Εδώ γελάμε

Μηνύματα
14.868
Reaction score
20.413
η αντλία σου; Εντάξει ή τα βλέπει όλα;
μισό λεπτό να βρω μια ανάρτηση που έχω κάνει σχετικά με τον μύθο οτι χαλάει η αντλία βενζίνης αν αδειάζεις το ρεζερβουάρ ...


βρήκα από mazdaspeedclub.gr , είναι αποσπάσματα διαλόγου αλλά βαριέμαι να τα ξαναγράψω ώστε να βγάζουν νόημα. Αλλά γενικά η αντλία δεν θα πάθει τίποτα , ούτε θα τραβήξει βρωμιές , περισσότερες από όσες τράβαγε.
ότι σχόλιο επ αυτού απαντάται κάπου στα παρακάτω quotes (ίδιες ερωτήσεις/ενστάσεις έχουν γίνει λίγο πολύ)

η ψυξη που πρσφερει στην αντλια η σταθμη του καυσιμου γυρω της δεν ειναι ουτε το 1/20 αυτης που προσφερει το ιδιο το καυσιμο που περναει απο μεσα της και ψυχει τα κινουμενα μερη της απευθειας - παρακατω , ο επομενος

υπενθυμιζω οτι η αντλια λετουργει με σταθερη παροχη πολλαπλασια (χ3 και βλεπουμε) της μεγιστης απαιτουμενης για να λειτουργησει ο κινητηρας σε μεγιστη εργοστασιακη ισχυ.
η μεταφορα θερμοτητας απο της κινηση του ρευστου μεσα στην αντλια στην ταχυτητα και παροχη (πχ σε μας τουλαχιστον 500 λιτρα την ωρα) που γινεται ουδεμια συγκριση εχει με την απλη συναγωγη στο στασιμο πεδιο του δοχειου.
το μεταλλιο κελυφος της αντλιας δεν εχει καν πτερυγια για να πεις οτι θελανε να την ψυξουν εξωτερικα - προσπαθησε να ζεστανεις με το γκαζακι βρυση που τρεχει νερο , δε θα καταφερεις τιποτα.
αν επιπλεον λαβεις υποψη σου οτι απο το μεταλλικο κελυφος (στις δικες πχ που εχουν μεταλλικο κελυφος) μεχρι μεσα αλλαζεις υλικο σε πλαστικο καταλαβαινεις οτι η μεταδοση θερμοτητας ειναι ηδη προβληματικη
δεν ειναι το παραδοσιακο αλουμινενιο μοτερ που ψυχεται εξωτερικα με ανεμιστηρα , ειναι σαν τις κλασσικες καταδυομενες αντλιες που ψυχονται απο τη ροη .

ο μοναδικος κινδυνος για την αντλια οταν η σταθμη ειναι υπερβολικα χαμηλα ειναι να "ξεπιασει" και να σπηλαιωσει
ρε αντωνη μια αντλια που διαρεεται με τετοια παροχη καυσιμου (250-300 λιτρα την ωρα, δηλαδη ενα γεματο ρεζερβουαρ σε 15 λ) δεν μπορει να ψυχθει περισσοτερο λογω εμβαπτισης , δεν γινεται και δεν ειναι τεχνικα σωστο να βασιζεσαι στην πληροτητα του ρεζερβουαρ σε επιβατικο οχημα ειδικα οταν δεν κανεις καμια προβλεψη να την βυθισεις αρκετα χαμηλοτερα σε μια λεκανη των 5-6 λιτρων
αν την δεις με τι μοιαζει θα καταλαβεις οτι το κελυφος της ουδεμια σχεση εχει με την ψυξη της

μιλαμε για αυτην


που ειναι τοποθετημενη εδω μεσα



ποιος λογικος μηχανικος θα προσπαθουσε να ψυξει την αντλια εξωτερικα κρυβοντας την με αυτον τον τροπο σε ΠΛΑΣΤΙΚΟ κελυφος ;
ειναι δυνατον να το συζηταμε ακομα ;

παμ παρακατω
ισχυς
αν πας εδω
https://www.engineeringtoolbox.com/pump ... d_505.html
και βαλεις για την παροχη που συζηταμε (250-300 λιτρα ανα ωρα) και πιεση τα 4 bar (που δινει nominal) βλεπεις οτι η το καυσιμο θελει 20-25 watt ισχυ απο την αντλια.
η αντλια ειναι περι τα 120 w (10Α τυπικη καταναλωση συμφωνα με τον κατασκευαστη) - στην χειροτερη περιπτωση τα 100 θα καταληξουν σαν θερμοτητα και θα χρειαστουν απαγωγη (αν πιασει τετοια καταναλωση η αντλια βεβαια γιατι θα εξαρτηθει απο το σημειο λειτουργιας της). 100w δηλαδη λιγοτερο απο μια βαρβατη καρτα γραφικων που ψυχεται με αερα - δηλαδη τη παροχη εχεις στην περιπτωση της υδροψηξης για μια καρτα γραφικων; τριχες κατσαρες , καμια σχεση - κλασμα- με την παροχη που συζηταμε. δηλαδη 100 βαττακια θερμοτητας που εξαφανιζονται στο ιδιο το μεσο που ρεει απο μεσα , δεν εχεις καμια απολυτως αναγκη να ζητας κατι αλλο , αν ηταν ετσι δε θα την εκρυβες σε πλαστικο κελυφος και θα ειχες πτερυγια ψυξης.

σου ξανα λεω παρε γκαζακι/φλογιστρο και προσπαθησε να ζεστανεις μια μεταλλικη βρυση που τρεχει νερο , η φλογα απο το γκαζακι ειναι πανω απο kw , αν δεν τρεχει νερο απο την βρυση θα ξεπερασει τους 600 βαθμους για πλακα. αν τρεχει ομως με την παροχη που συζηταμε (γιατι η αντλια βενζινης κινει ποσοτητα αντιστοιχη 1/3 μιας βρυσης τερμα ανοικτης ανοικτης - υποτιθεται μια βρυση στο δικτυο ειναι περιπου 800με 1000 λιτρα την ωρα, με τις αντλιες για τα mps να ειναι απο 260 μεχρι 300+ λιτρα ανα ωρα) ειναι ζητημα να καταφερεις να την ζεστανεις τοσο ωστε να μην μπορεις να την ακουμπησεις
υποθετεις οτι η εξωτερικη επιφανεια εξυπηρετει την ψυξη , δηλαδη οτι εχει αμεση επαφη με το κελυφος της αντλιας η τα τυλιγματα του κινητηρα οπως σε ενα τυπικο ηλεκτροκινητηρα , αλλα αυτο ειναι λαθος οποτε πρεπει να προσθεσεις την αντισταση στη μεταδοση θερμοτητας απο την αντλια /κινητηρα προις το κελυφος που εχει επαφη με το υγρο και εκει το 1/4 πολλαπλασιαζεται
μετα βαζεις στην εξισωση και την πλαστικη φωλια που χωνευει η αντλια και πολλαπλασιαζεις αλλες τοσες φορες.
πιστευω οτι το 1/20 μπορει αν απεχει απο την πραγματικοτητα προς την αντιθετη πλευρα απο αυτην που πιστυεις δηαλδη προς το 1/50 , για την συγκεκριμενη περιπτωση

δηλαδη σα να προσπαθεις να ψησεις πατατα τυλιγμενη σε αλουμινοχαρτο μεσα σε φουρνο - θα παρει πολλες ωρες , πολλπλασιο χρονο απο οτι αν την αφηνες να ψηθει σκετη.

με μια πολυ προχειρη αναζητηση βρισκεις φωτογραφιες αντιστοιχες και για αλλους κατασκευαστες , η αντλια ειναι κλεισμενη σε πλαστικο κελυφος σχεδον σε ολα τα αυτοκινητα, με δεδομενες τις εξαιρετικες θερμομονωτικες ιδιοτητες των πλαστικων ειναι προφανες οτι ο κατασκευαστης δεν λαμβανει σε καμια περιπτωση υποψην του την οποια ψυξη θα προσφερει το κελυφος της αντλιας σε αυτην και ουτε το επιδιωκει.

δηλαδη δεν ειναι σε καμια περιπτωση η απωλεια ψυξης ο λογος που δεν πρεπει να αδειαζει το ρεζερβουαρ.
επειδη ομως ο καθε κατασκευαστης απευθυνεται σε ασχετους (που δεν εχουν καμια υποχρεωση να γνωριζουν πως λειτουργει το οτιδηποτε στο αυτοκινητο που αγοραζουν) σου ζηταει απλα να μην κινεισαι με αδειο τεποζιτο για δυο λογους
α) να μην μεινεις στην ερημια και κινηθεις δικαστικα εναντιον του οτι δε σε προειδοποιησε οτι μπορει να συμβει αυτο
β) να μην το παρακανεις και δεν εχει καυσιμο να τραβηξει η αντλια με αυξημενη πιθανοτητα μια προωρη φθορα σε αυτην και ισως η απωλεια καυσιμου την ωρα της λειτουργιας του κινητηρα να οδηγησει αυξημενο κινδυνο φθορας (λογω αστοχιας στην καυση) και απωλειας ισχυως μια στιγμη που ισως να αποβει κρισιμη (προσπερασμα)

το θεμα της ψυξης εφευρεθηκε απο τεχνιτες/επισκευαστες αυτοκινητων και ουδεμια σχεση εχει με την πραγματικοτητα.
Εδώ κλέβει στην αντλία, μπορεί να είναι και νοθευμένη
γενικά προτιμώ να με κλέβουν στην ποσότητα παρά στην ποιότητα.
στην πρώτη περίπτωση απλά πληρώνω παραπάνω ανα λίτρο, στην δεύτερη χάνω από αυτονομία και απόδοση μέχρι και αισθητήρα λ (€405 , μόνο από mazda , αλλίως ΔΕΝ παίζει)
 




ika

News
Μηνύματα
13.753
Reaction score
12.822
....
Στο δρόμο προς τη δουλειά μου έχω βρει ΤΕΣΣΕΡΑ πρατήρια που μου έχουν βάλει περισσότερα λίτρα από όσα παίρνει.
Και αν λέει ψέματα ο κατασκευαστής για την χωρητικότητα του ρεζερβουάρ και δεν φταίνε οι βενζινάδες.????? :rofl:
:drinks::gamer::dance2::boast:
 


Μηνύματα
440
Reaction score
560
Θαύμα....
και εγω εκανα καταγγελια , (50 λιτρα σε οχι τελειως αδειο ρεζερβουαρ, οπου χωραει 44-45...) και εστειλα αποδειξη ταυτοτητα κλπ κλπ, μου στειλανε μετα 2 μηνες μειλ οτι ελεγξαν την συγκεκριμενη αντλια κ την βρηκαν στο αποδεκτο οριο.
 

Μηνύματα
146
Reaction score
372
Έκανα καταγγελία σε πρατήριο που μου έβαλε περισσότερα λίτρα από όσα παίρνει το τεπόζιτο σύμφωνα με το επίσημο εγχειρίδιο του κατασκευαστή, και βέβαια δεν πήγα και άδειος στο πρατήριο.

1-2 μήνες μετά έλαβα email ότι πήγανε και τον έλεγξαν και τον βρήκαν σωστό.

Ξέρουν πώς να κρυφτούν, έννοια σας....

Στο δρόμο προς τη δουλειά μου έχω βρει ΤΕΣΣΕΡΑ πρατήρια που μου έχουν βάλει περισσότερα λίτρα από όσα παίρνει.
και εγω εκανα καταγγελια , (50 λιτρα σε οχι τελειως αδειο ρεζερβουαρ, οπου χωραει 44-45...) και εστειλα αποδειξη ταυτοτητα κλπ κλπ, μου στειλανε μετα 2 μηνες μειλ οτι ελεγξαν την συγκεκριμενη αντλια κ την βρηκαν στο αποδεκτο οριο.
Κ εγω εκανα σε καινουριο αμαξι, πετρελαιο, δεν ξερω τι εβαλε δεν πηγαινε καθολου . Η απαντηση του υπουργειου Ολα καλα, γαμω τα υπουργεια μας! Δεν ξερω ομως αν ο βενζινας με το αποδεικτικο απο το υπουργειο μπορει να κινηθει νομικα για συκοφαντικη δυσφημιση, γιατι εγω αν ημουν καθαρος θα το εκανα!
 

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Μηνύματα
5.852
Reaction score
12.416
Αν είχες βγει στα κανάλια να τον κράξεις (αδίκως), ίσως και να μπορούσε να κινηθεί νομικά εναντίον σου. Τώρα δε νομίζω πως μπορεί.
 













Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.312
Μηνύματα
2.858.181
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top