Αποτελεσματα:VII Μακρυ Καυτο Τεστ

Reaction score
250
Ισως για κάποιους έχει ενδιαφέρον η άποψη που σχημάτισε

ένα άσχετο και άπειρο μάτι σαν το δικό μου !

Η άποψη αυτή συνίσταται από τα εξής επι μέρους στοιχεία :

1) Η απόδοση και των δύο προβολέων και ειδικά του optoma σε sd πρόγραμμα

ήταν ιδιαίτερα καλή ! Υπήρχαν φορές που μπορούσες να την πατήσεις

νομίζοντας ότι το πρόγραμμα ήταν hd!

2) Σε προβολή hd προγράμματος οι διαφορές ως προς το χρώμα,την φωτεινότητα , το contrast και

το μαύρο ήταν επουσιώδεις ! Το καλύτερο μαύρο του Sony στα patterns και το ψυχρότερο λευκό

του Optoma δεν "επιβεβαιώθηκαν" με άξιο λόγου αποτέλεσμα στην προβολή ταινίας !

3) Η απίστευτη διαφορά ήταν στην καθαρότητα της εικόνας και την λεπτομέρεια-αληθοφάνεια !

Ο optoma ήταν ανοικτό παράθυρο στο κόσμο και ο sony κλειστό τζάμι με χνώτα !

Ενα εμφανές πέπλο υπήρχε διάχυτο στην εικόνα του sony με αποτέλεσμα να νομίζεις

μονίμως ότι το μηχάνημα ήταν εκτός focus!Αυτό ήταν εμφανέστατο σε κάθε μορφής εικόνα

και προβληματικό ακόμη και στην παρουσία των γραμματοσειρών !

Αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο υπό εξέταση μοντέλο !

Ή το συγκεκριμένο μηχάνημα είχε πρόβλημα ή κάτι δεν πήγαινε καλά με τις ρυθμίσεις !

4) Δεν είδα rainbow !

5) Στην "κίνηση" διαπίστωσα ελάχιστα και ανάξια λόγου προβλήματα στον optoma και

σχεδόν κανένα στον sony!

6) Η σύγκριση στο τέλος μεταξύ 720p και 1080p (Panasonic vs sony) τελείως άδικη

για τον μικρότερης ανάλυσης προβολέα ! Ηταν απόλυτα εμφανές ότι ήταν τελείως

αρρύθμιστος !

Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τον sony τότε η επιλογή είναι μονόδρομος !

Επιλέγουμε optoma.....

Reaction score
0
Μήπως θα μπορούσατε να ανακοινώσετε τις βασικές τουλάχιστον ρυθμίσεις του Pearl (και για να μην θεωρηθεί ότι προσπαθώ να οικοιοποιηθώ τις ρυθμίσεις του κ. Λάμπρου τον οποίο παραδέχομαι απόλυτα όπως όλοι μας νομίζω εδώ μέσα...κρατήστε τα άλλα settings και επίσης όποια επέμβαση κάνατε στο secret menu ...όσο μυστικά θέλετε). Απλά επειδή τυγχάνει να έχω τον συγκεκριμενο προβολέα είδα στις φωτό κάποια πράγματα που ή σε μένα φάνηκαν παράξενα ή οι φωτογραφίες του συναδέλφου δεν με βοήθησαν τουλάχιστον να καταλάβω σωστά...

Picture Mode: Cinema?
Iris Settings (in Cinema Black Pro sub menu): Auto1?
Lamp Mode (in the Cinema Black Pro sub menu) :High - Low?
Color ?
Color temp ?
Gamma Correction: Off or Gamma custom 3? (έχει μετρηθεί παντού και κυρίως από αμερικανούς εγκαταστάτες στο αντίστοιχο αμερικάνικο φόρουμ ότι στο Gamma custom 3 με ελάχιστες επεμβάσεις ερχόμαστε στο ιδανικό πρότυπο D65)
NR: Off?
Contrast: ?
Brightness: ?
Color: ?
Hue: ?
Color space: Normal or Wide?
Και τέλος αν χρησιμοποιήσατε το Gamma custom 3 πειράξατε καθόλου τα Gain και Bias σε RGB?

Ο Ανδρέας τουλάχιστον που με ξέρει χρόνια προφανώς γνωρίζει την "πάγια αντιπάθεια" ή δυσπιστία μου σε ότι γράφει πάνω Sony από παλιά ...ιδίως στο κομμάτι των προβολέων οπότε νομίζω καταλαβαίνετε πόσους ενδοιασμούς είχα όταν διάβασα την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του Pearl. Έχοντας όμως σοκαριστεί από την εικόνα του μεγαλύτερου αδερφού του Ruby πέρυσι, όταν διαπίστωσα ότι ο μικρός σε πολλά σημεία έβαζε τα γυαλιά στον μεγάλο, τότε πιά ήμουν σίγουρος.
Δηλώνω λοιπόν απόλυτα ευχαριστημένος με την εικόνα που έχω από τον Pearl αν και πριν τον παραγγείλω έριξα και μια ματιά και στον Optoma HD81 τον οποίο θεωρώ πολύ αξιόλογο προβολέα και με μερικές χρήσιμες καινοτομίες για τον ευτυχή κάτοχο του (Scaler - HDMI switch).
Πάντως παιδιά λύστε μου τις απορίες με τις ρυθμίσεις γιατί ή προβληματικό ήταν το κομμάτι σας ή εγώ δεν βλέπω καλά...
Συγχαρητήρια πάντως για την όλη προσπάθεια που μόνο καλό κάνει στην αντικειμενική πληροφόρηση του αγοραστικού κοινού...

Reaction score
0
Και απο εμένα συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας...αλά είμαι 1000%100 σίγουρος, ότι κάτι δεν πήγε καλά με τον sony στην όλη διαδικασία.Να διευκρινήσω ότι δεν έχω η σκοπεύω να τον αγοράσω όπως επίσης ούτε τον optoma διότι αυτο το διάστημα το ταμείο είναι μείον και προηγούναται άλες ανάγκες!!!
.....Ομως το συγκεκριμένο μοντέλο της sony το έχω δεί σε τρία διαφορετικά στησίματα, δύο φίλων και ένα στην έκθεση.Με εξαίρεση την έκθεση, όπου υπήρχαν κάποια σχετικα προβλήματα, όχι όμως θολούρες και θαμπά γράμματα που περιγράφτηκαν πιό πάνω, στις υπόλοιπες δύο το μηχάνημα σκότωνε.Σε σύγκριση(όσο μπορούσα να θυμάμαι)απο παλιώτερη θέαση του Ruby οι διαφορές ήταν ελάχιστες.Μάλιστα σε μία εκ των δύο αυτων περιπτώσεων οι ρυθμίσιες ήταν σχεδόν απο το κουτί.
Θα ήταν λοιπόν πολύ χρήσιμο πιστεύω να μας μιλήσουν αυτοί που ρύθμισαν τον προβολέα, αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στο συγκεκριμένο μηχάνημα, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να περαστούν λάθος πράγματα στον κόσμο, πράγμα που βεβαίως κανένας μας δεν θέλει.Σε περίπτωση που δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα και το μηχάνημα ήταν κανονικότατο, τότε μάλλον αναιρούνται οι μετρήσεις του κυρίου Λάμπρου στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού <Ηχος>(σας θυμίζω....Εικαστικό μαργαριτάρι ο νέος sony με υψηλή καθαρότητα και ανυπέρβλητη διαύγεια....)αλά και οι κριτικές του κυρίου Τσάλλα (σας θυμίζω βαθμολογία 4,83 στα 5)....είναι δυνατόν λοιπόν ένα τέτοιο μηχάνημα να μην είναι ελατωματικό και να παρουσιάζει την εικόνα που πριν αναφέρθηκε;...μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ίδιος ο κύριος Λάμπρου απο ότι κατάλαβα τον ρύθμισε.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Δυστυχως ειχα γραψει ενα πολυ μεγαλο μηνυμα σε απαντηση των αποριων σας αλλα το εχασα απο μια στιγμιαια διακοπη του ηλεκτρικου.
Επανερχομαι οσο πιο επιγραμματικα μπορω.

1.Κατα την εισαγωγη μας πριν απο το τεστ τονισαμε την επιθυμια μας στο κοινο να "παιξει" με τις ρυθμισεις εαν κατι δεν τους πηγαινε.
2.Λογω των συμβαντων που ελαβαν χωρα στο προηγουμενο συγκριτικο δωσαμε ιδιαιτερη εμφαση στο θεμα των ρυθμισεων και αναλωσαμε 3 ημερες σε συνολο 12 ωρων(οι ρυθμισεις μονο) για να εχουμε το πλεον αξιοπιστο αποτελεσμα.Το μεγαλυτερο μερος αυτων επανω στον Optoma ο οποιος ειναι σαφεστατα πιο δυσκολο μηχανημα απο οτι ο Sony.
3.O ιδιος ο Βαγγελης ανακοινωσε εχθες πως οι ρυθμισεις του ειναι διαθεσιμες οποτε υποθετω πως θα τις ανακοινωσει και εδω μεσα
4.Ο Sony που ειδαμε εχθες ηταν ο τριτος που βλεπω.
Τον πρωτο-θα μου επιτρεψετε να σας πω- πως τον ειδαμε πριν απο ολους με τον Βαγγελη και τον Δημητρη.Τον δευτερο τον ειδα στην εκθεση.
Αυτο το κομματι(το χθεσινο) αγοραστηκε και ηρθε σφραγισμενο απο την αντιπροσωπεια.
Σε εκεινη την πρωτη θεαση(και διατηρησα την αποψη μου και στην δευτερη) ειχα πει στον Δημητρη και τον Βαγγελη πως υπολειπεται ευκρινειας.Βλεπετε με ειχε βοηθησει και η αμεση αντιπαραθεση με τον μεγαλο Marantz αλλα και τον "μικρο" Panasonic.O Βαγγελης τοτε μου ειχε πει πως τα πραγματα βελτιωθηκαν σαφεστατα μετα απο τις ρυθμισεις(εγω ειδα μονο για 2-3 λεπτα, μου ειναι αρκετα συνηθως :oops: αλλα και επειδη ημουν ψοφιος απο την κουραση)
Παντως πρεπει να ομολογησω πως πριν βαλουμε τα μηχανηματα αντιμετωπα περιμενα(και ηλπιζα διοτι υπαρχουν και κακοπροαιρετοι) μια μικρη επικρατηση του Sony, εννοωντας σε ολα τα υπολοιπα πλην αυτου.
5.Μιλαμε για δυο κορυφαια μηχανηματα!
Μιλαμε πως βλεπεις SD και νομιζεις πως ειναι HD.
Μιλαμε πως εαν δεις το ενα απο τα δυο μονο του-οποιο και ειναι αυτο και διχως αντιπαραθεση- παθαινεις πλακα.
Η αμεση αντιπαραθεση συνηθως μεγενθυνει τις οποιες αντιθεσεις και μικροδιαφορες.Για αυτο ομως ειμαστε εδω, ετσι δεν ειναι?
Για το ξεγυμνωμα...
6.Η αντιπαραθεση 720ρ και 1080ι δεν ειχε σκοπο να αναδειξει ρυθμισεις παρα μονο διαφορες αναλυσης.Και σωστα ο ΝΙΧ επεμενε να ειναι μεταξυ "συγγενων" τεχνολογιων.
7.Συντεκνε, ειτε το μηχανημα λεει επανω Sony, ειτε Ho Chi Minh , ειτε Parta Ola, αν αξιζει...αξιζει :wink:

Παρακαλω να μεινετε συντονισμενοι διοτι υπαρχουν πολλες γνωμες ακομα που δεν εχουν εκφραστει(ημασταν πανω απο εικοσι χθες) και σιγουρα δεν εχουμε παρει ακομα μια ολοκληρωμενη αποψη της συγκρισης...

Reaction score
0
Παντως και στο γνωστο συγκριτικο του Projector Central αναφερεται οτι ο Optoma υπερτερει στην ευκρινεια και ο Sony χανει αρκετα στο συγκεκριμενο τομεα. Βεβαια μονο σε αμεση συγκριση. Επομενως αν το εχουν προσεξει και αλλου, γιατι να αναρωτιομαστε αν εχει προβλημα το συγκεκριμενο κομματι και να μην δεκτουμε οτι ετσι ειναι το μοντελλο αυτο?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Να δώσω και τα δικά μου συγχαρητήρια σε όλους σας για το συγκριτικό.

Η άμεση αντιπαράθεση δύο μηχανών, τελικά είναι ο μοναδικός τρόπος απολύτου ξεβρακώματος μηχανών.

Φίλε cineboy, δεν κατάλαβα καν αν ήσουν στο συγκριτικό αλλά πως μπορείς να είσαι σίγουρος (και μάλιστα 1000% σίγουρος), γι αυτά που λες? Το ότι είδαμε κάπου έναν προβολέα και μας έκανε εντύπωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλύτερος σε κάποιον τομέα ή γενικώς και αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε ΜΟΝΟΝ με άμεση αντιπαράθεση, πόσο μάλλον που η οπτική μνήμη μας είναι πολύ πιο περιορισμένη από όσο ννομίζουμε και φυσικά εντελώς ακατάλληλη για συγκρίσεις). Οι βαθμολογίες στα περιοδικά γίνονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έχεις δει κι εσύ τις μηχανές, δηλαδή με θέαση των μηχανημάτων ένα – ένα. Παρόλα αυτά νομίζω ότι το θέμα έχει ήδη εντοπισθεί από ριβιούερς και στον συγκεκριμένο τομέα κάποιοι έχουν βαθμολογήσει τον sony χαμηλότερα του optoma. Η "υψηλή καθαρότητα" από μόνη της ισχύει. Σε σχέση με κάτι άλλο όμως δίπλα δίπλα τι γίνεται?...

Η γενική βαθμολογία βέβαια εξαρτάται από πολλούς τομείς.

Φυσικά είσαι ελεύθερος να έχεις την άποψή σου αλλά δυστυχώς η τεκμηρίωση (η άμεση αντιπαράθεση) μάλλον δεν σε επιβεβαιώνει. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος αν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στον sony του συγκριτικού να μην σημειωθεί από τους υπεύθυνους του test, οπότε προφανώς θα πρέπει απλά να αναθεωρήσεις.

Βέβαια η πικρή αλήθεια είναι ότι όλοι εμείς που βλέπουμε rainbow θα θέλαμε ο sony να είναι καλύτερος σε ΟΛΑ αλλά αν αυτό αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει δεν θα σκάσουμε κιόλας (ενδεχομένως πάλι τον sony να πάρουμε)…

- Περιμένουμε φυσικά με αγωνία και τις απόψεις όλων των υπολοίπων!

Reaction score
1
Αφού ευχαριστήσω θερμά τον warezaek για τις φωτογραφίες του, θα ήθελα να τονίσω ότι το αποτέλεσμα που απεικονίζεται σε αυτές, απέχει πολύ από την αίσθηση που αποκομίσαμε σε live θέαση. Συνεπώς, χρησιμοποιήστε τις ως μέτρο σύγκρισης των δύο προβολέων.

Η αλήθεια είναι πως (κατά γενική αποδοχή) προκάλεσε έκπληξη το γεγονός της απόδοσης των μηχανημάτων σε θέαση απλού DVD, ιδιαίτερα του Optoma. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα ότι ένας προβολέας 1080 θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα από έναν 720, σε θέαση υλικού 576. Εχθές αναθεώρησα. Παίζει, βέβαια, ρόλο και το εκπληκτικό - απ' ότι αποδείχτηκε - Pioneer. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καθαρό που η μετέπειτα θέαση υλικού HD δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση (αν είναι δυνατόν)!.

Εγώ πιστεύω ακράδαντα (και μάλλον είμαι ο μόνος που το υποστηρίζει), ότι ο Sony στερείται καλού φακού. Έχω τον Sanyo Z4 με παρόμοιο πρόβλημα σύγκλισης. Βλέπω, σχεδόν, μία ταινία ημερησίως και είμαι πολύ εξοικιωμένος μαζί του. Εχθές προβάλαμε και ένα δισκάκι demo δικής μου κατασκευής, με σκηνές από ταινίες οι οποίες μου είναι πολύ γνώριμες, αν μη τι άλλο λόγω του ότι έφαγα μια μέρα στο editing και τις είδα δεκάδες φορές τόσο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας όσο και της δοκιμής του δίσκου σε 3 players. Η εικόνα του Sony μου έδωσε την αίσθηση ότι βλέπω καλύτερα στο Z4. Πράγμα που δε συνέβει στην περίπτωση του Optoma.

Στον Sony, η εικόνα ήταν flat. Ανεξάρτητα από την ευκρίνειά του η οποία, όπως είναι λογικό, υπολείπεται του Optoma. Στον Z4 έχω μεγαλύτερο βάθος πεδίου. Αυτό με "ενόχλησε" στον Sony, και όχι η σύγκλιση, με την οποία άλλωστε είμαι εξοικιωμένος.

Ένας άλλος λόγος που με κάνει να πιστεύω τα περί φακού είναι και το γεγονός μιας διαφοράς που έγινε αντιληπτή από το κοινό (θυμίζω τη σκηνή με τη Jodie Foster). Στον Sony, οι πρωταγωνιστές φαινόντουσαν κοντύτεροι και φαρδύτεροι, σε ευθεία αντιπαράθεση με την εικόνα του Optoma. Το ίδιο και τα αντικείμενα σε πρώτο πλάνο. Αυτό έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και συζητήθηκε, αλλά αποδόθηκε σε διαφορά κάδρου.

Εν κατακλείδι:

Η εικόνα στον Optoma ήταν πεντακάθαρη, διαυγέστατη, φωτεινή και τρισδιάστατη (με όλη τη σημασία της λέξης). Ελαφρώς, όμως, ψυχρή για το γούστο μου και ίσως πιο digital απ' ότι θα προτιμούσα. Το πρόβλημα στην κίνηση και το motion dithering ήταν ανεπαίσθητο, σε σύνολο 15 και πλέον clips ταινιών. Είδα 3 rainbows στο σύνολο και δεν ζαλίστηκα, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα δεδομένου ότι μέχρι πρότεινος ήμουν στον επίσημο κατάλογο των θυμάτων της τεχνολογίας DLP.

Η εικόνα στον Sony ήταν πιο αναλογική και θερμότερη, με σαφέστατη υπεροχή στο μαύρο και το contrast, με αντάλλαγμα τη μειωμένη φωτεινότητα. Υπήρχαν σκηνές (π.χ. το γνωστό δάσος) που προτιμούσα να τις βλέπω σ' αυτόν.

Θα έκανα αναβάθμιση σε Pearl; όχι
Θα έκανα αναβάθμιση σε HD81; ΝΑΙ

Reaction score
11
Μήπως τελικά το projector Central έχει δίκιο στις εκτιμήσεις του και κάποιοι βιάστηκαν να το κατηγορήσουν οτι εσκεμένα θέλει να προβάλλει εναν προβολέα που οι πωλήσεις του είναι πολύ μεγάλες κατατάσοντας πρώτο τον mitsubishi και τελευταίο τον sony;

Reaction score
1
Να πω και εγω δυο λογια για αυτα που ειδα....
Καταρχην χαρηκα γιατι πηγα πρωτη φορα σε κατι τετοιο, και γνωρισα ανθρωπους που ασχολουνται με αυτο το αθλημα, και το γουσταρουν πολυ.
τωρα για τους προβολεις, αν και καθομουν συνεχεια στην πισω σειρα επειδη τραβαγα φωτογραφιες, ισως καποιες λεπτομερειες να μην τις ειδα και τοσο καλα οσο και τα υπολοιπα παιδια, οσο βλεπαμε απο dvd, μου αρεσε πιο πολυ ο sony, δεν ξερω αλλα μου φανηκαν τα χρωματα του καλητερα απο τον optoma σε dvd, οταν ομως αρχισε να μπαινει hd υλικο η διαφορα ηταν μεγαλη υπερ του optoma, ηταν ολα πιο καθαρα, και αυτο φαινοταν ακομη και απο εκει που καθομουν, δεν ειχε αυτην την θολουρα που ειχε ο sony, οσο για την κινηση, ο sony υπερτερουσε, αλλα και ο optoma βλεποταν χωρις προβλημα. Γενικα οτι ειχα διαβασει ολο αυτο τον καιρο στο αμερικανικο avs forum απο χρηστες σαν εμας, βγηκαν αληθινα και απο κοντα, και εμεις ειμασταν και τυχεροι που ειχαμε το εναν διπλα στον αλλον για να συγκρινουμε κιολας.Αν ειχα τα λεφτα τωρα θα πηγαινα για optoma παντως.

Reaction score
1
cineboy μην είσαι τόσο σίγουρος γιατί εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα.

Ο Βαγγέλης Λάμπρου άνοιξε το συγκριτικό με όλες τις ρυθμίσεις πριν και μετά, έδειξε patterns και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Ο δε Ανδρέας προκάλεσε οποιονδήποτε είχε την παραμικρή αμφιβολία να πάρει το control ανά χείρας.

Θα σε παρακαλούσα, από τη στιγμή που δεν ήσουν παρών στη διαδικασία, να μην επιβεβαιώνεις τη λαϊκή μας ρήση: "όποιος είναι έξω απ' το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει".

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Μίλησα με 3-4 άτομα που ήταν στο συγκριτικό και από όλους πήρα την ίδια απάντηση...

O 81 ήταν έστω και οριακά καλύτερος του Sony!

Είδα το Sony στην Έκθεση και πραγματικά τον θεώρησα κορυφαίο προβολέα. Υπολειπόταν βέβαια του Ruby λίγο αλλά ο μεγάλος της Sony είναι σήμερα ο καλύτερος προβολέας που υπάρχει κατά την άποψή μου...

Εκτιμώ ιδιαίτερα την άποψη του zoglair ότι για όλα ευθύνεται ο φακός. Εγώ θα έλεγα, ίσως και η λάμπα σε σχέση με τον Ruby... αλλά το ζήτημα του φακού είναι αυτό που δημιουργεί την έστω και ελάχιστη διαφορά υπέρ του Optoma.

Πάντως για όσους βλέπουν rainbow και στον 81 ο pearl φαίνεται να είναι μια πάρα πολύ καλή λύση...

Reaction score
0
Δεν εχει μιλησει κανεις ομως για τη συγκριση του 81 με τον panasonic 100....που αποτι βλεπω στο πρωτο post ελαβε χωρα...
Προσωπικα αυτη με ενδιαφερει εξισου με τη συγκριση 81 με pearl...

Reaction score
281
zoglair said:
Αφού ευχαριστήσω θερμά τον warezaek για τις φωτογραφίες του, θα ήθελα να τονίσω ότι το αποτέλεσμα που απεικονίζεται σε αυτές, απέχει πολύ από την αίσθηση που αποκομίσαμε σε live θέαση. Συνεπώς, χρησιμοποιήστε τις ως μέτρο σύγκρισης των δύο προβολέων.

Η αλήθεια είναι πως (κατά γενική αποδοχή) προκάλεσε έκπληξη το γεγονός της απόδοσης των μηχανημάτων σε θέαση απλού DVD, ιδιαίτερα του Optoma. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα ότι ένας προβολέας 1080 θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα από έναν 720, σε θέαση υλικού 576. Εχθές αναθεώρησα. Παίζει, βέβαια, ρόλο και το εκπληκτικό - απ' ότι αποδείχτηκε - Pioneer. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καθαρό που η μετέπειτα θέαση υλικού HD δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση (αν είναι δυνατόν)!.

Εγώ πιστεύω ακράδαντα (και μάλλον είμαι ο μόνος που το υποστηρίζει), ότι ο Sony στερείται καλού φακού. Έχω τον Sanyo Z4 με παρόμοιο πρόβλημα σύγκλισης. Βλέπω, σχεδόν, μία ταινία ημερησίως και είμαι πολύ εξοικιωμένος μαζί του. Εχθές προβάλαμε και ένα δισκάκι demo δικής μου κατασκευής, με σκηνές από ταινίες οι οποίες μου είναι πολύ γνώριμες, αν μη τι άλλο λόγω του ότι έφαγα μια μέρα στο editing και τις είδα δεκάδες φορές τόσο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας όσο και της δοκιμής του δίσκου σε 3 players. Η εικόνα του Sony μου έδωσε την αίσθηση ότι βλέπω καλύτερα στο Z4. Πράγμα που δε συνέβει στην περίπτωση του Optoma.

Στον Sony, η εικόνα ήταν flat. Ανεξάρτητα από την ευκρίνειά του η οποία, όπως είναι λογικό, υπολείπεται του Optoma. Στον Z4 έχω μεγαλύτερο βάθος πεδίου. Αυτό με "ενόχλησε" στον Sony, και όχι η σύγκλιση, με την οποία άλλωστε είμαι εξοικιωμένος.

Ένας άλλος λόγος που με κάνει να πιστεύω τα περί φακού είναι και το γεγονός μιας διαφοράς που έγινε αντιληπτή από το κοινό (θυμίζω τη σκηνή με τη Jodie Foster). Στον Sony, οι πρωταγωνιστές φαινόντουσαν κοντύτεροι και φαρδύτεροι, σε ευθεία αντιπαράθεση με την εικόνα του Optoma. Το ίδιο και τα αντικείμενα σε πρώτο πλάνο. Αυτό έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και συζητήθηκε, αλλά αποδόθηκε σε διαφορά κάδρου.

Εν κατακλείδι:

Η εικόνα στον Optoma ήταν πεντακάθαρη, διαυγέστατη, φωτεινή και τρισδιάστατη (με όλη τη σημασία της λέξης). Ελαφρώς, όμως, ψυχρή για το γούστο μου και ίσως πιο digital απ' ότι θα προτιμούσα. Το πρόβλημα στην κίνηση και το motion dithering ήταν ανεπαίσθητο, σε σύνολο 15 και πλέον clips ταινιών. Είδα 3 rainbows στο σύνολο και δεν ζαλίστηκα, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα δεδομένου ότι μέχρι πρότεινος ήμουν στον επίσημο κατάλογο των θυμάτων της τεχνολογίας DLP.

Η εικόνα στον Sony ήταν πιο αναλογική και θερμότερη, με σαφέστατη υπεροχή στο μαύρο και το contrast, με αντάλλαγμα τη μειωμένη φωτεινότητα. Υπήρχαν σκηνές (π.χ. το γνωστό δάσος) που προτιμούσα να τις βλέπω σ' αυτόν.

Θα έκανα αναβάθμιση σε Pearl; όχι
Θα έκανα αναβάθμιση σε HD81; ΝΑΙ

Καλησπερα,
Με τις δυο τελευταιες φρασεις σου, μου εκανες την καρδια περιβολι... :?

Reaction score
0
Τελικά μάλλον είναι δύκολο να επιμένω στην άποψή μου...ίσως, γιά να δω αν βλέπω θολούρες στα γράμματα και απαράδεκτα πέπλα μυστηρίου, θα πρέπει να έχω απέναντί μου και καμιά δεκαριά προβολείς!!!
Ελπίζω την επόμενη φορά που θα τεστάρετε τον Ruby τουλάχιστον αυτός να είναι λίγο καλύτερος και ευκρινέστερος απο τον optoma, και σίγουρα καλύυτερος απο τον Ζ4!!!
Επίσης το να μου δώσουν ένα χειρηστήριο στην διαδικασία ενός συγκριτικού, δεν μου λέει απολύτως τίποτα εκτός βεβαίως της καλής θέλησης απο τους διοργανωτές της διαδικασίας.Ολοι μας γνωρίζουμε ότι σε τέτοιους προβολείς, και στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτούς , για τις πρώτες ώρες δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω απο μιά απλή εξηκίωση με το μηχάνημα.
Οσο γιά το διά <μνήμης> η εικόνα δεν είναι ότι και ο ήχος.Ενα έμπειρο μάτι που έχει ασχοληθεί με <σοβαρούς> προβολείς, μπορεί σχετικά εύκολα να θυμηθεί.Την εικόνα του Cinemax δεν θα την ξεχάσω ποτέ μου όσα χρόνια και εαν περάσουν...και αισίως έχουν περάσει πολλά!!!

Reaction score
8.350
επειδη βλεπω μια διαχυτη απογοητευση με τον ΣΟΝΥ,παιδια ο προβολεας παιζει μια χαρα για τα λεφτα του μην τρεαλλαθουμε.Για εναν CRTακια σαν εμενα μονο λογω κοντραστ και μαυρο ειναι ψηφιακος μονοδρομος σ'αυτα τα λεφτα.Ακομα κιαν δεν εβλεπα ραιηνμποου δεν το συζηταω με κοντραστ και μαυρο σαν του Οπτομα. 8)

Reaction score
14
Άλλο ένα μακρύ καυτό συγκριτικό γιγάντων όμως. Μια πρώτη μίνι τιτανομαχία δύο κορυφαίων (ίσως των current κορυφαίων μηχανημάτων ιδίας κατηγορίας τιμής)

Ένα γρήγορο ευχαριστώ σε όλους που οργάνωσαν, και παρουσίασαν τα δύο πανέμορφα μασινάκια. Ευχαριστώ και σε όλους τους παρόντες και ιδιαίτερα τα νέα άτομα που ήρθαν για πρώτη φορά σε τεστ.

Στο ζουμί εν περιλήψει.

Ξεκινάω με την απόφαση μου...

Μαζεύω λεφτά για τον OPTOMA 81. Έχω τον 72 αλλά είναι η πρώτη που είδα ότι το upscaling σε απλό DVD έχει τόση διαφορά. Βλέπαμε και στους δύο προβολείς τον μονομάχο (sic - τι άλλο??!!!) σε απλό DVD "ελληνικής κοπής"... η εικόνα που είχαμε στο πανί ήταν ομολογουμένως πάρα μα πάρα πολύ κοντά στο HD.

Έκανα την "κουτή" ερώτηση πώς μπορεί να "ανεβάσεις" τόσο πολύ, όπως άλλωστε βλέπαμε όλοι στην οθόνη, κάτι που απλά "δεν έχει", η μάλλον "δεν περιέχει" την έξτρα πληροφορία εκεί???

Ετσι με την βοήθεια του Βαγγέλη Λάμπρου φέραμε ένα παράδειγμα στο μυαλό μας. Έχω ένα αρχείο στο Photoshop με ανάλυση 30χ30pixels και θέλω να αποδώσω μέσα σε αυτό έναν κύκλο. Πώς θα μου βγει ο κύκλος? Θα βγει σαν ένα συνονθύλευμα από τετραγωνάκια που θα μοιάζουν με κύκλο από απόσταση μόνο. αν πάρω ένα αρχείο με 180χ180pixels ο κύκλος θα αποτελείται και πάλι από πολλά τετραγωνάκια αλλά από πολύ μικρότερα και φυσικά πολλά περισσότερα. Έτσι ο κύκλος μου όταν τον δεις από κοντά θα είναι "κύκλος"!!!

οπτικά καταλαβαίνουμε ότι όταν δώσεις 1080p upscaling από το DVD player αυτό το επεξεργαστούν και των δύο βιντεοπροβολέων οι scalers, και το αναπαράγουν σε 1080p το αποτέλεσμα που είδαμε όλοι είναι ότι τα παλιά μας καλά SD DVD, αξίζουν άλλη μία θέαση με τον έναν ή με τον άλλον γίγαντα του τεστ!!!

Τα απλά DVD έπαιζαν 90-95% κοντά στο HD, και δεν υπερβάλει ο ενθουσιασμός μου. Έτσι το είδαν τα δικά μου τα "άπειρα" βιντεομάτια...

Τώρα σε μια γρήγορη σύγκριση:

ΟΠΤΟΜΑ -> καλή οξύτητα, καλό φοκους, πεντακάθαρη εικόνα, καλά χρώματα, βολικός ο εξωτερικός scaler, για εγκατάσταση, φωτεινός, ξεκούραστη θέαση, καλή απόδοση σε σκηνές με κίνηση, και γενικά πήρε μισό κλικ καλύτερης βαθμολογίας από τον ΣΟΝΥ, που ήταν, πολύ καλός στο saturation των χρωμάτων, λίγο καλύτερος στις κινούμενος εικόνες, είχε καλύτερο μαύρο, όμως είχε μια θαμπάδα (soft focus), ήταν λιγότερο φωτεινός αλλά πάλι ποτέ δεν θα θεωρείτο σκοτεινός, και κάτι άλλο που πρόσεξα ήταν ένα κακό misconvergence στα τρία πάνελς τους. (Αυτό κατά τον Β.Λ. ίσως είναι η αιτία της θαμπάδας, όμως ίσως η θαμπάδα είναι ένα soft focus της SONY για να μην φαίνονται τα πίξελς, ίσως είναι θέμα φακού. Πάντως ότι και να είναι άμα τον δεις μόνο του δεν την προσέχεις, άμα τον βάλεις δίπλα δίπλα με τον OPTOMA λόγου χάριν, τότε είναι εμφανής.

OPTOMA - Lens Aberration

SONY - Convergence
οι φωτογραφίες το δείχνουν καθαρά.

Σε γενικές γραμμές πάντως και οι δύο προβολείς, ήταν ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ. Υπάρχουν λόγοι να διαλέξεις τον έναν ή τον άλλον.

Ο ΣΟΝΥ είναι 200 Ευρώ φθηνότερος, έχει Lens shift για ευκολότερη τοποθέτηση σε ταβάνι κλπ κλπ, έχει το αβαντάζ ότι είναι υβριδικός LCD (SXRD) με όλη την γοητεία και την έλλειψη rainbow, άρα μονόδρομος για τους παθόντες, έχει πολύ όμορφο design, είναι SONY (είμαι SONY-freak), έχει πολύ καλή φωτεινότητα, καλό μαύρο, ζωντανή παλέτα και το βασικότερο καλή απόδοση στην κίνηση.

Ο OPTOMA, έχει 200 ευρώ ακριβότερα, έχει εξωτερικό scaler, και στην ουσία ένα 3-1 HDMI switcher, είναι κομψός σε design, έχει πολύ καλή φωτεινότητα χωρίς να καίει τα λευκά, έχει πολύ καλό μαύρο (ένα κλικ κάτω από τον SONY), έχει ταχύτατο τροχό, άρα μειωμένο rainbow, έχει τρομερά "νεταρισμένη" εικόνα, τρισδιάστατο βάθος πεδίου, καλό φακό και γενικά τα οπτικά του είναι αξιοπρόσεκτα, και το overscan του είναι λίγο καλύτερο (περισσότερη εικόνα - ειδικά αριστερά) σε σχέση με τον SONY του συγκριτικού.

Εντύπωση μου έκανε ότι 3 μέλη και εγώ το 4ο, είχαμε συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο (το βαθμολογικό συγκριτικό) χώρια ό ένας από τον άλλον, και όταν τα συγκρίναμε ήταν σαν να είχαμε αντιγράψει, "ώς σε ελληνικό διαγώνισμα"!! Για όποιον το αμφιβάλλει αυτό που γράφω, τα ονόματα και των 4ων είναι στην διάθεση του να τους ρωτήσει για το αληθές. Αυτό μου δίνει την εικόνα ότι και το μάτι όλων βλέπει τα ίδια, και δεν υπήρχε διάθεση να χαριστούμε σε κανένα προβολέα.

Στο τέλος κάναμε ένα ανούσιο συγκριτικό βάλαμε τον Panasonic 100 να παίξει τόσο με τον Pearl, όσο και με τον OPTOMA 81. Ανούσιο λέω γιατί οι διαφορές σε SD DVD upscaled στα 1080i ήταν πολύ μεγάλες για οποιοδήποτε σχόλιο. Το τέλος ήταν η ταφόπλακα στην απόφαση μου να αλλάξω το καλό μου 6μηνο παιδάκι...

....Καφάτο μόλις τον πουλήσω σου έρχομαι... μόνο που ο Αη Βασίλης φέτος θα κινείται με τα πόδια αφού θα του "φάω" του "κερατάκου" το έλκηθρο....!!!!!!!!!!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.690
Members
38.598
Νεότερο μέλος
OCAMI