Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

melina

Cargo 200
Reaction score
45.502
Εγώ πάντως το έχω ρίξει στον Mozart, κατόπιν υποδείξεως σας, και ομολογώ ότι είναι μαγικός (στα αυτιά μου τουλάχιστον). Δεν θυμάμαι να γράψω από μνήμης τους τίτλους που έχω ακούσει...θα πω μόνο ότι τελευταία βρήκα και αγόρασα σε βινύλιο το διπλό LP soundtrack από την ταινία Amadeus (ναι αυτή την παλιά)...είναι απόλαυση...ειδικά τα κονσέρτα για πιάνο θεικά.

Μετά τον Mozart που πάει κανείς...ή μήπως το χάος. Χωρίς να σημαίνει ότι τον εξαντλήσαμε. Αν θες πες μου και ποια θεωρούνται must have / must listen κομμάτια ώστε να φροντίσω να τα έχω.

Σε κάποιες επιεσκέψεις μου σε δισκάδικα αυτές τις μέρες στην Αθήνα, βρήκα διάφορες συλλογές από συμφωνίες του mozart, μέσα σε κουτιά 5-6 δίσκοι (βινύλιο), αξίζουν αυτές οι συλλογές ή ήταν απλά εμπορικά πακέτα?

Ευχαριστώ.

Reaction score
77
Απάντηση: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Θα ανεβάσω σύντομα μία κατάσταση με 170 περίπου κλασικά έργα που προτείνω να μη λείπουν από καμία δισκοθήκη.
Ήταν από μια σειρά 20 εκπομπών που είχα κάνει πέρυσι, με αλφαβητική σειρά συνθετών (όπως στο XLS).

Όσο για τις προσφορές, θα έλεγα να μην αγοράζει κανείς δίσκους από άγνωστες δισκογραφικές εταιρείες
γιατί είναι κακές εκτελέσεις και συνήθως κακές ηχογραφήσεις.

Αν θέλεις κάτι πιο συγκεκριμένο μου λες (μετά το ανέβασμα της λίστας).

Reaction score
77

Ορίστε!

(σσ. Οι προτάσεις μου προφανώς καταγράφουν την προσωπική μου γνώμη)

Attachments

Reaction score
77

Έχετε καιρό να... απορήσετε για κάτι.
Για σκεφτείτε, τι σας προβληματίζει σχετικά με την κλασική μουσική;

melina

Cargo 200
Reaction score
45.502
χμμμ,

με προβληματίζει το γιατί είναι έτσι όπως είναι?:139:

Εξηγούμαι!

Εμείς εδώ στο Ελλάδα αλλά ας μου επιτραπεί να πάω και μέχρι τα βαλκάνια και την κοντινή ανατολή, είμαιστε μαθημένοι σε μοτίβα που θα τα περιέγραφα με τη λέξη 'τραγούδια'.

Μελωδίες σε κάποια σειρά τύπου κουπλέ- ρεφρέν που συνοδεύουν στίχους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων βέβαια μιλάμε για χορευτικά τραγούδια και σκοπούς, που δημιουργούν αντίστοιχες οικογένειες τραγουδιών (τσάμικο, συρτό, ζειμπέκικο, κτλ κτλ).

Περαιτέρω στα...'δικά' μας, αντιλαμβάνομαι πιο εύκολα και την περιρέουσα ατμόσφαιρα, όπου σε ένα γλέντι θα χορέψεις τραγούδια σε διάφορους ρυθμούς, μέχρι και τα λεγόμενα τραγούδια του τραπεζιού θα ακουστούν, προκειμένου να πάρουν ανάσες χορευτές και οργανοπαίχτες.

Ε...με την κλασσική μουσική δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιοι (να πω λαοί?) γιορτάζανε και διασκεδάζανε. Πέρα από κάποιους ρυθμούς βαλς, τι γινόταν με τα υπόλοιπα. Ηταν απλά επίδειξη δεξιοτεχνίας και καλλιτεχνίας από τους μουσικούς και αντίστοιχα οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν το σοφιστικέ ύφος του ακούω και απολαμβάνω υψηλή τέχνη και οι χοροί και τα σχετικά είναι για τους πληβείους? Αν είναι έτσι τότε...ποιά ήταν οι μουσική, η λαική να το πω, που άκουγε ο πολύς κόσμος τις εποχές των κλασσικών μουσουργών που λέμε σήμερα? Ηταν/είναι όντως απολαυστικό να ακούς κλασσική μουσική πολλές ώρες όπως γράφτηκε κάπου παραπάνω ότι κρατούσαν οι παραστάσεις τότε?

Τώρα που τα ξαναδιάβασα, θα συνόψιζα ότι αυτό που με προβληματίζει είναι η κοινωνική διάσταση και σχέση με την κοινωνία της κλασσικής μουσικής τότε και γιατί όχι και σήμερα.

:126:

Reaction score
3

Λόγια, συμφωνική, κλασική, όπως τη χαρακτηρίσεις τελικά, μουσική ήταν και είναι για εμένα πολύ περισσότερο από μια διασκέδαση ένα ξέδομα. Είναι ευχαρίστηση των αισθήσεων, είναι όμως και μόρφωση, παιδαγώγηση, προβληματισμός, όχι μόνο περί της μουσικής. Αυτά πολύ, πολύ πρόχειρα.

Reaction score
77
Απάντηση: Re: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

χμμμ,

Ε...με την κλασσική μουσική δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιοι (να πω λαοί?) γιορτάζανε και διασκεδάζανε. Πέρα από κάποιους ρυθμούς βαλς, τι γινόταν με τα υπόλοιπα. Ηταν απλά επίδειξη δεξιοτεχνίας και καλλιτεχνίας από τους μουσικούς και αντίστοιχα οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν το σοφιστικέ ύφος του ακούω και απολαμβάνω υψηλή τέχνη και οι χοροί και τα σχετικά είναι για τους πληβείους? Αν είναι έτσι τότε...ποιά ήταν οι μουσική, η λαική να το πω, που άκουγε ο πολύς κόσμος τις εποχές των κλασσικών μουσουργών που λέμε σήμερα? Ηταν/είναι όντως απολαυστικό να ακούς κλασσική μουσική πολλές ώρες όπως γράφτηκε κάπου παραπάνω ότι κρατούσαν οι παραστάσεις τότε?

Τώρα που τα ξαναδιάβασα, θα συνόψιζα ότι αυτό που με προβληματίζει είναι η κοινωνική διάσταση και σχέση με την κοινωνία της κλασσικής μουσικής τότε και γιατί όχι και σήμερα.

:126:
Μεγάλο θέμα, αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω σύντομα.
Αν ξεκινήσουμε από το 1600, πάντα υπήρχε και η κλασική μουσική για ψυχαγωγία (όχι για χορό...) και η λαική μουσική που ακουγόταν στις ταβέρνες και τα καπηλειά. Μάλιστα, στην Αγγλία ο Πέρσελ (Purcel) έγραφε τέτοια μουσική για ταβέρνες!

Πάντως, δεν ήταν έτσι όπως τα λες, ταξικά.
Υπήρχαν πάντα οι φολκλορικοί χοροί κάθε χώρας όπου όλοι διασκέδαζαν, αλλά ο καθένας μπορούσε να παρακολουθήσει ένα κοντσέρτο. Τις περισσότερες φορές τα εισιτήρια ήταν προσιτά για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιταλική όπερα ήταν λαικό είδος, όχι αριστοκρατικό. Οι ψαράδες της Βενετίας, οι αγρότες του Μιλάνου, οι έμποροι της Ρώμης ήξεραν τις όπερες του Ροσίνι και του Βέρντι απέξω! Και δεν τις ήξεραν από τα CD ούτε από την τηλεόραση...

Τέλος, στη Βιέννη κάθε φορά που η ορχήστρα Στράους έδινε παράσταση γινόταν ο κακός χαμός, όσες φορές και αν εμφανιζόταν. Και οι αγρότες της Αυστρίας χόρευαν τα βαλς του Στράους και του Λάνερ, και τραγουδούσαν τα τραγούδια (lieder) του Σούμπερτ.

Reaction score
77

Λόγια, συμφωνική, κλασική, όπως τη χαρακτηρίσεις τελικά, μουσική ήταν και είναι για εμένα πολύ περισσότερο από μια διασκέδαση ένα ξέδομα. Είναι ευχαρίστηση των αισθήσεων, είναι όμως και μόρφωση, παιδαγώγηση, προβληματισμός, όχι μόνο περί της μουσικής.
Συμφωνώ και επαυξάνω!

melina

Cargo 200
Reaction score
45.502
Re: Απάντηση: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Συμφωνώ και επαυξάνω!
Δεν διαφώνω με αυτά που λέτε, αν και θεωρώ ότι απαιτείται κάποιο γνωσιακό υπόβαθρο από μέρους του ακροατή για τέτοιου είδους αναζητήσεις.

Από την άλλη δεν θεωρώ ούτε κατ'ελάχιστο υποδέεστερο το συναισθηματικό ξέδωμα του ανθρώπου που τραγουδά - χορεύει τον καημό του, το συναισθημά του. Αναλογιστείτε/προβληματιστείτε τι κοινωνικά κατάλοιπα θα είχαμε αν ο κόσμος δεν έβρισκε την παρηγοριά του σε κάποιο τραγούδι κάποιες στιγμές. Καλός ο προβληματισμός αλλά εξίσου καλός και ο συναισθηματικός 'ξεσηκωμός'.

Reaction score
77
Απάντηση: Re: Απάντηση: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Καλός ο προβληματισμός αλλά εξίσου καλός και ο συναισθηματικός 'ξεσηκωμός'.
Και σ αυτό συμφωνώ.
Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ την εποχή της μεταπολίτευσης, πριν και μετά το 74, χωρίς τη μουσική του Θεοδωράκη.
Δεν μπορώ να φανταστώ την εποχή μετά τη Μικρασιατική καταστροφή χωρίς τα Σμυρναίικα τραγούδια.
Ούτε τις δεκαετίες 50 και 60 χωρίς τον Τσιτσάνη και τον Βαμβακάρη.

Όμως, άλλη "χρησιμότητα" έχει η Α μουσική και άλλη η Β.

Όσο για του μουσικό υπόβαθρο, αυτό είναι το μεγάλο κακό σήμερα.
Γιατί το υπόβαθρο δημιουργείται, πλάθεται.
Εφόσον όλα τα μέσα σήμερα μεταδίδουν σκυλάδικα και κανένα κλασική,
τι θα μάθουν οι νέες γενιές (που σημειωτέον αλλάζουν κάθε 10 χρόνια);
Αυτά ακούνε, αυτά μαθαίνουν και αυτά αγαπούν.
Γιατί στο Λονδίνο, το Παρίσι ή τη Βιέννη σήμερα δεν είναι τόσο χάλια όσο εμείς;

melina

Cargo 200
Reaction score
45.502
...δεν μίλησα για μουσικό υπόβαθρο αλλά για γνωσιακό...θέλω να πω ότι προκειμένου κάποιος να μπορεί να δει και πέρα από τις νότες (αν τις βλέπει και αυτές, εδώ θέλει μουσικό υπόβαθρο) και να παιδέψει και άλλες έννοιες, όπως έθιξε ο φίλος που μπήκε 'σφήνα', θεωρώ ότι απαιτείται να έχει μια κάποια μόρφωση, με την ευρεία έννοια του όρου. Γεγονός προφανώς όχι αυτονόητο για μια σειρά ανθρώπων που ενδεχομένως δεν είχαν καν πρόσβαση ούτε στις στοιχειώδεις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Reaction score
77

Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση και εμβάθυνση στη μουσική -ειδικά την κλασική- είναι απαραίτητο κάποιος να έχει και καλό και γνωσιακό υπόβαθρο και μουσικό. Αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Ανθρωποι όμως χωρίς γενική ή/και μουσική παιδεία μπορούν να "εισπράξουν" απόλαυση από τη λεγόμενη λόγια μουσική. Σε μικρότερο ή μικρό βαθμό, αλλά είναι εντυπωσιακό το πώς και τι εισπράτουν.

Στα 25+ χρόνια της επαγγελματικής μου ανασχόλησης με την κλασική μουσική, το έχω δει πολλές φορές αυτό το γεγονός.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της μητέρας μου, που δεν έχει ούτε γενική παιδεία, ούτε μουσική.
Μια φορά που την είχα πάρει στο Μέγαρο, δεν μπορούσε να σταματήσει τα δάκρυά της όταν άκουγε το 21ο Κοντσέρτο για Πιάνο του Μότσαρτ!!!

Πώς εξηγείται αυτό; Ούτε το είχε ξανακούσει, ούτε μπορούσε να εμβαθύνει και να κατανοήσει τη μουσική. Σημειωτέον ότι η αγαπημένη της μουσική είναι το Ρετρό (λόγω ηλικίας) και τα Σμυρναίικα τραγούδια (λόγω καταγωγής).

Και επαναλαμβάνω ότι αυτό το γεγονός το έχω συναντήσει πάμπολλες φορές.

Reaction score
77

Συμπληρωματικά αναφέρω και το δικό μου προσωπικό παράδειγμα.
Όπως προανέφερα, δεν κατάγομαι από οικογένεια με μουσικό υπόβαθρο.
Κανείς δεν άκουγε κλασική μουσική στην οικογένειά μου.
Αυτή τη μουσική την άκουσα από ένα δίσκο 45 στροφών (Κάρμεν) στα 17 μου χρόνια!!!!
Ούτε γνωσιακό υπόβαθρο είχα ούτε μουσικό.

Ε, μου ήρθε σαν κεραμίδα κατακέφαλα...
Τι ήταν αυτό που έκανε ένα 17χρονο νέο να τρέμει ολοκληρος και να τρέχουν τα δάκρυα ποτάμι;
Γιατί με συγκίνησε άραγε αυτή η μουσική, που δεν γνώριζα καν το είδος της
και έμελλε να ασχοληθώ επαγγελματικά μαζί της;

Reaction score
17.574

Ποια η σχεση της με την Audrey Hepburn ?

Mια απο τις πρωτες μεγαλες επιτυχιες της ηταν στον ρολο της Νatascha Rostowa στο "Πολεμος και Ειρηνη" -Οπερας του Ρrokofieff,που κι αυτο,οπως και το ομωνυμο φιλμ με την Αudrey Ηepburn βασιζεται στο μυθιστορημα του Λ.Τολστοι.

Οταν εκανε το ντεπουτο της στο Μετροπολιταν Οπερα το 2002,ενθουσιασμενοι οι κριτικοι των μεγαλων νεουορκεζικων εφημεριδων,οχι μονο απο τη θαυμασια,ζεστη φωνη της,
αλλα και απ την χαρη και τη λαμψη της "αναφωνουσαν":"Αudrey Hepburn with a voice!!!"
H γερμανικη Financial Times (Hamburg) στις 11.07.03 την παρομοιασε επισης με την Οντρει Χ. Αλλου εχει γραφει για την Αννα Νετρεμπκο:"H Audrey Hepburn της κλασσικης!"

Σ αυτα τα σχολια αναφεροσουν Ανδρεα?

Reaction score
77

Ουπς! Σε ξέχασα Αντρέα.
Σε θυμήθηκε όμως η Χριστίνα, με αναλυτική απάντηση!.

Η Άννα Νετρέβκο δεν είναι απλώς φωνάρα, αλλά είναι και κουκλάρα.
Είχαμε βάλει και φωτογραφίες της σε άλλο θέμα, παλιότερα.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.976
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas