Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Αρώτιξης:

O χώρος που θα παίξουν τα monitor ηχεία δεν παίζει ρόλο;
Εγώ γιατί αισθάνομαι καλύτερα με το να έχω ένα ζευγάρι monitor επάνω στην κονσόλα (ή δεξιά και αριστερά της οθόνης του υπολογιστή) την ίδια ώρα που στο σαλόνι αισθάνομαι καλύτερα με ένα ζευγάρι δαπέδου;
Ακριβώς το ίδιο κι εγώ. Εδώ στο γραφείο στο δωμάτιο που έχω το computer ακούω από τα Behringer Truth ενώ μέσα στο σαλόνι έχω ηχεία δαπέδου Audio Spectrum Artemis.

Reaction score
4
Απάντηση: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Τα περισσότερα έχουν μεγάλα αδέλφια..., που συνεργάζονται.

Reaction score
1.213

Ρε παιδια αφου λετε για τον χωρο ,πεστε και τις απαραιτητες προυποθεσεις για την χρηση monitor η μη.Πολλοι δεν ακουνε σε εκωφαντικες σταθμες λογω ''οικογενειακου περιορισμου'' ουτε σε τεραστιους χωρους ,σε περιπτωση που οι σταθμες που πιανουν τα συγκεκριμενα ηχεια ειναι ανασταλτικος παραγοντας ( ειναι ? ).Ποια αλλα θεματα ακουστικης-χωρου τιθονται ? Πως μπορουν να λυθουν ?

(προσωπικα δεν πονταρω παντως στο χωρο αλλα στις χροιες :138:)

Reaction score
1.213

Eρχομαι λοιπον εγω και σας λεω .Ρε παιδια ειμαι νεος στο χωρο και διαθετω 1000-2000-3000 Ε (σας βαζω 3 πορτες ,διαλεγετε οποια θελετε :138: ) για ηχεια και ενισχυτη.Εχω ενα σαλονι 40 τμ με δυο καναπεδες και ενα τραπεζι..:137:Δεν ακουω δυνατα γιατι εχω μικρα παιδια.

Τι μου προτεινετε ? ( ααα ναι..ενα φιλαρακι μου μουσικος μου ελεγε για κατι genelec,dynaudio ,mackie κλπ κλπ...εσεις τι λετε για αυτα :137: ) .Οσο για την αισθητικη δεν με ενοχλουν..:143:

Reaction score
1.772

τα κορυφαια μονιτορ δεν ακουγονται ιδια μεταξυ τους οχι γιατι εχουν

αποψη αλλα γιατι η τεχνολογια δεν εχει φταση (και μαλλον δεν θα φταση ποτε)στο

σημειο να εξαλειψη τη συμετοχη του ηχειου (η συστηματος αν θελεται)εντελως απο

το τελικο αποτελεσμα.

οσο για το stradivari οχι δεν γινεται να αντιγραφη με dsp.

οσο και αν εχει προχωρηση η τεχνολογια δεν εχει φταση σε τετοια επιπεδα και ας

φαινεται απλοικο.

εδω ομως παρατηρω ενα σοβαροτερο προβλημα.

πολυ σωστο και σεβαστο το να θελη καποιος να ακουη τη μουσικη οπως του αρεση

αφου αυτος πληρωνη αλλα να ξερεται οτι με αυτο τον τροπο δεν υπαρχη προοδος.

δεν μπορουμε να βρουμε κατι αν δεν ξερουμε τι ψαχνουμε.

διαβαζω οτι τα μονιτορ δεν ειναι ευχαριστα γιατι αποκαλυπτουν της ατελειες της

εγγραφης και απορω.

δηλαδη τη θελετε ενα ηχειο που μια λαθος εγγραφη να την παιζη σωστα;

αν το κανη αυτο σημαινη οτι θα παιζη ολες τις υπολοιπες λαθος.

διαλεχτε και παρτε ειναι τοσο απλο αλλα αν προτιμησετε αυτο που σας αρεση

μετα μην μιλατε για υψηλη πιστοτητα.

εν λαθος δεν διορθωνεται με ενα αλλο.

μονο κουκουλωνεται προσωρινα.

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

τα κορυφαια μονιτορ δεν ακουγονται ιδια μεταξυ τους οχι γιατι εχουν
αποψη αλλα γιατι η τεχνολογια δεν εχει φταση (και μαλλον δεν θα φταση ποτε)στο σημειο να εξαλειψη τη συμετοχη του ηχειου (η συστηματος αν θελεται)εντελως απο το τελικο αποτελεσμα.

Λόγω ακριβώς αυτών των τεχνικών ατελειών, επεμβαίνει ο σχεδιαστής και διορθώνει ακούγοντας και εναλάσσοντας μονάδες ή/και τιμές υλικών στο κροσσόβερ ώστε να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί. Και αυτό που επιθυμεί είναι η άποψή του, δηλαδή η άποψη του ηχείου ή του μουσικού οργάνου.

δηλαδη τη θελετε ενα ηχειο που μια λαθος εγγραφη να την παιζη σωστα; αν το κανη αυτο σημαινη οτι θα παιζη ολες τις υπολοιπες λαθος.

Πάρα πολύ σωστό.
Το βασικό επιχείρημα όσων πωλητών δεν ήθελαν να πουλήσουν ATC, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν οτι αποκαλύπτουν τις ατέλειες της ηχογράφησης.

Αλλά ας προσπαθήσουμε τελικά να δούμε το...δάσος:
ας κοιτάξουμε να διορθώσουμε, όσο γίνεται τους χώρους μας γιατί αυτοί είναι που εισάγουν τους χειρότερους χρωματισμούς και όχι οι ατέλειες και οι απόψεις των ηχείων. Δεν είναι δυνατόν να αχρηστεύουμε το 50% της πιστότητας/αξίας ενός ηχείου με τα ελατώματα του χώρου. Αν δεν μπορούμε είναι προτιμότερο ένα καλό μικρό ηχείο και ας το ακούμε από το 1-1,5 μέτρο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Αλλά ας προσπαθήσουμε τελικά να δούμε το...δάσος:
ας κοιτάξουμε να διορθώσουμε, όσο γίνεται τους χώρους μας γιατί αυτοί είναι που εισάγουν τους χειρότερους χρωματισμούς και όχι οι ατέλειες και οι απόψεις των ηχείων. Δεν είναι δυνατόν να αχρηστεύουμε το 50% της πιστότητας/αξίας ενός ηχείου με τα ελατώματα του χώρου. Αν δεν μπορούμε είναι προτιμότερο ένα καλό μικρό ηχείο και ας το ακούμε από το 1-1,5 μέτρο.
Τεράστιο λάθος.

το ποσοστό της συμμετοχής του χώρου στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα είναι πολύ πάνω από 50%....:126:

Τυπικά, το ηχείο συμμετέχει σε ποσοστό 1/5 του τελικού ηχητικού αποτελέσματος. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο χώρο. Κι αυτό ισχύει με απόλυτα νούμερα σε θέματα στάθμης (άμεσος/ανακλώμενος ήχος) ενώ οι "χρωματισμοί" από συντονισμένες ανακλαστικές επιφάνειες δεν μπαίνουν στη λογική του ποσοστού, ανήκουν 100% στο χώρο.

Αυτό που ισχύει βέβαια, είναι πως τα "monitor" είναι πιο "σωστά" ηχεία για να ακούς μουσική, και κατά βάση πιο ακριβά, με εξαίρεση τις παράλογα τιμολογημένες χα(λ)ιεντικές ανοησίες. Και πιο άσχημα, διότι δεν είναι κατασκευαστικός στόχος τους να "ματσάρουν" με το σκρίνιο και το σύνθετο της "κυρίας" του σπιτιού.

Τι γίνεται με το χώρο? Με τη συμμετοχή του χώρου στο τελικό αποτέλεσμα δηλαδή.

Τα "monitor" δεν είναι φτιαγμένα για να παίζουν σε ανηχοϊκούς θαλάμους. Αλλά όπως οποιαδήποτε άλλο ηχείο (μη μόνιτορ), χρειάζονται καλά φροντισμένο χώρο. Με τις απαραίτητες μπασοπαγίδες, τους απαραίτητους διαχυτές, συνηχητές, αλλά και απορρφητικές επιφάνειες. Αυτά βέβαια, δεν είναι συνηθισμένο θέαμα στο κυριλέ σαλονάκι της "κυρίας" με τα σκρίνια. Αλλά χωρίς αυτά, κανένα ηχείο δε μπορεί να παίξει αξιοπρεπώς.

Κανένα? χμ, εδώ υπάρχουν κάποιες ενστάσεις....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

Υπάρχουν 2 ειδών ηχεία από πλευράς "κατευθυντικότητας". Αυτά που έχουν μεγάλη "διασπορά" και αυτά που είναι ιδιαίτερα "κατευθυντικά".

Συνήθως, τα περισσότερα ηχεία για οικιακή χρήση (η απόλυτη πλειοψηφία των φτηνών ηχείων, αλλά και πάρα πολλά πολύ ακριβά) έχουν μεγάλη διασπορά, ώστε ο χρήστης να βάζει τα 2 ηχεία του κάπου στο σαλονάκι του και να ακούγεται παντού μουσική, και μπάσα και πρίμα και απ'όλα. Χρηστικά, αυτή είναι η "σωστή" επιλογή για ένα οικιακό ηχοσύστημα, καθώς όπου και να καθίσεις, είτε στην πολυθρόνα μπροστά στην τηλεόραση είτε στον καναπέ δίπλα στο παράθυρο είτε στις καρέκλες της τραπεζαρίας, να ακούς μουσική και να χαίρεσαι. Να μη χρειάζεται δηλαδή να καθίσεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο (sweet spot) για να ακούσεις μουσική...

Από την άλλη, πολλές άλλες υλοποιήσεις, ακόμα και μικρά σε μέγεθος ηχειάκια, έχουν ιδιαίτερα μεγάλη "κατευθυντικότητα", με αποτέλεσμα να ακούς πολύ καλά στο "sweet spot" αλλά οπουδήποτε αλλού να ακούς άλλα ατ'άλλων...

Οι δυό αυτές διαφορετικές συνταγές έχουν όπως καταλαβαίνετε διαφορετική εξάρτηση από το χώρο, ή για να το πω πιο σωστά, το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται σε διαφορετικό βαθμό από τις ανακλαστικές επιφάνειες του χώρου. Το ηχείο με στενό "λοβό", με μεγάλη "κατεθυντικότητα", επηρεάζεται λιγότερο από τις ανακλασικές επιφάνειες του χώρου, δηλαδή το πάτωμα, το ταβάνι και τους πλαϊνούς τοίχους (ή γυάλινες επιφάνειες).

Τα περισσότερα μόνιτορ έχουν αυτή την κατασκευαστική αρχή, της "κατευθυντικότητας", ώστε να μην επηρεάζονται (ή έστω να επηρεάζονται όσο λιγότερο γίνεται) από τις ανακλαστικές επιφάνειες του στούντιο, δηλαδή τις κονσόλες και τα υπόλοιπα μηχανήματα, που βρίσκονται πολύ κοντά στα αυτιά του μάστορα που παίζει με τα ποτενσιόμετρα....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν υλοποιήσεις για οικιακό περιβάλλον που σκοπίμως έχουν "κούρμπες" στην απόκρισή τους, ώστε να "ματσάρουν" με συνήθεις χώρους ακροάσεων, με το τυπικό "σαλονάκι με το σκρίνιο" δηλαδή.

Τέτοια "μόνιτορ" δεν υπάρχουν.

Με τέτοιες υλοποιήσεις, αν σου "κάτσει" είσαι "αρχηγός".

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

Το "σύνηθες" που βλέπω, είναι να υπάρχουν τέτχια ηχεία, με "σκόπιμες" κούρμπες δηλαδή, ώστε να "ματσάρουν" με τον τυπικό χώρο ακρόασης.

Βέβαια, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ο χώρος τη "φροντίδα" του.

Το επίσης "σύνηθες" που βλέπω, είναι οι όποιες επεμβάσεις στο χώρο να γίνονται με βάση το υπάρχον ηχείο, (και συνήθως χωρίς μετρήσεις, απλά .."εμπειρικά" - ή με ακροάσεις) ώστε να διορθωθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα που παρουσιάζει το συγκεκριμένο ηχείο (με τις κούρμπες του) στο συγκεκριμένο χώρο.

Θεωρώ "στενόμυαλη" αυτή την πρακτική, διότι σε κάποια φάση τα ηχεία αλλάζουν και βρίσκεται ο ιδιοκτήτης με τα προβλήματα πάλι από την αρχή.

ΙΜΗΟ ο χώρος πρέπει να φροντιστεί έτσι, ώστε οι χρόνοι αντήχησής του να είναι οι σωστοί σε όλο το φάσμα και ανεξαρτήτως αναπαραγωγέα. Αυτό γίνεται μόνο με μετρήσεις, χωρίς να συμμετέχει το ηχοσύστημα. Αυτή η "τακτική" δίνει το πλεονέκτημα ο χώρος να είναι άριστος, ανεξαρτήτως ηχείου. Βέβαια, ηχεία με "κούρμπες" δε θα είναι ο καλύτερος συνδυασμός... (βέβαια, υπάρχει λύση, ας είν'καλά η ενεργή ισοστάθμιση χώρου...)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.866

πολυ σωστο και σεβαστο το να θελη καποιος να ακουη τη μουσικη οπως του αρεση

αφου αυτος πληρωνη αλλα να ξερεται οτι με αυτο τον τροπο δεν υπαρχη προοδος.

δεν μπορουμε να βρουμε κατι αν δεν ξερουμε τι ψαχνουμε.

διαβαζω οτι τα μονιτορ δεν ειναι ευχαριστα γιατι αποκαλυπτουν της ατελειες της

εγγραφης και απορω.

+1:126:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Πάντως αν κάποιος ενοχλείται όταν ακούει το βήχα στο βάθος (και θεωρεί ότι είναι πολύ μπροστά για τα γούστα του) ή το σούρσιμο του παπουτσιού (και θεωρεί ότι του χαλάει την απόλαυση της μουσικής κι έπρεπε να είχε "κοπεί" στο studio) και άλλα τέτοια που μπορεί να υπάρχουν σε καλές ή κακές ηχογραφήσεις, μάλλον με το mastering πρέπει να ασχοληθεί κι όχι με το HiFi.

Κι εγώ μπορεί να γουστάρω να μην ακούγονται καθόλου φωνές στο σύστημά μου για να κάνω karaoke τα αγαπημένα μου τραγούδια αλλά αυτό δεν είναι HiFi..
Αν το παραπάνω σας φαίνεται υπερβολικό σε σχέση με το "δε θέλω να ξέρω ποιές είναι καλές και ποιές είναι κακές ηχογραφήσεις" ας μου πείτε που μπαίνει η γραμμή στην (εκούσια) παρέμβασή μας (μέσω χρωματισμένων ηχείων και όχι μόνο) στη δουλειά που έχει γίνει από τον Χ,Υ επαγγελματία ή άσχετο και υπάρχει αποθηκευμένη στο κάθε δισκάκι.

Reaction score
4

Τι θα πει "κακή ηχογράφηση" και ποιος ο ρόλος του ηχείου όταν γράφουμε ένα μουσικό όργανο ;
Τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ηχείου παραμένουν με ότι μικρόφωνο και αν χρησιμοποιήσεις....;
Και άντε και δεν μου αρέσει όπως ακούγεται η κιθάρα, την τρομπέτα την παίζει το ίδιο 'λάθος' ;
Ατέλειες ηχογράφησης που ακούγονται μόνο από μόνιτορ...;
(όπως ; )

Για μένα λοιπόν είναι πράγματα που μόνο εμείς ασχολούμαστε.
Αν ηχογραφείς και κάτι δεν σου αρέσει σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξεις ηχεία....:137:
Είναι το τελευταία που θα κάνεις για να βελτιώσεις την ηχογράφηση και τις 'ατέλειες' της.

Αυτά τα ηχεία χρησιμοποιούνται για να φανερώνουν την επεξεργασία που γίνεται και όχι τις χροιές.
Είναι σαν να ξεκινάς να ζωγραφίσεις σε καμβά "λευκό". (το λευκό βέβαια δεν είναι ένα)

Να μου πείτε για "ανάλυση" , ΝΑΙ.
Αλλά ποιο είναι το αντίθετο της ανάλυσης μεταφράζοντας το σε τρόπο αναπαραγωγής (από ηχείο).

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.977
Απάντηση: Re: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Πάντως αν κάποιος ενοχλείται όταν ακούει το βήχα στο βάθος (και θεωρεί ότι είναι πολύ μπροστά για τα γούστα του) ή το σούρσιμο του παπουτσιού (και θεωρεί ότι του χαλάει την απόλαυση της μουσικής κι έπρεπε να είχε "κοπεί" στο studio) και άλλα τέτοια που μπορεί να υπάρχουν σε καλές ή κακές ηχογραφήσεις, μάλλον με το mastering πρέπει να ασχοληθεί κι όχι με το HiFi.
Ναι αλλά αν το κάνει αυτό, θα χαθεί η αμεσότητα του live. Βέβαια, πού να ξέρει ο τελικός ακροατής, τί έχει κοπεί στο mastering. Άρα, να το πω αλλιώς, αν αφήσει ο μηχανικός τους περιβάλλοντες θορύβους στην ησυχία τους, αφήνει τον ακροατή να γευθεί την αμεσότητα χωρίς περικοπές.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Βρε εγώ μαζί σου αλλά μία από τις πολλές δικαιολογίες είναι ότι αν το σύστημα είναι αναλυτικό και ακριβές δεν θα μπορούμε να απολαύσουμε πολλά από τα δισκάκια γιατί βγαίνουν όλα στη φόρα...

Σαν να λέμε: δε μου αρέσει η γυναίκα που μου έλαχε - άρα η λύση είναι να ανεβάσω 10 βαθμούς μυωπία και να μην αγοράσω γυαλιά.

D

deleted user 10898

Guest
δεν ειναι ετσι ρε παιδια...
εαν το ειδος μουσικης που ακους δεν ειναι και οτι καλυτερο απο πλευρας ηχογραφησεων (ειπαμε, εντεχνα ελληνικα πχ η βαρια μεταλα) το μονιτο η σουπερ αποκαλυπτικο ηχειο θα σε κουραζει και δεν θα σε ικανοποιει. δεν θα ανεβασεις την μυοπια σου για να μην βλεπεις, θα διαλεξεις ηχεια που το κυριο χαρακτηριστικο τους δεν θα ειναι η σουπερ αναλυση αλλα πχ η τονικη ισσοροπια και εαν ειναι δυνατον οπως λει ο εαρ η κουρμπες του ηχειου σου να "ταιριζουν" με τις αδυναμιες του χωρου σου μετα απο τις οποιες διορθωσεις στον χωρο μπορεις να κανεις.
αυτη πιστευω ειναι η ιδανικη λυση σε οικιακο περιβαλλον (μεχρι τα meridian dsp να φτηνινουν...)

sk

Reaction score
499

...

πολυ σωστο και σεβαστο το να θελη καποιος να ακουη τη μουσικη οπως του αρεση αφου αυτος πληρωνη αλλα να ξερεται οτι με αυτο τον τροπο δεν υπαρχη προοδος.

...

... δεν μπορουμε να βρουμε κατι αν δεν ξερουμε τι ψαχνουμε.

...

διαλεχτε και παρτε ειναι τοσο απλο αλλα αν προτιμησετε αυτο που σας αρεση μετα μην μιλατε για υψηλη πιστοτητα.
Όλα τα Λεφτά !!!
:624: :622:

Reaction score
1.187

διαβαζω οτι τα μονιτορ δεν ειναι ευχαριστα γιατι αποκαλυπτουν της ατελειες της εγγραφης και απορω.
Σωστός!!!

Reaction score
0

Νομίζω ότι πολλές υπερβολές έχουν ειπωθεί σε μια διάθεση αυτών που τα λένε να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, λες και τελικά αυτές είναι μονόδρομος.
Εάν το ηχείο συμμετείχε στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα κατά ποσοστό 20% (1/5) τότε πολύ απλά δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ των ηχείων μέσα στο χώρο μια και το 80% του ήχου που θα λαμβάνουμε θα κάλυπτε τις όποιες άλλες διαφορές των δύο ηχείων.
Ο χώρος παίζει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία αλλά όχι και έτσι!!!
Επίσης δε νομίζω ότι όσοι αναφέρονται σε περιπτώσεις κακών ηχογραφήσεων που με κάποια συστήματα απλά δεν ακούγονται περιμένουν ότι υπάρχει το σύστημα ή ηχείο που θα τα κάνει να ακούγονται τέλεια.
Απλά, δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις με προσανατολισμό εμπορικό που έχουν γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ακούγονται καλά μέσα στο αυτοκίνητο, στα ηχεία του PC ή σε ipod. Ηχογραφήσεις που σκόπιμα έχουν τονισμένα τα πρίμα και τα μπάσα με σκοπό να ακουστούν σε μια πρώτη ακρόαση, που πιθανών θα γίνει στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου ή σε κάποιο videoclip στην τηλεόραση και θα σου τραβήξουν τη προσοχή για να πας και να αγοράσεις το cd.
Αυτές οι ηχογραφήσεις σε ένα σουπερ-ντούπερ σύστημα θα ακουστούν το λιγότερο κουραστικές...
Εκεί λοιπόν, ένα ηχείο το οποίο δεν είναι τόσο αναλυτικό, αλλά πιο στρογγυλεμένο, ίσως και κάπου χρωματισμένο, σαφώς και θα δώσει ένα πιο ευχάριστο άκουσμα.
Και επειδή σε τελική ανάλυση δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, αυτό το σύστημα, όταν θα κληθεί να παίξει την τέλεια ηχογράφηση, κάπου θα αφήσει την υπογραφή του σε αυτή.
Και τελικά πιστεύω ότι όλη η ουσία είναι ακριβώς εδώ: δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.
Τα πάντα θέλουν τον συμβιβασμό τους.
Από αυτό το συμβιβασμό προκύπτουν και διαφορετικά ηχεία, ενισχυτές, dac κλπ.
Γιατί άλλους συμβιβασμούς θα κάνεις αν επιλέξεις να σχεδιάσεις ένα ηχείο που θα χρησιμοποιεί ribbon tweeter, άλλους αν χρησιμοποιήσεις μεταλλικού θόλου (που είναι και μπόλικοι-αλουμίνιο-τιτάνιο-βυρίλιο ή δε ξέρω και εγώ πόσα άλλα κράματα) και άλλους με θόλο από ύφασμα. Και φυσικά το παιχνίδι συνεχίζετε και προς τις πιο κάτω μονάδες, αφήνοντας το κάθε υλικό να βάζει τη δική του ηχητική υπογραφή και τον κάθε σχεδιαστή να προσπαθεί να εκμεταλλευτή τα όποια πλεονεκτήματα της κάθε σχεδίασης και να περιορίσει τα όποια μειονεκτήματα.
Και πάνω σε αυτή την ακροβασία προκύπτει ο χαρακτήρας του ηχείου, ο ήχος του σχεδιαστή ή η άποψή του.
Να υπενθυμίσω ότι πέρυσι τέτοια εποχή νομίζω είχε πέσει η ιδέα της κατασκευής από αυτό εδώ το forum της κατασκευής ενός ηχείου που θα παρουσιαζόταν στην έκθεση hi-end?
Θυμάστε τότε πόσες απόψεις υπήρχαν, πόσες μονάδες έπεσαν στο τραπέζι πόσοι συμφώνησαν και πόσοι διαφώνησαν?
Το τέλειο δεν είναι του κόσμου τούτου και όποιος νομίζει ότι το τέλειο υπάρχει, απλά είναι το τέλειο για τον εαυτό του.
Για τον δίπλα του η τελειότητα μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικό "ήχο"

Reaction score
1.187

Νομίζω ότι πολλές υπερβολές έχουν ειπωθεί σε μια διάθεση αυτών που τα λένε να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, λες και τελικά αυτές είναι μονόδρομος.
Εάν το ηχείο συμμετείχε στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα κατά ποσοστό 20% (1/5) τότε πολύ απλά δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ των ηχείων μέσα στο χώρο μια και το 80% του ήχου που θα λαμβάνουμε θα κάλυπτε τις όποιες άλλες διαφορές των δύο ηχείων.
Ο χώρος παίζει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία αλλά όχι και έτσι!!!
Θα συμφωνήσω. Ο χώρος παίζει μεγάλο ρόλο αλλά όχι και 80%
Γι αυτό και ένα ζευγάρι καλά ηχεία μέσα σε έναν κακό χώρο πάλι θα ξεχωρίσουν και θα παίξουν καλύτερα από ένα μέτριο ζευγάρι μέσα στον ίδιο κακό χώρο.

Επίσης δε νομίζω ότι όσοι αναφέρονται σε περιπτώσεις κακών ηχογραφήσεων που με κάποια συστήματα απλά δεν ακούγονται περιμένουν ότι υπάρχει το σύστημα ή ηχείο που θα τα κάνει να ακούγονται τέλεια.
Οχι βέβαια! Χάλια θα ακούγονται και εκεί. Απλώς λιγότερο χάλια...

Απλά, δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις με προσανατολισμό εμπορικό που έχουν γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ακούγονται καλά μέσα στο αυτοκίνητο, στα ηχεία του PC ή σε ipod.
Το έχω πει και σε άλλο thread: Εβαλα εγγραφές αναφοράς της Telarc, της Lynn, TAS κλπ. στο μαμίσιο CD player που έχει το Daihatsu Sirion της γυναίκας μου με τα μαμίσια ηχεία πάνω στο ταμπλό και ΕΠΑΘΑ ΠΛΑΚΑ! Δεν πίστευα στα αυτιά μου ότι ένα τόσο φθηνό (και απείραχτο) ηχοσύστημα αυτοκινήτου είναι δυνατόν να παίζει έτσι!!! Αρα ακόμα και εκεί οι χάλια εγγραφές ακούγονται χάλια και οι καλές ακούγονται καλά.

Ηχογραφήσεις που σκόπιμα έχουν τονισμένα τα πρίμα και τα μπάσα με σκοπό να ακουστούν σε μια πρώτη ακρόαση, που πιθανών θα γίνει στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου ή σε κάποιο videoclip στην τηλεόραση και θα σου τραβήξουν τη προσοχή για να πας και να αγοράσεις το cd.
Εδώ είναι όλη η ουσία!!! Οι σημερινές εμπορικές αμερικάνικες και αγγλικές εγγραφές γίνονται με αυτόν και μόνο τον γνώμονα:
Να ακουστούν "εντυπωσιακές" σε πρώτη φάση στο αυτί του άσχετου έτσι ώστε να αγοράσει το CD. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Ούτε για hi-fi ενδιαφέρονται, ούτε για ηχεία αυτοκινήτου, ούτε για ηχεία PC, ούτε για ακουστικά iPod. Την ώρα που έχει φορέσει τα ακουστικά ο υποψήφιος πελάτης στο public και επιλέγει CD από την λίστα του μηχανήματος, ποιό θα του ακουστεί πιο δυνατά και πιο εντυπωσιακά μέσα από τα άθλια ακουστικά και την φασαρία του πολυκαταστήματος.

Αυτές οι ηχογραφήσεις σε ένα σουπερ-ντούπερ σύστημα θα ακουστούν το λιγότερο κουραστικές...
Εννοείται! Αλλά την φωνογραφική εταιρία δεν την ενδιαφέρει αυτό. Αφού κατάφερε να σε κάνει να σκάσεις τα €υρουλάκια και να σού τα πάρει, από 'κει και πέρα τέρμα...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.856
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss