CRT Προβολείς

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Απάντηση: CRT Προβολείς

Κανείς δεν έχει άδικο εδώ! εμένα μου αρέσει και η Φερράρι και το Φάντομ! όσο για τους προβολείς ασφαλώς και έχετε δίκιο όλοι! απλώς, και εάν μπορείτε να δοκιμάσετε, στο (πολύ) υλικό που έχω και δεν θέλω να το χάσω ακόμα (κασέτες, σκεφτείτε πολλές είναι secam!) ο CRT είναι μονόδρομος, επίσης και το ότι είναι ανοιχτός 5-7 ώρες την ημέρα! Δεν υπάρχει φανατισμός εδώ, παρά μόνον ανάγκες, οι οποίες σε κάθε άνθρωπο διαφέρουν.
Όταν είδα την εικόνα του JVC RS (ποιος 80άρης!) έμεινα με το στόμα ανοιχτό, όταν όμως μου είπε ο Κώστας, και την τιμή της λάμπας έμεινα κάγκελο!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Re: Απάντηση: CRT Προβολείς

Όταν είδα την εικόνα του JVC RS (ποιος 80άρης!) έμεινα με το στόμα ανοιχτό,
Μετα απο αυτο το θεωρω πιο σωστο να συνεχισεις να βλεπεις CRT:142:

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Απάντηση: Re: Απάντηση: CRT Προβολείς

Μετα απο αυτο το θεωρω πιο σωστο να συνεχισεις να βλεπεις CRT:142:
Θα συνεχίσω βρέ! θα συνεχίσω και όταν εσύ θα έχεις αλλάξη τον 38ο προβολέα σου, και ακόμα θα ψάχνεις με την παλάμη ανοιχτή μπροστά στο φακό για μαύρο!!!! :143::143::143:

Reaction score
6

ο CRT είναι μονόδρομος, επίσης και το ότι είναι ανοιχτός 5-7 ώρες την ημέρα! Δεν υπάρχει φανατισμός εδώ
5- 7 ωρες μπορεί να δουλέψει ο οποιοσδήποτε προβολέας..
Προσωπικά εχει τυχη να εχω ανοικτό τον προβολέα μου επι 12 ώρες παίζοντας ταινιες βλέποντας σειρες η ακομα και ρυθμίζοντας τον…

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168

5- 7 ωρες μπορεί να δουλέψει ο οποιοσδήποτε προβολέας..
Προσωπικά εχει τυχη να εχω ανοικτό τον προβολέα μου επι 12 ώρες παίζοντας ταινιες βλέποντας σειρες η ακομα και ρυθμίζοντας τον…
Αυτό σωστό! όμως οι λάμπες? 5Χ30=150 ώρες τον μήνα, άρα χρόνο δεν βγάζω με την λάμπα! να μου πείς εδω δεν ξέρουμε αν ζούμε αύριο (έχουμε και τον Νιμπίρου :142:) θα ξέρουμε σε 1-2 χρόνια?
Όμως εάν αγόραζα τον JVC, εγώ προσωπικά θα έπαιρνα τουλάχιστον δύο λάμπες ανταλλακτικές! με την συνολική τιμή, να ανεβαίνει ψηλά για την τσέπη μου!
Και με τους υπόλοιπους συμβιβασμούς (κάδρο 4:3) που θα έπρεπε να κάνω, αποφάσισα ότι δεν ήρθε η ώρα για ψηφιακό!

Reaction score
6

Όμως εάν αγόραζα τον JVC, εγώ προσωπικά θα έπαιρνα τουλάχιστον δύο λάμπες ανταλλακτικές! με την συνολική τιμή, να ανεβαίνει ψηλά για την τσέπη μου!
Δεν ξερω γιατι αναφέρεις τον jvc ( υπάρχουν τόσοι προβολείς) αλλα και ετσι ακομα όχι 2 αλλα δεκα λάμπες θα μπορουσε καποιος να παρει (και παλι πιο οικονομικα και ποιτικα θα του έβγαινε).
Αντιθέτως η αγορα ενός crt και πολύ περισσότερο η αλλαγή των φακών του είναι ασύμφορη οσο δεν παει.
Με τα χρήματα που χρειάζονται για αγορα και συντήρηση ο οποιαδήποτε θα έπαιρνε ένα κασόνι λάμπες και κάθε δυο χρονια νέο προβολέα και παλι θα του περίσσευαν χρήματα.
Χωρια που θα ηταν και επίκαιρος (δηλαδή μεσα στα πράγματα)

Reaction score
6

Και με τους υπόλοιπους συμβιβασμούς (κάδρο 4:3) που θα έπρεπε να κάνω, αποφάσισα ότι δεν ήρθε η ώρα για ψηφιακό!
Αν ηταν μονος αυτος ο συμβιβασμός καλα θα ήταν…

Reaction score
3.085
Προβολείς CRT vs Ψηφιακών

Μόλις είδα το thread αυτό και διάβασα όλα τα μυνήματά του.

Αναμφίσβητητα, η κουβέντα διολισθαίνει σε αντιπαράθεση τεχνολογιών, ενώ θα έπρεπε να ήταν κουβέντα σύγκρισης θα έλεγα, με ανοιχτό μυαλό και φυσικά γνώση του αντικειμένου, αλλιώς θα παρέμενε κουβέντα ποδοσφαιρικού προφίλ (είδατε, είμαι προσεκτικός και χρησιμοποιώ τη λέξη "προφίλ" και όχι τη λέξη "επίπεδο", αφ' ενός διότι νομίζω ότι, ακόμα και για ποδόσφαιρο να συζητάμε, χρειάζεται επίπεδο και αφ' ετέρου διότι δεν φταίει σε τίποτα το δημοφιλέστερο άθλημα της υφηλίου να κακοποιείται σε ένα φόρουμ για προβολείς).

Και βέβαια, εκτός από κουβέντα σύγκρισης θα έπρεπε να είναι κυρίως κουβέντα για αυτούς καθεαυτούς τους CRT, αντικείμενο για το οποίο άλλωστε ανοίχθηκε το thread.

Ας κάνω μιαν αρχή επί του προκειμένου, λοιπόν.

Πρώτα από όλα μια διευκρίνηση: Από τα χέρια μου έχουν περάσει (σαν ιδιοκτήτης, εννοώ) οι εξής προβολείς:

1) Vidikron Crystal One (3LCD 640x480 με ενσωματωμένο TV tuner και ηχείο - Υπάρχει ακόμα, στο εξοχικό).
2) Vidikron Crystal Two (3LCD 640x480 με δυνατότητα διπλασιασμού. Έχει φύγει προ πολλού).
3) Sony VPH-D50HT (3x7" CRT - Πολύ λίγο τον κράτησα, πουλήθηκε καινούργιος στο κουτί του σε φίλο, που τον απολαμβάνει καθημερινά και με ευχαριστεί σε κάθε ευκαιρία).
4) NEC XG135LC - Model 1352 (3x8" CRT - Υπάρχει, κατεβασμένος από την θέση του, διότι χρειάστηκε να ελέγξω μια πλακέτα στον Curt Palme, και ευτυχώς είναι εντάξει. Τώρα που έχω ελεύθερο περισσότερο χρόνο, έχω προγραμματίσει να ξανανέβει. Σε σύζευξη με τον scaler Vigatec Dune και το Denon DVD-A1 με σύνδεση SDI).
5) Toshiba TDP-MT700 (Single chip DLP 720p - Υπάρχει κρεμασμένος και εν λειτουργία. Για καθημερινή χρήση τηλεθέασης, κάποιων ταινιών και εν αναμονή σύγκρισης με τον επόμενο, παρακάτω αναφερόμενο, αφού ολοκληρωθεί η συμπλήρωση των πηγών).
6) JVC D-LA RS2 (3xLCOS D-iLA, 1080p - Κρεμασμένος με σύνδεση HDMI και προς το παρόν με το Toshiba HD-XE1 HD-DVD Player. Εν αναμονή σύνδεσης του υπό κατασκευήν HTPC και ενός Blu-Ray, που μάλλον θα είναι το Panasonic DMP-BD55).

Εκ των ανωτέρω, αντιλαμβάνεστε ότι έχω χρησιμοποιήσει όλες τις υπάρχουσες τεχνολογίες, ενώ αν συμπεριλάβω στην εμπειρία μου και την υπερδιετή επαγγελματική ενασχόληση με το αντικείμενο, έχω δει επ' αρκετόν (και σωρηδόν) πολλά άλλα μοντέλα, από το 2003 και μετά, όπως όλη τη σειρά των Sanyo PLV-Z (2-3-4), τους NEC NP200, Sanyo PLV-12000, Epson, Panasonic, Toshiba και Mitsubishi (διάφορα μοντέλα) κλπ. καθώς και 3-4 αντιπροσωπευτικούς CRT, όπως οι Sony VPH-G70 και VPH-G90, ο Ampro 4600, ο Barco Cine 8.

Για να χρησιμοποιήσω μια γενική ρήση, θα έλεγα πως όχι μόνο η κάθε τεχνολογία, αλλά και ο κάθε κατασκευαστής, ακόμα και ο κάθε προβολέας έχει τα υπέρ και τα κατά του.

Ο κόσμος των ψηφιακών διακρίνεται από την ασύγκριτη ευκολία τοποθέτησης και χρήσης "out of the box", και την διαρκή τεχνολογική εξέλιξη, η οποία με την πάροδο του χρόνου αποδίδει όλο και καλύτερα αποτελέσματα. Μεγάλο επίσης πλεονέκτημα της ψηφιακής τεχνολογίας - συνεδεδεμένο με το προηγούμενο, ασφαλώς - είναι ότι αυτή συμβαδίζει με τις εξελίξεις του κόσμου των υπολογιστών, άρα αποκτά αυτόματα την δυνατότητα να διορθώνει τις προηγούμενες ατέλειές της πολύ σύντομα. Τρανό παράδειγμα η παροχή ανάλυσης υψηλής ευκρίνειας των σύγχρονων προβολέων με κόστος διαρκώς μειούμενο (άλλο πως διαμορφώνονται οι τιμές για τον τελικό αγοραστή, το κόστος κατασκευής μειώνεται όμως).

Η τελειότητα, όμως απέχει πολύ ακόμη. Και - παρ' όλο που κάποιοι θα διαφωνίσουν - η αίσθηση του σινεμά, όπως αυτή παρέχεται από μια μεγάλη σύγχρονη κινηματογραφική αίθουσα, είναι επίσης μακρυά.

Μεγάλο μειονέκτημα είναι η - ακόμα υπάρχουσα - "παιδική" ασθένεια την "ψηφιακίλας" της εικόνας. Φαντάζομαι και ελπίζω βέβαια, όπως όλοι μας, ότι είναι θέμα χρόνου να τελειοποιηθεί, ειδικά όταν η τεχνολογία κάνει προσιτή την υλοποίηση πολύ μεγάλων αναλύσεων (που υπάρχουν ήδη, αλλά μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο και εντελώς απρόσιτες), ώστε να "εξαλειφθεί" το φαινόμενο.

Επίσης, μειονέκτημα εξακολουθεί να είναι το κόστος χρήσης. Λ.χ. δεν αντέχει η τσέπη του μέσου καταναλωτή την συχνή αλλαγή λυχνιών (μέσου ή μεγάλου κόστους, δεν έχει να κάνει), ή την ανάγκη service επειδή η σκόνη παρουσιάζει μόνιμα στίγματα στην οθόνη κ.α. παρόμοια.

Τέλος και δευτερευόντως, αλλά σίγουρα υπαρκτό είναι το μειονέκτημα των περισσοτέρων ψηφιακών προβολέων να μην μπορούν να διαθέτουν πλήρη ευελιξία ρύθμισης των παραμέτρων της εικόνας, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, ώστε αυτή να καθίσταται απόλυτα αρεστή στον χρήστη τους και να απαιτεί την παρέμβαση εξωτερικών συσκευών (π.χ. scalers) με το ανάλογο κόστος βέβαια, και με αποτελέσματα όχι πάντα ικανοποιητικά.

Προσωπικά, η εικόνα που έπαιρνα από τον NEC μου, πριν κατέβει από την οροφή, δεν είχε σύγκριση στις εξής παραμέτρους, με οποιονδήποτε ψηφιακό έχω δει μέχρι σήμερα:

1) Φυσικότητα και ακρίβεια χρωμάτων
2) Ομαλότητα στην κίνηση
3) "Σινεμαδίστικη" αίσθηση (έλλειψη "ψηφιακίλας" ή αλλιώς pixelation)

Από την άλλη, τα μειονεκτήματά του ήταν όντως υπαρκτά. Να πω μερικά:

1) Το ανέβασμα και το κατέβασμα στην οροφή. Το project του αιώνα, βρε παιδί μου. Γι αυτό ακόμα δεν έχει ανέβει ξανά. Ειδικά αν ο χρόνος είναι (που για μένα μέχρι τώρα ήταν) περιορισμένος.

2) Η έλλειψη ευκολιών χειρισμού, όπως το zoom. Για να το πετύχω, κατασκεύασα έναν ειδικό μηχανισμό, που επιτρέπει την κίνηση του προβολέα πάνω σε ράγες μεγάλης αντοχής (70 κιλά πάει ο άτιμος) και κινείται με ηλεκτρικό πτυσσόμενο βραχίονα, ώστε να εξασφαλιστεί επακριβώς η απόσταση που του επιτρέπει να "γεμίσει" την οθόνη μου. Και καλά εγώ είμαι τεχνικός και το σκέφτηκα - και το υλοποίησα ταυτόχρονα. Τί να πει όμως - και τί να κάνει - ο απλός χρήστης, ειδικά αν η πάκτωση στην οροφή δεν του "κάτσει" σωστά;

3) Η σύγκλιση. Πριν το συζητήσω, θα πω πως πολλοί πολέμιοι των CRT αναφέρονται γενικά στις ρυθμίσεις. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις (zoom, keystone, μνήμη για πηγές κλπ.) είναι παιχνίδι και δεν διαφέρουν και πολύ από τις αντίστοιχες των ψηφιακών. Αυτή που όμως είναι ψυχοβγαλτική είνα η σύγκλιση. Και όχι πάντα με τέλεια αποτελέσματα. Βέβαια, αν ο προβολέας έχει αναλυτικό μενού και μεγάλες δυνατότητες ρυθμίσεων, μπορείς να πετύχεις ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα (το παράδειγμα του NEC είναι προς μίμηση από τους άλλους κατασκευαστές, και δεν νομίζω κανείς άλλος να το έχει ακολουθήσει). Αλλά παραμένει μειονέκτημα.

4) Η φωτεινότητα. Εδώ οι γνώμες διίστανται. Προσωπικά, έχω δει πάμπολλους ψηφιακούς με σαφώς μικρότερη φωτεινότητα από κάμποσους CRT. Υπάρχουν όμως και CRT, ειδικά οι 7-ιντσοι που λίγη φωτεινότητα παραπάνω θα ήταν ευχής έργον να υπήρχε.

5) Η ανάγκη εξωτερικού scaler. Εκ των ουκ άνευ! Αλλά, όπως είπα παραπάνω, το ίδιο συμβαίνει και με τους ψηφιακούς, για άλλους λόγους βέβαια. Στους CRT, ο scaler χρειάζεται κύρια για την αύξηση της ανάλυσης της πηγής (μην ξεχνάμε πως την εποχή που μεσουρανούσαν, δεν υπήρχαν πηγές HD). Αντίθετα στους ψηφιακούς είναι αναγκαίος για να διορθώνει τις ατέλειες της εικόνας, πράγμα που δεν επιτρέπει ο ίδιος ο προβολέας. Εδώ έχουμε ισοπαλία. Σήμερα βέβαια, κάποιοι εξωτερικοί κατασκευαστές, όπως ο γνωστός Moome και άλλοι που συνεργάζονται με τον Curt Palme και άλλους εξειδικευμένους στους CRT οίκους, διαθέτουν εξωτερικές λύσεις, όπως το HD Fury (το Νο. 2 είναι η τωρινή του έκδοση), αλλά και add-on πλακέτες για ορισμένους προβολείς, όπως κάποια μοντέλα της Sony, της NEC κ.α., για είσοδο HD σε HDMI ή DVI κλπ., που περιορίζουν ή και εξαφανίζουν την ανάγκη εξωτερικού scaler.

Αυτά προς το παρόν.

Θα συνεχίσουμε.

(Και βάλτε τα μαχαίρια στα θηκάρια):142::142:

Reaction score
8.350
θα συμφωνησω με τον Παναγιωτη.(γεια σου Παναγιωτη:605:)
περαν της πλακας,τα θεματα ειναι υπαρκτα,αλλα πιστευω οτι επειδη πολλοι δεν εχουν αμεση επαφη με CRT λογικο ειναι να μην τα καταλαβαινουν.
Ταχω ξαναπει,περαν μεγεθους το θεμα με τους CRT και γιάυτο πιστευω εγκαταλειφτηκαν ειναι η δυσκολια στησιματος,εγκατασταση και ρυθμιση.ΔΕΝ υπαρχει καμμια απολυτως σχεση με ψηφιακο στο θεμα αυτο.Το στησιμο ειναι ιστοριουλα και θελει και καποιο ταλεντο η καλη δουλεια.Απ'την αλλη στα τρια θεματα ,χρωμα,κινηση και "ψηφιακιλα",ειναι και το μαυρο.
Παρεπιπτοντως,Παναγιωτη να σου πω το ειρωνικο ειναι οτι η "ψηφιακιλα" διορθωνεται με PC,βαζεις φιλτρακια και φτιαχνεται.Αλλα χρωμα,κινηση και μαυρο δεν θα βγαλει αν δεν εχει, και δεν εχουν.
Το θεμα ειναι οτι οι κατασκευαστες επικεντρωθηκαν στο θεμα ευκρινεια για να πουλησουν.Βεβαια ειναι σημαντικοτατη η ευκρινεια.Αλλα δεν ειναι ΜΟΝΟ η ευκρινεια σημαντικη σε μια εικονα,αυτο ειναι το θεμα.Δεν ειπαν στον κοσμο θα σας δωσουμε ευκρινεια αλλα η κινηση θαχει τα χαλια της,τα χρωματα δεν θα τα φτιαξουμε και μαυρο δεν θαχετε.
Εγω αυτο πιστευω.Μακαρι να ειχαμε και μεις την συγκλιση των ψηφιακων και την ευκρινεια τους.Οταν μια μερα με το καλο φτιαξουν τα υπολοιπα ο CRTμου θα παρει ποδι.Προς το παρον συμβιβαζομαι με λιγοτερη ευκρινεια απλα πηγαινοντας λιγο πιο πισω.
Για παραδειγμα τον 80αρη τον εβλεπα σε προσφατη παρουσοιαση στα δυομισυ μετρα και εδειχνε μια χαρα,δεν υπαρχει περιπτωση να δω ton CRT μου σε λιγοτερο απο τρισημισυ-τεσσερα μετρα.Ναι,οποιος θελει να βλεπει σε μικρη αποσταση δεν μπορει να βαλει CRT,αυτο ειναι γεγονος.
Επειδη ο κοσμος εντυπωσιαζεται κυριως απο την ευκρινεια ,οι περισσοτεροι βαζουν την μυτη τους στην οθονη,και βλεπουν και το πολυ φως,ειναι δεδομενο οτι ενας CRT διπλα σ'εναν συγχρονο ψηφιακο θα μοιαζει αλλης εποχης.Οποιος ομως θελει πραγματικη καλη εικονα και οχι γρηγορο εντυπωσιασμο εκτιμαει ακομα τους CRT.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
περαν της πλακας,τα θεματα ειναι υπαρκτα,αλλα πιστευω οτι επειδη πολλοι δεν εχουν αμεση επαφη με CRT λογικο ειναι να μην τα καταλαβαινουν.
Kαι αυτοι που ειχαν CRT?
Αυτοι που εγραφαν χρονια υπερ αυτων(εσυ θυμασαι Δημητρη)?
Αυτοι, εχουν δικαιωμα?

Reaction score
8.350
Αντρεα δεν ειναι υποχρεωτικο να συμφωνουμε.Εσυ εχεις δει CRT και προτιμας τους ψηφιακους και οχι μονο,αλλα ησουνα DLPακιας που εγω ποτε δεν ημουνα(δεν εχω καταλαβει αν εισαι ακομα :116:).
Αλλοι ομως, πιστευω οτι εχουν βιαστικη ιδεα περι CRT.Απλα αυτο λεω.

Reaction score
3.085
Διόρθωση φαινομένου pixelation και γραμμές σάρωσης

θα συμφωνησω με τον Παναγιωτη.(γεια σου Παναγιωτη:605:)
Γεια σου και σένα, Δημήτρη :605:

........Απ'την αλλη στα τρια θεματα ,χρωμα,κινηση και "ψηφιακιλα",ειναι και το μαυρο....
Όντως το μαύρο, εν προκειμένω το contrast, το παρέλειψα, αν και το τελευταίο δίαστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης των ψηφιακών, ειδικά τεχνολογίας LCOS (ή αλλιώς D-ILA), όπου - τουλάχιστον στα νούμερα - τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά.

....Παρεπιπτοντως,Παναγιωτη να σου πω το ειρωνικο ειναι οτι η "ψηφιακιλα" διορθωνεται με PC,βαζεις φιλτρακια και φτιαχνεται.Αλλα χρωμα,κινηση και μαυρο δεν θα βγαλει αν δεν εχει, και δεν εχουν....
Τί εννοείς "διορθώνεται" και "φτιάχνεται", Δημήτρη; Η "ψηφιακίλα" είναι το pixelation, δηλαδή η ορατή απεικόνιση των pixels του πάνελ του προβολέα πάνω στην οθόνη, αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης μεγέθυνσης του ειδώλου των ολίγων τετραγωνικών χιλιοστών του πάνελ σε κάτι εκατομμύρια τετρ. χιλιοστά της οθόνης.

Αυτή την απεικόνιση πώς μπορείς να την διορθώσεις;

Διότι αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει στους CRT. Αν η ευκρίνεια είναι υψηλή (και βέβαια, την σηκώνουν και οι λυχνίες) η μόνη συγκρίσιμη παράμετρος με το pixelation είναι οι γραμμές σάρωσης, οι οποίες στην υψηλή ευκρίνεια είναι σχεδόν αόρατες. Ειδικά αν συνοδεύονται με κατάλληλα "εργαλεία", εντός ή εκτός προβολέα, τότε η σύγκριση είναι μεταξύ Α' και Δ' Εθνικής.

Για κάντο πιο λιανά αυτό που λες, διότι είναι ενδιαφέρον.

Θα μιλήσουμε παρακάτω για τις αποστάσεις και πώς επηρεάζεται η θέαση σε κάθε τεχνολογία.

Reaction score
8.350
Re: Διόρθωση φαινομένου pixelation και γραμμές σάρωσης

Όντως το μαύρο, εν προκειμένω το contrast, το παρέλειψα, αν και το τελευταίο δίαστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης των ψηφιακών, ειδικά τεχνολογίας LCOS (ή αλλιώς D-ILA), όπου - τουλάχιστον στα νούμερα - τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά.
Παναγιωτη κοντραστ εχουν φτιαξει ,οχι μαυρο.Αλλο το ενα ,αλλο το αλλο.Βεβαια εχει γινει αρκετη βελτιωση απο τα χαλια που βλεπαμε πριν δυο χρονια οταν και τοτε μας ελεγαν οτι εχουν μαυρο οι ψηφιακοι,αλλα τα ιδια θ'ακουμε και για καιρο.Καποια στιγμη φανταζομαι θα τα καταφερουν και θα ξεφορτωθουν και τις ιριδες.

Τί εννοείς "διορθώνεται" και "φτιάχνεται", Δημήτρη; Η "ψηφιακίλα" είναι το pixelation, δηλαδή η ορατή απεικόνιση των pixels του πάνελ του προβολέα πάνω στην οθόνη, αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης μεγέθυνσης του ειδώλου των ολίγων τετραγωνικών χιλιοστών του πάνελ σε κάτι εκατομμύρια τετρ. χιλιοστά της οθόνης.

Αυτή την απεικόνιση πώς μπορείς να την διορθώσεις;
Εγω ψηφιακιλα λεω πιο συνθετο πραγμα που εχει να κανει με την υφη της εικονας.
Αλλα τελικα, το ζητουμενο για μας ειναι να μοιαζει CRT δηλαδη πιο φυσικη η εικονα,αυτο δεν θελουμε?και τοχω καταφερει ως ενα σημαντικο βαθμο στον LCD μου με το Pc.Καλο ειναι ναρθεις μια μερα σπιτι μου να στο δειξω.:107:

Reaction score
3.085
Μαύρο και διόρθωση φαινομένου pixelation με PC.

Παναγιωτη κοντραστ εχουν φτιαξει ,οχι μαυρο. Αλλο το ενα, αλλο το αλλο. Βεβαια εχει γινει αρκετη βελτιωση απο τα χαλια που βλεπαμε πριν δυο χρονια οταν και τοτε μας ελεγαν οτι εχουν μαυρο οι ψηφιακοι,αλλα τα ιδια θ'ακουμε και για καιρο. Καποια στιγμη φανταζομαι θα τα καταφερουν και θα ξεφορτωθουν και τις ιριδες.
Εντάξει, το ένα είναι συνυφασμένο με το άλλο. Το "μαύρο" των CRT είναι απόλυτο (σχεδόν), γιατί δεν υπάρχει η διάχυση φωτός από το "αναμένο" pixel στο διπλανό "σβυστό", απλούστατα γιατί στους CRT δεν υπάρχουν pixels. Και όπου η εικόνα δεν έχει - από την πηγή - φως, η περιοχή αυτή ΔΕΝ φωτίζεται (δηλ. δεν "πυροβολείται" με ηλεκτρόνια άρα δεν διεγείρεται η εσωτερική επιφάνεια της καθοδικής λυχνίας). Αυτό θεωρητικά βέβαια, γιατί στην πράξη μια απειροελάχιστη διέγερση είναι δυνατόν να υπάρξει από "διαφεύγοντα" ηλεκτρόνια, αλλά το φαινόμενο αυτό δεν συγκρίνεται επ' ουδενί με την διάχυση του φωτός από pixel σε pixel. Αυτή η διαφορά του "σκοτεινού" από το "φωτεινό" καθορίζει και το contrast, άρα καλό - ή και απόλυτο - "μαύρο" σημαίνει αυτόματα και καλό contrast. Με την προϋπόθεση, βέβαια πως τα ηλεκτρονικά κυκλώματα του προβολικού, σε συνδυασμό με το είδος και την ποιότητα της λυχνίας, κάνουν σωστά τη δουλειά τους ΚΑΙ για τις φωτισμένες περιοχές.

Αναμφισβήτητα, αν δεν υπάρχει η τελευταία προϋπόθεση, μπορεί να έχεις καλό (όχι τέλειο) μαύρο, αλλά μικρό contrast, ή το αντίθετο.

Εγω ψηφιακιλα λεω πιο συνθετο πραγμα που εχει να κανει με την υφη της εικονας.
Αλλα τελικα, το ζητουμενο για μας ειναι να μοιαζει CRT δηλαδη πιο φυσικη η εικονα,αυτο δεν θελουμε? και τοχω καταφερει ως ενα σημαντικο βαθμο στον LCD μου με το Pc. Καλο ειναι ναρθεις μια μερα σπιτι μου να στο δειξω.:107:
Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες. Καμιά αντίρρηση για την πρόσκληση, μεγάλη μου χαρά θα έλεγα. Επί του προκειμένου, σου στέλνω PM.

NIX

Reaction score
0

Πλακα εχουν αυτα που γραφεται για το απολυτο μαυρο,κατι που ενας προβολεας με αυτοματη ιριδα και υψηλο native on-off μπορει να πλησιασει,ομως κανεις σας δεν μιλαει για το ANSI οπου ενας CRT ειναι να τον κλαινε οι ρεγγες.Τα φωτεινα σ`ενα crt ειναι σαν πεθαμένη εδω και τριαντα χρονια ογδονταχρονη γιαγια σε δυάρι.Ψοφια!

Τα υπολοιπα για χρωμα,κινηση,ψηφιακιλα τα περναω για ακρως γραφικα.
Εχει αποδειχτει με μετρησεις οτι ενας CRT δεν εχει καλυτερο χρωμα απο ενα καλο ψηφιακο με λαμπα UHP.Αν δε ο ψηφιακος εχει λαμπα XENON o CRT τρωει τη σκονη του.Η κινηση σ`εναν ψηφιακο μπορει να ειναι και κλασεις καλυτερη.Η ψηφιακιλα ειναι κολλημα των crtακιδων,υφισταται μονο σε συγκριση με τη θολουρα.

Reaction score
14

Πλακα εχουν αυτα που γραφεται για το απολυτο μαυρο,κατι που ενας προβολεας με αυτοματη ιριδα και υψηλο native on-off μπορει να πλησιασει,ομως κανεις σας δεν μιλαει για το ANSI οπου ενας CRT ειναι να τον κλαινε οι ρεγγες.Τα φωτεινα σ`ενα crt ειναι σαν πεθαμένη εδω και τριαντα χρονια ογδονταχρονη γιαγια σε δυάρι.Ψοφια!

Εχει αποδειχτει με μετρησεις οτι ενας CRT δεν εχει καλυτερο χρωμα απο ενα καλο ψηφιακο με λαμπα UHP.Αν δε ο ψηφιακος εχει λαμπα XENON o CRT τρωει τη σκονη του.Η κινηση σ`εναν ψηφιακο μπορει να ειναι και κλασεις καλυτερη.Η ψηφιακιλα ειναι κολλημα των crtακιδων,υφισταται μονο σε συγκριση με τη θολουρα.
Συμφωνώ.

Reaction score
8.350

αυτο για τα φωτεινα ειναι εν μερει σωστο,αλλα υπερβολικο κοντραστ ,δεν σημαινει αληθοφανεια.Απλα εντυπωσιαζει.Βεβαια ξεχασα ,οτι δεν σας κανει και το φιλμ που γυρισε καποιος φουκαρας,αλλα οι ψηφιακοι παιζουν ΚΑΛΥΤΕΡΑ.:116:

Σ'ολα τα αλλα φυσικα εισαι λαθος.Οταν τα φτιαξουν σε καμμια-δυο γενιες το ξανασυζηταμε.

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168

Δεν διαβάζεις άλλα forum μάλλον για ρίξε καμμιά ματιά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!! εκεί που ξεκίνησε το HOME CINEMA! εκτός και εάν δεν ξέρουν και αυτοί!!

Reaction score
3.085
Μαύρο στους CRT Προβολείς και φωτεινότητα

Όπως είπα και νωρίτερα, καλό είναι στη συζήτηση να αποφεύγονται διολισθήσεις και χαρακτηρισμοί απαξίωσης της μεν ή της δε τεχνολογίας, ποδοσφαιρικού προφίλ, διότι δεν βοηθούν αυτή να διεξαχθεί ομαλά και να βγουν συμπεράσματα.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα:

- Πού την είδες την πλάκα, όταν εξήγησα τα περί "(σχεδόν)απόλυτου μαύρου" των CRT? Έκανα μια τεχνική αναφορά σε αυτό που είναι γνωστό σε όλους, δηλ. την λειτουργική διαφορά ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες. Επ' αυτού δεν έχει κανένας μέχρι σήμερα διαφωνήσει - και δεν μιλάω μόνο για τους συμμετέχοντες στο AVsite, αλλά για χιλιάδες χομπίστες, χρήστες αλλά και ειδικούς επί του θέματος. 'Αλλωστε, όπως θα προσέξατε, δεν παρέλειψα να σημειώσω ότι ακόμα και στους CRT, το μαύρο (που ουσιαστικά σημαίνει παντελή έλλειψη φωτός) δεν είναι τέλειο γιατί και εκεί υπάρχει το φαινόμενο των διαφευγόντων ηλεκτρονίων του ηλεκτρονικού πυροβόλου της καθοδικής λυχνίας. Απλά, αυτή καθεαυτή η τεχνολογία (για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, πάντα) των μεν και των δε δεν συγκρίνεται. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

- Περί φωτεινότητας, ANSI Lumens και Peak Lumens. Σήμερα ένας καλός ψηφιακός HD προβολέας, π.χ. ένας JVC DLA-RS2 (HD100), όπως είναι ο δικός μου, μας δίνει από 360 μέχρι 473 ANSI Lumens, φωτεινότητα πολύ ικανοποιητική, αλλά κάτω από το δημοσιευμένο 600 Lumens του κατασκευαστή (βλέπε reviews στα Wide Screen Review, HDTVExpert.com και ProjectorCentral.com). Το δε δεύτερο νούμερο είναι με τη λάμπα στο High (Dynamic Mode) και με το 100% της ισχύος της, πράγμα που περιορίζει τη ζωή της κατά τουλάχιστον το 1/3 (ίσως και το 1/2). Ταυτόχρονα, η προδιαγραφή του Sony G90 (9" CRT) είναι 1300 Peak Lumens και η λειτουργική του προδιαγραφή είναι 350 ANSI Lumens. Χωρίς ίριδες, High Mode και άλλα τέτοια. 350 ANSI Lumens "as is - where is".

Σαφώς, ο JVC υπερέχει. Το είπαμε άλλωστε και στην αρχή. Αλλά συγκρίνοντας τις δυο τεχνολογίες δεν πρέπει να παραμυθιαζόμαστε από τις τεχνικές προδιαγραφές που δίνουν κάποιοι κατασκευαστές με κάτι εκατοντάδες lumens, γιατί το πόσο ικανοποιητικά φωτεινή είναι μια θέαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αντανάκλαση των επιφανειών του περιβάλλοντος χώρου πάνω στην οθόνη μας, αυτή καθεαυτή η πηγή (ο προβολέας), το περιεχόμενο, το κέρδος της οθόνης κλπ.

Και σε ότι αφορά το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, όπως λένε και οι Εγγλέζοι: "there is no such thing like a free meal".

Στις φωτεινές σκηνές μιας ταινίας, ένας καλός ψηφιακός θα δείξει σαφή υπεροχή έναντι ενός καλού CRT, αλλά αν ζητήσουμε να έχουμε καλή φωτεινότητα και σε σκοτεινές σκηνές (στο νου μου έρχεται η σκηνή της "Μούμιας - Νο. 1" τη στιγμή που το λεωφορείο που έχει το γιο του πρωταγωνιστή με τους απαγωγείς του τρέχει μες τη νύχτα και περνάει πάνω από τη γέφυρα του Τάμεση στο Λονδίνο ή κάποιες σκηνές στο διάστημα από τα Star Wars), τότε τα πράγματα γίνονται πολύ σκούρα για κάποιους ψηφιακούς, ενώ δεν έχω δει κανέναν CRT να κολώνει σε τέτοιες σκηνές.

Ή, λοιπόν, θα τα βλέπεις όλα θολά (σχετικό αυτό) τη νύχτα, αλλά θα θαυμάζεις τα λουλουδιασμένα λειβάδια και τις χιονισμένες βουνοκορφές τη μέρα ή θα θαυμάζεις τις σκηνές των Star Wars στο διάστημα και θα συμβιβάζεσαι με τα λειβάδια και τα χιόνια. Προς το παρόν, τουλάχιστον.

Όσον αφορά στις ρέγγες, αυτές μάλλον πάνε με τη φασολάδα, άντε και με τη ρεβυθάδα, αλλά με τους προβολείς όχι.

Δεν θα αντιδικήσω για το αν ένας καλός ψηφιακός έχει καλύτερο χρώμα από έναν CRT. Μπορεί και, όπως είπα πριν, εξαρτάται από τον προβολέα και τον κατασκευαστή του. Αλλά γενίκευση τέτοιου είδους και μάλιστα να έχει κι όλας αποδειχτεί με μετρήσεις δεν στέκει.

Η λάμπα XENON είναι σαφέστατο λειτουργικό πλεονέκτημα σε έναν ψηφιακό αναμφισβήτητα. Αλλά ταυτόχρονα και σαφές μειονέκτημα. Μεγάλο κόστος αντικατάστασης και μείωση της απόδοσής της πολύ σύντομα, με αποτέλεσμα να ακυρώνει το πλεονέκτημά της.

Τώρα για τη σκόνη δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Επ' αυτού καλύτερα να μιλήσουν όσοι έχουν στην κατοχή τους κανέναν Sony 100άρη ή 200άρη και να μας πουν αν η λάμπα διατηρεί τα θαυμάσια όντως χαρακτηριστικά της επ' αρκετόν ή πέφτει γρήγορα. Και τελικά αν συμφέρει η χρήση του προβολέα, συγκρινόμενη πάντα με έναν CRT, του ίδιου κόστους - σήμερα όμως, που το κόστος τους είναι πολύ πιο κάτω από ότι ήταν την δεκαετία του 90.

- Περί "ψηφιακίλας" και κίνησης. Εξήγησα πως η ψηφιακίλα είναι το pixelation. Αυτό είναι υπαρκτό πρόβλημα και εγγενές της ψηφιακής τεχνολογίας, που στηρίζεται στα panels με pixels. Και εξήγησα πως αυτό θα εκλείψει - τουλάχιστον για τα μάτια μας - αν οι αναλύσεις των panels ανέβουν πάνω από τα σημερινά επίπεδα, τουλάχιστον στο διπλάσιο (μιλάω πάντα για συσκευές consumer, διότι οι επαγγελματικές το έχουν ήδη ενσωματώσει), ώστε να μην είναι ορατό από μικρές ή μεσαίες αποστάσεις. Στην δε κίνηση, όπως και να το κάνουμε, χρειάζεται ακόμα βελτίωση η ψηφιακή τεχνολογία, ειδικά σε υλικό 1080/24.

Θα τα ξαναπούμε (ελπίζω).

NIX

Reaction score
0

Αλλωστε, όπως θα προσέξατε, δεν παρέλειψα να σημειώσω ότι ακόμα και στους CRT, το μαύρο (που ουσιαστικά σημαίνει παντελή έλλειψη φωτός) δεν είναι τέλειο γιατί και εκεί υπάρχει το φαινόμενο των διαφευγόντων ηλεκτρονίων του ηλεκτρονικού πυροβόλου της καθοδικής λυχνίας. Απλά, αυτή καθεαυτή η τεχνολογία (για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, πάντα) των μεν και των δε δεν συγκρίνεται. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.
Το δεν συγκρινεται ειναι σχετικο.Εχουν εμφανιστει αρκετα μοντελα πλεον με παρα πολυ καλο επιπεδο απολυτου μαυρου.Στη τελικη ομως οι ψηφιακοι στο τελος θα το πετυχουν οι crt δεν προκειται.

Δεν πρεπει επισης να ξεχναμε οτι κανουμε συγκριση μονο με τους καλυτερους των crt.Δεν αποδιδουν ολοι οι crt σωστα μαυρα.

Οταν ανεφερα ANSI εννοούσα ANSI CR και οχι φωτεινοτητα.Η φωτεινοτητα ειναι αγνωστη εννοια για τους crt και δεν αξιζει να το σχολιασει καποιος.Το Ansi CR λοιπον ενός crt ειναι ενα αστειο διψήφιο νουμερο.Αυτο εχει ως αποτελεσμα τα φωτεινα πλανα να ειναι χωρις CR,ατονα και φλατ.

Στις φωτεινές σκηνές μιας ταινίας, ένας καλός ψηφιακός θα δείξει σαφή υπεροχή έναντι ενός καλού CRT, αλλά αν ζητήσουμε να έχουμε καλή φωτεινότητα και σε σκοτεινές σκηνές (στο νου μου έρχεται η σκηνή της "Μούμιας - Νο. 1" τη στιγμή που το λεωφορείο που έχει το γιο του πρωταγωνιστή με τους απαγωγείς του τρέχει μες τη νύχτα και περνάει πάνω από τη γέφυρα του Τάμεση στο Λονδίνο ή κάποιες σκηνές στο διάστημα από τα Star Wars), τότε τα πράγματα γίνονται πολύ σκούρα για κάποιους ψηφιακούς, ενώ δεν έχω δει κανέναν CRT να κολώνει σε τέτοιες σκηνές.
Η παραγραφος σου αυτη ειναι παντελως λαθος.
α) Ενας μετριος της σειρας ψηφιακος δειχνει πιο φωτεινα και με καλυτερο Ansi CR απο εναν καλο και ανω του μετριου crt.
β) Δεν υφίσταται φωτεινοτητα των σκοτεινων,κατι αλλο θελεις να πεις.

Σχετικα με το χρωμα εαν ψαξεις παλαιοτερα θεματα θα βρεις τις μετρησεις που εχει κανει ο Βαγγελης Λ. στον cinemax του και σε ψηφιακους.Εχει μετρηθει και εχει αποδειχτει.

Αλλο πραγμα το κοστος χρησης και αλλο η αποδοση.
Οποτε στριμωχνεστε αμεσως πετατε τη καραμελα για το κοστος χρησης.Αληθεια ποσο κοστιζουν οι λαμπες ενος G90?

Το pixelation δεν υφισταται πλεον.
Πρεπει επισης να σκεφτεις οτι την ιδια αναλυση ενος μοντερνου οικιακου ψηφιακου 1080p χρησιμοποιουν και στις ψηφιακες κινηματογραφικες αιθουσες.Εαν δεν βλεπεις pixelation στις 500" ειναι κουτο να διατείνεσαι οτι υφίσταται στις 100".

Σε μικρες και μεσαιες αποστασεις ειναι τοσα πολλα τα προβληματα ενος crt οπου ειναι αδυνατον να παρακολουθησεις.

Στη κινηση δεν χρειαζεται καμια βελτιωση η ψηφιακη τεχνολογια.Το 24fps του κινηματογραφου χρειαζονται βελτιωση.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.071
Members
38.645
Νεότερο μέλος
Alkimos