CD from MP3, την πατήσαμε...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Re: CD from MP3, την πατήσαμε...

Ο ενας και μοναδικος λογος ητανε η ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ μειωση πληροφοριας,για να ειναι εφικτη η διακινηση μεσο internet και τιποτα αλλο.
Mάλλον ο Preve το θέτει σε σωστότερη βάση.
Εκτός αν μου πεις ότι αρχές του 1980, τότε που ο Karlheinz Brandenburg ξεκίνησε να δουλεύει στη συμπίεση της μουσικής με ελάχιστη απώλεια πιστότητας μελετώντας το πως ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον ήχο, ήταν επιτακτική η ανάγκη να μοιραστεί η μουσική στο "internet".

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.946
Επειδη με ενδιαφερει η απαντηση σου,ξανα ρωταω.....Εαν παιζουν το ιδιο και δεν υπαρχουν ακουστες διαφορες, γιατι εχει σημασια ποιος αποκωδικοποιη???(εσυ η καποιος ασχετος απο το internet),οπως λες, εκτος εαν εννοεις οτι υπαρχουν διαφορες ΜΟΝΟ εαν αποκ/σεις εσυ...........οποτε αλλαζει.Εκτος αυτου,το classe δεν εκανε καμια αποκ/ση,οποτε γιατι το αναφερεις.wav αρχεια συγκριθηκαν οχι mp3 αποκ/τες.
Μάνο, για να σου πω την αλήθεια, δεν ήξερα ότι το εν λόγω player έχει τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης. Δεν ξέρω ποιας έκτασης επαφή έχεις με αυτό που ονομάζουμε MP3 downloading, αλλά είμαι σε θέση να σε διαβεβαιώσω, ότι, όσον αφορά την ηχητική ποιότητα, γίνεται ο κακός χαμός, κυρίως όσον αφορά δύο πολύ βασικά σημεία.

Πρώτον, την επιλογή ενός καλής ποιότητας codec, για τη συμπίεση σε μορφή MP3. Το τί κυκλοφορεί εκεί έξω, δεν λέγεται, και, βεβαίως, υπάρχουν κωδικοποιημένα κομμάτια, που απλώς δεν ακούγονται, προερχόμενα κυρίως από παλιότερες εποχές, με χαμηλότερης ποιότητας codecs. Το δεύτερο πολύ σημαντικό σημείο, είναι η διαχείριση της δυναμικής περιοχής, κάτι για το οποίο μάλλον υπεύθυνοι είναι διάφοροι DJ'σ, μουσικοί παραγωγοί κλπ. Τουτέστιν, ανοίγουν ένα κομμάτι με κάποιον wave editor και το κάνουν αγνώριστο, σε σημείο που η μπότα να ακούγεται σαν κατσαρόλα. Άσε δηλαδή, που έχω υπ' όψη μου και πρόσωπο, ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού, που έλεγε, "βάλτο πιο δυνατά, να ακουστούμε πιο μακριά", τί άλλο θες να σου πω.

Βέβαια, δεν διεκδικώ το μονοπώλιο, έτσι; Αλλά, για να κάνεις κάτι, πρέπει να ξέρεις τί πρέπει να κάνεις και πώς θα το κάνεις. Τέλος, πρέπει να σου πω, (είδες, πάλι ακούγομαι σαν καθηγητοξερόλας, εγώ φταίω; ), ότι η διακίνηση τραγουδιών μέσω Internet δεν ήταν ΟΥΤΕ ΚΑΝ δευτερεύων στόχος της τεχνολογίας MPEG. Ρε παιδιά, δεν ξέρω τί νομίζετε και τί δεν νομίζετε για το MP3 και το high end, και για κάθε τι άλλο, αλλά, τουλάχιστον, αν δεν πιστεύετε εμένα, ΨΑΞΤΕ που να πάρει! Διαβάστε κάποιο βιβλίο, αναζητήστε πληροφορίες, και διασταυρώστε τις. Αυτός που επέλεξε να εξοπλίσει μια συσκευή τέτοιου κόστους με τη δυνατότητα MP3, δεν είναι κανένας τυχαίος, κανένας μαλάκας, ούτε αυτό, ούτε η επιστημονική ομάδα του Fraunhoffer, που ανέπτυξε αυτήν την τεχνολογία με Κοινοτική χρηματοδότηση. Δεν με ενδιαφέρει να σας πείσω, και ούτε θα κερδίσω κάτι εάν συμβεί αυτό. Με ενδιαφέρει να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον. Με κάθε τρόπο. Δεν θα με πειράξει αν δεν πεισθείτε. Αυτό που με πειράζει είναι η προκατάληψη, τα στερεότυπα και η άρνηση.

Reaction score
3.484
Θα σας φέρω ένα CD γραμμένο στα 32KHz/16bit. Για να διαοπιστώσετε με τα αυτάκια σας ότι τα 44.1KHz είναι πάρα πολλά KHz.

Θα σας φέρω και ένα CD που είναι γραμμένο μονοφωνικά. Αν κάτσετε 1 μέτρο μακριά από το sweet spot , ούτε τότε θα καταλάβετε διαφορά από την stereo έκδοση.

Reaction score
2
Μάνο, για να σου πω την αλήθεια, δεν ήξερα ότι το εν λόγω player έχει τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης. Δεν ξέρω ποιας έκτασης επαφή έχεις με αυτό που ονομάζουμε MP3 downloading, αλλά είμαι σε θέση να σε διαβεβαιώσω, ότι, όσον αφορά την ηχητική ποιότητα, γίνεται ο κακός χαμός, κυρίως όσον αφορά δύο πολύ βασικά σημεία.

Πρώτον, την επιλογή ενός καλής ποιότητας codec, για τη συμπίεση σε μορφή MP3. Το τί κυκλοφορεί εκεί έξω, δεν λέγεται, και, βεβαίως, υπάρχουν κωδικοποιημένα κομμάτια, που απλώς δεν ακούγονται, προερχόμενα κυρίως από παλιότερες εποχές, με χαμηλότερης ποιότητας codecs. Το δεύτερο πολύ σημαντικό σημείο, είναι η διαχείριση της δυναμικής περιοχής, κάτι για το οποίο μάλλον υπεύθυνοι είναι διάφοροι DJ'σ, μουσικοί παραγωγοί κλπ. Τουτέστιν, ανοίγουν ένα κομμάτι με κάποιον wave editor και το κάνουν αγνώριστο, σε σημείο που η μπότα να ακούγεται σαν κατσαρόλα. Άσε δηλαδή, που έχω υπ' όψη μου και πρόσωπο, ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού, που έλεγε, "βάλτο πιο δυνατά, να ακουστούμε πιο μακριά", τί άλλο θες να σου πω.

Βέβαια, δεν διεκδικώ το μονοπώλιο, έτσι; Αλλά, για να κάνεις κάτι, πρέπει να ξέρεις τί πρέπει να κάνεις και πώς θα το κάνεις. Τέλος, πρέπει να σου πω, (είδες, πάλι ακούγομαι σαν καθηγητοξερόλας, εγώ φταίω; ), ότι η διακίνηση τραγουδιών μέσω Internet δεν ήταν ΟΥΤΕ ΚΑΝ δευτερεύων στόχος της τεχνολογίας MPEG. Ρε παιδιά, δεν ξέρω τί νομίζετε και τί δεν νομίζετε για το MP3 και το high end, και για κάθε τι άλλο, αλλά, τουλάχιστον, αν δεν πιστεύετε εμένα, ΨΑΞΤΕ που να πάρει! Διαβάστε κάποιο βιβλίο, αναζητήστε πληροφορίες, και διασταυρώστε τις. Αυτός που επέλεξε να εξοπλίσει μια συσκευή τέτοιου κόστους με τη δυνατότητα MP3, δεν είναι κανένας τυχαίος, κανένας μαλάκας, ούτε αυτό, ούτε η επιστημονική ομάδα του Fraunhoffer, που ανέπτυξε αυτήν την τεχνολογία με Κοινοτική χρηματοδότηση. Δεν με ενδιαφέρει να σας πείσω, και ούτε θα κερδίσω κάτι εάν συμβεί αυτό. Με ενδιαφέρει να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον. Με κάθε τρόπο. Δεν θα με πειράξει αν δεν πεισθείτε. Αυτό που με πειράζει είναι η προκατάληψη, τα στερεότυπα και η άρνηση.
Το οτι γινεται χαμος το γνωριζω,βεβαια δεν φταινε μονο οι codecs αλλα πολλες φορες και το ιδιο το μουσικο περιεχομενο.Οσο για το εαν επεμβαινει καποιος με wave editor ειναι αλλο καπελο,εμεις μιλαμε για το ιδιο υλικο μετατροπη σε mp3 και μετα wav.ΧΩΡΙΣ KAMIA υποτειθεμενη βελτιωση απο εμας.Προσωπικα εχω εναν 40αρι σκληρο με τραγουδια mp3,ε,δεν παιζει κανενα ρε γαμοτο καλα,δεν ακουγονται.Τα ακουω μονο στο αυτοκινητο.Τωρα εαν εσυ μπορεις να κανεις ολα αυτα τα διαφορετικα ειδη μουσικης,γραμμενα απο εκατονταδες χρηστες να παιζουν ιδιο με τα original,,ε τοτε δεν το κανεις με μια απλη εγγραφη αλλα με επεξεργασια.Εκει θελω να καταληξω.Εγω παντως προσωπικα ακολουθω την τεχνολογια,αλλα δεν αναλωνομαι τοσο στο γιατι βγηκε αυτο και γιατι το αλλο.Πρωτιστος μου αρεσει να απολαμβανω την μουσικη ΜΟΥ,οπως εγω την θελω,εαν ακουω οτι τα γνησια παιζουν καλλυτερα απο τα mp3 θα ακουω τα γνησια. Ξερεις γιατι?Συνηθως ,για να μην ειμαι απολυτος,δεν πεφτω θυμα του marketing.Γιατι το οτι η classe παιζει mp3,εμενα προσωπικα μονο αυτο μου λεει.Θα αγοραζα classe για διαφορους λογους εκτος απο αυτον.Ολοι ζητανε πελατεια και ετσι πρεπει για να προχωραει μπροστα,το θεμα ειναι εμεις τη καταναλωτες ειμαστε και τη ερεθισματα ακολουθαμε.Ενα παραδειγμα,δεν θα αγοραζα ποτε ενα ψυγειο που δεν μου αρεσει η μαρκα ,μονο και μονο επειδη εχει ενσ/νη lcd.Δεν με αγκιζουν αυτα,αλλοι ομως το βλεπουν αλλιως,ενδεχομενως οπως εσυ.Το κακο ειναι να μην δοκιμαζεις κατι,εαν το δοκιμασεις και δεν σου κανει,ποιος ο λογος να ασχοληθεις μαζι του???Εδω λεμε οτι τα wav μετξυ τους ακουγονται διαφορετικα με το mp3 θα ειναι το ιδιο????Ψιτ.....μεταξυ μας,ουτε και εγω το ηξερα για το classe......... SORRY για το μακροσκελες..

Reaction score
2
Κώστας Κόγιας;502148 Δεν με ενδιαφέρει να σας πείσω said:
Ετσι οπως το διατυπωνεις, συμφωνω 1000000% μαζι σου.Αυτο επιβαλλετε εαν θελεις να πας μπροστα σε οτι και αν κανεις...Να ακους και την αντιθετη γνωμη,να την συμβουλευεσαι,να ρωτας να ακους και μετα να αποφασιζεις.........Απο δω και κατω διαφωνουμε.Ο καθενας εχει την κριση του και αποφασιζει βαση του ακουστικου μοντελου που εχει φτιαξει στο μυαλο του.Κοινως,αυτο που κανεις να ξερεις το γιατι το κανεις να εισαι σιγουρος και οχι επειδη στο ειπανε η ετσι το διαβασες....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Απάντηση: Re: CD from MP3, την πατήσαμε...

Που το ξερεις ;;; Γιατι προτρεχεις ;;

Προσπαθεις με τετοιου υφους μηνυματα να με παγιδευσεις σε μια δοκιμη στην οποια πιστευεις , επιθυμεις και σιγουρα θα προσπαθησεις γι αυτο να γελοιοποιηθω .

Απο ολους ομως ξεφευγει κατι βασικο . Οποιος δεν ειναι σε θεση να αντιληφθει κατι τοσο βασικο δεν αξιζει να λεει οτι ασχολειται με τον ηχο γενικως .

Γιατι με το Hi End δεν πρεπει ν ασχολειται οποιος απλως πιθανολογει οτι ισως δεν καταλαβει διαφορες .
Ρε συ, αντί να πεις όλα αυτά γιατί δεν λες απλά ότι δεν θα έρθεις? :crazy_3:

Reaction score
3.484
Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής:
Γιατί να μπω στον κόπο να μετατρέψω τα CDs μου σε MP3s, υπάρχει λόγος ?

Τη μουσική που μου αρέσει να ακούω, την έχω αγορασμένη.
Αν ακούσω κάτι σε MP3 και μου αρέσει. τρέχω την άλλη μέρα και αγοράζω το CD.΄
Στο αυτοκίνητο ακούω και MP3 , εκεί δεν έχω πρόβλημα.

Οταν μια HiEnd κατηγορία ενός φόρουμ για τον ήχο ασχολείται πολύ με το MP3 είναι συμπιεσμένη ? καταλαβαίνει όμως κανείς τη διαφορά ?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής:
Γιατί να μπω στον κόπο να μετατρέψω τα CDs μου σε MP3s, υπάρχει λόγος?
Η πιο λογική ερώτηση σε ολόκληρο το thread. :cool_4:

Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός. Η διαδικασία μας αφορά όλους, ως έρευνα.

Reaction score
877
Θα σας φέρω ένα CD γραμμένο στα 32KHz/16bit. Για να διαοπιστώσετε με τα αυτάκια σας ότι τα 44.1KHz είναι πάρα πολλά KHz.

Θα σας φέρω και ένα CD που είναι γραμμένο μονοφωνικά. Αν κάτσετε 1 μέτρο μακριά από το sweet spot , ούτε τότε θα καταλάβετε διαφορά από την stereo έκδοση.
Φέρε μας κι ένα κιλό φέτα τελεμέ.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ωραίο σχόλιο SUDOKU.
Μήπως όμως μπερδεύτηκες και θα ήθελες να το γράψεις κάπου αλλού?...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.761
πλάκα έχει....

είμαι μέσα για οποιοδήποτε τεστ.

Και στο συγκεκριμένο κομμάτι προτίμησα το mp3.

Αυτό ακουγότανε πιο ομαλά, το άλλο πιο μπερδεμένα. Και λίγο καλύτερο μπάσσο, χαρακτηριστικό βεβαίως των mp3. Είναι πανέξυπνοι αυτοί οι αλγόριθμοι, ε?

Βέβαια δεν είναι συμπέρασμα για την ποιότητα του mp3 ούτε για πόση πληροφορία χάνεται ούτε για πόση είναι η αλλοίωση κλπ κλπ κλπ.

Reaction score
298
Φέρε μας κι ένα κιλό φέτα τελεμέ.
Ξερω πως δεν δινεις δεκαρα που θα στο επισημανω, αλλα γιατι ασχολεισαι με καποιον που δεν ασχολειται μαζι σου?
Και κυριως, γιατι ασχολέισαι με αυτον τον τροπο?
:smoking:

Reaction score
877
....στο συγκεκριμένο κομμάτι προτίμησα το mp3.

Αυτό ακουγότανε πιο ομαλά, το άλλο πιο μπερδεμένα. Και λίγο καλύτερο μπάσσο, χαρακτηριστικό βεβαίως των mp3. Είναι πανέξυπνοι αυτοί οι αλγόριθμοι, ε?
Οι αλγόριθμοι είναι έξυπνοι αλλά δεν 'αισθάνονται'... Το μπάσσο το 'ακούμε' όχι μόνο με τα αυτιά αλλά και με το σώμα μας...Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει κανένας αλγόριθμος...Και η προσπάθεια συμπύκνωσης των χαμηλών συχνοτήτων είναι ένα από τα πολλά μελανά σημεία της κωδικοποίησης mp3 και όχι ατού φίλε μου...

Reaction score
298
Το μπάσσο το 'ακούμε' όχι μόνο με τα αυτιά αλλά και με το σώμα μας
Δεν είναι τόσο απλό. Δεν παίζει ρόλο μόνο η συχνότητα, αλλά και το πώς διεγείρεται η ακουστική του χώρου. Π.χ. μία γκρανκάσα φορτίζει εντελώς διαφορετικά τον αέρα από ένα κοντραμπάσσο: η πρώτη σαν μονόπολο, το δεύτερο περίπου σαν δίπολο. Η ψυχοακουστική αντίληψη είναι διαφορετική στις δύο περιπτώσεις.

Reaction score
3.484
Δεν είναι τόσο απλό. Δεν παίζει ρόλο μόνο η συχνότητα, αλλά και το πώς διεγείρεται η ακουστική του χώρου. Π.χ. μία γκρανκάσα φορτίζει εντελώς διαφορετικά τον αέρα από ένα κοντραμπάσσο: η πρώτη σαν μονόπολο, το δεύτερο περίπου σαν δίπολο. Η ψυχοακουστική αντίληψη είναι διαφορετική στις δύο περιπτώσεις.
Το στήσιμο των μικροφώνων για την ηχογράφηση κάθε οργάνου παίζει σημαντικό ρόλο. Τα όργανα που φορτίζουν τον αέρα σαν δίπολα είναι ακόμα πιο δύσκολο να ηχογραφηθούν σωστά.

Reaction score
877
????????
Οι χαμηλές νότες άσχετα αν προέρχονται από κοντραμπάσσο, κάσα ή 15άιντζο woofer 'ωθούν' μεγάλες ποσότητες αέρα κουβαλώντας μεγάλα ποσά ενέργειας και αυτά τα ενεργειακά 'κύματα αέρα' χτυπούν το σώμα μας...Είναι πάρα πολύ απλό...Γιατί μπλέκεις δίπολα και τρίπολα...

Για να σας δείξω το μέγεθος της 'έντασης' αυτού του φαινομένου θα σας αναφέρω ένα γεγονός που συνέβη πριν από αρκετά χρόνια και όπου ήμουν παρών...Σε έναν διαγωνισμό χορού που είχε οργανώσει κάποιο club κέρδισε μια ομάδα από δύο νεαρά κωφάλαλα ζευγάρια...Ο συνοδός τους μας είπε πως δυστυχώς η ακοή τους ήταν 0% αλλά η αγάπη τους για το χορό τους έκανε να 'στήσουν' ένα σύστημα με subs και να κάνουν practice 'ακούγοντας' και χορεύοντας μόνο με το beat...Δηλαδή κάσα και μπάσσο!!!....Ήταν πραγματικά κάτι το συγκλονιστικό...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.831
Members
38.504
Νεότερο μέλος
leftos