Ψηφιακή Ισοστάθμιση - Προσωπικές εμπειρίες

Reaction score
7
OK, CostasEAR ήσουν σαφής, μάλλον δεν κάνει για μένα το μηχανάκι. 500 ώρες δεν τις διαθέτω. Προτιμώ αν τις βρώ ποτέ να ακούσω μετριότερα τη μουσικούλα μου. Υπάρχει άλλη λύση, άλλο μηχανάκι που να κοστίζει περισσότερο πχ, να βλέπεται και να μπορείς να το σετάρεις σε μερικές ώρες (όχι πάνω από 10) ?

Και μια ερώτηση στον φίλο Dimitris που είναι ο μοναδικός με εναλλακτική πρόταση : Το PARC τελικά τί ακουστικό αποτέλεσμα σου έφερε ? Δεν ήσουν πολύ σαφής στις περιγραφές σου, εκτός από τη διαφάνεια δεν ανέφερες κάτι άλλο. Σου έδωσε αυτά που περίμενες. Βελτίωσε την απόδοση του συστήματος στο χώρο σου επαρκώς ? Αξίζει τα λεφτά του ?
Το Behringer στο δικό σου σύστημα πόσες ώρες σετάρισμα χρειάστηκε και τί αποτέλεσμα έχεις λάβει ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.046
ΟΚ Μπάμπη, οκ.

Απλά (έτσι για να σε τρομάξω λίγο ακόμα :lol: :lol:) να υπενθυμίσω πως οι 10 ώρες δε φτάνουν ούτε για το στήσιμο των ηχείων. (ακόμα και οι μικρές λεπτομέρειες, όπως ποιό υλικό ανάμεσα στο ηχείο και στο δάπεδο, στο ηχείο και στη βάση, στη βάση και στο δάπεδο, εντός της βάσης -άμμος ή σκάγια-, ή η κλίση των ηχείων προς όλους τους άξονες και η απόστασή του από το δάπεδο, θέλουν -δυστυχώς- πολύωρη ενασχόληση). Άλλοι ασχολούνται μήνες μόνο με αυτό το θέμα...

Επίσης, ο "άλλος δρόμος" της βελτίωσης της ακουστικής του χώρου ακροάσεων με QRD ή άλλα παρεμφερή, ακόμα και από ειδικό του είδους (επαγγελματία) είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύπλοκο εξοπλισμό, άπειρες (και πάλι) μετρήσεις, υπομονή, μεθοδικότητα και -πραγματικά- πολύωρη ενασχόληση. Αν ήταν όλα αυτά εύκολα, θα ήταν ήδη εφαρμόσιμα στη μάζα, θα είχαν εμπορικότητα δηλαδή.

Γι'αυτό και όλοι οι αυτοματισμοί (λογισμικό) οι οποίοι εμπεριέχονται σε μηχανήματα που κάνουν αυτόματη διόρθωση ηχητικής του χώρου ακροάσεων (ισοστάθμιση χώρου), είναι ημίμετρα και αναποτελεσματικοί. Αν ήταν εύκολο, και πάλι, θα ήταν ήδη εφαρμόσιμα στη μάζα, θα είχαν εμπορικότητα δηλαδή. Θα έβλεπες τέτοιες συσκευές να δοκιμάζονται από περιοδικά του ειδικού τύπου.

Όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί ΙΜΗΟ το κερασάκι στην τούρτα, και για να ασχοληθείς με αυτό, πρώτα απ' όλα χρειάζεται να έχεις την τούρτα... Το κερασάκι δε θα μετατρέψει μια μπουγάτσα σε τούρτα, οκ? 8)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.046
Τελικά, αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, είναι πως ίσως μιλάμε για διαφορετικά πράγματα.
Κανένα δε κατακρίνω, εξηγούμαι για να μη παρεξηγούμαι. 8)

Άλλο είναι να ακούς πολλά πρίμα ή πολλά μεσαία και να θες ένα εκουαλάιζερ για να τα κατεβάσεις λίγο ώστε να μη σε ενοχλούν (τα παλιά ρυθμιστικά bass - treble ή και τα σύγχρονα ρυθμιστικά των av ενισχυτών), κι άλλο πράγμα η (ψηφιακή) ισοστάθμιση χώρου.

Το ένα είναι απλό-χρηστικό ρυθμιστικό τονικότητας με υποκειμενικά κριτήρια, και το άλλο είναι πολύπλοκη-μεθοδική ρύθμιση παραμέτρων ηχητικής συστήματος-χώρου με επιστημονικά και εντελώς αντικειμενικά κριτήρια.

Το ερώτημα που ίσως εύλογα τίθεται, είναι αν ενδιαφέρεται ο κάθε χομπίστας να πλησιάσει το αντικειμενικότερο δυνατό με το ηχοσύστημά του (στα πλαίσια του ορισμού του Hi-End), ή αν ενδιαφέρεται να πάρει ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί τις υποκειμενικές του ανάγκες - απαιτήσεις, πχ για γλυκά πρίμα ή εντυπωσιακά μπάσσα (στα πλαίσια του εμπορικού Hi-End).

Ομοίως και για την εμφάνιση (ή και καταγωγή) των μηχανημάτων.... Περι ορέξεως (και στόχων) του καθενός! 8)

Προσωπικά, απλά χαίρομαι να βλέπω συνειδητοποιημένους χομπίστες! 8) Και φυσικά σέβομαι κάθε επιλογή. Χόμπυ είναι....

Reaction score
0
Φιλε Μπαμπη Θ.
Εγω οχι 500 ωρες ουτε 500 δευτερολεπτα δεν χαραμιζω....
Το μηχανακι εχει τοσα πραγματα πανω που οταν σκεφτηκα να το παρω ,ολοι μου ειπαν ΟΧΙ(και ο εμπορος!!)
Αλλα......
εγω σαν ωριμος καταναλωτης που ειμαι φυσικα και.....το πηρα!!!!
ΔΕΝ εχω χρησιμοποιησει ποτε ουτε το 1χιλιοστο απο της δυνατοτητες του(μαλιστα μια φορα πηγα να συνδεσω το cdr με την οπτικη ινα που εχει για να επεμβαινω στις εγγραφες πατησα κατι κουμπια που οριζουν την εξοδο του σηματος και.....μουγκαθηκε,μετα πατωντας στην τυχη αλλα τοσα κουμπια ξαναλαλησε :lol:)ομως....
Ειναι τελειως διαφανο και οταν το βαλεις by pass ειναι σαν να μην υπαρχει και, δουλευοντας μονο το γραφικο και πολυ λιγο το παραμετρικο(γιατο δυναμικο ουτε λογος) παιζοντας ελαχιστα με την στερεοφωνικη εικονα (εχει και τετοια κολπα πανω) ειμαι τρισευτυχισμενος που μπορω επιτελους μα φερω το ηχο στα μετρα που θελω ΕΓΩ!!!

Συμπερασμα ....παρτο αφοβα μονο και μονο για το παιχνιδι :D

sk

Reaction score
499
Αγαπητέ Μπάμπη, συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου αφού σε ανάλογη θέση με την δική σου είμαι κι εγώ.

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά έχω καταλήξει στο να πιστεύω ότι έτοιμη «μαγική» λύση δεν υπάρχει.

Όλες – μα όλες – οι πιθανές λύσεις απαιτούν την προσωπική μας ενασχόληση.

Και όταν λεω ενασχόληση, δεν εννοώ τον χρόνο που θα αφιερώσουμε.
Αυτό αν θέλεις είναι το εύκολο κομμάτι.

Το δύσκολο είναι να καταλάβεις το γιατί του καθενός προβλήματος, ώστε να πειραματιστείς στην συνέχεια για την λύση.

Γι΄ αυτό και προς το παρόν ενημερώνομαι και .... αναμένω !

Τα παραπάνω βέβαια αφορούν στο να προσπαθείς να οδηγήσεις το σύστημα/χώρο σου σε HiEnd μονοπάτια.

Αν ενδιαφέρεσαι απλώς να «προσωποποιήσεις» τον ήχο σου, αλλάζει το πράγμα.

Reaction score
3
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον προγράψαντα sk -παρεμπιπτόντως, έχουμε και το ίδιο αρκτικόλεξο...//;-)

sk

Reaction score
499
Κε Τσαρουχά, όταν ο Κος Κωστόπουλος λεει ίδιο εννοεί ίδιο.

S για το μικρό και K για το επίθετο. 8)

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Σωστά!
Για να επανέλθουμε, αυτό που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι με άλλα λόγια είπε και ο EAR.
Tα μηχανάκια αυτά, το behringer ή οποιοδήποτε άλλο (ασχέτως τελικής επιλογής κάτι που είναι θέμα τσέπης), δεν θα μεταμορφώσουν ένα κακό σύστημα σε έναν υπέροχο αναπαραγωγέα.

Θαύματα δεν γίνονται και όποιος περιμένει τέτοια κάνει λάθος...

sk

Reaction score
499
Νίκος Τσαρουχάς said:
Tα μηχανάκια αυτά,..., δεν θα μεταμορφώσουν ένα κακό σύστημα σε έναν υπέροχο αναπαραγωγέα.
Μήπως να το βλέπαμε αισιόδοξα ?

Tα μηχανάκια αυτά, υπό προϋποθέσεις, θα μεταμορφώσουν ένα κακό συνδυασμό συστήματος / χώρου, σε έναν υπέροχο αναπαραγωγέα.

Reaction score
14
O ...εξωραϊσμός όμως της "ακουστής εικόνας" παραμένει πολύ υποκειμενικό ως θέμα Νικολή.

Ένα τέτοιο μηχανάκι είναι σίγουρο ότι δρα ευεργετικά σε αυτή την κατεύθυνση και τουλάχιστον
στον βαθμό εμπλοκής που περιγράφει πολύ γλαφυρά ο mdvq.

Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ένα τέτοιο μηχανάκι είναι πολύ προτιμότερο σαν "επένδυση" από το
..."τυχαίο" παίδεμα με τα καλώδια για παράδειγμα.

θα συμφωνήσω απόλυτα με τον sk.

(SαββατοΚύριακο;) :lol: :lol: :lol:

Reaction score
298
Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέτε. Αν δεν διαβάσω το γερο-Κατσένη να περιγράφει πόσο υπέεεεεεεεροχα ακούγονται αυτά με τη Μουσική για έγχορδα, κρουστά και τσελέστα του Μπάρτοκ, δεν πείθομαι :p

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ξέρεις τι γίνεται φίλε sk και φίλε Νικόλα?...
Επειδή καμιά φορά διαβάζει ο κόσμος εντυπώσεις και μπορεί να ενθουσιαστεί, προτιμώ να είμαστε λίγο μετριοπαθείς. Η πραγματικότητα (η δική μου τουλάχιστον), είναι κρυμμένη στις εντυπώσεις που ανέπτυξα και αφορούν εμένα.

Ειδικά επειδή ένα τέτοιο μηχανάκι είναι εξαιρετικά φθηνό, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες πέραν των πραγματικών, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό και δίκαιο. Δεν υπάρχει περίπτωση λοιπόν ένα ηχείο των 1000€ να μεταμορφωθεί σε ένα ηχείο των 10.000€.

Θα μου πεις, είναι δυνατόν να τα πιστεύει αυτά κάποιος?
Δεν ξέρω. Τουλάχιστον θα έχω την συνείδησή μου ήσυχη όμως... :wink:

Reaction score
14
Νίκος Τσαρουχάς said:
Δεν υπάρχει περίπτωση λοιπόν ένα ηχείο των 1000€ να μεταμορφωθεί σε ένα ηχείο των 10.000€.
Θα μου πεις, είναι δυνατόν να τα πιστεύει αυτά κάποιος?
Grande Utopia! :p :lol: 8)

Reaction score
0
preve said:
Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ένα τέτοιο μηχανάκι είναι πολύ προτιμότερο σαν "επένδυση" από το
..."τυχαίο" παίδεμα με τα καλώδια για παράδειγμα.
Ακριβως αυτο εκανα φιλε Preve
Ειχα (για τα αυτια μου) ενα μικρο προβλημα με τις μεσαιες και μου λεγανε να αλλαξω τα Κimber που ειχα με κατι αλλα που ητανε πιο γλυκα κλπ κλπ.
Αντι λοιπον να δωσω αυτα τα χρηματα για καλωδια με σαφως αμφιβολα αποτελεσματα, τα εδωσα και πηρα αυτο το μηχανακι και καθαρισα (παντα με τα δικα μου κριτηρια).
Ασε την πλακα που εχει να παιζεις με αυτο οταν δεν εχεις τιποτα καλυτερο να κανεις.
Ασε δεν την αλλη πλακα που κανεις στους φιλους σου, που ενω ερχονται να ακουσουν τον καινουργιο σου ενισχυτη που υποτιθεται οτι σκοτωνει (Crown K1) μπορεις να τον κανει να παιζει σαν τρανζιστορακι και να τους ξερανεις :lol:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Η αλήθεια είναι ότι αν έχεις ασχοληθεί με ψηφιακή ισοστάθμιση χώρου, όταν σου λέει κάποιος να δοκιμάσεις ένα καλώδιο ειδικά για να σε βοηθήσει σε θέματα τονικής ισορροπίας, σε πιάνουν λίγο τα γέλια. :lol: :lol:

Φυσικά υπάρχουν ακουστές διαφορές. Το θέμα είναι ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, μπορείς να τις δεις, να τις μετρήσεις και πλέον να τις προσομοιάσεις με άλλον τρόπο. ΑΝ θέλεις... :wink:

Reaction score
298
Νίκος Τσαρουχάς said:
αν έχεις ασχοληθεί με ψηφιακή ισοστάθμιση χώρου, όταν σου λέει κάποιος να δοκιμάσεις ένα καλώδιο
Tσκ, τσκ, τσκ, κυνικέ!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.891
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης