John Coltrane - γιατι εξακολουθει να μη αρεσει?

Reaction score
4.250
Λογω της φημης του αγοραζα διαφορα δισκακια του. Καθε φορα πιστευα οτι επεσα σε καποιο οχι καλο. Ελεγα δεν μπορει διαβαζω τοσο καλα λογια απλα επεσα σε περιπτωση. Ετσι σταδιακα μαζευτηκαν τα παρακατω cd
  • JOHN COLTRANE: A LOVE SUPREME
  • JOHN COLTRANE: BAHIA **
  • JOHN COLTRANE: BALLADS
  • JOHN COLTRANE: BLUE TRAIN
  • JOHN COLTRANE: IN EUROPE
  • JOHN COLTRANE: LIVE IN STOCKHOLME
  • JOHN COLTRANE & MILES DAVIS 1955 - 1961
  • JOHN COLTRANE: DEJAVU RETRO (διπλο)
και σε βινυλιο το:
  • DUKE ELLINGTON - JOHN COLTRANE (εξαιρετικο)
εχω παραγειλει και περιμενω αυριο το "OLE"

Τα συμπερασματα μου ειναι οτι γενικα γινεται μια επιδειξη τεχνικης χωρις ομως ρυθμο η συναισθημα. Κανενας φιλος μου δεν μπορεσε να αντεξει ενα κοματι του να το βγαλει ως το τελος. Αντιθετως σαξοφωνιστες οπως Coleman Hawkins, Ben Webster με την πρωτη σε κερδιζουν. Τι συμβαινει λοιπον? Ειναι θεμα γουστου η κατι αλλο? Μηπως εκανα λαθος επιλογη δισκων? Η απλα ειμαι εγω κανενας παραξενος. Αλλα και οι φιλοι μου?

Reaction score
40
Απάντηση: John Coltrane - γιατι εξακολουθει να μη αρεσει?

vastsar μου κάνει εντύπωση 1 πράγμα στα γραφόμενα σου.....γιατί θα έπρεπε να αγοράσεις τοσα cd για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι δεν σου αρέσει τελικά ο John Coltrane εφόσον θα μπορούσες από τα 2 πρώτα cd να έχεις βγάλει τα συμπεράσματά σου...
Το χειρότερο δε απ'όλα είναι που έχεις παραγγείλει και άλλο ένα....να το κάνεις τι?
Η μουσική και γενικότερα ο καλλιτέχνης που την εκφράζει ή θα μας αγγίξει από την αρχή όπως ο ''έρωτας'' είτε θα έρθει μετά από μερικές ακροάσεις όπως ''η αγάπη'' είτε θα μας απομακρύνει με το πρώτο άκουσμα όπως η ''ύπαρξη μη χημείας στους ανθρώπους''....:114:
Σε εσένα τι απ'όλα τα παραπάνω συμβαίνει?......Ερωτεύτηκες στην αρχή το ''image'' του καλλιτέχνη και τελικά δεν τον αγάπησες?
Στη μουσική πολλές φορές συμπεριφερόμαστε όπως και στη ζωή μας.....όμως να μην σε στεναχωρεί αυτό γιατί ''τα πάντα ρει''....μπορείς να τα χαρίσεις σε φίλους σου που θα τα αγαπήσουν ή θα τους αντιπροσωπεύσουν πραγματικά.....

Υ.Γ Όταν δεν σου αρέσει ή σου αρέσει κάτι, δεν χρειάζεσαι την πιστοποίηση από κανέναν.........:126:
Αν μπεις σε αυτή την φιλοσοφία σκέψης δεν θα μάθεις ποτέ γιατί σου αρέσει κάποια μουσική ή καλλιτέχνης γενικότερα ή δεν σου αρέσει αντίστοιχα....

http://www.youtube.com/watch?v=C2SBePZtfVg τι δεν σου αρέσει σε αυτό το κομμάτι? δεν το βρίσκεις ευαίσθητο? I'm Old Fashioned - John Coltrane από το blue train.........:203:
Aν μιλάμε τώρα για ρυθμό αυτό του το κομμάτι είναι σπέσιαλ (για μένα)και ακούγεται μέχρι το τέλος.....http://www.youtube.com/watch?v=1ZuwsNXlDLw&feature=related
John Coltrane - Lazy Bird αρχίζει μελωδικά...περνάει στη σόλο διάνθηση του κομματιού από τα πνευστά και τελειώνει μελωδικά και με τον ρυθμό που άρχησε.....το γρήγορο...

Reaction score
0

Φιλε vastsar, μην λες τετοια πραγματα για τον Coltrane, γιατι θα πεσει το ταβανι να σε πλακωσει!!!! (αστειευομαι!) Ειναι αληθεια οτι η μουσικη του γινεται σταδιακα αρκετα πειραματικη, οποτε προτιμησε τα πρωτα του αλμπουμ. Ειναι μια γενια μετα των Coleman Hawkins, Ben Webster που αναφερεις, οποτε γινεται και η μουσικη πιο ψαγμενη και "εγκεφαλικη". Θελει λιγη εκπαιδευση, για να μπορεσεις να την ακουσεις και να την εκτιμησεις, αλλα αν την ξεκλειδωσεις θα καταλαβεις το τρομερο ταλεντο του.

Tim

Reaction score
0

Δοκιμασε να ακουσεις CDs του Coltrane με Red Garland στο πιανο, ειναι πιο μελοδικα και ισως να σου αρεσουν περισσοτερο απο αυτα που εχεις, τα οποια παρεμπιπτοντως πρεπει να τα χωρισεις ειδικα (Free Style ή/και Hard Bop), για να δεις την διαφορα στο ποιο ειδος τελικα σου πηγαινει καλυτερα.

Reaction score
40

Αν δεν κάνω λάθος ο John Coltrane έπαιζε jazz be-bop style κατα τη δεκαετία του 40 οι Coleman Hawkins, Ben Webster μεταγενέστερα έφεραν τον λυρισμό μέσα στα κομμάτια της jazz μουσικής καθώς και στον τρόπο που έπαιζαν το σαξόφωνο..soprano παρακαλώ.....ναί?

Reaction score
4.250

Fedra, κατ αρχην παρηγειλα αλλο ενα γιατι διαβασα οτι το συγκεκριμενο ειναι απο τα καλυτερα του και αυτη την φορα ελπιζω να μ αρεσει. Ειναι γεγονος οτι και με αλλους τζαζιστες ειχα παρομοιο προβλημα αλλα μετα απο καποιο χρονικο διαστημα αρχισα να τους υποφερω και μετα να τους ακουω και ευχαριστα. Πιθανο απο τα πολλα ακουσματα να μου εγινε πλυση εγκεφαλου. Ετσι οταν ευρισκα δισκακια του Coltrane σε προσφορες δεν τα χαριζα! Αλλα με εξαιρεση τον δισκο με την συνεργασια του Ellington δεν μπορεσα ακομη να τον καταλαβω. Παντως σαφως και θα προτιμουσα να μ αρεσε απο το πρωτο ακουσμα.
Η τεχνη ομως ειναι λιγο παραξενη. Μπορει καποιος να βλεπει Pikaso και να μην του αρεσει και ξαφνικα να αλαξει γνωμη. Ο γυιος μου ειναι ζωγραφος, μικρος ζωγραφιζε τοπια και μου αρεσαν. Τωρα ουτε που θελει να τα βλεπει. Κανει κατι πραγματα που δεν τα καταλαβαινω αλλα οταν ερχονται καποιοι κουλτουριαριδες φιλοι του ολα επιφωνηματα θαυμασμου ειναι. Που το βλεπουν το ωραιο δεν ξερω.
Παντως σας ευχαριστω για τις συμβουλες σας.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.335

Φιλε vastsar, μην λες τετοια πραγματα για τον Coltrane, γιατι θα πεσει το ταβανι να σε πλακωσει!!!! (αστειευομαι!)...
Αστειεύεσαι, αλλά... για να σε δω, κάθεσαι κάτω από το ταβάνι του vastar;
Φίλε vastar, πιστεύω οτι το Ole θα σου αρέσει. Χαλάρωσε όμως, δεν είναι και υποχρεωτικό!

Υ.Γ. αν δεν τα καταφέρνεις στη σχέση σου με τον Coltrane, δοκίμασε με τον Sun Ra... :142::142::142::142:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Πριν δοκιμάσεις όμως πάρε κάτι γιατί αν είσαι νηφάλιος δεν αξίζει τον κόπο. :137:

...

Reaction score
59
Φίλε vastsar, το Ole είναι σταθμός στη μουσική. Είμαι σίγουρος ότι θα σου αρέσει η μελωδία του και το ταξίδι που προσφέρει. Ίσως γίνει η αιτία να μπεις στη μουσική του Κολτρέιν.Λ.Σ.

Reaction score
4.250

Λουκα το ευελπιστω, αλλωστε εχω επενδυσει πανω του!

Reaction score
59
Re: Απάντηση: John Coltrane - γιατι εξακολουθει να μη αρεσει?

Λουκα το ευελπιστω, αλλωστε εχω επενδυσει πανω του!
Κάποτε νομίζαμε ότι εδώ άρχιζε και τέλειωνε η Τζαζ. Μετά το δίσκο αυτό δεν θέλαμε τίποτε να ακούσουμε και τελειώναμε την ακρόαση. Είναι το ομώνυμο μεγάλης διάρκειας και θα ευχαριστηθείς τα διάφορα όργανα πώς διαδέχονται σολιστικά το ένα το άλλο. Επίσης και τα 2 κοντραμπάσα. Θα σε απογειώσει η μουσική αυτή. Άκου μετά και το Africa/Brass, A Love Supreme, Village Vanguard σε Impulse. Μου άρεσαν πάντα οι δίσκοι στους οποίους συμμετείχε ο Eri Dolphy με μπάσο κλαρινέτο. Μου αρέσει πολύ ο ήχος αυτού του οργάνου που πολύ λίογοι το παίζουν. Λ.Σ.

Reaction score
0

Τα συμπερασματα μου ειναι οτι γενικα γινεται μια επιδειξη τεχνικης χωρις ομως ρυθμο η συναισθημα. Κανενας φιλος μου δεν μπορεσε να αντεξει ενα κοματι του να το βγαλει ως το τελος. Αντιθετως σαξοφωνιστες οπως Coleman Hawkins, Ben Webster με την πρωτη σε κερδιζουν. Τι συμβαινει λοιπον? Ειναι θεμα γουστου η κατι αλλο? Μηπως εκανα λαθος επιλογη δισκων? Η απλα ειμαι εγω κανενας παραξενος. Αλλα και οι φιλοι μου?
Οτι τα πάντα είναι θέμα γούστου είναι δεδομένο. Με την εκφορά της απλούστατης των φράσεων " Δεν μου αρέσει" , έχεις , άπαξ δια παντός , τελειώσει με οποιοδήποτε έργο , καλλιτέχνημα , αισθητική πρόταση κλπ και μάλιστα ο αξιωματικός τρόπος διατύπωσης της , δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της επιλογής σου .
Οταν όμως η απολύτως προσωπική ,άκρως υποκειμενική και καθ' όλα σεβαστή γνώμη , αποπειράται να ενσωματώσει "αντικειμενικά' κριτήρια για να δικαιολογήσει το υποκειμενικό του χαρακτήρος της , τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα και ενδεχομένως οδηγούν σε διατυπώσεις προβληματικές στην βάση τους και εν τέλει εκτός πραγματικότητος , καθώς φανερώνουν ενδεχομένως άγνοια των δεδομένων .
Κοινώς το να ισχυρισθείς ότι ο Coltrane κάνει επίδειξη τεχνικής χωρίς ρυθμό και συναίσθημα , είναι τόσο εξωπραγματικό όσο και να ισχυρισθείς ότι οι αλήστου μνήμης Bay City Rollers έπαιζαν περίπλοκη και συνθετικά ενδιαφέρουσα μουσική και δή ρόκ. Το μόνο που φανερώνει μιά τέτοια δήλωση είναι άγνοια δύο τριών πραγμάτων απολύτως βασικών , γύρω από την τζαζ , τα οποία όμως έχουν λυθεί εδώ και χρόνια και αποτελούν πιά κοινό τόπο . Oτι δηλαδή ο Coltrane με το κλασσικό κουαρτέτο του ( McCoy Tyner , Jimmy Garrison , Elvin Jones ) επέφερε μιά σεισμική αλλαγή στον χωρο της τζαζ αρμονίας , στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε εφ' εξής την ελευθερία στην δημιουργία και στον αυτοσχεδιασμό , στην ανάπτυξη του θέματος , εισάγοντας ταυτόχρονα και κάνοντας χρήση στον μέγιστο δυνατό βαθμό τονικών "παραμορφώσεων" και "διαφωνιών" ακόμα και στα απλούστερα , σχεδόν ποπ ( popular) , θέματα .
Το να μην σου αρέσει ο Coltrane είναι συνεπώς απολύτως θεμιτό. Το να μην δέχεσαι όμως ότι μαζί με τους Miles Davis , Ornette Coleman , Charles Mingus , Cecil Taylor , και μερικούς ακόμα , επαναθεμελίωσε την τζαζ , ως μία εκ των σπουδαιότερων μορφών σύγχρονης δημιουργικής έκφρασης , τότε μάλλον δεν είσαι φίλος της τζαζ . Ασε που εξ όλων αυτών , ο Coltrane , ήταν αδιαμφισβήτητα ο μουσικός με την μεγαλύτερη πνευματικότητα , με την υπερβατική του εγκόσμιου , έννοια της . Και ήταν αυτή ακριβώς η πνευματικότητα που τον απέτρεψε από το να είναι ένας απλώς μεγάλος δεξιοτέχνης .
Το A love Supreme που κοσμεί την δισκοθήκη σου , είναι , χωρίς αμφισβήτηση ένας από τους 20 καλύτερους δίσκους στην ιστορία της τζαζ , ενα αριστούργημα αρμονικής και αισθητικής έκφρασης , κάτι που αντίθετα , δεν είναι το προγενέστερο Ellington - Coltrane , που απογειώνεται πολύ νωρίς με την έξοχη ανάγνωση του "In a sentimental Mood" για να προσγειωθεί απότομα και μέχρι το τέλος του , αποτελώντας έναν μάλλον συμβατικό , για τα μέτρα του Coltrane και του τι επρόκειτο να επακολουθήσει , δίσκο.
Πολύ καλός και ο Ben Webster , μεγάλος σαξοφωνίστας και ο Coleman Hawkins , μοντέλο για όσους ακολούθησαν στο τενόρο . Η επανάσταση όμως ήρθε με τον Coltrane.
Κατα τα άλλα de gustibus et coloribus non disputantum est .:107:

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: John Coltrane - γιατι εξακολουθει να μη αρεσει?

Κάποτε νομίζαμε ότι εδώ άρχιζε και τέλειωνε η Τζαζ. Μετά το δίσκο αυτό δεν θέλαμε τίποτε να ακούσουμε και τελειώναμε την ακρόαση. Είναι το ομώνυμο μεγάλης διάρκειας και θα ευχαριστηθείς τα διάφορα όργανα πώς διαδέχονται σολιστικά το ένα το άλλο. Επίσης και τα 2 κοντραμπάσα. Θα σε απογειώσει η μουσική αυτή. Άκου μετά και το Africa/Brass, A Love Supreme, Village Vanguard σε Impulse. Μου άρεσαν πάντα οι δίσκοι στους οποίους συμμετείχε ο Eri Dolphy με μπάσο κλαρινέτο. Μου αρέσει πολύ ο ήχος αυτού του οργάνου που πολύ λίογοι το παίζουν. Λ.Σ.
να μην ξεχάσουμε το "Impressions" , τότε , Λουκά ( για το οποίο είπαμε δυο τρία πραγματάκια αλλού :605:), με τον Eric Dolphy , εξ ίσου σημαντικό αυτοσχεδιαστικό πυλώνα στο "India" .

Reaction score
59
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: John Coltrane - γιατι εξακολουθει να μη αρεσει?

να μην ξεχάσουμε το "Impressions" , τότε , Λουκά ( για το οποίο είπαμε δυο τρία πραγματάκια αλλού :605:), με τον Eric Dolphy , εξ ίσου σημαντικό αυτοσχεδιαστικό πυλώνα στο "India" .
Μεγάλη παράλειψή μου. Φυσικά το Impressions. Ούτε συζήτηση. Λ.Σ.

Reaction score
0

Αν δεν κάνω λάθος ο John Coltrane έπαιζε jazz be-bop style κατα τη δεκαετία του 40 οι Coleman Hawkins, Ben Webster μεταγενέστερα έφεραν τον λυρισμό μέσα στα κομμάτια της jazz μουσικής καθώς και στον τρόπο που έπαιζαν το σαξόφωνο..soprano παρακαλώ.....ναί?
τενόρο ...:111:

Reaction score
40

τενόρο ...:111:
Στις πρώτες ηχογραφήσεις του έπαιξε σαξόφωνο σοπράνο.....Dimitris Doc.....
My Favorite Things 1961

1."My Favorite Things" (Richard Rodgers)-
2."Everytime We Say Goodbye" (Cole Porter)
3."Summertime" (George Gershwin)
4."But Not for Me" (Gershwin)
soprano saxophone (1 & 2), tenor saxophone (tracks 3 & 4)
Επίσης έπαιξε Σαξόφωνο (όλα τα είδη), φλάουτο και μπάσο κλαρίνο
Λέγεται ότι ο Miles Davis του έδωσε το πρώτο soprano saxophone....

Σε αυτό το άλμπουμ παίζει και τα δύο.....βέβαια έμεινε γνωστός σαν τενόρο σαξοφωνίστας χωρίς να είναι σωστό μιας και έπαιζε και άλλα πνευστά εξίσου καλά.
Ο Coleman Hawkins και ο Ben Webster έπαιζαν όντως τενόρο σαξόφωνο.....

Reaction score
0

Ο Coltrane ξεκίνησε να παίζει alto , μέχρι τουλάχιστον το 1946-47 . Στα σχολικά του χρόνια μπορεί να έπιαζε και κλαρινέτο . Το κυρίως όργανο ήταν το τενόρο . Μετά το 60 επεκτάθηκε και στο σοπράνο , παράλληλα με το τενόρο , κυρίως λόγω της γνωριμίας του με τον Steve Lacy.
Η αυθόρμητη αντιστοιχία πάντως είναι : Κολτρέιν - τενόρο .

Reaction score
40

Ο Coltrane ξεκίνησε να παίζει alto , μέχρι τουλάχιστον το 1946-47 . Στα σχολικά του χρόνια μπορεί να έπιαζε και κλαρινέτο . Το κυρίως όργανο ήταν το τενόρο . Μετά το 60 επεκτάθηκε και στο σοπράνο , παράλληλα με το τενόρο , κυρίως λόγω της γνωριμίας του με τον Steve Lacy.
Η αυθόρμητη αντιστοιχία πάντως είναι : Κολτρέιν - τενόρο .
Συμφωνώ απολύτως! Με το άλπουμ blue train φάνηκαν οι πρώτες τονικές υπερβάσεις που εισήγαγε στην jazz μουσική έτσι δεν είναι? περίπου το 1957?

Reaction score
0

Λογω της φημης του αγοραζα διαφορα δισκακια του. Καθε φορα πιστευα οτι επεσα σε καποιο οχι καλο. Ελεγα δεν μπορει διαβαζω τοσο καλα λογια απλα επεσα σε περιπτωση. Ετσι σταδιακα μαζευτηκαν τα παρακατω cd
  • JOHN COLTRANE: A LOVE SUPREME
  • JOHN COLTRANE: BAHIA **
  • JOHN COLTRANE: BALLADS
  • JOHN COLTRANE: BLUE TRAIN
  • JOHN COLTRANE: IN EUROPE
  • JOHN COLTRANE: LIVE IN STOCKHOLME
  • JOHN COLTRANE & MILES DAVIS 1955 - 1961
  • JOHN COLTRANE: DEJAVU RETRO (διπλο)
και σε βινυλιο το:
  • DUKE ELLINGTON - JOHN COLTRANE (εξαιρετικο)
εχω παραγειλει και περιμενω αυριο το "OLE"

και ευτυχως που πηρες αυτα τα cd του και δεν πηρες κανα live in seattle , medetations η τον ΟΜ . αλλα οπως ειπε και η φαιδρα¨" δεν χρειαζεσαι πιστοποιση απο κανεναν.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.884
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis