Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Reaction score
77
Απάντηση: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Συνφορουμίτες και Συνφορουμίτισσες...

Τι συμβαίνει; Ή τα μάθατε όλα ή δεν απορείτε πια!
Για δώστε μολυ λίγη δουλειά γιατί τεμπελιάσαμε...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Re: Απάντηση: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Το Warshaw Concerto (Κοντσέρτο της Βαρσοβίας) γράφτηκε από τον σχετικά άγνωστο συνθέτη Richard Addinsel, για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας Dangerous Moonlight ή Suicide Squadron, του 1941. Την ασπρόμαυρη αυτή ταινία (προφανώς) στα Ελληνικά την απέδωσαν ως "Αποστολή Αυτοκτονίας".

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στην Πολωνία, μια αμερικανία ρεπόρτερ ερωτεύτηκε έναν Πολωνό πιανίστα, ο οποίος -υπό το σεληνόφως- έγραψε και της αφιέρωσε αυτό το κομμάτι. Στον πόλεμο αργότερα τον έκαναν πιλότο, που όμως καταρρίφθηκε και έχασε το φως του.
Μετά τον πόλεμο, αν και τυφλός, συνέχιζε να παίζει πιάνο και ενώ έπαιζε το συγκεκριμένο κομμάτι, στο χώρο μπήκε αυτή στην οποία το είχε αφιερώσει......

Για την υπόθεση δείτε εδώ
http://www.prairienet.org/ejahiel/dangmoon.htm

Για τον συνθέτη εδώ
http://www.answers.com/topic/richard-addinsell

Μήπως ξέρεις κανείς αν μπορούμε να το βρούμε σε DVD ή DivX;
Την ταινία είχα δει μικρός στην τηλεόραση και συγκινήθηκα από τη μουσική της. Στο Amazon υπάρχει σε VHS.
Νικο καλημερα,
ειναι αληθεια πως το συγκεκριμενο εργο θυμιζει τοσο πολυ Ραχμανινινοφ
ακριβως επειδη ο τελευταιος αρνηθηκε-αν και τον ηθελαν οι
συντελεστες της ταινιας-οποτε και ζητησαν στον Addinsel "κατι
που να θυμιζει Ραχμανινοφ"?

Reaction score
77

Θρύλοι του Hollywood , Αντρέα.
Παραμυθάκια που πλάθουν οι συντελεστές, οι δημοσιοσχεσίτες, οι διαφημιστές και η... κλάκα.

Reaction score
77

Δεν χωράει αμφισβήτηση ότι είναι από τους μεγαλύτερους πιανίστες του 20ού αιώνα.
Στη μεγάλη σειρά "Great Pianists of the 20th Century", ο Λιπάτι κατέχει τη θέση που του αρμόζει.

Είναι πολύ καλός σε συνθέτες τηε Ρομαντικής περιόδου (Μπραμς, Σοπέν, Σούμπερτ),
αλλά έπαιξε με ιδιαίτερη χάρη και Μπαχ και Μότσρτ.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Σήμερα το πρωί άκουγα στο τρίτο μια, λίγο αστεία (ο τελευταίος διάλογος με τον γιατρό του), ιστορία που αφορά στον θάνατο του Gluck (Christoph Willibald Ritter von Gluck). Νίκο γνωρίζεις κάτι σχετικά;

...

Reaction score
77

Νίκο δεν έχω ακούσει κάποια αστεία ιστορία του Γκλουκ με το γιατρό του,
και μάλιστα την τελευταία ώρα του!

Με την ευκαιρία, να πω στους φίλους μας ότι στα χρόνια που ασχολούμαι ερασιτεχνικά και επαγγελματικά με αυτήν τη μουσική, έχω ακούσει δεκάδες ιστοριούλες που λέγονται κατά καιρούς, κυρίως από "συγγραφείς" μυθιστορημάτων, οχι βιογραφιών.

Ένας παραγωγός ραδιοφώνου, που έχει την ευθύνη μεταφοράς πληροφοριών στο κοινό, είναι καλό να διπλοελέγχει τις πληροφορίες που μεταφέρει.
Αν κάποιος ξεκκινά από το δόγμα "το είδα σε βιβλίο, είναι σωστό"
τότε ξεκινάει από λάθος βάση.

Για να επανέλθω, μπορεί να έχει κάποια βάση, πάντως.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Είναι αρκετές οι πηγές που αναφέρουν ότι ο Gluck πέθανε καθώς αδιαφόρησε στην οδηγία του γιατρού του να μην πιεί λικέρ μετά το φαγητό. Ήταν 73 χρονών με βεβαρημένη υγεία. Η στιχομυθία έχει να κάνει με διάλογο του τύπου "Μην πιείς - Θα το πιώ..." και μετά από λίγο πέθανε.
:619:

...

Reaction score
0

Καλησπερα,
με λενε Κωνσταντινα και χρειαζομαι μια καθοδηγηση απο καποιον που γνωριζει με θεμα την κλασικη μουσικη.Στοχος μου ειναι να εκπαιδευσω τα αυτια μου στην κλασικη μουσικη και συγκεκριμενα σε μουσικη με βιολι περισσοτερο.Απο που να ξεκινησω;Θα ηταν πολυ βοηθητικο να μου προσδιοριζατε καποιους συνθετες.
Ευχαριστω για τον χρονο σας.:403:

Reaction score
40

Καλησπερα,
με λενε Κωνσταντινα και χρειαζομαι μια καθοδηγηση απο καποιον που γνωριζει με θεμα την κλασικη μουσικη.Στοχος μου ειναι να εκπαιδευσω τα αυτια μου στην κλασικη μουσικη και συγκεκριμενα σε μουσικη με βιολι περισσοτερο.Απο που να ξεκινησω;Θα ηταν πολυ βοηθητικο να μου προσδιοριζατε καποιους συνθετες.
Ευχαριστω για τον χρονο σας.:403:
Kαλώς ήρθες Ντίνα στη μουσική κατηγορία και εύχομαι να σε βοηθήσω με τις προτάσεις μου. Φυσικά υπάρχει τεράστια δισκογραφία στην κλασική μουσική παρόλα αυτά θα σου προτείνω μερικά έργα σπουδαίων συνθετών όπως και δεξιοτέχνες του βιολιού.

http://www.amazon.com/David-Oistrakh-Complete-EMI-Recordings/dp/B001ASVXSE/ref=pd_sim_m_5
Ο David Oistrakh ένας από τους μεγαλύτερους βιολονίστες σε έργα πολλών συνθετών όπως Μότσαρτ, Μπετόβεν,Μπραμς, κ.α. μαζί με ορχήστρα ή τρίο κλπ.

Ο αγαπημένος μου βιολονίστας πάντως είναι ο Jascha Heifetz
Αυτό τον δίσκο αν τον βρεις να τον αγοράσεις με κλειστά μάτια..

http://www.amazon.com/Heifetz-Never...=sr_1_6?ie=UTF8&s=music&qid=1255720827&sr=1-6

Επίσης όπωσδήποτε τα 24 καπρίτσια του Παγκανίνι που ήταν αυθεντία στο είδος του γιατί εκτός από μεγάλος βιολονίστας ο σπουδαιότερος ίσως ,δημιούργησε συνθέσεις για βιολί που χρειάζεται μεγάλη δεξιοτεχνία και μουσικη κατάρτηση να έχει κάποιος καλλιτέχνης για να παιχτούν.

http://www.amazon.com/Paganini-24-C...r_1_10?ie=UTF8&s=music&qid=1255721256&sr=1-10

Γενικότερα από κλασική μουσική θα πρέπει να ακούσεις τις 9 συμφωνίες του Μπετόβεν, Ραχμάνινοφ πιάνο κονσέρτο 2 και 3, Μπραμς τους ουγκαρέζικους χορούς http://www.amazon.com/Brahms-Hungarian-Dances-Nos-1-21/dp/B0000013KA
Μότσαρτ κονσέρτα για βιολί και πάρα πολλούς άλλους ακόμα συνθέτες, αλλά για αρχή ψάξε αν θες αυτά που σου προτείνω.
Σου εύχομαι καλή ακρόαση και πάλι εδώ είμαστε.

Είναι καλό για κάθε ένα συνθέτη και βιολονίστα που σου προτείνω να διαβάσεις τη βιογραφία του αυτό θα σε βοηθήσει να βγάλεις πολλά συμπεράσματα για τη μουσική τους ικανότητα και παιδεία.:107:

Για άκουσε εδώ

Επίσης την 5 και 8 συμφωνίες του Μάλερ..

Reaction score
40

Βέβαια αν δεν σου φτάνουν 1, 2, 5, 10, βιολιά έχουμε 100!! βιολιά από τη Βουδαπέστη.. από τα καλύτερα!!!
100 Violins From Budapest - Gypsy Symphony Orchestra

Θέλεις ένα δειγματάκι?:119:

Reaction score
77

Αν και παλιό, βοηθάει, ιδίως το συνημμένο xls.
(βλ. απάντηση αρ.303/21.3.2008 17:47, στο ίδιο θέμα)

Reaction score
40

Αν και παλιό, βοηθάει, ιδίως το συνημμένο xls.(βλ. απάντηση αρ.303/21.3.2008 17:47, στο ίδιο θέμα)
Πάρα πολλές και καλές προτάσεις!!

Reaction score
0

Ευχαριστω πολυ για τις προτασεις και τις συμβουλες!Χαρηκα πολυ οταν ειδα ολες αυτες τις πληροφοριες και ξεκιναω αμεσως!Θα διαβασω πρωτα τα βιογραφικα για να καταλαβαινω καλυτερα τι ακουω!:103:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.091

Να σου προτείνω κι εγώ το Λεωνίδα, ειδικά αυτόν το δίσκο...

Reaction score
10
Να ρωτήσω και γω κάτι? Επειδή είμαι κολλημένος με το 1812 του Τσαϊκόφσκι, ποιά κατά τη γνώμη σας είναι η καλύτερη εγγραφή σε ψηφιακή μορφή?

Reaction score
40

Dux

Reaction score
0

Καλησπέρα κι απο εμένα

Η δική μου απορία είναι γιατί, ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχουν πέραν εξαιρέσεων, γυναίκες συνθέτριες και γυναίκες διευθύντριες ορχήστρας

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.975
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas