Spinorama,ή πώς θα έπρεπε να διαλέγουμε τα ηχεία μας...


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.405
Reaction score
125.593
13 τεμ. για test drive ?
Ε και τι;
Γουρούνι στο σακί θα παρς; 😂🤣

Αααααα, όλα κι όλα, χωρίς ακρόαση στο χώρο μου, δεν παίρνω.

Πα να βρω κάποιον να μου φέρει 13 me geithein για δοκιμή στο χώρο μου, και μετά 13 genelec the ones. 🤪


ΥΓ. Θα κάνω πολύ προσεκτικές ακροάσεις, πάντα με Μόμπι. Και Βασιλάκη. Και Ξυλούρη.🤣😂
 
Last edited:



Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.384
Reaction score
79.498
Ρεύματος λες; 🤪🤣😂

Γελάνε και οι φράχτες. 🤪🤣😂😜


View attachment 267014
Απ όλα λέμε, να τα δοκιμάσεις σε συνδυασμούς. Ζήτα και μερικές τετράδες σαμπ, να βρεις τι ταιριάζει.

(Τι είναι αυτό;...)
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.400
Reaction score
1.856
Η πρόταση για "ακρόαση στο χώρο μου" έγινε μετά από πολύ συγκεκριμένο ποστ του Bhutia σαν μοναδικός τρόπος ΙΜΗΟ αξιολόγησης, του διεπόμενου από πλήθος αντικρουόμενων παραγόντων ηχητικού αποτελέσματος τοποθέτησης ηχείου με σχετικά έντονα ανοδικό δείκτη κατευθυντικότητας, μέσα σε ανακλαστικό δωμάτιο.
Οποιος έχει να προτείνει άλλο τρόπο, ευχαρίστως να τον τεκμηριώσει, θα τον παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα κατ' αμελητέαν εξαίρεσιν πέντε μέλη με τα συστήματα των δεκάδων ηχείων, πράγματι δεν μπορούν να υλοποιήσουν στην πράξη αυτόν τον τρόπο αξιολόγησης
αν και . . . με την λόξα που τους διακρίνει, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν επιτύχουν ακόμη και αυτό! :p
Θα' λεγα να φροντίσουν τα γουρούνια που αναγκαστικά παίρνουν στο σακί, να έχουν όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη κατευθυντικότητα και ει δυνατόν στενή διασπορά, ώστε να μπορέσει το έρμο το DSP, μαζί με μία έντονα φροντισμένη ηχητικά στάνη, να αξιοποιήσει στο μέγιστο την διόλου ευκαταφρόνητη επένδυση αγοράς αυτού του κοπαδιού όταν θα βγει από το σακί.
. . . Συγνώμη, μιλάμε για σχεδόν μονοκάναλα συστήματα; Αν ναι, δεν ενδιαφέρομαι.
Ε, και ;;
 
Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.145
Reaction score
18.977
με την λόξα που τους διακρίνει
τα γουρούνια που αναγκαστικά παίρνουν στο σακί
έντονα φροντισμένη ηχητικά στάνη
του κοπαδιού όταν θα βγει από το σακί.
:roflmao: :roflmao: :roflmao:

Έφτυσα τη μπυρίτσαμ'
Ωραίος.. :thumbsup:

Αλλά πραγματικά test drive σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γίνεται..
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.405
Reaction score
125.593
πέντε μέλη με τα συστήματα των δεκάδων ηχείων,
Ο μοντιέ τι υπερβολές, άκου κει "δεκάδες ηχεία" (απ'το στόμα σου και στου Θεού τ'αυτί το χρυσό το όντιοφαϊλ).

Μιά δεκάδα, μιά, όχι πολλές.
(συν 1 ή συν 3, τίποτα, ψιλά)

Για να δούμε, θ'αξιωθούμε ποτέ στο μέλλον να ξεπεράσουμε τις 2 δεκάδες ηχεία; Έστω 2 ρε αδερφάκι μου, να ισχύει οριακά ο πληθυντικός, να μην είναι υπερβολικός ή ευγενείας, τάμα θα κάνω στην Παναγιά, να'χω κοσιτρία ηχεία, κι ας τα πάρω χωρίς ακροάσεις, γουρούνια στη στάνη, καλά το'πες, όχι στο σακί, στη στάνη κατευθείαν! 💋


ηχείου με σχετικά έντονα ανοδικό δείκτη κατευθυντικότητας, μέσα σε ανακλαστικό δωμάτιο.
Οποιος έχει να προτείνει άλλο τρόπο,
Δεν παίζει θα είναι προφανώς προβληματικό.

(Μόνη εξαίρεση έξτρα νιαρ νιαρφιλντ, μακριά από τοιχωματικα όρια mlp και δορυφόροι, και χαμηλές στάθμες ακρόασης, δηλαδή βγάλε χώρο και off axis εκτός του αντιληπτού αποτελέσματος)

Κάτι ξέρουν αυτοί που δίνουν ένα νεφρό για ευρεία διασπορά.

Στο στεντι Στέιτ μετράς καθαρά off axis, θες λοιπόν πακέτο ομοιογενή απόκριση οφ αξις και ευρεία διασπορά, όλο το σπινοραμα να κελαηδα.

Συνδύασέ το κιόλας με τυπικό σχεδιάγραμα RT 60 που είναι κατρακύλα στα πρίμα (ένα χαλί ρε φιλαράκι).

Άμα δε είναι και λίγο παραπάνω ζωηρή ψηλά η κατάσταση των ανακλαστικών επιφανειών στο χώρο, τότε εγγυημένο θα είναι και το μπζζζζζζζινγκα, άρα άστο έτσι κι αλλιώς μην ασχολείσαι, μη μιλάς καν για ακρόαση στο χώρο σου, στο σπίτ του κρεμαζμένου δε μιλάνε για σχοινί. Φλατερεκίαση θα πάθετε για να ταιριάξει στο χώρο σας, γνωστή ίωση πειράζει στα νεύρα.

Δε χρειάζεται ακρόαση. Δε παιζ. Κόβεται.
Γρουν όξω απ' το σακί, δε πας στη στάν.
 
Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.384
Reaction score
79.498
Τα κατ' αμελητέαν εξαίρεσιν πέντε μέλη με τα συστήματα των δεκάδων ηχείων, πράγματι δεν μπορούν να υλοποιήσουν στην πράξη αυτόν τον τρόπο αξιολόγησης
Σε καμία περίπτωση δεν είναι πέντε τα μέλη με πολυκάναλο σύστημα. Είναι δεκάδες, και αυξάνονται, ενώ οι σχεδόν μονοκάναλοι μειώνονται.

Ασε που και οι σχεδόν μονοκάναλοι αμελητέα εξαίρεση είναι πλέον στο σύνολο του πληθυσμού. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι αμιγώς μονοκάναλοι, με μικρές και μεγάλες ηχομπάρες με Bluetooth.
 

Μηνύματα
4.873
Reaction score
3.963
Φαντάζεσαι το σκηνικό, να λες στον μαγαζάτορα πως θέλεις να κανεις δοκιμή στο σπίτι, να σου λέει εντάξει και να του λες ωραία, πιάσε 13 τεμάχια να τα φορτώσω στο φορτηγάκι;
Ολα γινονται. Αν οταν πουλαει ενα ζευγος ηχειων και παιρνει 2.000 ευρω και στο δινει για δοκιμη. Στα 13 ηχεια με 4 σαμπ ισως παρει κανα 15αρι η 20αρι χιλιαρικα, ε τοτε θα στα φερει ενα ενα στην πλατη!! :rofl:
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
thanks
Θα ξεθάψω το umik προς το τέλος της βδομάδας
Έχω και αυτό από το glm αν χρησιμεύει σε κάτι
View attachment 266990 View attachment 266991
Χρησιμεύει στο να μας δείξει ότι η αναπαριστώμενη κατάσταση είναι ακόμα άκρως...ελαττωματική. :wink:
Αυτά ισχύουν, αλλά ήδη είναι φανερό οτι μπαίνει στο παιχνίδι ένα μεγάλο "εξαρτάται".
Έντονα ανοδικός δείκτης κατευθυντικότητας για παράδειγμα, μαζί με έντονο toe-in και ταυτόχρονα μικρή απόσταση από τον πλάγιο τοίχο, σημαίνει σοβαρότατο έλλειμμα υψηλών στις πρώτες πλάγιες ανακλάσεις, που μάλιστα καταφθάνουν ελάχιστα καθυστερημένες και ελάχιστα εξασθενημένες σε σχέση με την απ' ευθείας, αναμειγνυόμενες με αυτές.
Το αν θα αναπληρωθεί αυτό το έλλειμμα από το συνολικό πεδίο αντήχησης (στο συγκεκριμένο παράδειγμα πολύυυυ δύσκολα) εξαρτάται εντονότατα από την φύση του δωματίου, διαστάσεις, επί μέρους απορροφητικότητες, θέση ακρόασης κλπΓι' αυτό χρησιμοποίησα την έκφραση "δίκοπο μαχαίρι" και "ακρόαση στο χώρο μου".
Οι γκουρού της constant directivity πάντως, εν γένει δίνουν καρδιά και ένα νεφρό για όσο πιο οριζόντιο δείκτη κατευθυντικότητας μπορούν να επιτύχουν.
Στα συστήματα που νομίζεις οτι θα επικρατήσουν, καλόν είναι τα ηχεία να έχουν κατα το δυνατόν οριζόντιο δείκτη κατευθυντικότητας, και το κυριότερο στενή διασπορά, για να μην αναφερόμαστε σε "σχεδόν αχταρμά συστήματα".
Θα ήταν ολίγον τι...παράδοξον οι σχεδιαστές για υλοποιήσεις σταθεροποιημένης κατευθυντικότητας να μην επιδίωκαν διακαώς όσο δυνατόν πιο οριζόντια κλίση στην καμπύλη DI, αφού έτσι μόνο θα τηρείται η συνθήκη που θα είχαν οι ίδιοι θέσει. :wink:

Η δε οριζοντίωση της κλίσης θα μπορούσε ν'αφορά και σε υλοποιήσεις με μικρότερο εύρος στη γωνία διασποράς,αρκεί να ήταν αυτή η τιμή σταθεροποιημένη και συνεχόμενη σε όσο δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του φάσματος από τις υψηλές προς τις χαμηλές οκτάβες.

Η τονισμένη πρόταση περιγράφει μια δυσχέρεια η οποία υπό κατάλληλη διαχείριση από πλευράς χρήστη θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευνοϊκή συνθήκη,αφού η κάθοδος ενέργειας κατά τη steady state κατάσταση σε υψηλές οκτάβες θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδεδειγμένη γενική κλίση για την περίφημη καμπύλη-στόχο χωρίς εκτεταμένη - κι επιζήμια - προσαρμογή μέσω φίλτρων ισοστάθμισης...Kobayashi Maru...

Στο σκέλος του ιδεώδους ποσού κατευθυντικότητας,υπογραμμίζεται ότι ο επικαλούμενος περιορισμός αυτής που θα συντελούσε σε μικρότερες αρνητικές παρεμβολές τόσο από το χώρο εγκατάστασης όσο και μεταξύ των δορυφορων δεν ισοδυναμεί με λεπτές φέτες ηχητικής ενέργειας αλλά θα ικανοποιείτο με το γνωστό καρδιοειδές μοτίβο εκπομπής σταθεροποιημένο σε όσο δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα στο ακουστό φάσμα από το άνω προς το κάτω όριο.

Τέλος ως ΄΄σχεδόν διάσημος΄΄ αναφέρω ότι για πολυκαναλικό setup με χ πλήθος καναλιών, θ'αρκούσαν για δοκιμή στο χώρο μόνο πέντε δορυφόροι το πολύ....Μόνο και μόνο για να κρατούσαμε ήσυχη κάποια....΄΄χαϊενδική συνείδηση΄΄ , όχι επειδή θα ήταν ουσιαστική ανάγκη.Τον βαθμό που θα μας έκανε κάποιο ηχείο ή όχι σε τέτοια setup θα έπρεπε να τον ξέρουμε εκ των προτέρων όπως και την ακουστική συμπεριφορά στον χώρο εγκατάστασης.Εννοείται για ίδιο μοντέλο δορυφόρου στο σύνολο των καναλιών.Για τα δε sub δεν θα χρειαζόταν καν δοκιμή εκ των προτέρων,αφού είτε θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε κατάλληλα τα χαρακτηριστικά τους είτε όχι.Δηλαδή θα δοκιμάζονται η κατάρτιση και η δική μας ευχέρεια για ορθή εφαρμογή.
"...There are two approaches which can offer reduced room influence without requiring active compensation and calibration. The simplest is to use loudspeakers with a fixed directivity which produces a reduced reverberant field. An array of directional loudspeakers will produce a direct sound which propagates through the listening region and reflects from wall surfaces on the far side of the array. The array will thus reduce early reflections from the nearest walls—which would produce tonal coloration—but the late echoes from far walls will still alter the spatial impression of the sound field..."
 
Last edited:

Μηνύματα
4.873
Reaction score
3.963
Υπάρχουν λύσεις Βασίλη, για τυπικά ορθογώνια παραλληλόγραμμα δωμάτια.

Σε ξένα φορουμς, κυκλοφορούν φωτογραφίες από άπειρα εντοιχισμένα σεταπ.

Βεβαίως είναι δύσκολο, και δαπανηρό.
Κωστα στην δικη μου περιπτωση θα προχωρουσα και θα το εκανα μονος μου. Δεν μ αρεσει εμενα να βλεπω μηχανηματα. Αλλα κατι δεν μου παει καλα στα μαθηματικα. Πχ Αντε μπρος και πισω ειναι σχετικα ευκολα. Στο πλαι ομως πως θα πιασεις αποστασεις συμφωνα με τις προδιαγραφες. Ετσι χοντρικα, αν θελεις να εχεις δυο μετρα αποσταση συμφωνα με το δορυφορο που εχεις, τι κανεις?

Το να εχεις ενα χωρο σαν αυτο που εχω περιπου 20 τ.μ. ειναι 6Χ3.6 μ ειναι μια συνηθισμένη διασταση. Κανε μου μια υποθεση. Ξεχνα το πως ταχω εγω. Ξεκινας απ το μηδεν. Και προσοχη δεν θελω εκπτωσεις στην ποιοτητα. Αποστασεις σωστες απ τη θεση ακροασης.

Πολλες φορες σκεφτομουν οτι το κυκλικο δωματιο για εντοιχισμο ειναι το καλυτερο, αλλα κι αυτο νομιζω οτι εχει αλλα μειονεκτηματα.
 


toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.400
Reaction score
1.856
Σε καμία περίπτωση δεν είναι πέντε τα μέλη με πολυκάναλο [ Για 10κάναλο+ δεν λέγατε; ] σύστημα. Είναι δεκάδες, και αυξάνονται, ενώ οι σχεδόν μονοκάναλοι μειώνονται. . . .
Γιατρέ μου, να το κοιτάξεις, υπάρχει ένα θεματάκι με την αντίληψη του περιβάλοντος :p
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.384
Reaction score
79.498
Γιατρέ μου, να το κοιτάξεις, υπάρχει ένα θεματάκι με την αντίληψη του περιβάλοντος :p
Ξέρω πολύ καλά τι γράφω, με ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου.
Μάλλον εσύ έχεις θεματάκι με την αντίληψη του περιβάλλοντος
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.400
Reaction score
1.856
. . .
Η δε οριζοντίωση της κλίσης θα μπορούσε ν'αφορά και σε υλοποιήσεις με μικρότερο εύρος στη γωνία διασποράς,αρκεί να ήταν αυτή η τιμή σταθεροποιημένη και συνεχόμενη σε όσο δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του φάσματος από τις υψηλές προς τις χαμηλές οκτάβες.

Η τονισμένη πρόταση περιγράφει μια δυσχέρεια η οποία υπό κατάλληλη διαχείριση από πλευράς χρήστη θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευνοϊκή συνθήκη,αφού η κάθοδος ενέργειας κατά τη steady state κατάσταση σε υψηλές οκτάβες θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδεδειγμένη γενική κλίση για την περίφημη καμπύλη-στόχο χωρίς εκτεταμένη - κι επιζήμια - προσαρμογή μέσω φίλτρων ισοστάθμισης...Kobayashi Maru...

Στο σκέλος του ιδεώδους ποσού κατευθυντικότητας,υπογραμμίζεται ότι ο επικαλούμενος περιορισμός αυτής που θα συντελούσε σε μικρότερες αρνητικές παρεμβολές τόσο από το χώρο εγκατάστασης όσο και μεταξύ των δορυφορων δεν ισοδυναμεί με λεπτές φέτες ηχητικής ενέργειας αλλά θα ικανοποιείτο με το γνωστό καρδιοειδές μοτίβο εκπομπής σταθεροποιημένο σε όσο δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα στο ακουστό φάσμα από το άνω προς το κάτω όριο.

" θα μπορούσε" (1) , " υπό κατάλληλη διαχείριση" , "θα μπορούσε (2) να μετατραπεί " , "θα μπορούσε (3) να οδηγήσει"

ΟΚ, αλλά πως θα ελέγξω αν η κατάλληλη διαχείρησή μου, μπόρεσε (ένα και δύο και τρία) "να συντελέσει" τελικά ???
χωρίς ακρόαση ?? σε τόσο χαοτικό σύστημα ?? (γιατί εδώ μιλάμε πλέον για καθαρά αισθησιακή/συναισθηματική απόλαυση/προβληματισμό)
Αν και προσωπικά (και για την συγκεκριμένη εξεταζόμενη κατάσταση), ποντάρω στο προηγούμενο ποστ του ΕΑR: δεν θα μπορέσει



Τέλος ως ΄΄σχεδόν διάσημος΄΄ αναφέρω ότι για πολυκαναλικό setup με χ πλήθος καναλιών, θ'αρκούσαν για δοκιμή στο χώρο μόνο πέντε δορυφόροι το πολύ....Μόνο και μόνο για να κρατούσαμε ήσυχη κάποια....΄΄χαϊενδική συνείδηση΄΄ , όχι επειδή θα ήταν ουσιαστική ανάγκη.Τον βαθμό που θα μας έκανε κάποιο ηχείο ή όχι σε τέτοια setup θα έπρεπε να τον ξέρουμε εκ των προτέρων όπως και την ακουστική συμπεριφορά στον χώρο εγκατάστασης. Εννοείται για ίδιο μοντέλο δορυφόρου στο σύνολο των καναλιών.

Α, γειά σου! Και δύο μόνο ηχεία ίσως αρκούσαν (οκ... σε κάποιο βαθμό και για "χοντρική" αξιολόγηση) με δοκιμές σε πολλαπλές θέσεις

Για τα δε sub δεν θα χρειαζόταν καν δοκιμή εκ των προτέρων,αφού είτε θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε κατάλληλα τα χαρακτηριστικά τους είτε όχι. Δηλαδή θα δοκιμάζονται η κατάρτιση και η δική μας ευχέρεια για ορθή εφαρμογή.


"...There are two approaches which can offer reduced room influence without requiring active compensation and calibration. The simplest is to use loudspeakers with a fixed directivity which produces a reduced reverberant field. An array of directional loudspeakers will produce a direct sound which propagates through the listening region and reflects from wall surfaces on the far side of the array. The array will thus reduce early reflections from the nearest walls—which would produce tonal coloration—but the late echoes from far walls will still alter the spatial impression of the sound field..."

Μπα! Αυτό το τόσο πολύ "directional" ωστε να υπερ-επικρατήσει ο πίσω τοίχος των πλαγίων, δεν επιτυγχάνεται με τίποτα (για ρεαλιστικές κατασκευές) στην πράξη, προκειμένου για αρρέυ
Ξέρω πολύ καλά τι γράφω, με ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου.
Μάλλον εσύ έχεις θεματάκι με την αντίληψη του περιβάλλοντος
ΟΚ, δεν είστε πέντε αλλά δεκαπέντε (?-μιλάμε για 10κάναλους+) , και αυξάνεστε με εντυπωσιακό ρυθμό. Του χρόνου θα είστε τριάντα ! :p
 
Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.384
Reaction score
79.498
ΟΚ, δεν είστε πέντε αλλά δεκαπέντε (?-μιλάμε για 10κάναλους+) , και αυξάνεστε με εντυπωσιακό ρυθμό. Του χρόνου θα είστε τριάντα ! :p
Τα μονοκάναλα είναι περισσότερα λέμε, εκατομμύρια :p

Πάρτε ηχομπάρες :p:p:p:p:p:p:p:p:p:p:p:p:p:p:p

Το δικάναλο σύστημα είναι είδος υπό εξαφάνιση. Χωνέψτε το. Και μην ασχολείστε, ελάχιστοι ενδιαφέρονται, κάτι ημίκουφοι παππούδες. :p :p :p :p :p :p

Ο κόσμος αγοράζει είτε ηχομπάρες είτε μικρά ή μεγάλα πολυκάναλα. Και ακουστικά φυσικά.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.405
Reaction score
125.593
Ο κόσμος αγοράζει είτε ηχομπάρες είτε μικρά ή μεγάλα πολυκάναλα. Και ακουστικά φυσικά.
Δατς ε φακτ.

Στις "ηχόμπαρες" βάλε λύσεις τύπου σονος, που είναι από μονοκαναλες έως πολυκαναλες.
Δηλαδή λύσεις που ακόμα και "δικαναλες" δεν κατηγοριοποιούνται στο παλιό παραδοσιακό πασοκικό δικαναλο το αυθεντικό το ορθόδοξο.
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.400
Reaction score
1.856
. . . Ο κόσμος αγοράζει είτε ηχομπάρες είτε μικρά ή μεγάλα πολυκάναλα. Και ακουστικά φυσικά.
Πεντακάναλα γαιτρέ μου, πεντακάναλα (κυρίως γιατί του αρέσουν τα σκουπίδια του ΗΤ :p)

Και μετά τις ηχομπάρες και τα 5.1 χρέπια και τα ακουστικά , θα αναβαθμιστεί στα . . . 13 ηχεία, τους καλιμπράτορες, το ντεντικέιτεντ, και το ρουμ-τρήτμεντ του EAR :roflmao::roflmao::roflmao::roflmao:
 

Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.145
Reaction score
18.977
μπζζζζζζζινγκα
:tongue:

θ'αξιωθούμε ποτέ στο μέλλον να ξεπεράσουμε τις 2 δεκάδες ηχεία;
:whistling::rolleyes:

Είναι δεκάδες, και αυξάνονται,
:roflmao:

οι σχεδόν μονοκάναλοι μειώνονται.
:fuckyou:

οι σχεδόν μονοκάναλοι αμελητέα εξαίρεση είναι πλέον στο σύνολο του πληθυσμού
Καλέ σταμάτα.. :p


Διαφωνίες επί των τεχνικών επιτρέπονται.. (εδώ και νόμους έχουμε βγάλει 8-))
Μην αρχίζετε τώρα είμαστε περισσότεροοι και θα σας καταπιούμε και τέτοια..
Αν φτύσουν οι almost one θα πνιγείτε βρε.. :lolsign:
 
Last edited:


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.614
Μηνύματα
2.868.099
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top