Αγοράζω οθόνη. Να πάρω 16:9 ή 2,35:1 και γιατί;

NIX

Reaction score
0
Απάντηση: Αγοράζω οθόνη. Να πάρω 16:9 ή 2,35:1 και γιατί;

Jargon παλι γραφεις δικες σου θεωριες χωρις να εχεις μπει στο κοπο να κανεις μια μικρη ερευνα.

Η stewart κατασκευαζει οτι οθονη θελεις με masking δυο ή τεσσαρων σημειων.
http://www.stewartfilmscreen.com/MULTIMASKINGMODELS.htm

Για να ειμαστε δικαιοι΄Του φιλου σου να του πεις οτι το μεγαλυτερο ποσοστο των ταινιων θα ειναι με μπαρες αριστερα-δεξια στη φανταστικη 2.40 οθονη που του φορτωσες.Μετα τρεχα για να μη στη φερει κολαρο. :146:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Nix, προλαβαίνεις να συμπληρώσεις το smiley στην τελευταία σου φράση.
Jargon, καλό είναι να διασταυρώνουμε κάτι πριν το γράψουμε με βεβαιότητα.

Reaction score
384

Σίγουρα υπάρχει μια σύγχυση. Ο χώρος μας καθορίζει, μαζύ με τις ικανότητες του βιντεοπροβολέα το μέγιστο πλάτος οθόνης. Άρα είτε για 2,35/1, είτε για 16/9, εφ' όσον καλύπτουμε το μέγιστο δυνατό πλάτος της αίθουσας, όλη η συζήτηση είναι χωρίς νόημα. ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΘΟΝΗ 16/9 ΕΙΤΕ 4/3. Η ΟΘΟΝΗ 2,35/1 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ". ΑΡΑ ΓΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΛΑΤΟΣ ΟΘΟΝΗΣ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ 3 ΜΕΤΡΑ, ΤΟ 16/9 ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ. ΘΑ ΠΑΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΘΟΝΗ 16/9 ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ SHIFT ΘΑ ΡΥΘΜΙΖΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΜΠΑΡΕΣ. Αν βέβαια δεν έχω γνώσεις και πάω σε κάποιο επαγγελματία που πούλαγε καρπούζια πριν ασχοληθει με το home cinema, μπορει να πάρω και καμιά τέντα που του περίσεψε απο την λαική.

Αν όμως ήμουνα και εγώ επαγγελματίας και πούλαγα home cinema σε κάποιον που θέλει να βλέπει Lord of the rings, τότε ίσως να του πούλαγα και 4,8/1.
Προσπαθω να καταλαβω πως βλεπεις το εννοεις, αλλα δεν το καταλαβαινω.
Σε ενα τοιχο 8 μετρα πλατος και 3 μετρα υψος, το πλατος της οθονης σε περιοριζει?

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Αγοράζω οθόνη. Να πάρω 16:9 ή 2,35:1 και γιατί;

Jargon παλι γραφεις δικες σου θεωριες χωρις να εχεις μπει στο κοπο να κανεις μια μικρη ερευνα.

Η stewart κατασκευαζει οτι οθονη θελεις με masking δυο ή τεσσαρων σημειων.
http://www.stewartfilmscreen.com/MULTIMASKINGMODELS.htm

Για να ειμαστε δικαιοι΄Του φιλου σου να του πεις οτι το μεγαλυτερο ποσοστο των ταινιων θα ειναι με μπαρες αριστερα-δεξια στη φανταστικη 2.40 οθονη που του φορτωσες.Μετα τρεχα για να μη στη φερει κολαρο. :146:

Υπάρχει ένα σημείο στήξης που λέγεται ερωτηματικό και για αυτό το έβαλα στην προταση και ΡΩΤΟΥΣΑ που υπάρχει οθόνη αλλά φυσικά αμέσως να με πάρετε από τηα μούτρα.

Επίσης NIX αν είχες διαβάσει αυτά που έγραψα στην πρώτη σελίδα θα έβλεπες ότι του φίλου μου του το είπα για τις μπάρες δεξιά αριστερά. Θα μπορούσες να έχεις κάνει κι εσύ μια ακόμη πιο μικρή έρευνα στο thread πριν γράψεις. Αλλά εντάξει δεν είναι και δικαστήριο το forum.

Επιπλέον, σχετικά με τις μαυρες μπάρες δεξιά αριστερά μάλλον δεν έχετε καταλάβει γιατί παίρνει κάποιος 2.40 οθόνη και πόσο δεν τον ενδιαφέρει αν θα φαίνεται μικρότερο ή και με μπάρες το κάδρο 16:9. Το είπα και το ξαναείπα όποιος πάει για 2.40 το κάνει γιατί τον ενδιαφέρει να αναδείκνύει όσον το δυνατόν περισότερο το καδρο 2.40, δηλαδή να είναι το μεγαλύτερο στην οθόνη από τα άλλα κάδρα. Οι υπόλοιποι μπορούν να αγοράσουν 16:9 και να χαίροντε τα τηλεοπτικά τους και τις 1.85 αν αυτά προτιμούν και μικρότερο 2.40.

Reaction score
150

Σίγουρα υπάρχει μια σύγχυση. Ο χώρος μας καθορίζει, μαζύ με τις ικανότητες του βιντεοπροβολέα το μέγιστο πλάτος οθόνης. Άρα είτε για 2,35/1, είτε για 16/9, εφ' όσον καλύπτουμε το μέγιστο δυνατό πλάτος της αίθουσας, όλη η συζήτηση είναι χωρίς νόημα. ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΘΟΝΗ 16/9 ΕΙΤΕ 4/3. Η ΟΘΟΝΗ 2,35/1 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ". ΑΡΑ ΓΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΛΑΤΟΣ ΟΘΟΝΗΣ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ 3 ΜΕΤΡΑ, ΤΟ 16/9 ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ. ΘΑ ΠΑΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΘΟΝΗ 16/9 ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ SHIFT ΘΑ ΡΥΘΜΙΖΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΜΠΑΡΕΣ. Αν βέβαια δεν έχω γνώσεις και πάω σε κάποιο επαγγελματία που πούλαγε καρπούζια πριν ασχοληθει με το home cinema, μπορει να πάρω και καμιά τέντα που του περίσεψε απο την λαική.

Αν όμως ήμουνα και εγώ επαγγελματίας και πούλαγα home cinema σε κάποιον που θέλει να βλέπει Lord of the rings, τότε ίσως να του πούλαγα και 4,8/1.

Σε παρακαλώ μπες και γράψτα αυτά ακριβώς στο Αμερικάνικό AVS και κάλεσε μας να δούμε τι θα γίνει.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Και ενω γινεται ολη αυτη η συζητηση εχω μπροστα μου το τελευταιο
Widescreen Review, ισως το εγκυροτερο περιοδικο εικονας(τουλαχιστον
για την αφεντια μου)
Ο κεντρικος τιτλος ειναι "Cinerama arrives on Blu Ray"
Μεσα υπαρχει αναλυτικη παρουσιαση του επερχομενου BR "How
the West was won"

Δυστυχως δεν εχω την δυνατοτητα να σας περασω τις φωτογραφιες
που εχει μεσα
παντως οι μονες διαφορες που απεικονιζει ειναι μεταξυ 2.40:1 καμπυλης
οθονης και της αντιστοιχης κανονικης.

Reaction score
6

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 10"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 10"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5C0EEF%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> Εγω πάλι δεν μπορώ να καταλάβω από πού βγαίνει ότι μια οθόνη 2:40 είναι μεγαλύτερη από μια 16:9 και μάλιστα οτι καταφέρνει να δείχνει καλύτερα τις ταινίες που είναι γυρισμένες σε αυτό το κάδρο.
<o:p> </o:p>
Αν πάρουμε πχ μια οθονη Stewart 2:40 με τα γνωστά μαυρα border με πλάτος 2,5 μετρα , θα δείχνει έτσι… (Σχ2)<o:p></o:p>
Εάν παλι πάρουμε μια 16:9 ( σχ1) με τα ίδια border και κατεβασουμε τα masking για προβολή ταινίας 2:40 (σχ3) τότε ποια θα είναι η διάφορα στο μέγεθος και στην αίσθηση της εικονας 2:40; ( για να μην αναφέρουμε το γεγονος ότι δεν χάνουμε τιποτα από τα αλλα καδρα 1:85 και 1:78)<o:p></o:p>
Μηπως τελικά αυτόπαραμυθιαζόμαστε;;

<o:p></o:p>

Attachments

Reaction score
6

Και ενω γινεται ολη αυτη η συζητηση εχω μπροστα μου το τελευταιο
Widescreen Review, ισως το εγκυροτερο περιοδικο εικονας(τουλαχιστον
για την αφεντια μου)
Ο κεντρικος τιτλος ειναι "Cinerama arrives on Blu Ray"
Μεσα υπαρχει αναλυτικη παρουσιαση του επερχομενου BR "How
the West was won"
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 10"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 10"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5C0EEF%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> Έχουμε ξανα αναφερθεί σε αυτό το κάδρο Ανδρέα όπως και στα προβλήματα υπερβολικής καμπυλότητας ( εδώ)..
Αν δεν κανω λαθος μονο 5 ταινίες ( και δεν ηταν ολες ταινιες ) γυρίσθηκαν με αυτόν τον τροπο πριν εγκαταλειφθεί και ο λογος διαστάσεων του κάδρου ηταν 2.59:1 ( ουπς χρειάζομαι και άλλο masking :137:) <o:p></o:p>

Reaction score
15.548

<META content=Word.Document name=ProgId><META content="Microsoft Word 10" name=Generator><META content="Microsoft Word 10" name=Originator><LINK href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5C0EEF%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml" rel=File-List><STYLE> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </STYLE> Εγω πάλι δεν μπορώ να καταλάβω από πού βγαίνει ότι μια οθόνη 2:40 είναι μεγαλύτερη από μια 16:9 και μάλιστα οτι καταφέρνει να δείχνει καλύτερα τις ταινίες που είναι γυρισμένες σε αυτό το κάδρο.
<?xml:namespace prefix = o /><o:p></o:p>
Αν πάρουμε πχ μια οθονη Stewart 2:40 με τα γνωστά μαυρα border με πλάτος 2,5 μετρα , θα δείχνει έτσι… (Σχ2)<o:p></o:p>
Εάν παλι πάρουμε μια 16:9 ( σχ1) με τα ίδια border και κατεβασουμε τα masking για προβολή ταινίας 2:40 (σχ3) τότε ποια θα είναι η διάφορα στο μέγεθος και στην αίσθηση της εικονας 2:40; ( για να μην αναφέρουμε το γεγονος ότι δεν χάνουμε τιποτα από τα αλλα καδρα 1:85 και 1:78)

Μηπως τελικά αυτόπαραμυθιαζόμαστε;;

Σχετικα με το ερωματικο σου .....
Θα ελεγα ΝΑΙ......

Αυτοπαραμυθιαζομασται μερικοι......δλδ οχι ολοι....ειναι το σωστο:116:
Εννοειται οσοι σκεφτονται π.χ. σαν εσενα...

Μην βαζεις και εμας μεσα......
Εμεις δεν εχουμε τετοια προβληματα...:116:

Reaction score
6

Δεν καταλαβαίνω σε τι αποσκοπεί το σχόλιο σου …
Εάν έχεις να πεις κάτι για τα παραπάνω …οριστε…
Οι εξυπνακισμοί περιττεύουν.

NIX

Reaction score
0

Η προσφατη κυκλοφορια του "How the west was won" δειχνει πολυ καθαρα τι εστι πραγματικο wide και πραγματικη καμπυλοτητα στην οθονη.
Το BR που κυκλοφορησε εχει τη ταινια σε δυο δισκους και την παρουσιαζει σε δυο εκδοσεις.Μια σε επιπεδο 2.89:1 και μια σε Smilebox προσομοιάζοντας τη Cinerama προβολη.

Ειναι ενα εξαιρετικο παραδειγμα για να δουμε οτι πραγματικη και ουσιαστικη καμπυλοτητα μπορει να επιτευχθει μονο οταν εχει γινει και αναλογη ληψη.

Επισης μας δειχνει το λογο που γεννηθηκε το ευρυ καδρο.Το cinerama ηταν το Imax της εποχης του.Ο κοσμος το αγαπησε αλλα επειδη η ληψη και προβολη ηταν οικονομικα ασυμφορες δημιουργησαν μια φτωχη επιπεδη εκδοχη του.

Attachments

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 10"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 10"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5C0EEF%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> Έχουμε ξανα αναφερθεί σε αυτό το κάδρο Ανδρέα όπως και στα προβλήματα υπερβολικής καμπυλότητας ( εδώ)..
Αν δεν κανω λαθος μονο 5 ταινίες ( και δεν ηταν ολες ταινιες ) γυρίσθηκαν με αυτόν τον τροπο πριν εγκαταλειφθεί και ο λογος διαστάσεων του κάδρου ηταν 2.59:1 ( ουπς χρειάζομαι και άλλο masking :137:) <o:p></o:p>
Αντρικο sorry, ημουν διακοπες τοτε:120:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Η προσφατη κυκλοφορια του "How the west was won" δειχνει πολυ καθαρα τι εστι πραγματικο wide και πραγματικη καμπυλοτητα στην οθονη.
Το BR που κυκλοφορησε εχει τη ταινια σε δυο δισκους και την παρουσιαζει σε δυο εκδοσεις.Μια σε επιπεδο 2.89:1 και μια σε Smilebox προσομοιάζοντας τη Cinerama προβολη.

Ειναι ενα εξαιρετικο παραδειγμα για να δουμε οτι πραγματικη και ουσιαστικη καμπυλοτητα μπορει να επιτευχθει μονο οταν εχει γινει και αναλογη ληψη.

Επισης μας δειχνει το λογο που γεννηθηκε το ευρυ καδρο.Το cinerama ηταν το Imax της εποχης του.Ο κοσμος το αγαπησε αλλα επειδη η ληψη και προβολη ηταν οικονομικα ασυμφορες δημιουργησαν μια φτωχη επιπεδη εκδοχη του.
:607:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Σχετικα με το ερωματικο σου .....
Θα ελεγα ΝΑΙ......

Αυτοπαραμυθιαζομασται μερικοι......δλδ οχι ολοι....ειναι το σωστο:116:
Εννοειται οσοι σκεφτονται π.χ. σαν εσενα...

Μην βαζεις και εμας μεσα......
Εμεις δεν εχουμε τετοια προβληματα...:116:
Ο Ανδρέας είπε τη "δική τους" άποψη.
Νομίζω θα ενδιέφερε τον κόσμο και η "δική σας". Όποιος μπορεί να την εκφράσει, ευχαρίστως...

Reaction score
0

<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5C0EEF%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> Εγω πάλι δεν μπορώ να καταλάβω από πού βγαίνει ότι μια οθόνη 2:40 είναι μεγαλύτερη από μια 16:9 και μάλιστα οτι καταφέρνει να δείχνει καλύτερα τις ταινίες που είναι γυρισμένες σε αυτό το κάδρο.
<o:p> </o:p>
Σαφώς μία 2:40 οθόνη δεν είναι μεγαλύτερη από μια 16:9. Έχω μια custom made οθόνη (τουτέστιν γυψοσανίδα:116::116:) 126' με αναλογία πλευρών 16:9. Αν κάνω οριζόντιο masking χάνω 6 ίντσες και βλέπω στις 120' το κάδρο 2,35:1. Αν κάνω κάθετο βλέπω τη μπάλα στις 105' χάνοντας 21 ίντσες......(άσχετο: τι masking πρέπει να κάνω για να σταυρώσει καμμιά νίκη ο βάζελος????:137::137:)

Αν από την άλλη έχω ένα κάδρο 120' με αναλογία πλευρών 2,35:1, για να δω μια ταινία 16:9 πρέπει να χάσω 24' από το masking φτάνοντας στις 96' και για να δω τη μπάλα πρέπει να θυσιάσω 42' φτάνοντας στις 78'. Οι διαφορές, νομίζω, είναι αρκετά σημαντικές.

Επομένως, το συμπέρασμα που βγαίνει τουλάχιστον για μένα, είναι ότι η οθόνη 2,35:1 είναι αυστηρά για θέαση 2,35:1 κάδρου και για τίποτα άλλο.

ΥΓ
Με την επιφύλαξη να έχω κάνει σωστά τους υπολογισμούς.....

Reaction score
15.548

Ο Ανδρέας είπε τη "δική τους" άποψη.
Νομίζω θα ενδιέφερε τον κόσμο και η "δική σας". Όποιος μπορεί να την εκφράσει, ευχαρίστως...
θα προσπαθησουμε.....:116:

Reaction score
6
Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγοράζω οθόνη. Να πάρω 16:9 ή 2,35:1 και γιατί;

Σαφώς μία 2:40 οθόνη δεν είναι μεγαλύτερη από μια 16:9. Έχω μια custom made οθόνη (τουτέστιν γυψοσανίδα:116::116:) 126' με αναλογία πλευρών 16:9. Αν κάνω οριζόντιο masking χάνω 6 ίντσες και βλέπω στις 120' το κάδρο 2,35:1. Αν κάνω κάθετο βλέπω τη μπάλα στις 105' χάνοντας 21 ίντσες......(άσχετο: τι masking πρέπει να κάνω για να σταυρώσει καμμιά νίκη ο βάζελος????:137::137:)

Αν από την άλλη έχω ένα κάδρο 120' με αναλογία πλευρών 2,35:1, για να δω μια ταινία 16:9 πρέπει να χάσω 24' από το masking φτάνοντας στις 96' και για να δω τη μπάλα πρέπει να θυσιάσω 42' φτάνοντας στις 78'. Οι διαφορές, νομίζω, είναι αρκετά σημαντικές.

Επομένως, το συμπέρασμα που βγαίνει τουλάχιστον για μένα, είναι ότι η οθόνη 2,35:1 είναι αυστηρά για θέαση 2,35:1 κάδρου και για τίποτα άλλο.

ΥΓ
Με την επιφύλαξη να έχω κάνει σωστά τους υπολογισμούς.....
<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5C0EEF%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> Ετσι ακριβώς…
Τα ιδιο περιπου ειχα συμπεράνει μετά από μετρήσεις που ειχα παραθέσει στο διπλανό 28σέλιδο τοπικ με την διαφορα οτι το άθροισμα που ειχα βγάλει δεν ηταν με βάση τις ιντσες αλλα με βαση το επί της % στην επιφάνεια που εκμεταλλευόμαστε η χάνουμε από την αλλαγή κάδρων .

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Την εχουμε εκφρασει.....:116:
Κώστα αυτό που έγραψες στην αρχή του θέματος δεν αντιβαίνει σε αυτό που ρώτησε ο Cinemusic. Αντίθετα μοιάζει να συνηγορεί, αφού προτείνεις την 16:9 σαν καλύτερη λύση για το masking. Που εστιάζεται λοιπόν η αντίρρησή σου;

Reaction score
150
Cinemusic - Ανδρέα

Έτσι όπως έβαλες τα σχήματα φυσικά και δεν βλέπεις διαφορά μιας και πάλι χρησιμοποιείς 16:9 οθόνη και παίζεις όλα τα κάδρα εκει μέσα. Ξεχνάς όμως ένα από τα δύο κύρια επιχειρήματα που συνοδεύουν την λογική 2.40 οθόνης το οποίο είναι:

Οι οπαδοί των 2.40 οθωνών θέλουν στην οθόνη τους το κάδρο 2.40 να έχει το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μεγεθος από τα άλλα κάδρα.

Αυτό συμβαίνει διότι θέλουν να αναπαράγουν την κινηματογραφική αίσθηση των εμπορικών αιθουσών που ενώ ξεκινάνε με προβολή τρέϊλερ και διαφημήσεων σε κάδρα 1.78/1.85 όταν ξεκινάει η ταινία 2.40 ΑΝΟΙΓΟΥΝ οι κουρτίνες και μεγαλώνει το κάδρο. Αυτό προσδίδει μια αίσθηση δέους στο κοινό που αμέσως καταλαβαίνει ότι αρχίζει η ταινία και την απολαμβάνει σε εντυπωσιακότερο κάδρο από το υλικό που έχει προηγηθεί.

Πάμε τώρα στο δεύτερο επιχείρημα, αν και δεν το ήθελα και δεν το δέχεστε, αναγκάζομαι να επιστρέψω στο θέμα ύψους οθόνης. Ο λόγος που πολλές αιθουσες χρησιμοποιούν 2.40 οθόνες είναι διότι πρώτα εξαντλούν το ύψος στο χώρο τους και μετά το πλάτος καταλήγοντας σε Constant Image Height set-up με κάθετες μάσκες αριστερά-δεξιά υπό την μορφή κουρτίνας.

Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά δωμάτια και μερικές φορές υπόγεια όπου το ύψος είναι πρόβλημα οπότε πηγαίνοντας σε μια 2.40 οθόνες κερδίζουμε σε επιφάνεια. Θα ήταν καλό να βγείτε λίγο από τη λογική διαμερίσματος και να σκεφτείται ότι σε μια dedicated αίθουσα με 2,3,4 σειρές καθισμάτων όπου η κάθε μια είναι πιο ψηλά από την άλλη το ύψος γινεται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν μιλάω για χώρους όπου το πρώτο και κύριο πρόβλημα είναι η απόσταση θέασης φυσικά αν και επιμένω ότι από τα π.χ. 4 μέτρα σε μια οθόνη 130" 2.40 (ειδικά κυρτή) βλέπεις άνετα ενώ σε μια 130" 16:9 στραβολεμιάζεις.

Αν δεν το δέχεσθε δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο ή να το εκφράσω αλλιώς.

Στο σχήμα κάτω δείχνω τι κερδίζει κάποιος με μια 2.40 και τι ΔΕΝ χάνει πηγαίνοντας από τη μεγαλύτερη δυνατή στο χώρο του 16:9 στη μεγαλύτερη δυνατή 2.40.Επίσης φαίνεται πόσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια στο υλικό 2.40 σε σχέση με τη 16:9 (και μάσκες να έχει).

Και μην ακούσω πάλι πως θα φαίνεται το ποδόσφαιρο γιατί θα φαίνεται το ίδιο με πριν. Και κάτι ακόμα, το να βλέπεις σε μια 2.40 οθόνη 2.40 ταινία ΧΩΡΙΣ μάσκες είναι επίσης πιο εντυπωσιακό με το λεπτό μαύρο βελούδινο περιθώριο ολόγυρα απ'οτιδήποτε με μάσκες.

Think Wide, rejoice in pride!

Reaction score
1

Τελικα δεν βγαινει συμπερασμα. Ειναι καθαρα υποκειμενικο. Θα καταληξω στο, αν σε περιοριζει το υψος(περιεργως) κοιτας για 2.40 οθονη. Ενω αν σε περιοριζει το πλατος κοιτας για 16:9.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.175
Members
38.666
Νεότερο μέλος
Andreas G