Φωτισμος Home Cinema...Πειτε τις ιδεες σας

Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Ολο για καλωδια και ''που θα βαλω'' τα surround μιλαμε.
Ας ακουσουμε και τιποτα ιδεες περι φωτισμου.
Τα φωτα ειναι ''ολα τα λεφτα'' σε ενα Home Cinema, ειτε ειναι σαλονι, ειτε dedicated δωματιο.
Διαμορφωνουν τη διαθεση μας, δημιουργουν την ψευδαισθηση, μας κανουν αλλον ανθρωπο!

Τι πατεντα-αλχημεια εφαρμοσατε, για να πετυχετε το WOW!!!! στο χωρο σας?

Ειμαι σιγουρος πως αρκετα μελη θα επωφεληθουν απο τις ιδεες σας, αλλα κυριως θα μιλησουμε για κατι διαφορετικο επιτελους! :lol:
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Πολυ ωραιο θεμα Δημητρη.
Αντε, για να ξεφυγουμε και λιγο απο τα dimmer
Παντως προσωπικα-και περα απο τις οποιες ιδεες- θα ηθελα να δω και αποτελεσματα σε φωτο :wink:
 

Μηνύματα
4.496
Reaction score
2
Ωραίο θέμα και παρεξηγημένο θα έλεγα.

Θα ήθελα πληροφορίες για τον φωτισμό που έχω δει σε καφετέριες ως επι το πλείστον,αυτόν με τις μπετονιές,(οπτικές ίνες),όπου γίνονται διάφορα σχέδια με αυτές στο ταβάνι χτισμένες μέσα σε ψευδοροφή αλλά και στους τοίχους.
Γνωρίζει κάποιος κάτι επ'αυτού?
 

Μηνύματα
904
Reaction score
239
τι θα ηθελες ακριβως να μαθεις?

τα γενικα, πωλουνται σε πακετα το πιο μικρο 300 ινες αν δεν κανω λαθος.

1. Αποφασιζεις που θα τις βαλεις
2. Μετρας τον χωρο σε τετραγωνικα μετρα
3. Υπολογιζεις ποσες ινες θα χρειαστεις

μετα ειναι τα δυσκολα. η εγκατασταση αν θα τα τοποθετησεις μονος σου ειναι φασαρια, ειδικα αν θες να κανεις διαφορες αστερισμους κτλπ. Υπαρχουν πολλοι οδηγοι στο δυαδικτυο πολυ χρησιμοι
 


Μηνύματα
904
Reaction score
239
Γιωργο.

δεν ξερουν τι τιμες παιζουν στην Ελλαδα γιατι μενω Κυπρο, αλλα απο παλιες μελετες που εκανα στο ιντερνετ ειχα βρει τις καλυτερες τιμες


κανε ενα search στο google και θα βρεις χιλιαδες λυσεις. Αν πιανει το χερι σου ευκολο φαινεται
 

Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Γιώργος(MAC)Αναμουρλίδης said:
Ωραίο θέμα και παρεξηγημένο θα έλεγα.

Θα ήθελα πληροφορίες για τον φωτισμό που έχω δει σε καφετέριες ως επι το πλείστον,αυτόν με τις μπετονιές,(οπτικές ίνες),όπου γίνονται διάφορα σχέδια με αυτές στο ταβάνι χτισμένες μέσα σε ψευδοροφή αλλά και στους τοίχους.
Γνωρίζει κάποιος κάτι επ'αυτού?
Μπετονιες?
Για ψαρεμα θα πας? :lol:
 

Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Τι εγινε, θα γραψετε τιποτα?
Μη μου πειτε οτι ολοι ειστε ακομα με το διακοπτη on-off !
 

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Μηνύματα
5.918
Reaction score
12.572
Η πιο εύκολη λύση είναι μια σειρά από σποτάκια, με διακόπτη/ρεοστάτη ώστε να ρυθμίζεται η ένταση της φωτεινότητας στο δωμάτιο (αν και οι ρεοστάτες συνήθως βγάζουν παράσιτο). Λάμπες φθορίου κρυμμένες για να μην κουράζουν, δημιουργούν ένα ευχάριστο αποτέλεσμα.

Α και να μην ξεχάσω τα πολυαγαπημένα σας φωτιζόμενα - Neon style - πινακίδια με τα σήματα της Dolby και DTS.
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Ο φωτισμός του Home Theater

Ο χώρος του Home Theater, ειδικά αν είναι ξεχωριστός, αυτό που οι Αμερικάνοι λένε dedicated, απαιτεί προσεγμένη υλοποίηση φωτισμού και γενικά προσοχή στην κατασκευή του χώρου. Η προσοχή πρέπει να δοθεί τόσο σε αυτή καθεαυτή την εγκατάσταση φωτισμού του χώρου αλλά και σε ότι αφορά στις δευτερεύουσες πηγές φωτός, στην διάχυση και στην αντανάκλασή του από αυτές και στον τρόπο που αυτό φτάνει στα μάτια μας. Και αναφέρομαι βέβαια σε χώρο με οθόνη προβολής και προβολέα, όπου η επίτευξη τέτοιου στόχου αποτελεί και πρόκληση λόγω εγγενών δυσκολιών. Χώροι με αυτόφωτες οθόνες (CRT, Plasma, LCD κλπ.) είναι γενικά ευκολότεροι, μιας και η οθόνη επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τον περιβάλλοντα φωτισμό και λόγω μικρότερου - κατά κανόνα - μεγέθους από μια οθόνη προβολής, έχει μικρότερες απαιτήσεις θέασης.

Τέσσερα είναι τα πεδία, στα οποία πρέπει κάποιος να δώσει προσοχή:

- Ο περιορισμός, όσο είναι δυνατόν, των αντανακλάσεων κατά την διάρκεια της προβολής, αφού όλα τα φώτα είναι σβυστά και η μόνη πηγή φωτός είναι η οθόνη προβολής.

- Η ύπαρξη επαρκούς και άπλετου φωτισμού, όταν ο χώρος δεν χρησιμοποιείται για προβολή, αλλά για άλλες δραστηριότητες (π.χ. μουσική, στήσιμο συσκευών κλπ.)

- Η ευκολία χειρισμού, και δη εξ αποστάσεως (remote control).

- Η εναρμόνιση καλού φωτισμού με πρωτότυπο και όμορφο, "εφετζίδικο" φωτιστικό σύστημα

Το πρώτο απαιτεί κατά κανόνα σκούρους τοίχους, οροφή και πάτωμα. Και επειδή κάτι τέτοιο είναι κατά κανόνα ανέφικτο (κανένας δεν βάφει ένα χώρο μαύρο ή σκούρο μπλε), χρησιμοποιούνται διάφορα επιπρόσθετα μέτρα, όπως κουρτίνες, πάνελς, χαλιά σκούρα κλπ.

Το δεύτερο απαιτεί μια τυπικά σωστή εγκατάσταση με αρκετές λυχνίες, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα σκοτεινών σημείων στο χώρο.

Το τρίτο απαιτεί τηλεχειρισμό με δυνατότητα χαμηλώματος ή αύξησης της φωτιστικής έντασης, όσο γίνεται καλύτερα, δυνατότητα σβυσίματος και έναυσης των φώτων σε ζώνες και επίτευξη των ανωτέρω σε επαρκή ισχύ, μιας και τα φώτα απορροφούν αρκετή ισχύ από τον ηλεκτρικό πίνακα.

Το τελευταίο χρειάζεται φαντασία και φωτισμό με τέτοιο τρόπο, ώστε να τονίζονται τα όμορφα ντεκόρ και να κρύβονται οι ατέλειες. Η ύπαρξη ζωνών διευκολύνει πολύ να παίξει κάποιος με τον τηλεχειρισμό (και αν το σύστημα επιτρέπει κάποιου είδους προγραμματισμένο χειρισμό, ακόμα καλύτερα). Μπορεί κάποιος λ.χ. να έχει μια ζώνη με λυχνίες φθορίου γαι επαρκή φωτισμό, μια με λυχνίες πυρακτώσεως, με τις οποίες μπορεί να "παίξει" στον χειρισμό, ανεβάζοντας (ή κατεβάζοντας) αργά-αργά την ένταση και άλλη μια με δυο τρείς λυχνίες έγχρωμες (π.χ. μπλε), την οποία αφήνει να σβύσει τελευταία.

Αρωγός σε κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ένας ελεγκτής / dimmer / επιλογέας ζωνών με τηλεχειρισμό και προγραμματισμό. Η εταιρεία ΗΛΕΚΤΡΟΝ διαθέτει στην αγορά τέτοιου είδους ελεγκτές (ο μικρότερος είναι κοντά στα 5 ή 6 kW, με έξι ζώνες, προγραμματισμό και τηλεχειριστήριο, κόστους γύρω στα 800 με 1000 ευρώ).

Πάνελς οροφής είναι επίσης απαραίτητα, τόσο για λόγους απαλειφής των ανακλάσεων, όσο και για διακοσμητικούς λόγους. Το ίδιο ισχύει για βαριές, βελούδινες, σκούρες κουρτίνες.

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝ έχει (είχε) έκθεση και εργαστήρια στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της στροφής για Ν. Φιλαδέλφια.
 


Μηνύματα
1.578
Reaction score
4
http://www.electron.gr/intex_gr.htm

Οσοι ασχολούνται με επαγγελματικό φωτισμό (bars, discos, etc) την γνωρίζουμε σίγουρα... εχουμε κάνει ξενύχτια πολλά για να γλυτώσουμε απο τα βομβικά των dimmers .... Οχι ότι έφταιγαν τα προϊόντα, ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτα....
 


Μηνύματα
1.578
Reaction score
4
Οτι ξέρεις, ξέρω... πιθανόν στην κατηγορία Computers/κονσόλες, που έχει κάτι ροοστάτες.. πιθανόν να έχουν και άλλα....
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Τωρα, για να καταλαβω, αυτο το θεμα ασχολειται με το φωτισμο του HC ή τον... σκοτισμο (sic) του κατα τη θεαση της ταινιας?

Μηπως να βαλουμε και καμια φωτο για το φωτισμο του χωρου που δεν εχει και τοσο σχεση με το HC... Δηλαδη κατι σε πιο ατμοσφαιρικο φωτισμο διαφορετικο απο τον αμεσο φωτισμο της λαμπας....
 

Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Αναφερομουνα περισσοτερο στον τροπο που ο καθενας χειριζεται τα φωτα του, τηλεχειρισμος, ζωνες,κλπ.
Ισως ομως να μην εφαρμοζεται τοσο πολυ οσο νομιζα, και τελικα η πιο Hi-end λυση φωτισμου που δουλευεται ειναι "τυπου" Pronto.
Μεσα Γεναρη θα κανω ενα σπιτι ολοκληρο, με ανακαλωδιωση απο την αρχη.
Θα υπαρχει φωτισμος με world-time-clock, χειρισμος με RS232, επιλογες custom χρωματων, και διαφορα αλλα καλουδια. Ισως ανεβασω μερικες φωτογραφιες.
Επισης, προβλεπω και music servers,2 home cinema, με ηχεια-sub μεσα στους τοιχους, στο ιδιο σπιτι. Θα δειξει, ας μην το γρουσουζευω!
Καλες γιορτες...
 

Μηνύματα
904
Reaction score
239
Δημητρη εσυ πρεπει να βοηθησεις σ αυτο το thread το diy automation στην Ελλαδα και Κυπρο δεν ειναι τοσο διαδεδωμενο οσο στην Αμερικη. Τι λυσεις υπαρχουν

1. Το κλασσικο remote που ελεχγει 5 συσκευες κτλπ
2. Ενα remote τυπου philips η marantz με το οποιο μπορεις να ελεξεις wireless οσες συσκευες εχουν ir αλλα και να γραψεις καποια macros για ταυτοχρονη λειτουργια
3.Ενα remote τυπου tsu9600 που σε λιγο οταν βγει το control unit, θα μπορει να κανει οτι και τα πιο πανω + θα εχει 12v triggers για οθονες, κουρτινες κτλπ αλλα και rs232 για 2way communication
4.Ελεγχος φωτισμου ειτε με ir dimmers, ειτε με καποιο lutron grafik eye
5.music server+audio/video distribution
6.Eπαγγελματικες εγκαταστασεις τυπου amx,crestron...

Tι αλλες εφαρμογες υπαρχουν? για diy? Περισσοτερο θα ηθελα να μαθω για τον φωτισμο εκτος απο lutron τι θα μπορουσαμε να εγκαταστησουμε μονοι μας?
 

Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Το Control Unit της Philips κυκλοφορησε πριν 3 μερες, εχω ηδη ενα ! Μην ξεχνας οτι εχει μονο 2 relays, αρα ειναι δυνατη μονο η λειτουργεια ενος μοτερ.
Ολα τα πραγματα θα μπορουσε κανεις να τα περασει μονος του, φτανει να εχει υπομονη. Το grafikeye ελεγχει 6 ζωνες το πολυ, δουλευει με IR και RS232. Αρκετα καλη λυση για ενα χωρο και η τοποθετηση ειναι απλη. Χρειαζεται ομως ανακαλωδιωση του χωρου, γι'αυτο και ολοι αγοραζουν τους IR διακοπτες. Ποιος εχει ορεξη να γκρεμιζει τοιχους?
Οσον αφορα την επιλογη χρωματων, χρισιμοποιω LED. Εχοντας μια σειρα απο R,G,B μπορει κανεις να κανει μιξη και να αναπαραγει οτι χρωμα θελει, αναλογα με το κεφι του. Η επιλογη γινεται απο ενα τηλεχειριστηριο τυπου AMX, η και απο το νεο της Philips.
Εαν το σπιτι εχει ανακαλοδιωθει απο τη αρχη, τοτε με χρηση word time clock, θα μπορουσε κανεις αυτοματα να δινει συγκεκριμενα χρωματα σε περιοδο Χριστουγεννων, σε ωρες party, αλλο χρωμα οταν βλεπει ταινιες, να τονισει γλυπτα,κλπ.

Ολα γινονται, το θεμα ειναι εσυ τι θελεις να κανεις...:)
 

Μηνύματα
904
Reaction score
239
Ναι Δημητρη το ξερω για τα relays αλλα μπορεις να βαλεις 2 control units και παλει θα σου ρθει πολυ φθηνοτερα απο αλλες hind end υλοποιησεις. Αυτο με τα χρωματα δεν το πιασα. Βασικα βαζεις 3 διαφορετικα χρωαματα πχ? τα οποια ανηκουν σε διαφορετικα κυκλωματα και μετα παιζεις μιξαροντας τα?
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.607
Μηνύματα
2.867.719
Members
37.937
Νεότερο μέλος
Hdch
Top