Τρίδρομο Ηχείο Δαπέδου (Nempire)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.211
Πλησιάζοντας στο τέλος αυτής της παρουσίασης, θα αναφέρω τα χαρακτηριστικά του ηχείου:

Ηχείο δαπέδου τριών δρόμων, τριών μεγαφώνων με woofer 8 Inch, midbass 5,25 inch. tweeter 1 inch.
Φόρτιση χαμηλών με <<Συντονισμένο Σωλήνα>> και μεσο-χαμηλών <<Κλειστή Καμπίνα>>.
Ευαισθησία: 88 db
Εμπέδηση: 5-8 Ωμ
Συχνότητες Διαχωρισμού: 320 Hz & 2,7 KHz, κύκλωμα διαχωρισμού δεύτερης τάξης σε όλους τους κλάδους.
Απόκριση Συχνότητας: 35Hz- 22KHz (-3db)
Ικανότητα Ισχύος: 150 watts RMS, 250 watts peak.
Διαστάσεις: Ύψος 110 cm, Πλάτος 25 cm, Βάθος 32 cm. Πλήρες ύψος με τις ακίδες 112 cm.

Μονάδες:
Tweeter: Scanspeak D2608/91300, μαλακού θόλου, χαμηλή συχνότητα συντονισμού, μεταλλική πρόσοψη. Midbass: Spicom W13-01-s, χάρτινου κώνου με κεραμική επίστρωση, σασί μαγνησίου, μεταλλικό phase plug
Woofer: Spicom W21, χάρτινου κώνου με κεραμική επίστρωση, σασί μαγνησίου.
 
Last edited:

Μηνύματα
146
Reaction score
111
Καλησπερα. Επειδη δεν ξερω πως να αρχισω, ξεκιναω απο την αρχη.
Ο αδυναμος κρικος του συστηματος μου ηταν ανεκαθεν τα ηχεια.
Γενικα ειμαι τυπος των μεταχειρισμενων. Θεωρω πως αν αγορασεις κατι καινουργιο, δεν εκμεταλευεσαι το full potential των χρηματων σου.
Στην αρχη εψαχνα τα μεταχειρισμενα. Γινοταν ενα χαος. Ασε που η κατασταση ενος ηχειου, δεν θα μπορουσε να επιβεβαιωθει απο εναν ασχετο στα ηχητικα, σαν και εμενα.
Επομενη σκεψη ηταν να φτιαξω ενα ηχειο diy με προδιαγραφες αλλων (σαν τον troels).
Εφαγα κυριολεκτικα βδομαδες (για να μην πω μηνες) να ψαχνω σαιτ, να διαβαζω κριτικες κτλ κτλ.
υπηραν σχεδια που μου αρεσαν (σαν το poor mans strad του τροελς) αλλα λογω ογκου (και μπατζετ) δεν μπορουσα να τα φτιαξω.Τελοσπαντων ειχα καταληξει σε μερικα σχεδια (χωρις να ειμαι 100% σιγουρος).
Το επομενο θεμα μου ηταν το ποιος θα μου φτιαξει τα ηχεια. Γιατι εγω δεν...
Ειχα διαβασει πολλα αρθρα του (πολυ καλου φιλου πλεον) Πετρου. Δεν χρειαζεται πολυ για να καταλαβεις πως ο ανθρωπος αυτος εχει βαθυτατες γνωσεις. Δεν ηξερα, ειναι η αληθεια, αν θα μπορουσε να αναλαβει την κατασκευη ηχειων για μενα, δεν ηξερα αν εχει χρονο κτλ κτλ. Ειπα να ρωτησω, δεν ειχα και τιποτα να χασω.
Ε αυτο ηταν. Ο ανθρωπος αυτος με τη μια ενθουσιαστηκε και ηθελε να με βοηθησει. Τηλεφωνικα δεν βγαζεις ποτε ακρη. ειπαμε να τα πουμε απο κοντα.
Πηγα στο εργαστηριο και συναντησα εναν ευγενεστατο, καλοσυνατο ανθρωπο. Του εξεθεσα τους προβληματισμους, τους περιορισμους μου και αρχισαμε να το συζηταμε. Στο ενδιαμεσο ακουσα τα ηχεια του τα βασης και μου επεσε το σαγονι. Ανετα θα μπορουσα να διαλεξω να αγορασω εκεινα. Απιστευτος ηχος. λογω χωρου ομως ηθελα κατι επιδαπεδιο.
Στο μυαλο μου ειχα ταβανι το χιλιαρικο στην κατασκευη. Τα βαλαμε λιγο κατω και ειδαμε πως το μπατζετ για την κατασκευη που ηθελα, δεν ηταν αρκετο. Θα εκανα συμβιβασμους και δεν ηθελα. Αλλιως εμενα με τα ηχεια που ειχα. Ηθελα κατι παααρα πολυ καλο, που θα κοντραρε στα ισια ηχεια 5απλασιας αξιας. Αυτος ηταν αλλωστε και ο λογος του να παω σε diy κατασκευη. Αλλιως επαιρνα Monitor audio και τελειωνα.
Παρολο που με φοβιζε το να ανεβω τοσο, πηρα κατευθειαν την αποφαση να παω στα 1500. 50% αυξηση μπατζετ. Ομως λιγο να μιλαγες με τον Πετρο, λιγο να ακουγες τις υπαρχουσες κατασκευες του, θα καταλαβαινες πως αυτο που θα γινει, θα ειναι κατι μοναδικο, φανταστικο, που θα σε συνοδευει για παντα. Δεν επεσα καθολου εξω, και δεν το μετανιωσα στιγμη.
Λογω του περιφημου waf επελεξα 8αρι γουφερ. Οι διαστασεις δεν επρεπε σε πλατος βαθος να ξεφευγουν απο τα υπαρχοντα ηχεια. Αυτο μας οδηγησε σε ενα πακετο απο ντραιβερς που εχει ξαναδουλεψει ο Πετρος και αποδεδειγμενα δουλευουν αψογα και δενουν αρμονικα μεταξυ τους. Οι υπολοιπες λεπτομερειες ηταν στην ευχαιρια του Πετρου. Το μονο που ηθελα ηταν ενα ουδετερο ηχειο. οχι ψυχρο σαν nearfiled monitor αλλα φυσικο χωρις υπερβολικους τονισμους.
Μεσολαβισαν πολλα τηλεφωνηματα και μηνυματα μεχρι το τελειωμα των ηχειων. Ο Πετρος με ενημερωνε για καθε σταδιο της διαδικασιας. Δεν χρειαστηκε να παρω βεβαια σημαντικς αποφασεις πουθενα. τα αφηνα ολα στηνκριση του Πετρου. εκεινος ηταν ο αρχηγος.
Με αυτα και με αυτα, ηρθε η ωρα να τα παραλαβω.
Παω στο εργαστηριο. Ηταν στημενο το ενα. Το βαλαμε λιγο να παιξει, ετσι για μαι γρηγορη αισθηση. Προφανως και με ενα ηχειο ουτε στερεοφωνιες κρινεις ουτε τιποτα. Ομως το σαγονι , επεσε. μιλαμε για φυσικο ισορροπημενο ηχο. Δεν κρατιομουν να παω σπιτι να τα ακουσω. τo φορτωνω, παω σφαιρα σπιτι, τα στηνω και βαζω iron maiden - Piece of mind. Θα σας πω απλα πως το αλμπουμ δεν το εχω ξανακουσει ποτε ετσι. Ακουγα πραγματα που δεν τα ειχα ξανακουσει Π Ο Τ Ε.
τα ηχεια επρεπε λιγο να στρωσουν. τις επομενες μερες εβαζα μουσικη ακομα κιαν ημουν στον πανω οροφο.
Στο μυαλο μου γυρναγε η σκεψη αν τα ηχεια τα εχω τοποθετησει σωστα. ειναι λιγο περιεργος ο χωρος .ισοπλευρο τριγωνο δεν μπορουσε να γινει λογω γκρινιας γυναικας. Μαλωσαμε αλλα συμβιβαστηκαμε και οι δυο. Με τα πολλα καταφερα να εχω ισοσκελες τριγωνο 2,30 2,30 οι 2 αποστασεις θεσεις ακροασης απο τα ηχεια, και 2.50 η αποσταση μεταξυ τους. Αρχικα τα ειχα να κοιτανε απευθειας τη θεση ακροασης. Φοβερο αποτελεσμα αλλα αναρωτιομουν αν αυτο ειναι σωστο. εφαγα μια μερα να ψαχνω. Μπηκα σε διαφορα φορουμ. Διαβασα πολλα αρθρα, και καταλαβα πως κατι δεν κανω καλα. το ultimate test ηταν το γραγουδι Her Majesty απο μπιτλς. ενα τραγουδι που αρχικα ειναι παναρισμενο φουλ δεξια και σιγα σιγα παει φουλ αριστερα. Αν η μεταβαση γινεται ομαλα, και δεν ακους τον τραγουδιστη να πλησιαζει ή να απομακρυνεται απο εσενα, εισαι καλα. Ε εγω δεν ημουν. Με αυτο το κομματι και το xlo test cd, πειραματιστηκα, επαιξα με toe in και με τα πολλα βρηκα πως επρεπε να ειναι τα ηχεια. Και ναι, δεν υπηρχε συμμετρια στο πως ειναι γυρισμενα. λογω του ασσυμετρου χωρου. Ομως το αποτελεσμα ηταν ΜΑ ΓΙ ΚΟ.
το τεστ σιντι ειχε καποια τεστ τρακς που ο ομιλητης πλησιαζε απομακρυνοταν απο το μικροφωνο και σου εδινε αισθηση χωρου κτλ κτλ. σε καποιο τρακ πιανει και βαραει ενα πιατινι. Σαν ντραμερ, αμεσως καταλαβα τι παιζει. Ακους τα ηχεια και νομιζεις πως το πιατινι ειναι στο δωματιο. φυσικοτατο. 100% δεν μπορεις να καταλαβεις αν ειναι φυσικο ή ειναι ηχογραφηση αυτο που ακους.
Με το που πετυχα την σωστη τοποθετηση των ηχειων, αρχισα τις σοβαρες ακροασεις. παιξαν βινυλια και φλακ.
Iron Maiden - Piece of Mind
Led Zeppelin - ii
Miles Davis
Coltrane
Aretha Franklin
Fleetwood Mac
Replacements
Feelies

Γενικα επαιξε πολυ πραγμα. Το σοκ ειναι τεραστιο. Ανατριχιλα. Μεγαλο soundstage, Μεγαλο βαθος, φυσικοτατα πριμα, σφιχτα και σωστα χαμηλα, φανταστικα μεσαια. Καμια υπερβολη. κλεινεις τα ματια και νομιζεις πως εισαι σε συναυλια. Δεν ξερω πως αλλιως να το περιγραψω. Μιλαμε για ενα μονιτορ ηχειο με τη ζεστασια ενος χαι εντ ηχειου. Τα ηχεια παιζουν σαν ηχεια των 15000. δεν υπερβαλω καθολου. Δεν γινεται να παιξει κατι καλυτερα. Αν αυτο που ακους ειναι σαν να παιζει μπαντα μπροστα σου, ε τοτε πως θα γινει αυτο καλυτερο?
Μεχρι και η κοπελα μου (ασχετη με τη μουσικη, δεν εχει καν αγαπημενη μπαντα λολ), καταλαβε τεραστια διαφορα. Μου ελεγε πως παιζουν πιο φυσικα και πως παιζουν δυνατα αλλα ακους πιο ξεκουραστα. δικα της λογια.

Εν κατακλειδι, ο Πετρος απεδειξε αυτο που ειναι κοινο μυστικο για εμας που βρισκομαστε σε αυτο το φορουμ. ειναι ενας τεχνικος με απιστευτες γνωσεις και απιστευτη αγαπη για τον ηχο, και ειναι τιμη μας που κοσμει με τα ποστ του, αυτο το φορουμ. Γνώμη μου, αν αγαπατε τη μουσικη, ειναι ο ανθρωπος σας. Νιωθω ξανα ερωτευμενος με αυτα που ακουω. θα ηθελα ενα μηνα αποχη απο τη δουλεια. Θα ξαναακουσω ολη μου τη συλλογη απο την αρχη.
Πετρο, δεν εχω λογια, σε ευχαριστω για ολα. Δεν απεκτησα μονο ενα καταπληκτικο ηχειο, αλλα και εναν καταπληκτικο φιλο!
Να εισαι καλα
 
Last edited by a moderator:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.211
Ασε που η κατασταση ενος ηχειου, δεν θα μπορουσε να επιβεβαιωθει απο εναν ασχετο στα ηχητικα, σαν και εμενα.
Ο Γιάννης (porotikos) εννοεί, προφανώς, <<άσχετος>> στα καθαρά τεχνικά θέματα των ηχείων, γιατί κατά τα άλλα μόνο τέτοιος δεν είναι και εξηγούμαι, μιας που ο ίδιος λέει τα μισά...
Καταρχάς έχει το πακέτο των γνωρισμάτων των ατόμων που κάνω κέφι να συναναστρέφομαι, σε ότι αφορά τα μουσικά δρώμενα.
Είναι φυσικός στο επάγγελμα, άρα τεχνοκράτης, που γνωρίζει τι και πως χωρίς να παραμυθιάζεται από φούμαρα.
Επιπλέον είναι μουσικός, ντράμερ, οπότε και μπορεί από πρώτο χέρι να ξεχωρίζει τα διάφορα ακούσματα.
Επιπροσθέτως, έχει ακούσει πάρα πολύ ζωντανή μουσική στη ζωή του, που σημαίνει εκπαιδευμένο αυτί και κρίση.

Αν και τον βρίσκω λίγο υπερβολικό, μάλλον από τον ενθουσιασμό του καινούριου ακούσματος, τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά του λόγια.
 
Last edited:

Μηνύματα
146
Reaction score
111
Ο Γιάννης (porotikos) εννοεί, προφανώς, <<άσχετος>> στα καθαρά τεχνικά θέματα των ηχείων, γιατί κατά τα άλλα μόνο τέτοιος δεν είναι και εξηγούμαι, μιας που ο ίδιος λέει τα μισά...
Καταρχάς έχει το πακέτο των γνωρισμάτων των ατόμων που κάνω κέφι να συναναστρέφομαι, σε ότι αφορά τα μουσικά δρώμενα.
Είναι φυσικός στο επάγγελμα, άρα τεχνοκράτης, που γνωρίζει τι και πως χωρίς να παραμυθιάζεται από φούμαρα.
Επιπλέον είναι μουσικός, ντράμερ, οπότε και μπορεί από πρώτο χέρι να ξεχωρίζει τα διάφορα ακούσματα.
Επιπροσθέτως, έχει ακούσει πάρα πολύ ζωντανή μουσική στη ζωή του, που σημαίνει εκπαιδευμένο αυτί και κρίση.

Αν και τον βρίσκω λίγο υπερβολικό, μάλλον από τον ενθουσιασμό του καινούριου ακούσματος, τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά του λόγια.
Πετρο, ισως και να μαι ενθουσιασμενος. τι να πω.
Το θεμα εινα ιτο εξης. οι καλες παραγωγες απογειονονται. εντελως τυχαια ακουω τωρα cardigans. να μιλησω για το ταμπουρο? τα rolls ακουγονται λες και τα κανω εγω στο στουντιο. πιατινια? πουλαγα τα δικα μου και επαιρνα τα πιατινια του ντραμερ επι τοπου. φωνη? φανταστικη. μπασο? ειναι σαν να εχω τον μπασιστα σπιτι.
τα ηχεια αυτα παιζουν φυσικοτατα. ειναι πραγματικα σαν να εισαι σε συναυλια. αυτο το συναισθημα, δεν κοστολογειται. νιωθω ευτυχισμενος.
θυμαμαι ενα παλιο σου ποστ (δικο σου νομιζωηταν) που ελεγες πως αμα παρεις καλες μοναδες, καλους ντραιβερς και δεν ξερεις τι και πως, θα φτιαξεις ενα κουτοφωνο.
εδω λοιπον μιλαμε για ηχειο. ηχειαρα. και ο νοων νοειτο.
Αυτα. σε ευχαριστω για ολα.
Να εισαι καλα
 
Last edited by a moderator:

Μηνύματα
3.768
Reaction score
6.740
Πετρο, ισως και να μαι ενθουσιασμενος. τι να πω.
Το θεμα εινα ιτο εξης. οι καλες παραγωγες απογειονονται. εντελως τυχαια ακουω τωρα cardigans. να μιλησω για το ταμπουρο? τα rolls ακουγονται λες και τα κανω εγω στο στουντιο. πιατινια? πουλαγα τα δικα μου και επαιρνα τα πιατινια του ντραμερ επι τοπου. φωνη? φανταστικη. μπασο? ειναι σαν να εχω τον μπασιστα σπιτι.
τα ηχεια αυτα παιζουν φυσικοτατα. ειναι πραγματικα σαν να εισαι σε συναυλια. αυτο το συναισθημα, δεν κοστολογειται. νιωθω ευτυχισμενος.
θυμαμαι ενα παλιο σου ποστ (δικο σου νομιζωηταν) που ελεγες πως αμα παρεις καλες μοναδες, καλους ντραιβερς και δεν ξερεις τι και πως, θα φτιαξεις ενα κουτοφωνο.
εδω λοιπον ιλαμε για ηχειο. ηχειαρα. και ο νοων νοειτο.
Αυτα. σε ευχαριστω για ολα.
Να εισαι καλα
Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να καταλάβουμε τι δουλειά έχει κάνει ο Πέτρος..:):)
Η ευτυχία που βγάζεις τις περιγραφές τα λέει όλα!!
Μπράβο ρε φίλε, ειλικρινά χαίρομαι πολύ όταν καταλαβαίνω τη χαρά των άλλων που ακούνε όμορφα!!
 

Μηνύματα
146
Reaction score
111
Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να καταλάβουμε τι δουλειά έχει κάνει ο Πέτρος..:):)
Η ευτυχία που βγάζεις τις περιγραφές τα λέει όλα!!
Μπράβο ρε φίλε, ειλικρινά χαίρομαι πολύ όταν καταλαβαίνω τη χαρά των άλλων που ακούνε όμορφα!!
νασαι καλα φιλε. αυτη ειναι η αληθεια. χαιρομαιιιιιι. πολυ ομως. παρα πολυ
 


Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
... και πως παιζουν δυνατα αλλα ακους πιο ξεκουραστα. δικα της λογια.
Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Επιπλέον είναι μουσικός, ντράμερ, οπότε και μπορεί από πρώτο χέρι να ξεχωρίζει τα διάφορα ακούσματα.
Ο ντράμερ δεν είναι μουσικός, είναι ο τύπος που κάνει παρέα με μουσικούς. :lolsign:
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.211
Πετρο δεν εγραψα για παραμορφωσεις κτλ.. καταλαβαινω τα πλεονεκτηματα του λιγοτερου συρματος σε σειρα με το σημα.. ειπα κατι αλλο. εχω δει μετρησεις οι οποιες εδειχναν το ιδιο πηνειο με σιδηροπυρηνα, μετρημενο σε διαφορετικες συχνοτητες να εχει εντελως αλλη αυτεπαγωγη.. δεν θυμαμαι νουμερα, αλλα ηταν τεραστιες διαφορες..
Δεν σου απάντησα όταν έθεσες το παραπάνω θέμα γιατί ήταν κάτι που δεν με είχε απασχολήσει ποτέ, αν και υποψιαζόμουν την απάντηση.
Μου έδωσε όμως το ερέθισμα να το ψάξω παραπάνω και να κάνω μια σειρά από μετρήσεις για το αν τελικά μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι.
Επειδή δεν έχει σχέση με το παρών θέμα, θα το παρουσιάσω αναλυτικότερα στη ενότητα της DIY για τα πηνία.
Εν συντομία δεν ισχύει αυτό που λες. Αντίθετα είναι σταθερότατη η αυτεπαγωγή των πηνίων πυρήνα, ακόμα και σε συχνότητες δεκαπλάσιες, από ότι μας ενδιαφέρει συνήθως σε ένα τρίδρομο ηχείο.
 
Last edited:


Μηνύματα
146
Reaction score
111
Ειναι πανέμορφα ΜΠΡΑΒΟ Πέτρο :hi::hi:
ειναι, ειναι τα ατιμα.
μετα απο μερες ακροασεων, ενα προβλημα εχω μονο. δεν μπορω να ακουσω μουσικη στο αμαξι. μου ακογονται ολα χαλια. Αυτα μας κανει ο Πετρος. παμε για αλλα εξοδα χαχαχαχαχαχα
(καθε μερα ακουγονται τα ηχεια και καλυτερα. αυτη η φυσικοτητα που παιζουν ειναι απιστευτη)
 


PPG

Πίπιτζι
Μηνύματα
3.869
Reaction score
5.854
ειναι, ειναι τα ατιμα.
μετα απο μερες ακροασεων, ενα προβλημα εχω μονο. δεν μπορω να ακουσω μουσικη στο αμαξι. μου ακογονται ολα χαλια. Αυτα μας κανει ο Πετρος. παμε για αλλα εξοδα χαχαχαχαχαχα
(καθε μερα ακουγονται τα ηχεια και καλυτερα. αυτη η φυσικοτητα που παιζουν ειναι απιστευτη)
Μπραβο φίλε μου πολυ χαίρομαι για εσένα
Ο Πέτρος ειναι σε άλλο επίπεδο με τις γνώσεις του για τα ηχεία και Φυσικα παρα πολυ καλό παιδί !!!
έμενα να δεις πόσες φορές με εχει βοηθήσει!!!
 

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.861
Reaction score
77.461
έμενα να δεις πόσες φορές με εχει βοηθήσει!!!
ωχ...τον ζάλισες τα @@ να σου στέλνει φωτό από κατασκευές?
:p:lol::lol::cry:
 
  • Like
Reactions: PPG




Diylover

Φτιάχτε ενεργά!!!
Μηνύματα
677
Reaction score
1.981
Εξαιρετική δουλειά!! Μπράβο παιδιά!! Το μεράκι με σωστή καθοδήγηση κάνει θαύματα. Ο Πέτρος έχει αγαπη για αυτό που κάνει και φαινετε. :hi:



Ενδιαφέρων ιδέα το υλικό μέσα στο ηχείο, αντί π.χ. βατά πολυεστερική να είναι πετροβαμβακας. Θα ειναι εύκολο να δούμε μια φωτογραφία από μέσα? Το crossover είναι σε ωραία θέση, αν και το τέλειο μπορεί να ήταν εξωτερικό αλλά δεν θα είχε την ίδια ομορφιά. Τι αποσβεστικο βάλατε στην πλάτη, πισοχαρτο ή κάτι σε στυλ dynamat?

Καλές ακροάσεις! 8-)
 




Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.600
Μηνύματα
2.867.428
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top