Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Όλοι μας το γνωρίζουμε, οι λάμπες των προβολέων μας, είτε είναι UHP/SHP είτε είναι XENON, γερνάνε με ταχύτατους ρυθμούς. Πρώτα από όλα χάνουν τη φωτεινότητά τους. Δεν χάνουν όμως μόνο φωτεινότητα. Επηρεάζεται αρνητικά και η φασματική τους συμπεριφορά, καθώς γράφουν ώρες λειτουργίας. Σαν αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς, είναι το να χάνουν προοδευτικά οι λάμπες τη δύναμή τους, να «ψοφάνε» που λέμε, ειδικότερα στην απεικόνιση των σκοτεινών πλάνων.

Η μεταβολή όλων αυτών των χαρακτηριστικών της λάμπας, επειδή ακριβώς γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, δεν γίνεται αντιληπτή από την όρασή μας. Από την άλλη μεριά, επειδή η ανθρώπινη όραση είναι άκρως προσαρμοστική, έχει δηλαδή τη τάση να προσαρμόζεται με ευκολία σε νέες συνθήκες, μας ξεγελάει και μας δίνει την αίσθηση ότι η απόδοση της λάμπας του προβολέα μας παραμένει σταθερή με το πέρασμα του χρόνου.

Στο αμερικάνικο φόρουμ, χρησιμοποιείται από τα έμπειρα μέλη ο όρος «σοκ της φρέσκιας λάμπας», για να περιγραφεί το σοκ που παθαίνει κάποιος, μόλις αντικαταστήσει τη λάμπα του προβολέα του, ειδικά αν αυτή έχει γράψει πάνω από 1.000 ώρες λειτουργίας, με μια φρέσκια! :111: Το ίδιο ακριβώς σοκ έπαθα κι εγώ μόλις αντικατέστησα τη λάμπα του BenQ 8700 που είχε γράψει σχεδόν 1.400 ώρες λειτουργίας με μια νέα! Πέρα από τη εμφανή εκτόξευση της φωτεινότητας, αυτό που με εντυπωσίασε τρομερά, ήταν η απίστευτη διαφορά στην απόδοση των σκοτεινών πλάνων της νέας λάμπας, είχα δηλαδή ξαφνικά την αίσθηση ότι το on/off contrast του προβολέα διπλασιάστηκε ή τριπλασιάστηκε!

Συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο στη πραγματικότητα; Δηλαδή, αν μετρήσουμε με ένα φωτόμετρο το on/off contrast σε μια λάμπα που έχει γράψει πάνω από 1.000 ώρες λειτουργίας και σε μία λάμπα που έχει μηδέν ώρες λειτουργίας, θα παρατηρήσουμε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά; Το πιθανότερο είναι ότι όχι, δεν θα παρατηρήσουμε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά. Πώς εξηγούνται λοιπόν οι διαφορές στην εικόνα ανάμεσα σε μια γερασμένη και μια φρέσκια λάμπα; Κατά τη ταπεινή μου άποψη, δεν είναι μόνο ένας, αλλά ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων που οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα.

Πρώτα από όλα, είναι η μεταβολή του gamma προς το φωτεινότερο, καθώς η λάμπα γερνάει και γράφει ώρες λειτουργίας. Έχει παρατηρηθεί και μετρηθεί σε αρκετούς προβολείς αυτή η μεταβολή του gamma, που πάντα έχει τη τάση να γίνεται πιο φωτεινό, να μικραίνει δηλαδή το νούμερο μέτρησης. Από τους τρίτσιπους προβολείς, θα αναφέρω σαν χαρακτηριστικά παραδείγματα το Sony Ruby αλλά και τους HD1 της JVC. Οι μεταβολές αυτές του gamma προς το φωτεινότερο, είναι μεγάλες και αξιοσημείωτες, θυμάμαι χαρακτηριστικά σε έναν Sony Ruby που είχε μέσο όρο του gamma κοντά στην αναφορά, δηλαδή στο 2,2 με ελάχιστες ώρες λειτουργίας στη λάμπα, αλλά είχε καταλήξει σε ένα gamma περίπου στο 1,6 μετά από 200-300 ώρες λειτουργίας!

Πέρα όμως από τη μεταβολή του γενικού gamma, σίγουρα υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που συνδέονται άμεσα με τη φασματική συμπεριφορά της λάμπας, όπως είναι το gamma και το contrast του κάθε βασικού χρώματος ξεχωριστά, που επηρεάζουν προς το αρνητικότερο τη συμπεριφορά της λάμπας καθώς γράφει ώρες λειτουργίας. Δυστυχώς, δεν το έχω ψάξει περισσότερο το θέμα, που από αυτό το σημείο και πέρα εισέρχεται πλέον σε πολύ «βαθιά νερά», απαιτούνται δηλαδή πολύ εξειδικευμένες γνώσεις που σίγουρα δεν διαθέτω, αλλά και πολύ εξειδικευμένος εξοπλισμός όπως είναι ο φασματογράφος, για να καταγραφούν με ακρίβεια όλες αυτές οι διαφορές.

Από τις εμπειρίες μου μέχρις στιγμής, αυτό που μπορώ να πω σχεδόν με απόλυτη σιγουριά, είναι το ότι δεν γερνάνε με τον ίδιο ρυθμό όλες οι λάμπες από διαφορετικούς κατασκευαστές. Άλλες λάμπες δηλαδή γερνάνε πολύ γρήγορα, ενώ άλλες αποδεικνύονται περισσότερο ανθεκτικές στο χρόνο. Στο παρελθόν έχουμε δει κάποια συγκεκριμένα μοντέλα προβολέων, που είχαν ιδιαίτερο και οξυμμένο πρόβλημα με τις λάμπες τους.

Καλά όλα αυτά, αλλά θα μου πείτε ότι δεν είναι παρά μόνο λόγια, έχουμε δηλαδή κάποια στοιχεία που να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές; Επιτέλους, το τελευταίο διάστημα έχουμε πλέον και δικά μας στοιχεία, έτσι δεν είναι πλέον απαραίτητο να βασιζόμαστε αλλά και να δεχόμαστε αναγκαστικά τα στοιχεία που διαβάζουμε σε ξένα φόρουμ, όπως είναι το αμερικάνικο. Αρκετά μέλη έχουμε πλέον εξοπλιστεί με τα δικά μας φωτόμετρα, έτσι μπορούμε με ευκολία να παρακολουθούμε το ρυθμό γήρανσης της λάμπας του προβολέα μας, τουλάχιστον όσον αφορά τη φωτεινότητα που αποδίδει.

Κάνω λοιπόν την αρχή, δημοσιεύοντας τα στοιχεία που αφορούν τους δύο προβολείς που έχω στη κατοχή μου, δηλαδή τον BenQ 8700 και τον Sharp 21000. Για μια ακόμη φορά να τονίσω με κεφαλαία γράμματα, ότι τα στοιχεία μας για να είναι συγκρίσιμα και να έχουν κάποια αξία, πρέπει να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια μια συγκεκριμένη μεθοδολογία:

α. Πρώτα από όλα είναι το ίδιο όργανο μέτρησης. Πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να χρησιμοποιείται κάθε φορά το ίδιο φωτόμετρο ή αισθητήρας/χρωματικός αναλυτής. Ενισχυτικό αυτού του ισχυρισμού μου, είναι το γεγονός ότι συνέκρινα μόλις προχτές δύο ίδια φωτόμετρα, δηλαδή ίδια μάρκα και ίδιο μοντέλο, το δικό μου και του Νίκου (Nix). Στο ίδιο πατερνάκι, δηλαδή λευκό 100IRE από το DVE HD-DVD και την ίδια χρονική στιγμή, τα δύο φωτόμετρα παρουσίαζαν μια διαφορά στη μέτρησή τους της τάξης του 10%, που είναι σημαντικότατη! Συγκεκριμένα, το δικό μου φωτόμετρο έδειχνε 10% μικρότερη μέτρηση από το φωτόμετρο του Νίκου. Μου φαίνεται ότι κάνω καλά που το λέω συνεχώς π@π@ροφωτόμετρο! :116:


β. Όσο κι αν σας φανεί απίστευτο, πρέπει κάθε φορά να χρησιμοποιούνται τα ίδια πατερνάκια αναφοράς από το ίδιο δισκάκι! Στις άπειρες ώρες δοκιμών και μετρήσεων που κάναμε με το Νίκο (Nix) και τον Αντρέα Cinemusic το διάστημα που βρισκόμουν στην όμορφη Θεσσαλονίκη, διαπιστώσαμε π.χ., ότι το AVIA έδινε διαφορετικά νούμερα μετρήσεων φωτεινότητας σε κάποια πατερνάκια, από αυτά που έδινε το DVE αλλά και το Peter Finzel special edition που συμφωνούσαν απολύτως μεταξύ τους! Και επειδή φυσικά δεν ήμασταν σε θέση να κρίνουμε ποιο δισκάκι ήταν σωστό και ποιο λάθος, με τη λογική σκεπτόμενοι, αποφασίσαμε ότι η πλειοψηφία κερδίζει, έτσι λοιπόν σταματήσαμε πλέον να χρησιμοποιούμε το AVIA και συνεχίσαμε να παίζουμε μόνο με το DVE και το Peter Finzel special edition. Δυστυχώς, ούτε εγώ, αλλά ούτε κι ο Νίκος, θυμόμαστε ποια πατερνάκια ακριβώς ήταν αυτά στα οποία διαπιστώσαμε τις διαφορές, αν αφορούσαν δηλαδή τη φωτεινότητα του κόκκινου χρώματος ή αφορούσαν το greyscale και το gamma. Φαίνεται ότι τα γεράματα και τα πρώτα σημάδια Αλτσχάιμερ δεν κρύβονται πλέον! :137:


γ. Οι συνθήκες της φωτομέτρησης πρέπει να πάντα οι ίδιες, δηλαδή το φωτόμετρο πάντα σε τρίποδο για μέτρηση on/off, ANSI contrast και gamma, ενώ αν μετράμε τη φωτεινότητα με το φωτόμετρο στο χέρι επί της οθόνης μας, να προσέχουμε να είναι περίπου ίδια τα σημεία της μέτρησης, αλλά και η απόσταση του φωτόμετρου από την οθόνη μας.

δ. Οι ρυθμίσεις στον προβολέα μας πρέπει να είναι πάντα οι ίδιες, ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως αυτοί του brightness και του contrast. Δεν έχει κανένα νόημα να μετράμε φωτεινότητα σε έναν προβολέα στον οποίο έχουμε αλλάξει τις ρυθμίσεις μας.

Με όλα τα παραπάνω λοιπόν κατά νου, σας επισημαίνω ότι τα νούμερα που σας παραθέτω είναι με τους δύο προβολείς ρυθμισμένους ΠΑΝΤΑ στο digital 16 για το μαύρο τους και στο digital 235 για το λευκό τους. Επίσης να αναφέρω ότι ο BenQ 8700 φοράει UHP λάμπα, ενώ ο Sharp 21000 φοράει SHP λάμπα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

BenQ 8700
20-30 ώρες λειτουργίας στη νέα λάμπα: 90 lux
266 ώρες λειτουργίας: 64 lux
Πτώση φωτεινότητας: 29%

Sharp 21000 (ίριδα εντελώς κλειστή στο High Contrast Mode)
10 ώρες λειτουργίας: 98 lux
100 ώρες λειτουργίας: 78 lux
Πτώση φωτεινότητας: 20%

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, το ποσοστό πτώσης φωτεινότητας στον Sharp 21000 είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο, τουλάχιστον όσον αφορά τις 100 πρώτες ώρες, αυτό βέβαια δεν μπορεί να προδικάσει τη συμπεριφορά της λάμπας του στις ώρες λειτουργίας που θα ακολουθήσουν. Να σας πω επίσης ότι ο Sharp 21000 παρουσιάζει και ένα αρκετά ενοχλητικό περιοδικό flickering στη λάμπα του, που έγινε περισσότερο αντιληπτό μετά τις 60 ώρες λειτουργίας. Μάλιστα, επειδή φαίνεται ότι πρόκειται για κατασκευαστικό πρόβλημα στις λάμπες για τον Sharp 21000, αναφέρεται και στο manual του Sharp: «Κάποιο flickering που μπορεί να παρουσιάσει η λάμπα τη πρώτη μισή ώρα λειτουργίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν κατασκευαστικό ελάττωμα», λέει η Sharp στο manual, μόνο που δεν παρουσιάζεται μόνο τη πρώτη μισή ώρα λειτουργίας, αλλά συνεχίζεται και για μια ώρα, δύο, τρεις κτλ.! Φταίω εγώ τώρα να φορέσω καπέλο τη λάμπα του Sharp στον Σκαφάτο;! :141:
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Εξαιρετικο κειμενο!(πλην της τελευταιας προτασης, βεβαιως)
Αναρωτιεμαι εαν οι διαφορες αναμεσα στα-ιδιας κατασκευης-φωτομετρα
οφειλονται στο σχετικα χαμηλο κοστος και εαν καποια "υψηλοτερη"
υλοποιηση διορθωνε ορισμενες απο τις συμπεριφορες που διαπιστωσε
ο Παναγιωτης και τα παιδια απο την Θεσ/νικη?
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Αντρέα, κατά τη ταπεινή μου άποψη, αν συγκρίνεις τις μετρήσεις φωτεινότητας ανάμεσα π.χ., σε δύο Minoltla LS100 που κοστίζουν βεβαίως περίπου 2.000 ευρώ το καθένα, θα είναι εξαιρετικά απίθανο να παρουσιάζουν τέτοιες αποκλίσεις στις μετρήσεις αναμεταξύ τους, της τάξης δηλαδή του 10% που παρατηρήσαμε εμείς! :126:

Αλλά και ούτε η τάξη τιμής μπορεί να αποτελέσει έναν κανόνα που θα ισχύει χωρίς εξαιρέσεις. Να σε κουφάνω εντελώς; Ο Νίκος (Nix) έκανε σύγκριση ανάμεσα στο δικό του φωτόμετρο (ίδιο με το δικό μου) και στο φωτόμετρο του Μάριου (επίσης ίδιο μοντέλο). Το αποτέλεσμα; Οι μετρήσεις φωτεινότητας ήταν πανομοιότυπες(!), μάλιστα όπως με διαβεβαιώνει ο Νίκος η ένδειξη ήταν ακριβώς η ίδια, δηλαδή ίδιο νούμερο σε Lux(!!!) :111:
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Οκ, μηνυμα εληφθη:126:
Να ρωτησω εαν μετρησατε και τους βιντεοπροβολεις των παιδιων επανω?
Θα με ενδιεφερε ιδιαιτερως η περιπτωση του Ανδρεα(Sony 15αρης)
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Τόσο ο Νίκος (Nix) όσο και ο Αντρέας Cinemusic τηρούν αναλυτικότατα αρχεία μετρήσεων φωτεινότητας (πολύ αναλυτικότερα και τακτικότερα από τα δικά μου), τόσο για τον Optoma 80, όσο και για τον Sony Topaz.

Μόλις τα ανακοινώσουν, θα έχουμε μια πολύ πληρέστερη εικόνα. Ενδεικτικά να σου πω, ότι ο Optoma 80 φαίνεται να φοράει πολύ ανθεκτική και ισχυρή λάμπα στο πέρασμα του χρόνου, πέφτει δηλαδή η λάμπα του με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από ότι οι λάμπες στους BenQ 8700 και Sharp 21000! :126:
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Ολα αυτα ειναι παρα πολυ ενδιαφεροντα και δεν κρυβω τον ενθουσιασμο μου
καθως θα μπορουσαν να αποτελεσουν μια νεα παραμετρο στις μελλοντικες επιλογες μας.
Οσο θα υπαρχουν λαμπες βεβαια...:121:
Περιμενω να ακουσω και την γνωμη των παιδιων.
 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.307
Reaction score
28.079
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Η άνοιξη θα έρθει με τα LED.
Άντε πια με τις λάμπες τους. Φτάνει.
 

Μηνύματα
8.676
Reaction score
6
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Μπραβο στον Παναγιώτη που ξεκίνησε αυτό το θεμα και που μου δινει την ευκαιρία να πω καποια πράγματα περι φωτεινότητας.
Ειναι αλήθεια πως εδώ και 10 μηνες περιπου μαζι με τον Νικο (Nix) καταγράφουμε στοιχεία για την πτωση φωτεινότητας των προβολέων μας με σκοπό την ενημέρωση των φίλων του φορουμ .
Δυστυχώς η αλλαγή φωτόμετρου μας παγωσε ( αφου το πρωτο το κράτησε ο Παναγιώτης – που σημειωτέων όταν το ειδε μας κορόιδευε) και ενώ τα στοιχεία ήταν έτοιμα να αναρτηθούν έμειναν στο συρτάρι για πανω από 5 μηνες.
Μετα την σύγκριση στα δυο φωτομετρα από τον Παναγιώτη, πλεον μπορουμε να κανουμε τους υπολογισμούς και να είμαστε πιο ακριβείς στα στοιχεια που θα παραθέσουμε.
Λεπτομέρειες προσεχώς
 

Μηνύματα
629
Reaction score
0
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Πολυ ωραιο θεμα..Μπραβο παιδια....Αντε και να μετρησουμε και εναν 40αρι..Απο τοτε που τον ειδα μονο η kuro με εντυπωσιασε
 

Μηνύματα
22.269
Reaction score
15.543
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Παναγιωτη ....
..ολες οι λαμπες αρχιζουν και δειχνουν καλα σαν ποιοτητα εικονας μετα τις 100 ωρες.....
...εμπειρικα στο λεω αυτο......και ειδικα οταν μιλαμε για dlp προβολεις....
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Παναγιωτη ....
..ολες οι λαμπες αρχιζουν και δειχνουν καλα σαν ποιοτητα εικονας μετα τις 100 ωρες.....
...εμπειρικα στο λεω αυτο......και ειδικα οταν μιλαμε για dlp προβολεις....

Άντε πάλι, μια από τα ίδια. Βαριέσαι να γράψεις ακριβώς τι εννοείς, με αποτέλεσμα να μην γίνεσαι κατανοητός αλλά και να μπερδεύεις τα νέα μέλη που δεν έχουν αρκετή εμπειρία! :141:

Π.χ., φαντάζομαι ότι μπορεί να εννοείς ότι η μικρή χρωματική ανομοιομορφία που παρουσιάζει στο πάνελ του ο Sharp 21000, ίσως να είναι λιγότερη ορατή τώρα στις 100+ ώρες λειτουργίας, από ότι ήταν στις μηδέν ώρες λειτουργίας. Αυτό όμως πιθανόν και να είναι καθαρά υποκειμενικό συμπέρασμα, π.χ. να μου φαίνεται έτσι στα μάτια μου επειδή τη συνήθισα με το πέρασμα του χρόνου. Έχουμε μήπως κάποιο όργανο για να μετρήσουμε τη χρωματική ανομοιομορφία ενός πάνελ και δεν το γνωρίζω;! :142:

Έτσι όπως έγραψες τώρα, αφήνεις στα μέλη την εντύπωση, ότι καθώς γερνούν και γράφουν ώρες λειτουργίας οι λάμπες στους προβολείς τους γίνονται όλο και καλύτερες, δηλαδή ότι στις 200 ώρες παίζουν καλύτερα από τις 100, στις 800 ώρες παίζουν καλύτερα από τις 400 κτλ. Πράγμα που είναι εντελώς γελοίο για να το ισχυριστεί κάποιος και το ξέρεις καλά. :116:

Δεν είδες με τα μάτια σου πόσο "ψόφιος" και πεπλάτος στα σκοτεινά πλάνα ήταν ο BenQ 8700 με τη λάμπα των 1400 ωρών, και πως μεταμορφώθηκε με τη φρέσκια λάμπα χωρίς να πειραχτεί τίποτα απολύτως στις ρυθμίσεις του;! :118:
 

Μηνύματα
22.269
Reaction score
15.543
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Άντε πάλι, μια από τα ίδια. Βαριέσαι να γράψεις ακριβώς τι εννοείς, με αποτέλεσμα να μην γίνεσαι κατανοητός αλλά και να μπερδεύεις τα νέα μέλη που δεν έχουν αρκετή εμπειρία! :141:

Π.χ., φαντάζομαι ότι μπορεί να εννοείς ότι η μικρή χρωματική ανομοιομορφία που παρουσιάζει στο πάνελ του ο Sharp 21000, ίσως να είναι λιγότερη ορατή τώρα στις 100+ ώρες λειτουργίας, από ότι ήταν στις μηδέν ώρες λειτουργίας. Αυτό όμως πιθανόν και να είναι καθαρά υποκειμενικό συμπέρασμα, π.χ. να μου φαίνεται έτσι στα μάτια μου επειδή τη συνήθισα με το πέρασμα του χρόνου. Έχουμε μήπως κάποιο όργανο για να μετρήσουμε τη χρωματική ανομοιομορφία ενός πάνελ και δεν το γνωρίζω;! :142:
Μα με αυτο που εγραψα δειχνει ακριβως γιατι μετα τις 100 ωρες παιζει καλυτερα ενας προβολεας.....

Καταλαβες λαθος με αυτο που εγραψες για τον sharp...
Eχεις 2 ευκαιριες ακομα.....αλλιως κοβεσαι......:138:
 

Μηνύματα
567
Reaction score
0
Κακά τα ψέμματα, η λάμπα είναι για 600 ώρες μάξιμουμ (100-700). Μετά αρχίζεις και συμβιβάζεσαι με αυτό που βλέπεις, καμμένα λευκά, ψόφια μαύρα, gamma γ... τα ιδίως αν βλέπεις σε οθόνη 100-120 ίντσες. Με αυτούς τους υπολογισμούς κάποιος που βλέπει μια ταινία κάθε δύο μέρες και είναι ''απαιτητικός'' κάθε 2 χρόνια πρέπει να το σκάει το τετρακοσάρι, αλλιώς θα πρέπει να βλέπει μόνο ηλιόλουστα κλιπάκια. Τελικά ένας καλός συμβιβασμός για να πετύχουμε μεγαλύτερη ποιοτική διάρκεια στη λάμπα μας είναι μια 92άρα οθόνη και τουλάχιστον 1000 lumen......
 

Μηνύματα
22.269
Reaction score
15.543
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Η καλυτερη λυση οπως εχω πει 1000000 φορες ειναι ο κουμπαρας και 1.5 ευρω η ωρα και καθε 300 ωρες θα κανεις αλλαγη αν θελεις....ετσι οταν ερχετε η ωρα της αντικαταστασεις δεν θα σκεφτεσε την λαμπα και που θα βρω 400 η 500 ευρω....
Εμενα παντος στον προβολεα που εχω .....μου αρεσει η εικονα καλυτερα μετα τις 300 ωρες.....!!ακομα ειμαι στις 180 ωρες σε 2 χρονια...του χρονου πιστευω να τις φτασω......!!!!!
 

Μηνύματα
22.269
Reaction score
15.543
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Έτσι όπως έγραψες τώρα, αφήνεις στα μέλη την εντύπωση, ότι καθώς γερνούν και γράφουν ώρες λειτουργίας οι λάμπες στους προβολείς τους γίνονται όλο και καλύτερες, δηλαδή ότι στις 200 ώρες παίζουν καλύτερα από τις 100, στις 800 ώρες παίζουν καλύτερα από τις 400 κτλ. Πράγμα που είναι εντελώς γελοίο για να το ισχυριστεί κάποιος και το ξέρεις καλά. :116:
Ο καθε ενας οπως το βλεπει Πανο.......
Αλλος βλεπει απο 0 ωρες εως 100.....(οπως εσυ)
Αλλος βλεπει απο 100 εως 200...
κ.λ.π.

Απλα εγω δεν εβαλα οριο αλλαγης .....σορυ....
Αλλα δεν εβαλα γιατι αλλες ωρες θελει η καθε τεχνολογια.....
Ομως ολες θελουν 100 ωρες(χονδρικα)για να ερθουν στα ισια τους....
Βεβαια μπορεις να δεις και απο 0 ωρες καλα αλλα δεν καθετε κανεις να το κανει....ουτε και εγω....!!!!!!!
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Αλλος βλεπει απο 0 ωρες εως 100.....(οπως εσυ)

Ομως ολες θελουν 100 ωρες(χονδρικα)για να ερθουν στα ισια τους....
Βεβαια μπορεις να δεις και απο 0 ωρες καλα αλλα δεν καθετε κανεις να το κανει....ουτε και εγω....!!!!!!!

Κώστα, γενικεύεις μια κατάσταση που αφορά τις λάμπες UHP/SHP ή XENON, οι οποίες από τις μετρήσεις που έχουμε κάνει τουλάχιστον, είναι ότι πιο ασταθές θα μπορούσε να υπάρξει! :116:

Σε συνδυασμό δε με τις δυναμικές/σταθερές μονές ή διπλές ίριδες που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής, το παραγόμενο αποτέλεσμα ποικίλλει θεαματικά ως προς τη φωτεινότητα, την ομοιομορφία φωτεινότητας, το gamma και το contrast των χρωμάτων κτλ.

Αλλά ας έρθουμε συγκεκριμένα στη περίπτωση του Sharp 21000. Μόνος σου έγραψες στις αρχικές σου εντυπώσεις ότι είναι οριακός όσον αφορά τη φωτεινότητα τουλάχιστον στο High Contrast Mode που τον παίζω πάντα εγώ. Λοιπόν, τι λες, παίζει άραγε overall καλύτερα στις 100 ώρες που έχει χάσει ήδη 20% φωτεινότητα;! :111: :142:
 

Μηνύματα
8.676
Reaction score
6
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Κώστα, γενικεύεις μια κατάσταση που αφορά τις λάμπες UHP/SHP ή XENON, οι οποίες από τις μετρήσεις που έχουμε κάνει τουλάχιστον, είναι ότι πιο ασταθές θα μπορούσε να υπάρξει! :116:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 10"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 10"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5C0EEF%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> Υποθέτοντας πάντα πως εχουμε δει πολλά εκατόωρα με αυτές τις λάμπες και συνεπώς μπορουμε να κρίνουμε "εμπειρικά"…
<o:p> </o:p>
Παρε το αυγο και κουρευτο…:136:
 

Μηνύματα
22.269
Reaction score
15.543
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Κώστα, γενικεύεις μια κατάσταση που αφορά τις λάμπες UHP/SHP ή XENON, οι οποίες από τις μετρήσεις που έχουμε κάνει τουλάχιστον, είναι ότι πιο ασταθές θα μπορούσε να υπάρξει! :116:

Σε συνδυασμό δε με τις δυναμικές/σταθερές μονές ή διπλές ίριδες που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής, το παραγόμενο αποτέλεσμα ποικίλλει θεαματικά ως προς τη φωτεινότητα, την ομοιομορφία φωτεινότητας, το gamma και το contrast των χρωμάτων κτλ.

Αλλά ας έρθουμε συγκεκριμένα στη περίπτωση του Sharp 21000. Μόνος σου έγραψες στις αρχικές σου εντυπώσεις ότι είναι οριακός όσον αφορά τη φωτεινότητα τουλάχιστον στο High Contrast Mode που τον παίζω πάντα εγώ. Λοιπόν, τι λες, παίζει άραγε overall καλύτερα στις 100 ώρες που έχει χάσει ήδη 20% φωτεινότητα;! :111: :142:
Πανο δεν μπορεις να εχεις ακριβη συμπερασματα με τις λαμπες οτι και να κανεις.....ομως οπως ειπα και ποιο πανω συνηθως μετα τις 100 εχουμε ηρεμια της λαμπας και δειχνει ποιο σωστα....
Ο sharp ειναι μεχρι 100 ιντσες .....
Τωρα δεν τον εχω δει που εχεις γραψει 100 ωρες.....
Ομως πιστευω οτι θα δειχνει μια χαρα και καλυτερα απο 0 ωρες για μενα......
 

NIX

Μηνύματα
1.390
Reaction score
0
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Κωστα,θελεις να εξηγησεις τι εννοεις ηρεμια της λαμπας και γιατι πιστευεις οτι δειχνει πιο σωστα?
 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.307
Reaction score
28.079
Απάντηση: Σκοτώνουν τις λάμπες όταν γεράσουν...

Κι εμένα η λάμπα μου του επσον TW1000 ξαφνικά άρχισε να χάνει φωτεινότητα και μέσα σε μια εβδομάδα το Brightnes από το 0 το πήγα στο 12.
Στο 0 δεν βλέπεται πλέον. Έχει συμπληρώσει σχεδόν 700 ώρες.
Το ίδιο μου είχε κάνει και ο επσον 600 τότε περίπου στις ίδιες ώρες, αλλά η επσον σαν καλή αντιπροσωπεία μου την είχε αλλάξει χωρίς χρέωση.
Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και τώρα.
Αλλά να σου διαλαλούν λάμπα για 3000 ώρες και να μην πιάνει ούτε τις 1000 είναι κάπως.
Για να δούμε τι θα γίνει.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.774
Μηνύματα
2.875.676
Members
37.948
Νεότερο μέλος
Topdog
Top