CRT Προβολείς

Reaction score
1
Απάντηση: CRT Προβολείς

Να εκθέσω κι εγώ τη ταπεινή μου άποψη. Όσοι φιλοξενούμε στο σαλόνι μας έναν ψηφιακό προβολέα, αλλά πολύ περισσότερο όσοι είμαστε κάπως πιο "φανατικοί" οπαδοί τους, θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ ευγενικοί απέναντι σε όσους λατρεύουν ακόμα την εικόνα που αποδίδουν οι CRT προβολείς.

Να το θέσω πιο ξεκάθαρα: Δεν υφίσταται πλέον καμία απολύτως κόντρα ανάμεσα σε ψηφιακούς και CRT προβολείς. Ο Παναγιώτης Μελάς το έθεσε πολύ σωστά παραπάνω. Μπορείς να ισχυριστείς ότι υπάρχει κόντρα και σύγκριση ανάμεσα σε δύο διαφορετικές τεχνολογίες, ΜΟΝΟ όταν και οι δύο συνεχίζουν να υπάρχουν, δηλαδή να κυκλοφορούν νέα μοντέλα, άρα να υπάρχει εξέλιξη. Οι CRT προβολείς σταμάτησαν να κατασκευάζονται, άρα και να εξελίσσονται εδώ και κάμποσα χρόνια, άρα δεν τίθεται θέμα πλέον σύγκρισης με τους ψηφιακούς προβολείς.

Είναι σαν να εξακολουθεί να συγκρίνει κάποιος τα HD-DVD με τα Blu-Ray δισκάκια. Τα HD-DVD υπερτερούσαν σαφέστατα και μάλιστα με μεγάλες διαφορές στην ποιότητα εικόνας όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, ακόμα και σήμερα τα καλύτερα Blu-Ray μετά βίας φτάνουν σε ποιότητα εικόνας τα καλύτερα HD-DVD που κυκλοφόρησαν ποτέ. Ε, και λοιπόν;! Τα πάντα δυστυχώς κρίνονται εκ του αποτέλεσματος, και το αποτέλεσμα είναι ότι τα HD-DVD ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σε ένα δυο χρόνια κανείς δεν θα θυμάται καν ότι κυκλοφόρησαν ποτέ.

Όποιος λοιπόν ΣΗΜΕΡΑ επιλέγει να αγοράσει π.χ., έναν μεταχειρισμένο εννιάιντσο CRT προβολέα, ανήκει σαφέστατα κατά την ταπεινή μου άποψη, στο στρατόπεδο εκείνο των "αθεράπευτα ρομαντικών" οπαδών της εικόνας. Ανατριχιάζω και μόνο στη σκέψη, του τι προσπάθειες πρέπει να καταβάλει για να πείσει π.χ. τη σύζυγο, να δεχτεί την εγκατάσταση ενός τέρατος διαστάσεων 1,5x1,5 μέτρου και βάρους 100 κιλών στο "σαλόνι της" και πάνω ακριβώς από το κεφάλι της! Εδώ ορισμένοι δυσκολεύονται να πείσουν τις συζύγους να δεχτούν τη μετακίνηση έστω και μερικών εκατοστών ενός πολυελαίου, για να μην κόβει την εικόνα ενός ψηφιακού προβολέα που είναι μια σταλιά σε μέγεθος! Αν βεβαίως υπάρχει dedicated αίθουσα προβολής, τότε τα πράγματα αλλάζουν, αλλά πόσοι έχουν στην Ελλάδα τέτοιες αίθουσες;

Παλαιότερα, κι εγώ θα έμπαινα στον πειρασμό να γράψω υπέρ των ψηφιακών προβολέων και να αρχίσω να απαριθμώ τα μειονεκτήματα που κατά την άποψή μου παρουσιάζουν στην εικόνα τους οι CRT προβολείς. Όχι πια...

Δεν μπορώ καν να μπω στο κόπο της σύγκρισης ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες. Π.χ., πως να συγκρίνω τα γούστα μου στην εικόνα με αυτά του Δημήτρη Ακριβού, ενός ατόμου που σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα; Ο Δημήτρης Ακριβός το λέει απερίφραστα, εξακολουθεί να βλέπει dvd και να τα απολαμβάνει, όταν εγώ είχα τη τελευταία μου θέαση σε απλό dvd πριν από οχτώ ολόκληρους μήνες, ενώ το απολύτως σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να ξαναδώ απλό dvd όσο ζω! Για μένα κινηματογραφική εικόνα σήμερα σημαίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υψηλή ευκρίνεια και αυτό είναι κάτι που δεν διαπραγματεύομαι.

Αν ανήκα στη διαχειριστική ομάδα του φόρουμ, θα πρότεινα ανεπιφύλαχτα τη δημιουργία μιας υποκατηγορίας αποκλειστικά για τους CRT προβολείς. Δεν έχει καμία σημασία για μένα αν εκεί θα γράφουν και θα συμμετέχουν μόνο πέντε δέκα άτομα, έστω κι ένας να συμμετείχε ενεργά, κατά τη ταπεινή μου άποψη θα έπρεπε να συνεχίσει να συντηρείται και να υποστηρίζεται η υποκατηγορία. :126:

Reaction score
364
Μαλιστα σκεφτομαι να κανω ενα καλεσματακι σπiιτι μου να μαζευτουμε ολοι οι ιδιοκτητες CRT,να γνωριστουμε κι απο κοντα οσοι δεν γνωριζομαστε και να συζητησουμε τα
των μηχανηματων μας.
Πολύ καλή σκέψη.
Κρίμα για μένα που βρίσκομαι λιγουλάκι μακρυά...
:406:

NIX

Reaction score
0
Απάντηση: CRT Προβολείς

Αν ανήκα στη διαχειριστική ομάδα του φόρουμ, θα πρότεινα ανεπιφύλαχτα τη δημιουργία μιας υποκατηγορίας αποκλειστικά για τους CRT προβολείς. Δεν έχει καμία σημασία για μένα αν εκεί θα γράφουν και θα συμμετέχουν μόνο πέντε δέκα άτομα, έστω κι ένας να συμμετείχε ενεργά, κατά τη ταπεινή μου άποψη θα έπρεπε να συνεχίσει να συντηρείται και να υποστηρίζεται η υποκατηγορία. :126:
Save the whales.

Reaction score
364
HD-fury και 7ιντσος...

Back to the point...
Ρέ παιδιά, τελικά ξέρει κάποιος να μου πεί για θέαση μόνο υλικού 1080 (γιατί απλά DVD τα βλέπω σε 576p από το HQV Reon του Toshiba HD-XE-1 με άριστα αποτελέσματα), άν τελικά από την component 1080i του XE1, θα έχω βελτίωση με το HD-fury πάλι σε 1080i δηλ. από την HDMI του XE1 στο HD-fury και από εκεί με 5BNC στην είσοδο RGBHV του Sony VPH-D50;

Θεωρητικά για πάντα ίδια απόσταση καλωδίων (6-6,5 μέτρα) θα παίζει καλύτερα λόγω:
1) η component σαν αναλογική θα έχει κάποιες απώλειες σε αυτό το μήκος
2) ο ψηφιοαναλογικός μετατροπέας του HD-fury πιθανότατα θα είναι καλύτερος του ενσωματομένου στο player
3) ο προβολέας θα δεχθεί RGBHV και όχι component που θα το μετατρέψει σε RGBHV.
αλλά θα ήθελα και την εμπειρία κάποιου που να το έχει χρησιμοποιήσει σε 7ιντσο (το HD-fury ή το HD-fury 2)
Άντε, αργείτε; :613:

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Απάντηση: HD-fury και 7ιντσος...

Back to the point...
Ρέ παιδιά, τελικά ξέρει κάποιος να μου πεί για θέαση μόνο υλικού 1080 (γιατί απλά DVD τα βλέπω σε 576p από το HQV Reon του Toshiba HD-XE-1 με άριστα αποτελέσματα), άν τελικά από την component 1080i του XE1, θα έχω βελτίωση με το HD-fury πάλι σε 1080i δηλ. από την HDMI του XE1 στο HD-fury και από εκεί με 5BNC στην είσοδο RGBHV του Sony VPH-D50;

Θεωρητικά για πάντα ίδια απόσταση καλωδίων (6-6,5 μέτρα) θα παίζει καλύτερα λόγω:
1) η component σαν αναλογική θα έχει κάποιες απώλειες σε αυτό το μήκος
2) ο ψηφιοαναλογικός μετατροπέας του HD-fury πιθανότατα θα είναι καλύτερος του ενσωματομένου στο player
3) ο προβολέας θα δεχθεί RGBHV και όχι component που θα το μετατρέψει σε RGBHV.
αλλά θα ήθελα και την εμπειρία κάποιου που να το έχει χρησιμοποιήσει σε 7ιντσο (το HD-fury ή το HD-fury 2)
Άντε, αργείτε; :613:
Φίλε mipi το HDFury που έχω εγώ, με το HDFury2 έχει μεγάλη διαφορά! το δεύτερο έχει 11 bit επεξεργαστές, και δέχεται σήματα και RGB και component, επίσης κεντράρει την εικόνα (πρόβλημα που έχω εγώ, με το HDFury, πιστεύω ότι θα πάρεις καλύτερή εικόνα, και θα είναι progressive !!!

Reaction score
364
Μερσί Ηλία.
Άν το παραγγείλω από Curt Palme (USA) ή κατευθείαν από Taiwan θα μπλέξω με τελωνεία;

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Απάντηση: Re: CRT Προβολείς

Μερσί Ηλία.
Άν το παραγγείλω από Curt Palme (USA) ή κατευθείαν από Taiwan θα μπλέξω με τελωνεία;
Όχι, ούτε τελωνεία ούτε τίποτα, εμένα μου ήρθε κατευθείαν από Taiwan στο σπίτι! σε μία εβδομάδα!

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Απάντηση: Re: CRT Προβολείς

Μερσί Ηλία.
Όχι, ούτε τελωνεία ούτε τίποτα, εμένα μου ήρθε κατευθείαν από Taiwan στο σπίτι! σε μία εβδομάδα! Πρόσεξε, να παραγγείλεις το Full πακετάκι (μέσω site Curt Palme) με το τροφοδοτικό για Ευρώπη! γιατί μετά από κάποια μέτρα 5 νομίζω, θέλει και ρεύμα! εγώ του έχω βάλει!
Δεν μου είπες τι 7ιντσο έχεις? με τι αναλύσεις! Εγώ το δουλεύω σε έναν SONY G70 και μου δίνει 1080p/60Hz μέσω HDMI όμως! όλα τα DVD player σήμερα έχουν τέτοια έξοδο!

Reaction score
364
Έχω τον μικρό αδελφό του δικού σου, τον Sony VPH-D50 HTM (όπου HTM ο εσωτερικός doubler, μέτριος με τα σημερινά δεδομένα).
Ο προβολέας ανεβάζει μέχρι 64kHz / 75MHz bandwidth (θεωρητικά τετραπλασιασμός), κάθετη συχνότητα 38-150 Ηz και έχει πέρα από S-video - composite και δύο x RGBHV ανεξάρτητες εισόδους σε 5 BNC (που άνετα παίζουν και component).
Τα απλά DVD τα παίζω σε component 576p και τα HD-DVD στην ίδια είσοδο πάλι σε component 1080i απλά αλλάζοντας την ανάλυση εξόδου στο set-up του Toshiba HD-XE1 και άλλη μνήμη σεταρισμένη στα 1080 από τις 10 μνήμες του προβολέα.

Reaction score
1.031
Φίλε mipi, o 50άρης δεν έχει την απαραίτητη ανάλυση για να παίξει σωστά HD. Δίνοντάς του 1080ι σίγουρα θα έχεις overlapping άρα πολύ soft εικόνα. Ωστόσο, σε απλό DVD το 720p από ένα καλό DVD δίνει πολύ καλή εικόνα.

Reaction score
3.085
Sony VPH-D50 HTM και υψηλή ανάλυση

Φίλε mipi, o 50άρης δεν έχει την απαραίτητη ανάλυση για να παίξει σωστά HD. Δίνοντάς του 1080ι σίγουρα θα έχεις overlapping άρα πολύ soft εικόνα. Ωστόσο, σε απλό DVD το 720p από ένα καλό DVD δίνει πολύ καλή εικόνα.
Μιχάλη, καλησπέρα

Ο Κώστας μας, που έχει ιδιαίτερη πείρα από τους CRT της Sony, έχει γενικά δίκιο.

Αλλά, για να είμαστε σωστοί ΚΑΙ στην ορολογία, το 720p είναι High Definition, απλά δεν είναι Full HD. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως αυτοί οι όροι απέκτησαν νόημα, αφού η Αμερικάνικη τηλεόραση έκανε το άλμα από το απλό αναλογικό SD των 480i στο ψηφιακό. Και κάθε τι παραπάνω από 480i, το ονόμαζαν High Definition. Οι πρώτοι σταθμοί που σταμάτησαν να εκπέμπουν αναλογικά, επέλεξαν στην αρχή εκπομπές σε 480p, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι διπλασιασμός του 480i. Βλέπεις ήταν κι ο νόμος ασαφής, διότι δεν μιλούσε για HD, απλά μιλούσε για ψηφιακή μετάδοση. Ειδικά από τότε που οι σταθμοί άρχισαν να εκπέμπουν σε υψηλότερες αναλύσεις, το 720p ήταν η πλειοψηφία των εκπομπών. Μετά τις πρώτες αυτές εκπομπές, άρχισαν να μιλούν για High Definition. Και σήμερα υπάρχουν ακόμα πολλοί που εξακολουθούν να εκπέμπουν σε 720p.

Πάντως δεν πιστεύω πως με 1080i θα έχεις πρόβλημα. Το έχεις δοκιμάσει, σε σύγκριση με το 720p, ώστε να δεις αν έχεις διαφορές και αν ο εσωτερικός scaler κάνει καλύτερο de-interlacing από το Toshiba? Προσωπικά πιστεύω πως αν αφήσεις το Toshiba να κάνει την απόπλεξη, δηλ. να δώσει στον προβολέα "έτοιμο" 720p, θα παίξει καλύτερα.

Αν έχεις εμπειρία για κάτι τέτοιο, ρίχτην.

Reaction score
1
Απάντηση: Sony VPH-D50 HTM και υψηλή ανάλυση

Αλλά, για να είμαστε σωστοί ΚΑΙ στην ορολογία, το 720p είναι High Definition, απλά δεν είναι Full HD.

Ακριβώς έτσι είναι. Τα δύο επίσημα πρότυπα υψηλής ευκρίνειας μάλιστα, που γνωρίζαμε για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν τα 720p και 1080i. Το πρότυπο 1080p/24fps μας προέκυψε εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα, όταν υιοθετήθηκε στα HD-DVD και Blu-Ray δισκάκια.

Reaction score
364
Γνωρίζω ότι όλοι οι 7ιντσοι έχουν όρια και δεν μπορούν να παίξουν fullHD (1080p) και βεβαίως ο δικός μου. Έτσι θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως "HD READY".
Όπως έγραψα, ο δικός μου θεωρητικά μόνο ανεβάζει συχνότητες που δέχονται τα 1080p, πρακτικά η εικόνα λόγω overlapping γραμμών σάρωσης είναι θολή.
Νομίζω ότι έχεις λάθος ως προς ποιά είναι υψηλότερη ανάλυση.
To sweet spot του δικού μου (για την ανάλυση αναφέρομαι) είναι τα 1080i/60Hz που σημαίνει αν θυμάμαι καλά 33,4kHz / 60Hz ενώ τα 720p που αναφέρεις είναι σίγουρα υψηλότερη ανάλυση (δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά κάπου στα 45kHz - μπορώ αν δεν το βρείς να το ξαναδώ στον δικό μου και να απαντήσω - ) από τα 1080i / 60Hz και πράγματι η εικόνα αρχίζει εκεί και θολώνει λόγω υπερκάλυψης γραμμών σάρωσης των μικρών πυροβόλων. Κάποιοι στο αμερικάνικο avsforum είχαν αναφερθεί ότι έπαιζε καθαρά και στα 720p, κάποιοι ότι ξεπερνούσε τα όριά του και τα 1080i ήταν η ιδανική ανάλυση, όμως εγώ πειραματίστηκα και τα 720p ήταν όντως πέρα από τα όρια ανάλυσης του δικού μου.
Το πόσο καλά θα δείξει εξαρτάται κυρίως από το πόσο καλή σύγκλιση και focus έχει κάνει κάποιος στον προβολέα του.
Εγώ τον έχω σετάρει καλά αλλά όχι τέλεια (αυτό θα το προσπαθήσω όταν αλλάξω χώρο και προβάλω σε σταθερή οθόνη).

Reaction score
364
Re: Sony VPH-D50 HTM και υψηλή ανάλυση

Μιχάλη, καλησπέρα

Πάντως δεν πιστεύω πως με 1080i θα έχεις πρόβλημα. Το έχεις δοκιμάσει, σε σύγκριση με το 720p, ώστε να δεις αν έχεις διαφορές και αν ο εσωτερικός scaler κάνει καλύτερο de-interlacing από το Toshiba? Προσωπικά πιστεύω πως αν αφήσεις το Toshiba να κάνει την απόπλεξη, δηλ. να δώσει στον προβολέα "έτοιμο" 720p, θα παίξει καλύτερα.

Αν έχεις εμπειρία για κάτι τέτοιο, ρίχτην.
Ρίχνω...

Λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάτι.

Ο λόγος για τον οποίο άρχισε να γίνεται τόσο θέμα για το upscaling των dvd players είναι για να ματσάρει το υλικό την native ανάλυση του όποιου ψηφιακού πάνελ, είτε πρόκειται για ψηφιακή τηλεόραση plasma, lcd κλπ. είτε βεβαίως για αντίστοιχο ψηφιακό προβολέα (720p, 1080i, 1080p).
Οι CRT προβολείς δεν έχουν τέτοια ανάγκη, αλλά έχουν το μεγάλο κουσούρι των ορατών γραμμών σάρωσης, που αν δεν υπήρχαν, το ιδανικό θα ήταν η ανάλυση του όποιου υλικού να περνούσε αυτούσια χωρίς μετατροπές (που σχεδόν πάντα εισάγουν μικροπροβλήματα) στα πυροβόλα του προβολέα. Έτσι θεωρητικά, η ιδανική ανάλυση για τα DVD είναι τα 480/576p που έτσι είναι αποθηκευμένο το υλικό στα δισκάκια (αν έχω λάθος και είναι 480/576i διαψεύστε με).
Σε 16/9 και 576p στον δικό μου και στις περίπου 80 ίντσες διαγωνίως (που προκύπτει από τις 84 σε 4/3) οι γραμμές σάρωσης είναι αδιόρατες, ενώ σε 576p και 4/3 τις διακρίνω από τα 2,5 μέτρα που είναι και η απόσταση θέασης.

Έχω δοκιμάσει τα DVD σε 720p και 1080i στον δικό μου με χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με τα 576p που εκεί παίζει υπέροχα.

Ως προς τα HD, ιδανική ανάλυση είναι στον δικό μου τα 1080i / 60 ενώ σε 576p και 720p έπαιξε χειρότερα.

Σε έναν μεγαλύτερο 8ιτσο ή 9ιντσο τα 576p των απλών DVD θα είναι ανεπαρκή όχι λόγω mismatcing panel (δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στους CRT) αλλά λόγω εμφάνισης των γραμμών σάρωσης που θα προκύψουν από την μεγαλύτερη λογικά οθόνη και την σαφώς ανώτερη ικανότητα ανάλυσης των πυροβόλων. Επιπρόσθετα όποια μεγαλύτερη ανάλυση από την πηγή ή κάποιον scaler, θα δείξει και πιό συμπαγή εικόνα αλλά το πόσο θα παραμείνει ευκρινής σε σχέση με τα native 576p, εξαρτάται από το πόσο ποιοτικά είναι και τα αντίστοιχα κυκλώματα.

Δεν σημαίνει επομένως ότι στους CRT πρέπει να δίνουμε upscaling υλικό από τα standard definition με τη λογική των ψηφιακών προβολέων, όπου πρέπει να ταυτιστεί η ανάλυση του ψηφιακού πάνελ με την ανάλυση του υλικού προς θέαση λόγω του ότι διαφορετική ανάλυση δημιουργεί ψηφιακά τεχνουργήματα.

Mister Παναγιώτη, ο εσωτερικός scaler του D50 είναι επιεικώς "χάλια" αν τον συγκρίνουμε με το HQV Reon του Toshiba, που είναι ότι καλύτερο έχω δεί. Τον εσωτερικό διπλασιαστή τον δουλεύω μόνο για τα φτωχά Laserdisc.

(Ούφ....)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.081
Members
38.645
Νεότερο μέλος
Alkimos