Mac VS PC (για να περνάει η ώρα)

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
2.957
Reaction score
6.679
Η ταλαιπωρία που έχω τραβήξει με τα PCs ήταν τεράστια αλλά για να είμαι δίκαιος οφείλεται στο δυνατότητα που μου έδιναν ώστε να την προκαλέσω. Και αρκετές φορές ενεργούσα μαζοχιστικά για το ψάξιμο και μόνο.
Σωστά. Και ακόμα περισσότερο με Linux, που κι εγώ πολλές φορές έχω φτύσει αίμα. Ξέρω όμως ανθρώπους που τους έχει στήσει κάποιος μηχανάκι Linux για να μπαίνουν σε FB κλπ. και δεν είχαν κυριολεκτικά ποτέ θέμα. Δεν το πείραζαν, δεν τους πείραζε.

Συν το άλλο που συχνά παραβλέπεται. Ότι πολλοί συγκρίνουν τα προβλήματα (είτε χρήσης, είτε βλαβών κλπ.) που συναντάνε οι χρήστες π.χ. σε Android τηλέφωνα κόστους 100-1.000€ με αυτά που συναντάνε σε iPhones αποκλειστικά των 800-1.000€. Δεν είναι συγκρίσιμα. Το ίδιο και σε laptops.

Είχε πάρει η θεία μου ένα "laptop" Turbo-X με 200€ ή κάτι τέτοιο και είχε 32GB "δίσκο". Κάθε 3 και λίγο μου το έφερνε γιατί γέμιζε ο χώρος και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Τι να κάνω τώρα εγώ, να το λάβω υπόψιν στην κόντρα PC vs Mac;
 


Μηνύματα
7.187
Reaction score
1.168
Μετά από μία δεκαετία αποχής έχει λίγο καιρό που χαζεύω τις συζητήσεις στο φόρουμ, και να ευκαιρία και για το πρώτο μετά από πολύ καιρό σχόλιο.

Προσωπικά δεν έχω τρελές απαιτήσεις, ούτε σε επίπεδο επιδόσεων, ούτε σε επίπεδο προγραμμάτων, ούτε σε επίπεδο αισθητικής. Επιπλέον έχω σχετικά περιορισμένο budget.

Κάποια στιγμή το 2015 χρειαζόμουν να αγοράσω ένα λάπτοπ, το οποίο έπρεπε να είναι ισχυρό, ελαφρύ και φτηνό. Με έκπληξη είδα ότι η με διαφορά οικονομικότερη και αξιόλογη λύση, που συνδύαζε όλες τις προϋποθέσεις μου ήταν το MacBook Air. Με ένα στρογγυλό χιλιάρικο έπαιρνα ένα πανάλαφρο κόσμημα, με μία πολύ όμορφη οθόνη, ευχάριστο πληκτρολόγιο, εκπληκτικό trackpad και μπαταρία από άλλο πλανήτη. Laptop PC με τα διπλάσια χρήματα θα ήταν σίγουρα ισχυρότερα, ταχύτερα, θα απαιτούσαν λιγότερους περιορισμούς χρήσεις σε εξειδικευμένο software, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ζύγιζαν 1,3 κιλά και δεν θα είχαν 12 πραγματικές ώρες μπαταρίας.

Αλήθεια, η χρήση του trackpad τότε ήταν αρκετή. Κάτι που μέχρι τότε ήταν απλώς ενόχληση - συμβιβασμός για να μην βγάζεις από την τσάντα του λάπτοπ ποντίκι, στο mac ήταν ΑΠΟΛΑΥΣΗ.

Η δε διάρκεια της μπαταρίας εξωγήινη. 12 ώρες πραγματικής χρήσης; Να πηγαίνεις για δουλειά και να μην χρειάζεται καν να κουβαλάς τον φορτιστή (ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν το 1/5 των τυπικών power bricks); Να πηγαίνεις ταξίδι π.χ. και να μην καταλαβαίνεις πως πέρασε π.χ. το πεντάωρο στο τρένο ή το εξάωρο στο λεωφορείο, επειδή είδες μισό κύκλο GoT? (ναι, για τότε μιλάμε).

Στην πράξη βέβαια μέχρι να καταλάβω τι είναι που και πως δουλεύει έφτυσα αίμα. Κάποια πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, και μαθημένος μια ζωή με τα Windows νομίζω ότι είναι φτιαγμένα ηλιθιωδώς. Άλλα πράγματα ζορίζεσαι να τα κάνεις. Η γυναίκα μου, οι γονείς μου, η αδερφή μου, απλώς δεν το πλησίαζαν, επειδή σκάλωναν στο διαφορετικό περιβάλλον.

Ακόμη και απλά πράγματα, π.χ., ήθελα να συνδέσω με HDMI το macbook με την τηλεόραση για να δω ταινία από το λαπτοπ, αλλά έπρεπε να μένει ανοικτή η οθόνη, αλλιώς έπεφτε για ύπνο ο υπολογιστής. Η οθόνη με ανάλυση 16:10, η τηλεόραση με 16:9, δεν μπορούσε να τα διαχειριστεί και τα δύο μαζί, έπρεπε να τα κάνει και τα δύο είτε το ένα, είτε το άλλο.

Στο γραφείο που δούλευα τότε, δεν είχε καλό Wifi και έπρεπε να συνδεθώ με LAN, έπρεπε λοιπόν να ξηλωθώ άλλα 70€ για προσαρμογέα LAN -> USB της εταιρείας επειδή οι απλοί δεν δουλεύουν σε μακ. Ο υπολογιστής άνοιγε - έσβηνε σε χρόνο dt, ο πραγματικός λόγος ήταν ότι δεν έσβηνε, κάτι το οποίο σοδόμισε την μπαταρία σε πολύ λιγότερους κύκλους φόρτισης από ότι προβλεπόταν (και ξέρω πλέον ότι πρέπει να το σβήνω κανονικά συνεχώς και όχι απλώς να κατεβάζω την οθόνη).

Αυτά όμως με τον έναν τρόπο ή τον άλλο ξεπερνιούνται και αυτό που μένει είναι η ικανότητα του μηχανήματος ως υπολογιστής στο γραφείο σε συνδυασμό με την εκπληκτική φορητότητά του. Πηγαινοερχόμουν για χρόνια Αθήνα - Θεσσαλονίκη και είχα το "γραφείο" μου σε μία θήκη μεγέθους χοντρού περιοδικού (μαζί με την σκληρή θήκη προστασίας εννοώ). Παρότι μπορούσα να συνδεθώ σε μία εξωτερική οθόνη, δεν έμπαινα καν στον κόπο, κι ας ήταν μόλις 13.3".

Έτυχε να διαβάσω και εμπειρίες χρήσης των Μ1 από ανθρώπους που είχαν μέχρι τώρα PC και διαβάζω για χαοτικές διαφορές σε επιδόσεις υπέρ του Μ1.

Μετά από αυτήν την εμπειρία, μπορώ να καταλάβω αυτόν που θα αγοράσει λαπτοπ με 400-500€ από το Πλαίσιο καθώς μιλάμε για τα μισά λεφτά, η διαφορά από τα αντίστοιχα σημερινά MacBook μπορεί να κυμαίνεται από έναν μισθό έως ένα δεκαπενθήμερο. Αντικειμενικά πάντως, άλλη δικαιολογία δεν υπάρχει. Ειδικά με τις επιδόσεις του Μ1. Για την ακρίβεια μετανιώνω που έχω καθυστερήσει στο να πουλήσω το Air, ώστε να αγοράσω ένα Μ1, παρότι εδώ και καιρό δεν χρειάζομαι laptop όπως το χρειαζόμουν όταν πήρα το Air.

Το οικοσύστημα της apple δεν με αφορά και δεν μπορώ να το αξιοποιήσω, καθώς κατά κύριο λόγο είναι χρήσιμο για ιντεγκρέισιο του κινητού με τον υπολογιστή, και βάσει πεποιθήσεων 800-1000-1300 € για κινητό δεν δίνω. Οπότε αναγκαστικά το κινητό θα είναι android. Ακόμη και στη δουλειά δηλαδή, όπου οι περισσότεροι έχουν εταιρικό iphone, εγώ σαν τη μύγα μες στο γάλα έχω Android για να μπορώ να το έχω δίκαρτο, αλλά και επειδή δεν μου αρέσει να κυκλοφορώ με ένα ξένο χιλιάρικο στην τσέπη.

Όσο είχα το λάπτοπ καινούριο, πρακτικά σταμάτησα να χρησιμοποιώ τον σταθερό. Το χαλαρό browsing στο σπίτι μεταφέρθηκε από την καρέκλα του γραφείου, ξαπλωμένος στον καναπέ. Τα βιντεάκια στο Youtube από την τηλεόραση στο λαπτοπ.

Σταδιακά βέβαια, όταν άλλαξα δουλειά και άλλαξαν οι χρόνοι, άλλαξε και η χρήση του λαπτοπ, το οποίο σταδιακά παροπλίστηκε. Στην πράξη όμως δεν επέστρεψα στον σταθερό, μάλλον απλώς η χρήση browsing μεταφέρθηκε στο κινητό.

Σταθερό είχα, έχω, και πήρα πρόσφατα και ένα καινούριο budget gaming PC. Στην πράξη πιθανότατα θα μπορούσα με τα ίδια περίπου χρήματα να έχω ένα νέο Macbook Μ1, αλλά είναι δική μου ιδιοτροπία να έχω υπολογιστή με κάρτα γραφικών ο οποίος να μπορεί αν απαιτηθεί να παίξει και κάποιο παιχνίδι (παρότι στην πράξη δεν πρέπει να έχω παίξει παιχνίδι στον υπολογιστή τα τελευταία 5-6 χρόνια, ούτε και στο καινούριο). Διαφορά στις επιδόσεις σε γενική χρήση δεν ξέρω αν θα καταλάβαινα, ξαναλέω δεν είμαι power user.

Προσωπικά είμαι λοιπόν κάπου ενδιάμεσα. Καταλαβαίνω τον χρήστη του Mac, καταλαβαίνω και τον χρήστη του PC.

Ίσως αν δεν είχα την προσωπική ενόχληση να κρατάω στο χέρι μου κάτι που αξίζει 1000+€ και το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να μου γλυστρήσει και σπάσει, να μπορούσα να απολαύσω περισσότερο το οικοσύστημα της apple και να έγερνα προς τα εκεί. Πάντα όμως και σε κάθε περίπτωση θα είχα έναν σταθερό υπολογιστή, με μία GPU που θα κοστίζει περίπου όσο το υπόλοιπο pc. Και όποτε πάω για νέο λάπτοπ, θα πάω καρφί για το καλύτερο macbook που θα μπορώ να αγοράσω.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Να πούμε εδώ ότι δεν χρειάζεται να δώσει κάποιος ένα 1000αρικο για να πάρει iphone.
Με 550 σήμερα παίρνει καινούργιο από επίσημο διανομέα το 11 που πρακτικά δεν έχει να ζηλέψει και πολλά πράγματα από το 14. Αν μάλιστα αγοράζει με τιμολόγιο και παίρνει πίσω το ΦΠΑ μιλάμε για 444 ευρώ!
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.398
Reaction score
27.684
Να πούμε εδώ ότι δεν χρειάζεται να δώσει κάποιος ένα 1000αρικο για να πάρει iphone.
Με 550 σήμερα παίρνει καινούργιο από επίσημο διανομέα το 11 που πρακτικά δεν έχει να ζηλέψει και πολλά πράγματα από το 14. Αν μάλιστα αγοράζει με τιμολόγιο και παίρνει πίσω το ΦΠΑ μιλάμε για 444 ευρώ!
To οποίο ως συσκευή είναι εξαιρετική και θα σε πάει για πολλά χρόνια. Αλλά, αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο για κάποιους, σε 2 χρόνια από σήμερα το πολύ σε τρία, σταματούν τα software upgrades. Όπως επίσης δεν είναι δεδομένο πως θα έχει συνεργασία με τα gadgets που θα βγουν σε 3 χρόνια. Η πολιτική της Αpple λέει πως για 5 χρόνια ότι και να αγοράσεις έχεις support. Μετά δεν είναι σίγουρο.
 

Μηνύματα
7.187
Reaction score
1.168
Κάτι θυμάμαι να διαβάζω βέβαια για αποδεδειγμένο planned obsolence, με μειώσεις απόδοσης παλιότερων συσκευών μέσω των software upgrades κλπ. Να πάει κάποιος εν έτει 2023 να αγοράσει συσκευή του 2019, με ανανεώσεις ασφαλείας για καναδυό χρόνια μετά, όπου η apple θα του ρίξει και τις επιδόσεις... Προτιμώ android των 350-400€. Που μου δίνουν και δυνατότητα για δύο κάρτες και ανανεώσεις ασφαλείας για 3 χρόνια, για περίπου όσο δηλαδή θα κρατήσω τη συσκευή.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Το ότι δεν θα παίρνει upgrades δε λέει κάτι. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από major update στο hardware και δεν ξέρω σε τι φάση είναι το 11. Πάντως ένα 5 SE που έχω στο συρτάρι, από τα πρώτα, μιλάμε για πάνω από 10 χρόνια συσκευή, μια χαρά παίζει ως τηλέφωνο και στα μαμά applications. Και παίζει όπως την πρώτη μέρα.
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Κάτι θυμάμαι να διαβάζω βέβαια για αποδεδειγμένο planned obsolence, με μειώσεις απόδοσης παλιότερων συσκευών μέσω των software upgrades κλπ. Να πάει κάποιος εν έτει 2023 να αγοράσει συσκευή του 2019, με ανανεώσεις ασφαλείας για καναδυό χρόνια μετά, όπου η apple θα του ρίξει και τις επιδόσεις... Προτιμώ android των 350-400€. Που μου δίνουν και δυνατότητα για δύο κάρτες και ανανεώσεις ασφαλείας για 3 χρόνια, για περίπου όσο δηλαδή θα κρατήσω τη συσκευή.
έχουν προχωρήσει τόσο τα πράγματα που δε θες ουτε 350..... με 150-200 παίρνεις τηλεφωνάρα (αρκεί να μην κολλάς σε βλακείες όπως το τάδε έχει τον χ επεξεργαστή που είναι ...περσινός.... )
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.398
Reaction score
27.684
Και το πρώτο iPhone του 2007 που έχω δουλεύει. Αυτό που δεν ήρθε ποτέ επίσημα εδώ. Σαν software θα δουλεύει. Για αυτό είπα πως θα πάει μακριά. Τα επόμενα ακουστικά όμως παίζει και να μη τα βλέπει το 11 πχ. Ή την επικοινωνία με το Apple Watch. Αν αυτά είναι σημαντικά για κάποιον.

Το όριο σε αυτά είναι 5 χρόνια. Και στα Mac το OSX μέχρι στα 5 χρόνια πάει. Μετά τέλος. Μόνο με χέριασμα το επόμενο, και μέχρι εκεί.

Εγώ δεν έχω iPhone. Και δεν νομίζω πως θα πάρω και ποτέ. Θέλω μεγάλη οθόνη το οποίο σε iPhone μεταφράζεται σε 1500€. Ούτε για πλάκα δεν τα δίνω. Καλό χρυσό, ακόμα και καφέ να κάνει δεν τα δίνω συν ότι δεν το χρειάζομαι τόσο δυνατό τηλέφωνο και κάμερα. Με 400€ Android 6.5" είμαι υπέρ ευχαριστημένος.
 
Last edited:

Μηνύματα
7.187
Reaction score
1.168
έχουν προχωρήσει τόσο τα πράγματα που δε θες ουτε 350..... με 150-200 παίρνεις τηλεφωνάρα (αρκεί να μην κολλάς σε βλακείες όπως το τάδε έχει τον χ επεξεργαστή που είναι ...περσινός.... )
Με ένα Xiaomi Mi A2 την έβγαλα σχεδόν τετραετία, το Σεπτέμβριο πήρα ένα One Plus Nord 2T, το Xiaomi 250€ μου κόστισε το 18, το One Plus 380 €. Αλλά η συσκευή βγήκε το Μάιο του 2022, οπότε θα έχω ενημερώσεις ασφαλείας για μία τριετία τουλάχιστον. Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να δώσω παραπάνω, ειδικά το 1+ έχει και καλή κάμερα και σχετικά καλή ποιότητα κατασκευής. Power User δεν είμαι στο λαπτοπ ή το σταθερό, θα ήταν ασυνεπές να είμαι στο κινητό :).
 

D

Deleted member 35

Guest
Τα τηλέφωνα είναι φούσκα έτοιμη να σκάσει. Ήδη υπάρχουν πολλά παράπονα για τις τιμές σε συνδυασμό με την αλλοπροσαλη τακτική των αναβαθμίσεων.

Κάθε εξάμηνο άλλη πολιτική. Και όχι μόνο αυτό αλλά βλέπεις φτηνά τηλέφωνα να παίρνουν αναβάθμιση και νέα όχι.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.864
Reaction score
20.350
δεν θέλουν να βγουν έξω από το comfort zone τους.
...και το πρόβλημα, ποιο είναι; Εννοώ, γιατί να θέλει κάποιος να ξε-βολευτεί;
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.626
Reaction score
83.105
Σωστά. Και ακόμα περισσότερο με Linux, που κι εγώ πολλές φορές έχω φτύσει αίμα. Ξέρω όμως ανθρώπους που τους έχει στήσει κάποιος μηχανάκι Linux για να μπαίνουν σε FB κλπ. και δεν είχαν κυριολεκτικά ποτέ θέμα. Δεν το πείραζαν, δεν τους πείραζε.

Συν το άλλο που συχνά παραβλέπεται. Ότι πολλοί συγκρίνουν τα προβλήματα (είτε χρήσης, είτε βλαβών κλπ.) που συναντάνε οι χρήστες π.χ. σε Android τηλέφωνα κόστους 100-1.000€ με αυτά που συναντάνε σε iPhones αποκλειστικά των 800-1.000€. Δεν είναι συγκρίσιμα. Το ίδιο και σε laptops.

Είχε πάρει η θεία μου ένα "laptop" Turbo-X με 200€ ή κάτι τέτοιο και είχε 32GB "δίσκο". Κάθε 3 και λίγο μου το έφερνε γιατί γέμιζε ο χώρος και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Τι να κάνω τώρα εγώ, να το λάβω υπόψιν στην κόντρα PC vs Mac;
Συμφωνώ σε όλα με έναν αστερίσκο.

Το "ό,τι πληρώνεις παίρνεις" στα τεχνολογικά προϊόντα έχει διαφορετικό ορισμό. Καλύτερες επιδόσεις, περισσότερες δυνατότητες, πιο προσεγμένα, πιο όμορφα, μεγαλύτερη χρονική υποστήριξη, αλλά... αν βγάλουμε από την εξίσωση τα εντελώς low budget που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, οι βλάβες και τα bugs είναι πλέον στο ίδιο επίπεδο από τη low mid-range μέχρι την top κατηγορία.

Κάθε συνειδητοποιημένος χρήστης αγοράζει το gadget που ταιριάζει στα οικονομικά και τις προτεραιότητές του. Ευτυχώς υπάρχουν προτάσεις πλήρως λειτουργικές για όλα τα επίπεδα χρηστών.


Να πούμε εδώ ότι δεν χρειάζεται να δώσει κάποιος ένα 1000αρικο για να πάρει iphone.
Με 550 σήμερα παίρνει καινούργιο από επίσημο διανομέα το 11 που πρακτικά δεν έχει να ζηλέψει και πολλά πράγματα από το 14. Αν μάλιστα αγοράζει με τιμολόγιο και παίρνει πίσω το ΦΠΑ μιλάμε για 444 ευρώ!
Αυτή η παράμετρος θα έπρεπε να είναι πιο δημοφιλής στους υποψήφιους αγοραστές.

Η άλλη παράμετρος που με αφορά και δεν αναφέρεται συχνά είναι ότι όπως σε όλα τα υλικά αγαθά υπάρχουν στοιχεία πέραν της λειτουργικότητας που επηρεάζουν τις αγορές του καταναλωτή. Όπως έχω γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν, το ξερό "να κάνει τη δουλειά του" δεν το συμμερίζονται όλοι. Θέλουν το κάτι παραπάνω από πλευράς μάρκας, πρεστίζ, μόδας, γνώριμης σχεδίασης, κύκλου κλπ.

Για να χαρώ για κάτι που έχω και χρησιμοποιώ καθημερινά δεν φτάνει απλά να δουλεύει καλά. Πρέπει να μου αρέσει, να το βλέπω ως ξεχωριστό αξεσουάρ. Αυτό όμως ταυτόχρονα σημαίνει ότι πρέπει να μπω στον χορό γιατί αν βγει νέο μοντέλο σβήνει η αγάπη για το παλιό. Το Android για παράδειγμα που έχω δεν το αγάπησα ποτέ αρκετά ώστε να θέλω το καινούργιο. Με τα iPhones είχα κάθε χρόνο περιπέτειες.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.398
Reaction score
27.684
...και το πρόβλημα, ποιο είναι; Εννοώ, γιατί να θέλει κάποιος να ξε-βολευτεί;
Όταν η εμμονή στη βόλεψη μου επηρεάζει μόνο εμένα δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν όμως επηρεάζει και άλλους υπάρχει μεγάλο θέμα. Το κόστος μπορεί να είναι χρονικό, οικονομικό, τεχνικό κ.α. Όπως και συνδιασμός αυτών ακόμα και όλα αυτά μαζί. Στον χειρότερο σενάριο μπορεί να επηρεάζει ακόμα και την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των άλλων.
 
Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.245
Reaction score
78.922
Στον χειρότερο σενάριο μπορεί να επηρεάζει ακόμα και την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των άλλων.
Για παράδειγμα, να χτυπάτε το κεφάλι σας που δεν πήρατε Macbook

pc head bang.jpg
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.864
Reaction score
20.350
@Dimifoot Ή, θα μπορούσα να χτυπάω το κεφάλι μου στο Macbook που πήρα! :biggrin:

Πέραν της πλάκας, @alexis δεν μίλησα για εμμονές ή τα άλλα που αναφέρεις - τα οποία είναι σωστά, υπό διαφορετικό πρίσμα από αυτό που έθεσα την ερώτησή μου.

Και για να το πω πιο απλά, εφόσον έμαθα = βολεύτηκα να κάνω τη δουλειά μου με PC και Windows, γιατί να βγω από το comfort zone μου και να πάω σε Apple; Για να κερδίσω τι; Π.χ. 5% παραπάνω παραγωγικότητα; (τυχαίο ποσοστό, χάριν παραδείγματος) Με ποιο κόστος;

Και για να στο πω και διαφορετικά: Στην εργασία μου, πριν 3 χρόνια, μας αντικατέστησαν όλους τους σταθερούς υπολογιστές με φορητούς (Lenovo, Windows). Έχω μια συνάδελφο, η οποία είναι 20+ χρόνια πιο "παλιά" από εμένα, η οποία απαίτησε ο δικός της φορητός να είναι Apple για "να είναι συμβατός με το κινητό και το tablet της". Πήγα προχτές στο γραφείο της κι είδα - για άλλη μία φορά - ότι ο φορητός Apple ήταν κλειστός (shut down) κι αναπαυόταν ήρεμα κι ήσυχα στο γραφείο της, ενώ έκανε τη δουλειά της με τον σταθερό υπολογιστή "ηλικίας" τουλάχιστον 10 ετών - αυτόν που κανονικά θα έπρεπε να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί με φορητό. Ανάθεμα εάν ο Apple έχει εκκινήσει 10 φορές από την ημέρα που της τον έφεραν.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.398
Reaction score
27.684
Και για να το πω πιο απλά, εφόσον έμαθα = βολεύτηκα να κάνω τη δουλειά μου με PC και Windows, γιατί να βγω από το comfort zone μου και να πάω σε Apple; Για να κερδίσω τι; Π.χ. 5% παραπάνω παραγωγικότητα; (τυχαίο ποσοστό, χάριν παραδείγματος) Με ποιο κόστος;
Αυτό που λές αφορά προσωπική χρήση και επιλογή να μένεις εκεί που είσαι. Αυτό όσο και να επηρεάζει ή μη εσένα, δεν επηρεάζει άλλους. Δεν υπάρχει καθένα θέμα εδώ. Κάνε ότι θες, ότι σε βολεύει.

Όταν όμως είσαι τεχνικός όπως στα παραδείγματα που έγραψα παραπάνω, και δεν θες ένα προϊόν επειδή δεν το ξέρεις από επιλογή σου, ή επειδή φοβάσαι τη συνύπαρξη με αυτό, ή επειδή η παρουσία του σου τροχίζει την καρέκλα, ενώ αυτό είναι το σωστό ή καλύτερο μηχάνημα για τους άλλους, αυτό είναι επιλογή στην παραμονή του comfort zone σου σε βάρος των άλλων και εκεί υπάρχει θέμα. (*)

Αν ο τεχνικός είναι γνώστης του κάθε νέου μηχανήματος και ξέρει πως αυτό και εκείνο δεν κάνει, δεν υπάρχει θέμα. Δεν επιλέγει με βάση το δικό του comfort zone αλλά με βάση το καλύτερο αποτέλεσμα προς την ομάδα και την εταιρεία που εργάζεται. Αυτός είναι στο 40% που έγραψα παραπάνω. Και μάλλον αυτό δεν το κατάλαβαν κάποιοι πριν και έγραψαν ότι έγραψαν. Δυστυχώς όμως, η εμπειρία μου έχει δείξει ότι το 60% είναι στα 1,2 & 3.

(*)
1) Δεν το ξέρεις από επιλογή σου επειδή επέλεξες το comfort zone αντί της έρευνας και της εκπαίδευσης σε νέα πράγματα.
2) Δεν το επέλεξες επειδή φοβάσαι τη συνύπαρξη με αυτό, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το (1). Άγνοια.
3) Δεν το επέλεξες επειδή αισθάνεσαι πως η παρουσία του σου τροχίζει την καρέκλα, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα (1) & (2).


Και για να στο πω και διαφορετικά: Στην εργασία μου, πριν 3 χρόνια, μας αντικατέστησαν όλους τους σταθερούς υπολογιστές με φορητούς (Lenovo, Windows). Έχω μια συνάδελφο, η οποία είναι 20+ χρόνια πιο "παλιά" από εμένα, η οποία απαίτησε ο δικός της φορητός να είναι Apple για "να είναι συμβατός με το κινητό και το tablet της". Πήγα προχτές στο γραφείο της κι είδα - για άλλη μία φορά - ότι ο φορητός Apple ήταν κλειστός (shut down) κι αναπαυόταν ήρεμα κι ήσυχα στο γραφείο της, ενώ έκανε τη δουλειά της με τον σταθερό υπολογιστή "ηλικίας" τουλάχιστον 10 ετών - αυτόν που κανονικά θα έπρεπε να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί με φορητό. Ανάθεμα εάν ο Apple έχει εκκινήσει 10 φορές από την ημέρα που της τον έφεραν.
Σε αυτό το παράδειγμα αυτό που βλέπω είναι πως η συγκεκριμένη συναδέλφος έψαχνε ποιός θα της πληρώσει το νέο της MacBook. Δεν έχει καμία σχέση με όσα έχω αναφέρει.
 
Last edited:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.864
Reaction score
20.350
Σε αυτό το παράδειγμα αυτό που βλέπω είναι πως η συγκεκριμένη συναδέλφος έψαχνε ποιός θα της πληρώσει το νέο της MacBook. Δεν έχει καμία σχέση με όσα έχω αναφέρει.
Μα, η πλάκα είναι ότι δεν είχε MacBook! Ίσως να έψαχνε ευκαιρία να αποκτήσει ένα, οπότε βολεύτηκε. Το πρόβλημα είναι ότι το έθεσε ως προαπαιτούμενο για να (συνεχίζει να) κανει τη δουλειά της, την οποία συνεχίζει να κάνει με το σταθερό PC των 10+ ετών! Άρα, όχι μόνο δεν βγήκε από το comfort zone της, αλλά απέκτησε κι ένα πανάκριβο στολίδι για το γραφείο της. Ουδέν άλλο σχόλιο.

Όσο για τους τεχνικούς που νιώθουν ότι τους "τροχίζουν την καρέκλα" τα Mac, ε, λογικό δεν είναι να μην τα θέλουν; Δηλαδή, ναι, ΟΚ, δεν δείχνουν διάθεση να μάθουν κάτι νέο. ΟΚ, είναι κατακριτέο. Ούτε βάζουν το καλό της εταιρείας και της ομάδας πρώτο. Κατακριτέο κι αυτό.

Όμως, τι θα γίνει "αύριο" που θα καμφθούν οι αντιστάσεις τους και αντικατασταθούν τα PCs με Macs; Θα αυξηθεί η παραγωγικότητα της εταιρείας, θα αυξηθούν τα κέρδη, θα μειωθούν τα λειτουργικά προβλήματα και... Όταν θα του πει ο διευθυντής "Αγόρι μου, άντε, πήγαινε σπίτι σου, γιατί με τα Macs που δεν χαλάνε ποτέ, δεν σε χρειαζόμαστε.", τι θα πει στην οικογένεια του; "Α, ξέρετε, με απέλυσαν από την εταιρεία, αλλά η παραγωγικότητα αυξήθηκε! Οπότε, δεν πειράζει που δεν θα έχω λεφτά για να σας ταΐσω, φτάνει που βελτιώθηκαν τα αποτελέσματα της εταιρείας που με απέλυσε."!

Ε, όχι ρε φίλε. Την πάρτη του θα κοιτάξει ο τεχνικός και τίποτα άλλο. Ακραίο το παράδειγμα μου, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα.
 

D

Deleted member 35

Guest
Καθόμαστε και γράφουμε ότι να ναι. Η IBM έχει χιλιάδες προγραμματιστές με @@ και δεξαμενή στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Έκανε μια μικρή αλλαγή και οκ. Εδώ έδωσε πόσα δισ για να αγοράσει τη Red hat Linux. Θα κολλήσει στα 15000 μηχανήματα; Για αυτό το μέγεθος αυτά είναι παιχνίδια. Εδώ η Google η το Facebook πριν μερικά χρόνια αγόρασε κατσίκες για να τρώνε το γκαζόν. Πρέπει να βγούμε και να απολύσουμε τους εργάτες καθαριότητας επειδή το έκαναν αυτοί;

Επίσης πολύ σημαντικό που το αγνοειτε. Η αγορά ρυθμίζεται από πολλά πράγματα. Κράζετε τους IT διότι δεν πάνε σε Mac. Με τι υπόβαθρο; Πχ στην Ελλάδα πόσα λογιστικά υπάρχουν για αυτή την πλατφόρμα; Ποιος θα τα γράψει; Εγώ και εσύ; Η την εμπειρία που έχουν και τους οποίους αυτοματισμούς έχουν κάνει. Δεν μαθαίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Μέχρι να κάνει debugging σε ένα νέο πρόβλημα στην παλιά πλατφόρμα ίσως έχει στήσει ολόκληρο όροφο.

Επίσης κάτι τελευταίο που το έχω σαν εμπειρία. Δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνεις deployment στα πάντα. Πχ οι νέοι Mac που τα έχουν όλα ενσωματωμένα πάνε για ολική αλλαγή. Αυτο όμως απαιτεί τρελά συμβόλαια που ίσως δεν αξίζει. Αντίθετα ένα PC δεν έχει τέτοια προβλήματα. Ξηλωνεις τον παλιό δίσκο και τον βάζεις στο νέο PC και δουλεύει κατευθείαν.
Έτσι για την κουβέντα η IBM έχει 288000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.
 
Last edited by a moderator:


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.067
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top