ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΟ ΒΙΝΥΛΙΟ...

Reaction score
1.844
καλα βρε ανεμελε,
για να "μεταφερουν¨απο το master στο βινυλιο, του αλλαζουν τα φωτα,
η ακριβεια στην εμφαση/αποεμφαση κατα riaa σε μαρανε?
Προσπάθησα να το κρατήσω λιτό και δωρικό. Φτάνει για το "πέτσινο" μύθο που επικρατεί. Το βινύλιο υφίσταται συμπίεση και δεν λογίζεται υψηλή πιστότητα.

Reaction score
895
Το τι θεωρείται υψηλή πιστότητα, πιστεύω ότι, εκτός των όποιων αντικειμενικών στοιχείων, περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό υποκειμενικής ερμηνείας, όπως τα περισσότερα ζητήματα άλλωστε. Αν δεχθούμε ότι αντικειμενικό είναι η αναζήτηση του αρχικού ηχητικού αποτελέσματος, θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο ποιο είναι αυτό, οπότε υπεισέρχεται υποκειμενισμός. Επίσης, υποκειμενισμός υπεισέρχεται και σε ένα, κατά τα άλλα αντικειμενικό δεδομένο: ένας ακροατής κατά πόσο είμαστε βέβαιοι ότι ακούει το ίδιο με τον συνακροατή του, π.χ.
ως προς το συχνοτικό φάσμα, το οποίο είναι μεν μετρήσιμο και άρα αντικειμενικό, αλλά συχνά διαφορετικό από άτομο σε άτομο.

Reaction score
29.572
Ο τίτλος σε σχέση με το ποσοστό αύξησης είναι παραπλανητικός.
Τα ψηφιακά βινύλια που ακούγονται χειροτερα κι από το αντίστοιχο cd αλλά και οι ακριβές επανεκδόσεις παλιών αναλογικών εγγραφών σε βινύλιο με αναλογικό τρόπο με περιορισμό των επανεκδιδόμενων τίτλων δε μπορεί να θεωρηθεί αναβίωση ή άνοδος των πωλήσεων του βινυλίου.

Τώρα όποιου του αρέσει η ιεροτελεστία στην αναπαραγωγή και ακούει με τα μάτια βλέποντας το δίσκο να γυρίζει κι έχει χρήματα να ξοδεύει σε παρωχημένη τεχνολογία με εγγενείς αδυναμίες και περιορισμούς, με γεια του με χαρά του.

Δεν είναι έτσι , η τουλάχιστον δεν το βλέπουν έτσι όσοι ακούν βινύλιο.
Δεν είναι η ιεροτελεστία του βινυλίου , μόνο , αλλά ο τρόπος που έχει ηχογραφηθεί το βινύλιο. Ολη η αλυσίδα, απο τα μικρόφωνα , τις μπομπίνες τις αναλογικές κονσόλες , τα one session recordings ,(πάραπολύ ακριβά) το στήσιμο των μικροφώνων , ακόμα και οι λάμπάτοι προενισχυτές των μικροφώνων , είναι που΄κάνουν την διαφορά .
Τι να το κάνω το ψηφιακό μάστερ που βγαίνει σε βινύλιο ? Σε cd θα παίζει καλύτερα. Μην μπερδεύουμε την λούτσα με την βούρτσα.
Αυτάααα.

Reaction score
1.844
Το τι θεωρείται υψηλή πιστότητα, πιστεύω ότι, εκτός των όποιων αντικειμενικών στοιχείων, περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό υποκειμενικής ερμηνείας ...
Αυτά τα υποκειμενικά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Υπάρχει αντικειμενική = ευρέως αποδεκτή άποψη.

Ότι υφίσταται συμπίεση δεν λογίζεται υψηλή πιστότητα.
... Δεν είναι η ιεροτελεστία του βινυλίου , μόνο , αλλά ο τρόπος που έχει ηχογραφηθεί το βινύλιο.
...
Τι να το κάνω το ψηφιακό μάστερ που βγαίνει σε βινύλιο ? Σε cd θα παίζει καλύτερα. Μην μπερδεύουμε την λούτσα με την βούρτσα ...
Αυτά τα αποδέχομαι απόλυτα και αυθόρμητα μη σου πω. Ειδικά για το στήσιμο των μικροφώνων με τη μέθοδο Blumlein υποκλίνομαι στις παλιές εγγραφές.

Y

Yiannis_B

Guest
Ούτε cent, στην νέα μόδα. :whistling:

Και στα HDtracks επίσης.

Οι καλλιτέχνες παίρνουν τον πούλο από τα κέρδη. Θα κάνω donate σε μπάντες που γουστάρω, και μέχρι εκεί.

...και άμα έρθετε σπίτι μου, και δεν είμαι αρκετά audiophile για τα γούστα σας, και όλα παίζουν από server, δεν πράζ, από κει πήγαν κι άλλ...:rolleyes:

...εν ολίγοις, η αγάπη σας για την μουσική έχει σχέση με το τι ακούτε, όχι τι έχετε...:beach:

...και αν έχετε σπάνιες εκτελέσεις, οφείλετε να τις ανεβάσετε κάπου, ΜΟΝΑΧΟΦΑΓΑΔΕΣ...

Last edited by a moderator:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843
...και αν έχετε σπάνιες εκτελέσεις, οφείλετε να τις ανεβάσετε κάπου, ΜΟΝΑΧΟΦΑΓΑΔΕΣ...
Τι λε ρε.....
να ψηφιοποιήσω εγώ το σπάνιο βινύλιο μου να το κατεβάσεις εσύ από τορεντάδικο τσαμπατζίδικο να το ξαναψηφιοποιήσεις εσύ και να μου το μοστράρεις σαν HD αρχείο
δεν σφάξανε....:p

Y

Yiannis_B

Guest
Καμία αίσθηση συλλογικότητας...:rolleyes:

:fuckyou:

Last edited by a moderator:

Reaction score
578
Κι όμως υψηλή πιστότητα =μαγνητόφωνο ανοικτής ταινίας.=OPEN REEL.
Αυτό είναι το ΑΡΧΙΚΌ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΛΑ. ΕΚΕΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΛΑ.
Φαντάζομαι το ξέρετε , αρα δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω συζητήσεις.
Κάποιοι μιλάνε για master tapes , 30 ετών , απο τα οποία βγαίνουν ή θα βγούν οι νέες κλόπιες των sacd, hi rez,..... κλπ, αρχείων.
Οποιος θέλει αληθινό hi rerz ας πάρει μια μπομπίνα , (open reel ) και ας ψαχτεί .
Αυτό είναι η αρχή των πάντων. Και μη μου πείτε οτι τώρα γράφουν σε σκληρούς, γιατί θα βάλω τα γέλια.
Σχεδόν όλη η τρέχουσα δισκογραφία βασίζεται στις μπομπίνες , ακόμα και 30 ετών . Ακόμα και η KRALL στα τελευταία της σε μπομπίνες έγραψε. Το ξέρω.
Και η άλλη η αγαπημένη των χαιεντάδων η patricia πάλι σε μπομπίνες γράφει, απο άποψη , (μη χέσω η βλαμμένη) αυτάαααα.
Γιάννη όλα καλά , πες πως εχω μαγνητόφωνο. Που θα βρω ταινίες; Μηπως αναγκαστω να γραφω ταινίες απο cd?

Reaction score
325
Δεν ξέρω τι λέτε. Πείτε με θύμα, πείτε με κορόιδο, παραπλανημένο η ότι άλλο θέλετε στα αυτιά μου το βυνίλιο ακούγετε πολύ καλητερο από οποιαδήποτε ψηφιακη αναπαραγωγή και φυσικά προτιμώ τις δουλειές που εκτιμάω ιδίως τις καινούργιες να τις αγοράζω σε βυνίλιο.
Ετσι και αλλιώς ήδη έχω έναν nas server με κάτι terabyte μέσα του γεμισμένα με ψηφιακή μουσική και κάποια εκατοντάδες cd. Δεν μου λένε πια τπτ τα ψηφιακά ιδίως σαν retali κατάσταση και συλλεκτική.

Reaction score
1.844
Δεν υποστηρίζω ότι αποκλείεται να ακούς καλύτερα από βινύλιο. Σε πρώτη, άντε δεύτερη :p , ευκαιρία θα προσπαθήσω να το εξηγήσω. Γιατί εξήγηση υπάρχει. ;) Και δεν είναι μόνο το συναισθηματικό, η ιεροτελεστία, υπάρχουν πολλοί άλλοι σημαντικοί παράγοντες.
Λάβετε όμως υπ' όψιν σας το πολύ σωστό που έγραψε ο Γιάννης:
... Τι να το κάνω το ψηφιακό μάστερ που βγαίνει σε βινύλιο; Σε cd θα παίζει καλύτερα ...
:newrussian:

Reaction score
1.173
Με σχετικά καλή αναβάθμιση και στους δύο δρόμους ο ήχος θα είναι πάντα καλός.
Με το βινύλιο τα πράγματα είναι απλά "ξεκούραστα". Εάν είναι σωστά ρυθμισμένο και δεν ακούς άλλα ντάλον, η πληροφορία που παίρνεις είναι λιγότερη από αυτή ενός ψηφιακού μέσου...... και ιδιαίτερα προσιτή για το το αφτί μας.
Η πολλή λεπτομέρεια κουράζει.

Οταν πολυ πληροφορία βάζεις να επεξεργαστεί, δύσκολα και πολλά πράγματα μαζί, άσχημα θα ακουστεί. Και ένα καλύτερο σύστημα απαιτείται. Άποψή μου.

Τώρα σε ένα υπερσύστημα πολλά μπορεί να αλλάζουν.

Οι "καλές" εγγραφές στις περισσότερες των περιπτώσεων καλά ακούγονται και από τα ψηφιακά και από τα αναλογικά.

Η μαγκιά είναι οι κακές..... δηλαδή τι θα πούμε δεν θέλω να ακούσω τζέπελιν γιατί έχουν χάλια παραγωγές?

Μήπως αναβαθμίζουμε και αναβαθμίζουμε για να ακούμε ψήλους στάχυρα?

Άσε κάτι καλές εγγραφές που έχουν γίνει μόνο και μόνο για να παίζουν ήχους.

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Τρεμει το βυνιλιο μπροστα στα νυχια της ασχετης!!!
Ενώ τα CD έ? τα πετάς, τα γρατζουνάς, και δεν παθαίνουν τίποτα! δυστυχώς αυτός ο ''μύθος'' των άφθαρτων CD έχει
πεθάνει, και όχι μόνο, πολλά από αυτά χάνουν και την πληροφορία στα καλά καθούμενα! πράγμα που δεν συμβαίνει με το βινύλιο!
όσο για τους σκληρούς, όσοι έχουν σχέση με υπολογιστές, ξέρουν τι σημαίνει σκληρός δίσκος!!! μπροστά σε όλα αυτά τα μέσα
καταγραφής, νομίζω το πιο αξιόπιστο είναι το βινύλιο! :roflmao::roflmao:

Reaction score
8
Ο τίτλος σε σχέση με το ποσοστό αύξησης είναι παραπλανητικός.
Τα ψηφιακά βινύλια που ακούγονται χειροτερα κι από το αντίστοιχο cd αλλά και οι ακριβές επανεκδόσεις παλιών αναλογικών εγγραφών σε βινύλιο με αναλογικό τρόπο με περιορισμό των επανεκδιδόμενων τίτλων δε μπορεί να θεωρηθεί αναβίωση ή άνοδος των πωλήσεων του βινυλίου.

Τώρα όποιου του αρέσει η ιεροτελεστία στην αναπαραγωγή και ακούει με τα μάτια βλέποντας το δίσκο να γυρίζει κι έχει χρήματα να ξοδεύει σε παρωχημένη τεχνολογία με εγγενείς αδυναμίες και περιορισμούς, με γεια του με χαρά του.
Παιδες να στησετε σωστα το πικ-απ σας και τοτε τα λεμε.Και οταν λεμεΣΩΣΤΑ να γινει ΣΩΣΤΑ.

Reaction score
512
Μια που μαζευτήκαμε έχω να εκφράσω κανά-δυό απορίες.

Όλοι - ευελπιστώ - γνωρίζουμε ότι η ηχητική πληροφορία για να φτάσει από το master tape στο δίσκο βινυλίου υφίσταται μια επεξεργασία, την ξακουστή ισοστάθμιση R.I.A.A. Μια αποκοπή ορισμένων συχνοτήτων του ήχου. Και κατά την αναπαραγωγή υφίσταται την αντίστροφη διαδικασία, μια ενίσχυση των ιδίων συχνοτήτων.

Συνοπτικά, αυτό που είναι γραμμένο στο δίσκο δεν αποτελεί ακριβές αντίγραφο του master tape. Είναι κάτι επεξεργασμένο, όχι πιουρίστικο. Δηλαδή συμπιεσμένο. Χωρίς μάλιστα να γίνεται με μαθηματικό τρόπο - αλγοριθμικό - όπως στα mp3.

Δύναται τούτο να θεωρείται υψηλή πιστότητα;

Υ.Γ. Αποφάσισα να βάλω μια-μια τις απορίες. Οι ρέστες θα ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω.
Anemele o Nkelaras σου εξηγησε μια γνωση σου που ηταν λιγο συγκεγχημενη περι RIAA πολυ ακριβεστατα και απολυτα και τον ευχαριστω καθως βαση φυσικης χαραγμα χαμηλου στον δισκο βρισκεται αδυνατο. Δεν ειναι συμπιεση αυτο αλλα εξωμαλυνση και δεν επιβαρυνει το σημα με αυτο το συστημα. Επισης ενας βελτιωτης pick-up ειναι υποηχητικο φιλτρο <20Hz . Επισης στις κασετες υπηρχε ο βελτιωτης πατεντα της Dolby Labatories ενισχυση υψηλων στην εγγραφη και μειωση στην αναπαραγωγη με αποτελεσμα να μειωνεται δραματικα σε ολους μας γνωστο φυσημα. Οκ υποκειμενικο και αντικειμενικο ζητημα. Εγω ειμαι του αντικειμενικου και να μιλουν τα νουμερα και το ντιζαιν και η πρακτικοτητα για εμενα.

Reaction score
1.685
Όλοι - ευελπιστώ - γνωρίζουμε ότι η ηχητική πληροφορία για να φτάσει από το master tape στο δίσκο βινυλίου υφίσταται μια επεξεργασία, την ξακουστή ισοστάθμιση R.I.A.A. Μια αποκοπή ορισμένων συχνοτήτων του ήχου. Και κατά την αναπαραγωγή υφίσταται την αντίστροφη διαδικασία, μια ενίσχυση των ιδίων συχνοτήτων.
Συνοπτικά, αυτό που είναι γραμμένο στο δίσκο δεν αποτελεί ακριβές αντίγραφο του master tape. Είναι κάτι επεξεργασμένο, όχι πιουρίστικο. Δηλαδή συμπιεσμένο. Χωρίς μάλιστα να γίνεται με μαθηματικό τρόπο - αλγοριθμικό - όπως στα mp3.
Eιναι κατι σαν φιλτρο eq ή band pass ετσι οπως το περιγραφεις, δεν ειναι ακριβως συμπιεση, στην ουσια ριχνεις την ενταση καποιων συχνοτητων αλλα σε καμια περιπτωση δεν αφαιρεις ολοκληρα κομματια πληροφοριας οπως στο cd ή ακομη χειροτερα στο mp3. Βεβαια το να τις ξαναενισχυσεις ειναι λιγο κομπογιαννιτικη λυση και σαφως δεν το λες και πιουριστικο, ισα-ισα....
Δει ισχυρίζομαι ότι η αναπαραγωγή μέσω cd είναι απολαυστικότερη. Ούτε ήθελα να βάλω θέμα σύγκρισης της ποιότητας αναπαραγωγής ανάμεσα στα δυό μέσα.
Αυτό που θέλω να καταδείξω, ρίχνοντας στον Καιάδα τον επικρατούντα μύθο, είναι πως η μεταφορά της ηχητικής πληροφορίας από το master tape στο δίσκο βινυλίου και η αναπαραγωγή της από ένα πικάπ,
δεν δύναται να λογίζεται υψηλή πιστότητα!
(απαντώ μόνος μου αφού δεν καταδέχεται κανείς άλλος) :p
Η διαδικασια θυμιζει ακριβως αυτην με την οποια ακουμε ραδιοφωνο παιδια...
Εχουμε κατα μια εννοια διαμορφωση και αποδιαμορφωση, καμια συμπιεση, καμια εξασθενιση - ενισχυση - αποκοπη συχνοτητων, καμια επεξεργασια.

Και ναι, ειναι υψηλη πιστοτητα !!! , πολυ περισσοτερο απο την ψηφιακη διαδικασια των CD.

Για τα υπολοιπα, ... ειναι καλυτερη η ξανθια μου απο την μελαχρινη σου ? :p
Το χαμήλωμα της έντασης συχνοτήτων λέγεται συμπίεση. Τόσο απλά.
Απόλυτα ή ξυπόλητα η συμπίεση δεν είναι υψηλή πιστότητα. ;)
Το χαμηλωμα της εντασης λεγεται συμπιεση ???

Last edited:

Reaction score
8.905
Για να τις ανεβάσουμε... πρέπει να τις ριπάρουμε... όσο και να με ψήνεις μέτρικ δεν παίρνω....:lol:

η πάρε μου μια δώρο και μετά το συζητάμε! :gotcha:

Reaction score
59
Μια που μαζευτήκαμε έχω να εκφράσω κανά-δυό απορίες.

Υ.Γ. Αποφάσισα να βάλω μια-μια τις απορίες. Οι ρέστες θα ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω.
Κάνε σύγκριση και δες τί λένε τα αυτιά σου. Αυτά εμπιστεύεσαι. Λ.Σ.

Reaction score
59
Με σχετικά καλή αναβάθμιση και στους δύο δρόμους ο ήχος θα είναι πάντα καλός.
Με το βινύλιο τα πράγματα είναι απλά "ξεκούραστα". Εάν είναι σωστά ρυθμισμένο και δεν ακούς άλλα ντάλον, η πληροφορία που παίρνεις είναι λιγότερη από αυτή ενός ψηφιακού μέσου...... και ιδιαίτερα προσιτή για το το αφτί μας.
Η πολλή λεπτομέρεια κουράζει.

Οταν πολυ πληροφορία βάζεις να επεξεργαστεί, δύσκολα και πολλά πράγματα μαζί, άσχημα θα ακουστεί. Και ένα καλύτερο σύστημα απαιτείται. Άποψή μου.

Τώρα σε ένα υπερσύστημα πολλά μπορεί να αλλάζουν.

Οι "καλές" εγγραφές στις περισσότερες των περιπτώσεων καλά ακούγονται και από τα ψηφιακά και από τα αναλογικά.

Η μαγκιά είναι οι κακές..... δηλαδή τι θα πούμε δεν θέλω να ακούσω τζέπελιν γιατί έχουν χάλια παραγωγές?

Μήπως αναβαθμίζουμε και αναβαθμίζουμε για να ακούμε ψήλους στάχυρα?

Άσε κάτι καλές εγγραφές που έχουν γίνει μόνο και μόνο για να παίζουν ήχους.
Φαίνεται ότι δεν έχεις ακούσει Zeppelin από τις επανεκδόσεις της Classic Records για να δεις τί εστί εξαιρετικός ήχος!!!! Λ.Σ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.895
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster