλή ευαισθησία των 703. Έχω τα 705 και παρ'όλο που δεν παίζω σε τρελές εντάσεις πλέον ( καλά, εγώ τα έχω κάνει και "τραβεστί" ), θυμάμαι σε Kraftwerk με τον 2χ70 Rotel RB971 τα γούφερ να κάνουν τρελές διαδρομές, ενώ με τον Bryston 4BST στο ίδιο πρόγραμμα, ήταν "στρατιωτάκια ακούνητα". Εκεί δηλαδή που ο 971 τα έφτυνε, ο 4B έπινε το καφεδάκι του απο το ξύπνημα. Επίσης, έχεις αλλάξει ποτέ ferrofluid στα 703?

Reaction score
159
Πώ τώρα σε μεγάλες απαντήσεις πρέπει να αποκρίνομαι αντίστοιχα :oops:o_O😆. Ας τα πάρουμε ένα ένα και αν κάτι ξεχάσω συγχωρέστε με.
Η ακροάσεις έγιναν σε διαφορετικούς χώρους, αλλά σε ακριβώς το ίδιο "τρίγωνο" και με το ίδιο πρόγραμμα. Η απόσταση ήταν ~180cm και εγώ απείχα εξίσου, με refinement λίγο μπρος πίσω, και για τα δύο ηχεία, αναλόγως του sweet spot. Τα kali τα άκουσα σε χώρο με σωστές αποστάσεις τοίχων, πατούσαν σε ηχοαπορροφητικές βάσεις, και τριγύρω υπήρχε σχετικό treatment. Τα B&W τα άκουσα στον χώρο μου, διαστάσεων 3,5μ*3,5μ περίπου, με το να είναι κολλημένα στον τοίχο πίσω και στον ένα τοίχο πλάγια, δηλ. όπως "κάθονται" σύμφωνα με τον υπόλοιπο χώρο. Χωρίς να είμαι ειδικός, μου φαίνεται ότι οι συνθήκες για τα Kali ήταν καλύτερες σε κάθε περίπτωση.
Όσον αφορά την αναφορά μου στην τιμή-αξία-ποιότητα κ.τ.λ. Παιδιά ήταν ξεκάθαρο. Για παράδειγμα καλές οι φωνές στα Kali και ναι για τα λεφτά τους δεν μπορεί να έχει κανείς παράπονο, αλλά τα B&W ήταν σε άλλο επίπεδο. Ήταν ξεκάθαρο αυτό. Τα πρίμα των Kali ήταν rolled off αλλά όχι σωστά. Δεν είπα ότι θέλω το target curve του φτηνού (πώς βγήκε αυτό το συμπέρασμα αφού είπα ότι είναι rolled off? απλά μίλησα για τα τσιμπημένα πρίμα των 805 και θα τα κατέβαζα λίγο, αλλά όχι 5-6 και σε κανένα σημείο, και πάλι πως βγήκε αυτό το συμπέρασμα??). Τώρα για το μπάσο δεν ξέρω, των Kali, στον συγκεκριμένο χώρο, ήταν απλά πλαδαρό, χωρίς τον αναμενόμενο έλεγχο.
Δεν έκανα αναφορά τιμής "πλούσιος ήχος για την τιμή του" , υπονοώντας ή ακούσια πέφτοντας σε εσωτερική αντίφαση. Στο παρόν νήμα συγκρίνονται τα Kali (~650 ευρώ καινούρια) με τα B&W 805N (~1200 ευρώ μεταχειρισμένα). Αν βγάλουμε τον παράγοντα τιμής τα B&W είναι άλλης κατηγορίας. Αν αξίζουν τα διπλά χρήματα, και μάλιστα μεταχειρισμένα 15ετίας...εκεί ξεκινάει άλλη κουβέντα. Δεν αξίζει να μπαίνουμε στο τρυπάκι των φτηνών ειρωνειών. Δεν μίλησα στο ποστ για ανωτερότητα εμφάνισης, για φινιρίσματα, γυαλίσματα, καρτελάκια τιμών κτλ, ούτε έκανα επικλήσεις σε μπράντα. Μάλιστα ήμουν περισσότερο προκατειλημμένος αρνητικά για τα 805, ως παλιά και ανεξήγητα ακριβά για εμένα. Από την άλλη πήγα θετικά προκατειλημμένος για τα Kali, καθώς έχει βουήξει το διαδίκτυο για αυτά και δεν υπάρχει reviewer που να μην τα εκθειάζει. Για τον λόγο αυτό ακριβώς ανέφερα τα αρνητικά του κάθε ηχείου, συνοψίζοντας στο τέλος ότι το 805 μου έδωσε με σαφήνεια την αίσθηση του ανώτερου ηχείου όχι από αισθητική (καθώς ποτέ δεν αναφέρθηκα σε αυτή) αλλά από ακουστική άποψη.
Είναι προσωπικές εντυπώσεις, και ως εντυπώσεις δεν αποτελούν ξεκάθαρη τοποθέτηση. Δεν θα μπορούσα να πω ότι 100% το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, αφού οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι άπειροι, ενώ ακόμα και να κατάφερνα να τα είχα σε εργαστηριακό περιβάλλον πάλι θα έκανα προσωπική επιλογή, σύμφωνα με τα δικά μου ακούσματα και τις μετρήσεις των δικών μου αυτιών.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.953
...
Οι ακροάσεις έγιναν σε διαφορετικούς χώρους, αλλά σε ακριβώς το ίδιο "τρίγωνο" και με το ίδιο πρόγραμμα. Η απόσταση ήταν ~180cm και εγώ απείχα εξίσου, με refinement λίγο μπρος πίσω, και για τα δύο ηχεία, αναλόγως του sweet spot. Τα kali τα άκουσα σε χώρο με σωστές αποστάσεις τοίχων, πατούσαν σε ηχοαπορροφητικές βάσεις, και τριγύρω υπήρχε σχετικό treatment. Τα B&W τα άκουσα στον χώρο μου, διαστάσεων 3,5μ*3,5μ περίπου, με το να είναι κολλημένα στον τοίχο πίσω και στον ένα τοίχο πλάγια, δηλ. όπως "κάθονται" σύμφωνα με τον υπόλοιπο χώρο. Χωρίς να είμαι ειδικός, μου φαίνεται ότι οι συνθήκες για τα Kali ήταν καλύτερες σε κάθε περίπτωση.
Όσον αφορά την αναφορά μου στην τιμή-αξία-ποιότητα κ.τ.λ. Παιδιά ήταν ξεκάθαρο. Για παράδειγμα καλές οι φωνές στα Kali και ναι για τα λεφτά τους δεν μπορεί να έχει κανείς παράπονο, αλλά τα B&W ήταν σε άλλο επίπεδο. Ήταν ξεκάθαρο αυτό. Τα πρίμα των Kali ήταν rolled off αλλά όχι σωστά.
...
Είναι προσωπικές εντυπώσεις, και ως εντυπώσεις δεν αποτελούν ξεκάθαρη τοποθέτηση. Δεν θα μπορούσα να πω ότι 100% το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, αφού οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι άπειροι, ενώ ακόμα και να κατάφερνα να τα είχα σε εργαστηριακό περιβάλλον πάλι θα έκανα προσωπική επιλογή, σύμφωνα με τα δικά μου ακούσματα και τις μετρήσεις των δικών μου αυτιών.
Ξανά χωρίς να υπεισέρχομαι στις δικές σου προτιμήσεις ,θα ήθελα άμα μπορείς να μας εξηγήσεις πώς ορίζεται η διαφορά ανάμεσα σε ορθό κι εσφαλμένο roll-off στα πρίμα...Στέκομαι σε αυτό το στοιχείο επειδή - όπως ανέφερες - οι ακροάσεις έγιναν σε διαφορετικούς χώρους,ενώ τα μοντέλα είχαν κιόλας διαφοροποιημένο μεταξύ τους spinorama...

Reaction score
159
Παρεμπιπτόντως, μη σε ξεγελάει η σχετικά υψηλή ευαισθησία των 703. Έχω τα 705 και παρ'όλο που δεν παίζω σε τρελές εντάσεις πλέον ( καλά, εγώ τα έχω κάνει και "τραβεστί" ), θυμάμαι σε Kraftwerk με τον 2χ70 Rotel RB971 τα γούφερ να κάνουν τρελές διαδρομές, ενώ με τον Bryston 4BST στο ίδιο πρόγραμμα, ήταν "στρατιωτάκια ακούνητα". Εκεί δηλαδή που ο 971 τα έφτυνε, ο 4B έπινε το καφεδάκι του απο το ξύπνημα. Επίσης, έχεις αλλάξει ποτέ ferrofluid στα 703?
Όλες οι ακροάσεις μου είναι τώρα με τον yamaha, ενώ πριν τα άκουγα με τον marantz pm7000. Οι διαφορές ήταν κυρίως σε ανάλυση, βάθος σκηνής κτλ και όχι τόσο σε ικανότητα οδήγησης, αν και όταν είχα πάνω τον marantz δεν έκανα εκτενες A-B σύγκριση, καθώς απευθείας μου άρεσε περισσότερο ο yamaha (ο οποίος έχει και ανώτερο phono stage...). Ta 703 είναι ηχείο με το οποιο θα μπορούσα να μείνω για την υπόλοιπη ζωή μου. Το "έπνιξα¨ και αυτό μέσα στο δωμάτιο, άρα δεν έχω ακούσει όλες του τις δυνατότητες. Έχουν ξεκούραστο ήχο, με καλή ανάλυση και πολύ απόδοση σκηνής, κυρίως σε πλάτος. Το βάθος είναι και αυτό πολύ καλό, δεν σου λείπει δηλαδή...Το ίδιο ισχύει και για τον διαχωρισμό, πολύ καλός. Σε σχέση με τον B&W , όταν τα έβαλα επάνω, αμέσως όλα έγιναν ακόμη καλύτερα, με μόνη εξαίρεση ότι τα 805 είναι πιο φωτεινά, που θεωρώ μειονέκτημα. Στα 703 δεν λειπουν ποτέ οι ψηλές και είναι πιο συγκρατημένες. ΌΜΩΣ τα 703 έχουν έναν ελαφρώς μεταλλικό ήχο. Έχουν κάτι που τους αφαιρεί φυσικότητα ΑΝ και μόνο αν τα συγκρίνει κανείς απευθείας με τα 805. Αυτό είναι που εννοώ ότι τα 805 είναι ανώτερης κλάσης και είναι και η αίσθηση που είχα όταν άκουσα και τα Kali. Αυτή η διαφορά είναι σαφής.
Δεν ξέρω αν έχει γίνει ποτέ αλλαγή ferrofluid. Τα πήρα από έναν πολύ αξιόπιστο άνθρωπο πάντως, που τον εμπιστεύομαι. Δεν μου ακούγονται προβληματικά τα πρίμα, άρα φαντάζομαι έχει γίνει αλλαγή κάποια στιγμή...
Επίσης να σημειώσω κάτι που ξέχασα πριν, ο yamaha είναι φωτεινός ενισχυτής, που ενισχύει τα ήδη πριμαριστά 805.

Reaction score
159
Ξανά χωρίς να υπεισέρχομαι στις δικές σου προτιμήσεις ,θα ήθελα άμα μπορείς να μας εξηγήσεις πώς ορίζεται η διαφορά ανάμεσα σε ορθό κι εσφαλμένο roll-off στα πρίμα...Στέκομαι σε αυτό το στοιχείο επειδή - όπως ανέφερες - οι ακροάσεις έγιναν σε διαφορετικούς χώρους,ενώ τα μοντέλα είχαν κιόλας διαφοροποιημένο μεταξύ τους spinorama...
Έχοντας εμπειρία από τα CDM1 και τα 703, και ακούγοντας και τα Kali κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάτι μου έλειπε. Αυτό ήταν τα πρίμα. Ίσως έφταιγε ο χώρος (αν και έγινε ακρόαση απο κοντά, περίπου 1,80μ), αλλά δεν είχα τέτοια αίσθηση ούτε από τα CDM1 ούτε απο τα monitor audio. Δεν βάζω τα 805 γιατί είναι πιο φωτεινά από όλα και δεν είναι σημείο αναφοράς.
Θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να ακούσω και κάτι άλλο σε monitor πχ απο yamaha ή genelec. Να δω πως τα πάνε και μεταξύ τους τα ενεργά.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.375
Δεν ξέρω αν έχει γίνει ποτέ αλλαγή ferrofluid. Τα πήρα από έναν πολύ αξιόπιστο άνθρωπο πάντως, που τον εμπιστεύομαι. Δεν μου ακούγονται προβληματικά τα πρίμα, άρα φαντάζομαι έχει γίνει αλλαγή κάποια στιγμή...
Για να γίνει καλύτερα κατανοητό τι συμβαίνει σε ένα ηχείο όταν έχει πήξει το μαγνητικό υγρό...
Από το προσωπικό μου αρχείο, οι παρακάτω μετρήσεις αφορούν B&W CDM-1.

Η πρώτη μέτρηση είναι από το ηχείο πριν τις διορθώσεις. Παρατήρησε την πράσινη απόκριση, που αφορά το tweeter. Γίνεται φανερό πως όταν χρειάζεται να εκτελέσει διαδρομή, αυτό δεν είναι εφικτό. Το αποτέλεσμα είναι να πιάνει στάθμη μόνο στις πολύ υψηλές συχνότητες και συγκεκριμένα πάνω από τους 10 KHz:
b&w CDM1 before.png

Η παρακάτω εικόνα αφορά το ίδιο ηχείο μετά την επισκευή του tweeter και το φρεσκάρισμα των πυκνωτών του tweeter. Είναι ολοφάνερη η διαφορά:
CDM1 after recap .png

Reaction score
159
Για να γίνει καλύτερα κατανοητό τι συμβαίνει σε ένα ηχείο όταν έχει πήξει το μαγνητικό υγρό...
Από το προσωπικό μου αρχείο, οι παρακάτω μετρήσεις αφορούν B&W CDM-1.

Η πρώτη μέτρηση είναι από το ηχείο πριν τις διορθώσεις. Παρατήρησε την πράσινη απόκριση, που αφορά το tweeter. Γίνεται φανερό πως όταν χρειάζεται να εκτελέσει διαδρομή, αυτό δεν είναι εφικτό. Το αποτέλεσμα είναι να πιάνει στάθμη μόνο στις πολύ υψηλές συχνότητες και συγκεκριμένα πάνω από τους 10 KHz:
View attachment 240754

Η παρακάτω εικόνα αφορά το ίδιο ηχείο μετά την επισκευή του tweeter και το φρεσκάρισμα των πυκνωτών του tweeter. Είναι ολοφάνερη η διαφορά:
View attachment 240756
Πολύ χρήσιμες οι μετρήσεις σου. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ξεκάθαρα θέμα μεγάλο, που δεν άκουσα κάτι τέτοιο με τα δικά μου. Τώρα αν είναι σε οριακή κατάσταση δεν ξέρω. Φαντάζομαι είναι λεπτοδουλειά η επισκευή του τουίτερ και θέλει και καλό μάστορα :). Είναι καλό πάντως που είναι επισκευάσιμα και με τέτοια αποτελέσματα!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.746
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88