Mac VS PC (για να περνάει η ώρα)

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.378
Reaction score
79.477

Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
Μικρη σε τεχνολογια σε σχεση με αυτες αλλα αν θελετε συγκρισεις αφαιρεστε τα iphone και θα δειτε που βρισκεται στον τομεα των υπολογιστων.

Στο ερωτημα ομως που εθεσα δεν βλεπω να απαντατε ! Ρωτηστε, ψαξτε, παρτε τον χρησμο της πυθιας και απαντηστε !!
 

Μηνύματα
19.324
Reaction score
13.536
Ωραίος πίνακας αυτός, ειδικά εκεί που δείχνει τα κέρδη και κάνοντας την αντιπαραβολή με τα έσοδα βλέπουμε ότι η Apple έχει κέρδη 117$ δισ. με έσοδα 387$ δισ. Είναι επειδή έχει μικρό περιθώριο κέρδους... :rolleyes:

Παρεμπιπτόντως, αφαιρώντας τα iphone, ipad, κλπ, στον πίνακα παρακάτω βλέπουμε τι ποσοστά ειχαν οι εταιρείες υπολογιστών (desktop, laptop) το 2021, στοιχεία της Canalys.


Worldwide desktop, notebook and workstation shipments (market share and annual growth)
Canalys PC Market Pulse: Full-year 2021
Vendor (company)
2021
shipments
2021
market share
2020
shipments
2020
market share
Annual
growth
Lenovo
82,142​
24.1%​
72,646​
24.4%​
13.1%​
HP
74,072​
21.7%​
67,688​
22.7%​
9.5%​
Dell
59,300​
17.4%​
50,273​
16.9%​
18.0%​
Apple
28,958​
8.5%​
22,574​
7.6%​
28.3%​
Acer
24,383​
7.1%​
20,023​
6.7%​
21.8%​
Others
72,198​
21.2%​
64,430​
21.6%​
12.1%​
Total
341,053
100.0%
297,614
100.0%
14.6%
 
Last edited:

minas

Πισιά
Μηνύματα
3.927
Reaction score
3.731
Έχει πλάκα η συζήτηση, μερικές περιγραφές μου θυμίζουν λάμπες vs τρανζίστορς (θα αφήσω στη φαντασία σας την αντιστοίχιση :p)
Μια χαρά είναι τα νέα Mac, αλλά μετρήσιμα δεν κάνουν την διαφορά που περιγράφουν ότι αισθάνονται οι πιστοί τους χρήστες. Το μεγάλο ποσοτικό πλεονέκτημά τους είναι το performance/watt, και σε αυτό σίγουρα αξίζει τα εύσημα η Apple. Για ένα μηχάνημα που προορίζεται να είναι φορητό, το προτέρημα είναι αδιαμφισβήτητο. Και η ωμή ισχύς του είναι αρκετή για το 95% των εργασιών, κάτι βεβαίως που μπορεί να ειπωθεί για τα PC εδώ και πολλά χρόνια. Κοινώς είναι εξαιρετικοί φορητοί υπολογιστές που μπορούν πλέον να κάνουν σχεδόν τα πάντα, και να τα κάνουν καλά.

Κάπου εδώ θα παραθέσω το αρχαίο xkcd, που παραμένει σχετικό:

Για όσα δεν καλύπτονται από το παραπάνω, το λογισμικό είναι σημαντικό, αλλά όχι με τον τρόπο που επικαλέστηκαν μερικοί Mac-όφιλοι νωτίτερα. Αυτά τα περί μαγικής αίσθησης μου θυμίζουν αυτούς που ορκίζονται ότι ο ενισχυτής τους έχει καλύτερη απόκριση στα 60kHz. Το περιβάλλον χρήσης αποτελεί απλά θέμα εξοικείωσης, και ένας power user σε PC είναι συνήθως καλύτερος από έναν power user σε Mac.

Το οικοσύστημα είναι μια άλλη παράμετρος, και σίγουρα κάποιος που αξιοποιεί τις δυνατότητες της Apple έχει αυξημένη χρηστικότητα. Και εκεί όμως η Apple δεν είναι μόνη, αφού άλλα οικοσυστήματα είναι πλέον πιο αναντικατάστατα - Microsfoft, Google, κλπ, ενώ πολλές από τις δυνατότητες που δίνει δεν είναι πλέον αποκλειστικές σε αυτήν.

Το αδύναμο σημείο της Apple είναι οι επιλογές. Τόσο σε hardware όσο και σε software το εύρος των επιλογών είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο στο PC.

Ένα καλό κριτήριο για την πόσο καλό είναι ένα προϊόν, είναι τι θα έπαιρνε κάποιος εάν δεν το πλήρωνε. Ακόμη και με το "lifystyle" factor των Mac, πολύς κόσμος θα επέλεγε κάτι άλλο. Και αυτό δεν είναι κακό - αλίμονο να μαλώνουμε γιατί κάποιος προτιμάει πχ ID.3 αντί Model 3 ;)
 

Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
Μην κρυβεστε βρε, δεν σας ειπαμε και καμπουρηδες, εχετε ωραια design, καλο λειτουργικο και κανετε την δουλεια σας και αν καποια στιγμη δεν την κανετε ξερετε που θα βρειτε ενα PC :) :)
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.882
Reaction score
34.271
Παντως με το που βγηκε το «καλο» mac mini m1, εκανα στην ακρη τον σχεδον τερμα τουμπανιασμενο macpro 12 πυρηνο αν θυμαμαι xeon με 64gb μνημη, με εξωτερικες διπλες gpu, raid 0 σε nvme δισκους κλπ κλπ.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.672
Reaction score
28.010
Βλεπω πως μιλαμε με αοριστιες, τρεχει το Apple αλλα το αλλο σε 3D ειναι πιο γρηγορο και τετοια. @alexis περιμενα απο σενα που γνωριζεις πραγματα πιο ορθολογικες τοποθετησεις.

Την ταχυτητα ενος συστηματος δεν την μετραμε με το ποσο γρηγορα ανοιγει ενα spreadsheet, η με το πως ανοιγει ενα απλο προγραμμα, το μετραμε με την ταχυτητα του σε δυσκολα προγραμματα και αυτα που κολανε στον τοιχο εναν υπολογιστη ειναι τα 3D, αυτος ειναι και ο λογος που μετριουνται με τετοια προγραμματα.

Εξηγησα πως η Apple ειναι μικρη, δεν μπορει να τα βαλει με κολοσσους οπως η Nvidia, Intel, AMD κλπ.

Πηρες ενα μηχανημα Apple σημερα, τι θα καμεις σε δυο χρονια που αυτο θα θεωρειται αργο και η δουλεια σου απαιτει ταχυτητα ? Θα παρεις ενα αλλο ενω σε ενα PC ειναι πανευκολο να καμεις μια αναβαθμιση.

Αυτος που θελει τον υπολογιστη του για δουλεια δεν παιρνει φορητο εκτος και αν ειναι πλασιε ή για να του καμει βολτες εκεινοι ομως που το θελουν για δουλεια παιρνουν Desktop.

Αν το πιο γρηγορο Apple δει το πιο γρηγορο PC τοτε το Apple θα φαει το ποντικι του και θα πεσει στον νεροχυτη να πνιγει !

Εθεσα ενα παραδειγμα : https://www.gigabyte.com/uk/Enterprise/Server-Motherboard/MZ73-LM1-rev-1x

Εχει η Apple ενα μηχανημα με την μιση ισχυ αυτου που βλεπεις ?

Καταρχήν τα κείμενα είναι πολύ επιγραμματικά. Δεν γίνεται να κάνω απομαγνητοφώνηση σε 7 videos των 20' έκαστο. Φαντάσου πως αυτό το post το ετοίμαζα από χθές μεσημέρι. Για αυτό έβαλα και τα videos, για να τα δείτε

Η δύναμη ενός μηχανήματος δεν είναι μόνο στο 3D rendering. Είναι και εκεί εφόσον το χρειάζεσαι. Η δύναμη είναι παντού, ανάλογα πόσο εύκολη σου κάνει τη ζωή.
Ένα Mac mini Pro M2 των 2000€ κάνει σκόνη το Mac Pro των 15.000€ στο video editing & export. Ένα MacBook M2 Max κάνει σκόνη το Mac Studio M1 Ultra των 5000€. Το οποίο Mac Studio M1 Ultra κάνει σκόνη ένα Custom PC με i9 και RTX 3080 στο video editing, color, export κ.α Το ξεφτιλίζει κανονικά. Το PC όμως στο 3D rendering ξεφτιλίζει το Mac. Όλα τα παραπάνω μετρημένα.

Όσο αφορά το ταχύτερο μηχάνημα και αν η Apple θα φάει το ποντίκι, περίμενε τον M2 Ultra σε Mac Studio και Mac Pro και μετά το ξανασυζητάμε. Ο Μ2 Pro σε ένα Mac mini είναι πιο γρήγορος από τον Μ2 Pro σε ένα MacBook. Ο Μ2 Pro σε ένα Mac Studio είναι πιο γρήγορος από τον Μ2 Pro σε ένα Mac mini. Ο Μ2 Pro σε έναν Mac Pro είναι πιο γρήγορος από τον Μ2 Pro σε ένα Mac Studio. Αλλά δεν έχει λόγο τα φτιάξει τέτοιο μηχάνημα καθώς ήδη στο Mac Studio πετάει. Σε αυτά τα μηχανήματα θα μπει ο M2 Ultra.

Όσο αφορά τα MacBooks Pro μάλλον έχεις μείνει πίσω. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων κάνουν video editing δουλεύουν με MacBooks. Μόνο στα Studios έχουν σταθερά μηχανήματα.

Για την επεκτασιμότητα, και τα MacBooks και τα Mac Minis και τα Mac Studios αναβαθμίζονται και σε κάρτες και σε δίσκους με το κατάλληλο εξωτερικό εργαλείο. Σε CPU - GPU - RAM όχι. Εκεί θέλει αλλαγή μηχανήματος. Αλλά αυτά είναι επαγγελματικά εργαλεία και η αλλαγή δεν είναι πρόβλημα καθώς παράγει χρήμα. Είναι τόσο γρήγορα που δεν θα θες συχνά αλλαγή.
 
Last edited:


D

Deleted member 35

Guest
@alexis πάλι γράφεις για τιμές απλησίαστες στους περισσότερους για ένα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ μηχάνημα. Εσύ σαν γραφίστας δικαιολογείς για πλάκα τα 2000€. Εγώ όμως όχι. Θέλω ένα μηχάνημα γενικής χρήσης. Λίγο internet, λίγο μουσική, καμία ταινία, ένα torrent και δεν ξέρω τι άλλο.

Σαν κι εμένα είναι το συντριπτικό ποσοστό των χρηστών εκεί έξω. Ακόμη στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες τα PC είναι μακράν μπροστά. Ο λόγος είναι τα πραγματικά χαρακτηριστικά που ΔΕΝ μπορείς να τα αμφισβητήσεις. Πχ τα 256GB όσο και να χτυπιέται το τμήμα marketing είναι λίγα. Και όπως σου έδειξα με τα ίδια χρήματα αγοράζεις πολύ μεγαλύτερο χώρο. Δε θα το προτιμήσεις; Αν ο άλλος μάλιστα είναι και άσχετος τι να του πει η "εμπειρία χρήσης" ή δεν ξέρω τι άλλο; Θα του πεις για το export στο FCPX ότι μ@μ@ει; Θα σε κοιτάει σαν εξωγήινο.

Όταν το 200ρι είναι στάνταρ σε ΟΛΕΣ τις χώρες τότε πάει γενικά περίπατο το όλο σκηνικό. Γιατί δεν είναι όλοι κάτοικοι Ελβετίας. Υπάρχουν και αρκετοί που παίρνουν 1500-2000-2500€ και πάλι πονάει η αναβάθμιση. Αν μάλιστα δεις και προσφορές που κάνουν από καιρό σε καιρό οι μεγάλες εταιρίες θα πάθεις σοκ. Πχ πριν λίγες εβδομάδες η Amazon ξεστοκάριζε τους προηγούμενους Samsung SSD με 40% έκπτωση. Την ίδια στιγμή πανηγυρίζουν αν κάποιο Apple πέσει 100€ κάτω.
 


Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.378
Reaction score
79.477
Έχω να αγοράσω σταθερό υπολογιστή από το 2001.
(Το Mac mini δεν τον χρησιμοποιώ ως υπολογιστή). Και δεν πρόκειται να αγοράσω.

Εάν εξαιρέσουμε δυο μικρές ομάδες, μια κάποιων επαγγελματιών κυρίως της εικόνας και μια των σκληροπυρηνικών gamers, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να αγοράσει σταθερούς.

Ο @alexis ανέφερε αναλυτικά για τις επιδόσεις σε κάθε οικονομική κατηγορία, και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Εντάξει, Mac με τρία κατοστάρικα δεν υπάρχει. Τι να κάνουμε, η εταιρία δεν ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς.

Η συζήτηση είναι παρόμοια με τα καλοστημένα βινύλια και τις χροιές. Και τα δικάναλα.:p
 

Μηνύματα
2.780
Reaction score
8.004
Αγαπητοι φιλοι που σας φαινεται μικρη και ακριβη η απλ, εχετε καποιο υπολογιστη της στην κατοχη σας ? (Τωρα ομως, οχι πριν 20 χρονια)

Αν οχι, μικρη αξια εχει η γνωμμη σας επι του θεματος.
 

Μηνύματα
19.324
Reaction score
13.536
Εγώ πάλι δεν μπορώ να κάτσω και να δουλέψω σε υπολογιστή που δεν είναι σταθερός... έχω laptop (όχι δυνατό, αλλά δεν έχει να κάνει) και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις το χρησιμοποιώ. Αν το πω αλλιώς, αν είναι να βάλω το laptop στην 27αρα (είχα και 32αρα αλλά ένας γάτος αποφάσισε ότι δεν πρέπει να έχω... , 3 οθόνες άλλαξα εξαιτίας του σε 2 χρόνια:gamer: ) , εξωτερικό πληκτρολόγιο και ποντίκι, εξωτερικούς δίσκους και όλα τα παρελκόμενα για να θεωρώ οτι έχω ολοκληρωμένο σύστημα, βάζω και το desktop, και πιάνει και λιγότερο χώρο στο γραφείο! (αφού είναι κάτω, κι όχι πάνω του).
Αγαπητοι φιλοι που σας φαινεται μικρη και ακριβη η απλ, εχετε καποιο υπολογιστη της στην κατοχη σας ? (Τωρα ομως, οχι πριν 20 χρονια)

Αν οχι, μικρη αξια εχει η γνωμμη σας επι του θεματος.
Η απάντηση είναι κι αντίστροφη έτσι; Δηλαδή όποιοι έχουν apple, έχουν και σύγχρονα PC που τα χρησιμοποιούν στο ίδιο ποσοστό με το apple; Αν όχι, ούτε αυτωνόνε (sic) η γνώμη έχει αξία! :p:rolleyes:
 


Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.407
Reaction score
74.708
Αγαπητοι φιλοι που σας φαινεται μικρη και ακριβη η απλ, εχετε καποιο υπολογιστη της στην κατοχη σας ? (Τωρα ομως, οχι πριν 20 χρονια)

Αν οχι, μικρη αξια εχει η γνωμμη σας επι του θεματος.
Όση αξία έχει η γνώμη για πισιά αυτών που έχουν Mac; :p

Oops, με προλάβατε ρε γ@μήδια; :biggrin:
 

Μηνύματα
19.324
Reaction score
13.536
Εγω εχω :p
Έχεις, αλλά πρόσεξε τι έγραψα: το χρησιμοποιείς το ίδιο; και για ίδια πράγματα;

Κι εγώ έχω laptop όπως έγραψα, αλλά ούτε φορτισμένο δεν είναι τώρα...
 

Μηνύματα
2.780
Reaction score
8.004
Έχεις, αλλά πρόσεξε τι έγραψα: το χρησιμοποιείς το ίδιο;
Πλεον οχι. Γιατι δεν ειναι εξισου καλη η εμπειρια χρησης. Εχω ομως επαφη με ολα τα λειτουργικα και τα συγκρινω.
 

Μηνύματα
19.324
Reaction score
13.536
Αυτό περίμενα κι εγώ, όσα κι αν έχει κάποιος, στο τέλος καταλήγει να χρησιμοποιεί αυτό που τον βολεύει ή του αρέσει περισσότερο. Οπότε δεν μπορεί να πει κανείς ότι θα εκφράζει και τόσο αντικειμενική γνώμη για τα άλλα...
 

Μηνύματα
2.780
Reaction score
8.004
αντικειμενική γνώμη
Τι εννοεις; Εδω γνωμμες λεμε υποκειμενικες. Απλα βλεπω πολυ χωσιμο στα μακ απο μελη που δεν εχουν καν ενα. Αυτο ειπα…
 

Μηνύματα
19.324
Reaction score
13.536
Υποκειμενικές είναι μεν όλες οι γνώμες, αλλά βλέπω και το αντίστοιχο που λες από την ανάποδη... Γιατί το ότι έχεις PC δεν έχει να κάνει, αλλά αν το χρησιμοποιείς και πόσο το χρησιμοποιείς. Και βλέπω κατεβατά ας πούμε για τις εμπειρίες χρήσης κλπ, αλλά η σύγκριση συνήθως γίνεται περίπου στο μηδέν, αφού και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τη μία από τις δύο πλατφόρμες... Δεν έχει και πολύ νόημα έτσι.

Έβαλα λίγο πριν ένα βιντεάκι ας πούμε, που κάνει κάποια σύγκριση σε πραγματική λειτουργία σε μηχανήματα των δύο πλατφορμών, με τα όποια αποτελέσματα (για το PC - όχι τίποτα το ιδιαίτερο - έχει κι μια διόρθωση που έκανε για να ολοκληρώσει το export που κόλλαγε στο τέλος).
 


Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.603
Μηνύματα
2.867.536
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top