Mac VS PC (για να περνάει η ώρα)

Μηνύματα
1.059
Reaction score
1.577
Αγαπητοι φιλοι που σας φαινεται μικρη και ακριβη η απλ, εχετε καποιο υπολογιστη της στην κατοχη σας ? (Τωρα ομως, οχι πριν 20 χρονια)

Αν οχι, μικρη αξια εχει η γνωμμη σας επι του θεματος.
είχα μέχρι πριν 4 χρόνια,
επίσης χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά στη δουλειά,
και επίσης σετάρω και βοηθάω την κόρη με τον δικό της

τουλάχιστον έχω περισσότερη επαφή από αυτούς που λένε ότι έχουν μόνο αππλε εδώ και έικοσι χρόνια και τους κάνουν κολλήματα τα windows
Εγω εχω :p
τι PC έχεις;
 

Μηνύματα
1.059
Reaction score
1.577
Έχω να αγοράσω σταθερό υπολογιστή από το 2001.
(Το Mac mini δεν τον χρησιμοποιώ ως υπολογιστή). Και δεν πρόκειται να αγοράσω.

Εάν εξαιρέσουμε δυο μικρές ομάδες, μια κάποιων επαγγελματιών κυρίως της εικόνας και μια των σκληροπυρηνικών gamers, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να αγοράσει σταθερούς.

Ο @alexis ανέφερε αναλυτικά για τις επιδόσεις σε κάθε οικονομική κατηγορία, και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Εντάξει, Mac με τρία κατοστάρικα δεν υπάρχει. Τι να κάνουμε, η εταιρία δεν ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς.

Η συζήτηση είναι παρόμοια με τα καλοστημένα βινύλια και τις χροιές. Και τα δικάναλα.:p
θα σου πω για μένα προσωπικά,
δεν μπορώ το σκύψικο πάνω ή μπροστά από μια μικρή οθόνη,
προτιμώ να κάθομαι μπροστά από μία μεγάλη οθόνη,
και να κάνω οτιδήποτε με ποντίκι και κανονικά πλήκτρα
αν χρειστεί να δω κάτι στο ίντερνετ θα πιάσω το iPad αν πρόκειται για δουλειά του ενός-δύο λεπτών,
αλλοιώς προτιμάω να πάω στον σταθερό υπολγιστή ακόμη και αν είναι σβηστός και χρειάζεται να τον ανάψω

όσον αφορά το ποστ του @alexis , respect που έγραψε όλα αυτά,
αλλά προσωπικά τα laptops μου είναι αδιάφορα,
τέτοια βίντεο υπέρ του ενός ή του άλλου θα βρεις άπειρα στο ίντερνετ
και επίσης αν η ταχύτητα είναι το κύριο κριτήριο, κοιτάς σε σταθερούς που υπάρχουν λύσεις που γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ του PC,
αν και αυτός που ασχολείται επαγγελματικά ή σοβαρά ερασιτεχνικά θα βασίσει την επιλογή του κυρίως στο software που θέλει να χρησιμοποιήσει
 
Last edited:


melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.890
Reaction score
41.123
Ομολογώ ότι δεν ξέρω ποια είναι η εξέλιξη στα πισια από τοτε που τα άφησα. Η εξέλιξη όμως στο απλ σύστημα είναι πολύ μεγάλη και διαρκής χρόνο με το χρόνο τα τελευταία 6-7 χρόνια. Οποιαδήποτε εμπειρία σας βασίζεται σε επαφή στο παρελθόν δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Όπως επίσης δεν έχει ξανθά σχεση η εμπειρία σε μηχανάκι με ιντελ επεξεργαστή και στα νέα με απλ σιλικον.
 


D

Deleted member 35

Guest
Η γνώμη μας είναι σημαντική καθώς είμαστε και εμείς αγοραστές. Έχουμε επαφή και ξέρουμε τι εστί ταχύτητα και όχι μόνο. Και τι είναι η εμπειρία χρήσης, βελτιστοποίηση προγραμμάτων και άλλα.

Όμως ξέρουμε πολύ καλύτερα ότι τα 200€ της αναβάθμισης τα δουλεύουμε με κόπο και ιδρώτα και δε τα δίνουμε με ελαφρά τη καρδία. Καλή η Σπονδή αλλά με 200€ που έχει το μενού της αγοράζεις 30 κιλά προβατίνα να φας.
 

Μηνύματα
1.059
Reaction score
1.577
i7, 16 ram, 512 ssd
οκ, και υπάρχει κάποιο θέμα ή απλά δε σου αρέσoυν τα Windows ;

έχω ένα απλό i3 8100 με 16 gb RAM και έναν NVME 970 Samsung με μία πτωχή Nvidia Quadro T400.
Το λες και παλιό εισαγωγικό σύστημα, αν εξαιρέσεις ότι πρόκειται για καλοφτιαγμένο HP Workstation.

Στην καθημερινή χρήση είναι ταχύτατο και άμεσο σε οτιδήποτε κάνω είτε στα Win 11 είτε στο SUSE Linux που τρέχει.
Η πιο απαιτητική εργασία που κάνω είναι επεξεργασία RAW αρχείων από τη φωτογραφική μηχανή, αλλά επειδή σαν αρχάριος τι επεξεργάζομαι μία μία δε μου κάνει και ιδιαίτερη αίσθηση.
Και επειδή έχω και φαγούρα με τους υπολογιστές, όταν νιώσω ότι με καθυστερεί έστω και ελάχιστα, θα αναβαθμιστεί ή θα αλλαχτεί άμεσα.
Προφανώς αν κάποιος κάνει επεξεργασία βίντεο, σοβαρό coding, παίζει παιχνίδια, έχει πιο σοβαρές απαιτήσεις.
 

Μηνύματα
2.728
Reaction score
7.867
και υπάρχει κάποιο θέμα ή απλά δε σου αρέσoυν τα Windows ;
Δεν εχω προβλημα με το hardware. Απλα στο mac κανω τη δουλεια μου ταχυτερα και ποιο ανετα.
 

Μηνύματα
1.059
Reaction score
1.577
Δεν εχω προβλημα με το hardware. Απλα στο mac κανω τη δουλεια μου ταχυτερα και ποιο ανετα.
ok, είχα μείνει με την εντύπωση ότι κάτι τρέχει με το σετάπ σου,
γιατί έγραψες στο #43

Για βάλτε τις εργατοώρες που τρως στα windows να φτιάχνεις bugs και ενοχλήσεις.
γιατί δεν έχω δει κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια
(εκτός από συνήθη bugs που διορθώνονται διαρκώς και συμβαίνουν σε κάθε είδος λειτουργικού και περιστασιακές μεγαλύτερες αστοχίες που επίσης τυχαίνουν και στις καλύτερες οικογένεις)
 

Μηνύματα
1.059
Reaction score
1.577
Πάντως είμαστε τυχεροί που έχουμε επιλογές,
είναι καλό να υπάρχουν MacOS και Windows και Linux και FreeBSD *
ο ανταγωνισμός βοηθάει την εξέλιξη και την πτώση των τιμών,

αν υπήρχανε μόνο Windows και τίποτε άλλο σήμερα θα είχαμε Windows Millennium
και αν υπήρχε μόνο OSX και τίποτε άλλο σήμερα θα πληρώναμε συνδρομή για τη χρήση του και επιπλέον χρέωση ανά κλικ

* παρεμπιπτόντως στο σπίτι μου αυτή τη στιγμή τρέχουν και τα 4 αυτά λειτουργικά τουλάχιστον σε ένα ή περισσότερα μηχανήματα το καθένα
 

D

Deleted member 35

Guest
@KiriakR το FreeBSD που το τρέχεις; Σε NAS, κάποιο appliance ή σαν κανονικό Desktop;

Εγώ το έχω σαν "παιχνίδι" στον υπολογιστή. Έτσι για να μη χάνω τις εξελίξεις. Μου φαίνεται πιο "αεράτο" σε σχέση με το Arch που έχω αλλά δε μπορώ να χωνέψω με τίποτα τα κολλήματα τους στις εξελίξεις. Πχ ολόκληρη μανούρα να αναβαθμίσεις μέσω ports. Την ίδια στιγμή το Gentoo σου δίνει τη λίστα και διαλέγεις ποια προγράμματα θες.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.607
Reaction score
27.950
@alexis πάλι γράφεις για τιμές απλησίαστες στους περισσότερους για ένα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ μηχάνημα. Εσύ σαν γραφίστας δικαιολογείς για πλάκα τα 2000€. Εγώ όμως όχι. Θέλω ένα μηχάνημα γενικής χρήσης. Λίγο internet, λίγο μουσική, καμία ταινία, ένα torrent και δεν ξέρω τι άλλο.
H κουβέντα δεν ήταν ποτέ στο μηχάνημα των 300€ - 400€ αλλά στο ότι το PC είναι πολύ φθηνότερο και καλύτερο. Σας έδειξα πως δεν υπάρχει αυτό που πιστεύεται, ξεκινώντας από τα laptops που είναι τα δημοφιλέστερα μηχανήματα παγκοσμίως. Τα MacBooks είναι τα πρώτα laptops που λόγω των ικανοτήτων τους αντικατέστησαν σταθερούς υπολογιστές, είτε ήταν Αpple είτε PC, όχι μόνο σε οικιακό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Mac Mini, και με τα Mac Studio. Όχι στον ρυθμό αντικατάστασης αλλά σε δυνατότητες. Δεν θέλετε να το καταλάβετε. Ειπώθηκε πως τα PC είναι ο βασικός υπολογιστής και τα Apple ο δευτερεύον σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι είναι, όχι επειδή είναι καλύτερο το PC αλλά επειδή είναι φθηνότερο και ανοιχτό. PC φτιάχνει και η κουτσή Μαρία. Αν θέλεις Mac φτιάχνει μόνο ένας, και αυτός δεν είναι ούτε εγώ ούτε εσύ αλλά η μαμά εταιρία. Και έτσι πρέπει να είναι, αυτή είναι η άποψη μου. Είτε είναι PC είτε Mac.

Έχεις φαγωθεί με τον υπολογιστή των 300€ για internet και Netflix. Μα γιατί να δώσει τόσα πολλά όταν παίρνει με 150€; 8-) Στα σοβαρά τώρα, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Είναι κωμωδία, για πέταμα. Καλύτερα να πάρει ένα καλό Tablet 10" και δεν κάνω καθόλου πλάκα. H εμπειρία θα είναι πολύ καλύτερη ειδικά στην οθόνη για Netflix. Στο PC laptop των 300€ οι οθόνες είναι για τα σκουπίδια. Αν έχει 600€ παίρνει Mac Mini M1 και το βάζει στην ΤV. Τι θα κάτσει διπλά σε αυτό στα 600€; Ας πάρει ένα monitor αργότερα, ή, αν θέλει υπολογιστή ξεχωριστά από TV πάει εδώ ή εδώ. Στο σπίτι μου έχω παλαιότερο iMac με λιγότερη μνήμη και πάει φέτες με 30 tabs ανοιχτά και άλλα 20 να κάθονται σε άλλα profiles. Με αυτές τις συνθήκες έχει άλλα 5 χρόνια ζωή και revaluation τότε να εκτιμηθεί η κατάσταση. To 2028 θα εξετάσω αν θέλει αλλαγή το iMac του 2011. Πλάκα μου κάνετε μωρέ με τα πισιά σας; :biggrin: Θα έχω ένα στολίδι 17 χρόνια χωρίς να βγάλει άχνα, αντί ένα μαύρο άσχημο κουτί με μία άσχημη οθόνη. Στην δε οθόνη που λες για Netflix αν στήσεις PC μηχάνημα στα ίδια χρήματα με οθόνη 21,5" στην ίδια ποιότητα εικόνας να μου γράψεις. :drinks:

Όσο αφορά εμένα προσωπικά που είπες, δεν μιλάω ως γραφίστας αλλά ως απλός χρήστης. Αυτά που λέω για μηχάνημα των 1500€ - 2000€ δεν αφορούν μηχάνημα δουλειάς αλλά το καθημερινό υπολογιστή. Αν θα άλλαζα κάθε πενταετία με κλειστά μάτια το απλό MacΒοοk Air M2. Αν ήταν δεκαετία το MacBook M2 Pro πάλι με κλειστά μάτια. Για δουλειά Μac Studio.

Ό Sotos ανέβασε παραπάνω ένα συγκριτικό. Το είδε κανείς; To custom PC των 1700€ με i5 αξίας 240€, RTX 3060 TI αξίας 420€, 1GB NVMe SSD αξίας 120€ και 32GB RAM δεν τελείωσε ποτέ την δουλειά επειδή κράσαρε συνέχεια. Το ίδιας αξίας Mac Mini M2 Pro με τη μισή μνήμη δεν κόλλησε πουθενά και τελείωσε τη δουλειά. Ακόμα το συζητάτε δηλαδή, τι να πώ. :thumbsup:

Το παρακάτω screenshot είναι από αυτό το video. To βάζω επειδή αποδεικνύει όσα έχω ήδη γράψει. Το Mac Studio M1 Max είναι παλαιότερο από το Μac Mini M2 Pro. Το Mac Studio όμως είναι επαγγελματικό μηχάνημα. Και παρόλο που φοράει πάνω τον παλαιότερο Μ1 Μax τον πατάει κάτω τον νεότερο Μ2 Pro στο Mac Mini. Φαντάσου πως πάει ο Μ2 Max μέσα στο Mac Studio. Φαντάσου τι κάνει ο Μ1 Ultra μέσα στο Mac Studio. Θα το δούμε σε επόμενη ανάρτηση.
To λέω αυτό καθώς είναι λάθος να κρίνουμε τι να κάνει ο Μ2 γενικά. Υπάρχει ο Μ2, ο Μ2 Pro, o M2 Max, έρχεται ο M2 Ultra, ενώ από μηχανάκια έχουμε το Μac Mini, τα MacBooks, το Mac Studio και το Mac Pro.
Screenshot_20230320_095947_Free Adblocker Browser.jpg
 
Last edited:


Μηνύματα
19.213
Reaction score
13.491
Ό Sotos ανέβασε παραπάνω ένα συγκριτικό. Το είδε κανείς; To custom PC των 1700€ με i5 αξίας 240€, RTX 3060 TI αξίας 420€, 1GB NVMe SSD αξίας 120€ και 32GB RAM δεν τελείωσε ποτέ την δουλειά επειδή κράσαρε συνέχεια. Το ίδιας αξίας Mac Mini M2 Pro με τη μισή μνήμη δεν κόλλησε πουθενά και τελείωσε τη δουλειά. Ακόμα το συζητάτε δηλαδή, τι να πώ. :thumbsup:
Με μια αλλαγή που έκανε στις ρυθμισεις του davinci, τέλειωσε το ίδιο project (αυτό που είνια στο timeline 2) σε 19 λεπτά, το γράφει στην πρώτη του απάντηση από κάτω. Το έγραψα εξάλλου, ότι με τους driver της κάρτας ή με το ίδιο το davinci παίζουν πολλά, τουλάχιστον στα Windows, και κάποιες φορές δεν λειτουργούν όπως πρέπει.

Update: I finally got the project to render on the PC. Interestingly I just disabled Resizable BAR and it rendered in 19 min 21 sec. I think the system was just flooding the VRAM with too much data all at once.
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.442
Reaction score
15.129
Αν έχει 600€ παίρνει Mac Mini M1 και το βάζει στην ΤV. Τι θα κάτσει διπλά σε αυτό στα 600€;
αυτό:


600€ θα βγει με μεγαλύτερη μνήμη και δίσκο (αναβαθμίσιμα)

οπότε το θέμα είναι τι software θες να τρέξεις, και πόσο "συμβατός" θες να είσαι με τους συνεργάτες/φίλους/οικογένεια....
 

Μηνύματα
2.728
Reaction score
7.867
αυτό:


600€ θα βγει με μνήμη και δίσκο (αναβαθμίσιμα)

οπότε το θέμα είναι τι software θες να τρέξεις, και πόσο "συμβατός" θες να είσαι με τους συνεργάτες/φίλους/οικογένεια....
Δεν ειναι συγκρισιμος ο ι5 με τον M1…
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.442
Reaction score
15.129
Δεν ειναι συγκρισιμος ο ι5 με τον M1…
όπως το δει ο καθένας.... (αλλά θα μείνεις με 8/256)

προτιμώ τα 12 cores να τρέχω τα VM μου και να παίζω και lineage2
παίζει Lineage ο mac;;;
όχι... οπότε τι να τον κάνω;;
(το ίδιο θα μπορούσε να πει και κάποιος χρήστης mac για άλλο software)

Οπότε πάλι θα πω πως κυρίαρχο είναι τι θες να τρέξεις... αν δεν τρέχει στα @@ μου αν έχει καλύτερεςς επίδοσεις στην τάδε διεργασία...
 
Last edited:

Μηνύματα
7.257
Reaction score
11.800
Εγώ πάντως, πλέον ακόμα και windows τα τρέχω στο proxmox. Σαφώς καλύτερη διαχείρηση των πόρων του συστήματος. Μάλιστα, στο πρώτο βίντεο που είδα σχετικά με το proxmox, η παρουσιάστρια παρέθεσε benchmarks απο ένα γνήσιο mac και ένα αντίστοιχο hackintosh που έτρεχε στο proxmox, με το hackintosh όχι μόνο να μην υστερεί, αλλά και να υπερτερεί στα σημεία.
 


alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.607
Reaction score
27.950
Με μια αλλαγή που έκανε στις ρυθμισεις του davinci, τέλειωσε το ίδιο project (αυτό που είνια στο timeline 2) σε 19 λεπτά, το γράφει στην πρώτη του απάντηση από κάτω. Το έγραψα εξάλλου, ότι με τους driver της κάρτας ή με το ίδιο το davinci παίζουν πολλά, τουλάχιστον στα Windows, και κάποιες φορές δεν λειτουργούν όπως πρέπει.

Update: I finally got the project to render on the PC. Interestingly I just disabled Resizable BAR and it rendered in 19 min 21 sec. I think the system was just flooding the VRAM with too much data all at once.
OK, δεν διάβασα παρακάτω. Αλλά και πάλι, συμβαίνει αυτό που σιχαίνομαι και εγώ και πιστεύω και κάθε χρήστης Mac. Nα πρέπει να ψάχνω γιατί δεν δουλεύει. Δεν θέλω να ψάχνω, θέλω να δουλεύει με το που το ανοίξω.

Βρε @alexis ελεος, δινεις σημασια στα λεγομενα αυτου του "ειδικου" ? Οσο αυτο ειναι συγκριτικο test εγω ειμαι ο πυργος του Eiffel !!!
Δεν είναι τα λεγόμενα του "ειδικου" αλλά τα αποτελέσματα των tests. Aυτός είναι απλός ταχυδρόμος. Μεταφέρει το μήνυμα. Tους χρόνους από πραγματικά renders εργασιών, όχι stress tests από apps.
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.562
Μηνύματα
2.865.645
Members
37.934
Νεότερο μέλος
corfu11
Top