εστιακά μήκη για φωτογράφιση πουλιών

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.713
Απάντηση: εστιακά μήκη για φωτογράφιση πουλιών

Η Sigma ξεχωρίζει ως τρίτος κατασκευαστής με προτάσεις στα οπτικά που πλησιάζουν απειλητικά τους καλύτερους φακούς από κανονίκον, αν και ομολογουμένως δε τις φτάνουν, αλλά είναι και οικονομικότεροι.
Για αυτό μην παίρνεις και όρκο... ορισμένοι φακοί της είναι και καλύτεροι μη σου πω... Και καλύπτουν κενά στη σειρά της Canon/Nikon. Πχ φακό 300-800 δεν είχε καμία από τις δύο, ούτε και 200-500/2.8. Είναι λιγάκι "ιδιόμορφα" τα μοντέλα της, εκμεταλλεύονται αυτό που λέμε niche market.
Το βασικό πρόβλημα είναι ο ποιοτικός έλεγχος, το οποίο νομίζω είναι περισσότερο φόβος προερχόμενος από τα φθηνότερα μοντέλα της εταιρείας. Στα πολύ ακριβά της πιστεύω πως δεν έχει μεγαλύτερα προβλήματα από Canon ή Nikon.

Ολόκληρη η σειρά φακών που χρησιμοποιώ είναι τρίτων κατασκευαστών.
Έχω ολόκληρο σετάκι από την καλή σειρά ΕΧ της Sigma, τους 15-30/3.5-4.5, 24-60/2.8, 105/2.8 και 150/2.8, που συμπληρώνονται από τον 70-200/2.8 της Ταμρον.

Από Canon μόνο τον 28-135is για ταξιδιωτικό all around χρησιμοποιώ σπανιότατα (υποδεέστερης ποιότητας σε σχέση με τους ανωτέρω) και τον εξαιρετικό 65ρη μάκρο.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.713

μπράβο τασούλη που ξεδιάλυνες το μυστήριο! τον βρήκα κιόλας!

όλε!

http://www.adorama.gr/e-shop/Details.php?PrID=913

μόλις 6.815€ καινούριος από αντόραμα!
Δεν βγαίνει πια, αυτά τα κομμάτια που βλέπεις είναι μόνο στοκ.

Αντικαταστάθηκε το εύρος του από τον τερατώδη 200-500/2.8 που μαζί με τον ειδικό ασορτί διπλασιαστή γίνεται 400-1000/5.6.
50ρι πολυβόλο πιο εύκολα κρατάς στο χέρι νομίζω. :142:

A! Και μόλις 17 χιλιάρικα.... :143:

Πάντως πού τον βρήκαν για διαφήμιση του φακού... αντί να πάρουν κανέναν Σβαρτζενέγκερ να τον κρατάει, πήραν έναν ξάδερφο του Κοτσίδη

Reaction score
11.780
Λουμπάγκο έπαθε το παιδί.

Μια ερώτηση. Χρειάζεται το πουλάκι να γεμίζει όλο μας το καρέ και στο 100% τα πίξελς να είναι θολά λόγω όχι πολύ μεγάλης ευκρίνειας του συνδυασμού φακός-τελεκονβέρτερ ή είναι αρκετό να το βλέπουμε όσο η οθόνη μας στο 100% τραβηγμένο μόνο με έναν καλό-οξύ φακό;

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.713
Απάντηση: Re: εστιακά μήκη για φωτογράφιση πουλιών

Λουμπάγκο έπαθε το παιδί.
Πώς θα 'θελες όμως να σου τον δώσει να ξαλαφρώσει λιγάκι ε; Σαν κολασμένος! :143:

Βασικά τέτοια εξωτικά πλάσματα πρώτα τα χαϊδεύεις 1-2 μέρες και μετά αρχίζεις να τα χρησιμοποιείς!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.547

από πλευράς εξοπλισμού φακών και χρησιμότητας αυτών, είμαι μια διαφορετική περίπτωση.

προσωπικά, κατά βάση χρησιμοποιώ τον ζουίκο 14-35. σχεδόν έχει βγάλει ρίζες πάνω στο σώμα... Είναι ο στάνταρ βιδωμένος φακός στο σώμα της Ε-5.

καλύπτει το 90% των αναγκών μου και ευχαρίστως να έμενα μόνο με αυτόν τον φακό, αν είχα να επιλέξω μόνο έναν.

σε τοπία, ο ζουίκο 7-14 δείχνει τα δόντια του, ενώ σε πορτραίτα και πιο μακρινά θέματα (καμια πάπια) ο ζουίκο 50-200 μου αρκεί. Αυτοί οι δυό φακοί έχουν ισάριθμη χρήση σε μένα, και καλύπτουν το υπόλοιπο 9%.

το 1% το άφησα για τον ζουίκο 50-άρη μάκρο, που τον έχω και βασικά πιάνει αράχνες. Μάλλον θα τον δώσω, για να μη τον χαρίσω στις αποικίες των μυκήτων δηλαδή... :143::135:

Τι προβλέπω για το μέλλον του εξοπλισμού μου:

ο ζουίκος 50-200 είναι υποψήφιος για να πάρει τον πούλο, αν αντικατασταθεί είτε από τον ζουίκο 35-100 είτε από τον επίσης ζουίκο 90-250. Μεταξύ μας, πιο πιθανό να προβώ στην αγορά του 35-100 παρά του 90-250, και για πλια και φεγγάρια είτε να σταματήσω να ασχολούμαι :138: ειτε να βρω κανα φτηνό εναλλακτικό, είτε να αρκεστώ στον 35-100 με το διπλασιαστή, κι ότι βγάζει, και δε θα βγάζει και λίγα, καθώς θα είναι πάνω κάτω ότι είναι ο 50-200 μόνος του:144:.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.547

Πώς θα 'θελες όμως να σου τον δώσει να ξαλαφρώσει λιγάκι ε; Σαν κολασμένος! :143:

Βασικά τέτοια εξωτικά πλάσματα πρώτα τα χαϊδεύεις 1-2 μέρες και μετά αρχίζεις να τα χρησιμοποιείς!

το τερατάκι της σίγμα 200-500/2.8 είναι απίστευτο εργαλείο, κι αν κάποιος έχει τα φράγκα για να τον πάρει, ε, δε θα τον κουβαλάει κιόλας, θα έχει τα φράγκα να νοικιάζει ένα αλβανό να κουβαλάει τον εξοπλισμό του!

προσωπικά βέβαια, σας δηλώνω ευθαρσώς πως μόνο να τον χαϊδέψω θέλω:138:, διότι η μέση μου δεν αντέχει τέτοια καταπόνηση, ούτε για χαβαλέ δηλαδή...:145:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.713

Νομίζω ότι ο 50-200 είναι χρησιμότερος, μην κάνεις την αλλαγή. Ήδη είναι ογκώδες το κιτ των τριών φακών για να τους έχεις μόνιμα στην τσάντα.
Το δικό μου είναι 15-30, 24-60/2.8 και 70-200/2.8 συν ο μικρούλης 1.4x. Αν και τελευταία αντί του 70-200 παίρνω τον 150/2.8, μπαλαντέρ μήπως προκύψει και κανένα μάκρο.
Τον 12-60 τι τον έκανες; Είναι εξαιρετικός all around και travel φακός.

Πρόπερσυ που είχε βγει μια προσφορά για την Ε-3, σκεφτόμουν να την πάρω σαν δεύτερο σύστημα, και σχεδίαζα σετάκι με τον 9-18 και τον 14-54 ή εναλλακτικά τον 12-60, θα ήμουν πλήρως καλυμμένος και με πραγματικά χαμηλό τότε κόστος (κιτ με τον 14-54 στα 1000 ευρώ και ο 9-18 δώρο!)

Reaction score
11.780
Re: Απάντηση: εστιακά μήκη για φωτογράφιση πουλιών

Δε μπορείς να φανταστείς!!!!!!!! Είναι ό,τι μου χρειάζεται!!!!!

ο ζουίκος 50-200 είναι υποψήφιος για να πάρει τον πούλο

καθώς θα είναι πάνω κάτω ότι είναι ο 50-200 μόνος του:144:.
Για μένα, λάθος.

Μπορεί ο άλλος συνδυασμός με το διπλασιαστή να είναι ισοδύναμος από άποψη χιλιοστών, αλλά πιστεύω ότι θα έχει χαμηλότερη οξύτητα.

Επίσης, έκανα edit το παραπάνω μου ποστ και εκφράζω μια απορία.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.547

Νομίζω ότι ο 50-200 είναι χρησιμότερος, μην κάνεις την αλλαγή. Ήδη είναι ογκώδες το κιτ των τριών φακών για να τους έχεις μόνιμα στην τσάντα.
Το δικό μου είναι 15-30, 24-60/2.8 και 70-200/2.8 συν ο μικρούλης 1.4x. Αν και τελευταία αντί του 70-200 παίρνω τον 150/2.8, μπαλαντέρ μήπως προκύψει και κανένα μάκρο.
Τον 12-60 τι τον έκανες; Είναι εξαιρετικός all around και travel φακός.

Πρόπερσυ που είχε βγει μια προσφορά για την Ε-3, σκεφτόμουν να την πάρω σαν δεύτερο σύστημα, και σχεδίαζα σετάκι με τον 9-18 και τον 14-54 ή εναλλακτικά τον 12-60, θα ήμουν πλήρως καλυμμένος και με πραγματικά χαμηλό τότε κόστος (κιτ με τον 14-54 στα 1000 ευρώ και ο 9-18 δώρο!)
τον 12-60 τον έδωσα. λαστ γίαρ. :137:

ο 50-200 έχει ένα "σοβαρό" μειονέκτημα σε σχέση με τον 35-100: έχει f2.8-3.5, με μέγιστη απόδοση ένα στοπ πιο πάνω, ενώ ο 35-100 έχει f2 σταθερό σε όλο το ζουμ του και μέγιστη απόδοση από τέρμα κάτω (στο f2 έχει μεγαλύτερη ανάλυση της μεγαλύτερης του 50-200 στο f4,5), και θα το χρησιμοποιήσω πολύ. Το είδα στην πράξη αυτό από τον 14-35, ο οποίος επίσης έχει σταθερό f2 και συνήθως εκεί στο f2 βρίσκεται καρφωμένος, μιλάμε για τρελό φως και απαράμιλλη ευκρίνεια, καμιά σχέση με τον 12-60 που έχει f2.8-4 με μέγιστη ευκρίνεια στο f5, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ο 12-60 δεν είναι κορυφαίος. Απλά ο 14-35 είναι πολύ καλύτερος, δις ιζ λάιφ. Κι αν στα "χαρτιά" αυτά τα νούμερα δε δείχνουν κάτι το ιδιαίτερο, στη χρήση τα πράγματα είναι αλλιώς. Ο 14-35 πχ εστιάζει παντού, κι εκεί που δε βλέπω εγώ τίποτα από το οφθαλμοσκόπιο λόγω πολύ χαμηλού φωτισμού. F2 είναι αυτό, δε παίζεται... Άλλo f2 άλλο F5... δυό διαφορετικοί κόσμοι!

πάρε και δικό μου ...συγκριτικό (της πλάκας, αλλά αποτυπώνει την πραγματικότητα σε χαμηλό f)

τα παρακάτω είναι 100% κροπ με τους δυό φακούς:

με τον 12-60 στα 14mm με F2.9

με τον 14-35 στα 14mm με F2.8

τελικά ο 14-35mm στα 14mm είτε στο κέντρο είτε στις άκρες είναι σαφώς καλύτερος (οξύτερος, αναλυτικότερος) από τον μάκρο 50mm, πού'χει το όνομα του πιο ξυραφένιου φακού της όλυ. απίστευτο, ε? άλλος έχει τ'όνομα κι άλλος τη χάρη...

λινκ

http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=16828.30

με περισσότερες πληροφορίες

Reaction score
33
Mπραβο Κωστα , για τη μελετη σου και το χρονο σου κ ολα για να μας τα παρουσιασεις ετοιμα στο πιατακι μας!!!

Ρε παιδια , ενταξει ολοι μας κανουμε λαθη , υπαρχει κανεις αλανθαστος?
Ειδικα σε τετοιο μακροσκελες κ δυσκολο κειμενο ?

Αντε παμε , προχωρα παραπερα !

(υγ:142:. οι PhaseOne μαλλον δεν κανουν για πουλια.....που πετανε...):137:

Εγώ!!!

:136:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.547

και μια σύγκριση 2 φακών, υποψήφιων για φωτογράφηση πουλιών:

Canon EF 400mm f/2.8 L IS vs Olympus Zuiko Digital ED 300mm f/2.8

price: Canon-7800 e vs Olympus-6400 e

35mm equivalent: Canon-640mm vs Olympus-600 mm

weigh: Canon-5370 g vs Olympus-3290 g.
length: Canon-349 mm vs Olympus-281 mm

size:

Image stabilization remarks:

<<The Canon lens weighs 5370 g, while the Olympus lens weighs 3290 g. That's a huge weight difference. And believe me, it shows in practice. Despite the fact that the Canon lens is stabilised, it's difficult to get a clear shot at 1/500 s shutter time. With the Zuiko Digital 300/2.8, there are no such problems. The weight difference is enough that a monopod is almost required for the Canon lens. In 2002, this was the lens that demonstrated what the 4/3 system is all about - small, light lenses.>>

& (Olympus to the left, Canon to the right)

<<at 1/500 s, no monopod or tripod, 100% crops. Despite using the IS feature on the Canon lens, it was difficult to get a clear shot. With the Zuiko Digital 300 mm f/2.8, it wasn't a problem.>>

results: (Olympus to the left, Canon to the right. 100% crops.)

αυτά..... να σημειώσω πως σε όλες τις παραπάνω φωτός που είναι 100% κροπ, είναι εμφανέστατη η διαφορά των 640mm της Canon σε σχέση με τα 600mm της Olympus.

----------------------------------------------------------------------

κι ένα σχόλιο για το άλλο διαμαντάκι, τον Zuiko 35-100mm των ~2.000 ευρώ από το φόρουμ του dpreview:

<<July issue of Pop. Photo has a review of the lens.
Basically says it sets the standard for all other zooms in its class.
"One of the most distortion-free optics we have ever tested."
Beats Nikon, Canon, & Sony 70-200 f/2.8 lenses across the zoom range.
It is the biggest, fastest, heaviest, sharpest, best built, and provides the best image quality.>>

(φυσικά, η σύγκριση και στο Pop Photo έγινε με τους 35mm equivalent φακούς από τις άλλες φίρμες, καθώς ο 35-100 ζουίκος στο σύστημα 4/3 δουλεύει ως 70-200)

σχόλια σα τα ανωτέρω, ήταν από τις πιο σημαντικές αιτίες που με κατεύθυναν σε εξοπλισμό Ολύμπους. Μπορεί να έχει διάφορα μεμπτά η φίρμα αυτή, αλλά στα οπτικά είναι για μένα θρύλος...

Αυτό δε σημαίνει πως υποτιμώ άλλες μάρκες, ούτε πως δεν υπάρχουν καλύτερα οπτικά. Σημαίνει μόνο πως μετά από πολύ ψάξιμο έχω πεισθεί πως στα κοστολόγιά τους οι ζουίκοι είναι εξαιρετικές αγορές, είτε μιλάμε για τη φθηνή σειρά των ΚΙΤ φακών, είτε για τις προ σειρές. Δυστυχώς, οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολύ περιορισμένες, γεγονός που από μόνο του αρκεί για να απομακρύνει δια παντός από την φίρμα αυτή, την πλειοψηφία των επαγγελματιών φωτογράφων (ή και απαιτητικών χρηστών) που χρειάζονται πλειάδα οπτικών.

Reaction score
11.780

<<at 1/500 s, no monopod or tripod, 100% crops. Despite using the IS feature on the Canon lens, it was difficult to get a clear shot. With the Zuiko Digital 300 mm f/2.8, it wasn't a problem.>>
Μπούρδα, για να μη πω τίποτα χειρότερο. Συγκρίνει μια ακούνητη φωτό του Oly με μια κουνημένη από Canon.

Για τα υπόλοιπα δεν έχω να πω τίποτα, μπορεί και να έχει δίκιο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.547

Πέτρο, δε συγκρίνει την ακούνητη με την κουνημένη, τα έβαλε για να δείξει πως δε κατάφερε να μη βγάλει ακούνητη με την κάνον, παρά το ενσωματωμένο is του φακού, ενώ στην όλυ το IS του σώματος ήταν αρκετό. Ταυτόχρονα τονίζει πως σε αυτό το γεγονός έπαιξε σημαντικό ρόλο το αυξημένο βάρος του κάνον φακού.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.713

Φαντάζομαι Κώστα θα υπάρχει πολύς κόσμος που να μπορεί να βγάλει καθαρή φωτογραφία στο 1/500 με τον EF 400/2.8 και τη σταθεροποίηση ενεργοποιημένη. Και όχι με δοκιμές, μπαμ και κάτω.
Όπως και πολύς κόσμος -ειδικά εάν θέλει να το κάνει έτσι :141:- που θα πιάνει τον Oly 300/2.8 και θα μοιάζει σαν να έχει πάρκινσον. Τι να λέμε τώρα.

Τελοσπάντων, ο 400ρης της Canon είναι φτιαγμένος για χρήση κυρίως από μονόποδο, για να κουμαντάρεις άνετα 7 κιλά (φακός+σώμα) στο χέρι πρέπει να είσαι Σβαρτζενέγκερ. Αλλά τότε πάλι θα τρέμεις από τα αναβολικά :142:

Oι περισσότεροι φωτογράφοι πουλιών πάντως μιλούν για περιορισμένη χρησιμότητα του IS σε φακούς τέτοιου όγκου και τέτοιας χρήσης. Γι' αυτό, εάν πρόσεξες, σαν καλύτερη εναλλακτική πρότεινα τον 500ρη f/4.5, είτε της Canon, είτε της Σίγμα.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.713

Α και ένα νέο για τη σταθεροποίηση.
Η Τάμρον κατοχύρωσε πατέντα πολλαπλασιαστή με ενσωματωμένη σταθεροποίηση, η ιδέα είναι ότι κάνεις όλους τους τηλεφακούς μακρύτερους και σταθεροποιημένους. Μπορεί και να λειτουργήσει....

Reaction score
11.780

Φαντάζομαι Κώστα θα υπάρχει πολύς κόσμος που να μπορεί να βγάλει καθαρή φωτογραφία στο 1/500 με τον EF 400/2.8 και τη σταθεροποίηση ενεργοποιημένη.
Επειδή μπορώ να έχω πρόσβαση σε ένα ΝΙKON 400mm 2.8 βάρους 5,1 κιλών, μπορώ να πάω να δοκιμάσω, στο χέρι με 1/500 τι μπορώ να κάνω. Πάω στοίχημα ότι τουλάχιστον 75% των φωτό μου θα είναι ακούνητες.

Reaction score
11.780
Α, δεν έχω τέτοια προβλήματα! Ο μπαμπάς έχει κάνον εκτυπωτή!

Μόνο σε κάνον μοντούρα θα το κυκλοφορήσουν, δεν νομίζω.

Όσο για το πόσο νικονάκιας είμαι, ένα θα σου πω. Ψάχνω στο ebay μεταχειρισμένο CANON 300mm f/2.8 FD μοντούρα (που του πουλάνε αρκετά φτηνά) για να τον εγχειρίσω να τον κόψω και να του βάλω νικον μοντούρα. Αδύνατό; Ίσως, μπορεί και να πετύχει όμως (όλα μάνιουαλ , έκθεση-διάφραγμα-εστίαση)

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.210
Ρε τον ΕΑΡ , που τα αει που τα φερνει, πως τα καταφερνει παλι τις ΟΛΥ βγαζει πρωτες.....!!!!:131::131::131:

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.006
Members
38.525