τζίτερ στα mp3, τζίτερ γενικά - για τζιτεροφοβικούς

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.665
Απάντηση: τζίτερ στα mp3, τζίτερ γενικά - για τζιτεροφοβικούς

Αν ψάξεις στο φόρουμ, θα δεις ότι για το ρόζενταλ έχω γράψει κατ'επανάληψη, σε διάφορα ποστς, εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια!

Αυτή τη στιγμή η ελίνα το δίνει κάπου στα 850 + ΦΠΑ, αλλά απ'έξω θα το βρεις πολύ πολύ φτηνότερα.

Σε συνδυασμό δε με ένα λινξ ορόρα, μπορείς να κάνεις θαύματα. Ή και με μια κάρτα λινξ αες.

Τα'πα, τα ξανά'πα, τα ματαξανά'πα, αλλά ...το χά(λ)ιέντ είναι ένα ανίκητο κτήνος...

Reaction score
140
Ρε συ το πιστεύεις ότι έχω το benchmark 17 μήνες και δεν μπήκα στον κόπο να ακούσω από λαπτοπ με spdif ( και έχω και την audigy 2zs πρόχειρη που μπορεί να κάνει bypass το αναλογικό της τμήμα και να δώσει στο μπεντσ 24/192 )
Ρε λες?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.665

λες, λες....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.665
Απάντηση: Re: τζίτερ στα mp3, τζίτερ γενικά - για τζιτεροφοβικούς

Δε με λες τώρα... Το Egreat το έχεις ακόμα stock; :116:
Κώστα μου Κώστα μου....:143:

Το ιγκρέιτ μια χαρά δουλεύει, σκυλί σε λέω...:137:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134

Νομίζω πως η κουβέντα έχει φθάσει σε ένα σημείο κατάλληλο για μια ανακεφαλαιωσούλα. Σ' αυτήν τη φωτό αναπαρίσταται η φύση του σήματος κατά SPDIF (επάνω) και AES/EBU (κάτω) στην τυπική μορφή του. Θα ήθελα να μας εξηγήσει ο γιατρός πώς μπορεί το jitter να μεταβάλλει αυτήν την καμπύλη, καθώς και τους συνήθεις λόγους, για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Επίσης, παραμένοντας στο σύνηθες φορμά του Red book, η απόσταση ανάμεσα στις κατακόρυφες γραμμές είναι 2*16*44100 στην μείον 1, δηλαδή 1sec/1411200bps, δηλαδή 7,086μsec. Τούτου δοθέντος, τί σημαίνει -για παράδειγμα- η έκφραση "έχει jitter 100psec";

Γιατρέ μου, ο λόγος σε σένα.

Reaction score
0

Τι ειναι λοιπον προτιμοτερο?Μια μετρια ηχογραφηση σε 16/44 που αναπαραγεται απο μηχανηματα με "μη ακουστο τζιτερ" ή μια αρτια πχ DXD,24/192 που αναπαραγεται απο μηχανηματα που δινουν οχι τοσο καλες μετρησεις τζιτερ?
Δηλαδη το τζιτερ ειναι που μας χαλαει ή η ανεπαρκεια -βαρεμαρα κλπ του ηχοληπτη?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.665

Νομίζω πως η κουβέντα έχει φθάσει σε ένα σημείο κατάλληλο για μια ανακεφαλαιωσούλα.
Aνακεφαλαιωσούλα το λες αυτό βρε αθεόφοβε? :143: Ρε άϊ εξήγησέ μας που κρύβει το τζίτερ το mp3 και άσε τα νούμερα....

Σ' αυτήν τη φωτό αναπαρίσταται η φύση του σήματος κατά SPDIF (επάνω) και AES/EBU (κάτω) στην τυπική μορφή του. Θα ήθελα να μας εξηγήσει ο γιατρός πώς μπορεί το jitter να μεταβάλλει αυτήν την καμπύλη, καθώς και τους συνήθεις λόγους, για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
Λοιπόν, στα γρήγορα (αναλυτικά να τα πεις εσύ) το τζίτερ μπορεί να μεταβάλλει αυτές τις κούκλες, με τους εξής τρόπους:

1. Να μην ισαπέχουν (όπως η πρώτη κούκλα σε σχέση με τις άλλες δυο στο σχηματάκι σου)
2. Να μην έχουν τα 2 κάθετα πόδια του "Π" ίσης στραβωμάρας "καμπύλες" (καθώς όλα τα σενάρια καταγραφής του εκάστοτε χτύπου του ρολογιού θεωρούν ότι η καμπύλα ανέβηκε άμα ξεπεράσει κάποιο όριο τάσης που θα μεταβληθεί στο χρόνο αν η καμπύλα είναι ασταθούς κλίσης)

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι:

1. Το μέσο (πχ μηχανική εγγραφή στο CD)
2. η ακρίβεια ταχύτητας περιστροφής και ανάγνωσης του μηχανισμού που διαβάζει το μέσο
3. η τροφοδοσία (σταθερότητα)
4. τα παράσιτα που περνούν στην τροφοδοσία
5. η ακρίβεια του κυκλώματος του ρολογιού
6. η τροφοδοσία του ρολογιού
7. το καλώδιο μεταφοράς (οι ηλεκτρικές παράμετροι του καλωδίου και η θωράκισή του επηρεάζουν τη συμπεριφορά των οδηγών σταδίων του ρολογιού, των μετατροπέων, των μετασχηματιστών κλπ όπως και τα προστιθέμενα παράσιτα)
8. έχω ήδη πιεί 3 σκατς και δε μού'ρχεται τώρα κάτι άλλο...:137:

Επίσης, παραμένοντας στο σύνηθες φορμά του Red book, η απόσταση ανάμεσα στις κατακόρυφες γραμμές είναι 2*16*44100 στην μείον 1, δηλαδή 1sec/1411200bps, δηλαδή 7,086μsec.
Αυτό είναι λάθος. Κατ' αρχήν οι τετράγωνοι παλμοί του clock που παν πακέτο με τα data στο ίδιο καλώδιο, παν σε διαφορετικές τάσεις σε σχέση με τις τάσεις που παν τα data, που επίσης μεταξύ SPDIF και AES/EBU είναι διαφορετικές (πολύ υψηλότερες τάσεις υποστηρίζει το AES/EBU). Αν έχεις worldclock τότε μπορείς να μεταφέρεις από το AES/EBU μόνο τις τάσεις των data και από το BNC μόνο τις τάσεις του clock (σκέψου εδώ τα κάλλη μιας τέτοιας συνδεσμολογίας, αφού τα data δε συνδέονται άμεσα με χρονισμό, αλλά και αφού η μια τάση δεν μπλέκει με την άλλη τάση στο ίδιο καλώδιο! επίσης σκέψου τη μαγκιά του επαγγελματικού ενός καναλιού AES/EBU που κάθε καλώδιο 110 ωμ μεταφέρει μόνο ένα κανάλι... ηλεκτρικά και μόνο δεν έχει αντίπαλο! Γενικά το AES/EBU λόγω των διαφορικών ενισχυτικών σταδίων στα άκρα του γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα παράσιτα, οπότε δε τίθεται σύγκριση καν με το SPDIF, άλλωστε σε στούντιο ηχογραφήσεων αν βρεις SPDIF έλα να μου σφυρίξεις κλέφτικα...). Αφ'ετέρου το clock μπορεί να είναι άσχετο με τη συχνότητα δειγματοληψίας, μη τα δένεις κόμπο, παίζουν διάφορες μαθηματικές πράξεις για να βγεί το τελικό clock. Αν πάλι τα δέσεις κόμπο, και πάλι έχουμε πχ 44100 παλμούς το δευτερόλεπτο. Το 2*16*44100 δε παίζει...
Σωστά Κόγια μου?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.665

τί σημαίνει -για παράδειγμα- η έκφραση "έχει jitter 100psec";
Αυτό το αφήνω καρδιά μου σε σένα να το αναλύσεις μέχρι βλακείας όμως, να μη μείνει καμιά απορία, νταξ? :137::137::137:

Θέλω όμως να το συσχετίσεις άμεσα (ως προβλέπεται) με το παράπλευρο φάσμα θορύβου στην βασική όπως απεικονίζεται στην αναλογική μετατροπή της κυματομορφής. Διότι ουσιαστικά αποτελεί έκφραση αυτού του θέματος.

Για να μη νομίζεις ότι "ξεχνάω" ερωτήσεις που θέτεις, έστω και στο τσακιρ κέφι που λένε!!!!!!!!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.665

Τι ειναι λοιπον προτιμοτερο?Μια μετρια ηχογραφηση σε 16/44 που αναπαραγεται απο μηχανηματα με "μη ακουστο τζιτερ" ή μια αρτια πχ DXD,24/192 που αναπαραγεται απο μηχανηματα που δινουν οχι τοσο καλες μετρησεις τζιτερ?
Δηλαδη το τζιτερ ειναι που μας χαλαει ή η ανεπαρκεια -βαρεμαρα κλπ του ηχοληπτη?
εσύ τι λες? Είναι καλύτερο να ακούς πικάπ ή μάλλον κασέτα επειδή δεν έχει τζιτερ? :137::137::137:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134

Aνακεφαλαιωσούλα το λες αυτό βρε αθεόφοβε? :143: Ρε άϊ εξήγησέ μας που κρύβει το τζίτερ το mp3 και άσε τα νούμερα....

Λοιπόν, στα γρήγορα (αναλυτικά να τα πεις εσύ) το τζίτερ μπορεί να μεταβάλλει αυτές τις κούκλες, με τους εξής τρόπους:

1. Να μην ισαπέχουν (όπως η πρώτη κούκλα σε σχέση με τις άλλες δυο στο σχηματάκι σου)
2. Να μην έχουν τα 2 κάθετα πόδια του "Π" ίσης στραβωμάρας "καμπύλες" (καθώς όλα τα σενάρια καταγραφής του εκάστοτε χτύπου του ρολογιού θεωρούν ότι η καμπύλα ανέβηκε άμα ξεπεράσει κάποιο όριο τάσης που θα μεταβληθεί στο χρόνο αν η καμπύλα είναι ασταθούς κλίσης)

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι:

1. Το μέσο (πχ μηχανική εγγραφή στο CD)
2. η ακρίβεια ταχύτητας περιστροφής και ανάγνωσης του μηχανισμού που διαβάζει το μέσο
3. η τροφοδοσία (σταθερότητα)
4. τα παράσιτα που περνούν στην τροφοδοσία
5. η ακρίβεια του κυκλώματος του ρολογιού
6. η τροφοδοσία του ρολογιού
7. το καλώδιο μεταφοράς (οι ηλεκτρικές παράμετροι του καλωδίου και η θωράκισή του επηρεάζουν τη συμπεριφορά των οδηγών σταδίων του ρολογιού, των μετατροπέων, των μετασχηματιστών κλπ όπως και τα προστιθέμενα παράσιτα)
8. έχω ήδη πιεί 3 σκατς και δε μού'ρχεται τώρα κάτι άλλο...:137:

Αυτό είναι λάθος. Κατ' αρχήν οι τετράγωνοι παλμοί του clock που παν πακέτο με τα data στο ίδιο καλώδιο, παν σε διαφορετικές τάσεις σε σχέση με τις τάσεις που παν τα data, που επίσης μεταξύ SPDIF και AES/EBU είναι διαφορετικές (πολύ υψηλότερες τάσεις υποστηρίζει το AES/EBU). Αν έχεις worldclock τότε μπορείς να μεταφέρεις από το AES/EBU μόνο τις τάσεις των data και από το BNC μόνο τις τάσεις του clock (σκέψου εδώ τα κάλλη μιας τέτοιας συνδεσμολογίας, αφού τα data δε συνδέονται άμεσα με χρονισμό, αλλά και αφού η μια τάση δεν μπλέκει με την άλλη τάση στο ίδιο καλώδιο! επίσης σκέψου τη μαγκιά του επαγγελματικού ενός καναλιού AES/EBU που κάθε καλώδιο 110 ωμ μεταφέρει μόνο ένα κανάλι... ηλεκτρικά και μόνο δεν έχει αντίπαλο! Γενικά το AES/EBU λόγω των διαφορικών ενισχυτικών σταδίων στα άκρα του γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα παράσιτα, οπότε δε τίθεται σύγκριση καν με το SPDIF, άλλωστε σε στούντιο ηχογραφήσεων αν βρεις SPDIF έλα να μου σφυρίξεις κλέφτικα...). Αφ'ετέρου το clock μπορεί να είναι άσχετο με τη συχνότητα δειγματοληψίας, μη τα δένεις κόμπο, παίζουν διάφορες μαθηματικές πράξεις για να βγεί το τελικό clock. Αν πάλι τα δέσεις κόμπο, και πάλι έχουμε πχ 44100 παλμούς το δευτερόλεπτο. Το 2*16*44100 δε παίζει...
Σωστά Κόγια μου?
Έχεις μνιά μανία μάνα μ', να κάνεις τον άλλο να αισθάνεται κατώτερος καμιά πενηνταργιά ντεσιμπελοβάτ! Ρε παιδιάκι μ', άσε το χωριστό bus του ρολογιού και τα τοιαύτα. Η τυπική συσκευούλα που θα βάλει ένας χριστιανός σπίτι του έχει ένα input, απ' όπου μπαίνουν όλα στο receiver, (Benchmark, Weiss, Cambridge, Apogee κλπ.). Εξ ου και τα εφτά μικροσεκόντ. Αυτό που ρωτάω είναι απλό. Με τόσο μεγάλη περίοδο σήματος, έχει νόημα να μιλάμε για jitter της τάξης των πικοσεκόντ - πέντε τάξεις μεγέθους μικρότερο από την περίοδο; Και αν ναι, γιατί;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134

Δυστυχώς και τα δύο. Τις προάλλες συζητούσα με το Θέμη και τη γυναίκα του, μεταξυ τσιπουρακίου και ταραμοσαλάτας, γιατί οι ηχογραφήσεις του Νταλάρα έχουν ήχο που γαμεί και δέρνει, και γιατί δεν είναι αυτός ο κανόνας. (Στους δίσκους του Νταλάρα χαίρεσαι να ακούς μπουζούκι και φωνές και βιολιά, ενώ αλλού, βράστα κι άστα)... Δηλαδή, δεν μπορώ να πιστέψω πως ο Νταλάρας είναι ο μόνος στην Ελλάδα που έχει αυτί και ξέρει από mastering...

JL_

Reaction score
19
Ρε παίδες :605:, από τα πολλά σκατς σας έφυγαν οι πράξεις... :138:

1 / 1411200 = 0,00000070861 sec = 708,61 nsec

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134

Ωχ, καλά λες. 708 νάνο είναι... :111: :111:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134

Λοιπόν, στο επάνω στιγμιότυπο της εικόνας αυτής αναπαρίσταται μια εκδοχή της σωστής παλμοσειράς. Στο κάτω στιγμιότυπο, η παλμοσειρά έχει προβλήματα, καθώς κάποια ψηφία χάνουν την τιμή τους, εν προκειμένω, κάποιοι άσσοι έγινα μηδενικά, δεδομένου πως για να ανιχνεύσει το σύστημα ένα ψηφίο ως 1, πρέπει η τάση να παραμείνει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον b, το οποίο βέβαια είναι μικρότερο από το θεωρητικό μήκος της περιόδου, (a = 708nsec). Τίθεται το ερώτημα, το μέγεθος του jitter είναι το άθροισμα των χρόνων t1 + t2, ή το μέτρο του μεγαλυτέρου των δύο;

Reaction score
0

εσύ τι λες? Είναι καλύτερο να ακούς πικάπ ή μάλλον κασέτα επειδή δεν έχει τζιτερ? :137::137::137:
Λεω να βαλω ενα σκατς :116:

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.050
Members