- Reaction score
- 29.572
Ναι ξέρω είμαι ΟΤ.
Προσπάθησα να το κρατήσω λιτό και δωρικό. Φτάνει για το "πέτσινο" μύθο που επικρατεί. Το βινύλιο υφίσταται συμπίεση και δεν λογίζεται υψηλή πιστότητα.καλα βρε ανεμελε,
για να "μεταφερουν¨απο το master στο βινυλιο, του αλλαζουν τα φωτα,
η ακριβεια στην εμφαση/αποεμφαση κατα riaa σε μαρανε?
Ο τίτλος σε σχέση με το ποσοστό αύξησης είναι παραπλανητικός.
Τα ψηφιακά βινύλια που ακούγονται χειροτερα κι από το αντίστοιχο cd αλλά και οι ακριβές επανεκδόσεις παλιών αναλογικών εγγραφών σε βινύλιο με αναλογικό τρόπο με περιορισμό των επανεκδιδόμενων τίτλων δε μπορεί να θεωρηθεί αναβίωση ή άνοδος των πωλήσεων του βινυλίου.
Τώρα όποιου του αρέσει η ιεροτελεστία στην αναπαραγωγή και ακούει με τα μάτια βλέποντας το δίσκο να γυρίζει κι έχει χρήματα να ξοδεύει σε παρωχημένη τεχνολογία με εγγενείς αδυναμίες και περιορισμούς, με γεια του με χαρά του.
Αυτά τα υποκειμενικά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Υπάρχει αντικειμενική = ευρέως αποδεκτή άποψη.Το τι θεωρείται υψηλή πιστότητα, πιστεύω ότι, εκτός των όποιων αντικειμενικών στοιχείων, περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό υποκειμενικής ερμηνείας ...
Αυτά τα αποδέχομαι απόλυτα και αυθόρμητα μη σου πω. Ειδικά για το στήσιμο των μικροφώνων με τη μέθοδο Blumlein υποκλίνομαι στις παλιές εγγραφές.... Δεν είναι η ιεροτελεστία του βινυλίου , μόνο , αλλά ο τρόπος που έχει ηχογραφηθεί το βινύλιο.
...
Τι να το κάνω το ψηφιακό μάστερ που βγαίνει σε βινύλιο ? Σε cd θα παίζει καλύτερα. Μην μπερδεύουμε την λούτσα με την βούρτσα ...
Τι λε ρε........και αν έχετε σπάνιες εκτελέσεις, οφείλετε να τις ανεβάσετε κάπου, ΜΟΝΑΧΟΦΑΓΑΔΕΣ...
Γιάννη όλα καλά , πες πως εχω μαγνητόφωνο. Που θα βρω ταινίες; Μηπως αναγκαστω να γραφω ταινίες απο cd?Κι όμως υψηλή πιστότητα =μαγνητόφωνο ανοικτής ταινίας.=OPEN REEL.
Αυτό είναι το ΑΡΧΙΚΌ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΛΑ. ΕΚΕΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΛΑ.
Φαντάζομαι το ξέρετε , αρα δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω συζητήσεις.
Κάποιοι μιλάνε για master tapes , 30 ετών , απο τα οποία βγαίνουν ή θα βγούν οι νέες κλόπιες των sacd, hi rez,..... κλπ, αρχείων.
Οποιος θέλει αληθινό hi rerz ας πάρει μια μπομπίνα , (open reel ) και ας ψαχτεί .
Αυτό είναι η αρχή των πάντων. Και μη μου πείτε οτι τώρα γράφουν σε σκληρούς, γιατί θα βάλω τα γέλια.
Σχεδόν όλη η τρέχουσα δισκογραφία βασίζεται στις μπομπίνες , ακόμα και 30 ετών . Ακόμα και η KRALL στα τελευταία της σε μπομπίνες έγραψε. Το ξέρω.
Και η άλλη η αγαπημένη των χαιεντάδων η patricia πάλι σε μπομπίνες γράφει, απο άποψη , (μη χέσω η βλαμμένη) αυτάαααα.
... Τι να το κάνω το ψηφιακό μάστερ που βγαίνει σε βινύλιο; Σε cd θα παίζει καλύτερα ...
Ενώ τα CD έ? τα πετάς, τα γρατζουνάς, και δεν παθαίνουν τίποτα! δυστυχώς αυτός ο ''μύθος'' των άφθαρτων CD έχειΤρεμει το βυνιλιο μπροστα στα νυχια της ασχετης!!!
Παιδες να στησετε σωστα το πικ-απ σας και τοτε τα λεμε.Και οταν λεμεΣΩΣΤΑ να γινει ΣΩΣΤΑ.Ο τίτλος σε σχέση με το ποσοστό αύξησης είναι παραπλανητικός.
Τα ψηφιακά βινύλια που ακούγονται χειροτερα κι από το αντίστοιχο cd αλλά και οι ακριβές επανεκδόσεις παλιών αναλογικών εγγραφών σε βινύλιο με αναλογικό τρόπο με περιορισμό των επανεκδιδόμενων τίτλων δε μπορεί να θεωρηθεί αναβίωση ή άνοδος των πωλήσεων του βινυλίου.
Τώρα όποιου του αρέσει η ιεροτελεστία στην αναπαραγωγή και ακούει με τα μάτια βλέποντας το δίσκο να γυρίζει κι έχει χρήματα να ξοδεύει σε παρωχημένη τεχνολογία με εγγενείς αδυναμίες και περιορισμούς, με γεια του με χαρά του.
Anemele o Nkelaras σου εξηγησε μια γνωση σου που ηταν λιγο συγκεγχημενη περι RIAA πολυ ακριβεστατα και απολυτα και τον ευχαριστω καθως βαση φυσικης χαραγμα χαμηλου στον δισκο βρισκεται αδυνατο. Δεν ειναι συμπιεση αυτο αλλα εξωμαλυνση και δεν επιβαρυνει το σημα με αυτο το συστημα. Επισης ενας βελτιωτης pick-up ειναι υποηχητικο φιλτρο <20Hz . Επισης στις κασετες υπηρχε ο βελτιωτης πατεντα της Dolby Labatories ενισχυση υψηλων στην εγγραφη και μειωση στην αναπαραγωγη με αποτελεσμα να μειωνεται δραματικα σε ολους μας γνωστο φυσημα. Οκ υποκειμενικο και αντικειμενικο ζητημα. Εγω ειμαι του αντικειμενικου και να μιλουν τα νουμερα και το ντιζαιν και η πρακτικοτητα για εμενα.Μια που μαζευτήκαμε έχω να εκφράσω κανά-δυό απορίες.
Όλοι - ευελπιστώ - γνωρίζουμε ότι η ηχητική πληροφορία για να φτάσει από το master tape στο δίσκο βινυλίου υφίσταται μια επεξεργασία, την ξακουστή ισοστάθμιση R.I.A.A. Μια αποκοπή ορισμένων συχνοτήτων του ήχου. Και κατά την αναπαραγωγή υφίσταται την αντίστροφη διαδικασία, μια ενίσχυση των ιδίων συχνοτήτων.
Συνοπτικά, αυτό που είναι γραμμένο στο δίσκο δεν αποτελεί ακριβές αντίγραφο του master tape. Είναι κάτι επεξεργασμένο, όχι πιουρίστικο. Δηλαδή συμπιεσμένο. Χωρίς μάλιστα να γίνεται με μαθηματικό τρόπο - αλγοριθμικό - όπως στα mp3.
Δύναται τούτο να θεωρείται υψηλή πιστότητα;
Υ.Γ. Αποφάσισα να βάλω μια-μια τις απορίες. Οι ρέστες θα ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω.
Όλοι - ευελπιστώ - γνωρίζουμε ότι η ηχητική πληροφορία για να φτάσει από το master tape στο δίσκο βινυλίου υφίσταται μια επεξεργασία, την ξακουστή ισοστάθμιση R.I.A.A. Μια αποκοπή ορισμένων συχνοτήτων του ήχου. Και κατά την αναπαραγωγή υφίσταται την αντίστροφη διαδικασία, μια ενίσχυση των ιδίων συχνοτήτων.
Συνοπτικά, αυτό που είναι γραμμένο στο δίσκο δεν αποτελεί ακριβές αντίγραφο του master tape. Είναι κάτι επεξεργασμένο, όχι πιουρίστικο. Δηλαδή συμπιεσμένο. Χωρίς μάλιστα να γίνεται με μαθηματικό τρόπο - αλγοριθμικό - όπως στα mp3.
Eιναι κατι σαν φιλτρο eq ή band pass ετσι οπως το περιγραφεις, δεν ειναι ακριβως συμπιεση, στην ουσια ριχνεις την ενταση καποιων συχνοτητων αλλα σε καμια περιπτωση δεν αφαιρεις ολοκληρα κομματια πληροφοριας οπως στο cd ή ακομη χειροτερα στο mp3. Βεβαια το να τις ξαναενισχυσεις ειναι λιγο κομπογιαννιτικη λυση και σαφως δεν το λες και πιουριστικο, ισα-ισα....
Η διαδικασια θυμιζει ακριβως αυτην με την οποια ακουμε ραδιοφωνο παιδια...Δει ισχυρίζομαι ότι η αναπαραγωγή μέσω cd είναι απολαυστικότερη. Ούτε ήθελα να βάλω θέμα σύγκρισης της ποιότητας αναπαραγωγής ανάμεσα στα δυό μέσα.
Αυτό που θέλω να καταδείξω, ρίχνοντας στον Καιάδα τον επικρατούντα μύθο, είναι πως η μεταφορά της ηχητικής πληροφορίας από το master tape στο δίσκο βινυλίου και η αναπαραγωγή της από ένα πικάπ,
δεν δύναται να λογίζεται υψηλή πιστότητα!
(απαντώ μόνος μου αφού δεν καταδέχεται κανείς άλλος)![]()
Το χαμηλωμα της εντασης λεγεται συμπιεση ???Το χαμήλωμα της έντασης συχνοτήτων λέγεται συμπίεση. Τόσο απλά.
Απόλυτα ή ξυπόλητα η συμπίεση δεν είναι υψηλή πιστότητα.![]()
Για να τις ανεβάσουμε... πρέπει να τις ριπάρουμε... όσο και να με ψήνεις μέτρικ δεν παίρνω.......και αν έχετε σπάνιες εκτελέσεις, οφείλετε να τις ανεβάσετε κάπου, ΜΟΝΑΧΟΦΑΓΑΔΕΣ...
Κάνε σύγκριση και δες τί λένε τα αυτιά σου. Αυτά εμπιστεύεσαι. Λ.Σ.Μια που μαζευτήκαμε έχω να εκφράσω κανά-δυό απορίες.
Υ.Γ. Αποφάσισα να βάλω μια-μια τις απορίες. Οι ρέστες θα ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω.
Φαίνεται ότι δεν έχεις ακούσει Zeppelin από τις επανεκδόσεις της Classic Records για να δεις τί εστί εξαιρετικός ήχος!!!! Λ.Σ.Με σχετικά καλή αναβάθμιση και στους δύο δρόμους ο ήχος θα είναι πάντα καλός.
Με το βινύλιο τα πράγματα είναι απλά "ξεκούραστα". Εάν είναι σωστά ρυθμισμένο και δεν ακούς άλλα ντάλον, η πληροφορία που παίρνεις είναι λιγότερη από αυτή ενός ψηφιακού μέσου...... και ιδιαίτερα προσιτή για το το αφτί μας.
Η πολλή λεπτομέρεια κουράζει.
Οταν πολυ πληροφορία βάζεις να επεξεργαστεί, δύσκολα και πολλά πράγματα μαζί, άσχημα θα ακουστεί. Και ένα καλύτερο σύστημα απαιτείται. Άποψή μου.
Τώρα σε ένα υπερσύστημα πολλά μπορεί να αλλάζουν.
Οι "καλές" εγγραφές στις περισσότερες των περιπτώσεων καλά ακούγονται και από τα ψηφιακά και από τα αναλογικά.
Η μαγκιά είναι οι κακές..... δηλαδή τι θα πούμε δεν θέλω να ακούσω τζέπελιν γιατί έχουν χάλια παραγωγές?
Μήπως αναβαθμίζουμε και αναβαθμίζουμε για να ακούμε ψήλους στάχυρα?
Άσε κάτι καλές εγγραφές που έχουν γίνει μόνο και μόνο για να παίζουν ήχους.