Mac VS PC (για να περνάει η ώρα)

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.880
Reaction score
34.260
@Kotsidis John εσύ που δουλεύεις πολύ επεξεργασία εικόνας, τι προτιμάς;
καλημερα, εγω φυσικα mac μονο προτιμω κι εχω, και σ αυτα φυσικα μονο δουλευω και για πολλους λογους, αν κ δε προλαβαινω να γραφω σ αυτο το κλασσικο θεμα που ποτε φυσικα δε θα λυθει, ας παρει ο καθενας αυτο που ααγαπαει οπως κι εμεις το ιδιο! :p
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.109
Reaction score
20.601
Από χρηστικής πλευράς, έχετε δίκιο και το συζητείτε. Από τεχνικής τοιαύτης, δεν είναι συγκρίσιμα πράγματα. Πρόκειται για διαφορετικές πλατφόρμες. Η Microsoft ήδη ετοιμάζεται και είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Αν κάτσει και η μπίλια σε κανέναν κινέζο (Rockchip και Σία, πάρα πολύ απίθανο, όμως), ή αποφασίσει η Samsung ή καμιά nVidia να βγάλουν κάποιο scalable risc chip και οι Intel και AMD νιώσουν την απειλή της εξαγοράς, τότε, ναι. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε τί ετοιμάζουν και για πότε, και, γενικά, το θέμα είναι πολύπλοκο, καθώς εμπλέκονται αντικρουόμενα συμφέροντα και νομικές δεσμεύσεις.

Πάντως, η πιθανότητα να δούμε τα Windows 13 ή 14 αποκλειστικά σε πλατφόρμα risc δεν είναι μεγάλη, είναι όμως ορατή. (Αν και Windows 13 είναι αμφίβολο να υπάρξουν).
 

Μηνύματα
3.665
Reaction score
5.497
Από την προσωπική μου εμπειρία, πρέπει να προσπαθήσω πολύ για να ξεπεράσω τα 6-7 gb στα Windows 11 για να δικαιολογήσω στον εαυτό μου τα 16 gb που είχα αγοράσει

αλλά

και στις 2 περιπτώσεις εξαρτάται κυρίως τι θέλουν οι εφαρμογές σου,

αν και το OSX χρησιμοποιεί λίγο περισσότερη RAM καθώς τρέχουν περισσότερα processes για να έχεις όλους αυτές τι ευκολίες με το indexing, continuity κλπ

στα νέα Mac με τα Μ chips, γίνεται καλή και ταχύτατη διαχείριση της μνήμης και δε θα καταλάβει κάποιος που δεν ξέρει ότι λείπει μνήμη,
καθώς αυτό γίνεται με εκτεταμένο swapping (προσωρινή εγγραφή της μνήμης στο δίσκο) αλλά είναι σε βάρος της ταχύτητας που ναι μεν έχει αρκετή επεξεργαστική δύναμη, αλλά δεν περισσεύει πάντα,
και από την άλλη δεν θες να έχεις 5-10 ανοιχτά tabs στον browser και να γίνεται εκτεταμμένο swapping στον μικρό και κολλημένο στο motherboard SSD.
Για να μην αναφερθούμε σε λίγο πιο απαιτητικές διεργασίες όπως επεξεργασία των φωτο των διακοπών.

Δείτε διαφορές στην ταχύτητα ανάμεσα σε 2 ίδια Μ2 Macs με διαφορετική μνήμη και δίσκο, οι διαφορές είναι χαοτικές και επίσης δείτε τo εκτεταμένο swapping ακόμη και στο μοντέλο με τα 16 gb με πιο απαιτητικές εφαρμογές



και το σημαντικότερο είναι ότι όταν θα καταλάβεις ότι η μνήμη και ο δίσκος είναι λίγα, δε θα μπορείς να αλλάξεις ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Βασικά αν καταλάβω ποτέ ότι η μνήμη η ο σκληρός είναι λίγα απλά θα το πουλήσω και θα πάρω άλλο. Αυτή γενικά είναι η λογική μου στις αγορές.
Στα λεφτά του το m1 με τα 8 gb δεν έχει αντίπαλο. Το γεγονός ότι το μοντέλο με τα 16 gb ram είναι γρηγορότερο από αυτό με τα 8 δεν σημαίνει ότι τα 8 gb δεν επαρκούν. Αν τώρα αρχίσουμε τα σενάρια επεξεργασίας βίντεο (που για την τιμή του πάλι δεν έχει ανταγωνισμό) είναι προτιμότερο να αγοράσεις κάποιο pro έτσι κι αλλιώς.
Το να λες όμως ότι macbook Μ στο χιλιάρικο ΔΕΝ υπάρχει και ότι οι εφαρμογές που τρέχεις είναι αστείες και δεν θα πάει μακριά προυποθετει ότι υπάρχει κάτι καλύτερο σε αυτά τα λεφτά. Επομένως σε αυτά τα λεφτά ποιο laptop θα σε πάει πιο μακριά και θα τρέχει πιο σοβαρές εφαρμογές;
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.666
Reaction score
28.004
Όσο αφορά το browsing, όπως έχω πει η σύζυγος δουλεύει πολύ και το iMac. Και εγώ, αλλά εκείνη περισσότερο και με πολύ περισσότερα tabs. Έχουμε 3 προφίλ στον iMac. Ένα δικό μου, ένα δικό της προσωπικό και ένα επαγγελματικό. Όλα σε Chrome, στο δικό μου είναι μόνιμα ανοιχτά καμιά δεκαριά, στο προσωπικό της άλλα τόσα και στο επαγγελματικό τουλάχιστον 30. Όλη η εργασία της είναι web based. Πριν τις αναβαθμίσεις δεν το συζητούσες καν. Μόλις πήρε 12GB RAM, από 4GB (σηκώνει μέχρι 16GB και με πατέντα και 32GB), η διαφορά ήταν τεράστια. Τότε δούλευα πολύ Photoshop με ταυτόχρονη χρήση πολλών ανοιχτών tabs και είδα πολύ μεγάλη αλλαγή. Με την τοποθέτηση και του EVO 250GB SSD το μηχάνημα απογειώθηκε, σε σχέση με την αρχική του δομή. Για iMac του 2011 είναι όχι απλά αστέρι αλλά και κάτι παραπάνω. Αν αυτά συμβαίνουν στο i5 του 2011, ο Μ1 θα πετάει. Είτε έχει 8GB RAM είτε 16GB.
 

Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
Καποτε η Apple δουλευε με την πολυ καλη σειρα επεξεργαστων της Motorola 68000 οπως o Sinclair QL, ο Atari και η Amiga με την διαφορα πως η Amiga ειχε 2 ή 3 συνεπεξεργαστες (δεν θυμαμαι ακριβως) και δεν ετρωγε ολο το ζορι ο 68000 μεχρι που καποια στιγμη πηρε η IBM το πλεοψηφικο πακετο μετοχων του μεγαλυτερου εργοστασιου της Commodore που εβγαζε περα απο PC και την Amiga και το εκλεισε.

Λιγο μετα η Digital (DEC) μαζι με την Samsung και μια εταιρεια ημιαγωγων (δεν θυμαμαι το ονομα της) παρουσιαζουν τον APLHA τον πρωτο με διαφορα καθαροαιμο 64 bits επεξεργαστη αλλα λιγο μετα ω του θαυματος η Αμερικανικη κυβερνηση απαγορευει τις εξαγωγες στην Digital για 3 χρονια επειδη ενα Super computer της που εξηχθη στην Ολλανδια κατεληξε στην Ρωσια.

Αυτο σε μια εταιρεια που παραγει Super computers ισοδυναμει με θανατο πραγμα που εγινε λιγο μετα.

Λιγο μετα το ΜΙΤ ζητησε προσφορες για ενα Super computer με δυνατοτητα 6.000 τερματικων και κρητηριο την ταχυτητα του. Ολοι περιμεναν πως το καμαρι των Αμερικανων η Cray computers θα κερδιζε τον διαγωνισμο μεχρι που η Hitachi ελαβε μερος με ενα μηχανημα 2+ φορες πιο γρηγορο απο τους περιφημους Cray με αποτελεσμα λιγο μετα να κλεισει και η Cray.

Οι Αμερικανοι ομως επιδοτησαν το MIT και τελικα το MIT πηρε το Cray γιατι ηθελε λεει να μαθαινουν οι Αμερικανοι σε Αμερικανικο υπολογιστη !

Οσοι ασχολουνταν με 3D γραφικα θα γνωριζαν τα Silicon graphics, μηχανηματα που ετρεχαν Unix και ηταν εξειδικευμενα στα 3D γραφικα. Εκλεισε και αυτη μιας και ανεξαρτητοι κατασκευαστες ειχαν παρουσιασει πολυ δυνατες CPU, GPU και γενικα προιοντα που εδωσαν μεγαλη επεξεργαστικη ισχυ στα PC.

Ηταν η σειρα της Silicon graphics να κλεισει.

Η Apple εχει πολυ καλο marketing και μπορει ο καθενας να δει πως καποιοι κοιμουνται εξω απο τα καταστηματα για να παρουν πρωτοι ενα τηλεφωνο της αλλα εδω δεν μιλαμε για αυτους.

Διαβασα λοιπον πως η Apple εχει μηχανημα για οποιαδηποτε εργασια και πραγματικα εχει το θεμα ομως ειναι αν μπορει να συναγωνιστει ολους αυτους τους κατασκευαστες που παραγουν εξαρτηματα για τα PC.

Εγραψε πολυ σωστα ο @alexis οτι η πιο απαιτητικη εργασια για εναν υπολογιστη ειναι τα 3D graphics.

Για να δουμε:

-- Apple

Apple M1 Ultra with 20-core CPU
64-core GPU, 32-core Neural Engine

-- PC

AMD Ryzen Threadripper Pro 5995WX 64-core CPU
Nvidia RTX 4090 16384-core GPU

Σιγουρα θα καμει την δουλεια του καποιος που θα αγορασει αυτο το καλο Apple αλλα εκεινος που θα παρει αυτο το PC θα τελειωσει την δουλεια του σε πολυ λιγωτερο χρονο και επειδη στα 3D ο χρονος συχνα μεταφραζεται σε μερες και οχι σε δευτερολεπτα μπορει να καταλαβει ο καθενας το σημαινει αυτο.

Σημ. Θα μπορουσα να βαλω ακομα πιο δυνατο PC για συγκριση αλλα δεν ηταν αναγκη.
 
Last edited:

Μηνύματα
2.777
Reaction score
8.000
αλλα εκεινος που θα παρει αυτο το PC θα τελειωσει την δουλεια του σε πολυ λιγωτερο χρονο
Υπομονη λιγο παιδια να βγει το νεο mac pro. Τωρα συγκρινετε επεξεργαστες για λαπτοπς με desktop workstations.
 

Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
Laptops ?????

 

Μηνύματα
2.777
Reaction score
8.000
Οχι δε με καταλαβες. Λεω η αππλε δεν εχει βγαλει ακομη το μακ προ με απλ σιλικον. Οι επεξεργαστες που εχει βγαλει μεχρι τωρα ειναι για λαπτοπς.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.666
Reaction score
28.004
Καποτε η Apple δουλευε με την πολυ καλη σειρα επεξεργαστων της Motorola 68000
O πρώτος μου Mac ήταν ο Quandra 650. Είχε τον 68040.

Οσοι ασχολουνταν με 3D γραφικα θα γνωριζαν τα Silicon graphics, μηχανηματα που ετρεχαν Unix και ηταν εξειδικευμενα στα 3D γραφικα. Εκλεισε και αυτη μιας και ανεξαρτητοι κατασκευαστες ειχαν παρουσιασει πολυ δυνατες CPU, GPU και γενικα προιοντα που εδωσαν μεγαλη επεξεργαστικη ισχυ στα PC.

Ηταν η σειρα της Silicon graphics να κλεισει.
Όντως αυτοί εξαφανίστηκαν και μάλιστα γρήγορα. Είχαμε δύο Onyx 1 και έναν ONYX 2. Εξωφρενικά ακριβά μηχανήματα. Στον ONYX 1 ξεκινούσαν από τα $120.000 και ανάλογα τα components που ήθελες μπορούσε να φτάσει και το μισό εκατομμύριο δολάρια. Ήταν και ο λόγος που τα Post Production studios στην Ελλάδα ήταν το πολύ δύο, ταυτόχρονα.
 

Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
H τελευταια μου Amiga 4000 που ειχε τον 68040 (αλλαχτηκε μεσω interface που εβγαλε η Γερμανικη εταιρεια που πηρε τα δικαιωματα για την Amiga) με τον 68060 . Μετα εκλεισε και αυτη η Γερμανικη εταιρεια.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.666
Reaction score
28.004
Σε κάποια πράγματα το βασικό MacBook Air M2 των $1200 είναι πιο γρήγορο από τον Mac Pro των $15.000.
Για να καταλάβουμε πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση. Υπάρχουν renders που με το Air θα τα πάρεις στο μισό χρόνο από τον Mac Pro.
 

Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
Σε εφαρμογες ομως 3D δεν μπορει να συγκριθει Αλεξη για να μην μιλησω για πολλαπλους επεξεργαστες γιατι εκει οι διαφορες ειναι χαοτικες ;)
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.666
Reaction score
28.004
Για 3D δεν ξέρω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως φίλου μου θριντάδες δουλεύουν με PCs. Ο ένας μάλιστα δεν θέλει να ακούει για Apple. Και δουλεύει και DaVinci και άλλα.
 

Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
To DaVinci δουλευει ωραια και σε Mac, αν ηταν δυνατον να βαζουν οποια καρτα γραφικων θελουν οι χρηστες Apple τοτε πιστευω οτι ειδικα στο DaVinci δεν θα υπηρχαν μεγαλες διαφορες.
 

Μηνύματα
2.777
Reaction score
8.000
Οπως ειπα ποιο πανω δεν εχει βγαλει ακομη cpu για αυτες τις δουλειες. Εκει που εχει βγαλει ομως (λαπτοπ) προσφερει αριστες επιδοσεις και 15+ ωρες αυτονομιας. Color me impressed!
 

Μηνύματα
1.059
Reaction score
1.577
πέραν της προτίμησης του καθενός,
ο βασικός παράγοντας είναι και το software που χρησιμοποιεί,

έγραψα προηγουμένως για εφαρμογή της EPSON που χρειάστηκα για να κάνω reset τον εκτυπωτή, εφαρμογή που χρησιμοποιεί το service και υπάρχει μόνο για win

πάμε επόμενο παράδειγμα,
κάνω χρήση της Access για διάφορα πράματα στη δουλειά και επιστημονικά, μου βγαίνει δωρεάν καθώς έχω από τη δουλειά συνδρομή με 5 άδειες
αν πήγαινα μόνο Mac θα έπρεπε να πληρώσω κάποιο πρόγραμμα που θα ήταν μάλλον και υποδεέστερο

(όταν είχα το Macbook είχα αγοράσει την εφαρμογή Bento για database, ευτυχώς προνόησα να κάνω export τα δεδομένα σε Excel, καθώς το πρόγραμμα σταμάτησε να εξελίσεται και από κάποια στιγμή και μετά δεν το υποστήριζε και το λειτουργικό)

καλό είναι ότι λειτουργικό και να χρησιμοποιεί κανείς, να προτιμάει προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούν κοινά ή ανοικτά πρότυπα, ώστε να μπορεί όποτε θέλει με ευκολία να μεταφέρει τα δεδομένα του αλλού
 

MAD

Σιαρτάκιας
Μηνύματα
5.251
Reaction score
1.161
Αγοράζεις μηχάνημα σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Υπάρχει ένα Apple για κάθε εργασία, όσο απαιτητική και να είναι. Ο μόνος περιορισμός είναι το διαθέσιμο software.

'Ενα Apple για κάθε εργασία? ή ένα PC για όλες? ιδού η απορία!
 
Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.666
Reaction score
28.004
'Ενα Apple για κάθε εργασία? ή ένα PC για όλες? ιδού η απορία!
Δεν υπάρχει Mac που να μην μπορεί να τα κάνει όλα από θέμα hardware. Αν υπάρχει περιορισμός θα είναι στο software.

Το αντοίστηχο Mac, με το PC μου (μαζί με τα προγράματα επεξεργασίας εικόνας κλπ.), θα κόστιζε πιστεύω 3000-4000€!!!
Εξαρτάται για τι μηχάνημα μιλάμε. Και βέβαια τα προγράμματα original, όχι τζάκ σπάροου ;)

Για βασική επεξεργασία και τζάκ σπάροου με ένα χιλιάρικο είσαι έτοιμος στο Μαc. ;)
 

Μηνύματα
1.059
Reaction score
1.577
Βασικά αν καταλάβω ποτέ ότι η μνήμη η ο σκληρός είναι λίγα απλά θα το πουλήσω και θα πάρω άλλο. Αυτή γενικά είναι η λογική μου στις αγορές.
Στα λεφτά του το m1 με τα 8 gb δεν έχει αντίπαλο. Το γεγονός ότι το μοντέλο με τα 16 gb ram είναι γρηγορότερο από αυτό με τα 8 δεν σημαίνει ότι τα 8 gb δεν επαρκούν. Αν τώρα αρχίσουμε τα σενάρια επεξεργασίας βίντεο (που για την τιμή του πάλι δεν έχει ανταγωνισμό) είναι προτιμότερο να αγοράσεις κάποιο pro έτσι κι αλλιώς.
Το να λες όμως ότι macbook Μ στο χιλιάρικο ΔΕΝ υπάρχει και ότι οι εφαρμογές που τρέχεις είναι αστείες και δεν θα πάει μακριά προυποθετει ότι υπάρχει κάτι καλύτερο σε αυτά τα λεφτά. Επομένως σε αυτά τα λεφτά ποιο laptop θα σε πάει πιο μακριά και θα τρέχει πιο σοβαρές εφαρμογές;

δεν έγραψα πουθενά για αστείες εφαρμογές,
οι Μ επεξεργαστές είναι γρήγοροι, αλλά αν έχεις μικρή μνήμη και δίσκο η ταχύτητα πάει περίπατο, ακόμη και αν ανοίξεις πολλά tabs στον browser,
δεν λέω ότι θα σέρνεται, αλλά μία υποδεέστερη CPU με επαρκή μνήμη και δίσκο θα δώσει καλύτερη εμπειρία χρήσης σε πολλές περιπτώσεις

πχ
Mac M2 με 256 gb δίσκο έχει ταχύτητες ανάγνωσης-εγγραφής στο δίσκο περίπου 1,500 MB/s (μισή σχεδόν σε σχέση με το μοντέλο με τα 512 gb ή σε σχέση με τον τριετίας NVME που έχω), αυτό σε συνδυασμό με τη μικρή μνήμη και το συνεχές swapping, κάνει το μηχάνημα πιο αργό από προηγούμενα Mac με επερκέστερη μνήμη και μεγαλύτερο σκληρό

https://www.macrumors.com/2023/01/24/m2-mac-mini-256gb-slower-ssd/
 

Μηνύματα
3.768
Reaction score
6.740
H τελευταια μου Amiga 4000 που ειχε τον 68040 (αλλαχτηκε μεσω interface που εβγαλε η Γερμανικη εταιρεια που πηρε τα δικαιωματα για την Amiga) με τον 68060 . Μετα εκλεισε και αυτη η Γερμανικη εταιρεια.
Με την 1200 κάναμε εφέ για διάφορα σποτάκια στο ραδιόφωνο αν θυμάμαι καλά αρχές δεκαετίας 1990.
Φοβερό μηχανάκι για εκείνες τις εποχές!
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.353
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top