Nα κατασκευάσω ενισχυτή και ηχεία ή ν’ αγοράσω έτοιμα;




wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Στην ψηφιακή εποχή του άυλου και του streaming, κάποια πράγματα είναι πιο δύσκολα για το DIY αλλά και κάποια είναι απείρως ευκολότερα....

π.χ. ένα streamer με ένα πλακετάκι raspberry και dac της προτίμησης σου το "φτιάχνεις" εύκολα
(- τα εισαγωγικά στο "φτιάχνεις" επειδή τα περισσότερα πράγματα, hardware, software είναι ήδη έτοιμα, πολύ λίγο θα "λερώσεις" τα χέρια σου και είσαι έτοιμος...
- Αν θες να τα λερώσεις περισσότερο, φτιάξε κουτί, τροφοδοτικό, βελτιστοποίηση software κ.α. ανάλογα με τις γνώσεις σου)

Πότε άλλοτε μπορούσες τόσο εύκολα να φτιάξεις μια πηγή;;;
 

Μηνύματα
393
Reaction score
1.204
Για κουτιά κατασκευών, εκτός αυτών που διατίθενται στην ελληνική αγορά, μπορεί κάποιος να βρει ενδιαφέροντα τα ιταλικά σασί που θα βρει στο παρακάτω link, ιδιαίτερα αν χρειάζεται και ψύκτρες (ενισχυτής).
Χρεώνουν επιπλέον για τρύπημα και χάραξη ενδείξεων, λογότυπου, κλπ
1664784676004.png
 
Last edited:

Μηνύματα
393
Reaction score
1.204
Υπάρχουν βεβαίως κι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους όταν πρόκειται για μεταλλικό σασί διότι, όπως υποστηρίζουν, ο ήχος είναι πολύ καλύτερος με τα ενισχυτικά στο ξύλινο κουτί.
1664785222555.png


Επίσης κινέζικες και ταϋλανδέζικες εταιρίες διαθέτουν εκπληκτικής ποιότητας κουτιά, αλλά τα μεταφορικά και το τελωνείο ανεβάζουν κατά πολύ το τελικό κόστος.
1664785785527.png
 
Last edited:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.865
Reaction score
20.359
Προς απάντηση του αρχικού ερωτήματος του thread, θα παραθέσω μια παρόμοια συζήτηση που είχα σε άλλο thread.

Γράφει το μέλος (στο thread του IFI Zen Stream):
δεν καταλαβαίνω την χρησιμότητα του οταν με ενα raspberry κάνεις ακριβώς το ίδιο
κι απαντώ:
Χμ, κάποιοι θέλουμε ολοκληρωμένη συσκευή κι εγγύηση κατασκευαστή αντί να "παλεύουμε" να στήσουμε kits. Επίσης, κάποιοι δεν έχουμε ούτε τις γνώσεις, ούτε τον χρόνο, ούτε την υπομονή για να στήσουμε ένα raspberry.
Οπότε, αυτή είναι η απάντησή μου. Για μένα (και τον κάθε "εμένα") που δεν έχω γνώσεις/χρόνο/υπομονή για DIY συσκευών ήχου, πληρώνω τον κατασκευαστή για να "λύσει" (με τη συσκευή του) το "πρόβλημα" που έχω κι αναλαμβάνει την ευθύνη της καλής λειτουργίας της (= εγγύηση).
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Για μένα (και τον κάθε "εμένα") που δεν έχω γνώσεις/χρόνο/υπομονή για DIY συσκευών ήχου, πληρώνω τον κατασκευαστή για να "λύσει" (με τη συσκευή του) το "πρόβλημα" που έχω κι αναλαμβάνει την ευθύνη της καλής λειτουργίας της (= εγγύηση).
Ισχύει φυσικά.
Τώρα για τους ΝτιΟυΙδες... είναι μέρος του hobby, οπότε κι αυτοί πράττουν ανάλογα.
Εμένα ας πούμε (αν και δεν είμαι φανατικός ντιούης, απλά το συγκεκριμένο αφορά κυρίως software που είναι στο στοιχείο μου) το να στήσω/παραμετροποιήσω και πιθανότατα "πειράξω" ένα ρασμπεράκι είναι μια διαδικασία ευχάριστη που στο τέλος με ανταμείβει επιπλέον με τη χρήση της συσκευής. Οπότε γιατί όχι.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
2.957
Reaction score
6.679
Οπότε, αυτή είναι η απάντησή μου. Για μένα (και τον κάθε "εμένα") που δεν έχω γνώσεις/χρόνο/υπομονή για DIY συσκευών ήχου, πληρώνω τον κατασκευαστή για να "λύσει" (με τη συσκευή του) το "πρόβλημα" που έχω κι αναλαμβάνει την ευθύνη της καλής λειτουργίας της (= εγγύηση).
Και πολύ καλά κάνεις. Απόλυτα λογική και κατανοητή αυτή η στάση, εξάλλου την ίδια στάση ακολουθούμε όλοι στα περισσότερα πράγματα, ακόμα και όσοι τους αρέσει να ασχολούνται με το DIY.

Το πρόβλημα ξεκινάει με τα "κρεμαστάρια". Όταν δηλαδή κάποιος που δεν έχει τις γνώσεις/χρόνο/υπομονή για DIY κατασκευές, θέλει ντε και καλά να αποδείξει (στον εαυτό του κυρίως;) ότι αποκλείεται μια DIY συσκευή να είναι εξίσου καλή με μια έτοιμη ή αν είναι θα έχει κοστίσει πολύ παραπάνω.

Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω τον @STENTOR, αλλά με όσα έχει γράψει εδώ το τελευταίο διάστημα δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι μπορεί να σχεδιάσει και να κατασκευάσει κάποιες συσκευές ήχου (όχι τα πάντα προφανώς) που θα του κοστίσουν πολύ λιγότερο από έτοιμες συσκευές αντίστοιχων επιδόσεων. Συν τη χαρά του πειραματισμού και της δημιουργίας, αλλά ας μην πάμε εκεί.

Προφανώς αυτό το έχει "πληρώσει" με ατελείωτες ώρες διαβάσματος, μελέτης, πειραματισμών κλπ. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το έκανε ούτως ή άλλως, είτε γιατί είναι το επάγγελμά του (δεν το γνωρίζω), είτε γιατί είναι απλά κάτι που το αγαπάει πάρα πολύ και του αρέσει να ασχολείται. Αλλά τώρα που έχει αυτές τις γνώσεις, μπορεί να τις εφαρμόσει γλιτώνοντας μεγάλο κόστος.

Επίσης, DIY δεν σημαίνει απαραίτητα σχεδιασμός από λευκή κόλλα. Ούτε καν τα σχέδια "από λευκή κόλλα" δεν είναι στην πραγματικότητα τέτοια. Εγώ όπως έγραψα και στο thread για ακουστικά συναρμολόγησα τον Objective2 ενισχυτή ακουστικών, του οποίου τα σχέδια είναι open source. Εγώ δεν έχω τις γνώσεις να σχεδιάσω τέτοιο μηχάνημα, ο σχεδιάστης του όμως προφανώς τις έχει, εξού και τα διθυραμβικά reviews (για το κόστος του πάντα). Εγώ λοιπόν που έκανα τη συναρμολόγηση, μετράει για DIY ή όχι; Κάποιος που συναρμολογεί ένα ηχείο Linkwitz (ακόμα κι αν ο ίδιος δεν έχει τις γνώσεις να το σχεδιάσει) μετράει για DIY ή όχι; Το γεγονός πως το crossover των Linkwitz ηχείων είναι ηλεκτρονικό και το αναλαμβάνει ένα miniDSP το κάνει να μην είναι DIY;

Προφανώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα, αλλά όλα τα παραπάνω εγώ πιστεύω πως είναι DIY με την ευρεία έννοια. Και ναι, σε κάποιες περιπτώσεις (αυτό δεν είναι το ίδιο για όλους) μπορεί να αξίζει να ασχοληθείς με το DIY. Σίγουρα πάντως όχι τόσο όσο στο παρελθόν.
 

Μηνύματα
393
Reaction score
1.204
Επίσης, DIY δεν σημαίνει απαραίτητα σχεδιασμός από λευκή κόλλα. Ούτε καν τα σχέδια "από λευκή κόλλα" δεν είναι στην πραγματικότητα τέτοια. Εγώ όπως έγραψα και στο thread για ακουστικά συναρμολόγησα τον Objective2 ενισχυτή ακουστικών, του οποίου τα σχέδια είναι open source. Εγώ δεν έχω τις γνώσεις να σχεδιάσω τέτοιο μηχάνημα, ο σχεδιάστης του όμως προφανώς τις έχει, εξού και τα διθυραμβικά reviews (για το κόστος του πάντα). Εγώ λοιπόν που έκανα τη συναρμολόγηση, μετράει για DIY ή όχι;
Και βέβαια είναι DIY. Όπως κάθε απασχόληση έχει διαβαθμίσεις ικανοτήτων, έτσι κι εδώ διακρίνουμε αρχάριους (εφαρμόζουν πιστά ένα σχέδιο) , προχωρημένους (εφαρμόζουν ένα σχέδιο ή και προχωρούν σε κατάλληλες τροποποιήσεις για να καλύψουν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες) κι έμπειρους (ξεκινούν από λευκό χαρτί και δανειζόμενοι από το "περιβάλλον", υλοποιούν ένα ιδιαίτερο project). Όλοι τους όμως κινούνται στη "σφαίρα" του audio-diy.
Το γεγονός πως το crossover των Linkwitz ηχείων είναι ηλεκτρονικό και το αναλαμβάνει ένα miniDSP το κάνει να μην είναι DIY;
Ναι, είναι diy και μαζί οποιαδήποτε κατασκευή γίνει στο "χέρι" με προορισμό να καλύψει ατομικές ανάγκες.
 

Μηνύματα
393
Reaction score
1.204
πληρώνω τον κατασκευαστή για να "λύσει" (με τη συσκευή του) το "πρόβλημα" που έχω κι αναλαμβάνει την ευθύνη της καλής λειτουργίας της (= εγγύηση).
Για το πρώτο σκέλος ταυτίζομαι με τη γνώμη σας. Για το δεύτερο σκέλος θα ίσχυε το ίδιο, αν δεν είχα πικρή εμπειρία(ες) για την "ανάληψη ευθύνης καλής λειτουργίας" (επισκευή, αναβάθμιση κώδικα ελέγχου, service, πείτε το όπως θέλετε) συσκευής. Και φυσικά εννοώ τη καταραμένη εκείνη στιγμή που αναγκάστηκα να δώσω κάποιες συσκευές για επισκευή, σε κάποιους "εξουσιοδοτημένους συνεργάτες" (service), κάποιων επίσημων αντιπροσώπων διάσημων και καταξιωμένων εταιριών.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.865
Reaction score
20.359
Και φυσικά εννοώ τη καταραμένη εκείνη στιγμή που αναγκάστηκα να δώσω κάποιες συσκευές για επισκευή, σε κάποιους "εξουσιοδοτημένους συνεργάτες" (service), κάποιων επίσημων αντιπροσώπων διάσημων και καταξιωμένων εταιριών.
Προφανώς αναφέρεσαι σε προηγούμενες κακές εμπειρίες. Κατανοητό, όπως επίσης είναι κατανοητή η όποια καχυποψία πηγάζει από αυτές. Μέχρι στιγμής δεν είχα τέτοια εμπειρία - μπορεί απλώς να είμαι τυχερός.
 

Μηνύματα
393
Reaction score
1.204
Μέχρι στιγμής δεν είχα τέτοια εμπειρία - μπορεί απλώς να είμαι τυχερός.
Πολύ τυχερός θα έλεγα! Εύχομαι να είναι και στο μέλλον πάντα έτσι.
Ή μπορεί απλά να είμαι ο μοναδικά πολύ, μα πάρα πολύ, άτυχος σ' αυτόν τον τομέα!
 


Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
απο μια παλια μου αναρτηση, οπως και πολλες αλλες αντιγραφες επωνυμων προιοντων εδω ειναι πολυ μεγαλου βαθμου δυσκολιας και υψηλοτατου μπατζετ ...
 


Μηνύματα
393
Reaction score
1.204
Ο "ασβός" είναι ένας τελικός ενισχυτής μ' εξαιρετικά δυναμικά κι ανάλυση.
 

Μηνύματα
154
Reaction score
397
Mου αρέσει να φτιάχνω πράγματα, το κάνω επειδή το γουστάρω. Όσον αφορά το audio έχω φτιάξει ένα ζευγάρι ηχεία (το τελευταίο project, οχι δικής μου σχεδίασης), ένα κουτί δικής μου σχεδιάσεις που στέλνει triggers για να ανοιγοκλείνει συσκευές με το τηλεχηριστηριο του DAC μου και ένα τεράστιο modular 5U synthesizer.

Νομίζω ότι μένετε ολοι στο αποτέλεσμα και είναι λογικό να τα κάνετε σαν καταναλωτές αλλά κάτι που δεν είναι συχνά εύκολα κατανοητό είναι το πόσα πολλά πράγματα μαθαίνεις σε αυτές τις διαδικασίες. Ένα μικρό ποσοστό αυτών των γνώσεων είναι πολύ δύσκολο, εως και αδύνατον να τις αποκτησεις διαφορετικά.
 

Μηνύματα
393
Reaction score
1.204
Μια πρόταση για ηχείο με μονάδες της SCANSPEAK, από διάσημο αμερικανό κατασκευαστή. Το σχέδιο δεν είναι εξόχως λεπτομερές και χρειάζεται κάποια "αποκωδικοποίηση". Ο επιπλέον κόπος και προσοχή θα ανταμείψουν και με το παραπάνω όποιον ασχοληθεί με την κατασκευή του.
1665133136153.png

Μια ακόμα αξιόλογη πρόταση για κατασκευή ηχείου με μονάδες της SB Acoustics.
1665133673928.png

 
Last edited:

Μηνύματα
51
Reaction score
87
Πριν αρκετά χρόνια είχα κατασκευάσει ένα ζευγάρι ηχεία με σχέδιο του Ελέκτορ. Λεγόταν Vivace 87 με μεγάφωνα Vifa.
Ωστόσο υπήρχαν λάθη στην σχεδίαση και άργησα να καταλάβω το βασικότερο που ἠταν ο διαχωρισμός του μεσαίου από τον θάλαμο. Το Woofer (με κώνο πολυπροπυλενίου) επιδρούσε στην χαμηλή μεσαία περιοχή τόσο πολύ που δεν είχες ανάγκη οργάνων για να καταλάβεις το πρόβλημα.

Για την οπή bass reflex απολύτως καμιά αναφορά αν θέλει σωλήνα και ποιο μήκος.

Και το crossover δεν ήταν επίσης στα επίπεδα δυνατοτήτων του ηχείου. Είναι βέβαιο ότι το tweeter στέκεται υψηλότερα σε στάθμη και χρειάζεται αντίσταση εξασθένισης.

Για όσο το παίδεψα, φάνηκε ότι η περίεργη V σχεδίαση του κουτιού αλλά και τα μεγάφωνα της Vifa έχουν καλές δυνατότητες να δώσουν πολύ καλό ήχο, ίσως προσανατολισμένο σε μουσικές με ηλεκτρονικό στοιχείο ή φωνητικά λόγω του καλού μεγαφώνου μεσαίων.

Μου ήρθε η όρεξη να το συγυρίσω αν και δεν έχω όση εμπειρία θα ήθελα στα ηχεία. Αν κανείς θέλει να βοηθήσει θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.
 

Attachments



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.128
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top