Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Reaction score
3.497
Απάντηση: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Γεια χαρα σε όλους.

Αυτό ειναι το πρώτο μου post. Έχω γενικά κάποιες hi-fi ανησυχίες και θα ήθελα την γνώμη σας...
Αυτή την στιγμή δεν έχω δίσκους βινυλίου αλλά μου έχει μπει η ιδέα να αγοράσω ένα πικαπ γύρω στα 300-400 ευρώ (κανένα project ή rega)
, ....

κ. Λουκά Στεφανίδη,

Αν ο φίλος μας ο Discovery, σας ερχόταν μια μέρα από το μαγαζί με το πικάπ του που μόλις είχε αγοράσει έναντι 350 ευρώ και σας ζητούσε να του προτείνετε 10 δίσκους από τα Labels που αντιπροσωπεύετε, πόσα χρήματα θα έπρεπε να είχε μαζί του ;

Θα τον αφήνατε να ακούσει κάποιους δίσκους στον πικάπ του για να διαπιστώσει πως ακούγονται πριν τους αγοράσει ;

Παρακαλώ απαντήστε μου και στα δύο ερωτήματα με την ειλικρίνεια που σας χαρακτηρίζει.

Reaction score
40

Η άσκηση της ακοής: τι ακούω; πόσο ακούω;

H ποιότητα στην παραγωγή του ήχου μαζί με την διαρκή άσκηση της αίσθησης της ακοής, αποτελούν το επίκεντρο της αναζήτησης. Η άσκηση της τελειοποίησης της ικανότητας του «ακούειν» διαρκεί σε όλη ζωή του μουσικού. Η ειρωνεία, καθώς φαίνεται από την ιατρική, είναι ότι έχουμε την μέγιστη δυνατότητα ακοής έως και μόνο τα 12 μας χρόνια, από κει και πέρα, αρχίζει να φθίνει. Αλλά επανερχόμενη στα μουσικά, με την άσκηση έλεγα, είναι ο εγκέφαλος που συνεχώς μεγαλώνει τον χάρτη των παραμέτρων εκείνων, που μας κάνουν να συνειδητοποιούμε, πως ακούμε όταν παίζουμε εμείς τη μουσική και πως ακούμε όταν την παίζουν οι άλλοι. Οι μεγάλοι πιανίστες αποκτούν και την τελειότερη ακοή. Αντιλαμβάνονται μυριάδες ηχητικών κι ρυθμικών διαβαθμίσεων, ξεχωριστά τις οριζόντιες όσο και τις κάθετες. Και βέβαια γίνονται και οι καλύτεροι μαέστροι, όπως ο Δ. Μητρόπουλος, η, ο Leonard Bernstein. Το αυτί λοιπόν, το «να μπορείς να ακούς» είναι το «μότο» μας . Να φθάσει το αυτί πρώτα να αναγνωρίζει τι ακριβώς ήχο παράγει, μετά να μπορεί να διακρίνει τις εκατοντάδες ποιότητες ήχων και τέλος, να μπορεί να τους παίξει κατά βούληση. “Nα μπορείς να βλέπεις», ήταν το moto του Leonardo Da Vinci όπως έγραφε στις σημειώσεις του που έφθαναν τις 14.οοο σελίδες από τις οποίες σώζονται 7.οοο. Αντίστοιχα, το μότο στη ρωσική σχολή, είναι «να μπορείς να ακούς».

Ας εξηγήσουμε και γιατί στο πιάνο συγχέουμε αυτό που παίζουμε, με αυτό που νομίζουμε ότι παίξαμε, -και εννοούμε βέβαια την ποιότητα του ήχου-όχι την ορθότητα των φθόγγων.
Δ. Καρά: Άνθη εξόχως σπάνια, εξόχως απαιτητικά
http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=3654

To παραπάνω κείμενο με βρίσκει σύμφωνη. Σχολιάστε το αν θέλετε

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
Απάντηση: Re: Άνθρωποι,Έργα,Ιδέες...

Κολλημένος στις μετρήσεις. Ακούς με τα αφτιά σου όχι με τις μετρήσεις. Ήμουν κι' εγώ κάποτε 22 χρόνια νεώτερος αλλά αν νομίζεις ότι άκουγα καλύτερα από ό,τι αργότερα, είσαι πολύ γελασμένος, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος.
Μάθε πρώτα με τί ακούμε γιατί μόνο έτσι έχεις ελπίδες, όπως ο καθένας [και εμού συμπεριλαμβανομένου] για να φτάσεις στο σημείο να ακούς στο μέλλον ακόμη καλύτερα από ό,τι τώρα.
Όλοι αυτοί μαέστροι που συνήθως αποδίδουν καλύτερα σε προχωρημένη ηλικία, ακούν και τον παραμικρό ψίθυρο και από την ακοή τους εξαρτώνται τόσα πολλά, πες μου πώς γίνεται; Μήπως γιατί κατά την γνώμη σου είναι κουφοί.
Στην ηλικία μου κάποτε θα φθάσεις, γιαυτό φρόντισε από τώρα να μην πάνε χαμένα τα 22 χρόνια που μας χωρίζουν. Αξιοποίησέ τα.
Φίλε δεν γεννήθηκα με καμία γνώση. Οι γονείς μου ήταν απλοί άνθρωποι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Δεν μπόρεσαν ούτε το δημοτικό να τελειώσουν. Άσχετα να πήγα σε τρία Παν/μια.

Η γνώση είναι κατάκτηση πρέπει να προσπαθήσεις αν φυσικά σε ενδιαφέρει και να δέχεσαι την διαφορετικότητα των άλλων. Να μην 'χλευάζεις' και περιγελάς όποιον διαφέρει από σένα. Σκέψου μπορεί κάτι να μάθεις.
Έτσι έμαθα έχοντας τα αφτιά και τη σκέψη ανοιχτά. Η όποια συγκεκριμένη γνώση έχω επί του θέματος δεν μαθαίνεται σε κανένα Παν/μιο. Η Φαίδρα πιο πρίν μίλησε για παρατήρηση και εμπειρία. Πολύ σωστή.
"Αν μένει η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστριγώνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες την ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου."
Δεν μας χρειάζονται άλλες σειρήνες.
Μην λειτουργείτε ως σειρήνες. Κλείστε τα αφτιά σας στο παραπλανητικό τραγούδι τους, όπως ο μοναδικός ξεχασμένος πρόγονός μας ο Οδυσσέας Λαερτιάδης και ανοίξτε τα να χαρείτε τη μουσική.ΛΣ.
[youtube]cDEb4EYmaQY[/youtube]
Και κάτι λιγότερο...βαθυστόχαστο:
[youtube]ChrW58j9asg&feature=related[/youtube]
:135:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008

[youtube]It_I9vuBABU[/youtube]

Reaction score
8
Να και το γραμμοφωνο! Απο τα 50 δευτερολεπτα και μετα!

http://www.youtube.com/watch?v=DrSyWW_nG34&feature=channel

(ο μπαμπας μου ειναι ο κυριος)
Να το χαιρεσαι το μπαμπα σου Πετρο.

Ωραιωτατος. Αυτο ειναι μερακι. Μπραβο του.

Ειδα και το βιντεο με τον Παπαδακη.

200 ραδιοφωνα ε; Τι λες ρε φιλε. Ευγε.

Reaction score
59
NOISEMAKER, με το λαμπάτη ηχογράφηση εννοούμε την χρήση λαμπάτου εξοπλισμού κατά την ηχογράφηση από μικρόφωνα, προενισχυτή μικροφώνων έως και λαμπάτο μπομπινόφωνο. Λ.Σ.

Reaction score
8
NOISEMAKER, με το λαμπάτη ηχογράφηση εννοούμε την χρήση λαμπάτου εξοπλισμού κατά την ηχογράφηση από μικρόφωνα, προενισχυτή μικροφώνων έως και λαμπάτο μπομπινόφωνο. Λ.Σ.
Δηλαδη, για να καταλαβω.

Αν εγω εχω ηχογραφησει ενα Bass, περνοντας το σημα του και με μικροφωνο απο τον ενισχυτη (λαμπατο) και με D.I direct στην εισοδο του μεικτη, εσεις θα καταλαβετε με τι ειναι ηχογραφημενο το οργανο;

Λαμπατο πομπινοφωνο, επαγγελματικης χρησης;;; Μπορειτε να μου υποδειξετε καποιο;

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

κ. Λουκά Στεφανίδη,

Αν ο φίλος μας ο Discovery, σας ερχόταν μια μέρα από το μαγαζί με το πικάπ του που μόλις είχε αγοράσει έναντι 350 ευρώ και σας ζητούσε να του προτείνετε 10 δίσκους από τα Labels που αντιπροσωπεύετε, πόσα χρήματα θα έπρεπε να είχε μαζί του ;

Θα τον αφήνατε να ακούσει κάποιους δίσκους στον πικάπ του για να διαπιστώσει πως ακούγονται πριν τους αγοράσει ;

Παρακαλώ απαντήστε μου και στα δύο ερωτήματα με την ειλικρίνεια που σας χαρακτηρίζει.
Μα και φυσικά θα τον άφηνα να ακούσει τους δίσκους. Άλλωστε αυτό πάντα κάνω. Πρώτα απ' όλα είμαι βαθειά φιλόμουσος και η δουλιά αυτή είναι και διατηρείται ως *χόμπυ*. Αν καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό.
Πουλάω μόνο αν κάτι μου αρέσει και το θέλω στη δισκοθήκη μου. Έχω αυτή την πολυτέλεια και για τον επί πλέον λόγο ότι δεν έχω ανάγκη να πουλήσω κάτι σε κάποιον για να ζήσω.
Αν τα γούστα μου πατάνε σε σωστές βάσεις [ζωντανή ακουστική μουσική κλπ] τότε δεν χάνει κανείς που συζητά μαζί μου ή συμβουλεύεται ή και αγοράζει.
Με την ακρόαση θα καταλάβαινε ο φίλος και την αξία των δίσκων αυτών αλλά και της αναλογικής αναπαραγωγής.
Άλλωστε αυτή είναι και η εμπειρία μου από φίλους και πελάτες που εκπλήσσονται από την ποιότητα που βγαίνει από το ταπεινό τους πικάπ και σύστημα.
Το σημαντικότερο είναι να ακούει κανείς χωρίς παρωπίδες, προκαταλήψεις, να αποφεύγει τις σειρήνες και τους διάφορους παπαγάλους και ξερόλες. Όποια άποψη έχει κάποιος καλό θα είναι να την στηρίζει κάπου. Και οι εμπειρίες είναι κάτι το ξεχωριστό και μοναδικό. Δεν τις αγοράζεις και δεν τις αποκτάς σε όσα Παν/μια και αν πας.
Πρέπει να πω ότι διαθέτω και audiophile cd, τα μόνα που *ανέχομαι*. Λ.Σ.

Reaction score
59
Δηλαδη, για να καταλαβω.

Αν εγω εχω ηχογραφησει ενα Bass, περνοντας το σημα του και με μικροφωνο απο τον ενισχυτη (λαμπατο) και με D.I direct στην εισοδο του μεικτη, εσεις θα καταλαβετε με τι ειναι ηχογραφημενο το οργανο;

Λαμπατο πομπινοφωνο, επαγγελματικης χρησης;;; Μπορειτε να μου υποδειξετε καποιο;
STUDER C-37 δεκαετίας 60. Έχω δύο. Με αυτά έγιναν οι καλύτερες ηχογραφήσεις για τις οποίες μας τρέχουν τα σάλια.
Όσο γαι την ηχογράφηση που λες θα την καταλάβω ειδικά αν δεν την 'πειράξεις'.
Φαντάσου μια ηχογράφηση με δύο BLUE μικρόφωνα 10000 Ευρώ απευθείας μέσω λαμπάτου προενισχυτή μικροφώνων Atma-sphere χωρίς καμία άλλη επέμβαση.
Δηλαδή να ηχογραφησεις τον χώρο μέσα στον οποίο παίζουν οι μουσικοί τοποθετώντας τα δύο μικρόφωνα μπροστά και απέναντι από τους μουσικούς. Και να έχει καλή ακουστική ο χώρος!!Λ.Σ.

Reaction score
8

χμ, δηλαδη το ποσο καλυτερα ακουει ο ενας απο τον αλλο, τον κανει καλυτερο ηχητικο κριτη;

Και αν δεν εχει ακουσει ποτε μουσικη;

Reaction score
59
Λουκά... ρε συ δεν συγκινούμαι εύκολα. :116:
Μπορείς να μου πεις τι σχέση έχουν όλα αυτά τα όμορφα με αυτήν την δήλωση;

Σε λίγο θα μας πεις ότι μπορείς να καταλάβεις τι χρώμα κάλτσες φορούσε ο ηχολήπτης. Δηλαδή η σκέψη, η γνώση και η ψυχή, νικάει το γήρας του αισθητήριου οργάνου κι εσύ ακούς τώρα καλύτερα από ότι 22 χρόνια πριν; Αυτό είναι για Νόμπελ Ιατρικής! :114:

Δυστυχώς Λουκά, "ου γαρ έρχεται μόνον" και όσες δικαιολογίες κι αν λέμε στους εαυτούς μας, όταν ήμασταν νεότεροι, ακούγαμε καλύτερα. Τα υπόλοιπα είναι ασκήσεις αυθυποβολής που προσωπικά δεν τις έχω ανάγκη.

...
Νίκο όσα δεν φτάνει η αλεπού δεν είναι σώνει και καλά κρεμαστάρια.
Δεν θα πρέπει να χαίρεσαι αν πραγματικά μπορώ και διακρίνω τα όσα μπορώ;
Ξέρεις πόσα χρόνια ασχολούμε μαζί με φίλους, με συγκρίσεις διαφορετικών αντιτύπων του ίδιου ηχογραφημένου έργου; Βιβλίο γράφω και θέλω να τελειώσω τον πρώτο τόμο και εσύ με καθυστερείς αναγκάζοντάς με να ξοδεύω χρόνο.Λ.Σ.

Reaction score
8
STUDER C-37 δεκαετίας 60. Έχω δύο. Με αυτά έγιναν οι καλύτερες ηχογραφήσεις για τις οποίες μας τρέχουν τα σάλια.
Μα τα C-37 ειναι stereo μαγνητοφωνα. Εδω μιλαμε νομιζω για πολυ καναλες ηχογραφησεις.

Όσο γαι την ηχογράφηση που λες θα την καταλάβω ειδικά αν δεν την 'πειράξεις'.
Καλα, εδω δεν θα την καταλαβω εγω που την εχω ηχογραφησει, θα την καταλαβετε εσεις; Αστεια πραγματα. Ιδιαιτερα αν το οργανο πλαισιωθει απο ορχηστρα. Αλλα και μονο του να ειναι δεν υπαρχει καμια τυχη.

Φαντάσου μια ηχογράφηση με δύο BLUE μικρόφωνα 10000 Ευρώ απευθείας μέσω λαμπάτου προενισχυτή μικροφώνων Atma-sphere χωρίς καμία άλλη επέμβαση.
Ας μην μιλησουμε καλιτερα για μικροφωνα και προενισχυτες. Υπαρχουν και πολυ καλλιτερα.

Δηλαδή να ηχογραφησεις τον χώρο μέσα στον οποίο παίζουν οι μουσικοί τοποθετώντας τα δύο μικρόφωνα μπροστά και απέναντι από τους μουσικούς. Και να έχει καλή ακουστική ο χώρος!!Λ.Σ.
Ξερετε, τεινω να συμφωνισω σε αρκετα πραγματα μαζι σας, αλλα μου τα χαλατε λιγακι στα τεχνικα.

Δεν πειραζει ομως. Γιαυτο υπαρχει η συζητηση.

Reaction score
8

χμ, δηλαδη το ποσο καλυτερα ακουει ο ενας απο τον αλλο, τον κανει καλυτερο ηχητικο κριτη;
Ηχητικο κριτη ναι, ακροατη οχι.:126::136:

Reaction score
8

δηλαδη θα κρινει αν ενα ηχειο αναπαραγει σωστα μια κλασσικη κιθαρα την οποια δεν εχει ακουσει ποτε επειδη ακουει καλυτερα τα πριμα;

Reaction score
8

δηλαδη θα κρινει αν ενα ηχειο αναπαραγει σωστα μια κλασσικη κιθαρα την οποια δεν εχει ακουσει ποτε επειδη ακουει καλυτερα τα πριμα;
Εαν δεν εχει ακουσει ποτε κλασσικη κιθαρα, ουτε το ενα μπορει να κανει ουτε το αλλο.

Καλλιτερα να παει για υπνο,οπως θα κανω κι εγω τωρα.

Αντε, καθαρματακια.............Good night.:137:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
Απάντηση: Re: Απάντηση:A few good...ideas

Μα και φυσικά θα τον άφηνα να ακούσει τους δίσκους. Άλλωστε αυτό πάντα κάνω. Πρώτα απ' όλα είμαι βαθειά φιλόμουσος και η δουλιά αυτή είναι και διατηρείται ως *χόμπυ*. Αν καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό.
Πουλάω μόνο αν κάτι μου αρέσει και το θέλω στη δισκοθήκη μου. Έχω αυτή την πολυτέλεια και για τον επί πλέον λόγο ότι δεν έχω ανάγκη να πουλήσω κάτι σε κάποιον για να ζήσω.
Αν τα γούστα μου πατάνε σε σωστές βάσεις [ζωντανή ακουστική μουσική κλπ] τότε δεν χάνει κανείς που συζητά μαζί μου ή συμβουλεύεται ή και αγοράζει.
Με την ακρόαση θα καταλάβαινε ο φίλος και την αξία των δίσκων αυτών αλλά και της αναλογικής αναπαραγωγής.
Άλλωστε αυτή είναι και η εμπειρία μου από φίλους και πελάτες που εκπλήσσονται από την ποιότητα που βγαίνει από το ταπεινό τους πικάπ και σύστημα.
Το σημαντικότερο είναι να ακούει κανείς χωρίς παρωπίδες, προκαταλήψεις, να αποφεύγει τις σειρήνες και τους διάφορους παπαγάλους και ξερόλες. Όποια άποψη έχει κάποιος καλό θα είναι να την στηρίζει κάπου. Και οι εμπειρίες είναι κάτι το ξεχωριστό και μοναδικό. Δεν τις αγοράζεις και δεν τις αποκτάς σε όσα Παν/μια και αν πας.
Πρέπει να πω ότι διαθέτω και audiophile cd, τα μόνα που *ανέχομαι*. Λ.Σ.
Τροφή γιά σκέψη :135::135::135:
[youtube]SrPxkAF325g&feature=related[/youtube]
[youtube]8hGvQtumNAY&feature=related[/youtube]

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Νίκο όσα δεν φτάνει η αλεπού δεν είναι σώνει και καλά κρεμαστάρια.
Ε, μην τα ξαναλέμε. Το ζηλεύω το ακουόγραμμά σου. Δεν μπορώ παρά να κάτσω και να περιμένω να περάσουν τα χρόνια για να το αποκτήσω. :605:

...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.901
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo