Ενισχυτης για μινι μαρκετ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.989
Μπα, χαλαρά είναι (ακόμα).
Αν με δεις να πιάνω με quote πρόταση προς πρόταση ο,τι έχουν γράψει, τότε θα καταλάβεις τι εστί οπλοπολυβόλο! ;)

Reaction score
1.284
Στο μίνι μάρκετ μέσα, με τον κόσμο, τα ψυγεία, το πήγαινε έλα την δουλειά, την βαβούρα, την έγνοια να εξυπηρετήσεις τον κόσμο και οοοολα τα υπόλοιπα άποψή μου είναι ότι όση πολυτέλεια και να δώσεις στον ήχο αυτή θα πάει χαμένη. Βάλε ενεργά, βάλε XLR βάλε ισοστάθμιση χώρου βάλτα όλα... Απλά δεν θα ευχαριστηθείς όσα έβαλες και έδωσες σε χρήμα.
Ο πελάτης μπαίνει να αγοράσει μια κοκα κόλα άντε ένα ζαμπόν. Δεν θα ακούσει το 1812 και τα κανόνια να βαράνε ! Να μην τσιρίζει θέλει το παιδί να έχει ένα μπασάκι της προκοπής, να παίζει αβίαστα και ακούραστα σε χαμηλή ένταση και άντε στο τσακίρ κέφι όταν είναι μόνος να το ανεβάζει λίγο.
Αν ήθελε να το κάνει Disco το mini market τότε να δώσει λεφτά και σε καλώδια και σε ηχεία και σε ενισχυτές.
Η σημασία όλη είναι να φτιάξει ΤΕΤΟΙΑ ατμόσφαιρα έτσι ώστε ο πελάτης να μπαίνει μέσα, να χαλαρώνει και να κάθεται Περισσότερη ώρα στο mini market για να αγοράζει Περισσότερα προϊόντα και το παλικάρι μας να κερδίζει Περισσότερα χρήματα.
Δεν νομίζω ότι ο στόχος του είναι να φέρει το stereo από το σαλόνι του στο μαγαζί....

Timaras

Reaction score
2.153
Μπα, χαλαρά είναι (ακόμα).
Αν με δεις να πιάνω με quote πρόταση προς πρόταση ο,τι έχουν γράψει, τότε θα καταλάβεις τι εστί οπλοπολυβόλο! ;)
Άστο γιατί είμαι και γω μέσα! :D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.989
Δεν νομίζω ότι ο στόχος του είναι να φέρει το stereo από το σαλόνι του στο μαγαζί...
Σωστά.

Και είναι προφανές ότι σε σούπερ μάρκετ δε στήνεται ήχος απαιτήσεων, αυτό δε νομίζω κανείς να το έχει υπονοήσει στα παραπάνω ποστ.

Μάλιστα, η συνήθης επαγγελματική επιλογή σε τέτοιους χώρους, είναι εντοιχισμένα ηχεία οροφής, που δουλεύουν στα 100 βολτ, με ειδικούς ενισχυτές για τέτοια χρήση. Πολλά ηχεία, παράλληλα, το καθένα με μετασχηματιστή δικό του. Το στάνταρντ είναι αυτό, εννοείται με μονοφωνική εγκατάσταση, όχι 2 κανάλια του τυπικού στέρεο. (Οι μετασχηματιστές μπαίνουν για να εκμηδενισουν το πρόβλημα του μεγάλου μήκους καλωδίων ηχείων, αλλιώς δε θα υπήρχαν τέτοια πράγματα, αλλά όταν μιλάω εγώ για πολύ μακρύ καλώδιο ηχείων γίνομαι κακός, ε;)

Αυτό όλο το κείμενο που μπήκες στον κόπο και έγραψες όμως, τι ακριβώς σημαίνει; Δηλαδή για ποιο λόγο έγραψες αυτά που έγραψες; Για να υποστηρίξεις ποιο ακριβώς επιχείρημα;

Ότι πχ δικαιολογούνται όλες οι λάθος επιλογές, γιατί χαιρι δεν υπάρχει, άρα τι το συζητάμε;

Ότι αφού δε ξέρει, δε χρειάζεται να του πεις τίποτε, να μη μάθει τίποτα παραπάνω από όσα ήξερε όταν μπήκε και ρώτησε;

Δηλαδή δικαίως να απλώσει 40-50 μέτρα καλώδια ηχείων, ενώ είναι λάθος να τα αντικαταστήσει με interconnect ή να βάλει ασύρματα ηχεία στο ίδιο κόστος;

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω.

Εκτός αν είμαστε σε mode ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, οπότε νταξ.. :)

Άρα, σε γενικές γραμμές, να κάτσει στα αβγά του, και τα 600€ να τα κάνει εκδρομή! Χαχαχα

Απορω ποιοι ανόητοι αγοράζουν αυτό το ταπεινό σκατουλι, και μπαίνουν στον κόπο να γράψουν και καλά λόγια δηλαδή:

https://m.thomann.de/gr/jbl_lsr_305.htm?ref=mhp_hd_2

Υπενθύμιση: αυτή ήταν η ακριβότερη πρόταση που του έκανα. ;)

Last edited:

Reaction score
1.284
Καλώδια ήδη υπάρχουν ! Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για το μίνι μάρκετ τι καλώδια είναι. Δεν θα αλλάξει τίποτα ( εκτός και είναι καλώδια τηλεφώνου...)
Αν είδες ρωτάω 2-3 φορές τι ηχεία έχει τώρα έτσι ώστε να γλυτώσει και από αυτά.
Αν ήταν δικό μου το mini market θα ήθελα την πιο απλή λύση έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να μην δουλεύει και χρειαστεί να καλέσω τεχνικό ( έστω για να κάνει κάτι τόσο απλό που εγώ πάνω στην φούρια μου δεν θα έβλεπα).
Καλώδια λοιπόν υπάρχουν(δεν ξέρουμε αν είναι έστω τα πιο απλά-διατομή ), ηχεία υπάρχουν ( δεν ξέρουμε πάλι τι ηχεία είναι αυτά). Έναν ενισχυτή ζήτησε το παιδί.
Το κείμενο μου αυτό όπως και το προηγούμενο προσπαθεί να δείξει ότι δεν χρειάζονται πολλά να αλλάξουν, πολλά λεφτά να ξοδευτούν. Η πολυπλοκότητα πρέπει να κρατηθεί πολύ χαμηλή με το ελάχιστο δυνατό κόστος για να αυξηθεί το κέρδος.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.989
Τες πα, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η τυπική ενδεδειγμένη επιλογή για τέτοια καταστήματα είναι πολλά εντοιχισμένα ηχεία οροφής, που όμως προϋποθέτουν παρουσία ψευδοροφης.

https://m.thomann.de/gr/ceiling_speakers.html?ref=mcp_c_1&s=price

Η επόμενη ενδεδειγμένη επιλογή είναι πολλά ηχεία τοίχου, από αυτή την λίστα:

https://m.thomann.de/gr/wall_installation_speakers.html?ref=mcp_c_0&s=price

Όλες οι επιλογές για ανάλογες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, βρίσκονται σε αυτή τη λίστα:

https://m.thomann.de/gr/speakers_for_installation.html?ref=mcp_c_14

Και άμα έχεις το μικρόβιο του "καλού ήχου", τα ενεργά μόνιτορ είναι μονόδρομος. ;)

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.609
Άσε ρε κότα! :D

Reaction score
375
Εφόσον έχεις υπολογιστή και με αυτόν θα συνδέσεις τον ραδιοενισχυτή άρα μάλλον δεν σού χρειάζονται οι επιπλέον δικτυακές δυνατότητες του Yamaha R-N301.
Μάλλον να πας στον Yamaha R-S300 και να γλυτώσεις κάποια λεφτά από την διαφορά τιμής...
O r-s300 εχει τα μισα watt απο τον r-n301 αν δε κανω λαθος διαβαζοντας τα specs τoυς.
Απο την αλλη, ο φθηνοτερος ολων r-s201 ισως να κανει κι αυτος καλη δουλεια, ειδικα για τα χρηματα του.
Στην αρχη σκεφτομαι για κατι φθηνο. 200 ευρω ειναι μονο, αν δε μου κανει, σε 2 χρονακια τον πουλαω και παιρνω κατι ανωτερο. Τουλαχιστον πιστευω πως θα εχει καλυτερη ποιοτητα ηχου απο το jvc κασετοφωνο-τριπλο cd player που εχω τωρα.

Reaction score
375
Σταματηστε τη διαμαχη βρε παιδια.
Τες πα, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η τυπική ενδεδειγμένη επιλογή για τέτοια καταστήματα είναι πολλά εντοιχισμένα ηχεία οροφής, που όμως προϋποθέτουν παρουσία ψευδοροφης.

https://m.thomann.de/gr/ceiling_speakers.html?ref=mcp_c_1&s=price

Η επόμενη ενδεδειγμένη επιλογή είναι πολλά ηχεία τοίχου, από αυτή την λίστα:

https://m.thomann.de/gr/wall_installation_speakers.html?ref=mcp_c_0&s=price

Όλες οι επιλογές για ανάλογες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, βρίσκονται σε αυτή τη λίστα:

https://m.thomann.de/gr/speakers_for_installation.html?ref=mcp_c_14

Και άμα έχεις το μικρόβιο του "καλού ήχου", τα ενεργά μόνιτορ είναι μονόδρομος. ;)
Τα ηχεια οροφης γιατι ειναι τοσο φθηνα? Χρειαζεται να αγορασεις και τιποτα αλλο για να παιξουν ή απλα τα συνδεεις στον ενισχυτη?
Μισο μετρο ακριβως επανω απο το κεφαλι μου, στον χωρο του ταμειου, εχω μια ψευδοροφη απο γυψοσανιδα. Βρισκεται ακριβως στην πισω πλευρα του μαγαζιου. Εχω βαλει φωτογραφια για να δειτε τι ακριβως εννοω.
Επειδη προκειται να την χαλασω συντομα αυτη τη γυψοσανιδα και να την ξαναφτιαξω λιγο πιο ψηλη, σκεφτομαι αν θα ηταν σωστο να βαλω 1 ή 2 ηχεια επανω σε αυτη τη ψευδοροφοφη και να τα συνδυασω με ακομη 2 ηχεια στο μεσον του μαγαζιου, το ενα απεναντι απο το αλλο.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑ

Attachments

Reaction score
375
Αν καποιος εχει βαρεθει τις ερωτησεις ενος αρχαριου, φυσικα δεν απανταει. Πιστευω παντως πως ολες σας οι απαντησεις θα αποτελεσουν μπουσουλα για ολους τους εντελως ασχετους με τον χωρο και μελλοντικα, θα βοηθησουν πολλους.

Και κατι αλλο. Αρχικα, δεν περιμενα σε ενα σαιτ με τοσους πορωμενους και προχωρημενους στα θεματα του ηχου, να παρω τοσες εμπεριστατωμενες απαντησεις. Νομιζα πως θα με σνομπαραν ολοι μιας και ρωταω πραγματα εντελως απλα (για εσας).
Σας ευχαριστω πολυ :)

Last edited:

Reaction score
2.340
Οχι φίλε μου με παρεξηγησες, δεν το έγραψα για σενα! Αλλα για τα μελη του avsite, την μονομαχία απόψεων, και τις διαφορετικες γνωμες του καθενός μας! Εχει φοβερό ενδιαφέρον. Εγω μαθαινω μαζι με σενα πολλα πραγματα απο τους πιο έμπειρους εδω μέσα!

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.249
Αν καποιος εχει βαρεθει τις ερωτησεις ενος αρχαριου, φυσικα δεν απανταει. Πιστευω παντως πως ολες σας οι απαντησεις θα αποτελεσουν μπουσουλα για ολους τους εντελως ασχετους με τον χωρο και μελλοντικα, θα βοηθησουν πολλους.

Και κατι αλλο. Αρχικα, δεν περιμενα σε ενα σαιτ με τοσους πορωμενους και προχωρημενους στα θεματα του ηχου, να παρω τοσες εμπεριστατωμενες απαντησεις. Νομιζα πως θα με σνομπαραν ολοι μιας και ρωταω πραγματα εντελως απλα (για εσας).
Σας ευχαριστω πολυ :)
Καλησπέρα,
τώρα που άκουσες διάφορες απόψεις θα σου πρότεινα να πας σε ενα επαγγελματία να ρωτήσεις. Ως επαγγελματία δεν εννοώ τον πωλητή από τον Κωτσόβολο.
Επαγγελματίες είναι αυτοί που υποστηρίζουν ηχητικά ένα μαγαζί προτείνοντας και πουλώντας τον ανάλογο εξοπλισμό ή έχουν εξοπλισμό για τα live. Πάρε και από εκεί κάποιες γνώμες.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.989
Προτείνω να πας μία βόλτα σε ένα μαγαζί επαγγελματικού ήχου, κατ'αρχην για να λύσεις τις απορίες σου.

Εντοιχισμένα ηχεία οροφής έχει και φτηνά, έχει και ακριβά, για όλα τα βαλαντια υπάρχουν επιλογές. Αισθητικά είναι τα πιο αποδεκτά για τέτοιους επαγγελματικούς χώρους.

Σε ένα χώρο μήκους 9 μέτρων, 2 ηχεία οροφής είναι λάθος. Το νόημα μιας τέτοιας εγκατάστασης, είναι να υπάρχει ομοιόμορφος ήχος σε όλη την έκταση του χώρου, ώστε αυτός που περπατάει σε αυτό το χώρο να έχει την αίσθηση διάχυτου ήχου με ομοιογένεια και να μη καταλαβαίνει ότι δω έχει ένα ηχείο και 4 μέτρα πιο περα είναι άλλο ένα.. Το κόστος των ηχείων είναι όπως βλέπεις λογικό, ώστε να βάλεις λόγου χάριν 10 ηχεία άνετα στο μαγαζί σου, και οικονομικά. 10 ηχεία σημαίνει 2 σειρές από 5 ηχεία που απέχουν περίπου 1,5 μέτρο το ένα από το επόμενο, και τόσο από κάθε τοίχο. Με κάτι τέτοιο, θα υπάρχει διάχυτος και ομοιογενής ήχος σε όλη την έκταση του χώρου, χωρίς να τραβάει το μάτι (ή το αφτί) την προσοχή του πελάτη προς κάποια κατεύθυνση.

Τέτοια ηχεία, αναλόγως τρόπου σύνδεσης, μπορούν να δουλέψουν είτε με τυπικούς ενισχυτές (συνδεδεμένα κάποια εν σειρά και κάποια εν παραλλήλω, ώστε το άθροισμα των συνολικών αντιστάσεων των ηχείων να είναι συμβατό με τις προδιαγραφές εξόδων του ενισχυτή) είτε με ειδικούς για τέτοια χρήση ενισχυτές, οπότε ή σύνδεση είναι πολύ απλή, όλα παράλληλα, από το ένα ηχείο δηλαδή, συνεχίζει το καλώδιο στο επόμενο.

Για παράδειγμα: Με τυπικούς ενισχυτές που πχ δουλεύουν στα 8 ωμ αντίστασης ηχείου, αν βάλεις 2 ηχεία 8ωμα σε σειρά έχεις αντίσταση 16 ωμ, αν βάλεις κι άλλα 2 σε σειρά, και τις 2 δυάδες παράλληλα, έχεις πάλι 8 ωμ τελική αντίσταση, έτσι συνδέεις 4 ηχεία σε κάθε κανάλι, και 8 ηχεία συνολικά σε ένα δικαναλο ενισχυτή, κι όλα δουλεύουν ρολόι.

Σε οποιοδήποτε τέτοιο μαγαζί, το να έχεις 2 ηχεία στις γωνίες ή ένα φορητό ηχοσύστημα πίσω από τον πάγκο, είναι προχειρότητα και δε δίνει καλή εντύπωση στους πελάτες. Αντιθέτως, μία επαγγελματική εγκατάσταση σε όλη την έκταση της οροφής του μαγαζιού, δίνει θετική εντύπωση σε όλο τον κόσμο, και προφανώς τέτοιες επαγγελματικές εφαρμογές θα δεις σε μεγάλα μαγαζιά, σε ξενοδοχεία, σε πλοία, κλπ.

Από κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, αλλά..

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.249
O Yamaha μια χαρά ενισχυτής είναι αλλά δεν τον λυπάσαι να το βάζεις να παίζει 16/24 ? Μετά από 1 χρόνο θα είναι σαν να έπαιξε 5 . Υπάρχει άλλη κατηγορία μηχανημάτων για τέτοια χρήση. Να τον πάρεις να τον ακούσεις σπίτι σου τον Yamaha, η Α/Β δεν κάνουν για τέτοια χρήση.

Reaction score
1.284
Αν θα κάνεις ανακαίνιση στην ψευδοροφή βάλε 2 σειρές μεγάφωνα οροφής ( δεν είναι ηχεία ) και συνέδεσέ τα με έναν ενισχυτή.
Το κόστος όμως σε υλικά και εργατοώρες, Φπα κτλ ίσως να είναι μεγαλύτερο από ότι περιμένεις. Το σωστό αποτέλεσμα το δίνουν τα μεγάφωνα οροφής που δημιουργούν την ατμόσφαιρα που χρειάζεται στο χώρο. Όμως δεν είναι κάτι να το τσιτώσεις και να ακούσεις και εσύ στην κορυφή του τριγώνου(!!!) λίγο μουσική... Αν διαλέξεις τα 100V μεγάφωνα τότε πας σε άλλου είδους ενισχυτές.

gonis

Luger
Reaction score
12.449
Το φούρνο της γειτονιάς μου τον εχει η Χαρά η οποια εχει εντοιχισμένα ηχεία στην ψευδοροφή και βαράει μπιτακια απο ραδιόφωνο σε αρκετά μεγάλη ένταση και με πολύ καλή ποιότητα.Ακομη και οι ηλικιωμένοι πελάτες της γουστάρουν.Σε συνδυασμό με καλή συμπεριφορά (οχι γλειωδη) χιούμορ και φυσικά,καλά προϊόντα εχει μείνει ανεπηρέαστη απο Απολλώνιο που άνοιξε στα 20 μέτρα Βενέτη στα 100 μέτρα και πολλα αλλα μαγαζιά γύρω της.
Ενα easy market επίσης στη γειτονιά μου έπαιζε best μέχρι που έκλεισε.Επισης καλός ήχος με εντοιχισμένα ηχεία.Τωρα παίζει ιντερνετικό ράδιο.
Απλά πράγματα για έναν μικρο-μεσαίο επαγγελματία που μπορούν να του κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τις αλυσίδες και τα franchise με τους κακοπληρωμένους υπαλλήλους.

Reaction score
1.187
Συνεχίζεις το βιολί σου...

Ανοησία είναι να βλέπεις έναν άνθρωπο που δε ξέρει, κι επειδή δε ξέρει ρωτάει λάθος επιλογές, και να ενισχύεις τις λάθος επιλογές ενώ ξέρεις ποιες είναι οι σωστές.

Του προτείνετε ηχεία και ενισχυτικά λες και θα στήσει δικάναλο ήχο στο σπίτι, μιλάμε για εντελώς ανόητες επιλογές για επαγγελματική χρήση.

Ένταξει, δε ξέρει ούτε τι είναι τα ενεργά ηχεία. Αυτό είναι δικαιολογία για να βάλει ηχεία σπιτιού στο μαγαζί; Ειδες ρε σε κανένα μαγαζί επαγγελματικού ήχου που στήνει επαγγελματικό ήχο σε επιχειρήσεις και μαγαζιά, να βάζει ηχεία κι ενισχυτές av σπιτιού; Μιλάτε σοβαρά ή απλώς η αμάθειά σας βρίσκει πάτημα στην αμάθεια του άλλου και συνεχίζετε αμεριμνα το βιολί σας;

Και για όνομα, σταμάτα τις ανοησίες περί κοστολογίου, οι προτάσεις που έδωσα είναι εντός κοστολογίου για 4 έως 6 ενεργά ηχεία στο μαγαζί του. Κι όποιος προτείνει τα λιγότερα ηχεία, έχει βαθιά μεσάνυχτα στο σπορ του ήχου, καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει.

Η υπομονή μου έχει και τα όριά της.. μη με βαλετε να πάρω πρόταση πρόταση αυτά που γράφετε να τα εξοντωσω ένα ένα, προσέχετε τι γράφετε. Ιδίως την ειρωνεία, την ανέχομαι μέχρι ενός ορίου, αλλά άμα με πιάσουν τα δγιαόλια μου, δε σας ξεπλενει ούτε ο δουναβης.
Πάνω από τα μισά ηχεία που του πρότεινες είναι αυτοενισχυόμενα και όχι ενεργά! :p
Και τώρα τού προτείνετε να ξηλώσει τις ψευδοροφές να τοποθετήσει εντοιχισμένα μεγάφωνα (όχι ηχεία).

Θα πρότεινα αν γίνεις υπουργός να απαγορεύσεις δια νόμου την πώληση των παθητικών ηχείων καθώς επίσης και όλων των ολοκληρωμένων, τελικών, ραδιοενισχυτών που κυκλοφορούν ξέμπαρκοι έξω και δεν κατοικοεδρεύουν μέσα σε ενεργά ηχεία!!! :p:p:p:p:p:p:p:D:p:p

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.881
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis