Αγάπη ...τι δύσκολο "πράγμα";

Reaction score
1.213
Απάντηση: Αγάπη ...τι δύσκολο "πράγμα";

Δεν συμφωνω με τον ορισμο της αναγνωρισης .Δηλαδη αν σε καποιον αναγνωρισω οτι αξιζει να ζει σημαινει απαραιτητα οτι τον αγαπαω ? :137:

Reaction score
1

Ναι φίλε μου πιστεύω πως τον αγαπάς. Αλλά να σε ρωτήσω εγώ με την σειρά μου, τι θα σε έκανε να αναγνωρίσεις σε κάποιον ότι αξίζει να ζει; Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα για κάποιον που για σένα αξίζει να ζει, σύμφωνα με τα κριτήρια σου, αλλά δεν τον αγαπάς;

ΥΓ. Μην υποτιμάς την έννοια του "αξίζει να ζει" και μην τις μπερδεύεις με σκέψεις όπως "ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζει κτλ". Διάβασες όλο το κείμενο; :138:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344

Δεν συμφωνω με τον ορισμο της αναγνωρισης .Δηλαδη αν σε καποιον αναγνωρισω οτι αξιζει να ζει σημαινει απαραιτητα οτι τον αγαπαω ? :137:
Και πάμε και πιο πέρα - ποιος είναι αυτός που είναι ικανός να αποφανθεί ότι κάποιος άλλος αξίζει ή δεν αξίζει να ζει; Βαριά κουβέντα, άσχετα αν πολύ σωστά διαχωρίζεται από το αν έχει το δικαίωμα να ζει... Ποιος λοιπόν; Εγώ; Εσύ; Όχι βέβαια!!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό που προκύπτει από την (υποκειμενική πάντα) αναγνώριση της αξίας του άλλου λέγεται εκτίμηση, και ελάχιστη σχέση έχει με την αγάπη... Η πραγματική αγάπη - και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στην ερωτική - είναι το αίσθημα που υφίσταται όταν δεν μπαίνει καθόλου στο παιχνίδι η αιτιολόγηση. Διαφορετικά, η "αγάπη" αυτή είναι κάτι το αβέβαιο και εύθραυστο, έτοιμο να εκμηδενιστεί αν (όταν) βρεθεί κάποιο άλλο αντικείμενο αγάπης με περισσότερα προσόντα, που σίγουρα υπάρχει... οι σύντροφοί μας είναι βέβαιο ότι δεν είναι οι καλύτεροι άνθρωποι του κόσμου (αν μπορεί να απονεμηθεί τέτοιος τίτλος!), είναι βέβαιο ότι κάπου στον κόσμο υπάρχουν καλύτερα παιδιά από τα δικά μας, και είναι επίσης βέβαιο ότι κάποιοι γονείς φρόντισαν τα παιδιά τους ακόμα καλύτερα απ' ότι μας φρόντισαν εμάς οι δικοί μας. Για να μη μιλήσουμε για φίλους...

Reaction score
1

Μαρία διάβασε το παράδειγμα για το "αγάπη προς τον εαυτό μας" για να καταλάβεις πως υποσυνείδητα πολλές φορές πιστεύουμε πως και εμείς οι ίδιοι ακόμη δεν αξίζει να ζούμε (κόντρα στα ποιο βαθιά φυσικά ένστικτα) με αποτέλεσμα να αυτοκαταστρεφόμαστε. Είναι κάτι το έμφυτο και γι' αυτό δεν χρειάζεται άμεση λογική επεξήγηση πριν αγαπήσεις κάποιον. Η επεξεργασία γίνεται στο μυαλό σου και βγαίνει το αποτέλεσμα. Ναι τους περισσότερους λόγους μπορείς να τους αναζητήσεις με την λογική αυτό όμως δεν αναιρεί τα προηγούμενα. Αυτό που για μένα είναι αγάπη δεν εκμηδενίζεται όταν "βρεθεί κάποιο άλλο αντικείμενο αγάπης με περισσότερα προσόντα", ο έρωτας ίσως. Μπορείς να αγαπάς πολλούς ανθρώπους αλλά και σχέσεις σου, πρώην αλλά και νυν. Βασικά μιλάμε για κάτι διαφορετικό και οι δύο μας προφανώς, γι αυτό και δεν καταλαβαινόμαστε. Όπως και να έχει αυτή είναι η άποψη μου και αυτό για μένα είναι η αγάπη, με αυτά τα χαρακτηριστικά. Για να μην μαλώνουμε όλα αυτά που περιέγραψα στο post μου εγώ τα ονομάζω "απάγη". Τι είναι αγάπη για σένα, τι έρωτας και ποιες οι διαφορές;

Reaction score
1.213

Μαρία διάβασε το παράδειγμα για το "αγάπη προς τον εαυτό μας" για να καταλάβεις πως υποσυνείδητα πολλές φορές πιστεύουμε πως και εμείς οι ίδιοι ακόμη δεν αξίζει να ζούμε (κόντρα στα ποιο βαθιά φυσικά ένστικτα) με αποτέλεσμα να αυτοκαταστρεφόμαστε.
Δεν πιστευουμε οτι δεν αξιζει να ζουμε , απλως δεν εχουμε αναλογιστει τις συνεπειες η δεν πιστευουμε οτι θα τυχει κατι σε εμας η οτι οταν τυχει θα ειμαστε μεγαλοι σε ηλικια οποτε τι να λεει κιολας.. :137:Ελπιζω να μην μιλαμε για ψυχικες ασθενειες..:114:

Reaction score
6
The love you take is equal to the love you give.

Μπα... εγώ αγαπάω χωρίς να περιμένω να μου το ανταποδώσουν. :127:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344

Για να μην μαλώνουμε...
Ποιος μάλωσε; :107: :446:

Τι είναι αγάπη για σένα, τι έρωτας και ποιες οι διαφορές;
Η προσωπική μου άποψη, μια και ερωτώμαι, σίγουρα δεν είναι τόσο ψαγμένη όσο οι ιδιαίτερα εμπεριστατωμένες απόψεις που γράφτηκαν εδώ... αρκούμαι στο να ακούω την καρδιά μου, κι όταν (αν) το μυαλό κοντράρει για ανθρώπους που μέχρι χτες ήταν άγνωστοι - περιπτώσεις έρωτα και φιλίας -, δίνω και σε κείνο μια ευκαιρία.

Γενικά, θα έτεινα να υιοθετήσω στα περισσότερα σημεία την οπτική της Fedra, που τόσο γλαφυρά μας την περιέγραψε, αλλά
αν φτάσουμε στο "ειδικά", απλώς αισθάνομαι-πράττω... Κι έχοντας βιώσει, εν μέρει και λόγω ηλικίας, όλων των ειδών την αγάπη και πάρα πολλές πιθανές εκβάσεις ανθρώπινων σχέσεων, σε δύο πράγματα καταλήγω: Πρώτο, ότι η μόνη αγάπη που ξεχωρίζω από τις άλλες είναι η μητρική, και δεύτερο, ότι δεν θέλω να με νοιάζει τι είναι αυτό που αισθάνομαι, αρκεί να είμαι ελεύθερη να το βιώσω και να το δώσω στον άλλον (χωρίς να είναι πάντα απαραίτητη η αντιπαροχή).

Όσο για την αγάπη προς τον εαυτό μας, πιστεύω ότι είναι αυτονόητη και απαραίτητη, αρκεί φυσικά να μη συγχέεται μέσα μας με τον εγωκεντρισμό... για μένα προσωπικά είναι και ένδειξη σεβασμού προς το Θεό που μας χάρισε τη ζωή. Από κει και πέρα, αφ' ενός συντάσσομαι με την άποψη του meletov:
Δεν πιστευουμε οτι δεν αξιζει να ζουμε , απλως δεν εχουμε αναλογιστει τις συνεπειες η δεν πιστευουμε οτι θα τυχει κατι σε εμας η οτι οταν τυχει θα ειμαστε μεγαλοι σε ηλικια οποτε τι να λεει κιολας
κι αφ' ετέρου, αν μιλάμε για πιο προχωρημένες περιπτώσεις αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς εξαιρώντας τις "κρίσεις" μιας δύσκολης εφηβείας - που προφανώς οφείλονται και σε δυσκολία έκφρασης της αγάπης μέσα στην οικογένεια - και τις ψυχικές ασθένειες, (sorry αλλά) δεν μπορώ να ξεχωρίσω την πλήρη έλλειψη αυτοεκτίμησης από την υποβόσκουσα αυταρέσκεια και αλαζονεία... σκεφτείτε λίγο και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Reaction score
0

Πρώτο, ότι η μόνη αγάπη που ξεχωρίζω από τις άλλες είναι η μητρική, και δεύτερο, ότι δεν θέλω να με νοιάζει τι είναι αυτό που αισθάνομαι, αρκεί να είμαι ελεύθερη να το βιώσω και να το δώσω στον άλλον (χωρίς να είναι πάντα απαραίτητη η αντιπαροχή).
:444:

Reaction score
1

Δεν πιστευουμε οτι δεν αξιζει να ζουμε , απλως δεν εχουμε αναλογιστει τις συνεπειες η δεν πιστευουμε οτι θα τυχει κατι σε εμας η οτι οταν τυχει θα ειμαστε μεγαλοι σε ηλικια οποτε τι να λεει κιολας.. :137:Ελπιζω να μην μιλαμε για ψυχικες ασθενειες..:114:
Συνειδητά γνωρίζεις πως αυτοκαταστρέφεσαι με γρήγορους ρυθμούς. Για παράδειγμα δεν αναφέρομαι στις λίγες και γλυκές αταξίες που κάνει ο καθένας, αλλά στις μεγάλες καταχρήσεις. Όταν για παράδειγμα γνωρίζεις πως μερικά πράγματα θα σου μειώσουν αισθητά την ζωή (από 70 χρόνια που έχεις στατιστικά θα σε πάνε σε θάνατο την επόμενη 5ετία) και όμως συνεχίζεις.. γιατί; Επειδή φυσικά δεν πιστεύεις πως αξίζει να ζεις. Η έκφραση σου πέφτει βαριά, έτσι δεν είναι;

Reaction score
1

... δεν θέλω να με νοιάζει τι είναι αυτό που αισθάνομαι, αρκεί να είμαι ελεύθερη να το βιώσω και να το δώσω στον άλλον (χωρίς να είναι πάντα απαραίτητη η αντιπαροχή).
Μαρία μου και εγώ μαζί σου είμαι. Μερικές φορές όμως είναι απαραίτητο να ορίσουμε το τι είναι η αγάπη. Όταν θα με ρωτήσει μια κοπέλα "Μωρό μου μ' αγαπάς;", θα της παραθέσω την απάντηση σου. Αν όμως δεν μου κάτσει τι κάνουμε; :138:

Reaction score
29.732

Κορίτσια κυρίως και αγόρια εν συνεχεία, έκατσα και διάβασα ολο το thread μονομιάς .
Και τις 16 σελίδες. Μπράβο στην annie που ξεκίνησε ενα τόσο δύσκολο θέμα. Annie θεωρώ οτι μόνη σου αρπάχτηκες , αλλά εφ'όσον τα βρήκατε είναι οκ.Βέβαια τα άλλα ποστς στην μουσική δεν τα είδα , αρα μπορεί να εχω και λάθος.Πέρα απο ολα αυτά και μετά απο την μητρική αγάπη που είναι το αρχικό σημείο , θεωρώ οτι η αληθινή αγάπη είναι δυσεύρετη , αλλά και υπερβολικά δυνατή.Δεν θέλει ούτε αντιπαροχές ούτε τίποτα για να στεργιώσει.Είναι αυτό το μοναδικό συναίσθημα που σβήνει ολα τα άλλα .Οπως είπε και ο pleo του φάνηκαν αιώνες τα δεύτερα μέχρι να πάει στην πεσμένη σύζυγο . Κάτι παρόμοιο ένιωσα και εγω προ καιρού όταν την πήγα σε νοσοκομείο με υποτιθέμενο πρόβλημα καρδιάς. Οι 6 ώρες μακριά της μου φάνηκαν 200 αιώνες.
Το ίδιο μπορώ να πω οτι αισθάνομαι και για τα σκυλιά μου. Εχω τρια καυκάσου, το ζευγάρι και τον υιό τους, που τα νιώθω παιδιά μου.Οταν κάποιο αρρωσταίνει η παθαίνει κάτι (οι καυγάδες μεταξύ τους δε είναι σπάνιοι) παθαίνω και εγω ζημιά.
Θεωρώ οτι πέραν της μητρικής αγάπης που ακόμη εισπράτω στο μέγιστο , υπάρχει και η συντροφική αγάπη , και γενικότερα υπάρχουν διαφόρων ειδών αγάπες ΥΠΟ ΜΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ, οτι ο άνθρωπος μπορεί πρώτα ΝΑ ΑΓΑΠΉΣΕΙ και μετά να αγαπηθεί.
Εαν δεν αγαπήσεις δεν υπάρχει περίπτωση να αγαπηθείς γιατί πολύ απλά δεν θα το ξέρεις , το πότε σε αγαπάει κάποιος άλλος.Ούτε και το τι κάνει για εσένα με την αγάπη του.
Την εχω βιώσει την αγάπη με ποικίκους τρόπους στην ζωή μου και είναι μοναδικό συναίσθημα.
Λυπάμαι μόνο μερικούς εγωκεντρικούς ανθρώπους που δεν την ξέρουν και μπορεί μα μην την βιώσουν ποτέ. Τι κρίμα? Δεν θα βιώσουν ποτέ το πιο ισχυρό συναίσθημα στον κόσμο.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δυστυχώς ξέρω μερικούς .
Πάντως οι άνθρωποι που ξέρουν να αγαπούν συνήθως ξέρουν και να συγχωρούν , μεγάλο πράγμα η συγχώρεση δεν νομίζεις?
Τέλος να προσθέσω κάτι που μου διέφυγε , αλλά έχει άμμεση σχέση με την πατρική αγάπη.Εαν δεν υπήρχε η πατρική αγάπη , μάλλον δεν θα υπήρχα εγώ.

Reaction score
40

Συνειδητά γνωρίζεις πως αυτοκαταστρέφεσαι με γρήγορους ρυθμούς. Για παράδειγμα δεν αναφέρομαι στις λίγες και γλυκές αταξίες που κάνει ο καθένας, αλλά στις μεγάλες καταχρήσεις. Όταν για παράδειγμα γνωρίζεις πως μερικά πράγματα θα σου μειώσουν αισθητά την ζωή (από 70 χρόνια που έχεις στατιστικά θα σε πάνε σε θάνατο την επόμενη 5ετία) και όμως συνεχίζεις.. γιατί; Επειδή φυσικά δεν πιστεύεις πως αξίζει να ζεις. Η έκφραση σου πέφτει βαριά, έτσι δεν είναι;

Όχι γιατί κάποιος νομίζει ότι δεν αξίζει να ζει αλλά γιατί θέλει να ξεχνά το μοιραίο δηλ το θάνατο. Έτσι λόγω οι μικρές συνήθειες γίνονται πάθη που δεν μπορεί να σκεφτεί να αποβάλει όπως τον φόβο του θανάτου. Όλοι λένε και πιστεύουν πως είναι γλυκιά η ζωή:126:
Ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπότητας δεν νοεί να καταλάβει πως το σώμα τους είναι φθαρτό και έτσι αποφεύγει την φιλοσοφία περί θανάτου.....

Reaction score
40

Για μένα ο ορισμός της αγάπης είναι η αναγνώριση σε κάποιον ότι αξίζει να ζει.
Αναφέρω κάποια παραδείγματα για να γίνω κατανοητός:

Αγάπη προς τον εαυτό μας: Μην θεωρείτε δεδομένο πως όλοι οι άνθρωποι νοιώθουν χρήσιμοι και πιστεύουν πως αξίζει να ζουν. Ναι φυσικά υπάρχει το πρωτόγονο αίσθημα της επιβίωσης, αλλά ακόμη και αυτό παραγκωνίζεται όταν κάποιος δεν αγαπάει τον εαυτό του. Τι λέμε όταν κάποιος άμεσα ή έμμεσα αυτοκαταστρέφεται, όταν κάποιος ζημιώνει την συναισθηματική και σωματική του υγεία; Μα φυσικά πως αυτός "δεν αγαπάει τον εαυτό του".

"Αυτός που πιστεύει πως ο καθένας στον κόσμο μας αξίζει να ζει, ο καθένας έχει την θέση του και παίζει το ρόλο του, αυτός αγαπάει όλον τον κόσμο..."
Πολύ σωστά έθεσες και το θέμα της αγάπης μας προς τα ζώα!
Επίσης πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις κάποια ζώα όπως τα δελφίνια ή πτηνά όπως τα περιστέρια που μένουν με ένα ταίρι για όλη τους τη ζωή...μήπως υπάρχει και εκεί κάποιο είδος αγάπης? Ίσως....

Κάνω quote στο παραπάνω σημείο του post που δεν συμφωνώ έτσι για να γίνεται κουβέντα:123:

Η συναισθηματική υγεία του κάθε ανθρώπου εξαρτάται από την ψυχική του υγεία που αυτή διαμορφώνεται κάτω από διάφορες συνθήκες πολλές φορές επίκτητες (τρόπος ζωής, αντίληψη για τον κόσμο και τη θέση του σε αυτόν κλπ)
Οτιδήποτε δημιουργεί ή πράττει ο άνθρωπος που πάει κόντρα στη φύση έχει αντίκτυπο και στο σώμα του.
Η μόνη περίπτωση που κάποιος σκέπτεται ότι δεν αξίζει να ζει είναι όταν εκ γενετής έχει κάποια μη αναστρέψιμη ασθένεια που τον εμποδίζει να ζει φυσιολογικά μέσα στην κοινωνία ή οποιοδήποτε μειονέκτημα τον κάνει να νιώθει διαφορετικός και δεν είχε ποτέ την κατάλληλη κοινωνική μέριμνα...Δεν μιλάμε για παθογόνες περιπτώσεις γιατί αυτές γνωρίζουμε τι κατάληξη έχουν.

Θα το έλεγα κάπως αλλιώς πως ο άνθρωπος που αγαπά δεν εξετάζει αν ο άλλος αξίζει να ζει (τότε τι αξία έχει η χλωρίδα και πανίδα πάνω στη γή ?) αλλά αν αυτός ο άλλος αξίζει να ζει μέσα στην καρδιά, στο μυαλό του για πάντα.
Γιατί δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αγάπησαν έναν άνθρωπο και δεν τον ξέχασαν ποτέ ούτε μετά τον θάνατό του.

Όταν λέμε πως κάποιος δεν αγαπάει τον εαυτό του ορισμός που δίνουμε σαν άνθρωποι εννοούμε τον άνθρωπο που δεν μπορεί να αποβάλει ελαττώματα που γίνονται αιτία καταστροφής πρώτα για τον ίδιο και μετά για τους άλλους.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε αν αξίζει να ζει κάποιος ακόμα ζώο ή οποιαδήποτε μορφή στο σύμπαν από τη στιγμή που δεν μπορούμε να τον δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι...

Σκέφτομαι αν υπήρχε ένα ανώτερο ον από μας....ας πούμε ένας υπεράνθρωπος με θεϊκές ικανότητες και σκεφτόταν ανάλογα με την αξία για ζωή και η αγάπη τότε ίσως και να μην υπήρχε το ανθρώπινο ον :126:

Reaction score
0

Λυπάμαι μόνο μερικούς εγωκεντρικούς ανθρώπους που δεν την ξέρουν και μπορεί μα μην την βιώσουν ποτέ. Τι κρίμα? Δεν θα βιώσουν ποτέ το πιο ισχυρό συναίσθημα στον κόσμο.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δυστυχώς ξέρω μερικούς .
Πάντως οι άνθρωποι που ξέρουν να αγαπούν συνήθως ξέρουν και να συγχωρούν , μεγάλο πράγμα η συγχώρεση δεν νομίζεις?
:444:

όταν αγαπάς συγχωρείς ...πάντα...ότι και να σου κάνει ο άλλος...πάντα τον αγαπάς και θέλεις το καλό του!!

Reaction score
40

Μαρία μου και εγώ μαζί σου είμαι. Μερικές φορές όμως είναι απαραίτητο να ορίσουμε το τι είναι η αγάπη. Όταν θα με ρωτήσει μια κοπέλα "Μωρό μου μ' αγαπάς;", θα της παραθέσω την απάντηση σου. Αν όμως δεν μου κάτσει τι κάνουμε; :138:

Σηκώνεσαι και...φεύγεις.:138: Γιατί για να μην σου κάτσει θα συμβαίνουν οι εξής περιπτώσεις.
α) Δεν σε αγαπάει αλλά θέλει μόνο να ακούει την επιβεβαίωση
β) Μπορεί να πεις το ΝΑΙ (σ'αγαπώ) αλλά στις πράξεις σου να είναι ΟΧΙ
γ) Μπορεί να μην είσαι από την αρχή ειλικρινής
δ) Μπορεί να σε ψευτοαγαπάει

Συνήθως ο άνθρωπος που αγαπά.....''σου κάθεται''...:142: γενικώς...χωρίς χρονικά περιθώρια

ΥΓ. Αυτό το ''Μωρό μου'' ή κάτι άλλα όπως καρδούλα μου ψυχούλα μου και ότι σε..μικρό έχει και μικρή διάρκεια :108:

Reaction score
0

Σηκώνεσαι και...φεύγεις. Γιατί για να μην σου κάτσει θα συμβαίνουν οι εξής περιπτώσεις.
α) Δεν σε αγαπάει αλλά θέλει μόνο να ακούει την επιβεβαίωση
β) Μπορεί να πεις το ΝΑΙ (σ'αγαπώ) αλλά στις πράξεις σου να είναι ΟΧΙ
γ) Μπορεί να μην είσαι από την αρχή ειλικρινής
δ) Μπορεί να σε ψευτοαγαπάει

Συνήθως ο άνθρωπος που αγαπά.....''σου κάθεται''... γενικώς...χωρίς χρονικά περιθώρια

ΥΓ. Αυτό το ''Μωρό μου'' ή κάτι άλλα όπως καρδούλα μου ψυχούλα μου και ότι σε..μικρό έχει και μικρή διάρκεια

μπράβο ρε fedra!!!

:444::444::444:

Reaction score
40

Κάτι μου λέει πως εμείς οι δύο θα συμφωνούμε σε πολλά :121:

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni