πρότζεκτ LED

Reaction score
1
λοιπόν,προχωράω σε ενημέρωση.

Το πρωί παρέλαβα το τροφοδοτικό. Συναρμολόγησα τον προβολέα (είχα λύσει το οπτικό για καθάρισμα) και ξεκίνησα τους πρώτους πειραματισμούς.
Προέκυψαν 2 προβλήματα.Το πρωτο χθές και το δεύτερο σήμερα

1.το οπτικό του προβολέα.
Στο σημείο που ξεκινάει το οπτικό του προβολέα(μετά την λάμπα) τα πλαστικά του έχουν πάθει τόσο μεγάλη διάβρωση απο την θερμοκρασία που σε κάθε επαφή μαζί τους γίνονται στην κυριολεξία σκόνη.Κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναδεί :108:

To πρόβλημα είναι τεράστιο διότι το πλαστικό δεν αντέχει καμία απολύτως επαφή. Αυτο που βλέπεται στη φωτογραφία έχει γίνει απλά περνώντας το δάχτυλο μου απο πάνω του.Αν πιέσω έστω ελαφρώς το πλαστικό θα αποκολληθεί ,δεν ξέρω και εγώ μέχρι που, καθιστώντας αυτομάτως άχρηστο ολόκληρο το οπτικό του.
Σε εκείνο το σημείο του οπτικού υπάρχουν τρία πολύ βασικά οπτικά. Τα lens array in και out καθώς και το polarized lens PBS. Χωρίς αυτά τα οπτικά, κάνενας προβολέας που χρειάζεται polarized light δεν μπορεί να δουλέψει (δηλαδή όλοι πλην των DLP) .Μετά απο αυτό, με έχει πιάσει ανησυχία για το πώς θα μπορούσα να σώσω τη κατάσταση. Σε αυτό το σημείο βιδώνει και η πλαστική βάση που μέσα της κάθεται η λάμπα με το housing της. Προς το παρόν την βάση την έχω βγάλει για ευνόητους λόγους.
Σε αυτό το σημείο, οποιαδήποτε σκέψη και βοήθεια δεκτή.

2. Το αχαλίνωτο φως του LED.
Μετά την σύνδεση του τροφοδοτικού πάνω στο LED εμφανίστηκε το πρόβλημα στο οποίο έχει αναφερθεί στο ποστ του ο Δημήτρης (Maxheadroom).O τρόπος κατέυθυνσης του φωτός.
Το φώς που παράγει το συγκεκριμένο LED είναι αβυσαλέο.Με 3-4 φορές που το άναψα,και πειραματίστηκα με την δημιουργεία δέσμης φωτός άρχισαν να με πονάνε τα μάτια μου,και να φανταστείτε ούτε κάν κοντά του δεν κοίταξα.
Το φώς του LED είναι αχαλίνωτο και αβυσαλέο.Το (κινέζικο) lens που έχω προσαρμόσει πάνω του αδυνατεί να χαλιναγωγήσει το φως και να το στείλει ευθεία (θα έλεγα κάνει απλά μια προσπάθεια..).
Θα χρειαστεί πειραματισμός και λύση με κάτροπτο ή διαφορετικά lens.
Kαι σε αυτό το σημείο αν κάποιος έχει οποιαδήποτε ιδέα,ας την καταθέσει στο τραπέζι.
Το πρότζεκτ να θυμίσω είναι συλλογική προσπάθεια των μελών του AVsite και κάθε σκέψη ,ιδέα,πρόταση δεκτή.
Επι το πλήστον το πρόβλημα Νο1 είναι το σημαντικότερο και αυτό που με απασχολεί περισσότερο, διότι χωρίς οπτικό και κατ'επέκταση προβολέα δεν μπορεί να γίνει κανένας πειραματισμός με το LED.
Για το LED είμαι σχεδόν βέβαιος οτι λύση θα βρεθεί ,απλά θα προσπαθήσω με πειραματισμούς για την καλύτερη δυνατή.

Reaction score
1
αυτά είναι τα τρία lens που βρίσκονται στο επίμαχο σημείο..

στο μεσαίο φαίνεται και πόσο εύκολα γίνονται δαχτυλιές σε τέτοια οπτικά..:105:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.458
Απάντηση: πρότζεκτ LED

Νίκο το συγκεκριμένο πλαστικό μπορεί να αλλαχθεί ή είναι σταθερά δεμένο στο οπτικό κομμάτι;

Reaction score
1
Re: Απάντηση: πρότζεκτ LED

Νίκο το συγκεκριμένο πλαστικό μπορεί να αλλαχθεί ή είναι σταθερά δεμένο στο οπτικό κομμάτι;
δυστυχώς είναι κομμάτι του οπτικού. Είναι ενιαίο κομμάτι όλο το οπτικό..

Reaction score
30.358

Μπορεί να λεω χαζομάρες αλλά ,σκέψου ανακατασκευή απο αλουμίνιο, η απλό τσίγκο.Δλδ απλή λαμαρίνα που είναι και εύκαμπτη.

Reaction score
1

Μπορεί να λεω χαζομάρες αλλά ,σκέψου ανακατασκευή απο αλουμίνιο, η απλό τσίγκο.Δλδ απλή λαμαρίνα που είναι και εύκαμπτη.
καλή η ιδέα σου Γιάννη άλλα στο εσωτερικό του έχει γραμμώσεις και ανάγλυφα συγκεκριμένα στα οποία κάθονται τα οπτικά.Φαντάζομαι οτι η λύση που προτείνεις είναι απλά ένα εξωτερικό ντύσιμο.
Εγώ στο μυαλό μου είχα κάποιου είδους πατέντα με βερνίκι ή κάποιο υλικό που έχει αντοχή στην θερμοκρασία και θα μπορούσε να βάψω το πλαστικό μέσα έξω έτσι ώστε να σταματήσει η φθορά του...Βέβαια αυτό δεν θα ήταν και λύση για την αντοχή του...

Reaction score
46
Απάντηση: Re: Απάντηση: πρότζεκτ LED

Η πρώτη σκέψη πυο μου ήρθε ήταν κάποιου είδους ρητίνη, ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες, την οποία θα κάνεις επάλειψη στο πλαστικό.

Mε ενα πρώτο ψάξιμο π.χ. βλέπω αυτά

http://www.rp46.com/RP46_data_sheet.pdf
http://www.epoxy.com/641lv.htm
http://www.rtpcompany.com/products/hightemp/compare.htm

EDIT.

Kαι αυτό
http://www.fibermaxcomposites.com/shop/-p-1023.html

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.807

Μήπως υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις ένα τρισδιάστατο γράφημα και να το δώσεις στον Μελίδη να σου το κατασκευάσει? Σε ό,τι έχει σχέση με μέταλλο, ο Μιχάλης είναι θεός.

Reaction score
1

Μήπως υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις ένα τρισδιάστατο γράφημα και να το δώσεις στον Μελίδη να σου το κατασκευάσει? Σε ό,τι έχει σχέση με μέταλλο, ο Μιχάλης είναι θεός.
Γιάννη ,θα πρέπει να μου κατασκευάσει ολόκληρο το οπτικό. Αυτό το κομμάτι δεν έιναι αποσμόμενο.
Επίσης πως να κάνω τρισδιάστατο γράφημα σε κάτι τόσο πολύπλοκο??

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: πρότζεκτ LED

Η πρώτη σκέψη πυο μου ήρθε ήταν κάποιου είδους ρητίνη, ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες, την οποία θα κάνεις επάλειψη στο πλαστικό.

Mε ενα πρώτο ψάξιμο π.χ. βλέπω αυτά

http://www.rp46.com/RP46_data_sheet.pdf
http://www.epoxy.com/641lv.htm
http://www.rtpcompany.com/products/hightemp/compare.htm

EDIT.

Kαι αυτό
http://www.fibermaxcomposites.com/shop/-p-1023.html
πολύ καλο,κάτι τέτοιο βλέπω σαν μοναδική σωτηρία.Μπορείς να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες ακόμη και ίσως κάποιο Ελληνικό κατάστημα που μπορώ να απευθυνθώ?Είμαι παντελώς άχετος επι του θέματος..

Reaction score
46
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: πρότζεκτ LED

πολύ καλο,κάτι τέτοιο βλέπω σαν μοναδική σωτηρία.Μπορείς να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες ακόμη και ίσως κάποιο Ελληνικό κατάστημα που μπορώ να απευθυνθώ?Είμαι παντελώς άχετος επι του θέματος..
To τελευταίο είναι Ελληνικό μαγαζί, όπως και τα 2 τελευταία στο άλλο μήνυμα.

Μην νομίζεις οτι εχω χρησιμοποιήσει ποτέ κι εγω. :)

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.181
Απάντηση: Re: πρότζεκτ LED

1.το οπτικό του προβολέα.
Στο σημείο που ξεκινάει το οπτικό του προβολέα(μετά την λάμπα) τα πλαστικά του έχουν πάθει τόσο μεγάλη διάβρωση απο την θερμοκρασία που σε κάθε επαφή μαζί τους γίνονται στην κυριολεξία σκόνη.Κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναδεί :108:

To πρόβλημα είναι τεράστιο διότι το πλαστικό δεν αντέχει καμία απολύτως επαφή. Αυτο που βλέπεται στη φωτογραφία έχει γίνει απλά περνώντας το δάχτυλο μου απο πάνω του.Αν πιέσω έστω ελαφρώς το πλαστικό θα αποκολληθεί ,δεν ξέρω και εγώ μέχρι που, καθιστώντας αυτομάτως άχρηστο ολόκληρο το οπτικό του.
Σε εκείνο το σημείο του οπτικού υπάρχουν τρία πολύ βασικά οπτικά. Τα lens array in και out καθώς και το polarized lens PBS. Χωρίς αυτά τα οπτικά, κάνενας προβολέας που χρειάζεται polarized light δεν μπορεί να δουλέψει (δηλαδή όλοι πλην των DLP) .Μετά απο αυτό, με έχει πιάσει ανησυχία για το πώς θα μπορούσα να σώσω τη κατάσταση. Σε αυτό το σημείο βιδώνει και η πλαστική βάση που μέσα της κάθεται η λάμπα με το housing της. Προς το παρόν την βάση την έχω βγάλει για ευνόητους λόγους.
Σε αυτό το σημείο, οποιαδήποτε σκέψη και βοήθεια δεκτή.
Το πρόβλημα αυτό των πλαστικών λέγεται αποπολυμερισμός και οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ακτινοβολία UV που εκπέμπουν οι λάμπες UHP. Πιθανό να υπάρχει δυνατότητα να κοπεί από το Μιχάλη το πρώτο στάδιο του κομματιού που έχει πληγεί περισσότερο (περίπου ένα εκατοστό), χωρίς να βλαφτούν τα οπτικά. Στη συνέχεια είναι αρκετά εύκολο να κατασκευαστεί σε φρέζα CNC ένα ομοίωμά του (καλύτερα από αλουμίνιο) και να βιδωθεί πάνω στο εναπομένον πλαστικό κομμάτι.

Εάν βέβαια τα σημεία που βιδώνουν τα επόμενα εξαρτήματα είναι γερά, ίσως θα μπορούσες να δοκιμάσεις να αφαιρέσεις το σκάρτο υλικό, να τοποθετήσεις τα εξαρτήματα και μετά να κλείσεις τα κενά με κάποιο εποξειδικό στόκο που να αντέχει σε τέτοιες συνθήκες. Η πρώτη λύση πάντως δίνει πιο καθαρό και σίγουρο αποτέλεσμα.

Reaction score
8.350

ετσι που το βλεπω,να αποσυναρμολογηθει ειναι τεραστια δουλεια,το μονο ισως δυνατο ειναι να κολησει απ εξω ενα μεταλικο σκεπασμα πανω στο πλαστικο ωστε να το κρατησει.

Reaction score
1
Δεν ξέρω αν μπορεί αυτό το κομμάτι να κοπεί ,έτσι απλά.
Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να τραβήξω κι'άλλες φωτογραφίες ώστε να μπορεί ο Μιχάλης να τις δει και να μας πει τη γνώμη του.
το κακό της υπόθεσης είναι Δημήτρη οτι το πρώτο φίλτρο μπαίνει ακριβώς στο πρώτο εκατοστό του εντελώς φθαρμένου πλαστικού ,γιαυτό φοβάμαι να μπώ στη διαδικασία να αρχίζω να αφαιρώ σκόνη μέχρι να συναντήσω υγιές πλαστικό,μήν τυχόν και δεν ξαναμπεί το φίλτρο ποτέ ξανά στη θέση του..

http://www.isuzuglass.co.jp/en/move1.html

Τα lens array in και out που υπάρχουν σε αυτό το πρώτο κομμάτι του προβολέα είναι ίσως τα πιο δύσκολα σε ευθυγράμμιση απο όλα τα οπτικά του προβολέα.Το ένα κοιτάει το άλλο και μαζί ευθυγραμμίζουν το φως.Αν το ένα απο τα δυο χάσει την ευθυγράμμιση το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου καλό για το υπόλοιπο οπτικό(για να μη πω καταστροφικό).Εγώ φοβάμαι να πάρω το ρίσκο να αφαιρέσω υλικό ή να προχωρήσουμε σε κόψιμο του πλαστικού και αντικατάσταση του με άλλο υλικό εκτός και αν ο Μιχάλης μπορεί να το αναλάβει και να τηρήσει με ακρίβεια χιλιοστού τις αποστάσεις και τα μεγέθη.Εγώ αδυνατώ να κάνω κάτι τέτοιο.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: πρότζεκτ LED

Λέω να προσπαθήσω να το επικαλύψω με κάτι, για αρχή τουλάχιστον (βέβαια αυτό το κάτι τι να είναι ,δεν θέλω να πάρω καμιά φωτιά την ώρα που παίζει ο προβολέας :137:).Αυτό που θέλω, είναι να μην διαλύσει κατά το βάλε βγάλε του LED ,συν οτι αφήνει φοβερή σκόνη κάθε φορά που το ακουμπάω κατα λάθος.Αν τοποθετηθεί μόνιμα το led μετα δεν υπάρχει πρόβλημα αντοχής πιστέυω, όπως δεν υπήρχε και πρίν μέχρι που τον άνοιξα.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.181

Τώρα που το σκέφτομαι, έχω κι ένα γνωστό που είναι "μάγος" στις επισκευές πλαστικών. Ανέβασε αν μπορείς κι άλλες φωτό, για να του τις στείλω να μας πει τι μπορεί να κάνει.

Reaction score
19
Νικο εμπλεξες. Τα πλαστικα υλικα λογω των πολλων διαφορετικων συνθεσεων μπορει να ειναι πολυ δυσκολα στη συγκολληση τους. Το κακο ειναι οτι δεν γνωριζεις τη συνθεση του πλαστικου για να σου προτεινω καποια κολλα.

Ομως εσυ δε θες απλα να κολλησεις αλλα να γεμισεις/δημιουργησεις μια επιφανεια σε αντικατασταση της φθαρμενης. Ακομα και αν αυτο ηταν εφικτο θα επρεπε να απομακρυνθει εντελως το σαθρο τμημα του πλαστικου γιατι πανω του οποια συγκολληση θα ηταν αδυνατη. Θα μπορουσα να το κοιταξω και να σου στειλω καποια κολλα αρκει να γνωριζα τουλαχιστον τη θερμοκρασια που επικρατει στο χωρο αυτο. Ακομα ιδανικοτερο να ειχα ενα δειγμα απο το συγκεκριμενο πλαστικο ωστε να το εξετασω στο εργαστηριο και να βρω το καταλληλο υλικο.

Γενικα υπαρχουν τρεις τεχνολογιες ρητινων 2-συστατικων : α. εποξικες β. πολυουρεθανικες και γ. ακρυλικες. Η τριτη αποκλειεται γιατι απαιτει ελαχιστο διακενο μεταξυ των επιφανειων.

Η πλεον αξιοπιστη λυση εχει ηδη πεσει στο τραπεζι και ειναι η ανακατασκευη απο μεταλλο ή ισως τεφλον (υψηλη αντοχη σε θερμοκρασια αλλα με υψηλο κοστος) της φθαρμενης περιοχης ή ακομα και ολης της βασης.

Η επικαλυψη δεν θα επαναφερει τη δομη του υλικου στην αρχικη του κατασταση απλα εν μερει θα το προστατευσει απο μεγαλυτερη φθορα. Αδικος κοπος.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.081

Παιδιά τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα.
Θα μπορούσα ίσως να φτιάξω από πλαστικό Acetal ένα ίδιο κομμάτι αρκεί να το έχω στα χέρια μου να το μετρήσω με ακρίβεια και με την προϋπόθεση ότι δεν έχει μικρές πολύπλοκες λεπτομέρειες που είναι εύκολο να γίνουν σε χυτό πλαστικό (όπως αυτό) μέσα σε ένα καλούπι.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.305
Members
38.679
Νεότερο μέλος
knazito