Ενεργές ηχητικές αποδράσεις (aka Το συστηματάκι μου)

Reaction score
539
Έντερ Dirac Live Room Correction

Χμμ, 400 ευρώ για ένα software που κάθεται πάνω στον υπολογιστή.
ΟΚ, είναι μια αρχή, ας μην είμαστε "υσωπαιδωτεικοί".

Κατέβασα το trial προχτές και είπα να παίξω στο σύστημα του γραφείου πρώτα, για να του πάρω τον αέρα.
Εκεί δεν είχε δύσκολη δουλειά να κάνει. Πρόκειται για ένα τίμιο nearfield σύστημα, χωρίς σημαντικά προβλήματα.
Δεν πίστευα ότι είχε πολλά να διορθώσει, ωστόσο οι αλλαγές που έκανε είχαν αξιόλογο αποτέλεσμα.
Διόρθωσε ακόμη περισσότερο την (άψογη) στερεοφωνία που είχα και έδωσε ένα μικρό kick στα χαμηλά των Adam που το χρειάζονταν.

Δυστυχώς, η λύση που δίνει (το παραγόμενο filter δλδ) είναι black box. Δεν εξηγεί δλδ, τί βρήκε και πως το διορθώνει.
Ίσως δεν το έψαξα καλά και έχει κάποιο report.
Ωστόσο, δε μπορώ να αμφισβητήσω το αποτέλεσμα, το οποίο είναι άμεσα ακουστό.
Σε μια προσπάθεια να το φέρω στα όριά του, δοκιμάζοντας extreme target curves, είδα ότι το αποτέλεσμα δεν είχε σοβαρά artifacts, ακόμη κι όταν οδηγούσε σε παραμόρφωση τις μονάδες του ηχείου.
Με λίγα λόγια, το μαραφέτι φαίνεται να παίζει, απ'όσο καταλαβαίνω.

Σειρά έχει τώρα το σαλόνι, όπου εκεί τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ πιο δύσκολα. Το προγραμματίζω για μια από τις επόμενες μέρες.

(Του μπι κοντίνιουντ...)

Reaction score
2.566
Δεν έχει ρεπορτ δυστυχώς...ναι έχει πλάκα να το βάζεις και να το βγάζεις real time να βλέπεις τί κάνει...φυσικά κι έχει διαφορά, ανάλογα και με το μέγεθος του προβλήματος βέβαια...

Reaction score
7.966
Στο σαλόνι μην δοκιμάσεις μόνο stereo configuration αλλά δοκίμασε και custom και δώσε 4 αυτόνομα κανάλια ορίζοντας διακριτά τα subs δηλ. 2+2.

Κατά τα άλλα, :thumbsup::thumbsup:!

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.548
Για να ορίσεις custom 2+2 πρέπει να βγάλεις off to m-dac και να στέλνεις το output του dirac στη motu. Έτσι θα σου ενεργοποιήσει την επιλογή custom. Επίσης πρέπει να έχεις την πολυ-κάναλη έκδοση του dirac (η δικάναλη δε σου δίνει την επιλογή custom, νομίζω).

Αν καταφέρεις και έχεις καλό αποτέλεσμα, θέλω τη βοήθειά σου...Εγώ, σε ίδιο setup (2.2), δεν το έχω καταφέρει.

Reaction score
7.966
...Επίσης πρέπει να έχεις την πολυ-κάναλη έκδοση του dirac (η δικάναλη δε σου δίνει την επιλογή custom, νομίζω)...
Ναι αυτό δεν το είχα σκεφτεί. Θεώρησα δεδομένη τη full version αλλά τα 389€ είναι για τη stereo version :).

Reaction score
539
Αν καταφέρεις και έχεις καλό αποτέλεσμα, θέλω τη βοήθειά σου...Εγώ, σε ίδιο setup (2.2), δεν το έχω καταφέρει.
Με απογοητεύεις... αλλά θα το παλέψω.
Εννοείς δεν κατάφερες αξιόλογα αποτελέσματα στο σημείο που κάνεις το cross;

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.548
Δεν με έχει ενοχλήσει κάτι στο σημέιο cross. Κάτι άλλο περίεργο συμβαίνει είτε με το χώρο μου είτε με τη συνεργασία dirac και κάρτας ήχου. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργεί το dirac μία τελείως ψεύτικη εικόνα, μετατοπισμένη στο ένα ηχείο και με τις φωνές τραγουδιστών να ακούγονται εκτός φάσης. Το είχα γράψει και εδώ. Το ίδιο πρόβλημα έχω και σε κανονικό δικάλανο setup (άρα δε φταίει το 2.2).

Σε δοκιμές που έκανα σε δύο άλλα συστήματα, μετρώντας πάλι με το μικρόφωνό μου, δεν παρατήρησα τόσο έντονη διόρθωση ή σχετικό θέμα. Από ότι καταλαβαίνω ούτε σε εσένα κάνει κάτι σχετικό. Έχω ρωτήσει και με email τη dirac αλλά ούτε εκείνοι μπόρεσαν να βοηθήσουν.

Reaction score
539
Δεν με έχει ενοχλήσει κάτι στο σημέιο cross. Κάτι άλλο περίεργο συμβαίνει είτε με το χώρο μου είτε με τη συνεργασία dirac και κάρτας ήχου. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργεί το dirac μία τελείως ψεύτικη εικόνα, μετατοπισμένη στο ένα ηχείο και με τις φωνές τραγουδιστών να ακούγονται εκτός φάσης. Το είχα γράψει και εδώ. Το ίδιο πρόβλημα έχω και σε κανονικό δικάλανο setup (άρα δε φταίει το 2.2).

Σε δοκιμές που έκανα σε δύο άλλα συστήματα, μετρώντας πάλι με το μικρόφωνό μου, δεν παρατήρησα τόσο έντονη διόρθωση ή σχετικό θέμα. Από ότι καταλαβαίνω ούτε σε εσένα κάνει κάτι σχετικό. Έχω ρωτήσει και με email τη dirac αλλά ούτε εκείνοι μπόρεσαν να βοηθήσουν.
Τί delay έχει δώσει σε κάθε ηχείο; Μήπως εκεί τα σκάτωσε; Διορθώνεται χειροκίνητα στον processor αυτό.
Δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο πάντως. Αντιθέτως, στη στερεοφωνική εικόνα είναι που εντόπισα τη μεγαλύτερη διαφορά (προς το καλύτερο)

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.548
Σίγουρα στη χρονική διόρθωση τα σκάτωσε. Με χειροκίνητη επέμβαση, μόνο χειρότερα γίνεται δυστυχώς. Έχεις δίκαιο ότι στη στερεοφωνική εικόνα κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά καθώς και στον εστιασμό οργάνων - όχι στο δικό μου setup δυστυχώς :( Θέλω να δοκιμάσω με άλλο dac για να αποκλείσω το ενδεχόμενο κακής συνέργειας dirac - dac.

Reaction score
7.966
Δημήτρη απενεργοποίησε εντελώς τη διόρθωση του level και του delay στα κανάλια από το on-off. Έτσι θα αποκλείσεις ενδεχομένως το ενδεχόμενο :).

Reaction score
539
Πες μου κάτι dapost please.
Εσύ παίζεις με metric halo, ναι;
Το cross πως το κάνεις; Έχεις +dsp license;
Σε άλλο νήμα είδα ότι γίνεται χωρίς +dsp, αλλά σε ερώτηση στη metric, παλαιότερα, μου απάντησαν ότι απαιτείται band split που έρχεται μόνο με +dsp.
Το έλεγαν μόνο λόγω της δυνατότητας για 24db/oct;

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.548
Το +dsp σου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς το 24db/oct LR band split αλλά και τη δυνατότηα να φτιάχνεις graphs που ορίζεις π.χ. τη δρομολόγηση του σήματος και την ενδιάμεση επεξεργασία που θέλεις. Έτσι μπορείς να φτιάξεις κάτι τέτοιο. Χωρίς το +dsp, μπορείς να χρησιμοποιείς σε κάθε κανάλι ξεχωριστά απλό low pass, high pass ή band pass φίλτρο που είναι 12db/oct. Σε δική μου ερώτηση, μου επιβεβαίωσαν ότι χωρίς +dsp μπορείς να δουλέψεις με τα απλά φίλτρα για 2.1 ή 2.2 setup.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.548
Λοιπόν, δοκίμασα να χρησιμοποιήσω το dirac για crossover αλλά κόλλησα στο εξης: Όπως βλέπετε στην οθόνη παρακάτω, με το πολυ-κάναλο dirac και πολυ-κάναλη κάρτα/dac, μπορείς να ορίσεις custom configuration με οσα κανάλια θέλεις και να ορίσεις σε ποιό output της κάρτας / dac έχεις δορυφόρους, sub, κλπ.
Screen shot 2014-02-15 at 9.09.07 AM.png

Πως όμως θα ορίσω ότι, π.χ., για 2.2 setup, το αριστερό κανάλι που φεύγει από το δικάναλο software player θα πηγαίνει και στο input 1 και 3 του dirac ώστε μετά το dsp να φεύγει high pass στο output 1 και low pass στο output 3 (και αντίστοιχα για το δεξί); Από το audio midi setup (σε mac), μόνο το dirac output μπορείς να ορίσεις.
Screen shot 2014-02-15 at 9.49.08 AM.png

Αυτό που θέλω είναι με κάποιο τρόπο π.χ., από το audirvana, να ορίζω ότι το αριστερό κανάλι θα πηγαίνει και στο κανάλι 1 και 3 του υπολογιστή (DAW1 και DAW3), τα οποία στη συνέχεια θα πηγαίνουν στο dirac και θα φεύγουν κροσαρισμένα στα outputs 1 και 3.

Reaction score
677
Όπως το βλέπω,δουλειά σου θα κάνεις με το jack.
Βεβαίως θέλει πολύ διάβασμα και δοκιμή και δεν έχω ιδέα με ποιον τρόπο λειτουργεί στα Mac.(Εγώ το έχω με Linux.)
Το θέμα είναι όμως πως κάνει ακριβώς αυτό:κατευθύνει το οτιδήποτε,οπουδήποτε.
Κοίταξε παράδειγμα συνδέσεων.Με απλό κλικ συνδέεις τα κανάλια όπως θέλεις.

1Στιγμιότυπο από 2013-12-26.jpg

Reaction score
677
(Είναι επαγγελματικό,το επισημαίνω,δεν είναι user friendly.Και είναι φορές που πρέπει να ψάξεις πολύ για μερικά πράγματα,μακάρι να βρεις κάτι πιο φιλικό και λιγότερο γκρινιάρικο.)

Reaction score
539
Μούφα η δουλειά στο σαλόνι...
Πάνω από το 1khz τα έκανε ψιλομαντάρα, άνοιξε τις φωνές σαν να έβαλα hall reverb. Μάλλον το ίδιο αποτέλεσμα με τον dapost έχω.
Ωστόσο, περιορίζοντας το target curve μόνο στα χαμηλά, είδα ότι έκανε δουλειά, αν και δεν είχα χρόνο να πειραματιστώ. Το default target curve δε μ'αρέσει ιδιαίτερα, θέλει λίγο πείραγμα.
Οι μετρήσεις έγιναν, οπότε είναι εύκολο να πειραματιστω πια.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.548
Ναι, αίσθηση hall reverb μου δίνει και εμένα. Η φωνή του τραγουδιςτη / τραγουδιςτριας, σου ακούγεται κέντρο ή ¨μοιρασμενη¨ αριστερά-δεξιά;

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.548
(Είναι επαγγελματικό,το επισημαίνω,δεν είναι user friendly.Και είναι φορές που πρέπει να ψάξεις πολύ για μερικά πράγματα,μακάρι να βρεις κάτι πιο φιλικό και λιγότερο γκρινιάρικο.)
Νομίζω σε Mac παρόμοια δουλειά κάνει το soundflower. Θα το δοκιμάσω και θα σας πω.

Reaction score
539
Ναι, αίσθηση hall reverb μου δίνει και εμένα. Η φωνή του τραγουδιςτη / τραγουδιςτριας, σου ακούγεται κέντρο ή ¨μοιρασμενη¨ αριστερά-δεξιά;
Όχι, οι φωνές είναι δεξιά/αριστερά. To delay δε φταίει, έχει δώσει μόλις 2ms στο δεξί.
Μάλλον με το phase correction κάτι κάνει στραβά, αλλά ποιος ξέρει έτσι κλειδαμπωρωμένο που είναι;

Πραγματικά αυτό με χαλάει περισσότερο. Απευθύνεται σε ειδικό κοινό γαμώτο, έπρεπε να δίνει μερικές πληροφορίες παραπάνω. Kανένας δεν εμπιστεύεται εύκολα μυστικά ματζούνια.

Όου γουέλ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.032
Members
38.523
Νεότερο μέλος
seos