Roon: Να το τολμήσω?

Reaction score
12.540
Κάτι που είναι επίσης ανώτερο ηχητικά των foobar και jriver, είναι και το δωρεάν Daphile. Έχω κάνει εγκατάσταση σε usb flash και ξεκινώ το nuc pc μου απο αυτό, οπότε τρέχει σαν λειτουργικό ( linux ), χωρίς να τρέχουν τα windows και να καταναλώνουν πόρους του συστήματος. Ως linux δεν χρειάζεται drivers και είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο. Παίζει native DSD όσο και DoP, έχει δυνατότητα να οριστεί αυτόματα περιορισμός του sample rate στα flac ( π.χ. εγώ το έχω ορίσει μέχρι τα 384KHz να τα παίζει ως έχουν, οτιδήποτε μεγαλύτερο να περιορίζεται στα 384 ), το μόνο που δεν έχει έναντι του jriver είναι η δυνατότητα να διαβάσει iso αρχεία. Επίσης έχω ορίσει πρόσβαση στα υπόλοιπα pc's του δικτύου ( desktop, laptop που τρέχουν windows ), τα χρησιμοποιώ σαν servers. Ένα επίσης αγαπημένο μου feature είναι το ότι έχει τη δυνατότητα να φορτώνει τα τραγούδια στη μνήμη και να τα παίζει απο εκεί ( σαφής βελτίωση στον ήχο ), κάτι που χρησιμοποιούσα και στο jriver.
Άρα, αν κάποιος δεν θέλει να διαθέσει ποσό στο roon, μήπως να σκεφτεί το Daphile? Λέω εγώ τώρα...

wnet

Nearfield
Reaction score
18.379
Μόλις εγκατέστησα το server του σε ένα ταπεινό VirtualBox στο NAS (1 core, 1,5 GB RAM και βλέπουμε) για να το δω.
Εκ πρώτης όψεως μοιάζει λίγο χαοτικό.... όμως μάλλον βγάζεις γρήγορα άκρη και έχει πολλά ενδιαφέροντα πραγματάκια...
Με βλέπω τις επόμενες ημέρες να "τρώω" ώρες μαζί του... έχει μπόλικα που θέλω να δοκιμάσω.

roon.jpg

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.106
Κάτι που είναι επίσης ανώτερο ηχητικά των foobar και jriver, είναι και το δωρεάν Daphile. Έχω κάνει εγκατάσταση σε usb flash και ξεκινώ το nuc pc μου απο αυτό, οπότε τρέχει σαν λειτουργικό ( linux ), χωρίς να τρέχουν τα windows και να καταναλώνουν πόρους του συστήματος. Ως linux δεν χρειάζεται drivers και είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο. Παίζει native DSD όσο και DoP, έχει δυνατότητα να οριστεί αυτόματα περιορισμός του sample rate στα flac ( π.χ. εγώ το έχω ορίσει μέχρι τα 384KHz να τα παίζει ως έχουν, οτιδήποτε μεγαλύτερο να περιορίζεται στα 384 ), το μόνο που δεν έχει έναντι του jriver είναι η δυνατότητα να διαβάσει iso αρχεία. Επίσης έχω ορίσει πρόσβαση στα υπόλοιπα pc's του δικτύου ( desktop, laptop που τρέχουν windows ), τα χρησιμοποιώ σαν servers. Ένα επίσης αγαπημένο μου feature είναι το ότι έχει τη δυνατότητα να φορτώνει τα τραγούδια στη μνήμη και να τα παίζει απο εκεί ( σαφής βελτίωση στον ήχο ), κάτι που χρησιμοποιούσα και στο jriver.
Άρα, αν κάποιος δεν θέλει να διαθέσει ποσό στο roon, μήπως να σκεφτεί το Daphile? Λέω εγώ τώρα...
Μα τη δουλειά που κάνει το Daphile την κάνουν πολλά πακέτα, όπως π.χ. το Moode Audio που χρησιμοποιώ εγώ, ή το Volumio. Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς ίδια σε features (φαντάζομαι κάπου θα υπερέχει το ένα, κάπου το άλλο) αλλά κατά βάση την ίδια δουλειά κάνουν και με τον ίδιο τρόπο, οπότε φαντάζομαι και με την ίδια ποιότητα ήχου. Βέβαια αντιλαμβάνομαι πως κάποιος που πιστεύει πως η μουσική ακούγεται καλύτερα όταν παίζει από τη μνήμη αντί για τον δίσκο, ίσως να διαφωνεί με το παραπάνω :whistling:

Το βασικό USP του roon λοιπόν δεν είναι ότι είναι ένας πολύ ποιοτικός player (αν και προφανώς είναι σημαντικό αυτό), ούτε ότι μπορεί να μετατρέψει ένα μηχάνημα σε network streamer. Αυτά τα κάνουν πολλοί. Το θέμα είναι στην οργάνωση της βιβλιοθήκης, στα metadata και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται αυτά.

Reaction score
12.540
Μα τη δουλειά που κάνει το Daphile την κάνουν πολλά πακέτα, όπως π.χ. το Moode Audio που χρησιμοποιώ εγώ, ή το Volumio. Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς ίδια σε features (φαντάζομαι κάπου θα υπερέχει το ένα, κάπου το άλλο) αλλά κατά βάση την ίδια δουλειά κάνουν και με τον ίδιο τρόπο, οπότε φαντάζομαι και με την ίδια ποιότητα ήχου. Βέβαια αντιλαμβάνομαι πως κάποιος που πιστεύει πως η μουσική ακούγεται καλύτερα όταν παίζει από τη μνήμη αντί για τον δίσκο, ίσως να διαφωνεί με το παραπάνω :whistling:

Το βασικό USP του roon λοιπόν δεν είναι ότι είναι ένας πολύ ποιοτικός player (αν και προφανώς είναι σημαντικό αυτό), ούτε ότι μπορεί να μετατρέψει ένα μηχάνημα σε network streamer. Αυτά τα κάνουν πολλοί. Το θέμα είναι στην οργάνωση της βιβλιοθήκης, στα metadata και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται αυτά.
A, ok. Απλά είπα να συνεισφέρω καθώς δεν βλέπω πολλές αναφορές στο Daphile και είπα μη και δεν το γνωρίζατε.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.156
Σημαντικο.

Επειδη το τηλεχειριζομαι και δε σηκωνομαι ως το λαπτοπ, και δε θελω να σηκωνομαι κιολας, μπορει να δουλεψει σωστα το roon στο κινητο μου με το remote του itunes η εστω στο ipad η τζιφος? δηλαδη σα να βλεπω την οθονη του λαπτοπ?

Αλλιως, τι ουσια εχει?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.871
Ναι, απλά είναι.

Βάλτε ρουν.

Χρειάζεται όμως να έχετε ένα Ντακ, κατά προτίμηση πολυκάναλο, που να είναι roon ready.

Αν δεν διαθέτετε τέτοιο εξοπλισμό, μη κοιτάτε δω καθόλου.

Διότι το ρουν είναι ένα σύνολο 3 διαφορετικών τεμαχίων:

1. Κινητό ή τάμπλετ για χειρισμό του ρουν σέρβερ.

2. Ένα ρουν σέρβερ που διαβάζει τους σκληρούς και παίζει στριμιγγκ τινταλ και κιομπουζ.

3. Ντακ με σήμανση "roon ready" που να συνδέεται με ethernet με τον roon server.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.871
Όχι, αντιθέτως γεννάει την ανάγκη ο av να είναι roon ready.

Είναι δηλαδή μια προστιθέμενη ιδιότητα σε αυτές που οφείλει να έχει ένας σύγχρονος προενισχυτής (πολυκάναλος, μπας μάνατζμεντ, κρος, ντιρακ, απμίξινγκ, ρουν ρεντι).

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.488
Δεν γλιτώνετε λεφτά με το ρουν, αντιθέτως ξοδεύετε για βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.

Αν θέλετε να κάνετε οικονομία, πάτε σε άλλο νήμα.

(Νομίζω πως κάνει ισοστάθμιση, με φίλτρα)

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.106
Ναι, απλά είναι.

Βάλτε ρουν.

Χρειάζεται όμως να έχετε ένα Ντακ, κατά προτίμηση πολυκάναλο, που να είναι roon ready.

Καλά, μην είσαι απόλυτος. Ένα Raspberry Pi (ή και άλλου είδους υπολογιστής προφανώς, ανάλογα το setup του καθενός) με ένα κλασικό USB DAC (ή και i2s) μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά. Μιλάω βέβαια κυρίως για δικάναλο, στο πολυκάναλο μπλέκει περισσότερο.

Δεν λέω ότι είναι το ίδιο εύκολο ή elegant, απλά αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει το Roon να ξέρει ότι μπορεί, χωρίς να διαθέτει απαραίτητα αυτές τις λύσεις, που μπορεί να είναι εκτός budget για πολλούς.

wnet

Nearfield
Reaction score
18.379

Διότι το ρουν είναι ένα σύνολο 3 διαφορετικών τεμαχίων:

1. Κινητό ή τάμπλετ για χειρισμό του ρουν σέρβερ.

2. Ένα ρουν σέρβερ που διαβάζει τους σκληρούς και παίζει στριμιγγκ τινταλ και κιομπουζ.

3. Ντακ με σήμανση "roon ready" που να συνδέεται με ethernet με τον roon server.
Είναι 3 πράγματα:
1) τα control για να ελέγχουμε τι ακούμε και που. Μπορεί να είναι ο υπολογιστής σας win/mac, ή το κινητό/tablet android/ios
Όσες συσκευές θέλουμε εδώ.
2) το core (ο server) που μπορεί να είναι ο υπολογιστής σας ή κάποιος άλλος υπολογιστής win/mac/linux ή κάποιο NAS
Χρειάζεσαι τουλάχιστον μια συσκευή να τρέχει το core.
Δεν είναι ανάγκη οι δίσκοι να είναι σ' αυτή τη συσκευή.
3) τα output που είναι τα dacs που θα παίξουν τη μουσική. Μπορεί εκτός από ειδικό dac που λέει ο Κώστας να είναι ο υπολογιστής σας win/mac/linux, ή το κινητό/tablet android/ios
Όσες συσκευές θέλουμε εδώ.

Οπότε .... αν ακούγαμε από υπολογιστή, μπορούμε να συνεχίσουμε με roon χωρίς την ανάγκη αγοράς επιπρόσθετου hardware...
Είτε όλα σε ένα υπολογιστή, είτε αν έχετε παραπάνω από ένα σε ότι συνδυασμό αποφασίσετε.

Τα έγραψα λίγο πιο αναλυτικά ώστε αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει, να μη σκέφτεται "δεν έχω roon ready dac"

Reaction score
1.789
Επειδή το volumio στο SHD δεν είναι και ότι καλύτερο έχω δει από πλευράς UI, θα το δοκιμάσω στο Trial και βλέπουμε. Μια ερώτηση αν έχετε εικόνα: οι σχετικά μεγάλες απαιτήσεις σε H/W είναι για το scanning στους δίσκους ή είναι βαρύ το software? Σε ένα I5/ 8GB PC θα έχω θέματα;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.871
Τρέχει κανονικά ρουν σέρβερ και σε παντόφλα τηλέφωνο του '90.

Δεν θέλει επεξεργαστική ισχύ καθόλου.

Μνήμη θέλει 8 γιγα και σκληρό ssd για τη βιβλιοθήκη του.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.857
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef