ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Το έχω πλέον συνειδητοποιήσει !
Θα πεθάνω κάποια στιγμή και δίπλα μου θα βρίσκεται πλήθος αγαπημένων και μη μηχανών εικόνας και ήχου. Θα περίμενε κάποιος ότι η φυσιολογική εξέλιξη της σχέσης μου με το hobby αυτό θα χαρακτηριζόταν από φθίνουσα ένταση και πάθος προϊόντος του χρόνου . Πάνω από τουλάχιστον 35 χρόνια διαρκούς ενασχόλησης και σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει .

Προβλέπω στα 80 μου (αν θέλει ο Ύψιστος) να ακούω λαμπάτους single ended με την επικουρία ακουστικών βαρηκοΐας με ενσωματωμένους ψηφιακούς (class D;;;) ενισχυτές μινιατούρες…..

Δεν μετανιώνω ! Μπορεί να έχασα άπειρο χρόνο και χρήμα , μπορεί να μην διάβασα όσο ήθελα , μπορεί να μην έκανα όσα ταξίδια ήθελα , μπορεί να μην επισκέφτηκα όσους χώρους εικαστικού ενδιαφέροντος ήθελα , μπορεί να μην ασχολήθηκα με τα αγαπημένα μου αθλητικά ενδιαφέροντα όσο ήθελα , μπορεί ,μπορεί ,μπορεί ………

Γνώρισα όμως πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους και έμαθα πολλά πάνω στις επιστήμες και τις επαγγελματικές δραστηριότητες που εμπλέκονται στον χώρο της ηλεκτροακουστικής . Κάποιους από τους ανθρώπους αυτούς τους γνώρισα δια ζώσης και κάποιους άλλους τους «γνώρισα» μέσω του διαδικτύου. Αυτός ο ανθρώπινος χάρτης, που συνεχίζει να εξελίσσεται ,περιλαμβάνει πλήθος μοναδικών ατόμων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχα "γνωρίσει".

Ανάμεσα σε αυτούς που γνώρισα συμπεριλαμβάνονται αναπόφευκτα και οι περισσότεροι από τους Έλληνες που εμπλέκονται στην σχεδίαση,κατασκευή και παραγωγή προϊόντων ηλεκτροακουστικού χαρακτήρα.Παρακολούθησα και παρακολουθώ την εξέλιξη και την πορεία τους στον χρόνο με μέγιστο ενδιαφέρον
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Μια από τις Ελληνικές εταιρίες ,που παρακολουθώ ανελλιπώς επειδή έχουν ανεξίτηλα χαράξει με την παρουσία τους τον χώρο, είναι η ROISTER . H ROISTER στήθηκε από ένα φιλόδοξο και δυναμικό άνθρωπο τον Σωκράτη Ζαφειριάδη .

Ξεκίνησε από το μηδέν με μια σέγα και μεγάφωνα PHILIPS από το «πανέρι» . Η αγάπη και το πάθος για το αντικείμενο οδήγησαν σε μια σταδιακή άνοδο και διαρκή εξέλιξη στον χώρο. Θεαματική εξέλιξη που έφτασε κάποια στιγμή στην σχεδίαση και υλοποίηση πρωτοποριακών μηχανών ψηφιακής επεξεργασίας και επανειλημμένες συμμετοχές των μελών της στα συνέδρια και τα papers της AUDIO ENGINEERING SOCIETY.







 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Ηχεία όπως το 123 Β άφησαν εποχή στον audiophile χώρο χτυπώντας στα «ίσα» τις κορυφαίες στο κόσμο συμβατικού μεγέθους ηλεκτροδυναμικές υλοποιήσεις της εποχής .

Ουδείς προφήτης όμως στον τόπο του. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι κοινότητες των σκληροπυρηνικών χαιεντάδων της χώρας μας δεν ασχολήθηκαν ποτέ με ένα προϊόν σαν το προαναφερθέν . Δεν παρουσιάστηκε ποτέ αυτό το προϊόν στο HIFINEWS ή στο STEREOPHILE . Δεν αντιπροσωπεύτηκε ποτέ στην Αμερική από τον Mike και έτσι δεν είχε καμία πιθανότητα να τύχει αναφοράς από το AbsoluteSound και τον Η. Pearson….Πως κατά συνέπεια να γίνει άξιο λόγου και προσοχής από την πλειοψηφία των Ελλήνων χαιεντάδων της εποχής που ακολουθούσαν με θρησκευτική ευλάβεια τα αγγλόφωνα audiophile «ευαγγέλια»;;;;


 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Από ένα χρονικό σημείο και μετά όλα τα ηχεία της εταιρίας ήταν πετυχημένα. Ο συνδυασμός του επιχειρηματικού πάθους του Ζαφειριάδη με το επιστημονικό πάθος των Σαλαμούρη , Σδραβόπουλου , Τσακίρη και την συμβολή στην ακουστική εξέλιξη του Τεπερεκίδη οδήγησαν σε πολύ καλά προϊόντα.
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Εδώ ίσως αξίζει να αναφέρω μια προσωπική εμπειρία που μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 80 (αν θυμάμαι καλά) έχω στο σπίτι μου ένα ζευγάρι ηλεκτροστατικά QUAD και ένα ζευγάρι B&W801.Την εποχή εκείνη η Ευρώπη και η Αμερική δεν ασχολιόντουσαν καθόλου μεsingle ended λαμπάτους ενισχυτές . Σχεδόν σε κανένα περιοδικό δεν υπήρχε σχετική αναφορά.

Γενικά υπήρχε ελάχιστη αναφορά σε λάμπες .Και αυτές μόνο push-pull (σχεδόν πάντα AUDIO RESEARCH ή CONRAD JOHNSON). Φυσικά δεν υπήρχε διαδίκτυο. Μου έκανε όμως εντύπωση η μανία των Ιαπώνων για τις singleended λαμπάτες τοπολογίες .

Είχαν πλημμυρίσει τον κόσμο με τις κονσουμεράδικες συσκευές της εποχής και είχαν καταπληκτικές ultrahiend τρανζιστοράδικες μηχανές μόνο για την εσωτερική τους αγορά. Παρόλα αυτά το πάθος τους για τα μικρά λαμπάτα ήταν απίστευτο και πρωτοφανές .
Μου δημιουργήθηκε μια πανίσχυρη περιέργεια να δω τι στο διάβολο κάνουν τέτοια μηχανήματα που ενσωμάτωναν τεχνολογίες του 30.
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Όταν λοιπόν ο Νίκος ο Μενδρινός έφερε για πρώτη φορά κάτι single ended μικρής ισχύος (AUDIO INNOVATIONS ) έτρεξα και δανείστηκα ένα set. Τα έβαλα πάνω στα QUAD. Ήχος απελπιστικός. Τα έβαλα πάνω στα B&W.Χάθηκαν τα αυγά και τα πασχάλια. Σαν να έβαλα ένα δίχρονο κινητήρα 50cc να κινήσει ένα Hummer.



Λέω ρε «Πο@στη μου δεν είναι δυνατόν οι Ιάπωνες να είναι τόσο μ@λάκες! Κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Δεν ήξερα τι να κάνω για να ακούσω αυτές τις «λάμπες». Και τότε ήλθε η φλασιά. Πάω και παίρνω από το «καθιστικό» του σπιτιού μου ένα ζευγάρι ROISTER STELES . Ήταν οι παλιές με το silk dome tweeter και τις είχα αριστερά και δεξιά από μια μεγάλη crt τηλεόραση Sony.


Μάλιστα τα μεγάφωνα ήταν αθωράκιστα και η προσπάθεια να τοποθετηθούν οι στήλες ήταν επίπονη αφού ελάχιστες μετατοπίσεις οδηγούσαν σε απίστευτες χρωματικές και γεωμετρικές παραμορφώσεις της εικόνας. Αυτό που συνέβη όταν συνέδεσα τις στήλες με τα single ended ενισχυτικά ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Η διαφάνεια, η λεπτομέρεια, και η ψευδαίσθηση της βίωσης του αληθινού μουσικού γεγονότος χτύπησαν κόκκινο .Το σετ των AUDIO INNOVATION με τις STELES ξεπερνούσε τα QUAD οδηγούμενα από το θρυλικό class a transistorized Luxman M05 ή τον ακριβοπληρωμένο μου audio research.


Ηταν μια από τις πολλές φορές που βίωσα εμπειρίες που με οδήγησαν στο συμπέρασμα: Καμία audio συσκευή ανεξάρτητα τεχνολογίας και ΚΟΣΤΟΥΣ δεν είναι plug and play.


Είτε κάνει 100 Euείτε κάνει 100.000 Eu. Και επίσης καμία audio τεχνολογία όσο παρωχημένη ή μοντέρνα και αν είναι δεν πρέπει να απορρίπτεται με στενή «τεχνοκρατική» βδελυγμία εκ των προτέρων . Όποιος το κάνει απλά «χάνει» .
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Προς τι όμως όλη αυτή η εισαγωγή ;
Έψαχνα (πριν από μήνες) να βρω ένα ηχείο για το δωμάτιο της κόρης μου .Η αρχική μου σκέψη για αγορά ηχείου βάσης ανατράπηκε από μια πιο ώριμη επιλογής ενός οποιουδήποτε μικρών διαστάσεων floorstanding . Ψάχνοντας λίγο για προδιαγραφές και τιμές κατέληξα στο ROISTER STATUS 8.2 .

To αγόρασα και το συνέδεσα στο σύστημα της κόρης μου.Οι ηχητικές εντυπώσεις από αυτό το «στενών» δυνατοτήτων setup ήταν έξω από τα αναμενόμενα . Ήταν απρόσμενα καλές . Τότε αποφασίζω από περιέργεια να μεταφέρω τα ηχεία στο σαλόνι μου.

Αποσυνδέω τα B&O ηχεία που χρησιμοποιώ εκεί και συνδέω τα status 8.2. To ηχητικό αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό ! Επίσης με εντυπωσίασε ο συντελεστής WAF που επέδειξε το ηχείο . Η γυναίκα μου και άλλες επισκέπτριες εντυπωσιάστηκαν.Μάλιστα η γυναίκα μου μου είπε ότι της άρεσαν ιδιαίτερα ενώ ταυτόχρονα δεν της έλειπε διακοσμητικά η μοναδική αίσθηση των ηχείων της Bang and Olufsen !





 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

. To ηχητικό αυτό αποτέλεσμα με οδήγησε στο να κάνω κάτι που δεν είχα σκεφτεί αρχικά. Να κατεβάσω τα ηχεία στον χώρο που χρησιμοποιώ αποκλειστικά για απαιτητικές ακροάσεις και προσωπικά evaluations.




Εκεί επί μήνες έστηνα πολλά συστήματα και οδήγησα το ηχείο αυτό με κάθε τρόπο και απίστευτη ποικιλία συνοδών μηχανημάτων. Τι αποτελέσματα παίρνει λοιπόν κάποιος αν εντάξει αυτό το φθηνό ηχείο σε κάποια καλά audiophile συστήματα ;;;;;
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Προτού δώσουμε απαντήσεις πρέπει να δώσουμε έμφαση σε ένα στοιχείο .Το ηχείο αυτό κοστίζει κάτω από 800 Eu. Μην περιμένετε από κανένα ελληνικό περιοδικό να το εντάξει σε κατηγορία κορυφαίας απόδοσης (αν υποθέσουμε ότι έχει τέτοια απόδοση).

Το σενάριο είναι πλέον γνωστό . Τα μηχανήματα υφίστανται rating σχεδόν αποκλειστικά με βάση την τιμή τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν τα περιοδικά κάποιες από τις τριβές και τις αντιπαραθέσεις με τους αντιπροσώπους ή τους κατασκευαστές (διαφημιζόμενους ή μη). Τα κατανοώ πλήρως και ίσως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Το ηχείο είναι όπως είπαμε δαπέδου με διαστάσεις 103 (Υ)-20(Π)-34(Β) εκ. Οι διαστάσεις του είναι ιδανικές για τοποθέτηση σε «δύσκολους» περιορισμένους χώρους . Η καμπίνα του δεν είναι ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο. Έχει ένα «ασύμμετρο» πρισματικό χαρακτήρα. Οι παράπλευρες έδρες είναι κατακόρυφες. Η τομή του ηχείου με κάθε επίπεδο κάθετο στις παράπλευρες έδρες του είναι ένα ισοσκελές τραπέζιο. Δεν υπάρχουν κέντρα ή άξονες συμμετρίας.





 


Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Τα ανωτέρω (ασυμμετρίες , μη πράλληλες επιφάνειες κ.λ.π.) σε συνδυασμό με την μασίφ ξυλοκατασκευή από οξυά (μασίφ ξυλοκατασκευές συναντάς σπάνια ακόμη και σε ηχεία 10δων χιλ.Eu) , την παχιά μπάφλα (3 εκ. πάχος) , τα ισχυρά εσωτερικά εγκάρσια δεσίματα και την μελετημένη χρήση αποσβεστικών και ηχοαπορροφητικών υλικών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η σχεδίαση δεν έδειξε φειδώ στην αντιμετώπιση προβλημάτων ,συντονισμών και ακαμψίας.




 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Το ηχείο είναι δύο δρόμων ,τριών μεγαφώνων. Τα μεγάφωνα είναι γερμανικής προέλευσης . Το tweeter (2.5 εκ ) είναι μεταλλικού κράματος θόλου με μαγνήτη νεοδυμίου. Είναι τοποθετημένο σε δική του ανεξάρτητη μικρή καμπίνα (σχεδόν μισό ελλειψοειδές εκ περιστροφής) στην οροφή της κυρίως καμπίνας του ηχείου.

Έτσι επιτυγχάνεται αποτελεσματική «μηχανική» απομόνωσή του και προσεγγίζονται καλύτερα τα επιθυμητά υψηλά επίπεδα προδιαγραφών «ακτινοβολίας» του.Τα midwoofer έχουν διάμετρο 18 εκ. και έχουν σασί από χυτό αλουμίνιο. Ο κώνος τους είναι εξαιρετικός και το υλικό τους είναι «κυψελωτό» Kevlar. Διαθέτουν δε καλής ποιότητας μεταλλικό phase plug.




Το ηχείο είναι ανοικτού τύπου. Έχει ληφθεί δε ειδική πρόνοια για την αντιμετώπιση κάποιων από τα προβλήματα που οφείλονται στην οπή-σωλήνα "εκτόνωσης" του bass reflex.


 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Το κροσσόβερ του είναι πρώτης τάξης και υλοποιείται με ικανοποιητικής ποιότητας στοιχεία και πηνία «αέρος».. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρώτη τάξη έχει μεγάλα πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα (όπως άλλωστε όλες οι άλλες τάξεις) .

Τα μειονεκτήματα σχεδόν εξουδετερώνονται από την κατάλληλη επιλογή των μεγαφώνων. Στην προκείμενη περίπτωση φαίνεται ότι τα «κατάλληλα» εξαιρετικά μεγάφωνα έδωσαν την δυνατότητα στον μηχανικό και συνιδιοκτήτη της εταιρίας Άρη Σδραβόπουλο να υλοποιήσει χωρίς ηχητικό κόστος ένα κροσσόβερ πρώτης τάξης κερδίζοντας τα σημαντικά οφέλη της απλής αυτής προσέγγισης. Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν οι πολύ καλές μετρήσεις του ηχείου (που ακολουθούν).

 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Οι μπόρνες και τα ελάσματα «γεφύρωσης» είναι καλής ποιότητας και δίνουν την δυνατότητα προαιρετικής διπλοκαλωδίωσης ή «παθητικής» διενίσχυσης.



 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

Το ηχείο μετρήθηκε προσεκτικά και τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον.




IR (Impulse Response):







Δείχνει μια ιδιαίτερα “γρήγορη” αρχική διέγερση
και μια επίσης “γρήγορη και ομοιόμορφη” “απόσβεση”, χωρίς “ταλαντώσεις”.
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

FR (Frequency Response):








Ιδιαίτερα ομαλή απόκριση με μικρές διακυμάνσεις
της τάξης των 1-1.5 dB σε όλο σχεδόν το φάσμα. Ελαφριά τόνωση της μεσαίας
περιοχής (500-4000 Ηz), που μάλλον επιλέχτηκε για να δώσει στον ήχο αυξημένη ζωντάνια και αμεσότητα.
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

APH (Acoustic Phase):











Ιδιαίτερα μικρού εύρους (μόλις 200 μοίρες),
ομαλή και γραμμική και μεταβολή της φάσης, που δείχνει τη «γραμμικότητα» του ηχείου και τον πολύ καλό «φασικό συγχρονισμό» των μεγαφώνων (συνέπεια και του crossover 1ης τάξης).
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

CSD (Cumulative Spectral Decay):











Η σχεδόν ομοιόμορφη πτώση δείχνει την "ομοιογενή'' "αποφόρτιση" του ηχείου, κάτι που φανερώνει την απουσία σοβαρών
συντονισμών και την γραμμικότητα φάσης του ηχείου. Η πολύ γρήγορη αρχική πτώση σε όλο το φάσμα δείχνει περιορισμένη «συσσώρευση» ενέργειας, κάτι που συνήθως συντελεί στη διαύγεια , την γρήγορη "ροή" του ήχου και την καλά εστιασμένη
στερεοφωνική εικόνα.
 

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Απάντηση: ROISTER STATUS 8.2 (απρόσμενο κελεπούρι!!!)

IMP (Impedance Magnitude):













Δείχνει σχετικά εύκολο φορτίο με ελάχιστη τιμή
τα 4Ω. Η πρώτη "κοιλιά" φανερώνει ότι η καμπίνα είναι συντονισμένη
στα 40 Ηz περίπου. Η ελαφρή διακύμανση στα 150 Ηz φανερώνει εσωτερικό στάσιμο κατά το ύψος της καμπίνας, το οποίο όμως μάλλον ελέγχεται αποτελεσματικά με το εσωτερικό αποσβεστικό υλικό.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.312
Μηνύματα
2.858.181
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top