Πώς τον πίνεις τον καφέ σου ;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος Tesla fanboi
Editor
Μηνύματα
39.364
Reaction score
84.359
Έχω κάνει καφεδακι σε πάρα πολύ κόσμο όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το σπορ, και στην συντριπτική πλειοψηφία τους αρέσει πολύ, είναι όμως και λίγοι αυτοί που δε τους αρέσει γιατί τον βρίσκουν πολύ βαρύ, πολύ δυνατό, τόσο δυνατό, που δε μπορούν να τον πιουν.

Για μένα βεβαια, είναι όσο δυνατός πρέπει, χρησιμοποιώ συνήθως λίγο μεγαλύτερο κάδο στο bottomless πορταφιλτερ από τον τυπικό, διαλέγοντας αναλόγως ποικιλίας κάδο από 14 έως και 22 γραμμαρίων. Το στάνταρ μου είναι των 18 γραμμαρίων για φουλ 60ml δόση καφέ.

IMG_20201222_115830.jpg


Γενικά, οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι είναι δυνατός καφές, αλλά όχι σε βαθμό που να τους ενοχλεί, τον απολαμβάνουν.
Δυνατός, και με φουλ γεύση, σώμα, άρωμα.


Το ανάποδο όμως, είναι το πρόβλημα. Να έχεις μάθει σε τέτοιο καφέ, και μετά να πίνεις το ξεπλυμενο νερουλόπραμα που πέρασε από βρεγμένη κάλτσα, από μηχανή που μυρίζει άσχημα έως και το νερό, το πλήρως άγευστο ξεθυμασμένο οξειδωμένο καφέ τους - συχνα σκέτη φτηνή ρομπουστα στη καφετέρια που θα κάτσεις.

Οι μηχανές με κάψουλες είναι το χειρότερό μου, δε μπορώ να καταλάβω πως το πίνουν αυτό το πράμα, και άμα πάω σε μαγαζί να πάρω καφέ και δω τέτοιο να έχει, κάνω μεταβολή και φεύγω άρων άρων. Όσες φορές με πότισαν τέτοιο πράγμα, το πέταξα στην πρώτη ρουφηξιά. Κατουρο.
 

Μηνύματα
362
Reaction score
323
Εδώ και περίπου μια 10-ετια, καφέ ευχαριστιεμαι μόνο στο σπίτι μου, όπου έχω τους κόκκους εσπρέσσο που επιθυμώ, τους τρίβω όσο λεπτά πρέπει ώστε όταν πατηθούν με τη δύναμη που πρέπει να κάνουν το χρόνο που πρέπει για να βγει ο διπλός εσπρέσσο, τον οποίον θα πιω χωρίς ζάχαρη, και όποιος έρχεται σπίτι μου και ζητάει ζάχαρη θα αντιμετωπίσει ένα τέρας.

Καταλαβαίνω από τη γεύση πότε πρέπει να καθαρίσω τα άλατα στην καφετέρια, χρησιμοποιώ νερό θεονη και κόκκους κυρίως Αιθιοπίας, εκεί είναι το γούστο μου, αν και δε παύω να δοκιμάζω περιστασιακά διάφορες μικροφαρμες και ο,τι βρω κυρίως στην τοπική αγορά.

Οι καφέδες έξω είναι για το ανάθεμα, τις περισσότερες φορές που θα πάω σε καφετέρια δε θα καταφέρω να τον πιω ένα καφέ. Έχω βρει 2-3 που απλώς πίνονται σε κρύο εσπρέσσο σκέτο, και αν χρειαστεί παίρνω τέτοιους, με το ρομπουστα να κάνει μπαμ, αλλά δε γίνεται αλλιώς το κρύο, έναν μάλιστα του έμαθα και πως να το φτιάχνει, γιατί το έφτιαχνε σα φραπέ.

Έχει πολύ διάβασμα το χόμπι του καφέ, όπως είπε ο εξ, αλλά άμα μπεις στον κόσμο αυτό, του πραγματικά σωστού εσπρέσσο, δεν υπάρχει επιστροφή.
Με τι τρόπο καθαρίζεις τα άλατα;Τα ειδικά υγρά που παρέχουν οι κατασκευαστές απο τα μηχανήματα ή ματζούνια όπως ξύδι κτλ;
 

Μηνύματα
1.270
Reaction score
3.694
Έχω κάνει καφεδακι σε πάρα πολύ κόσμο όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το σπορ, και στην συντριπτική πλειοψηφία τους αρέσει πολύ, είναι όμως και λίγοι αυτοί που δε τους αρέσει γιατί τον βρίσκουν πολύ βαρύ, πολύ δυνατό, τόσο δυνατό, που δε μπορούν να τον πιουν.

Για μένα βεβαια, είναι όσο δυνατός πρέπει, χρησιμοποιώ συνήθως λίγο μεγαλύτερο κάδο στο bottomless πορταφιλτερ από τον τυπικό, διαλέγοντας αναλόγως ποικιλίας κάδο από 14 έως και 22 γραμμαρίων. Το στάνταρ μου είναι των 18 γραμμαρίων για φουλ 60ml δόση καφέ.

View attachment 192626

Γενικά, οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι είναι δυνατός καφές, αλλά όχι σε βαθμό που να τους ενοχλεί, τον απολαμβάνουν.
Δυνατός, και με φουλ γεύση, σώμα, άρωμα.


Το ανάποδο όμως, είναι το πρόβλημα. Να έχεις μάθει σε τέτοιο καφέ, και μετά να πίνεις το ξεπλυμενο νερουλόπραμα που πέρασε από βρεγμένη κάλτσα, από μηχανή που μυρίζει άσχημα έως και το νερό, το πλήρως άγευστο ξεθυμασμένο οξειδωμένο καφέ τους - συχνα σκέτη φτηνή ρομπουστα στη καφετέρια που θα κάτσεις.

Οι μηχανές με κάψουλες είναι το χειρότερό μου, δε μπορώ να καταλάβω πως το πίνουν αυτό το πράμα, και άμα πάω σε μαγαζί να πάρω καφέ και δω τέτοιο να έχει, κάνω μεταβολή και φεύγω άρων άρων. Όσες φορές με πότισαν τέτοιο πράγμα, το πέταξα στην πρώτη ρουφηξιά. Κατουρο.
Λογο του οτι τα ψαχνεις αρκετα τα πραγματα και εσυ για να τα φέρεις εκει που θέλεις σου λέω ενα tip για τα bottomless αν δεν το ξερεις φυσικα,οι χρονοι πρεπει να ειναι λιγο μικροτεροι απο τα κανονικα περιπου 2 δευτερολεπτα γιατι δεν εχεις την καθυστερηση ωσπου να κατεβει ο καφες απο τους εκροεις,επισης ο λογος που τα bottomless αρεσουν στον περισσοτερο κόσμο ειναι η διαφορα στο σωμα του καφε ,το οποιο μένει ακεραιο λογο του οτι δέν ερχεται σε επαφη με μεταλλο πριν πεσει στο φλιτζανι.

Να πω και κατι συμπληρωματικα ,στις περιοδους που δέν βρίσκω καφε συνηθως καλοκαιρι η τωρα που περιμένουμε τις καινουργιες σοδειες πινω ελληνικο μετριο,βραστο η ibrik ,οπως λεγεται αυτη η παρασκευή στους διαγωνισμους του καφε βρασμενο σε πολυ σιγανη φωτια,μπορει να κανει και 10 λεπτα να βγει,με ελαχιστο ανακατεμα οταν ειναι ζεστος(4 ~ 5 περιστροφες),ολη η αναδευση για να διαλυθουν τα υλικα γινεται οταν ειναι κρυο το νερο,και αν θελω ποιο εντονο αρωμα βαζω τον καφε στο μπρικι σκέτο και τον καβουρδίζω ελαφρα στο ματι για να βγάλει περισσοτερα αρώματα.
Με τι τρόπο καθαρίζεις τα άλατα;Τα ειδικά υγρά που παρέχουν οι κατασκευαστές απο τα μηχανήματα ή ματζούνια όπως ξύδι κτλ;
Κιτρικο οξυ απο το super market η μυλοξυδο σε αναλογια 1/5 με νερο,σε ολη την ποσοτητα νερου που παίρνει η μηχανη σου.Αν βαλεις κιτρικο ζεσταινεις σε ενα μπρικι λιγο νερο για να διαλυθει μεσα καλα το κιτρικο και το ριχνεις μεσα στο υπολοιπο.Περνας περιπου 200 με 300 ml νερο σε ζεστη μηχανη,την αφηνεις περιπου μια ωρα σβηστη με το υλικο να δουλεψει,και μετα περνας ολο το υπολοιπο,και αλλες δυο φορες(δυο δοχεια)με σκετο νερο για να ξεπληθει.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος Tesla fanboi
Editor
Μηνύματα
39.364
Reaction score
84.359
Με τι τρόπο καθαρίζεις τα άλατα;Τα ειδικά υγρά που παρέχουν οι κατασκευαστές απο τα μηχανήματα ή ματζούνια όπως ξύδι κτλ;
Ντεσκαλ σε υγρή μορφή, το ρίχνω σε 1λ ζεστό νερό και ένα πέρασμα αρκεί, μετά τριπλάσιο ξεβγαλμα, δηλαδή 3 λίτρα χλιαρό νερό να περάσουν να το ξεπλένουν όλο.

Δουλεύει έξοχα.

 




Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
160.152
Μηνύματα
2.516.579
Members
36.081
Νεότερο μέλος
YelniPeto
Top