Tesla

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
93.294
:roflmao:

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.743

Νομίζω υπερβολές , όπως υπερβολές ότι η Τεσλα πουλάει όσα μπορεί να φτιάξει.
Για το 2027 βλέπουμε.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
93.294
Και πιο κάτω βλέπω αυτό το άρθρο:

Όλο επιτυχίες. :tongue:

melina

Cargo 200
Reaction score
46.672
Και πιο κάτω βλέπω αυτό το άρθρο:

Όλο επιτυχίες. :tongue:
Μην βιάζεσαι, μόλις γίνει και ταξιτζής ο έλον θα κάνει cross selling και θα απογειωθεί και το εστιατόριο, θα μπαίνεις για κούρσα και αναλόγως τη διαδρομή θα σου προσφέρουν από πατατούλες μέχρι ριμπάϊ. Θα μάσει όλη τη δουλίτσα.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
33.961
Μαύρο headliner στην Αμερική για το Model Y, με 16" οθόνη. Τα AWD θα έχουν και έκδοση 7 θέσεων με κόστος $2.500. Προφανώς θα έρθουν και Ευρώπη τα παραπάνω, αργότερα.

1000012045.jpg
1000012046.jpg

Reaction score
5.718
Αλληλο-ignored οι γιατροί, ησυχάσαμε από τις κόντρες :)

alexis

Reaction score
33.961
Επόμενο στάδιο τα αμάξια; Αν θες Tesla θα το παίρνεις μόνο με συνδρομή και μόνο με FSD.

1000012072.jpg

alexis

Reaction score
33.961
Tesla Lithium Refinery - Τexas
Έναρξη κατασκευής Μάϊο 2023. Έναρξη εργασιών Δεκέμβριο 2024.

alexis

Reaction score
33.961
Πόσο ποιο πίσω να είναι κάποιος (εμείς), σε υποδομές. 😒

Στα σκαριά νέο hub ταχυφορτιστών στην California. 304 Superchargers. 288 για ΙΧ και 16 για φορτηγά.

1000012079.jpg

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.032
Στα ενδιαφέροντα νέα της ημέρας, να τονίσουμε πως έμεινε ένας μήνας διαθέσιμος για όποιον θέλει να αγοράσει life-time FSD, διότι μετά θα είναι μόνον με συνδρομή:

Όποιος επιθυμεί και ενδιαφέρεται, τώρα θα πρέπει να αγοράσει είτε το FSD, είτε ένα Τέσλα με FSD.
Game over.

alexis

Reaction score
33.961
Διαφωνώ.

Ο μοναδικός πελάτης που θα ήταν κερδισμένος από κάτι τέτοιο θα ήταν, ίσως, ένας Αμερικανος, Αυστραλός ή κάποιος άλλος από τις 5-6 χώρες που επιτρέπεται, που θα κρατήσει το όχημα για τουλάχιστον μια δεκαετία. Ο σημερινός Ευρωπαίος δεν είναι σε καμία περίπτωση. Πρώτον επειδή δεν ξέρει πότε θα το έχει fully functional έστω και supervised, και δεύτερον χωρίς FSD transfer τα 7,5k είναι πεταμένα λεφτά. Το FSD ακολουθεί το VIN. όχι τον ιδιοκτήτη. Συνεπώς, αν αγοράσει σήμερα όχημα και FSD, και του έρθει το Supervised κατά το 2028 - 29, για να κάνει απόσβεση τα 7,5k (αντί της συνδρομής) θα πρέπει να κρατήσει το όχημα για τουλάχιστον άλλα 9 χρόνια. Μετά, αν το πουλήσει έχασε και το FSD αν δεν υπάρχει ενεργό FSD transfer.

Από την άλλη και οι Αμερικανοι, Αυστραλοί και οι υπόλοιποι από αυτές τις 5-6 χώρες, θα ζήσουν ακριβώς τα ίδια αν αλλάξουν όχημα. Στην Αμερική, ίσως και σε μερικές άλλες χώρες, αν δώσεις το όχημα πίσω στην Tesla θα σου μεταφέρει το FSD στο επόμενο σου όχημα. Για πόσο ακόμα; Συν ότι κάποια στιγμή θα βγει το FSD 17, 18 κλπ, που δεν θα το σηκώνει το HW4. Εκεί πάπαλα. Μέχρι εδώ ήταν.

Η συνδρομή είναι ακριβότερη long run σε αυτούς που κρατάνε το όχημα δεκαετία και βάλε. Είναι όμως η καλύτερη λύση για όσους αλλάζουν συχνά, έχουν leasing, και βέβαια είναι πολύ καλύτερο για την εταιρεία καθώς εξασφαλίζει μηνιαία χρηματοροή αρκετών εκατομμυρίων κάθε μήνα μέσα στα χρόνια, και το σημαντικότερο δεν έχει τον πονοκέφαλο της υποστήριξης παλαιότερων οχημάτων.

Η λογική που κυκλοφορεί από χθες ότι αν πάρεις σήμερα το FSD και πουλήσεις αργότερα το όχημα θα έχει αρκετά μεγαλύτερη αξία είναι αστεία. Καταρχήν δεν ξέρεις αν θα το πουλήσεις καθώς σε ένα τρακάρισμα που θα βγει ολική πες αντίο στο FSD. Θα δεχθεί η Τesla να στο μεταφέρει στο επόμενο όχημα ακόμα και αν υπάρχει ενεργό πρόγραμμα FSD transfer; Και αν δεν θέλεις Tesla και θες κάτι άλλο; Aν τελικά το πουλήσεις μετά από 5-7 χρόνια, πια θα είναι η αξία του FSD επταετίας σε σχέση με τα τότε δεδομένα του FSD 18, 19, 20 whatever;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.032
Νομίζω πως δεν έχεις καταλάβει τι παίζει.
Δες λιγάκι αυτό το βίντεο..

14819.jpg

Ως εκ τούτου, αυτός δεν έχει άδικο..

Last edited:

alexis

Reaction score
33.961
Νομίζω πως δεν έχεις καταλάβει τι παίζει.
Δες λιγάκι αυτό το βίντεο..
Μια χαρά έχω καταλάβει τι παίζει, εδώ και χρόνια. Η διαφορά μας όμως με τον Farzad (πρώην υπάλληλος της Tesla, συνεχίζει να είναι μέτοχος, και κάτοχος Cybetruck σχεδόν $100.000 μεταξύ άλλων), είναι ότι εγώ μιλάω σαν να ήμουν ένας απλός πελάτης ενώ αυτός σαν μέτοχος με το βλέμμα στην τσέπη του. Τον απλό πελάτη δεν τον ενδιαφέρει η δυναμική του FSD.

Είναι γνωστά όλα όσα λέει, και άλλα τόσα που δεν λέει και τα λένε άλλοι από χθες, αλλά δεν αφορούν τον πελάτη που θέλει ένα αμάξι να πάει παρακάτω. Τα video και τα σεντόνια τα γράφουν λογαριασμοί όσων είναι κυρίως μέτοχοι. Και από χθες έχουν φαγωθεί να αγοράσει ο κόσμος FSD. Όχι δεν συμφέρει, και τα είπα παραπάνω. Εξάλλου και ο ίδιος ο Farzad λέει στο video πως είναι ζαριά η αγορά τώρα. Αν όμως σου κάτσει (σου αλλάζει τη ζωή) που έλεγε και μια διαφήμιση που έφτιαξα κάποτε :biggrin:.

Μην ξεχνάμε επίσης πως όλοι οι premium λογαριασμοί αν θελήσουν να το τρέξουν το έργο έχουν έσοδα από το Χ. Από $300, $500, $1000 το μήνα ανάλογα το traffic. Αρκετοί τα λένε μόνοι του. Δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου. Έχω πρόσβαση και σε speadsheet συγκεκριμένου λογαριασμού του Χ που ανεβάζει δημόσια τη λαμβάνει κάθε μήνα, και που με αυτά πληρώνει το leasing του Model Y LR με FSD. Μόνη της τα λέει δηλαδή.

Όλοι αυτοί λοιπόν οι "αναλυτές" (εντάξει κάποιοι είναι πραγματικά καλοί εξ επαγγέλματος), κάνουν λάθος και σε άλλα πράγματα. Δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει εκτός Αμερικής και κυρίως στην Κίνα. Και βγάζουν αναλύσεις και πίνακες με θεωρητικά έσοδα και πωλήσεις που δεν πατάνε πουθενά. Εχθές έπιασα μερικούς που δεν είχαν ιδέα ότι τα αντίστοιχα "FSD" συστήματα οι Κινέζοι τα προσφέρουν δωρεάν. Που σημαίνει ότι οι πίνακες τους παν περίπατο καθώς η προστασία υπάρχει μόνο στην Αμερική. Εκτός αυτής το παιχνίδι παίζεται αλλιώς.

Ένας από αυτούς που πετά στα σύννεφα και τον έχουμε δει και εδώ, έλεγε πως η συνδρομή θα φέρει τους 10.000.000 συνδρομητές FSD γρήγορα και ο Elon θα πιάσει τον έναν από τους στόχους του πακέτου του ενός τρις. Ε δεν κρατήθηκα. Είναι απλά μαθηματικά. Και δεν του την είπα εγώ αλλά έβαλα τον Grok :biggrin:.

- Σύμφωνα με το σημερινό ποσοστό χρηστών FSD με βάση τον συνολικό στόλο οχημάτων της εταιρείας, για να πιάσει τους συμφωνημένους συνδρομητές θέλει 85.000.000 πωλήσεις. Σήμερα είναι δεν είναι 10.000.000. Καλά κρασά.
- Με το σημερινό ρυθμό πωλήσεων αν θυμάμαι καλά είπε πως θα χρειαστούν πάνω από 30 χρόνια. 33 νομίζω έγραψε. Καλά κρασά 2-0.
- Αν το ποσοστό συνδρομών πάει στο 20% έβγαλε κάπου στα 22-23 χρόνια. Καλά κρασά 3-0.
- Αν το ποσοστό συνδρομών πάει στο 30% έβγαλε κάπου στα 13-14 χρόνια. Καλά κρασά 4-0.

Για να πάει βέβαια στο 30%, θεωρώ πως θα πρέπει να έχει αλλάξει μυαλά όσο αφορά την εξωστρέφεια του, και να μην υπάρχουν Κινέζοι στην υπόλοιπη αγορά του πλανήτη. Ή να μειώσει την συνδρομή αρκετά που ο άλλος να μην το σκέφτεται και τόσο. Κανένα 50άρικο ξέρω γω. Τουλάχιστον το supervized. Θεωρώ βέβαιο πως θα καταλήξει να έχει δύο συνδρομές. Supervized & Unsupervized.

Υγ: Να δούμε τώρα τι θα κάνει με τους HW3 και τους Ευρωπαίους που πλήρωσαν full price και ακόμα δεν έχουν δει φως, ενώ αυτός πήγε σε μοντέλο συνδρομών. Αυτοί δικαιούντε free FSD transfer όποτε το θελήσουν. Για μια φορά νομίζω πως θα το δώσει, αλλά μέχρι εκεί.

Last edited:

Reaction score
4
@costas EAR σκέφτεσαι να αγοράσεις? αν είχες HW4?
Είναι λίγο ρίσκο να αγοράσει κανείς κάτι που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει στην Ευρώπη, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα δουλεύει καλά (που απ' ό,τι φαίνεται ισχύει).
Από την άλλη, μπορεί όντως να ανέβει η τιμή της συνδρομής για unsupervised FSD, και ήδη τα 100$/μήνα (100Ε στην Ευρώπη?) μου φαίνονται πολλά και θα τα έδινα μόνο περιστασιακά (αν είχα δηλ. στο πρόγραμμα να κάνω μαζεμένα πολλά χιλιόμετρα, πχ κάποιο ταξίδι κλπ, θα έπαιρνα 1 μήνα ίσως). Οπότε μπορεί και να μην είναι κακή ιδέα να αγοράσει κάποιος τώρα με 7500E.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.032
@costas EAR σκέφτεσαι να αγοράσεις?
Όχι βέβαια.

Δεν λειτουργεί ακόμα στη χώρα μου.

Όπως έχω ξαναπεί, προκαταβολές δε δίνω.
Βαριέμαι τα υπόλοιπα, ειλικρινά. θα σχολιάσω μόνον αυτό:

Σύμφωνα με το σημερινό ποσοστό χρηστών FSD με βάση τον συνολικό στόλο οχημάτων της εταιρείας, για να πιάσει τους συμφωνημένους συνδρομητές θέλει 85.000.000 πωλήσεις. Σήμερα είναι δεν είναι 10.000.000. Καλά κρασά.
- Με το σημερινό ρυθμό πωλήσεων αν θυμάμαι καλά είπε πως θα χρειαστούν πάνω από 30 χρόνια. 33 νομίζω έγραψε. Καλά κρασά 2-0.
- Αν το ποσοστό συνδρομών πάει στο 20% έβγαλε κάπου στα 22-23 χρόνια. Καλά κρασά 3-0.
- Αν το ποσοστό συνδρομών πάει στο 30% έβγαλε κάπου στα 13-14 χρόνια. Καλά κρασά 4-0.
Διάβασα πως στις ΗΠΑ έχουν γύρω στο 1 μύριο ενεργές συνδρομές (μηνιαίες-ετήσιες) σε FSD.

Στα ~10 μύρια ΙΧ που πουλήθηκαν ως τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, περίπου 1 μύριο έχουν αγοράσει FSD.

Η συνδρομή πουλάει γερά, όχι η αγορά FSD.

Η Tesla ξεκίνησε τη μηνιαία συνδρομή FSD τον Ιούλιο του 2021 με $199/μήνα.

Δεν το έπαιρνε σχεδόν κανένας.

Τον Απρίλιο του 2024 η τιμή μειώθηκε στο μισό, σε $99/μήνα.

Μετά τη μείωση τιμής, άρχισε να ανεβαίνει σημαντικά το ποσοστό του κόσμου που παίρνει συνδρομή FSD.

Με $199 η υιοθέτηση (adoption/take rate) ήταν πολύ χαμηλή, και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που η Tesla την έριξε στα $99, και όντως, μετά αυξήθηκαν σημαντικά οι συνδρομές, και τώρα έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των αγορασμένων FSD.

Στα Model 3/Y ~12–18% έχουν FSD.

Για να φτάσει τα 10 μύρια συνδρομές, θέλει ΣΙΓΟΥΡΑ:

1. Διπλάσια αυτοκίνητα να κυκλοφορούν (20 μύρια)
2. Χαμηλό κόστος συνδρομής FSD ώστε το 50% των ΙΧ να έχουν συνδρομή.

Και τα δύο είναι δύσκολα. Με υψηλό κόστος αγοράς ή συνδρομής, δε θα τα καταφέρει ποτέ. Γι'αυτό λέω, θα παραμείνει χαμηλό το κόστος συνδρομής, μπορεί να πάει και κάτω από $99 το μήνα. Ούτε 2 μύρια ΙΧ το έτος δε θα βγάλει η Τέσλα το 2026 ούτε το 2027. Πως θα βρει 10 μύρια συνδρομές; Με χαμηλό κόστος.

Δε θα μου κάνει καμία απολύτως εντύπωση, να πάει το κόστος στα $50-60/μήνα.

Για άλλη μια φορά, πιάνονται "κώτσοι" όσοι πλήρωσαν πολύ νωρίς το FSD (κάποτε είχε $12.000 και $15.000)

Ο Έλον είναι καρχαρίας στους στόχους.
Εντελώς ευθεία θα πάει.

Εφόσον τον Έλον δεν τον ενδιαφέρει το "έσοδο" από τις συνδρομές (δεν είναι μέσα στους στόχους για να τον ενδιαφέρει), θα τηρήσει το $99/μήνα και 999/έτος, και πολύ πιθανό να ρίξει κι άλλο την τιμή.

Σε ευρώ, σε ευθεία αντιστοιχία, είναι ~850€/έτος.

Στους στόχους που έχει θέσει το ΔΣ της Τέσλα στον Έλον για να πάρει 1 τρις, αν τυχόν το ξεχάσατε, είναι μέσα το εξής:

10 εκατομμύρια ενεργές συνδρομές Full Self-Driving (FSD).

Θα το κάνει.

Πότε; Όσο πιο γρήγορα μπορεί.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το απολύτως αργότερο σε 4 χρόνια. Αλλά είναι μεγάλη μαλαγάνα αυτός, έχει φέρει σε πέρας στόχους πιο δύσκολους, που όλοι τους θεωρούσαν ανέφικτους.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ποικιλίας στην τιμολόγηση, ως εξής:

The likely end state: not one price, but many

The most realistic future is not a single pricing model, but a layered one:

- A base subscription for personal autonomy
- Usage-based or time-based add-ons
- Revenue sharing for commercial use
- Bundled services for ownership simplicity

This allows Tesla to meet customers where they are while participating directly in the massive value that autonomy creates.

Οπότε, οι διάφοροι στόλοι τύπου "Uber" που θα προκύψουν, θα έχουν άλλη τιμολόγηση.

Κάτσε να βγουν τα ρομποτάξι, κάτσε να τελειώσει το στόχο του 1 μύριου ρομποτάξι σε εμπορική δραστηριότητα, και μετά τα πουλάει μαζικά, για να πουλάει συνδρομές.

Όπως είπα: το πολύ σε 4 χρόνια θα έχει 10 μύρια συνδρομές.
Μάξιμουμ.

ΥΓ. Το σοφτγουερ των ρομποτάξι είναι διαφορετικό από το σοφτγουερ που έχουν οι ιδιώτες για FSD, είτε το αγόρασαν, είτε το έχουν με συνδρομή. Αυτό, δεν νομίζω να αλλάξει ποτέ.
Η Τέσλα θα είναι αυτή που θα διαχειρίζεται το πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο στο στόλο της, και αν το δώσει σε εταιρείες ταξί, θα είναι μαζικά, και με άλλο κοστολογιο.

Οι ιδιώτες που θα παρέχουν το Τέσλα τους στην μαμά φίρμα για χρήση ως ρομποτάξι, θα μπορούν να το παρέχουν είτε έχουν αγορασμενο (ή με συνδρομή) FSD, είτε όχι. Το περνάει επιτόπου η Τέσλα, το χρησιμοποιεί ως ρομποτάξι, και το επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση πριν την παράδοση στον ιδιώτη. Όπως έκανε και με την αυτόνομη παράδοση αυτοκινήτων σε κατόχους που ΔΕΝ είχαν αγοράσει FSD.

Last edited:

alexis

Reaction score
33.961
Βασικά συμφωνείς πως με το υπάρχον βήμα (πωλήσεις - κόστος κλπ) ο στόχος θα επιτευχθεί στα βαθιά γεράματα του.

Η χρήση FSD (αγορές και συνδρομές) συνολικά δεν ξεπερνά το 12%-13% το στόλου.
Μόνο με μείωση συνδρομής ίσως να πιάσει στόχους. Το είπα παραπάνω.
Οι ιδιώτες που θα παρέχουν το Τέσλα τους στην μαμά φίρμα για χρήση ως ρομποτάξι, θα μπορούν να το παρέχουν είτε έχουν αγορασμενο (ή με συνδρομή) FSD, είτε όχι. Το περνάει επιτόπου η Τέσλα, το χρησιμοποιεί ως ρομποτάξι, και το επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση πριν την παράδοση στον ιδιώτη. Όπως έκανε και με την αυτόνομη παράδοση αυτοκινήτων σε κατόχους που ΔΕΝ είχαν αγοράσει FSD.
Καλά. Περίμενε εσύ να έχει δώσει ο άλλος 50k - 60k - 70k και να στέλνει το ιδιωτικό του όχημα να μεταφέρει κάθε πυροβολημένο για $5, και να κάνει το σταυρό του πως θα γυρίσει πίσω. Εσύ θα το έκανες;

Αν έκανα κάτι θα ήταν μόνο με όχημα που αγοράστηκε για αυτό το σκοπό και παραχωρήθηκε στην Tesla για εργασία. Θα κρατά τα fees και θα μου στέλνει τα υπόλοιπα. Τίποτε άλλο.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.259
Members
38.672
Νεότερο μέλος
Christos Kourmouzoglou