Minimal

Ndis

Titika
Μηνύματα
1.867
Reaction score
4.640
Μιας και η συζήτηση εφτασε πάλι στο desktop και χωρίς να θέλω να κανω Thread hijacking (τον σεπτέμβριο θα φτιάξω σχετικό thread για το εγχειρημα).Θα ήθενα να ρωτήσω, για χώρο γραφείου (συνεπώς σχετικά nearfield) ενα budget της τάξης 5-6κ ευρώ επαρκεί για το στήσιμο ενός 5.2 συστήματος ??

Συγγνώμη και πάλι στον νηματοθέτη για την κατάχρηση της φιλοξενίας :)

ΥΓ προφανώς μιλάμε για ενεργά !
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.380
Reaction score
125.486
Εξαρτάται ποια μάρκα θες. :)

Δες πόσο βγαίνουν σε νιουμαν, σε τζενελεκ, σε νταϊναόντιο, κλπ.

Τα περισσότερα διαθέτουν bass management 7.1 στο σαμπ, και δεύτερο σαμπ με ντέιζι τσεϊν.
 

Μηνύματα
12.854
Reaction score
10.072
3. σοβαρά τώρα, το simulation λέει ότι στο κέντρο στα πόδια μου ένα subάκι θα παίξει.
Προφανώς εκεί θα το βάλεις. Σε nearfield ακούω κι εγώ και κάτω από το γραφείο ανάμεσα από τα ηχεία έβαλα το sub.

Τα 120 Hz που βλέπεις, μάλλον είναι 122 γιατί προέρχονται από το πλάτος 2,80 μέτρα. (Και φυσικά τα 61 Hz επίσης)
Και μάλλον έχεις ύψος κάπου τόσο, ε; Στο 2,70. Το πλάτος και το ύψος είναι κοντά, δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό, σου ενισχύουν και τα 2 παρόμοιες συχνότητες.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.380
Reaction score
125.486
δωμάτιο είναι υπνοδωμάτιο που εγώ χρησιμοποιώ σαν γραφείο (και αποθήκη της γυναίκας μου :) ) με διαστάσεις 290 Χ 350 Χ 270 και το γραφείο έχει μπει περίπου έτσι:

1596949209915.png
Εφόσον το ύψος είναι 2.7μ, δοκίμασε να τοποθετήσεις τα ηχεία έτσι, ώστε το κέντρο του μιντγουφερ να βρίσκεται σε ύψος 1,35μ, δηλαδή στη μεσότητα του ύψους, και κολλητά στον τοίχο, δηλαδή με βάση τοίχου.

Αν πάει πολύ ψηλά το Τουίτερ σε σχέση με το ύψος του αυτιού, πιθανώς να είναι προτιμότερο να τα τοποθετήσεις ανάποδα, με το τουιτερ προς τα κάτω.

Α, και το/τα σαμπ θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μεσότητα του ύψους, πάνω στις γωνιές του χώρου, προς τα εκτός των δορυφόρων.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Αλλάζουμε πάλι δωμάτιο γιατί στο σαλόνι δεν πρόλαβα να ξαναρυθμίσω Dirac. Ήρθε το γραφείο που περίμενα και το έστησα πρόχειρα ένα βράδυ και πήρα κάποιες μετρήσεις.

Το δωμάτιο είναι υπνοδωμάτιο που εγώ χρησιμοποιώ σαν γραφείο (και αποθήκη της γυναίκας μου :) ) με διαστάσεις 290 Χ 350 Χ 270 και το γραφείο έχει μπει περίπου έτσι:

View attachment 175563

Η κατάσταση είναι nearfield (90cm με δυνατότητα να ανοίξει μέχρι 1,6m το τρίγωνο) με τα KH 120 και πηγή το pc μέσω του SMSL 200 όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο post. Στο χώρο πέρα του γραφείου συν-υπάρχουν διάφορα (ντουλάπες, συρταριέρες, πιάνο, κτλ.) και επίσης έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα τώρα 4 πάνελ 60Χ60Χ5 και 1 120 Χ 60 Χ 15 που μου έχουν "περισσέψει" :) από το σαλόνι λόγω λάθος αποστολών της GIK. To RT είναι στο 0,4 και πάνω από τους 200 βγαίνει στις περισσότερες μετρήσεις σχεδόν flat.

Οι πρώτες πρόχειρες μετρήσεις είναι με το ρυθμιστικό των Neumann στα πρίμα -2db.

Αριστερό steady & mmm
View attachment 175560

Δεξί Steady & MMM
View attachment 175561

και το ETC.
View attachment 175559

Ηχητικά είμαι ευχαριστημένος εκτός των χαμηλών. Οι εντάσεις είναι υπερεπαρκείς σε αυτές τις αποστάσεις και το ηχείο έχει τα δυναμικά του. Στην εικόνα δεν έχω σοβαρές αλλοιώσεις και το nearfield έχει πλάκα λόγω "ανάλυσης". Το σετάκι αντικαθιστά ένα 2.1 σετ της Edifier άρα υπάρχει και ο απαραίτητος ενθουσιασμός που προκύπτει από τη "μέρα με τη νύχτα" σύγκριση :).

1. Στους 120 μετράω μεγάλο mode το οποίο όμως δεν μπορώ να καταλάβω από ποια διάσταση προέρχεται. Δεν ακούγεται πάρα πολύ πάντως γιατί πέφτει σχετικά γρήγορα κάτω από τα 60db αλλά κουδουνίζει για τουλάχιστον 1 sec. Μπορεί να βοηθήσει κάποιος για να μην αρχίσω να κουνάω τα ηχεία στη τύχη; Έχω την εντύπωση ότι είναι από το πλάτος του δωματίου αλλά δεν είμαι σίγουρος.
2. αναζητείται sub dynaudio 9s ή Neumann 750. Αν χαρίζεται κιόλας ακόμα καλύτερα... :)
3. σοβαρά τώρα, το simulation λέει ότι στο κέντρο στα πόδια μου ένα subάκι θα παίξει.
4. επειδή είναι under construction ακόμα η κατάσταση και παλεύω με τα καλώδια, το γραφείο κατά 99% θα "κολλήσει" στον μπροστά τοίχο. Τώρα η πρόσοψη του ηχείου είναι στους 50 πόντους από τον τοίχο μπροστά και υπολογίζω ότι θα πάει στους 30. Να δω τι αλλαγή θα προκύψει χαμηλά γιατί πέρα από το mode στους 120 έχει και ακυρώσεις παρακάτω παρόλο που το ηχείο παίζει μέχρι τους 50 σχετικά ΟΚ.
5. προς στιγμήν και μετά από λίγο πειραματισμό, έχω βάλει ένα φιλτράκι στο Roon που βελτώνει αρκετά τα πράγματα ειδικά σε χαμηλές εντάσεις.
View attachment 175565
Καταρχάς είναι αναμενόμενη η ικανοποίησή σου από τις ανώτερες οκτάβες με τέτοια παράσταση ETC...

Δεύτερον,εκτιμώ ότι η υποχώρηση στην τρίτη οκτάβα οφείλεται είτε σε φαινόμενα SBIR είτε σε σύμπτωση αρμονικών από ιδιορρυθμούς.
Θα μπορούσε να συμπληρωθεί η ενέργεια με μονάδες sub αντί παθητικής φροντίδας.Πρέπει βεβαίως να παίζουν εκείνα στην τρίτη οκτάβα...
Γνώμη μου είναι ότι όποιο sub και να πάρεις,δεν πρέπει να εγκατασταθεί κατευθείαν στο δάπεδο,αλλά ανυψωμένο.Και προτείνεται να βγάλεις μετρητικά δεδομένα από ποικιλία εναλλακτικών τοποθετήσεων ώστε να καταλήξεις στις βέλτιστες θέσεις.Εφόσον διαθέτεις τα μέσα για κάτι τέτοιο,χρειάζονται απλώς...υπομονή κι επιμονή.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.380
Reaction score
125.486
Γνώμη μου είναι ότι όποιο sub και να πάρεις,δεν πρέπει να εγκατασταθεί κατευθείαν στο δάπεδο,αλλά ανυψωμένο
Και να συμπληρώσω, να σε κοιτάζει το γουφερ.
 





costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.380
Reaction score
125.486
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για περισσότερα σαμπς τι παίζει?
Μέχρι 4, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με σύνδεση daisy chain σε ένα σαμπ.

Για περισσότερα, η Νιούμαν τουλάχιστον προτείνει ένα κεντρικό διακλαδωτή, ώστε από κει να πάρεις 4-6 εξόδους, και αν θες κάνεις και daisy chain τα επόμενα.

Ανάλογες λύσεις υποθέτω ότι θα παρέχει και η τζενελεκ, και οι υπόλοιπες σοβαρές φίρμες.
 


Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για περισσότερα σαμπς τι παίζει?
Ξεγυρισμένος...επεξεργαστής.Πριν από το ΄΄τι΄΄ εξετάζεται το...΄΄πώς΄΄.:wink:
Μετά πάμε σε κάτι τέτοιο:

View attachment 175587
Οι live εκδηλώσεις θα είναι ολίγον ανθυγιεινές για τα επόμενα χρόνια...:wink:
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.327
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top