Barista Corner


Μηνύματα
3.362
Reaction score
3.517
Μα πάντα έπαιρνα κιλό. Τον τελευταίο καφε Lavazza Rosso κιλό τον πήρα και προχτές τελείωσε. Γιατί να τον χαρίσω; Εχω ήδη μύλο.
 

minas

Πισιά
Μηνύματα
4.198
Reaction score
4.180
Μα πάντα έπαιρνα κιλό. Τον τελευταίο καφε Lavazza Rosso κιλό τον πήρα και προχτές τελείωσε. Γιατί να τον χαρίσω; Εχω ήδη μύλο.
Εγώ μεταξύ των Lavazza προτιμώ τον Oro, τον έχεις δοκιμάσει;
 

Μηνύματα
3.362
Reaction score
3.517
Ναι τον έχω δοκιμάσει είναι σαφώς καλύτερος απο τον Rosso αλλά και οι δύο δεν με κάλυψαν σε γεύση για freddo esspreso σε αντίθεση με ζεστό espresso που ο Oro είναι ανώτερος απο τον Rosso. Τον Rosso τον είχα πάρει σε προσφορά απο το σουπερ μαρκετ.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.986
Reaction score
143.303
Κοίτα, ο "καλός" ο καφές, πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος.

Δηλαδή, εάν αγοράζεις μονοποικιλιακούς καφέδες πολύ καλού γευστικού προφίλ, κοιτάς ημερομηνία καβουρδίσματος.

Το ιδανικό σενάριο, είναι να αρχίσεις να καταναλώνεις τον καφέ 8-10 μέρες μετά την ημερομηνία καβουρδίσματος, ώστε να απελευθερωθεί η μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που βγάζει αυτές τις πρώτες ημέρες.

Από τη στιγμή που θα πάρεις τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ σου, θα πρέπει ιδανικά μέσα σε 2 βδομάδες να τον έχεις καταναλώσει. Μετά αρχίζει να ξεθυμαινει η γεύση του.

Το εύρος 10η-20η ημέρα μετά την ημέρα καβουρδίσματος είναι αυτό με τη μέγιστη δυνατή γεύση του καφέ.

Όσο έχεις τον καφέ εσύ, θα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένος, διότι οξειδώνεται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και χάνει γεύση.

Δηλαδή, δεν τον αφήνουμε τον καφέ να κάθεται για μέρες (ούτε καν για ώρες) μέσα στη θήκη του μύλου.

Βγάζουμε μόνο την ποσότητα που θα αλέσουμε, τα πχ 20γρ, και το υπόλοιπο παραμένει κλειστό στη συσκευασία του, την οποία πιέζουμε ώστε να διώξουμε και τον αέρα.

Από τη στιγμή που θα αλέσεις τους κόκκους, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνεις τον καφέ, αν είναι δυνατόν μέσα στο πρώτο λεπτό.

Ο χρόνος που μένει αλεσμένος ο καφές είναι χρόνος οξείδωσης, και χάνεται πάλι η γεύση του.

Δηλαδή, όταν βλέπεις σε ένα καφέ να έχει αλεσμένο μισό κιλό καφέ να περιμένει μέσα στο μύλο για να φτιάξουν καφέδες, έχει ήδη οξειδωθεί.

Οι συσκευασίες του κιλού του εμπορίου, έχουν ημερομηνία άλεσης πριν κάνα χρόνο, είναι ήδη παλιός ο καφές.

Τους καλούς μονοποικιλιακούς καφέδες που παίρνουμε, τους παίρνουμε σε συσκευασίες των 250 γρ και σπανίως σε συσκευασίες των 500γρ, τέλος πάντων τέτοια ποσότητα, ώστε να μας κρατήσει για 2 βδομάδες ιδανικά, άντε 3 βδομάδες. Στο μήνα, έχει ήδη "ξεθυμάνει" η έντονη ωραία αρχική του γεύση.
 

Μηνύματα
3.362
Reaction score
3.517
Κοίτα, ο "καλός" ο καφές, πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος.

Δηλαδή, εάν αγοράζεις μονοποικιλιακούς καφέδες πολύ καλού γευστικού προφίλ, κοιτάς ημερομηνία καβουρδίσματος.

Το ιδανικό σενάριο, είναι να αρχίσεις να καταναλώνεις τον καφέ 8-10 μέρες μετά την ημερομηνία καβουρδίσματος, ώστε να απελευθερωθεί η μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που βγάζει αυτές τις πρώτες ημέρες.

Από τη στιγμή που θα πάρεις τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ σου, θα πρέπει ιδανικά μέσα σε 2 βδομάδες να τον έχεις καταναλώσει. Μετά αρχίζει να ξεθυμαινει η γεύση του.

Το εύρος 10η-20η ημέρα μετά την ημέρα καβουρδίσματος είναι αυτό με τη μέγιστη δυνατή γεύση του καφέ.

Όσο έχεις τον καφέ εσύ, θα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένος, διότι οξειδώνεται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και χάνει γεύση.

Δηλαδή, δεν τον αφήνουμε τον καφέ να κάθεται για μέρες (ούτε καν για ώρες) μέσα στη θήκη του μύλου.

Βγάζουμε μόνο την ποσότητα που θα αλέσουμε, τα πχ 20γρ, και το υπόλοιπο παραμένει κλειστό στη συσκευασία του, την οποία πιέζουμε ώστε να διώξουμε και τον αέρα.

Από τη στιγμή που θα αλέσεις τους κόκκους, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνεις τον καφέ, αν είναι δυνατόν μέσα στο πρώτο λεπτό.

Ο χρόνος που μένει αλεσμένος ο καφές είναι χρόνος οξείδωσης, και χάνεται πάλι η γεύση του.

Δηλαδή, όταν βλέπεις σε ένα καφέ να έχει αλεσμένο μισό κιλό καφέ να περιμένει μέσα στο μύλο για να φτιάξουν καφέδες, έχει ήδη οξειδωθεί.

Οι συσκευασίες του κιλού του εμπορίου, έχουν ημερομηνία άλεσης πριν κάνα χρόνο, είναι ήδη παλιός ο καφές.

Τους καλούς μονοποικιλιακούς καφέδες που παίρνουμε, τους παίρνουμε σε συσκευασίες των 250 γρ και σπανίως σε συσκευασίες των 500γρ, τέλος πάντων τέτοια ποσότητα, ώστε να μας κρατήσει για 2 βδομάδες ιδανικά, άντε 3 βδομάδες. Στο μήνα, έχει ήδη "ξεθυμάνει" η έντονη ωραία αρχική του γεύση.
Πάντα αλέθω τον καφέ που θέλω να πιώ. Δεν αλέθω απο πρίν όλη την ποσότητα. Ο λόγος που πήρα 1 κιλό κόκους είναι γιατί στο χωρίο δεν έχω την πολυτέλεια να αγοράζω λιγο λιγο. Τώρα να μου πεις γιατί δεν πήρα 4 250αρια. Ηταν πιο φθηνός στο 1 κιλό :) . Την επόμενη θα πάρω 250αρια. Όσων αφορά την διατήρηση των κόκκων που είναι καλύτερα να διατηρούνται μετά το άνοιγμα; Εγώ τους βάζω στο ψυγείο. Θεωρείται καλή τακτική αυτή ή όχι?
 

Μηνύματα
17.564
Reaction score
25.211
Οκ πάσο για το θέμα της εγγύτητας στην αγορά, ωστόσο οι καφέδες που αναφέρεις είναι κατηγορία σουπερμάρκετ γευστικά και από τη στιγμή που δεν βάζεις ζάχαρη είναι θέμα χρόνου να μην ξαναγορασεις κάτι τέτοιο
 

Μηνύματα
3.362
Reaction score
3.517
Οκ πάσο για το θέμα της εγγύτητας στην αγορά, ωστόσο οι καφέδες που αναφέρεις είναι κατηγορία σουπερμάρκετ γευστικά και από τη στιγμή που δεν βάζεις ζάχαρη είναι θέμα χρόνου να μην ξαναγορασεις κάτι τέτοιο
Δεν αντιλέγω. Θα δω πως θα πάει και θα ανέβω κατηγορία στην συνέχεια. Πάντως Hausbrandt που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν μου άρεσε αλλά όχι στην δική μου μηχανή η οποία πάει για αντικατάσταση σε λίγο καιρό λόγω ότι έχει ρίξει πολλά χιλιόμετρα.
 

Μηνύματα
2.092
Reaction score
582
Το εύρος 10η-20η ημέρα μετά την ημέρα καβουρδίσματος είναι αυτό με τη μέγιστη δυνατή γεύση του καφέ.
εμενα μου "εκατσε" το
7 μερες ο σκουρος
10-12 ο μετριος
15-18 ο ανοιχτός
αν και σκουρο παιρνω σπάνια
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.986
Reaction score
143.303
Οι πρώτες 5-6 μέρες που θα πάρω φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ, είναι με διαφορά οι απολαυστικότερες στη γεύση.
Η πρώτη βδομάδα πες.
Μετά, πέφτει η ένταση των γεύσεων σιγά σιγά.

Light roasting φορέβε.
 

Μηνύματα
426
Reaction score
456
Όσων αφορά την διατήρηση των κόκκων που είναι καλύτερα να διατηρούνται μετά το άνοιγμα; Εγώ τους βάζω στο ψυγείο. Θεωρείται καλή τακτική αυτή ή όχι?
Το ζήτημα του ψυγείου είναι αμφιλεγόμενο, φυσικά και είναι απαγορευτικό αν δεν προστατευθεί η συσκευασία από τυχόν υγρασία.
Το κύριο επιχείρημα εναντίον της φύλαξης στο ψυγείο είναι η ταλαιπωρία του καφέ από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Εάν πάλι στην μέχρι τώρα εμπειρία σου με τους καφέδες που έχεις χρησιμοποιήσεις αυτή την τακτική, δεν βρίσκεις κάποιο πρόβλημα, τότε γιατί όχι;
Μπορείς ίσως να κάνεις ένα απλό συγκριτικό τεστ χωρίζοντας μια ποσότητα από τον ίδιο καφέ σε δύο μέρη, την μια ποσότητα την φυλάς στο ψυγείο, όπως κάνεις μέχρι τώρα, και την άλλη σε ένα σκιερό και "δροσερό" μέρος σε αεροστεγή συσκευασία, κρίνοντας κατόπιν από τις γεύσεις, διαλέγεις τι είναι καλύτερο για σένα στο συγκεκριμένο καφέ.
 

Μηνύματα
681
Reaction score
888
Όσων αφορά την διατήρηση των κόκκων που είναι καλύτερα να διατηρούνται μετά το άνοιγμα; Εγώ τους βάζω στο ψυγείο. Θεωρείται καλή τακτική αυτή ή όχι?
Σε σκιερό μέρος, όχι απαραίτητα στο ψυγείο και σε αεροστεγές δοχείο (κατά το δυνατόν, διότι 100% αεροστεγές δεν...). Προσωπικά χρησιμοποιώ δοχείο της Prepara και είμαι ευχαριστημένος, αλλά δεν το βλέπω να διατίθεται από ελληνικά καταστήματα.

Κάτι αντίστοιχο είναι αυτό:

 

Μηνύματα
2.783
Reaction score
4.192
Έχω Airscape medium (χωράει 500gr κόκκους) για το σακουλάκι που ανοίγει και χρησιμοποιείται καθημερινά.

Εαν έχω στοκάρει καφέ λόγω προσφορών πχ.
Έχω αγοράσει vacuum συσκευή και σακουλάκια με 7€!!
Τα αδειάζω σε αυτά και μπαίνουν κατάψυξη.

Αυτο έχω, δεν είναι καμιά συσκευή περιοπης αλλά κάνει την δουλειά του και τσάμπα



Έξτρα σακουλάκια, ξανά τσάμπα, από εδώ.

 

Μηνύματα
2.092
Reaction score
582
Light roasting φορέβε.
μολις τον δοκιμασα
αρκετά καλος κι ευκολος
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
39.574
Reaction score
96.864
Οι πρώτες 5-6 μέρες που θα πάρω φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ, είναι με διαφορά οι απολαυστικότερες στη γεύση.
Η πρώτη βδομάδα πες.
Μετά, πέφτει η ένταση των γεύσεων σιγά σιγά.

Light roasting φορέβε.
Αν και τις πρώτες μέρες η ισορροπία των εντάσεων είναι ανέκδοτο, προτιμώ κι εγώ την αρχική γευστική ανωμαλία. :biggrin:

Υ.Γ. Όπως είχα γράψει, το στομάχι μου είναι ευαίσθητο στην καφεΐνη και η γαστρίτιδα είναι συχνό σύμπτωμα. Μετά από μία ανυπόφορη περίοδο ενός μήνα την Άνοιξη, το γύρισα σε decaf και είμαι πάλι καλά.

Έχασα την ποικιλία στη γεύση, τη χαρά του χόμπι, το ψάξιμο ποικιλιών, αλλά... έχω κατασταλάξει σε 1-2 brands decaf με υποφερτή γεύση και έχω γλυτώσει αστοχίες, ψάξιμο, φύρα, εκπλήξεις. Φτιάχνω καφέ στα τυφλά με τις ίδιες ρυθμίσεις. Ακόμα και στο οικονομικό έχει μεγάλη διαφορά αφού ένας καλός decaf είναι στα 3/5 της τιμής αυτών που αγόραζα.

Όσο για την απουσία του caffeine kick δεν με αφορά αφού είμαι στην τσίτα από μόνος μου χωρίς βοήθημα. :D
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.986
Reaction score
143.303
Κάνω decaf για τη γυναίκα μου, η οποία δεν πίνει καφέ γενικώς, κι άμα πιεί (για τη γεύση) την πιάνουν τα νεύρα και την πληρώνω γω μετά, δε λέει. 🤣😋

Αν έχεις βρει αξιοπρεπή γεύση σε decaf, δώσε πληροφορίες, γιατί αυτό που της φτιάχνω δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
39.574
Reaction score
96.864
Αν έχεις βρει αξιοπρεπή γεύση σε decaf, δώσε πληροφορίες, γιατί αυτό που της φτιάχνω δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον.
Συνήθως προτιμώ hand pickers:

 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.986
Reaction score
143.303
Αν και τις πρώτες μέρες η ισορροπία των εντάσεων είναι ανέκδοτο, προτιμώ κι εγώ την αρχική γευστική ανωμαλία. :biggrin:
Είναι ο λόγος που σκέφτομαι να πάρω μηχανή καβουρδίσματος. 🤪😋😂

Μου φαντάζει ενδιαφέρον να εξερευνήσω τι ακριβώς συμβαίνει γευστικά αμέσως μετά το καβουρδισμα, και τις επόμενες ημέρες.

Αν καβουρδίσω μόνος μου, σε 2-3 ποικιλίες καφέ, όση ποσότητα μπορώ να καταναλώσω σε 3 βδομάδες, θα μπορέσω να παρακολουθήσω από την πρώτη μέρα μέχρι την 21-η, για κάθε καφέ, πως μεταβάλλεται το γευστικό του προφίλ.

Βεβαίως η αλήθεια είναι πως βαριέμαι να μπλέξω και με το καβουρδισμα, τουλάχιστον προς ώρας. 😋😂

Ενώ με τις μπριζόλες, δε βαριέμαι. 🤪😋😂
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.683
Μηνύματα
3.022.636
Members
38.476
Νεότερο μέλος
Nikits44
Top