Ψησταριές Υγραερίου ή Ηλεκτρική?




Μηνύματα
404
Reaction score
1.618
Σαν το κάρβουνο δεν έχει !!!
(κατά το «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει»)

εγώ έχω σχεδιάσει την δικιά μου ψησταριά , είναι εξ ολοκλήρου inox (πραγματικό) και την έδωσα στον σιδερα μου να την φτιάξει. (Έχω ακόμη τα σχέδια :tongue:)
Ειναι ακριβή , δε λέω, αλλά την έχω 16 χρόνια σε εξωτερικό χώρο (βροχή αέρας κλπ) δεν έχει πάθει τπτ, σαν να την έκανα χθες.
εχει ρόδες, την πάω όπου θέλω, ανάλογα του ηλίου ή του αέρα, όλα είναι μασίφ ανοξειδωτα, κ λαμαρίνα 3χλστ. με συρτάρι για τα ψημένα.
εχω δυο θέσεις ψησίματος (κρέας, ψάρι).

86F23D67-7890-41ED-A283-CFE3C27C1759.jpeg
55DE03AC-0C5D-48C8-8F0E-8EB26486F8FA.jpeg
CEAFBEDB-107D-4538-8FB4-08DC9108350B.jpeg
0ED830FD-B309-45F8-B077-087CE74EA712.jpeg
 


Μηνύματα
7.203
Reaction score
5.135
το κάρβουνο έχει πολλές απαιτήσεις
για να ψήσεις 2 μπριζολάρες πχ είναι ταλαιπωρία τύπου καλύτερα να πας έξω να παραγγείλεις να τελειώνουμε. μαζί με το παρκάρισμα πιο γρήγορα θα φας.

για να ψήσεις 15 λεπτά 1 κιλό κρέας πχ θέλεις 2-3 κιλά κάρβουνα το λιγότερο 30-40 λεπτά για να πεις τώρα ψήνω.
σε 15 λεπτά τελειώνεις , οπότε τα σβήνεις (σε τέτοια ποσότητα κάρβουνου τι να σώσεις) και είσαι στην τσίτα μέχρι να πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 50-60 βαθμούς. να χέσω την γεύση (;) του κάρβουνου δηλαδή.

αν μιλάμε βέβαια για παρέα (όπου ο καθένας θα πετάει την παπαριά του περί ψησίματος) και 4-5 κιλά κρέας και ψωμάκια και μπλιμπλικάκια χαλάλι γιατί ο μισός χαβαλές είναι στο ψήσιμο και τις μπύρες χερούλια που θα πίνεις.
Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως η σωστή η πρόστυχη ψησταριά έχει πυρότουβλο να ασπρίζει και να μην μπορείς να πλησιάσεις. εκεί ρίχνεις και το αρνάκι αμά λάχει.

@Artemios την σχαρίτσα την ανοξείδωτη την χαλβαδιάζω να την φτιάξω καιρό . Καθαρίζει όσο εύκολα δείχνει;

συνεπώς για μένα κάρβουνο μόνο σε σταθερές χτιστές ψησταριές και αέριο στις τροχήλατες.
το ρεύμα έχει μειονέκτημα οτι δεν μπορείς να πιάσεις την ισχύ της φλόγας στο σπίτι, εκτός αν φτιάξεις 3φασική εστία με 3 αντιστάσεις των 4KW και καεί το πελεκούδι.
 

Μηνύματα
240
Reaction score
261
Αμμ γεια σου, στην τρίτη παράγραφο τα είπες όλα.Σιγα μην ανάψουν κάρβουνα για 2-3 μπριζόλες.Το καρβουνακι θέλει 5-10 άτομα κ πολλές μπύρες ,αλλιώς τι να το κάνεις?
 

Μηνύματα
404
Reaction score
1.618
@Artemios την σχαρίτσα την ανοξείδωτη την χαλβαδιάζω να την φτιάξω καιρό . Καθαρίζει όσο εύκολα δείχνει;

Ναι
Πανεύκολα
Έχω μια συρματοβουρτσα με ξύλινη λαβή.
αν πρόσεξες , τα στρογγυλά μασίφάκια είναι διαφορετικής διατομής και πιο χαμηλά (για να μη πέφτουν τα μικρά κομμάτια και να μην ακουμπούν τα μεγάλα σε πολλά σημεία ):wink:
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
33.115
Reaction score
61.772
Σε κάποια φάση χρησιμοποιούσα σχεδόν καθημερινά την ψησταριά, για μια μπριζόλα το μεσημέρι, ή για 5-6 σουβλάκια, ένα φαγητό ρε αδερφέ, πως το λένε.

Με κάρβουνο αυτά δε γίνονται, είναι ανέκδοτο.

Με υγραέριο είναι παιχνίδι. 5' δουλειά.

Όσον αφορά την γεύση, όπως έχω ξαναπεί, δεν πάει καθόλου πίσω το υγραέριο από οτιδήποτε άλλο, ίσα ίσα, συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, και στις περισσότερες περιπτώσεις που έφαγα εξαιρετικά κρέατα σε ταβέρνα, ήταν από υγραέριο..

Όπως είπε ο Κογιας.
 

Μηνύματα
404
Reaction score
1.618
Εγώ , αφού βάλω στα κάρβουνα το οικολογικό μου προσάναμμα κ τα αφήσω 5’, μετά έχω ένα παλιό πιστολάκι μαλλιών, μόνο για αυτή τη δουλειά , 400 βατάκια (class D ... crown ντε) και σε άλλα 5’ είμαι μάχιμος , μεχρι να φέρω τα κοψίδια, έχουν ασπρίσει τα κάρβουνα και έχει πυρώσει κ η σχάρα :dance2:ούτε μπυρα δεν προλαβαίνεις να πιεις.
 

melina

Unabomber
Μηνύματα
16.883
Reaction score
27.920
Πριν τη βεμπα αερίου είχα πάρει αυτή εδώ, αν θυμάμαι καλά το πολύ 250 ευρώ με τα μεταφορικά, φουλ ινοξ ντοιτσλαντ ουμπερ αλλες. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι στην ανοξείδωτη σχάρα κολλούσαν τα πάντα όλα πολύ άσχημα. Την πάρκαρα τελικά στο χωριό, στο σπίτι του πατέρα μου, και πήρα την αερίου με μαντεμένια σχάρα. Αργότερα έβγαλε και αξεσουάρ όπως καπάκι (νομίζω πολύ χρήσιμο), αλουμινένια σχάρα ντουμπλε φας, ταψάκια, τραπεζάκια κ.α.
 

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Μηνύματα
6.844
Reaction score
9.296
Απαιχτο εργαλειο για να καουν τα καρβουνα.

 

makis.pol

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
5.938
Reaction score
2.898
Εγώ προτιμώ κάτι τέτοιο .


 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
26.990
Reaction score
17.075
Επειδή έχω φτιάξει αρκετές ψησταριές ανοξείδωτες με σχάρα επίσης ανοξείδωτη, έχω να προσθέσω ότι η σχάρα από ανοξείδωτο καθαρίζει μεν πανεύκολα, αλλά θέλει οπωσδήποτε ελαίωση πριν βάλουμε επάνω της τα πρώτα κρέατα (ή τα ψάρια).
Μόλις καεί καλά την αλοίφουμε με ένα κομμάτι λαρδί, που το ζητάμε από τον χασάπη.
Λιώνει επάνω στην σχάρα και αφήνει το λάδι του, οπότε έτσι δεν κολλάνε επάνω τα ψητά.
Αλλιώς κολλάνε σαν διάολοι.
Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λίγο λάδι του φαγητού με ένα πινελάκι.
 

Μηνύματα
404
Reaction score
1.618
Σε μένα δεν κολλάει τπτ.
οταν τελειώσω το ψήσιμο, καθαρίζω με τη συρματοβουρυσα (5’’) που προανέφερα, κλείνω κ το καπάκι και η κάψα της θράκας καίει τελείως τα πάντα (λάδια κλπ)και είναι έτοιμη για την επόμενη φορά., σωστή αποστείρωση.
Ούτε λαδώματα με λαρδί, ούτε τπτ.
Μιλάμε για γνήσιο inox , να μη μαγνητίζει. Για ελέγξτε τα inox σας.
 

Μηνύματα
7.203
Reaction score
5.135
Μιλάμε για γνήσιο inox , να μη μαγνητίζει
έχασες
οι σειρές 300 είναι μή μαγνητικές
οι σειρές 400 είναι οι περισσότερες μαγνητιζόμενες. και το πιο γαμάτο σε αυτές ανήκουν τα κράματα με το υψηλότερο pitting resistance που είναι εγκεκριμένα για χρήση σε επαγγελματικές κουζίνες!
τα περίφημα 316 / 316L/ 316LN που θεωρούνται υψηλής ποιότητας ανοξείδωτοι χάλυβες στην ναυτιλία είναι κατώτερης ποιότητας από μαγνητιζόμενο σειράς 400.

εσύ πχ από φωτογραφία καταλαβαίνω ότι έχεις 304 , τον κλασσικό γενικής χρήσης ανοξείδωτο χάλυβα - τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τους λεκέδες. αν είχες πχ 420 η 440α δε θα καταλάβαινε χριστό από οξείδωση


έχει και κάτι απίστευτα 5ψήφια douplex κράματα - μαγνητιζόμενα - που χρησιμοποιούνται σε συσκευές απόπλησης καυσαερίων πλοίων (sox scrubbers). άυτα ξεπλένουν το θείο από τα καυσαέρια με χρήση νερού που σχηματίζει θειώδη/θειικά οξέα (ελαφρώς διαβρωτικά χαριτολογόντας). σε αυτές τις συνθήκες τα παραπάνω θα λειώνανε στον χρόνο πάνω.


* εκεί που έχει νόημα είναι ο διαχωρισμός 304 με 430
το 304 μη μαγνητικό είναι σχετικά καλής ποιότητας χάλυβας
το 430 (αν και 400αρι) είναι γτπκ σαν αντοχή σε σκουριά και μαγνητίζεται.
γενικά το μαγνητάκι από μόνο του δεν είναι κριτήριο αλλά μεταξύ αυτών των δύο που είναι από τους φθηνότερους και πιο συνηθισμένους χάλυβες βοηθάει
 

Μηνύματα
404
Reaction score
1.618
έχασες
οι σειρές 300 είναι μή μαγνητικές
οι σειρές 400 είναι οι περισσότερες μαγνητιζόμενες. και το πιο γαμάτο σε αυτές ανήκουν τα κράματα με το υψηλότερο pitting resistance που είναι εγκεκριμένα για χρήση σε επαγγελματικές κουζίνες!
τα περίφημα 316 / 316L/ 316LN που θεωρούνται υψηλής ποιότητας ανοξείδωτοι χάλυβες στην ναυτιλία είναι κατώτερης ποιότητας από μαγνητιζόμενο σειράς 400.

εσύ πχ από φωτογραφία καταλαβαίνω ότι έχεις 304 , τον κλασσικό γενικής χρήσης ανοξείδωτο χάλυβα - τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τους λεκέδες. αν είχες πχ 420 η 440α δε θα καταλάβαινε χριστό από οξείδωση


έχει και κάτι απίστευτα 5ψήφια douplex κράματα - μαγνητιζόμενα - που χρησιμοποιούνται σε συσκευές απόπλησης καυσαερίων πλοίων (sox scrubbers). άυτα ξεπλένουν το θείο από τα καυσαέρια με χρήση νερού που σχηματίζει θειώδη/θειικά οξέα (ελαφρώς διαβρωτικά χαριτολογόντας). σε αυτές τις συνθήκες τα παραπάνω θα λειώνανε στον χρόνο πάνω.


* εκεί που έχει νόημα είναι ο διαχωρισμός 304 με 430
το 304 μη μαγνητικό είναι σχετικά καλής ποιότητας χάλυβας
το 430 (αν και 400αρι) είναι γτπκ σαν αντοχή σε σκουριά και μαγνητίζεται.
γενικά το μαγνητάκι από μόνο του δεν είναι κριτήριο αλλά μεταξύ αυτών των δύο που είναι από τους φθηνότερους και πιο συνηθισμένους χάλυβες βοηθάει
καλά τα λες.
η ψησταριά είναι 304 και το συρτάρι αποθήκευσης των ψημένων , σειρά 400 ; δεν το θυμάμαι) και δεν μαγνητίζει. Είναι για χρήση τροφίμων
 


Μηνύματα
9.325
Reaction score
634
Aν θες να ψηνεις, τελικα αφου τη συνηθίσεις, 3-4 φορες το μηνα max καρβουνο, αν θες να ψηνεις καθε μερα υγραέριο. Ακόμα και καλύτερη γεύση να έχει το κάρβουνο, που δεν εχει (βάζω στοίχημα ότι σε blind test δεν θα καταλάβαινε κανεις τι ειναι τι), δεν υπάρχει σύγκιρση στις δυνατότητες που παίρνεις από τη μια και από την άλλη.

Είναι σαν να συγκρινουμε το βινύλιο με ενα ψηφιακό αρχείο για το πιο εχει καλυτερο ήχο. :p
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
154.968
Μηνύματα
2.363.657
Members
35.169
Νεότερο μέλος
zisisv
Top