Ψηφιακή Riaa

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.928
Απάντηση: Ψηφιακή Riaa

...στη λύση της SAS, δεδομένου οτι τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας ακίδας και σε συνδυασμό με μια κεφαλή με καλό κινητήρα, θα αφήσει πολύ πίσω τα "συμπαθητικά" πλην συνηθισμένα specs μιας Arkiv..:403:
δώσε μου πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά μιας τέτοιας λύσης.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.928

Καλά, έχεις παλαβώσει τελείως! Εδώ η Karat 17 λένε πως παίζει σαν CD, φαντάσου αυτή που είναι στο 1/4 της τιμής! Θα παίζει σαν... mp3! :114:
άστα αυτά και πες τη γνώμη σου. άντεεεεεεεεε, με το τσιγκέλι θα στα βγάζουμε;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.928

Και τόσα να έχει καλά είναι.....
χααχαχαχαχαχα, αχ, πόσα ξέρεις Μάνο μου...:109:

όντως, σε πάρα πολλούς δίσκους LP η πληροφορία πάνω από 14 kHz είναι ιδιαίτερα ...σπάνιο είδος. Μικρό το κακό βέβαια, αν σκεφτείς πως κάπχια ηχεία που ακόμα και σήμερα κάνουν "θραύση" (και δικαίως) δεν παίζουν πάνω από 14 kHz...

Reaction score
805

χααχαχαχαχαχα, αχ, πόσα ξέρεις Μάνο μου...:109:

όντως, σε πάρα πολλούς δίσκους LP η πληροφορία πάνω από 14 kHz είναι ιδιαίτερα ...σπάνιο είδος. Μικρό το κακό βέβαια, αν σκεφτείς πως κάπχια ηχεία που ακόμα και σήμερα κάνουν "θραύση" (και δικαίως) δεν παίζουν πάνω από 14 kHz...
Γιατί και που παίζουν (τα >14Khz) μήπως μπορώ να τ' ακούσω ; :138:

Reaction score
1.815

δώσε μου πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά μιας τέτοιας λύσης.
Πες μας αν θέλεις άμεσα να χρησιμοποιήσεις το SL σου ή μπορείς για λίγο διάστημα να περιμένεις (έχει σημασία...):116:

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391
Απάντηση: Re: Ψηφιακή Riaa

Όμως με το "σωστό" ντακ, η αναπαραγωγή του ψηφιακού αρχείου που προέρχεται από κάποιο βινύλιο, δε διαφέρει είτε το αρχείο είναι 24/192 είτε είναι 16/44,1 και αν θες να οργανώσουμε και ένα blind test για απόδειξη του ανωτέρω

Θα το χάσεις το blind test. Aν ψηφιοποιήσεις με την Metric στα 192/24 bit , μετατρέψεις το file στα
44.1kHz/16bit με το Saracon του Weiss (best SRC sample rate converter available) υπάρχει εύκολα
ακουστή διαφορά υπέρ της υψηλής ανάλυσης.

Στο mastering χρησιμοποιούμε το Saracon σαν αναγκαίο κακό για να μετατρέψουμε το επεξεργασμένο αρχείο υψηλής ανάλυσης σε αρχείο παραγωγής για CD

Και βέβαια δεν συζητήσαμε τι dither θα χρησιμοποιηθεί για την μετατροπή των 24 bit σε 16 bit . To καλύτερο dither είναι το POW-r , δημιουργία ενός "consortium" 5 DSP guru και απο τότε ποτέ κανένας δεν πρότεινε τίποτα καλύτερο.

Στην πραγμταικότητα ακούμε διαφορές ακόμα και στα διάφορα dither (!!)

Αν εννοείς πως το LP δεν έχει αρκετή πληροφορία για να ακουστούν διαφορές ούτε αυτό ισχύει. Υπάρχει ικανή

πληροφορία ειδικά σε καλογραμμένους δίσκους που εύκολα ακούγονται τέτοιες διαφορές.

Εξάλου δεν χρειάζεται να ψάχνεις πολύ , γυρνόντας στα 192kHz/24bit απο τα 44.1 kHz / 24bit στην Metric ακούς live την διαφορά ...:107:

Εννοείτε πως χρειάζεσαι και σοβαρό ηχείο (σύστημα) για να ακούς εύκολα τέτοιες διαφορές

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ψηφιακή Riaa

Μπούρδες λέει, (για να το πω κομψά - να μη πω την άλλη λέξη)...
Κωστή κάπου έχω ακόμα το Graham Slee Phono Preamp + το Step Up

Απο τα καλύτερα phono ανεξαρτήτως τιμής, πάντα θυμάμαι πως είχα την εντύπωση πως έχει

χαμηλό θόρυβο επιφανείας και δεν τονίζει τα click σε συνδιασμό με την Glider L2 σε σύγκριση με άλλα

phono που είχα και για ακρόαση και για ψηφιοποίηση στο mastering.

Γενικά τα καλά phono ( και η ψηφιακή RIAA) δεν "τονιζουν" τα click αλλά ο λόγος είναι

πως τα πιο "καθαρά" phono δεν τονίζουν τόσο τις μεσαίες παριοχές λόγω έκτασης και έτσι ο θόρυβος

του click φεύγει απο τις περιοχές που το αυτί είναι ευαίσθητο.

Nομίζω πως καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.992

Και πώς καταλαβαίνει η συσκευή τί είναι κλικ και τί δεν είναι;

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Και πώς καταλαβαίνει η συσκευή τί είναι κλικ και τί δεν είναι;
Δέν καταλαβαίνει τίποτα, λόγω έκτασης (συχνοτικής) δεν τονίζονται τόσο οι μεσαίες συχνότητες.

Μιλάμε για μικρές διαφορές έτσι , ψυχοακουστικά , δεν μιλάμε οτι είναι ... declicker !

Επίσης ανέφερα την Glider L2 , επίσης χαρακτήρας που δεν τονίζει τις μεσουψηλές.

Με τα δύο μαζί η αίσθηση ήταν πως τα click είναι λιγώτερο έντονα.

Δεν είπα πως συμφωνώ με τον ποιητή. Αλλά γιατί πράγματι με κάποια καλά phono σε συνδιασμό με κεφαλές smooth

με καλό tracking τα click δεν ενοχλούν τόσο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.928
Απάντηση: Re: Ψηφιακή Riaa

Θα το χάσεις το blind test.
βάλε στοίχημα, βάλε στοίχημα... σε προκαλώ!

αλλά όχι στο στούντιό σου, σε ένα τυπικό στέρεο ενός οποιουδήποτε χαλιεντά.

και να δούμε με τι περισσή βεβαιότητα στο blind test θα καταλαβαίνουν ποιό είναι ποιό.

γιατί, η διαφορά σαφώς θα υπάρχει, αυτό το ξεκαθάρισα νομίζω. αλλά άντε να καταλάβεις σε λάθος χώρο και με μη ισοσταθμισμένα στέρεα και με μη μόνιτορ ηχεία, ποιο είναι ποιο. εδώ βρε δε καταλάβαινε κανείς από τα μεγάλα κλασέ στα 800-άρια ποιο ντακ παίζει, και συ μου λες πως θα καταλάβει κανείς τη διαφορά ανάλυσης;

χαχαχαχα, λετ μι λαφ:105:

Στην πραγμταικότητα ακούμε διαφορές ακόμα και στα διάφορα dither (!!)

τι τα έβαλες τα θαυμαστικά;αυτό εννοείται. και φυσικά ακούγεται η διαφορά, ιδίως αν δεν χρησιμοποιήσεις dither. χαίρω πολύ χαιρόπουλος. πάντως προσωπικά δε μπορούσα να βγάλω άκρη (να ταυτοποιήσω) ποιο είναι το καλύτερο - κι όχι αν διαφέρουν (όχι μόνο με άλλο dither, ακόμα και το χωρίς dither.) Φυσικά τη διαφορά πάντα την άκουγα, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Αν εννοείς πως το LP δεν έχει αρκετή πληροφορία για να ακουστούν διαφορές ούτε αυτό ισχύει.
Διαφωνούμε επί της αρχής. Εντόνως.:116:

Υπάρχει ικανή πληροφορία ειδικά σε καλογραμμένους δίσκους που εύκολα ακούγονται τέτοιες διαφορές.
Πας τώρα να το μπαλώσεις, με τους καλογραμμένους και τα συναφή. καλά, τραγούδα. :105:

Κοίτα, άσε το στούντιο και πάνε σπίτι να το δοκιμάσεις. Πάρε και 20 τραγούδια σε διπλά φλακ παραμάσχαλα και βρες τυφλά ποιο είναι ποιο (προφανώς και τα δυο θα πρέπει να είναι 24/192, απλά το ένα να προέρχεται από SRC του 16/44,1 ώστε τα ντακ να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και να έχουν ίδια αναλογικά χαρακτηριστικά εξόδου, να διαφοροποιείται μόνο η πραγματική υπαρκτή ποσότητα πληροφορίας). παπάρια θα βρεις.

Κι ακόμα κι αν στην απολύτως κορυφαία περίπτωση του να χάσεις εσύ μόνο 2 επιλογές στις 20 (με τέτοιο παίδεμα αυτιού που ξέρεις τι περιμένεις να ακούσεις και με όχι τυχαία ηχεία και σε όχι τυχαία θέση και σε όχι τυχαίο χώρο και τα συναφή) τότε φαντάσου μόνο πως στο blind τεστ ο μέσος μηχανάκιας θα τα κάνει τρελή μαντάρα μετα απολύτου βεβαιότητας.

Εξάλου δεν χρειάζεται να ψάχνεις πολύ, γυρνώντας στα 192kHz/24bit απο τα 44.1 kHz / 24bit στην Metric ακούς live την διαφορά ...:107:
χαίρω πολύ χαιρόπουλος απ'τη χαιροπουλία.

εγώ δεν είπα πως στο λάιβ δεν ακούς διαφορά, όπου φυσικά το βλέπεις και καταλαβαίνεις κ συγκεκριμενοποιείς και το τι ακούς και το αντιλαμβάνεσαι. Πάρτο αλλιώς, μπλάιντ, όπου ψάχνεις στο κενό.

Ούτε σου λέω πως δεν υφίσταται διαφορά, μα για όνομα. Όλος ο τρόπος λειτουργίας των ντακ σε 24/192 είναι εντελώς αλλιώς, αλλάζουν όλα τα χαρακτηριστικά, τι λέμε τώρα δηλαδή! (ΣΑΦΩΣ για να βγάλεις το ντακ από τη μέση θα πρέπει να κάνεις SRC τα 16/44,1 σε 24/192 και να συγκρίνεις τα δύο αρχεία 24/192 μεταξύ τους, το ένα εκ των οποίων θα έχει ήδη χάσει την περισσή πληροφορία από την προηγούμενη μετατροπή του σε 16/44,1 - γειά πληροφορία - εκεί όμως σε θέλω να μου πεις αν ακούγεται η διαφορά, να καταλάβεις την πραγματική απώλεια πληροφορίας κι όχι τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των μηχανών)

Σου λέω ότι στο τυφλό τεστ σε τυπικό στέρεο γειάν σανς.

Εννοείτε πως χρειάζεσαι και σοβαρό ηχείο (σύστημα) για να ακούς εύκολα τέτοιες διαφορές
ναι, κι όχι μόνο σοβαρό ηχείο αλλά κυρίως ΠΟΛΥ σοβαρό χώρο. κι όταν λέμε "σοβαρό" ηχείο, προφανώς δε λέμε ακριβό ηχείο. οπότε πρέπει να τα ξεκαθαρίζουμε αυτά γιί ο καθένας μας νομίζει σε κάποια φάση πως έχει σοβαρό ηχείο στο σπίτι του που να τονίζει κιόλας τις διαφορές αυτές.(ασχέτως αν ακούγονται διαφορές από καλώδια, πράγμα που είναι μειονέκτημα κι όχι πλεονέκτημα, αλλά ποιος να το καταλάβει πες μου ποιος.)

και με όλα αυτά φτάνουμε στην αντίληψη της διαφοράς, όχι στην αντίληψη του ποιο είναι πιο σωστό. ε, εκεί το πάω. πάει μακριά η βαλίτσα φίλε μου.

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

Εγω με ποσα ΚΛΙΚ μπορω να κανω το cd player μου να γινει πικαπ?????

Εχει γινει της μοδος και εγω εχω μεινει πισω νομιζω!!!!!!!

Ε?με ποσα?

:142::142::142:

D

deleted user 10898

Guest
"There are probably more reasons to apply RIAA in the digital domain than I can count on my 10 fingers," Robinson clarified after the event. Many of these have to do with the conversion chain's absence of a phono preamp, which would normally apply the RIAA de-emphasis. "We eliminate the phono stage because I don't want its sonic signature on the signal," he added. "Performing the RIAA equalization in the digital domain also significantly increases resolution from 24 to about 26-bits. Since each bit is approximately equivalent to 6dB, applying RIAA in the digital domain gives you an extra 12dB headroom that you lose with a conventional phono stage." It also allows Pure Vinyl to incorporate an adjustable rumble filter.

http://www.stereophile.com/content/ripping-lps-pure-vinyl-4

Y

Yiannis_B

Guest
"Performing the RIAA equalization in the digital domain also significantly increases resolution from 24 to about 26-bits..... "
"Vinyl has an extended frequency response up to at least 96kHz," :rolleyes:

Τρία πουλάκια κάθονταν και πίνανε ουζάκια...:roflmao:

Last edited by a moderator:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.928
δεν έχει σημασία η αιτιολογία που αναφέρει ο καθένας, καθώς ανάλογα με όσα ξέρει (κι όσα "πιστεύει" - βλέπε όντιο=θρησκεία), λέει ο κάθε ριβιούερ πχ και το μακρύ του ή το κοντό του, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τα αυτονόητα, καθώς θεωρεί ότι είναι σε θέση να δώσει εξηγήσεις και φυσικά έχει και κοινό που "πιστεύει" σ'αυτόν και στις όποιες εξηγήσεις του.

σημασία έχει να γίνουν αντιληπτά τα αυτονόητα... τα οποία είτε το θέλουν, είτε δε το θέλουν, ΕΙΝΑΙ αυτονόητα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.928
κάποτε πάντως έλεγα πως η καλύτερη λύση για φόνο είναι αυτή του σκαλ, με μια καλή τροφοδοσία φυσικά, για ευνόητους λόγους (λόγος σήματος προς θόρυβο - όχι άλλους λόγους, είναι μη ευνόητοι).

πλέον η ψηφιακή ρία είναι μονόδρομος, κι όποιος δε το ξέρει, ας το μάθει (επιτέλους). Αλλιώς, απλά καθυστερεί να το ...μάθει. Τίποτε άλλο φοβερό δε συμβαίνει, σλόου δε γκάμπατζ

Reaction score
9.830
συγνωμη επειδη εχω πικαπ και με ενδιαφερει το συγκεκριμενο θεμα μπορει καποιος χριστιανος με απλα ελληνικα χωρις επιστημονικες γαρνιτουρες να μου εξηγησει πως μπορω να παρω καλυτερο ηχο και με ποια συσκευη ακριβως?

προσπαθησα να διαβασω το θεμα αλλα δεν....ευχαριστω

D

deleted user 10898

Guest
συγνωμη επειδη εχω πικαπ και με ενδιαφερει το συγκεκριμενο θεμα μπορει καποιος χριστιανος με απλα ελληνικα χωρις επιστημονικες γαρνιτουρες να μου εξηγησει πως μπορω να παρω καλυτερο ηχο και με ποια συσκευη ακριβως?

προσπαθησα να διαβασω το θεμα αλλα δεν....ευχαριστω
Στο διαταύτα...

Πως εφαρμοζουμε όλα αυτά τα κόλπα?

Υπαρχουν 2 δρομοι.

Πρωτος γρηγορος και ακριβος...
Αγορα dac/adc με ενσωματωμενη ψηφιακη Riaa.
Πχ το Prism Orpheus ή το Μetric halo.

Δεύτερος δρόμος ... και μακρυς....
Αγορα μιας καρτας ηχου με είσοδο για εγγραφη οργανων ή μικροφωνου και αγορα του software Pure Vinyl για MAC

Στο διαταύτα...

Υπαρχουν 2 δρομοι.

Αγορα μιας καρτας ηχου με είσοδο για εγγραφη οργανων ή μικροφωνου και αγορα του software Pure Vinyl για MAC.

Στο πισι τα πραγματα είναι λιγο ποιο πολυπλοκα.
Παλι οι ιδιες καρτες με το προγραμμα Audacity που εχει φιλτρο Riaa αλλα όχι σε πραγματικο χρονο.
http://audacity.sourceforge.net

Και αυτό… που δεν ξερω καν εάν παιζει…

http://jiiteepee.fortunecity.com/riaafilter/index.html

Software based RIAA EQ for PC/MAC systems

Reaction score
9.830
Στο διαταύτα...

Υπαρχουν 2 δρομοι.

Αγορα μιας καρτας ηχου με είσοδο για εγγραφη οργανων ή μικροφωνου και αγορα του software Pure Vinyl για MAC
ευχαριστω...θα διαβασω τι εστι metric halo.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.873
Members
38.509
Νεότερο μέλος
Konstantinos M.