Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Pass band frequency response 27 Hz - 20 kHz (-3 dB) in minimum phase or linear phase modes, or 20 Hz - 20 kHz in 20 Hz linear phase mode.
The O 500 C has a 20 Hz mode, but the extra bass extension comes at the expense of maximum SPL.
Εσύ ρυθμίζεις μέχρι πόσο θέλεις να κατεβαίνει.. Αν το βάλεις να κατεβαίνει στα 20Hz χάνεις αρκετά.
Με το sub που το κόβεις πολύ υψηλότερα είσαι ακόμα καλύτερα.

Στην τελευταία στήλη του παρακάτω πίνακα φαίνεται η διαφορά στις στάθμες για όλα τα ηχεία τους (με sub και χωρίς):

Reaction score
70
Πάντως το θέμα έχει παρεκτραπεί λιγάκι.Ένα τέτοιο ηχείο δεν κάνει για σπιτικές ακροάσεις όπως και ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο δεν κάνει για οικογενειακές μετακινήσεις.Είναι για το studio και την επεξεργασία του ήχου.Στο σπίτι θέλουμε εύηχες παραμορφώσεις(χροιές που λένε ορισμένοι) διότι δεν μας ενδιαφέρει η μέγιστη ακρίβεια για να κάνουμε διορθώσεις στην ηχογράφηση άλλα η ξεκούραστη ακρόαση.Όπως ακριβώς με το οικογενειακό αυτοκίνητο.Με μας ενδιαφέρει τόσο η ακρίβεια του τιμονιού και της ανάρτησης άλλα η άνετη μετακίνηση.Είναι προιόντα που προορίζονται για διαφορετική χρήση...Ένα ενεργό ηχείο για σπιτικές ακροάσεις θα ήταν καλή περίπτωση

Reaction score
1.772
Απάντηση: Re: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Πάντως το θέμα έχει παρεκτραπεί λιγάκι.Ένα τέτοιο ηχείο δεν κάνει για σπιτικές ακροάσεις όπως και ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο δεν κάνει για οικογενειακές μετακινήσεις.Είναι για το studio και την επεξεργασία του ήχου.Στο σπίτι θέλουμε εύηχες παραμορφώσεις(χροιές που λένε ορισμένοι) διότι δεν μας ενδιαφέρει η μέγιστη ακρίβεια για να κάνουμε διορθώσεις στην ηχογράφηση άλλα η ξεκούραστη ακρόαση.Όπως ακριβώς με το οικογενειακό αυτοκίνητο.Με μας ενδιαφέρει τόσο η ακρίβεια του τιμονιού και της ανάρτησης άλλα η άνετη μετακίνηση.Είναι προιόντα που προορίζονται για διαφορετική χρήση...Ένα ενεργό ηχείο για σπιτικές ακροάσεις θα ήταν καλή περίπτωση
σπιικ φορ γιορσελφ.

Reaction score
70
Ε καλά για μένα μιλάω φυσικά.Την δικιά του γνώμη δεν λέει ο καθένας.Εσείς ποιανού την γνώμη λέτε??

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
H πλειοψηφία θέλει αυτά που έχουν ακούσει, αυτά που έχουν οι γύρω τους κι αυτά που έχει διαβάσει στα περιοδικά.

Ας κάνουμε μία συγκριτική ακρόαση με ένα οποιοδήποτε καλό studio monitor κι ένα αντίστοιχου κόστους "περιοδικάτο" σύστημα - πίσω από σεντονάκι για να μην ξέρουμε τι παίζει - και μετά θα δούμε αν αρέσει ή όχι η ακρίβεια.

Το 99% των συστημάτων που έχουν απορριφθεί ως "πολύ αναλυτικά/μονιτοράτα" απλά έπαιζαν λάθος γι'αυτό και κούραζαν...
Ακούει ο άλλος τις υπερβολικά τονισμένες υψηλές και νομίζει ότι "το σύστημα είναι αναλυτικό γι'αυτό τον κουράζει"...

Reaction score
1.772

Ε καλά για μένα μιλάω φυσικά.Την δικιά του γνώμη δεν λέει ο καθένας.Εσείς ποιανού την γνώμη λέτε??
φυσικα την γνωμη μας λεμε.

η διαφορα ειναι οτι ολοι ξεκιναμε ακουγοντας καποιο συστημα που

μας εντυπωσιασε.

οσο περνανε τα χρονια και κανουμε διαφορες αλλαγες τοσο πιο

πολυ προς τον μονιτορ ηχο παμε.

υπαρχουν βεβαια και οι αθεραπευτοι αλλα μιλαω για τους

περισσοτερους.

Reaction score
70
H πλειοψηφία θέλει αυτά που έχουν ακούσει, αυτά που έχουν οι γύρω τους κι αυτά που έχει διαβάσει στα περιοδικά.

Ας κάνουμε μία συγκριτική ακρόαση με ένα οποιοδήποτε καλό studio monitor κι ένα αντίστοιχου κόστους "περιοδικάτο" σύστημα - πίσω από σεντονάκι για να μην ξέρουμε τι παίζει - και μετά θα δούμε αν αρέσει ή όχι η ακρίβεια.

Το 99% των συστημάτων που έχουν απορριφθεί ως "πολύ αναλυτικά/μονιτοράτα" απλά έπαιζαν λάθος γι'αυτό και κούραζαν...
Ακούει ο άλλος τις υπερβολικά τονισμένες υψηλές και νομίζει ότι "το σύστημα είναι αναλυτικό γι'αυτό τον κουράζει"...
Συμφωνώ σε αυτά που λες.Άλλα θέλω να ρωτήσω κάτι.Γιατί ακόμα και εσείς που έχετε την άποψη ότι αυτά τα ηχεία παίζουν πολύ καλύτερα δεν τα έχετε στο σύστημα σας???Έστω τα μικρότερα μοντέλα που είναι πολύ πιο φθηνά??Με αυτά που έγραψα παραπάνω δεν προσπάθησα να πω τι είναι σωστό και τι όχι.Απλώς θέλησα να ερμηνεύσω τις επιλογές που κάνουν οι περισσότεροι.Δεν έχω βρει κανέναν μέχρι σήμερα να έχει τέτοια ηχεία σπίτι του (έστω και ας οφείλετε μόνο στην εμφάνιση) εχώ αντιθέτως στα studio υπάρχουν κυρίως τέτοιου είδους ηχεία.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.648

Γιατί ακόμα και εσείς που έχετε την άποψη ότι αυτά τα ηχεία παίζουν πολύ καλύτερα δεν τα έχετε στο σύστημα σας???
Για μένα η απάντηση φίλε μου είναι πραγματικά πολύ απλή:

στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα.

Ξεκίνησα το "βάσανο" πριν καμιά 30-αριά χρόνια, μέσα σε κλίμα δέους και μαύρης μαγείας. Από τότε βέβαια πολλά άλλαξαν. Αν ξεκινούσα σήμερα, θα ήταν τραγικά διαφορετικά τα πράγματα...

Reaction score
70
Re: Απάντηση: Re: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Για μένα η απάντηση φίλε μου είναι πραγματικά πολύ απλή:

στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα.

Ξεκίνησα το "βάσανο" πριν καμιά 30-αριά χρόνια, μέσα σε κλίμα δέους και μαύρης μαγείας. Από τότε βέβαια πολλά άλλαξαν. Αν ξεκινούσα σήμερα, θα ήταν τραγικά διαφορετικά τα πράγματα...
Ρε γιατρέ η Ιατρική είναι 6 χρόνια.Το Πολυτεχνείο που είμαι εγώ είναι 5.Για να βγάλεις συμπεράσματα για αυτό το θέμα θέλει 30 χρόνια??Πω πω δύσκολο πραγμα να ασχολείσαι με την μουσική και το hi-fi:138:

D

deleted user 10898

Guest
το θεμα δεν ειναι απλο.
για να μην εχουν επικρατησει τα ηχεια των στουντιο σε οικιακο περιβαλλον πρεπει να υπαρχουν συγκεκριμενοι λογοι.
η εμφανιση και το μαρκετινγ δεν ειναι λογος, αλλιως πχ η Η&Κ χαζη ειναι να μην βγαλει το 0300 ομορφο και να το πλασαρει ως high end?
τα αιτια πρεπει να ειναι αλλου...
πχ στα ηχεια αυτα μηπως το sweet spot ειναι αρκετα μικρο?
μηπως οι απαιτησεις τους σε room treatment για να αποδωσουν ειναι πολυ μεγαλυτερες απο τα κοινα ηχεια και σε μετριους χωρους παιζουν χειροτερα απο ενα B&W πχ?
αντιπροσωπος της focal ειπε πχ πως τα consumer της εχουν ποιο μελετημενο xover απο τα εππαγγελματικα... αυτο δεν το καταλαβαινω αφου τα επαγγελματικα της εχουν ενεργο αλλα μηπως τελικα τα μονιτορ δεν κανουν για το σαλονι?
πραγματικα διερωτωμαι χωρις να γνωριζω, θα ηθελα καποιος εμπειρος να με διαφωτισει...
Νικος

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.648
Απάντηση: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Νίκο δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω που λες.

JL_

Reaction score
19
Η απάντηση στην ερώτηση: "Για ποιο λόγο δεν έχουν καθιερωθεί τα studio monitors σε οικιακό περιβάλλον;", είναι πολύ απλή:

Επειδή είναι ακριβά για τον πολύ κόσμο, έχουν επαγγελματική εμφάνιση και οι χαϊεντάδες κατά κανόνα δεν τα γνωρίζουν...

Ουσιαστικά, για τον ίδιο λόγο που δεν έχει καθιερωθεί αυτό ή αυτό, ως οικιακό μόνιτορ, ασχέτως αν αποτελεί απόλυτη αναφορά, όσον αφορά την ποιότητα εικόνας...

Reaction score
1.187

Συμφωνώ σε αυτά που λες.Άλλα θέλω να ρωτήσω κάτι.Γιατί ακόμα και εσείς που έχετε την άποψη ότι αυτά τα ηχεία παίζουν πολύ καλύτερα δεν τα έχετε στο σύστημα σας???Έστω τα μικρότερα μοντέλα που είναι πολύ πιο φθηνά??
Εγώ έχω monitor! Οχι αυτά βέβαια, αλλά τα Behringer Truth 2030 και μάλιστα τα πήρα λίγο στην τύχη...
Τι εννοώ: Εψαχνα μικρά ηχεία για ράφι στο γραφείο. Ηθελα όμως απαραίτητα είτε να είναι κλειστού τύπου είτε να έχουν το bass reflex μπροστά γιατί το ράφι έχει μικρό βάθος και θα έπρεπε να κολλήσουν πλάτη.
Αναγκάστηκα να απορρίψω τα Audio Spectrum Eros που μού αρέσουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Για τον ίδιο λόγο απέρριψα και τα Klipsch RB-51 και κάποια άλλα ηχεία παρόμοια... Ετσι κατέφυγα στα Behringer και βγήκα πάρα πολύ ικανοποιημένος από τον monitor ήχο τους. Και κέρδισα και ένα σωρό λεφτά! :103:

Reaction score
968
Το τι ακριβώς συμβαίνει με τα πραγματικά studio monitors έχει γραφεί επανειλημμένα στο συγκεκριμένο thread.

Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν ακόμη μερικές παρερμηνείες.
Τα εν λόγω ηχεία εξυπηρετούν ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Είναι σχεδιασμένα για το περιβάλλον των control room, μέσα στο οποίο έχουν flat απόκριση, γραμμική φάση, αυστηρό sweet spot στο 1.5 m (περίπου), για να αναπαράγουν με σχετική ακρίβεια πως πραγματικά ακούγεται η μουσική, ώστε τελικά ο ηχολήπτης να την τροποποιήσει κατάλληλα και να τη φέρει στη μορφή που είμαστε συνηθισμένοι να την ακούμε στην καθημερινότητά μας από τα consumer συστήματα που έχουμε (έστω και hi-end), στους οικιακούς ή άλλους χώρους και στις αποστάσεις που συνήθως καθόμαστε.

Τι σημαίνουν αυτά? Προφανώς εκπλήξεις για όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό που μερικοί λένε monitor ήχο.

Reaction score
1.187

Τι σημαίνουν αυτά? Προφανώς εκπλήξεις για όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό που μερικοί λένε monitor ήχο.
Το λέει και η Behringer αυτό μέσα στο εγχειρίδιο των Truth. Μην περιμένετε να ακούσετε αυτά που σας έχουν συνηθίσει να ακούτε τα οικιακά ηχεία. Οταν όμως ξεπεράσεις την έκπληξη και μάθεις ποιος είναι ο σωστός monitor ήχος και ξεχωρίζεις αμέσως την σωστή εγγραφή από αυτή που σε κοροϊδεύει ο ηχολήπτης με τον loudness war λες τι άκουγα τόσο καιρό; Γιατί ήμουν στο σκοτάδι;

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Re: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Ρε γιατρέ η Ιατρική είναι 6 χρόνια.Το Πολυτεχνείο που είμαι εγώ είναι 5.Για να βγάλεις συμπεράσματα για αυτό το θέμα θέλει 30 χρόνια??Πω πω δύσκολο πραγμα να ασχολείσαι με την μουσική και το hi-fi:138:
Και ακόμα περισσότερα...και όταν ακούσεις διαφορές σε καλώδια τότε θέλω να σε δώ...

Reaction score
1
Απάντηση: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Συγνωμη αλλα τα Behringer σου απεχουν απο το μονιτορ οσο μια BMW απο το διαστημοπλοιο Columbia.Σε βλεπω να αναφερεσε σε αυτα ως μονιτορ αλλα δεν ειναι.Αυτα απο ιδιοκτητη 3 ζευγαριων 2030 για 5 χρονια

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.800
Members
38.495
Νεότερο μέλος
JGmag