Linux 2019

Μηνύματα
634
Reaction score
575
Πολυ ωραια παρουσιαση...Τη γραψατε σας γνησιος Ημίθεος που ειστε! :)

Χρονια δοκιμαζω και παιδευω λειτουργικα συστηματα. Μου αρεσει παντα το ξεχωριστο, το απροβλεπτο.


Καθε φορα που εγκαθιστω μια διανομη επιλεγω να ειναι καποια απ τις μεγαλες αφου οσο ομορφη αρχικη οθονη και να εχουν καποιες νεες και πολλα υποσχομενες τελικα υπολοιπονται οταν χρειαστεις κατι παραπανω.

Ειναι ομως αξιοπεριεργο οτι μετα απο τοσα χρονια υπαρχουν σχεδον οι ιδιες παιδικες ασθενειες. Να μην πω και χειροτερα φετος... Θελεις 3 ssd σε raid 0 για να απογειωθεις? Δεν γινεται με ολες. Θελεις 3 λειτουργικα (με OSx)? Μονο τα windows θα βλεπει ο Grub. Η πιο συνηθισμενη ζημια ειναι ακομα να μην δουλεψει ο loader στην εκκινηση. Αν δεν εισαι γκουρου πας παλι απ την αρχη. Ενα task επιδιορθωσης ρε χριστιανοι στο live cd θελει. Δυσκολο ειναι? Χθες εβαλα dvd στα παιδια στην φρεσκοτατη Fedora μου. Ανοιγμα με vlc και.... μπα. Πιασε μια OpenSUSE λεω...Τα ιδια. Εστειλα ενα email με το kmail. Δεν παει. Εγραψα dvd (σε 2 διανομες) με το καλυτερο προγραμμα που υπαρχει ever. K3b... Το ενα writer δινει error γιατι επρεπε να εγκατασταθει λεει ο helper. Ε βαλτον μονος σου το ρημαδι τον Helper!!!! Τι περιμενεις πια, μπαινει το 2019 και το παλευουμε απο τοτε που ο Καραμανλης ειχε μαλλια!


Ακομα και σημερα δεν κανει automount τους δισκους μου και θελει password απο τον root.
Δε λεω... μ αρεσει να ψαχτω και να το κανω να δουλεψει. Οταν γινεται ειναι τελεια. Βασικα ειναι οπως τα αλλα που χρησιμοποιουν οι υπολοιποι και δουλευουν σχεδον παντα (win/mac). Αλλα αδελφε τελευταια φορα που εγινε σωστα πανε 4 χρονια με μια Fedora...

Στη μανα μου Opensuse εχω βαλει . Δεν εχει προβλημα αλλα δεν ξερει να κανει και τιποτα. Το θετικο? Δεν ξερει να της το χαλασει η ανηψια μου που νομιζει οτι ξερει απο υπολογιστες. Βλεπεις της ζηταει password για τα παντα...:gotcha:


Αλλα παλι το πρωι ολα φαινονται καλυτερα... και μετα το Slackware τα υπολοιπα φαινονται καπως προσιτα.
Να πω κι ενα τελευταιο γιατι μου ηρθε καπως. Ψαχνω στο Internet να δω τι νεα προγραμματα για email κυκλοφορουν φετος και πεφτω σε κανα δυο τυπους που δεν αλλαζουν λεει το Mutt. Την καναμε λαχειο σκεφτηκα... Το εγκαθιστω μονομιας και...αλλα δειτε και μονοι σας ενα βιντεο με το Mutt.

 


Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Πολύ αναλυτική παρουσίαση.

Σε Asus eeepc 901 (16GB SSD/1GB) , τι συνίσταται Ubuntu netbook edition ή Linux mint;
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.111
Reaction score
20.604
Το ubuntu netbook edition εξακολουθεί να είναι καταργημένο, (αν δεν μου έχει ξεφύγει κάτι). Δοκίμασε το mint και το Manjaro.
 

Μηνύματα
16.478
Reaction score
30.451
Για πες βρε ημίθεε..
Έχω ένα προϊστορικό hp με Intel Celeron M 1,50Ghz ,μνήμη 512mb και 60άρι αν θυμάμαι σκληρό και του έχω περάσει τα Lubuntu 14.04.1.
Η μοναδική και αποκλειστική του χρήση είναι να τρέχει το Audacious και να τροφοδοτεί με μουσική ένα mini hi-fi ,από flac αρχεία που έχω σε έναν εξωτερικό σκληρό.
Δεν συνδέεται καν σε δίκτυο ,αν και δυο τρεις φορές που το δοκίμασα ,ένα βασικό σερφάρισμα χωρίς πολλές απαιτήσεις ,το κάνει.
Υπάρχει λόγος να ασχοληθώ περαιτέρω με κάποια πιο φρέσκια διανομή?
Πάντα για αυτή τη χρήση.
 



Μηνύματα
634
Reaction score
575
Αγαπητε Κωστα ισως υπαρχει κατι καινουριο τελικα που φαινεται να λειτουργει σωστα κι εχει εξαιρετικο look and feel.
Deepin 15.8. Δειτε το βιντεακι να παρετε μια ιδεα...


Μεχρι στιγμης τα δειγματα ειναι πολυ ενθαρυντικα...

 

Μηνύματα
1.267
Reaction score
5.984
Λοιπόν για χ λόγους κράσαρε το Win10 σύστημα μου... (Άσε που δεν το δεν το γούσταρα καθόλου!!!!!) Ήμουν 7ράκιας φουλ στα windows..
Είχα ασχοληθεί στο παρελθόν με linux χωρίς μεγάλη επιτυχία, αλλά υπήρχε ένας σκληρός με Debian Strtch stable, ο οποίος μπούταρε με το νέο μου setup (amd ryzen 2600x κλπ) και πήγε σε debian testing buster και λειτουργεί απροβλημάτιστα εδώ και 5 μέρες... Ειλικρινά δεν θέλω να το πειρ'αξω.! Απίστευτο!
 

Μηνύματα
15.834
Reaction score
1.213
Το linux ποτε δεν θα παει παραπανω στους οικιακους χρηστες.Εδω δεχονται ''επιθεση'' τα windows απο τους media players και τις smart tv ,θα καθεται ο αλλος να γραφει εντολες για να ανοιξει ο vlc ? Aσε που εβληματικα προγραμματα οπως ο mpc δεν νομιζω να παιζουν σε linux .Το θεμα δεν ειναι εξαλλου τι χρησιμοποιεις (αλλιως δεν θα ειχαν ολοι εγκαταστημενα 50 παιχνιδια και 500 προγραμματα ) αλλα τι πιστευεις οτι θα χρειαστεις καποια στιγμη.
To linux ειναι για τα κινητα , για τους mediaplayerς, και για τις αυτοκινητοβιομηχανιες : )
[DOUBLEPOST=1545839814][/DOUBLEPOST]Εχει παντως μια ιδεολογικη..ηγεμονια το linux.Mπορει οι 99 /100 να μην το εχουν χρησιμοπιησει ποτε αλλα το σεβονται.Θα ηθελαν καποια στιγμη να το δοκιμασουν, οπως θα ηθελαν καποια στιγμη να δουν και ταινια του Ταρκοφσκυ :D
 

gid

Μηνύματα
7.409
Reaction score
8.645
θα καθεται ο αλλος να γραφει εντολες για να ανοιξει ο vlc ?
Δε χρειάζεται κάτι τέτοιο φίλε. Και με το ποντίκι ανοίγουν οι περισσότερες εφαρμογές (μεταξύ αυτών βεβαίως και το VLC) αν αυτό προτιμάς.

Το Linux (και πάντα κατά περίιπτωση) θέτει, ορισμένες φορές, άλλους περιορισμούς πολύ πιο κρίσιμους από το να γράψεις μια εντολή στο shell prompt, όπως π.χ. να μην υποστηρίζει κάποιο ιδιαίτερο hardware ή να μην τρέχει μια εφαρμογή που είναι απολύτως απαραίτητη και αναντικατάστατη για το χρήστη.
 

Μηνύματα
15.834
Reaction score
1.213
Ε πανω κατω το ιδιο λεμε.Προφανως και αν ηταν μια διανομη (το αρθρο ειναι χορταστικοτατο και αναλυτικοτατο) θα ηταν τα πραγματα καλυτερα αλλα ας ειμαστε ρεαλιστες.Εδω ο αλλος θελει να ανοιξει ο browser και το netflix με ενα κουμπι απο το πληκτρολογιο , λες να καθεσαι να ασχολειται αν υποστηριζεται η καρτα ηχου η αν υπαρχουν bugs με τουε drivers της τουμπανο καρτας γραφικων (την οπια βεβαια σπανια αξιοποιει ) .Και φυσικα οι ταινιες η μουσικη και τα παιχνιδια και τα προγραμματα πεει αυτων ειναι το Α και το Ω , τις σουιτες γραφειου κλπ τις θυμουνται συνηθς οι περισσοτεροι χρηστες αν ειναι να φτιαξουν κανα βιογραφικο
[DOUBLEPOST=1545841530][/DOUBLEPOST]Το linux που πραγματικα αγγιζει τον χρηστη ειναι το εξης..: αυτο που με μια φωνητικη εντολη ανοιγει το spotify στο κινητο και θα λειτουργει η αυτοματη πλοηγηση στο αυτοκινητο.Σιγα μην κατσει να ασχοληθει αν υπαρχει στα linux δωρεαν εναλλακτικη του photoshop
 
Last edited:

Μηνύματα
1.267
Reaction score
5.984
Έτσι για ενημέρωση, πέρασα σε m2 σκληρό που αγόρασα το manjaro (για να δοκιμάσω και το arch) χωρίς κανένα πρόβλημα. Στην παρούσα φάση που σερφάρω , ακούω μουσική (youtube & internet radio) και κατεβάζω καμμιά ταινία δεν μου λείπει κάτι. Πολύ σταθερό και γρήγορο το pc.
Επειδή όμως παίζω που και που κάνα παιχνιδάκι (και θέλω/μαθαίνω photoshop) θα χρειαστεί να περάσω και Windows σε dual boot. Μου λείπει ο foobar βέβαια αλλά αν θελήσω μουσική από το ηχοσύστημα τον έχω στο laptop με τα win7 , οπότε όλα οκ!
 

ryk

Μηνύματα
2.112
Reaction score
925
Μετά την ωραία παρουσίαση του ημίθεου, να πω και γω τις εντυπώσεις μου από την ενασχόληση μου για αρκετά χρόνια με το linux.

Πρώτον δεν είμαι χάκερ, γκουρού όπως συνήθως έχουμε την εντύπωση για αυτούς που αχολούνται με το linux.

Δεύτερον, πειραματικά δοκίμασα την διανομή Mandrake 9.0 κάπου στο 2002, αφού είχα διαβάσει καλά λόγια για την αυτόματη ανίχνευση του hardware που όντως ήταν πολύ καλή. Κόλλησα λοιπόν με την διανομή αυτή και την είχα σε dual-boot μαζί με winxp. Ως συνήθως οι διανομές πάνε και έρχονται, εξαφανίζονται μερικές, άλλες εμφανίζονται, άλλες μεταλλάσσονται κτλ. Παράλληλα έχω δοκιμάσει αμέτρητες διανομές (suse, redhat, ubuntu, mint, pclinuxos, debian, yoper κτλ.), αλλά η ευκολία εγκατάστασης που έχει η mageia (έτσι όπως είναι γνωστή η διανομή πλέον) δεν την συγκρίνω, τουλάχιστον για αρχάριους.
Επίσης πρέπει να επισημάνω τα εργαλεία ρύθμισης και τον διαχειριστή πακέτων που σου κάνουν την ζωή εύκολη.
Παρόμοια διανομή είναι και το pclinuxos, όπου και έχει προέλθει από το παλαιό Mandrake.

Πλέον λοιπόν είναι το μοναδικό σύστημα στο λαπτοπ μου, καθώς στον σταθερό υπάρχουν και ξεχαρβαλωμνένα win7 για κανά παιχνίδι (που δεν παίζω!).
Η χρήση που κάνω είναι η τυπική, σερφάρισμα, youtube, μουσική, κανά excelόφυλλο (κάπου πρέπει να καταγράφω τα βυνιλικάκια μου), κανά pdf (αλίμονο!), word κτλ.
Κατά περιόδους μπορεί να χρησιμοποιήσω κάποιο προγραμματάκι για να γράψω ένα dvd, να πετσοκόψω ένα mp3 για να το βάλω σαν ήχο κλήσης στο κινητό κτλ. Τίποτα το επαγγελματικό δηλαδή.

Αυτό που με τράβηξε στο linux είναι ότι σε αφήνει να παραμετροποιήσεις ότι γουστάρεις (με τους κινδύνους που ενέχει αυτό), οπότε και γω σαν γνήσιο πειραχτήρι δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Με λίγο διάβασμα στην αρχή - ούτως ή άλλως ο όγκος πληροφοριών στα διάφορα forum είναι απίστευτος- όλα γίνονται.
Η αλήθεια είναι ότι έχω ξεχάσει αντιϊκά, firewall, anti-malware, ανασυγκροτήσεις και άλλα καλά των win.

Όλα τέλεια λοιπόν; Κανένα πρόβλημα;
Φυσικά και όχι, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που μόνο από σοβαρό λάθος ή αβλεψία μπορεί να κρεμάσει το σύστημα. Εμάς η περιπτώση, πρέπει να το προσπαθήσεις πολύ για να το καταφέρεις.

Οι συστάσεις/παρατηρήσεις/προτροπές που έχω να κάνω είναι να μην φοβηθείτε να το δοκιμάσετε. Εξάλλου κανένας δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας ένα λειτουργικό σύστημα. Απλά έχοντας συνηθίσει τα παράθυρα, θα ξενίσει λίγο το σύστημα αρχείων.
Για τη γραμμή εντολών να πω ότι για τον απλό χρήστη ίσως να μην χρειαστεί και ποτέ να την χρησιμοποιήσει, αλλά για όποιον είναι χρόνια χρήστης υπολογιστή, δε νομίζω να τον φοβίζει. Ούτως ή άλλως λίγο πολύ ακόμα και τώρα τη χρησιμοποιούμε σε δύσκολες καταστάσεις, ανεξαρτήτως λειτουργικού.

Θα διαφωνήσω με τον ημίθεο, όσον αφορά το πλήθος των παραθυρικών περιβαλλόντων και θα πω ότι είναι ευπρόσδεκτα και desktop managers που να μην θέλουν να καταπιούν την μισή μνήμη του υπολογιστή. Τα gnome και kde (ή plasma πλέον) έχουν γίνει θηρία και για κάποιον που θέλει απλά να ακούσει μουσική δεν χρειάζεται να σηκώνει ένα κάρο άχρηστες υπηρεσίες του γραφικού περιβάλλοντος. Δοκιμάστε π.χ. το LXDE, LXQt, cinammon και άλλα ακόμα πιο μικρά. Απλά, όσο πιο μικρό τόσο λιγότερο παραμετροποιήσιμο.

Βρείτε έναν άδειο δίσκο και μην φοβηθείτε να κάνετε μια εγκατάσταση - ακόμα και dual-boot. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορώ να τον βοηθήσω σε όποια απορία (βασικού επιπέδου) έχει.
Εναλλακτικά, για όσους γνωρίζουν από virtualization, είναι και αυτή μια λύση.
Και εντέλη, κάψτε ένα live cd/dvd το οποίο δεν θα πειράξει το εγκατεστημένο λειτουργικό σας.
Τώρα αν θέλετε να ξεθάψετε τον παλιό σας Celeron 300A, ε, και γι'αυτόν υπάρχει λύση!:)
 

Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Σε netbook με atom 1.GHz και 1Gb RAM. (Toshiba nb100 11b) τι είναι το πιο ελαφρύ;

Υπάρχει εργαλείο όπως το mp3gain; πολύ βασικό για εμένα, λογικά κάνα audacity, ίσως κανα πιο ελαφρύ.
 

ryk

Μηνύματα
2.112
Reaction score
925
Σε netbook με atom 1.GHz και 1Gb RAM. (Toshiba nb100 11b) τι είναι το πιο ελαφρύ;

Υπάρχει εργαλείο όπως το mp3gain; πολύ βασικό για εμένα, λογικά κάνα audacity, ίσως κανα πιο ελαφρύ.
To Lubuntu που αναφέρθηκε πιο πάνω είναι μία λύση.
Δεν έχω δοκιμάσει το puppylinux που φημίζεται για το πόσο ελαφρύ είναι.
Και το Mageia -όμως μόνο με LXDE/LXQt σαν γραφικό περιβάλλον. Στα Lubuntu & Mageia σίγουρα υπάρχει το mp3gain στα αποθετήρια.
 

Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Το Lubuntu είναι σε active development και χρησιμοποιεί τα "apps" του Ubuntu, οπότε μάλλον σε αυτό πάω.
 

Μηνύματα
15.834
Reaction score
1.213
Το... 90 % των linuxαδων ειναι dual-bootαδες .Το.. 8.9 % εχει απλως ενα live cd σε περιπτωση που παθει κανα κοκομπλοκο τα win η ο δισκος.Ενα 0.1 % ειναι τεχνοσυλλεκτες και αρνουνται να πανε τον celeron και τον pentium στο νεκροταφειο,του δινουν ορο linux για να τον κρατησουν στην ζωη.:DΕ μενει ..1% οικιακων χρηστων που ειναι καθαρα linuxαδες .Λογικο βεβαια , γιατι το 2019 το να κανεις (οχι παντα , μια στο τοσο ..) την διαιρεση με το χερι..δεν ειναι και το γαματο κινητρο :D
 

Μηνύματα
15.834
Reaction score
1.213
Yπαρχει και η κατηγορια που επιζητα τον μινιμαλισμο , κουρασμενη απο τα πολλα εικονιδια, τα πολλα προγραμματα κλπ.Σαν αυτους που ειναι κουρασμενοι απο τα πολλα ηχεια, απο τους πολλους υπολογιστες, τα πολλα καλωδια , τα πολλα πολυπριζα , που θελουν να τα κανουν ολα περα , να επιστρεψουν στα βασικα και να ..ακουν απλα την μουσικη τους η απλα να κανουν 2,3 βασικα πραγματα με το pc :D
E oλα τα θαυματα κρατανε τρεις ημερες .Αν καποιος ειναι πολυ ισχυρος χαρακττηρας μπορει να κρατησουν και 13 :D
 

Μηνύματα
3.860
Reaction score
632
Σε αυτή ακριβώς την κατηγορία προσπαθώ να πάω.. :p
Βέβαια Όντως κάνω και χρειάζομαι λίγα πράγματα στο PC.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.604
Μηνύματα
2.867.561
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top