Κεφαλή-Βελόνα για Dual

Reaction score
146
Έχει μέσα στο 2ο λινκ, αν πατήσεις στην επόμενη σελίδα..

Έχεις το cs-455 1 με την ΟΜ ,και ο βραχίονας σου είναι παράλληλος με το δίσκο?
Αν ναι, τότε αλλάζουν τα πράγματα και πάει στάνταρ πίσω στην αντιπροσωπεία!..

Reaction score
146
Έστειλα και ένα email στην αντιπροσωπεία να δω τι θα μου πουν...
Θα τους πάρω και ένα τηλ. αύριο.
Τα παιδιά εκεί είναι πολύ εντάξει και πιστεύω θα δοθεί λύση αν όντως υπάρχει πρόβλημα..

Reaction score
1.391
οχι εχω το 704 με την OM :) αλλα εχει και ρύθμιση VTA και με την ομ ειναι τερμα επανω..

ika

News
Reaction score
16.685
...
Μήπως απλά χρειάζομαι μια καλύτερη κεφαλή-βελόνα και σας ταλαιπωρώ άσκοπα
με το τυχόν πρόβλημα του πικάπ?
...
Τι λέτε?
Ο ULM με την ORTOFON έχει ενεργή μάζα 8,5 γρ (6+2,5). Με όποια άλλη θα αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του συνόλου και θα πρέπει να δείτε στο VINYLENGINE τι compliance πρέπει να έχει η άλλη κεφαλή για να ταιριάζει.

Αν βάλω τα χαρακτηριστικά της 440 (6,5 γρ, 10 dynamic compliance) μου φαίνεται ότι δεν πολυταιριάζει στον βραχίονα.

Reaction score
1.391
δε φταίει η κεφαλή που δεν ακους καλα...διόρθωσε αυτο πρώτα με το βραχίονα και θα σου περισσέψουν και 400 ευρω :)

Reaction score
146
Άρα..
1. να δω τι θα μου πουν και οι άνθρωποι της αντιπροσωπείας
2. να πάρω αυτό το mat που φαίνεται καλής ποιότητας http://www.analogueseduction.net/turntable-mats/analogue-studio-carbon-fibre-turntable-mat.html (1mm αντί 3mm - θα "κάτσει" πιο παράλληλα ο βραχίονας έτσι ώστε να έχω πιο σωστό VTA.)
3. Ακούω... και αν βελτιωθεί είμαι ΟΚ, αλλιώς σκέφτομαι για αναβάθμιση.

Ευχαριστώ πολύ -όλους- για τις απαντήσεις!

Reaction score
2.248
πολύ σωστό αυτο..αλλα πως μπορούμε να κάνουμε τη ρύθμιση αυτη χωρις να φέρουμε τον ιδικό σπίτι η να πάει το πικαπιον εκει... ?
Καταρχήν πρέπει να γνωρίζεις τον λόγο απόκλισης από το προτεινόμενο βάρος ανάγνωσης του κατασκευαστή.

Για την OM10 εάν εφαρμόσεις τo κατά κατασκευαστή recommeded Vertical Tracking Force 1.5 gr τότε θα είσαι OK με αυτήν την ρύθμιση (VTA), εάν και εφόσον ο βραχίονας είναι παράλληλος προς την επιφάνεια του δίσκου.
Εδώ είναι το τέλος του χόμπι και παρακάτω αρχίζει το addicted :p

Addicted nbr 1
Όμως το ζητούμενο είναι το tracking ability της συνεδρίας κεφαλή/βραχίονα που σχεδόν σε όλες (όπως και στην OM10) είναι η δυνατότητα της ακίδας να ακολουθήσει τις υψηλές διαμορφώσεις πλάτους (60-70μm) του αυλακιού χωρίς να χάσει την επαφή του με αυτό.
Έτσι βρίσκουμε και το optimal vertical tracking force ανάμεσα στα όρια που θέτει ο κατασκευαστής (1.25-1.75gr πχ Για την ΟΜ10), που δεν είναι τίποτε άλλο από την ακριβή τιμή της VTF που πρέπει να εφαρμόσουμε για να περάσουμε αυτές τις υψηλές διαμορφώσεις πλάτους του αυλακιού ενός test record τόνου 300Hz-330Hz. Απόκλιση από το προτεινόμενο βάρος ανάγνωσης δηλαδή και προσέγγιση στο ιδανικό βάρος ανάγνωσης.

H OM10 αναφέρει στα spects της
- Tracking ability at 315Hz at recommended tracking force): 70 µm
- Tracking force range: 1.25-1.75 g (12.5-17.5 mN)
- Tracking force, recommended: 1.5 g (15 mN)

Μια χαρά ευχαριστούμε αλλά....... η κεφαλή θέλει βραχίονα και το optimal είναι ένα και μοναδικό.
Μπορεί τα 70μm να τα πιάσω με τον rega στα 1.5γρ VTF ή στα 1.25γρ με τον dual..... οπότε ποια είναι η ιδανική τιμή?
Τα 70μm για την ΟΜ10 ανεξαρτήτου βάρος ανάγνωσης αρκεί να είναι εντός range.

Addicted nbr 2
Οποιαδήποτε ιδανική τιμή VTF που είναι παραπάνω από την προτεινόμενη θα έχει σαν αποτέλεσμα λόγο ανάρτησης του στελέχους μικρότερη τιμή VTA/SRA από την ιδανική (Tracking angle: 20°για την ΟΜ10) και οποιαδήποτε ιδανική VTF παρακάτω από την προτεινόμενη θα έχει μεγαλύτερη τιμή VTA/SRA, όταν και εφόσον παραμείνουμε με παράλληλο βραχίονα προς την επιφάνεια του δίσκου.
Οπότε πρέπει να ξανα-ανακαλύψουμε τις 20° μετατοπίζοντας ανάλογα το ύψος του βραχίονα από το pivot.

-Οι περισσότεροι το κάνουν με το αυτί.
-Άλλοι με τo μάτι και μεγεθυντικό φακό δίνοντας στην ακίδα μία μικρή κλίση προς τα μέσα (τον προτιμώ)
-'Εχω διαβάσει και με φωτογραφία του στελέχους και μεγέθυνση στον Η/Υ για μέτρηση

Όλα είναι καλά ακόμα και στο περίπου αφού ιδανική τιμή VTA όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά και αλλάζει κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής του δίσκου.

Reaction score
146
Λοιπόν, μίλησα με αντιπροσωπεία, με τον Κο. Τάσο συγκεκριμένα.. (εντάξει, όταν αγοράζεις ένα προιόν
η μισή αξία του είναι η υποστήριξη "μετά" την αγορά, και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος!)
Το γνωρίζει το θέμα, όντως στα "νέα" Dual είναι έτσι η κατασκευή και δυστυχώς δεν ρυθμίζεται το VTA,
μπορεί να είναι και εσκεμμένα για να έχουν "συγκεκριμένο" ήχο (δεν ξέρω)
γι'αυτό είπε θα κάνει θέμα στέλνοντας email στην εταιρεία μήπως θα μπορούσε να γίνει κάτι με
τροποποιημένο Headshell.
Προς το παρόν συμφώνησε και αυτός να βάλω ένα λεπτότερο mat, είναι καλή ιδέα.
Οπότε, προχωράω με αλλαγή mat, ακούω, και σκέφτομαι για αναβάθμιση...

Μια χαρά όλα!

Ευχαριστώ

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.454
Λοιπόν, μίλησα με αντιπροσωπεία, με τον Κο. Τάσο συγκεκριμένα.. (εντάξει, όταν αγοράζεις ένα προιόν
η μισή αξία του είναι η υποστήριξη "μετά" την αγορά, και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος!)
Το γνωρίζει το θέμα, όντως στα "νέα" Dual είναι έτσι η κατασκευή και δυστυχώς δεν ρυθμίζεται το VTA,
μπορεί να είναι και εσκεμμένα για να έχουν "συγκεκριμένο" ήχο (δεν ξέρω)
γι'αυτό είπε θα κάνει θέμα στέλνοντας email στην εταιρεία μήπως θα μπορούσε να γίνει κάτι με
τροποποιημένο Headshell.
Προς το παρόν συμφώνησε και αυτός να βάλω ένα λεπτότερο mat, είναι καλή ιδέα.
Οπότε, προχωράω με αλλαγή mat, ακούω, και σκέφτομαι για αναβάθμιση...

Μια χαρά όλα!

Ευχαριστώ
Να κάνω λίγο το "συνήγορο του διαβόλου";

Εφόσον γνώριζε την κατασκευαστική αλλαγή στα νέα πικ απς της Dual, δεν θα έπρεπε να σε ενημέρωνε πριν να το αγοράσεις; Μπορεί να άλλαζες γνώμη, μπορεί κι όχι, αλλά, τουλάχιστον, θα είχες το δικαίωμα της επιλογής το οποίο θα προέρχετο από τη συγκεκριμένη πληροφόρηση.

Αυτή τη στιγμή "παλεύεις" να λύσεις ένα πρόβλημα με "μεσοβέζικες" λύσεις κι έφτασες να σκέφτεσαι για αναβάθμιση (άρα πώληση του υπάρχοντος κι αγορά άλλου πικ απ = σπατάλη χρόνος και χρήματα), διαδικασίες τις οποίες θα μπορούσες να είχες αποφύγει εξ αρχής.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω εναντίον του αντιπρόσωπου της Dual, ούτε με τα πικ απ της Dual, συζήτηση κάνουμε. Με γεια τους με χαρά τους, ό,τι κι αν κάνουν.

Reaction score
146
Το πικαπ δεν το αγόρασα από την αντιπροσωπεία απ'ευθείας, αλλά από κατάστημα.
Η πρώτη επαφή που είχα με την αντιπροσωπεία, ήταν όταν είδα πρόβλημα στο πικάπ
και το πήγα εκεί, το είδαν και μου το άλλαξαν με καινούριο σχεδόν άμμεσα..
Δυστυχώς δεν υπήρχαν αναφορές πάνω σε αυτό το θέμα, ούτε σε test ούτε σε forum!, και δεν θα μπορούσα
να το ξέρω-φανταστώ όταν έκανα την αγορά
Μπορεί όντως να είναι έτσι κατασκευαστικά... θα μου κοστίσει βέβαια το mat αλλά είναι "ακίνδυνη" και απλή λύση..
ίσως ούτως ή άλλως να έχει καλύτερο και λόγω καλύτερης ποιότητας.
Έχεις δίκιο βέβαια στο ΓΙΑΤΙ να πουλιέται έτσι, (ολόκληρη dual, δεν το είδανε?) και είχα τσαντιστεί είναι η αλήθεια
αλλά δεν θέλω να χαλιέμαι άλλο αν υπάρχουν "απλές" λύσεις..

Reaction score
146
Έχω νεότερα...
Μετά από προσωπικό μήνυμα μέλους που ήθελε να με ρωτήσει κάτι για το πικάπ,
με έβαλε στη πρίζα, λέγοντας μου ναι με ο βραχίονας δεν είναι παράλληλος, αλλά
η κεφαλή είναι!
Κοίταξα πιο προσεκτικά, και ΟΝΤΩΣ το headshell που βιδώνει η κεφαλή,
φαίνεται να έχει λίγο διαφορετική (πιο σωστή)
γωνία σε σχέση με το βραχίονα, και έρχεται πιο παράλληλα με τον δίσκο!
(Φαίνεται λίγο και στις φωτογραφίες που ανέβασα στη 2η σελίδα).
Άρα, δεν μπορεί ολόκληρη Dual που βγάζει τόσα χρόνια πικάπ να έκανε τόσο χοντρό λάθος..
Αυτό είναι και κάτι που έπρεπε όμως να το ξέρει και η εδώ αντιπροσωπεία ως απάντηση, και να μην
"αναγκαστώ" να ψάχνομαι και να παραγγέλνω πιο λεπτό mat ως "λύση" (38 ευρώ παρακαλώ με τα
μεταφορικά).
Τουλάχιστον ας ελπίσω να παίζει καλύτερα με το νέο mat, μιας και με το mat του rega (λίγο πιο λεπτό)
έπαιξε όντως λίγο καλύτερα... μιας και φαίνεται ούτως ή άλλως ότι έχει λίγο περιθώριο να "κατέβει" λίγο
ακόμα η κεφαλή, και να μην βγω "εκτός"...
Τελικά αν αρχίσεις να ψάχνεσαι, μπαίνεις σε "μπελάδες" και σε extra κόστη, τι τά'θελα?..

Reaction score
146
Ήρθε το καινούριο λεπτό mat και το έβαλα... μεγάλη διαφορά!
Κατ΄αρχήν δείτε στις εικόνες πως άλλαξε (προς το καλύτερο) η γεωμετρία,
(οι 2 πρώτες με "απλό" δίσκο, οι 2 τελευταίες με 180gr), τώρα ο βραχίονας είναι παράλληλος.
Υπάρχει μεγάλη βελτίωση και στον ήχο και ακόμα περισσότερο στους 180gr!
O ήχος "καθάρισε" καθώς πριν ήταν εμφατικός στα χαμηλά και "βαρύς" με αποτέλεσμα να "λερώνει"
τις αποπάνω συχνότητες, κέρδισε σε ανάλυση και λίγο έκταση στα πρίμα - ότι ακριβώς ήθελα!
Τι σου κάνουν 2mm ε?
Οπότε μένω όπως είμαι, και όταν έρθει η ώρα αλλάζω και τη βελόνα με την om20 ή om30
να έχω και το κεφάλι μου ήσυχο!

Ευχαριστώ πολύ όλους που απάντησαν και με βοήθησαν..

new_mat1.jpg new_mat2.jpg new_mat_180gr1.jpg new_mat_180gr2.jpg

Reaction score
1.391
αφου βλεπεις αλλη γεωμετρια , και το πικαπ παιζει καλυτερα , μη κλεινεις το προηγουμενο θεμα σου χωρις να το ψαξεις παραπανω...
το προβλημα υπαρχει , και ας λενε δικαιολογίες του κ@λ@υ
[DOUBLEPOST=1459958565][/DOUBLEPOST]επισης το χεανσλ ειναι στην ευθεια κ μη παραμυθιαζεσαι οτι εχει κληση...

και οπως το βλεπω στις φωτο πρεπει να κατεβει και αλλο κατω ο βραχιονας

Reaction score
146
Μπορεί να μην φαίνεται καλά στις φωτογραφίες λόγω γωνίας λήψης, αλλά τώρα
είναι παράλληλα - αν και ίσως όχι απόλυτα αλλά πολύ καλύτερα από πριν, και δεν "κατεβαίνει" άλλο.
Δηλαδή πιο πολύ κακό μου έκανε αυτό στον ήχο, παρά η κεφαλή - όπως αποδείχτηκε...

Κατά τα άλλα, ναι θα μπορούσε-έπρεπε το πικαπ (εφόσον είναι έτσι φταγμένο, και χωρίς ρύθμιση VTA),
να πωλείται τουλάχιστον απ'ευθείας με λεπτό mat,
δεν δικαιολογείται τόση απόκλιση "από τη μάνα του"!.
(και ας υπάρχουν τυχόν περιορισμοί σε θέματα κόστους, quality control κτλ. δεν μου λέει.. - Dual είναι, και made in germany).
Και δεν είναι και κανένα "φθηνιάρικο"!.. (Για άλλους μπορεί να είναι λίγα τα 550, αλλά για μένα όχι).
Δεν δικαιολογώ τίποτα.. τουλάχιστον "έστρωσε" ο ήχος του (με όλη αυτήν την "ιστορία"..)

Reaction score
16
Το πικαπ το εχω και εγω με ακριβως το ιδιο θεμα στον βραχιονα!
Στο τευχος 437 του Ηχου το εχει δοκιμη και επειδη τα παλαια τευχη τα εχω στο χωριο μπορει καποιος που το εχει να μου πει με τι κεφαλη το δοκιμαζουν?Μηπως το εβγαζε η DUAL με αλλη κεφαλη τοτε γιατι εχουν περασει και 5 χρονια!

Last edited:

Reaction score
146
Αν είναι το 455-1Μ λογικά την OM10 θα είχε πάνω.
Και απορώ πραγματικά, έχω ψάξει, έχω διαβάσει reviews... ΚΑΝΕΝΑΣ δεν το είδε??

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.847
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss