Raspberry Pi Streamer

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Το να στήσει κάποιος έναν music streamer με βάση το raspberry pi είναι απλό και αποτελεί την πιο οικονομική λύση
χωρίς να υστερεί σε ποιότητα. Υπάρχει ήδη ένα νήμα στο φόρουμ με το ίδιο θέμα, θα επικαιροποιήσω όμως το θέμα
και θα προσπαθήσω να εξηγήσω αναλυτικά τη διαδικασία. Πρώτα ας ξεκινήσουμε από το hardware, καθώς θα χρειαστούμε
ένα raspberry pi (προφανώς), την τροφοδοσία του, μία κάρτα micro sd, μία ψύκτρα κι ένα κατάλληλο κουτάκι που
να τα χωράει.

IMG_20191217_171216.jpg


IMG_20191217_172422.jpg



Ας τα δούμε αναλυτικά.

Η απλή έκδοση του raspberry pi 4 με το 1gb ram είναι επαρκής για τη χρήση που ζητάμε όμως επέλεξα
την έκδοση με τα 2gb για να μπορώ να τρέχω απροβλημάτιστα το DRC plugin του volumio. Δεν είμαι σίγουρος αν η μνήμη παίζει κάποιο ρόλο ή η επεξεργασία αφορά αποκλειστικά τον επεξεργαστή, όμως όταν έθεσα αυτό το ερώτημα στον δημιουργό του plugin η απάντηση που πήρα ήταν πως "τρέχει μία χαρά στο pi4 2gb" άρα δεν είχα λόγο να το ρισκάρω.

To raspberry απαιτεί 5v & 3A μέσω usb-c σύνδεσης. Εγώ αγόρασα το original "μαμά" τροφοδοτικό αλλά όποιο άλλο με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κατάλληλο. Αν δηλαδή κάποιος έχει φορτιστή κινητού που του περισσεύει μπορεί να τον χρησιμοποιήσει και να γλιτώσει 10€ από το συνολικό κόστος. Η γνώμη μου πάντως είναι πως αν αγοράσετε τροφοδοτικό να πάρετε το ορίτζιναλ.

Για την micro sd κάρτα δεν έχουμε να πούμε πολλά, εκεί θα μπει το λειτουργικό, τα plugins, θα σώζουμε τις ρυθμίσεις, τα playlists κτλ .Το κόστος είναι ελάχιστο, μία 32gb που αγόρασα κόστισε 4€. Δεν υπάρχει λόγος να είναι ιδιαίτερα γρήγορη, δε θα δούμε κάποια διαφορά, ίσως να μην την υποστηρίζει ο δίαυλος του raspberry. Και 16gb καρτούλα αν έχουμε αρκεί αλλά όπως σας είπα το κόστος είναι αστείο, αν αγοράσετε πάρτε 32gb.

Το νέο raspberry pi 4 είναι ζεστό, το καλοκαίρι μπορεί να είναι και καυτό! Πολλοί στον ιστό μιλάνε και λένε πως χρειάζεται ανεμιστηράκι. Στη δική μας περίπτωση το ανεμιστηράκι απορρίπτεται ασυζητητί, μπορούμε να προσπαθήσουμε με κάποιες ψύκτρες κι ό,τι κάνουμε. Προμηθεύτηκα τη μεγαλύτερη που βρήκα και μπορεί να χωρέσει ανάμεσα στο sbc και το HAT.

Στο θέμα του κουτιού έχουμε δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι το γούστο του καθενός και αν βολεύεται ή όχι με ένα ταπεινό πλαστικό case. Το άλλο είναι αν θα προσθέσουμε HAT ή όχι. Με βάση αυτά τα δύο θέματα θα γίνει η επιλογή του κουτιού. Υπάρχουν διάφορες λύσεις, οικονομικές αλλά και ακριβές. Έκανα τη φθηνότερη δυνατή επιλογή, ένα πλαστικό case που χωράει το hifiberry digi+ pro. Βέβαια αν σκεφτείς πως το το sbc κοστίζει 40€ και το κουτάκι 15€, το λες και κλεψιά.

Να δούμε και το θέμα των HAT (Hardware Attached on Top). Αν δεν έχουμε κάποιο καλό Dac ή αν θέλουμε το streamer μας να είναι αυτόνομο μπορούμε να προμηθευτούμε ένα dac hat και να οδηγούμε με line σήμα τον ενισχυτή μας. Πάρα πολλές οι επιλογές από 40-50€ μέχρι πολλά περισσότερα. Αν έχουμε καλό dac αλλά δεν έχει usb είσοδο (δύσκολο αυτό) τότε μπορούμε να πάρουμε ένα hat που να έχει ψηφιακή έξοδο. Εγώ αν και έχω σύγχρονο dac με usb είσοδο προχώρησα στην αγορά του hifiberry digi+ pro για δύο λόγους. Πρώτα στις δοκιμές που έκανα με ένα παλιότερο μοντέλο pi 2 B+, είχα προβλήματα με την usb σύνδεση. Συχνά ακούγονταν ενοχλητικά "τσικ" πολλές φορές και ανάμεσα στα κομμάτια αλλά πάντα στην αρχή κομματιών σε αναπαραγωγή από το spotify. Ο δίαυλος του raspberry δεν είναι ο ενδεδειγμένος για τέτοια χρήση, ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα στο pi 4 αλλά δεν ήθελα να το διακινδυνεύσω. Ο δεύτερος λόγος είναι πως με την οπτική ψηφιακή σύνδεση απομονώνω το dac από το ρεύμα του raspberry και αυτό μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Το κόστος του hifiberry είναι περίπου 40€ και το θεώρησα λογικό για αυτό που θα μου προσφέρει. Είναι η έκδοση με τους 2 κρυστάλλους, υποστηρίζεται από το volumio αλλά κι από όλα τα αντίστοιχα λειτουργικά. Με απλά λόγια θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Το συνολικό κόστος λοιπόν κυμαίνεται από 70€ (βασική έκδοση pi, απλό κουτάκι) έως 130€ στο σεταπ που δείχνω. Το μοντάρισμα είναι πολύ απλό, δεν ανεβάζω σχόλια και φωτογραφίες, δεν μπορεί να κάνει κάποιος λάθος. Άρα περνάμε στην επόμενη φάση που είναι να περάσουμε το λειτουργικό και να το ρυθμίσουμε.
Για λογισμικό έχουμε αρκετές επιλογές: volumio, rune, moode, piCore κ.α. Όλα θα κάνουν πάνω κάτω την ίδια δουλειά. Εγώ επιλέγω το volumio διότι κάνει όλα χρειάζομαι, δοκιμασμένο αυτό που λέω, είναι εύκολο στη χρήση, έχει τη δική του εφαρμογή διαχείρισης σε android και μία ενεργή διαδικτυακή κοινότητα που το υποστηρίζει. Το rune είναι ίδιο με το volumio και αισθητικά αλλά δεν έχει plugin για spotify και DRC άρα απορρίπτεται, αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρουν τα προαναφερθέντα πρόσθετα το rune θα είναι καλή επιλογή αφού διαθέτει και δωρεάν την android εφαρμογή (το volumio έχει μία μικρή χρέωση, 2.5€ αν θυμάμαι καλά). Το moode δεν έχει dedicated εφαρμογή και το picore δεν το έχω δοκιμάσει καθόλου, μοιάζει να είναι κάπως περίπλοκο σε σχέση με τα άλλα. Θα δείξω λοιπόν πως εγκαθιστούμε και ρυθμίζουμε το volumio αλλά και τα υπόλοιπα με αντίστοιχο τρόπο λειτουργούν, αν κάποιος έχει
εμπειρία μπορεί να αναφερθεί σε κάποιο άλλο λειτουργικό εκτενώς.

Για το volumio λοιπόν χρειαζόμαστε έναν υπολογιστή, τη δυνατότητα ανάγνωσης από αυτόν της micro sd μας (να υπάρχει κάποιο card reader δηλαδή) και το image του λειτουργικού. Το τελευταίο το βρίσκουμε στο ww.volumio.org, στον τομέα download, όπου επιλέγουμε την έκδοση για pi. Η τελευταία έκδοση, τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, είναι η 2.692. Κατεβάζουμε λοιπόν το zip, βγάζουμε το αρχείο image στην επιφάνεια εργασίας για ευκολία και κατόπιν με το rufus (ή με κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα) το περνάμε στην sd.

3453.JPG


45634.JPG


Μόλις ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, αφαιρούμε την κάρτα, την τοποθετούμε στο raspberry και το βάζουμε σε λειτουργία. Περιμένουμε περίπου 10 λεπτά, λιγότερο χρειάζεται αλλά ας μην είμαστε βιαστικοί και περνάμε στο πιο "περίπλοκο" κομμάτι που είναι οι βασικές ρυθμίσεις. Θέλω όλη τη διαδικασία να την κάνω "headless" δηλαδή χωρίς οθόνη και χωρίς να έχω καμία εικόνα. Επίσης να έχω μόνο ασύρματες συνδέσεις και χωρίς τη χρήση υπολογιστή (για το τελευταίο χρειαζόμαστε την εφαρμογή, αν δεν την έχετε τότε θα χρειαστεί ένας υπολογιστής συνδεδεμένος στο τοπικό δίκτυο).

Με το smartphone μας ή ένα tablet πηγαίνουμε στα ασύρματα δίκτυα και βρίσκουμε αυτό που λέγεται "volumio". Πατάμε επάνω του, άρα αποσυνδεόμαστε από το wifi μας και συνδεόμαστε στο volumio. Αν μας ζητηθεί password είναι "volumio2". Μόλις συνδεθούμε θα έχουμε επιλογές για τις βασικές ρυθμίσεις: γλώσσα, φάκελοι με μουσική, dac κ.α. πράγματα που δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου προς το παρόν άρα βάλτε ό,τι θέλετε ή προσπεράστε τα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνδεθούμε στο τοπικό μας δίκτυο, όταν φτάσουμε λοιπόν στην αντίστοιχη καρτέλα επιλέγουμε το wifi μας και βάζουμε τον κωδικό μας. Με το που θα γίνει αυτό θα ολοκληρωθεί η αρχική διαδικασία, το pi μας θα κάνει restart και θα συνδεθεί στο τοπικό μας δίκτυο ασύρματα.

Screenshot_20191217-195342.png
Screenshot_20191217-195413.png


Του δίνουμε λίγο χρόνο να κάνει restart (5-10 λεπτά το πολύ) και τότε τρέχουμε την εφαρμογή αν την έχουμε ή αν δεν την έχουμε από έναν υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο ίδιο δίκτυο γράφουμε στον browser "http://volumio.local/". Και στις δύο περιπτώσεις στην οθόνη μας θα δούμε κάτι που θα μοιάζει με αυτό:

874658.JPG


Είμαστε οκ λοιπόν, το volumio εγκαταστάθηκε και τρέχει. Πλέον μένουν μόνο οι ρυθμίσεις.
 
Last edited:

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Πάμε να δούμε και τις βασικές ρυθμίσεις. Πατάμε στο γρανάζι, πάνω δεξιά, κι εμφανίζεται το μενού με τις ρυθμίσεις. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πάμε playback options όπου θα ρυθμίσουμε πρώτα από όλα την έξοδο. Αν έχουμε κάποιο HAT επιλέγουμε "i2s dac on" και στο drop down menu το μοντέλο μας. Αν δεν έχουμε το αφήνουμε off, ανοίγουμε το usb dac μας ώστε να το δει το volumio και το επιλέγουμε σαν "output device". Το general playback options αφορά κυρίως την αναπαραγωγή dsd (που θα πρέπει να τα υποστηρίζει το dac μας), το αν θέλουμε να εξισορροπεί την ένταση αναπαραγωγής, το buffer δηλαδή το μέγεθος του κομματιού που θα φορτώνεται στην μνήμη πριν την αναπαραγωγή κι αν θα παραμένουν τα κομμάτια που έχουμε προσθέσει στο queue ή όχι. Εγώ προσωπικά δεν πειράζω τίποτα από όλα αυτά. Στο επόμενο που είναι το "volume options" επιλέγω σαν mixer "none" ώστε να έχω αυτό που λέμε "bit perfect" να μην επεμβαίνει ο player στο σήμα. Στην περίπτωση όμως που θα θέλουμε κάποια ισοστάθμιση αυτό, όπως είναι λογικό, δεν μπορεί να γίνει (θα ασχολειθούμε αργότερα με αυτό). Το audio resampling
το έχω off φυσικά, είμαι puristας, μπορεί όμως να το δοκιμάσει κάποιος και να του αρέσει. Στο κάτω κάτω της γραφής κάποιοι πουλούν πανάκριβους upscalers, δοκιμάστε και έναν τσάμπα.

Στο appearance φτιάξτε το όπως σας αρέσει δεν μπορώ να σας βοηθήσω εδώ, ενώ στο network settings είναι οι ρυθμίσεις δικτύου και τα πειράζει όμως όποιος γνωρίζει τα βασικά, οι άλλοι τα αφήνετε στο auto. Με κάτι alarm, sleep & shutdown δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθώ οπότε πάμε στα σπουδαία.

Sources. Τι νόημα θα έχει ένας streamer αν δεν του ορίσουμε που είναι η πηγή από όπου θα αντλεί τα μουσικά αρχεία. Οκ μπορούμε να συνδέσουμε ένα usb stick ή έναν σκληρό δίσκο πάνω στο raspberry αλλά ποια θα είναι τότε η ευκολία? Σε αυτό λοιπόν το σημείο ορίζουμε το NAS μας ή τους δίσκους που έχουμε shared στο τοπικό μας δίκτυο. Επειδή όποιος έχει NAS είναι σίγουρο πως γνωρίζει και πως θα το ορίσει δε θα ασχοληθώ καθόλου με αυτό αλλά θα εξηγήσω σε απλούς χρήστες πως θα κάνουν share έναν φάκελο από έναν υπολογιστή που βρίσκεται συνδεδεμένος στο wan, σε περιβάλλον windows.

Έχουμε λοιπόν ένα pc ή laptop και στον σκληρό του βρίσκονται τα μουσικά μας αρχεία, δεν έχουμε λόγο να τα μεταφέρουμε στο volumio, θα τα "βλέπει" το volumio μέσω του δικτύου και θα τα αναπαράγει. Πατάμε δεξί κλικ πάνω σε αυτόν το φάκελο, πάμε properties --> sharing και επιλέγουμε share.


456334.JPG



Μέσα από το control panel πηγαίνουμε network & sharing center --> change advance sharing settings --> all networks και κάνουμε turn on το sharing και turn off password protected sharing. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα σε συσκευές δικτύου να έχουν πρόσβαση στους φακέλους με μουσικά αρχεία. Μπορούμε να έχουμε διάφορους φακέλους shared. Τώρα πρέπει να προσθέσουμε αυτούς στη βιβλιοθήκη του volumio. Επιστρέφουμε και πάμε Settings --> Sources και πατάμε Add New Drive. Θα έχουμε μία εικόνα σαν την παρακάτω όπου θα προσθέσουμε Alias = ένα διακριτικό για να το ξεχωρίζουμε, NAS ip address = το όνομα που έχουμε δώσει στο pc μας κατά την εγκατάσταση των windows, Path = αυτό τώρα εξαρτάται από το που βρίσκεται ο φάκελος, το βρίσκουμε εύκολα όμως αν πάμε στα properties --> sharing του φακέλου βλέπουμε το network path σε μένα για παράδειγμα είναι MainPC\Disk_1 άρα στο path γράφω Disk_1, File Sharing Type = cifs αφού μιλάμε για Windows Username = το όνομα του pc, και τέλος Password το αφήνουμε κενό διότι ζητήσαμε από τα windows να επιτρέπουν τη σύνδεση χωρίς προστασία με κωδικό. Πατάμε save και αν τα έχουμε κάνει όλα σωστά το volumio θα ξεκινήσει μία χρονοβόρα διαδικασία που θα προσθέσει στη βιβλιοθήκη του όλα τα μουσικά μας αρχεία.

984597.JPG


Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις στο sources έχουν να κάνουν μόνο με την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα, επιλέξτε ό,τι γουστάρετε λοιπόν.

Προχωράμε στα plugins λοιπόν. Εδώ θα βρούμε όλα τα πρόσθετα που επίσημα υποστηρίζονται από την ομάδα ανάπτυξης του volumio. Έχει διάφορα κι ενδιαφέροντα, ρίξτε μία ματιά. Εμένα με ενδιαφέρει μόνο ένα από αυτά το spotify connect 2, που μου επιτρέπει να streamαρω μέσω της android εφαρμογής του spotify τη μουσική στο volumio.

Χρησιμοποιώ όμως ένα ακόμα plugin που δεν υπάρχει σε αυτή τη λίστα, το DRC for volumio. Το πως θα το εγκαταστήσουμε θα το περιγράψω παρακάτω, έχει μία κάπως πιο περίπλοκη διαδικασία.
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Ας κάνουμε και το τελευταίο βήμα, την εγκατάσταση του DRC plugin (Digital Room Correction). Είναι λίγο πιο δύσκολο από τα προηγούμενα και θα χρειαστούμε το προγραμματάκι putty (https://www.putty.org/). Πάμε βήμα βήμα.

1. Βρίσκουμε την ip του volumio μας, αν δεν έχουμε επιλέξει κάποια static θα πρέπει να τη βρούμε από το σύστημα. Ο πιο απλός τρόπος είναι να συνδεθούμε κλασσικά με volumio.local/στον browser μας, να πάμε στις ρυθμίσεις και στο network θα δούμε την ip μας. Θα είναι κάτι σαν 192.168.1.xxx
2. Στον brower μας πάλι γράφουμε την ip μας ακολουθούμενη από /dev δηλαδή κάτι σαν 192.168.1.xxx/dev. Στη σελίδα που θα εμφανιστεί (θα είναι όμοια με την εικόνα που ακολουθεί) πατάμε το "enable" που βρίσκεται κάτω από το SSH. Δε θα συμβεί κάτι, θα έχει γίνει όμως η δουλειά.
476367234.JPG


3. Κατεβάζουμε και τρέχουμε το putty. Βάζουμε την ip του volumio, port 22, επιλέγουμε SSH και πατάμε open. Θα εμφανιστεί ένα τερματικό παράθυρο που θα μας ζητήσει να συνδεθούμε: σαν login δίνουμε volumio, το ίδιο και σαν password. Κάνοντας σωστά όλα τα βήματα θα έχουμε μία εικόνα όπως η δεύτερη από αυτές που ακολουθούν.

4586479.JPG


8745683.JPG


4. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε τις παρακάτω γραμμές. Είμαστε όμως έξυπνοι κι αντί για αυτό τις κάνουμε copy και στο τερματικό με δεξί κλικ γίνονται paste, μετά enter για να γίνει η εγκατάσταση.

wget https://github.com/balbuze/volumio-plugins/raw/master/plugins/audio_interface/brutefir3/brutefir.zip
mkdir ./brutefir
miniunzip brutefir.zip -d ./brutefir
cd ./brutefir
volumio plugin install
cd ..
rm -Rf brutefir*

Μην ψαρώνετε δεν είναι κάτι μαγικό, κατεβάζει το plugin σε zip, το αποσυμπιέζει και το εγκαθιστά. Αν όλα έχουν πάει καλά θα πρέπει στη καρτέλα με τα installed plugins θα φαίνεται και το DRC for volumio
67345673.JPG


Βέβαια είναι άλλο το να έχεις το DRC κι άλλο το να φτιάξεις τα φίλτρα που χρειάζεσαι. Είναι όμως θέμα για ξεχωριστό νήμα, πως δηλαδή κάνουμε τις μετρήσεις του χώρου με το μικρόφωνο και το REW, πως μετά φτιάχνουμε τα φίλτρα με το rephase, τα target curves κτλ.
 

Μηνύματα
55
Reaction score
27
Καλησπέρα και Καλή Χρονιά!

Πολύ ωραία και ουσιαστική παρουσίαση. Ψάχνομαι για ακριβώς το ίδιο project, Audio streamer με Raspberry. Οπότε έπεσα στην περίπτωση. Μάλλον με το άνοιγμα της αγοράς θα πάω για ψώνια. :dance2:
Μόνο που είδα ότι στην ελληνική αγορά αντί για το hifiberry digi+ pro υπάρχει IQaudIO Pi-Digi+ . Πιστεύω να μην είναι πρόβλημα.
 

Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
Πολύ ωραία παρουσίαση. Μπράβο για τον κόπο σου. Θα το δοκιμάσω εντός διμήνου σε σετάπ φίλου.
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Καλησπέρα και Καλή Χρονιά!

Πολύ ωραία και ουσιαστική παρουσίαση. Ψάχνομαι για ακριβώς το ίδιο project, Audio streamer με Raspberry. Οπότε έπεσα στην περίπτωση. Μάλλον με το άνοιγμα της αγοράς θα πάω για ψώνια. :dance2:
Μόνο που είδα ότι στην ελληνική αγορά αντί για το hifiberry digi+ pro υπάρχει IQaudIO Pi-Digi+ . Πιστεύω να μην είναι πρόβλημα.
To IQaudIO Pi-Digi+ έχει το ίδιο chip με το hifiberry και το volumio έχει drivers (υποθέτω και οι άλλοι players). Άρα δε νομίζω να έχουν σημαντικές διαφορές.
 

Μηνύματα
7.234
Reaction score
11.774
Βέβαια είναι άλλο το να έχεις το DRC κι άλλο το να φτιάξεις τα φίλτρα που χρειάζεσαι. Είναι όμως θέμα για ξεχωριστό νήμα, πως δηλαδή κάνουμε τις μετρήσεις του χώρου με το μικρόφωνο και το REW, πως μετά φτιάχνουμε τα φίλτρα με το rephase, τα target curves
Αν το κατέχεις και έχεις όρεξη, πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο θέμα!
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Αν το κατέχεις και έχεις όρεξη, πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο θέμα!
Υπάρχουν στο φόρουμ άτομα που το κατέχουν πολύ περισσότερο από μένα. Ίσως κάποια μέρα το ξεκινήσω, αν δεν υπάρχει άλλο και σιγά σιγά προσθέσουν όλοι τις γνώσεις τους.
 



Μηνύματα
55
Reaction score
27
Στο παρακάτω βίντεο ο παρουσιαστής που φαίνεται να έχει ασχοληθεί πολύ με τον ήχο με τη χρήση Raspberry, ισχυρίζεται (γύρω στο 4:30") ότι το Pi 3B+ έχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με το Pi 4B . Έχει κανένας άποψη;

 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Στο παρακάτω βίντεο ο παρουσιαστής που φαίνεται να έχει ασχοληθεί πολύ με τον ήχο με τη χρήση Raspberry, ισχυρίζεται (γύρω στο 4:30") ότι το Pi 3B+ έχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με το Pi 4B . Έχει κανένας άποψη;

Κάπου φευγαλέα είχε πάρει το μάτι κουβέντα με αυτό το θέμα. Το προσπέρασα σκεπτόμενος πως είναι δυνατό κάποιος να έκατσε να συγκρίνει σε ακουστικό τεστ τις διαφορές μεταξύ pi 3 & pi 4.
 

Μηνύματα
115
Reaction score
235
Ευχαριστούμε για τον οδηγο..! Εδω και 5 χρονια χρησιμοποιώ Moode και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Λέω όμως να δοκιμασω Volumio για το DRC plugin.

Αναρωτιέμαι - τις διορθώσεις που κάνεις στο rephase, πως τις κάνεις validate? Πάλι με sweeps στο REW? Υπαρχει λόγος να κάνεις validate στο τελικό αποτέλεσμα με μικρόφωνο κατευθείαν με sweep που θα παιξεις με το volumio? Τα περιπλέκω?:p (περιμενω το UMIK απο βδομαδα...)

Θα δοκιμάσω με RPI 3, δεν είμαι για άλλα έξοδα. Ελπίζω να μην κλατάρει.
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Αναρωτιέμαι - τις διορθώσεις που κάνεις στο rephase, πως τις κάνεις validate? Πάλι με sweeps στο REW? Υπαρχει λόγος να κάνεις validate στο τελικό αποτέλεσμα με μικρόφωνο κατευθείαν με sweep που θα παιξεις με το volumio? Τα περιπλέκω?:p (περιμενω το UMIK απο βδομαδα...)
ναι γιατι όχι, ενα-δυο sweeps μετά τις διορθώσεις θα δείξουν τι κατάφερες
 

Μηνύματα
115
Reaction score
235
Βέβαια είναι άλλο το να έχεις το DRC κι άλλο το να φτιάξεις τα φίλτρα που χρειάζεσαι. Είναι όμως θέμα για ξεχωριστό νήμα, πως δηλαδή κάνουμε τις μετρήσεις του χώρου με το μικρόφωνο και το REW, πως μετά φτιάχνουμε τα φίλτρα με το rephase, τα target curves κτλ.
Επίσης. Κάνεις resampling για να αποφύγεις την δημιουργία φίλτρων για διαφορετικά sample rate?
 

Μηνύματα
7.234
Reaction score
11.774
Αυτό με το rephase δεν το εννόησα. Για βοηθήστε κι εμάς τους νέους στο σπορ! Υπάρχει δηλαδή τρόπος να γίνει δουλειά στο rephase και να αφαρμοστεί σε ένα φίλτρο;
 

Μηνύματα
115
Reaction score
235
Αυτό με το rephase δεν το εννόησα. Για βοηθήστε κι εμάς τους νέους στο σπορ! Υπάρχει δηλαδή τρόπος να γίνει δουλειά στο rephase και να αφαρμοστεί σε ένα φίλτρο;
Με το λίγο διάβασμα που έχω κάνει, με το rephase μπορεις να αρχίσεις να φτιάχνεις φίλτρα για μικροδιορθώσεις. Αφού τελειώσεις, και κάνεις validate το αποτέλεσμα, τα περνάς στο DRC plugin του volumio.
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
@simplektis το pi3 δεν πρέπει να έχει μεγάλες διαφορές σε θέμα ισχύος, λογικά θα δουλέψει. Τώρα όσον αφορά το plugin η αλήθεια είναι πως δεν το "δούλεψα" όσο θα ήθελα καθώς αποφάσισα να πάω σε minidsp, αλλά θα σου πω όσα έχω δει και καταλάβει. Το βασικό είναι πως έτσι κι αλλιώς κάνει resampling, ουσιαστικά έχεις ένα loopback στο σήμα που του στέλνεις και το αποτέλεσμα θα το πάρεις στη δειγματοληψία του φίλτρου που εφαρμόζεις. Αν πχ έχεις φίλτρα 24bit 48Khz αυτό θα πάρεις στην έξοδο.

Πως θα κάνεις sweep μέσα από το volumio? Μέσα από το plugin? Δεν το δοκίμασα, δεν κατάλαβα βασικά πως γίνεται ο συγχρονισμός rew και volumio. Αν μπορείς να το κάνεις εννοείται πως θα έχεις ένα δείγμα του τελικού αποτελέσματος πολύ ουσιαστικό.


@Astronaut Jr. Τα απλά φίλτρα, ένα σύνολο από peq για παράδειγμα, μπορείς να τα φτιάξεις εξολοκλήρου στο rew, σου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Όταν όμως θες το κάτι παραπάνω πας στο rephrase, με τις μετρήσεις που έχεις από το rew.
 

Μηνύματα
115
Reaction score
235
@simplektis

Πως θα κάνεις sweep μέσα από το volumio? Μέσα από το plugin? Δεν το δοκίμασα, δεν κατάλαβα βασικά πως γίνεται ο συγχρονισμός rew και volumio. Αν μπορείς να το κάνεις εννοείται πως θα έχεις ένα δείγμα του τελικού αποτελέσματος πολύ ουσιαστικό.
Να σου πω την αλήθεια, μιλάω ακόμα σε θεωρητικό στάδιο. Το μικρόφωνο το παρέλαβα μόλις σήμερα. Απλά αναρωτιώμουν αν μπορώ να το κάνω παίζοντας sweeps σε .wav στο volumio και το rew καπως να τα γράφει. :D
 

Μηνύματα
7.234
Reaction score
11.774
Να σου πω την αλήθεια, μιλάω ακόμα σε θεωρητικό στάδιο. Το μικρόφωνο το παρέλαβα μόλις σήμερα. Απλά αναρωτιώμουν αν μπορώ να το κάνω παίζοντας sweeps σε .wav στο volumio και το rew καπως να τα γράφει. :D
Δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί το rew δεν μετράει απλά συχνότητες ( sweeps ), αλλά πολλές πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το χρόνο. Κάνε τις μετρήσεις με ένα Laptop, κάνε τις διορθώσεις σου και φόρτωσε τα φίλτρα στο volumio.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.302
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top