Αντιστασεις......ultra hi η εν μερει ...μυθος..

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.167
Απάντηση: Αντιστασεις......ultra hi η εν μερει ...μυθος..

Αν ο ενας και ο αλλος ειναι ο κατασκευαστης των αντιστασεων τοτε εγω θα σου πω οταν κατασκευασω τις δικες μου...Μεχρι τοτε θα πιστευω αυτους.
Σ ενα κυκλωμα οταν αλλαξεις εστω οπως ειπατε 5 αντιστασεις μονο (κι ετσι πρεπει αφου επιλεξεις σωστα τα σημεια) με υψηλης ποιοτητος αυτο που θα κερδισεις ειναι η σωστοτερη λειτουργια του κυκλωματος δηλαδη εκεινη που ακριβως υπολογισαν τα μαθηματικα του σχεδιαστη του (μηδαμινες ανοχες και αποκλισεις). Ε αυτο ειτε το πιστευουν καποιοι ειτε οχι ακουγεται, αλλος λιγο αλλος πολυ.
Φοβαμαι οτι κρινεις εξ ιδιων τα αλωτρια οπως επισης φοβαμαι οτι δεν εχεις κανει ποτε αναλογο πειραμα , τουλαχιστον σε συσκευες και με συσκευες που θα το αναδειξουν.....
Τελικά, τί συμβαίνει από τα παραπάνω;

1. Ο "ήχος" των αντιστάσεων ακούγεται επειδή πιστεύεις τον κατασκευαστή τους;

2. Ο "ήχος" των αντιστάσεων ακούγεται επειδή είναι καλή η συσκευή και αποκαλύπτει τις διαφορές; Κι αν δηλαδή αλλάξεις την αντίσταση μιας συσκευής σε κάποιο "κρίσιμο" σημείο, κι αυτή δεν διαφοροποιηθεί στον ήχο της, αυτό σημαίναι πως η συσκευή δεν είναι καλή;

3. Σε άλλη περίπτωση, όπως ας πούμε στον Weiss Minerva, o κατασκευαστής επέλεξε να βάλει παντού αντιστάσεις με στήριξη SMD, που καλά - καλά δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, και δεν κάνει κανένα λόγο για τη μάρκα τους. Αυτή η συσκευή είναι "κακή" επειδή ο κατασκευαστής δε λέει τίποτα για τη μάρκα των αντιστάσεων που χρησιμοποιεί, ή είναι "κακή" επειδή εκεί μέσα δεν μπορεί να βάλει χέρι κάποιος που παίζει με τις μάρκες των αντιστάσεων; Και άντε, αυτή η συσκευή είναι μικρή και "φθηνή", και δεν είναι "καλή". Να πάμε σε τίποτα πολυκάναλες ψηφιακές κονσόλες, που μέσα τους έχουν δεκάδες χιλιάδων αντιστάσεις;

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.018

Μιά και ήλθε η ώρα των λινκ...
http://hobby_elec.piclist.com/e_resistor.htm
Υπέρμαχος της ακουστικής διαφοράς των αντιστάσεων ήταν ο πάλαι ποτέ Martin Colloms...
http://www.sasaudiolabs.com/resistor.htm
Αλλ'ας δούμε και τούτο:
http://gabevee.tripod.com/resist.html
(Άλλωστε είναι κρίμα να γίνεται καυγάς δ ί χ ω ς λόγο:612:)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.050

οι smd αντιστάσεις στο Minerva δεν είναι του κιλού....

Reaction score
1

Κοιτατε,τα μονα χαρακτηριστικα που μετριονται μεταξυ μιας "καλης" αντιστασης,(και σας πληροφορω οτι οι καλες αντιστασεις δεν φτιαχνονται απο τους κατασκευαστες έχωντας στο νου τους χαιενταδες,αλλες εφαρμογες εχουν στο νου),και μιας κακης ας το πουμε,ειναι η αυτεπαγωγή,ο θόρυβος(και οι δύο τύποι),και η γραμμικότητα.Γιατι πολλοι δεν ξερουν,οτι διαφοροι τυποι αντιστασεων μεταβαλλουν την αντισταση τους συναρτηση της τασης(παραγουν 2η αρμονικη).

Το μονο σιγουρο ειναι οτι διαφορες ακουγονται,αλλα οχι σε ολα τα σταδια της αλυσιδας.

Reaction score
1.685

Οι smd αντιστάσεις τουλαχιστον ειναι Non-Inductive.
ΟΙ ακριβειας του εμποριου δεν ειναι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.050

ΙΜΗΟ οι αντιστάσεις έχουν την ίδια συμπεριφορά με οποιοδήποτε καλώδιο στην πορεία του σήματος.

Εκτός της καθαρά ωμικής αντίστασης, εμφανίσουν κι άλλες παραμέτρους, όπως χωρητικότητα, επαγωγικότητα, μαγνήτιση κλπ

Αναλόγως της σχεδίασης και της επιφάνειας μπορούν να είναι καλές κεραίες για RF ή όχι.

Και άντε, έχουν μια χωρητικότητα.

Αυτή δεν είναι απλά μια τιμή. Εξ ου και 2 πυκνωτές ίδιας χωρητικότητας μπορούν να έχουν τραγικά μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, και δε μιλάω για το ESR.

Στο σύνολό τους οι αντιστάσεις αναλόγως των υπόλοιπων χαρακτηριστικών τους μπορούν να προκαλούν από ολίσθηση φάσης (διαφορετική κατά συχνότητα) όπως και να αποτελούν ένα φίλτρο, ένα μικρό equalizer σε κάποιο τμήμα του φάσματος, στενό ή ευρύ.

Αποτέλεσμα ηχητικά: ίδιο με την αλλαγή καλωδίων. (αν και σε μικρότερη "δόση")

Τελικά, σαφώς έχει περισσότερη σημασία η ακρίβεια των τιμών των αντιστάσεων για την υλοποίηση κάποιου κυκλώματος ως προβλέπεται από το σχεδιαστή του, ιδίως η ομοιότητα της ακρίβειας της τιμής των αντιστάσεων μεταξύ τους σε σημεία ανάλογα του κυκλώματος.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλες διαφορές μεταξύ των αντιστάσεων, πέραν της ονομαστικής τιμής της ωμικής τους αντίστασης, οι οποίες αναλόγως του κυκλώματος και της θέσης τους σε αυτό, ακούγονται από πολύ έως καθόλου.

Reaction score
1.685
Απάντηση: Re: Απάντηση: Αντιστασεις......ultra hi η εν μερει ...μυθος..

Σίγουρα το πρώτο θα είναι τα woofer να είναι ελαστικά με αποτέλεσμα τσιμπημένες χαμηλομεσαίες.Για το κύκλωμα μέσα δέν το συζητώ.Μιας και ασχολείσαι κάντου μία αλλαγή με αυτά τα επώνυμα που έβαλε ο Βλάσης.Ίσως το μόνο μή λαβωμένο να είναι το κουτί...αν δεν το έχουν φάει τα σαράκια:142:.
Επειδη το δικο μου ηχειο ειναι 11 ετων μ αυτα παροτρηνεις τους κατοχους αναλογων ετων ηχεια στην αντικατασταση τους ανεξαρτητως τιμης και ποιοτητας κατασκευης?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.050

Αν βέβαια δε σας ενδιαφέρει διόλου το καλώδιο στην πορεία του σήματος (πχ interconnect) τότε σαφώς δε σας ενδιαφέρει-απασχολεί και η ποιότητα των αντιστάσεων στην πορεία του σήματος.

Reaction score
1.685

Τελικά, σαφώς έχει περισσότερη σημασία η ακρίβεια των τιμών των αντιστάσεων για την υλοποίηση κάποιου κυκλώματος ως προβλέπεται από το σχεδιαστή του, ιδίως η ομοιότητα της ακρίβειας της τιμής των αντιστάσεων μεταξύ τους σε σημεία ανάλογα του κυκλώματος.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλες διαφορές μεταξύ των αντιστάσεων, πέραν της ονομαστικής τιμής της ωμικής τους αντίστασης, οι οποίες αναλόγως του κυκλώματος και της θέσης τους σε αυτό, ακούγονται από πολύ έως καθόλου.
Ακριβως τα ιδια λεμε και οι δυο.

Reaction score
23

Αν και πίκρανες με το Sony-κασόνι, θα φερθώ κόσμια για το φίλο μου το Βλάση. Το μήνυμα με τις τυρόπιτες ήταν μεν χιουμοριστικό αλλά από την άλλη σκιαγραφούσε την γνώμη μου...θα την κάνω λοιπόν λιανά…

Αρχικό μήνυμα απο kostas Papas
...
Σ ενα κυκλωμα οταν αλλαξεις εστω οπως ειπατε 5 αντιστασεις μονο (κι ετσι πρεπει αφου επιλεξεις σωστα τα σημεια) με υψηλης ποιοτητος αυτο που θα κερδισεις ειναι η σωστοτερη λειτουργια του κυκλωματος δηλαδη εκεινη που ακριβως υπολογισαν τα μαθηματικα του σχεδιαστη του (μηδαμινες ανοχες και αποκλισεις).

Κοινώς, για να μην το κουράζουμε, αυτό έχει να κάνει ''μόνο'' με την αξιοπιστία της υλοποιήσεις και με την σιγουριά του κατασκευαστή, ως προς το αποτέλεσμα.

Ε αυτο ειτε το πιστευουν καποιοι ειτε οχι ακουγεται, αλλος λιγο αλλος πολυ. Οταν δεν δε αυτες οι αντιστασεις ειναι φτιαγμενες ειδικα για κυκλωματα ηχοτου κατασκευαστη για υ τοτε εχουν και την δικη τους ηχητικη πινελια και η διαφορα μεγαλωνει.

Όσο για την ηχητική διαφορά, κατά την γνώμη μου δεν…
Εξήγησε μου, πως με τόσα μηχανήματα που έχουν περάσει από τα χέρια μου, δεν έχω βρει μέσα αντιστάσεις εξειδικευμένες. Μάλλον τα Sony μηχανήματα μου είναι μάπα. Θα ήθελα να μου πεις μια και ξέρεις των Γκουρου Steve… πια επαγγελματική συσκευή για στούντιο ηχογράφησης, έχει τέτοιες αντιστάσεις στο εσωτερικό της. Σε πληροφορώ, ότι δεν έχω συναντήσει καμία. Ακόμα και αν υπάρχει αυτό έχει να κάνει καθαρά με την αξιοπιστία και την σωστότερη λειτουργία του μηχανήματος.

Τέλος πάντων ας πιστεύει ο καθένας ότι του κάνει κέφι...

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Αντιστασεις......ultra hi η εν μερει ...μυθος..

Αν βέβαια δε σας ενδιαφέρει διόλου το καλώδιο στην πορεία του σήματος (πχ interconnect) τότε σαφώς δε σας ενδιαφέρει-απασχολεί και η ποιότητα των αντιστάσεων στην πορεία του σήματος.
Δέν είναι το ίδιο.Το καλώδιο έχει ένα Α μήκος.Σε αυτό το μήκος εμφανίζονται φαινόμενα επαγωγής απο το περιβάλλον(κεραίες κ.τ.λ.)που είναι άμεσα διακριτά.Ουσιαστικά δηλαδή σε ένα χαμηλό σήμα όπως του πικάπ έχουμε αποτελέσματα επαλληλίας μέσα στο ίδιο το καλώδιο.Επίσης το καλώδιο εισάγει μία αντίσταση στο συνολικό αποτέλεσμα που δέν είναι μέσα στη μελέτη του συστήματος.Αντιθέτως η αντίσταση κάνει αυτή τη δουλειά εξ ού και το όνομα "αντίσταση".
Το να μελετήσουμε τόσο βαθιά αυτό το θέμα είναι αντίστοιχο με το να μελετήσουμε ένα αυτοκίνητο και να θεωρήσουμε οτι ασκείται δύναμη πάνω του απο το φεγγάρι-ισχύει-.Όμως θα βρούμε ένα νούμερο της τάξεως του 0,000000000000000000001 ενώ θα χάσουμε όλα τα άλλα.Επίσης αμφισβητώ οτι το νούμερο είναι ικανό να το αντιληφθεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.Τώρα αν κάποιος έχει βίτσιο να γεμίζει τετράδια με πράξεις...πάσο.
Το ζήτημα δέν είναι όμως αυτό.
Εγώ δέν διαφωνώ οτι αν αλλάξω όλες τις αντιστάσεις θα έχω καλύτερο ενισχυτή.Διαφωνώ στο οτι αλλάζω τυχαία μερικές και παρατηρώ διαφορές.

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αντιστασεις......ultra hi η εν μερει ...μυθος..

Επειδη το δικο μου ηχειο ειναι 11 ετων μ αυτα παροτρηνεις τους κατοχους αναλογων ετων ηχεια στην αντικατασταση τους ανεξαρτητως τιμης και ποιοτητας κατασκευης?
Αν σου ερχόταν ένας με υπολογιστή 11 ετών και σου έλεγε "άλλαξα σκληρό δίσκο απο 3200 στροφές σε 4200 και ο υπολογιστής φυσάει" τί θα του απαντούσες???Ή αντίστοιχα ένας με ένα αμάξι 11 ετών..Θα του λεγες κράτα το???

Παρ όλ αυτά το ηχείο σου είναι εξαιρετικό.Ειδικά εμένα μου αρέσει πολύ.Αυτό που ακούω είναι 6 κλάσεις κάτω.Αλλα και το golf2 μου αρέσει.Δέν είναι όμως golf6.Σχεδόν δέν συγκρίνεται...Αλλα φετίχ είναι αυτά.Τί να κάνουμε...Επίσης έχω άποψη για τα b&w γιατί όπως σου πα έχουν περάσει απο το σπίτι,για μεγάλα χρονικά διαστήματα και παρατήρησα τις διαφορές.Με krell με plinius με λάμπες, με πικάπμ,με cd με bluesky τώρα προσπαθώ να φέρω και ένα medea να παίξω...:142:

Reaction score
1.685

.....Διαφωνώ στο οτι αλλάζω τυχαία μερικές και παρατηρώ διαφορές.
Λαθος διαφωνειτε.....ελεγε καποτε η Αλιφερη.

Reaction score
1.685

Παντως teachertza, να ξερεις οτι περισσοτερο απασχολει η παλαιοτητα των πυκνωτων τροφοδοσιας στους ενισχυτες παρα η πτωση των μοναδων και του cross στα ηχεια ειδικα οταν αυτα εχουν πλαστικους πυκνωτες.

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αντιστασεις......ultra hi η εν μερει ...μυθος..

Λαθος διαφωνειτε.....ελεγε καποτε η Αλιφερη.
Ναι αλλα έχω δικαίωμα να αποζητώ μία εξήγα ρε παιδί μου.:142::142::142:Εμένα ο υπολογιστής μου που είναι ένα αρκετά πιο ευαίσθητο σύστημα απο έναν ενισχυτή...πώς στο διάολο δουλεύει??Αν είχαμε αποκλίσεις στις αντιστάσεις...απλά δέν θα δούλευε.

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Αντιστασεις......ultra hi η εν μερει ...μυθος..

Παντως teachertza, να ξερεις οτι περισσοτερο απασχολει η παλαιοτητα των πυκνωτων τροφοδοσιας στους ενισχυτες παρα η πτωση των μοναδων και του cross στα ηχεια ειδικα οταν αυτα εχουν πλαστικους πυκνωτες.
Συμφωνώ και επαυξάνω...Απλά...επειδή το έφερε η κουβέντα στο τί είναι καλύτερο κάποιος να αλλάξει.Και απ το να αλλάξει μία αντίσταση μέσα στον ενισχυτή καλύτερα να επενδύσει σε κάτι τέτοιο.
Τώρα που το θυμήθηκα έχω και δύο βάσεις γι αυτό το ηχείο στο υπόγειο.Ενδιαφέρεται κανείς??Αν είναι να πάω να τις ψάξω...

Reaction score
1.685

Τώρα που το θυμήθηκα έχω και δύο βάσεις γι αυτό το ηχείο στο υπόγειο.Ενδιαφέρεται κανείς??Αν είναι να πάω να τις ψάξω...
Γλουπ,,,αυτο μ ενδιαφερει.Για ψαξε.

Ο υπολογιστης δεν ενδιαφερεται και πολυ αν τα 3.3 volt γινουν 3,23 η 3.36, ολα τ αλλα δουλεουν ψηφιακα.
Σ εναν ενισχυτη ομως οταν το ρευμα ηρεμιας πχ η το κυκλωμα που το υποστηριζει φλερταρει αποκλισεις πανω κατω ακανονιστα, ε αυτο μας ενδιαφερει και πολυ μαλιστα...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.018

Ο παραλληλισμός που κάνεις,σημαίνει ότι δέχεσαι πως μέρος των ΄΄ακουστών΄΄ διαφορών οφείλεται και σε ψυχοακουστικά φαινόμενα;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.050

Ο παραλληλισμός που κάνεις,σημαίνει ότι δέχεσαι πως μέρος των ΄΄ακουστών΄΄ διαφορών οφείλεται και σε ψυχοακουστικά φαινόμενα;
Εσύ πες μου! :138:

Staff online

• rose.athens
    Not in the mood Mod
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.194
Members