ΕΝΕΡΓΑ ΗΧΕΙΑ

Reaction score
1.380
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ - ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ.

Ας καταθεσουμε τις αποψεις μας για τα "παρεξηγημενα" αυτα ηχεια στο Hi-Fi κοινο.
Πιστευω οτι βασικος λογος για την μη προτιμηση τους ειναι το οτι δεν μπορεις να "παιξεις" απο πλευρα τελικου. Ολοι γνωριζουμε το ψαξιμο, τα test αλλα και την πριεργεια τους καθενος απο εμας, να δοκιμασει κατι διαφορετικο στο συστημα του. Τα ενεργα σου το απαγορευουν αυτο, οσο αφορα τον τελικο ενισχυτη αλλα και την επιλογη καλωδιου ηχειων.

Επισης η studiακη κληρονομια που κουβαλανε, φοβιζει αρκετους. Αποκαλυπτικα, κλινικα, ειναι μερικοι χαρακτηρισμοι που συχνα ακουμε σε αναφορες για ενεργα ηχεια.

Αλλος ενας λογος που μπορω να σκεφτω, ειναι η μικρη μεταπωλητικη τους αξια στο High End χρηματιστηριο...

Το βασικο μειονεκτημα τους ομως ειναι και το μεγαλο τους πλεονεκτημα για μενα, το matching τελικου & ηχειου. Με την προυποθεση οτι εμπιστευσαι την κατασκευαστρια εταιρεια, αγοραζεις ενα πακετο ηχειου & τελικου ενισχυτη που θα σου δωσει τα μεγιστα. Ενα ηχειο και εναν τελικο που εχουν σχεδιαστει για να δουλευουν μαζι.

Επισης γλυτωνεις τα καλωδια ηχειων, τα οποια ομως και αυτα με τη σειρα τους μεταβαλουν τον ηχο, οποτε και σε αυτο το θεμα πρεπει να εμπιστευτεις την εταιρεια.

Ο studιακος χρακτηρας για μενα δεν αποτελει μειονεκτημα. Η αναλυση μονο κουραστικη δεν ειναι σε ενα σωστα matchαρισμενο συστημα.

Τελος, μετα απο προσωπικη εμπειρια, εχω δει οτι ο ηχος ενος ενεργου ηχειου εξαρταται στον ιδιο βαθμο απο τα συνοδα του, οσο και ενος παθητικου. Ο ηχος του μπορει να μεταβληθει σε πιο πλαδαρος, πιο κρυσταλινος, πιο πριματος κτλ, αναλογα με τα συνοδα μηχανηματα & καλωδια που θα χρησιμοποιησουμε. Οποτε το matching τελικου & ηχειου, μονο σαν bonus το δεχομαι. Ενα λιγοτερο προβλημα, ενα βημα παραπανω για να φθασεις στον επιθυμητο ηχο.

Reaction score
7
Εκ των πραγμάτων ένα ενεργό ηχείο για το σπίτι και όχι near field είναι ακριβό και είναι ακριβό γιατί περιέχει ένα σωρό συσκευές. περιέχει ενεργό κρος και τόσους τελικούς (και μάλιστα μονομπλόκ) όσοι και οι δρόμοι του. Σκεφτείται δηλαδή ότι σε ένα παθητικό ξέμπλεκες με ένα ενισχυτή εδώ θέλεις τουλάχιστον 4 μονομπλοκ. Ο ήχος; πικρή ιστορία!! θέλει λεφτά για να είναι ήχος και να αξίζει τα χρήματα να φύγεις απο παθητικό σε ενεργό. Π.χ μεγάλη διαφορά το ΑΤC το 50 με τους ενισχυτές του και με τους ενισχυτές απο το 70, γιατί το 70 έχει discrete ενισχυτές ενώ το 50 όχι. Διαφορά τιμής χμ............. Ηχος; όνειρο κατα την άποψή μου ο πιο ολοκληρωμένος ήχος. Εξάρτηση απο την υπόλοιπη αλυσίδα; πλήρης (εκόμη και ένα κώνο να αλλάξεις ακούγεται)! κόστος; δυστυχώς για ολίγους. Πολλοί περισσότεροι μπορούν να αγοράσουν το Dynaudio BM15A, καλό μεν αλλά δεν κάνει την διαφορά, προσιτό όμως.

Reaction score
3.565
Το ATC50 το επετειακό έχει μέσα του τους ενισχυτές του 70, τους discrete.

Αυτό ετοιμάζομαι να φέρω από Αγγλία.

Κόστος στην Ελλάδα γύρω στα 14.000 Ευρώ.

Αν ενδιαφέρετε κανείς για ένα power buy θα μπορούσα να πετύχω μια πολύ καλύτερη τιμή.
Αρκεί να μαζευτούμε καμμιά 20 αριά.
Θα το πάρουμε πιστεύω γύρω στα 9-10 χιλιάρικα το ζεύγος, ίσως και με λιγότερα.

Reaction score
3.565
Μετά θα χρειστούμε έναν καλό balanced προενισχυτή. ΄
Εγώ θα φτιάξω έναν λαμπάτο προ και έναν με ολοκληρωμένα 4ης γενιάς, πάντα όμως με τροφοδοτικό balanced μπαταρίας.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Τα ενεργά ηχεία (γενικώς και όχι μόνο τα ATC) είναι κατά την προσωπική μου άποψη η καλύτερη λύση. Συνδιάζουν πολλά πλεονεκτήματα με ελάχιστα μειονεκτήματα. Αλλά δυστυχώς είναι θύματα του marketing και των τιμολογιακών πολιτικών των εταιριών.

Εγώ τον τελευταίο καιρό "ψάχνομαι" για τα ενεργά της NHT με ενεργά cross και ψηφιακή ισοστάθμιση χώρου. Και όλα αυτά κοστίζουν στις ΗΠΑ μόνο $5000-$6000. Δεν είναι τυχαίο ότι όπου έχουν δοκιμαστεί δέχονται καλές κριτικές...

Η δεύτερη λύση που έχω στο μυαλό μου είναι να κατασκευάω ο ίδιος κάτι τέτοιο με ψηφιακή ενίσχυση DIY και ενεργά crossover από την Behringer. Ένα τέτοιο όμως εγχείρημα θέλει πολύ ελεύθερο χρόνο και δυστυχώς κάτι τέτοιο μου λείπει αυτόν τον καιρό. Ίσως το δοκιμάσω το καλοκαίρι...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ο ήχος; πικρή ιστορία!! θέλει λεφτά για να είναι ήχος και να αξίζει τα χρήματα να φύγεις απο παθητικό σε ενεργό.
Η προσωπική μου εμπειρία μάλλον λέει το αντίθετο. Φυσικά αν οριοθετήσουμε το χρηματικό πλαίσιο θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Εννοείται ότι όπως παντού έτσι κι εδώ ότι δίνεις πέρνεις. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, στα ίδια χρήματα να πάρεις καλύτερο ήχο.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι σνομπ χαϊεντάδες απέρριψαν τα ενεργά ηχεία προ πολλού, έχοντας την (μέχρις ενός σημείου δικαιολογημένη) άποψη, ότι μιλάμε για ηχεία με αυστηρές επαγγελματικές προδιαγραφές στα οποία η υψηλή πιστότητα καμιά φορά έρχεται σε δέυτερη μοίρα. Αυτό έγινε κανόνας με αποτέλεσμα να χαντακωθούν εμπορικά πάρα πολλά ενεργά ηχεία, παρά τις τρομερά καλές τους επιδόσεις.

Ταυτόχρονα οι εταιρίες κατασκευής είδαν ότι οι audiophiles δεν την πολυγουστάρουν την τιμιότητα μιας και προτιμούν να έχουν δίπλα στα παθητικά ηχεία τους και 2 μπαούλα σε μαύρη λάκα. Το πρόβλημα ήταν του τύπου "Κι αν σε ρωτήσουν τι τελικό έχεις, τι θα απαντήσεις"?....

Από την άλλη, ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ, γιατί δεν προχωρούν όλοι σε ενεργή πολυενίσχυση, είναι το κόστος των ενισχυτικών....

Φεύγοντας από τα ακαθόριστα χρηματικά πλαίσια του hi end (παραμένοντας όμως σε αξιόλογο ηχητικό αποτέλεσμα), οι λόγοι απόκτησης ενός ενεργού ηχείου, (εξ ολοκλήρου ή στο κάτω μέρος του φάσματος όπως σε αρκετά παραδείγματα), πολλαπλασιάζονται. Το value for money εκτινάσσεται στα ύψη και τα προβλήματα οδήγησης ή.... ματσαρίσματος αφήνονται στους έχοντες χρόνο, χρήμα και διάθεση.

...

Reaction score
1.380
Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι σνομπ χαϊεντάδες απέρριψαν τα ενεργά ηχεία προ πολλού, έχοντας την (μέχρις ενός σημείου δικαιολογημένη) άποψη, ότι μιλάμε για ηχεία με αυστηρές επαγγελματικές προδιαγραφές στα οποία η υψηλή πιστότητα καμιά φορά έρχεται σε δέυτερη μοίρα. Αυτό έγινε κανόνας με αποτέλεσμα να χαντακωθούν εμπορικά πάρα πολλά ενεργά ηχεία, παρά τις τρομερά καλές τους επιδόσεις.
...
Δεν νομιζω οτι καταλαβα τι εννοεις. Τα ηχεια που χρησιμοποιουν τα recording studios (τουλαχιστον απο ενα χρηματικο πλαισιο και πανω), ακριβως επειδη εχουν αυστηρες επαγγελματικες προδιαγραφες, η υψηλη πιστοτητα ερχεται σε πρωτη μοιρα. Η εμφανιση ερχεται σε δευτερη μοιρα. Ισως το οτι εχουν κατασκευαστει να μην ωραιοποιουν καταστασεις να ειναι αρνητικο για καποιους, αυτο μπορω να το καταλαβω.

Reaction score
1.380
Το πρόβλημα ήταν του τύπου "Κι αν σε ρωτήσουν τι τελικό έχεις, τι θα απαντήσεις"?
Πολυ σωστο αυτο. Ειδικα στην Αμερικη, αν ο τελικος σου δε ζυγιζει 50 κιλα και ανω...πρεπει να αμφισβητηται ο ανδρισμος σου... :lol:

Reaction score
1.380
. Π.χ μεγάλη διαφορά το ΑΤC το 50 με τους ενισχυτές του και με τους ενισχυτές απο το 70, γιατί το 70 έχει discrete ενισχυτές ενώ το 50 όχι.
Να ξεκαθαρισω οτι οι εμπειριες μου με τα ΑTC περιοριζονται σε ακουσματα στις εκθεσεις. Τα SCM 7 & SCM 12. Επισης το επετειακο μοντελο SCM 50, ολα παθητικα.
Υποστηριζεις οτι το SCM50ASL Pro με κοστος περιπου $15,000 δεν θα παρουσιασει ηχο σοβαρου επιπεδου σε ενα σπιτι; Γιατι αν καποιος δωσει τοσα χρηματα και δεν αποκτησει εναν σοβαρο ηχο, τοτε η ATC θα επρεπε να το κλεισει το μαγαζι...

Δε νομιζω οτι λογο τιμης δεν προτιμα ο κοσμος τα ενεργα ηχεια. Πιστευω οτι (πανω-κατω βεβαια), ισχυει οτι και με τα παθητικα. Ενεργα βρισκεις με 300 ευρο, βρισκεις και με 20,000 ευρο.

Για μενα τα ενεργα ειναι πιο φθηνα σε σχεση με τα παθητικα. Ενα μοντελο που βγαινει και σε ενεργο και σε παθητικο ειναι ακριβοτερο στην ενεργη του μορφη. Πιστευει κανεις οτι με την διαφορα τιμης θα μπορουσε να αγορασει ενισχυτες αναλογης οδηγικης και χρηματικης αξιας για να φερει το παθητικο στο επιπεδο του ενεργου;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τα ηχεια που χρησιμοποιουν τα recording studios (τουλαχιστον απο ενα χρηματικο πλαισιο και πανω), ακριβως επειδη εχουν αυστηρες επαγγελματικες προδιαγραφες, η υψηλη πιστοτητα ερχεται σε πρωτη μοιρα. Η εμφανιση ερχεται σε δευτερη μοιρα.
Επαγγελματικά ηχεία δεν χρησιμοποιούν μόνο στα studio. Και studio με studio έχει διαφορά φυσικά... Με αυτή τη λογική κυκλοφορούν ενεργά ηχεία - monitors, με 150 ευρώ και πολλά λέω. Όταν μια εταιρεία λοιπόν έχει ένα ενεργό ηχείο των 100 ευρώ και ένα άλλο ενεργό ηχείο των 4.000 ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να πάει καλά εμπορικά στα ultra hi fi χωράφια... Αυτό εννοώ.

Reaction score
3.565
Kostas,
Συμφωνώ με την άποψή σιου. Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι.

Τα ενεργά δεν έχουν παθητικό crossover. To crossover αυτό κοστίζει στις σοβαρές υλοποιήσεις αρκετά χρήματα.
Οπότε το συνολικό κόστος κατασκευής μειώνεται.
Με τη προσθήκη των ενισχυτικών το ενεργό είναι η καλύτερη επιλογή. Για το ATC 50, αν οι 6 ενισχυτές ανά ζέυγος ήταν εξωτερικοί, θα κόστιζαν από μόνοι τους πάνω από 15.000 Ευρώ.

Η διαφορά τιμής από ενεργό σε παθητικό είναι περίπου 3.000 Ευρώ.

Reaction score
3.565
Αντε να μαζευτούμε αρκετοί για να πετύχουμε καλύτερη τιμή. Ας κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας τα Χριστούγεννα.

Reaction score
1.380
Ακριβως αυτο ειπα και εγω Νικο. Οπως και στα παθητικα, υπαρχουν ενεργα ηχεια για ολα τα πορτοφολια. Εγω αρχιζοντας το θεμα, ειχα στο μυαλο μου ηχεια απο 2000 ευρο και πανω... και λιγα λεω. Για να λεμε την αληθεια, τα ενεργα που οι περισσοτεροι θελουμε μονο φθηνα δεν ειναι. Εχεις τελειωσει ομως με το matching τελικου & ηχειου και κοιτας παραπερα χωρις να σκεφτεσαι "αν...και μηπως με αυτον θα παιξει καλυτερα....να δοκιμασω και αυτον, κτλ". Ειναι σημαντικο για μενα να εχεις τελειωσει με την οδηγηση, γιατι περα απο θεμα χροιων ειναι πολυ βασικο το θεμα της οδηγησης. Οποτε μετα ασχολεισαι το πως θα το φερεις στα γουστα σου με πηγες, καλωδια, προ.

Reaction score
1.380
Με τη προσθήκη των ενισχυτικών το ενεργό είναι η καλύτερη επιλογή. Για το ATC 50, αν οι 6 ενισχυτές ανά ζέυγος ήταν εξωτερικοί, θα κόστιζαν από μόνοι τους πάνω από 15.000 Ευρώ.

Η διαφορά τιμής από ενεργό σε παθητικό είναι περίπου 3.000 Ευρώ.
Τα ειπες ολα... :lol:

Reaction score
3.565
Κώστα μου, έλα αγόρι μου, πάμε Αγγλία να φέρουμε καμιά δεκαπενταριά ενεργά επετειακά ATC.
Εχω πάθει πλάκα σου λέω.
Δεν θα μπορείς να ακούσεις άλλο ηχείο μετά. Θα πηγαίνεις μετά στις εκθέσεις και θα γελάς. Θα πηγαίνεις μόνo για τα CD Players και τα πικάπ.

Δώσε τέλος στο μαρτύριο !!!

Reaction score
3.565
Εν το μεταξύ, μόλις το έμαθε η σύζυγος ότι ετοιμάζομαι να πάρω τα επετειακά τα ενεργά με ρώτησε αν έχουμε ηχεία. Εχουμε μου λέει ηχεία δεν έχουμε ?
Ακου ρε συ μυαλά αυτές οι γυναίκες.

Reaction score
3.565
Δέκα φορές καλύτερα αλοδαπές και μάλιστα από τα βάθη της Άσίας . Ακου εκει αν έχουμε ηχεία ?
Το γνωρίζω ότι τα ηχεία που έχω τώρα εξαφανίζονται στο χώρο, αλλά όχι κι έτσι. :lol:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.944
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm