CD from MP3, ομαδικό test...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Re: CD from MP3, ομαδικό test...

Eγώ αυτό που ξέρω είναι πως εκείνος ο τύπος ο CostasEAR είναι πολύ εκνευριστικός - ακόμη και τώρα που δεν έχει χρόνο να γράφει στο forum...
Κι έχει κάτι απορίες ρε παιδάκι μου...

Υπάρχει κέρδος να το μετατρέψουμε (το mp3) σε 16/44 πριν το αναπαράγει το dac μας? Αν ναι, λεω αν, ποιό είναι αυτό?

Η απώλεια της πληροφορίας που (φυσικά) συμβαίνει κατά την μετατροπή ενός 16/44 σε mp3 συνεχίζει να υφίσταται όταν το Mp3 ξαναμετατραπεί σε 16/44? Αν ναι, σε ποιό βαθμό? Σε ποιό βαθμό διορθώνεται - συμπληρώνεται αυτό που "χάνεται" στην αρχική μετατροπή? Ποιές παράμετροι επανέρχονται πλήρως στα αρχικά επίπεδα όταν κάνουμε upsampling σε ένα πχ mp3 (πχ δυναμικό εύρος, συχνότητα απόκρισης κλπ κλπ κλπ) ?

Τι είναι πιο σημαντικό για ένα dac που μπορεί να αναπαράγει από mp3 μέχρι 24/96? Σε ποιά δειγματοληψία βγάζει τις αναμενόμενες προδιαγραφές του ως dac? Τι το επηρεάζει περισσότερο, η απώλεια κάποιων δεδομένων ή η δειγματοληψία και το jitter της συνολικής κατασκευής του δίσκου?

Ο (φυσικά) απωλεστικός αλγόριθμος τι ακριβώς χάνει σε επάλληλες μετατροπές υπερ-υπο-δειγματοληψίας και τι δε χάνει? Η απώλεια δεδομένων (είτε ανάγνωσης είτε από αλλεπάλληλες μετατροπές) σε ποιό βαθμό καλύπτεται ΠΛΗΡΩΣ από τους σύγχρονους αλγόριθμους ανάγνωσης του κατακαημένου CD μας αλλά και των ανώτερης δειγματοληψίας αρχείων?

:respect:

Reaction score
5
Σας υπενθυμίζω ότι αυτό που κάνουμε εδώ δεν είναι η άμεση ακουστική σύγκριση του MP3 fornat με το CDDA format.
Συγκρίνουμε επεξεργασμένα αρχεία ιδίου μεγέθος κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα γιατί τα MP3 είναι πολύ μικρότερα από τα CDDΑ.

Συνεπώς η μετατροπή ενος MP3 αρχείου σε WAV και στη συνέχεια σε CDDA περιλαμβάνει στάδια ψηφιακής επεξεργασίας που προσθέτει πληροφορία, όχι απαραίτητα αυτήν την πληροφορία που χάθηκε κατά την αρχική συμπίεση, αλλά κάτι παρεμφερές.

Για αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο να αντιληφτεί κάποος με βεβαιότητα τις ακουστικές διαφορες ανάμεσα στα 7 μουσικά tracks και ακόμα ποιο δύσκολο να μας πει ποιο είναι το CDDA γιατί προφανώς δεν έχει στην διάθεσή του την ηχογράφηση αναφοράς. Σε μια μέτρια έως κακή ηχογράφηση με ποιο κριτήριο μπορεί κάποιος να αποφασίσει για το ποιο είναι το σωστό που μάλλον θα είναι το CDDA ?

Ενα καθαρό MP3 αρχείο (μικρού μεγέθους) όταν αναπαράγεται από ένα MP3 player δημιουργεί ένα διαφορετικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Τα συμπεράσματα δικά μας .
Χμ...δεν κατάλαβα ακριβώς τι υποστηρίζεις, αλλά να γράψω τι πιστεύω εγώ και το συζητάμε:

Η μετατροπή CDDA->WAV δίνει byte-by-byte το ίδιο ψηφιακό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας π.χ. το EAC. Τώρα, μετατρέποντας το WAV->mp3 οποιουδήποτε bitrate, μεταξύ άλλων αφαιρούνται εκείνες οι συχνότητες που ο αλγόριθμος θεωρεί ότι δεν επηρεάζουν το ψυχοακουστικό αποτέλεσμα.
Εκεί είναι που κάποιοι (χρυσά αυτιά; χρυσά πορτοφόλια;), λένε ότι 'ακούν διαφορές' από το πρωτότυπο CDDA ή WAV. Βέβαια, σε χαμηλό bitrate, αυτό είναι αλήθεια, αλλά από ένα bitrate και πέρα, είναι πρακτικά αδύνατον να καταλάβει κάποιος διαφορές, με τα αυτάκια του (τα επιχρυσωμένα).
Θεωρώ δηλαδή, ότι το εξής πείραμα θα έδινε τα ίδια αποτελέσματα με αυτό που τρέχουμε τώρα:
- Ξεκινώντας από ένα CDDA, φτιάχνουμε mp3 με τον τελευταίο LAME encoder, σε max quality, και bitrate π.χ. 192kbps.
- Από ένα δεδομένο CD player που έχει την δυνατότητα να παίξει CDDA και mp3 από το ίδιο CD, και επίσης θεωρώντας ότι το mp3 decoding είναι το καλύτερο δυνατό, ακούμε διαδοχικά το CDDA track και το mp3.
- Δεν θα ακούσουμε διαφορές.

Διαφωνείς κάπου;

Reaction score
1.772
αφου ξεκουραστηκαν τα αυτια μου το ξανακουσα.
νομιζω οτι τα 3 και 6 ειναι το original.
συνεχιζω να προτιμω το 2 ως το πιο ευακουστο.

υ.γ.η ειμαστε ολοι κουφοι η εχουμε διαφορετικα δισκακια.

Reaction score
3.492
Χμ...δεν κατάλαβα ακριβώς τι υποστηρίζεις, αλλά να γράψω τι πιστεύω εγώ και το συζητάμε:

Η μετατροπή CDDA->WAV δίνει byte-by-byte το ίδιο ψηφιακό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας π.χ. το EAC. Τώρα, μετατρέποντας το WAV->mp3 οποιουδήποτε bitrate, μεταξύ άλλων αφαιρούνται εκείνες οι συχνότητες που ο αλγόριθμος θεωρεί ότι δεν επηρεάζουν το ψυχοακουστικό αποτέλεσμα.
Εκεί είναι που κάποιοι (χρυσά αυτιά; χρυσά πορτοφόλια;), λένε ότι 'ακούν διαφορές' από το πρωτότυπο CDDA ή WAV. Βέβαια, σε χαμηλό bitrate, αυτό είναι αλήθεια, αλλά από ένα bitrate και πέρα, είναι πρακτικά αδύνατον να καταλάβει κάποιος διαφορές, με τα αυτάκια του (τα επιχρυσωμένα).
Θεωρώ δηλαδή, ότι το εξής πείραμα θα έδινε τα ίδια αποτελέσματα με αυτό που τρέχουμε τώρα:
- Ξεκινώντας από ένα CDDA, φτιάχνουμε mp3 με τον τελευταίο LAME encoder, σε max quality, και bitrate π.χ. 192kbps.
- Από ένα δεδομένο CD player που έχει την δυνατότητα να παίξει CDDA και mp3 από το ίδιο CD, και επίσης θεωρώντας ότι το mp3 decoding είναι το καλύτερο δυνατό, ακούμε διαδοχικά το CDDA track και το mp3.
- Δεν θα ακούσουμε διαφορές.

Διαφωνείς κάπου;

Δεν διαφωνώ στο να κάνουμε αυτό το test. To ανέφερα άλλωστε και προηγουμένως .

Αυτό που θέλω να πω βασικά είναι ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να καταλάβουμε τη διαφορά όταν το wav μετατραπεί σε mp3 @256-320Kbps και στη συνέχεια πίσω σε wav μορφή . Ειδικά όταν η αρχική μορφή CDDA είναι μέτριας ή και συμπιεσμένης ως προς τα δυναμικά μορφής to start with. Κάποιοι ίσως βιάστηκαν να υποθέσουν ότι μπορούν να καταλάβουν εύκολα τις διαφορές σε οτιδήποτε είχε προέλθει από MP3 προφανώς επειδή ποτέ δεν είχαν υποβάλει τον εαυτό τους σε τέτοιου είδους δοκιμασία.. Δεν νομίζω ότι χάνουν κάτι, ούτε είναι κακό να υπερεκτιμάει κάποιος τις δυνατότητές του. Εδώ το κάνουν και οι πρωθυπουργοί. και ξαναβγαίνουν αυτοδύναμοι

Reaction score
3.492
Επίσης με σκοπό να περιγράψω κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν άνθρωποι καλούμενοι να υποβάλουμε τον εαυτό μας σε κάποιου είδους ηχητικού τεστ, θα αναφέρω το εξής περιστατικό :

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακούω εδώ και δύο μέρες το DAC-5 της XINDAK και με έχει εντυπωσιάσει η διαύγεια, το χαμηλό και ταυτόχρονα η μουσικότητα της αναπαραγωγής του. Δεν είναι τυχαίο που μου αρέσει να πατάω κι αυτό το μικρό κουμπάκι στο front panel που γράφει 192KHz και να επιλέγω ταυτόχρονα και τη λαμπάτη έξοδο παίρνοντας και ένα διαφορετικό ίσως και καλύτερο αποτέλεσμα. Αν με υποβάλεις όμως στη δοκιμασία να κάνω Α/Β τεστ μεταξύ 96 και 192ΚHz θα απαντήσω τις μισές φορές σωστά και τις μισές φορές λάθος. Όμως στα 192ΚΗz τα αγαπημένα μου μουσικά κομμάτια μετά από μια ώρα ακρόασης μου αφήνουν μια γεύση crème caramel στον ουρανίσκο. θα περίμενες ποτέ τόση ώρα τον g.kar σε ένα τεστ A/B μέχρι να ακούσει τις καραμέλες του στον ουρανίσκο ? Ασφαλώς όχι.

Πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή για τους θεούς αν τους αφήναμε να απολαύσουν την ευτυχία κι εμείς να επιστρέφαμε στην αγαπημένη, οικεία και φιλόξενη μιζέρια μας .

g.kar

Reaction score
456
Απάντηση: CD from MP3, ομαδικό test...

αρρώστεια...
3 ακροάσεις -παρασκευή σάββατο βράδυ, κυριακή πρωί- και μηδέν αποτέλεσμα.
μμμ... καλό το 3... και το 4 δεν είναι ασχημο..ααα και τα υπόλοιπα καλά ακούγονται....:( τιγίνεται εδώ???

ε ρε γλέντια, αν όλα τα κομμάτια είναι το ίδιο.....:)

σταματάω εδώ τις ακροάσεις πριν με περάσουν οι γείτονες για ψυχοπαθή :)
ε, τρεις μέρες από1-2ώρες το ιδιο κομμάτι και σε μεγάλη ένταση δεν είναι ότι πιο φυσιολογικό....
εκτός αυτού έχουμε και άλλες δουλειές να κάνουμε.

πάντως αναρωτιέμαι αν όντως έχει νόημα το να βρει κάποιος τη λύση, αν θα έχει σπαταλήσει 2-3 ώρες....αυτός που σκέφτηκε το test, made his point...
ακόμα χειρότερα αν η διαφορά φαίνεται σε πολύ ακριβά set-up
(ή μάλλον καλύτερα για τους υπόλοιπους)

μου άρεσαν πιο πολύ το 5 και το 4.

σειρά καλυτερότητας :)
5>4>6>3>2 - ε τώρα, μη με ζορίζετε για τ'αλλα 2.. δεν μπορώ..είμαι συναχωμένος και έχουν βουλώσει τ'αυτιά'μ.
καλή σας μέρα

Reaction score
1
Δεν κατάφερα να εντοπίσω διαφορές....
Δεν κατάφερα να ακούσω το cd τρίτη φορά....
Πρέπει να παρατηρήσω πως ο ήχος είναι εντελώς άδειος, αφύσικος και με πάρα πολύ μικρή σκηνή (χειρότερος ήχος κι από τότε που είχα συνδέσει το mp3 player στο σύστημα)...
Χρειάστηκα 1,5 ώρες με Smog και Paul Roland για να στανιάρω....
Ήταν μια εμπειρία....
Ελπίζω να μη μου ξανατύχει....

Reaction score
5
Είσαι αλλεργικός όπως και εγώ στα mp3 μια πάθηση με πολλαπλά ψύχοακουστικά και ψυχοσωματικά προβλήματα. Θεραπεύσιμη μόνο με φαρμακευτικη αγωγή και αν διαγνωσθεί εγκαίρως δεν αφήνει μόνιμες νευρικές βλάβες. Κατά την διάρκεια του τεστ ανάμεσα στα διαλείμματα για να στανιάρω και να μην με πάρει από κάτω άκουγα βινυλιο - John Travolta – Olivia Newton- John Grease για να εξισορροπήσω την κατάσταση. Ευτυχώς την έβγαλα καθαρή μετά με ένα κρύο ντους.

Ελπίζω να μη μου ξανατύχει....

Από το στόμα σου και στου θεού το αυτί. :crazy_2: :crazy_2: :crazy_2:

Reaction score
1
Κατά την διάρκεια του τεστ ανάμεσα στα διαλείμματα για να στανιάρω και να μην με πάρει από κάτω άκουγα βινυλιο - John Travolta – Olivia Newton- John Grease για να εξισορροπήσω την κατάσταση.
Πάλι καλά που δε έπαιξες την 5mm έκδοση της ταινίας....που ως γνωστό κατέχεις.... χεχεχε !!!

Reaction score
5
Πάλι καλά που δε έπαιξες την 5mm έκδοση της ταινίας....που ως γνωστό κατέχεις.... χεχεχε !!!
Φίλε μου το μηχάνημα το μόνο που χρειάζεται είναι μια λάμπα και ένα γερο ξεσκόνισμα, λες να την φτιάξω και να περάσω από τους hi endades τις κατηγορίας Projectors να δούμε αν αντέχουν ένα συγκριτικό τεστ? Μόνο που δεν είναι 5 αλλά 8mm. :happy_8:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Μ' αυτό το πράμα βλέπεις ταινίες βρε ακόμα?
Και κουφός και τυφλός, μεγάλη πίκρα... :happy_9:

Reaction score
5
Χμ...για να δούμε τη λογική:
- Κάποιος 'αρρωσταίνει' όταν ακούει mp3.
- Του δίνεις mp3 να ακούσει μαζί με αυθεντικό CDDA και δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιά είναι ποιά.
- Άρα είτε:
1. γενικώς 'αρρωσταίνει' όταν ακούει μουσική.
2. 'αρρωσταίνει' όταν ακούει opera.

Θέλω να ελπίζω ότι είναι το δεύτερο, γιατί αλλιώς θα χάσω πάσαν ιδέαν! :-D

Reaction score
5
Λοιπόν... Ύστερα από άκουσμα εντός του οχήματος έχω να πω τα εξής :

Το Track 4 μου άρεσε περισσότερο απ'όλα.

Δεν μου άρεσαν καθόλου τα Tracks 3,5 και 7. Tα υπόλοιπα ούτε κρύο ούτε ζέστη...

Αλλά εγώ είμαι και κουφός :happy_9::happy_9::happy_9:

edit : δεν ξέρω ποιο είναι mp3 και ποιο CDDA :-D

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Συμπληρώσαμε τις 17 απαντήσεις.

- Σε λίγη ώρα λοιπόν, θα δοθούν οι απαντήσεις που περιμένετε... :cool_4:

GTX

Reaction score
39
Λοιπόν εγώ μέσα στο Σαββατοκύριακο άκουσα ξανά το cd και από τα ηχεία μου και από ακουστικά. Μπορώ να πω οτι υπήρξαν φορές που πίστεψα οτι άκουσα διαφορές, χωρίς όμως να είμαι σε θέση να ξεχωρίσω ποιό είναι καλύτερο από το άλλο. Οι διαφορές άλλωστε ήταν τόσο μικρές που ήταν πολύ κουραστικό να ακούς ξανά και ξανά το ίδιο ψάχνοντας να τις εντοπίσεις, άσε που πιστεύω οτι πολλές φορές οι διαφορές ήταν η ιδέα μου και όχι στο cd :cool_11::cool_11:

Πιστεύω οτι το αυθεντικό είναι το 4.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.857
Members
38.508
Νεότερο μέλος